την βρήκα σε μια ομάδα μαγειρικής στο fb ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ - Η ΦΥΣΙΚΗ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΑΓΙΆ! και μου άρεσε το προζυμάκι. Οπως καταλαβαίνετε δεν έχασα την ευκαιρία να την φτιάξω . Πάμε λοιπόν στην κουζίνα,θα ξεκινήσουμε από το βραδάκι της μιας ημέρας και θα το ετοιμάσουμε .. ζύμωμα και φούσκωμα μετά από 1 και 1/2 με 2 ημέρες ..
ΠΡΟΖΥΜΙ:
ΥΛΙΚΑ :
150 γραμμάρια ΠΡΟΖΎΜΙ
Ανακατεύουμε 7-9 γραμ ξερή μαγιά με 30 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο, 15 γραμμάρια νερού και 10 γραμμάρια καστανής ζάχαρης, αφήνουμε να διπλασιαστεί και στη συνέχεια τροφοδοτούμε πάλι με 50 γρ αλεύρι, 25 γραμμάρια νερό και 10 γραμμάρια καστανή ζάχαρη. και αφήνουμε διπλασιαστεί , η όλη διαδικασία συνήθως διαρκεί περίπου 1 ημέρα και μισό σε θερμοκρασία δωματίου 21 βαθμούς Κελσίου
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ :
400 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις ίσως και λίγο παραπάνω αναλογα το αλεύρι και φυσικά τα αυγά σας
100 γρ αλεύρι αλεύρι για ψωμί
2 αυγά (108 γρ )
190 γραμμάρια γάλακτος
8 γρ αλάτι
10 γρ καστανή ζάχαρη
Και 80 γραμμάρια βουτύρου
1αυγό διαλυμένο με μια κουταλιά σούπας και μια πρέζα αλάτι για το τέλος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
- Προσθέτουμε το αλεύρι και το προζυμάκι στο μπολ του μίξερ, όλα τα άλλα συστατικά εκτός από το βούτυρο ανακατεύουμε και αρχίζουμε να ζυμώνουμε το μίγμα μας ..
- Ζυμώνουμε ώστε να έχουμε μια ομαλή ζύμη , απαλή και μαλακιά σαν το λοβό ενός μικρου παιδιού στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά-σιγά βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και ζυμώνουμε και πάλι (ζυμώνουμε πολύ ώρα 15-20 λεπτά έτσι ώστε η ζύμη σας να αναπτυχθεί ωραία και να είναι μεταξένια απαλή - Είναι το κλειδί για μαλακά ,και αφράτα ψωμάκια
- Βάζουμε την ζύμη μας σε καθαρό λαδωμένο μπόλ και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μακριά από ρεύματα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί -φουσκώσει .
- Η ζύμη πρέπει να αυξηθεί σε ογκο της για περίπου 40% στο δοχείο, όχι περισσότερο,
- Βγάζουμε την ζύμη μας πάνω σε καθαρό αλυερωμένο πάγκο εργασίας της δίνουμε σχήμα στενόμακρης φρατζόλας και με μια κοφτερή σπάτουλα κόβουμε 10-11 κομμάτια ζύμης 100 γρ σχεδον και διαμορφώνουμε με τα χέρια μας τα ψωμάκια μας .
- Με ένα πινέλο τα περνάμε με το αυγό καλύβουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσουν για 20-30 λεπτά
- Προθερμαίνουμε του φούρνου στους 200 βαθμούς και βάζουμε στο φούρνο μας ένα ταψί -πυρεξ με ζεστό νερό (βοηθάει να κρατηθουν μαλακά τα ψωμακια μας με μαλακιά κρουστα )και ξαναπερνάμε με το πινελο το μίγμα του αυγού , πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορους / σουσάμι και ψήνουμε μέχρι να πάρουν ένα ωραίο και καφέ χρώμα περίπου 30 λεπτά
Και καλή μας όρεξη !
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές