Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

ΣΠΙΤΙΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ BURGER ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΑΚΙ










Κάνει περίπου10-11 ψωμάκια  η συνταγή ,την πήρα  από εδώ    
την  βρήκα σε  μια  ομάδα  μαγειρικής  στο  fb ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ - Η ΦΥΣΙΚΗ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΑΓΙΆ!  και  μου άρεσε το προζυμάκι. Οπως καταλαβαίνετε δεν έχασα την ευκαιρία να την φτιάξω . Πάμε λοιπόν στην κουζίνα,θα ξεκινήσουμε από το βραδάκι της μιας ημέρας και θα το  ετοιμάσουμε .. ζύμωμα και φούσκωμα μετά από 1 και 1/2 με 2 ημέρες .. 

ΠΡΟΖΥΜΙ:


ΥΛΙΚΑ :
150 γραμμάρια ΠΡΟΖΎΜΙ
Ανακατεύουμε 7-9  γραμ  ξερή μαγιά με 30 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο, 15 γραμμάρια νερού και 10 γραμμάρια καστανής ζάχαρης, αφήνουμε να διπλασιαστεί και στη συνέχεια τροφοδοτούμε πάλι με 50 γρ αλεύρι, 25 γραμμάρια νερό και 10 γραμμάρια καστανή ζάχαρη. και αφήνουμε διπλασιαστεί , η όλη διαδικασία συνήθως διαρκεί περίπου 1 ημέρα και μισό σε θερμοκρασία δωματίου 21 βαθμούς Κελσίου


  ΥΛΙΚΑ  ΓΙΑ  ΤΗΝ ΖΥΜΗ :
400  γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις ίσως και λίγο παραπάνω αναλογα το αλεύρι  και φυσικά  τα αυγά  σας  
100 γρ αλεύρι αλεύρι για  ψωμί
2 αυγά (108 γρ )
190 γραμμάρια γάλακτος
8  γρ αλάτι
10 γρ καστανή ζάχαρη
Και 80 γραμμάρια βουτύρου
 1αυγό  διαλυμένο με μια  κουταλιά  σούπας και μια  πρέζα αλάτι  για το τέλος 



ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και το προζυμάκι στο μπολ του μίξερ, όλα τα άλλα συστατικά εκτός από το βούτυρο ανακατεύουμε  και  αρχίζουμε  να ζυμώνουμε το μίγμα  μας ..  
  • Ζυμώνουμε ώστε  να έχουμε  μια  ομαλή  ζύμη , απαλή  και μαλακιά  σαν το λοβό ενός μικρου παιδιού  στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά-σιγά βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και ζυμώνουμε και πάλι (ζυμώνουμε  πολύ ώρα  15-20 λεπτά  έτσι ώστε η ζύμη σας να αναπτυχθεί ωραία και να είναι μεταξένια απαλή -  Είναι το κλειδί για μαλακά ,και αφράτα ψωμάκια 
  • Βάζουμε  την ζύμη  μας σε καθαρό  λαδωμένο μπόλ  και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μακριά  από ρεύματα και την αφήνουμε  να ξεκουραστεί -φουσκώσει .
  • Η ζύμη πρέπει να αυξηθεί  σε ογκο της  για περίπου 40% στο δοχείο, όχι περισσότερο,
  • Βγάζουμε  την ζύμη  μας  πάνω σε καθαρό αλυερωμένο πάγκο εργασίας της δίνουμε  σχήμα  στενόμακρης  φρατζόλας και με  μια κοφτερή  σπάτουλα κόβουμε 10-11 κομμάτια  ζύμης 100 γρ  σχεδον και  διαμορφώνουμε  με τα χέρια  μας   τα  ψωμάκια μας  .
  • Με ένα πινέλο τα  περνάμε με  το αυγό  καλύβουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε  να  φουσκώσουν  για  20-30 λεπτά
  • Προθερμαίνουμε του φούρνου στους  200  βαθμούς  και  βάζουμε  στο  φούρνο μας  ένα ταψί -πυρεξ  με ζεστό νερό (βοηθάει  να κρατηθουν μαλακά  τα  ψωμακια  μας  με  μαλακιά  κρουστα )και ξαναπερνάμε  με  το πινελο  το μίγμα του αυγού , πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορους / σουσάμι και ψήνουμε μέχρι  να πάρουν  ένα ωραίο και καφέ χρώμα   περίπου  30 λεπτά  
 
 

 


Και καλή μας όρεξη !
Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΞΗΡΗΣ ΜΕ ΝΩΠΗΣ ΜΑΓΙΑΣ


ΠΟΣΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΜΑΓΙΑΣ ΜΠΥΡΑΣ  ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΕ 1 ΦΑΚΕΛΑΚΙ ΜΑΓΙΑ ΞΕΡΉ ?

Ένα ερώτημα που συχνά απασχολεί όλες  μας ..
Πάμε λοιπόν να δώσουμε απάντηση  στο καθημερινό αυτό ερώτημα  .
Την απάντηση την βρήκα τυχαία από  εδώ από την φίλη  Μαρίνα  που έχει  ένα σάιτ  μαγειρικής  με τις καλύτερες  συνταγές, με φυσικό προζύμι . Αλήθεια τώρα που λέω πρέπει να αρχίσω να ασχοληθώ και με  την παρασκευή του  ..
  • Ουσιαστικά στην πράξη  1 κύβος συσκευασμένης μαγιάς(συνήθως το βάρος της είναι 25 γρ ) .
  • Αντιστοιχεί 1 φακελάκι( 7-9 γρ )ξερής όπως αναγράφετε στις συσκευασίες τους ,αντιστοίχως οι ποσότητες τους είναι για 500 γρ αλεύρι .   
  • Αν θέλουμε όμως να είμαστε ακριβείς η αναλογία είναι 1 προς  3 : 9 γρ  ξηρής μαγιά = 29,60 γρ νωπή μαγιά .
  • Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η νωπή μαγιά  έχει 72 % ενυδάτωση ενώ η ξηρή  8% .
  • Έτσι η εξίσωση μας δίνει  :( 100 -8 ) / (100-72)=3,28571 το οποίο στρογγυλοποιούμε προς τα πάνω σε 3,29.
  • Η παραπάνω αναλογία προκύπτει  αν πολλαπλασιάσουμε το βάρος της ξηρής μαγιάς με το 3,29:9 χ 3,29=29,60
  • Α ν η συνταγή μας  αναφέρει νωπή μαγιά και εμείς θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ξηρή δεν έχουμε παρά να διαιρέσουμε με το 3,29  Πχ η αντιστοιχία ενός κύβου νωπής μαγιάς συνήθως 25 γρ σε ξηρή μαγιά  προκύπτει 25/3,29= 7.60 γρ .
  • Η ξηρή μαγιά πλεονεκτεί ως προς το  ότι μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο  χρονικό διάστημα εκτός ψυγείου και ενσωματώνετε άμεσα στις ζύμες  χωρίς να χρειάζεται να διαλυθεί πρώτα  σε νερό ή άλλο υγρό για αυτό και την ονομάζουμε  μαγιά στιγμής 


 Αυτή τη φορά δεν ετοιμάσαμε  ζυμαράκι  ... 
Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

ΤΣΑΜΠΙ ΣΤΑΦΥΛΙ ΜΕ ΚΑΝΕΛΑ

Φρεσκοψημένα ρολά κανέλας φτιαγμένα από το μηδέν. Η τέλεια ισορροπία ανάμεσα στη λεπτή, αφράτη ζύμη και τη γλυκιά γέμιση από κανέλα, αυτά τα νόστιμα ρολά θα γεμίσουν το σπίτι σας με μια υπέροχη μυρωδιά  καθώς θα ψήνονται .
 Έιναι μαλακά και νόστιμα !... Χρησιμοποίησα καστανή ζάχαρη για να της δώσω περισσότερο γεύση καραμέλας.
Αποφάσισα να φτίαξω αυτή την υπέροχη ζύμη για ρολά,και της δωσαμε το σχήμα σταφυλιού,για να γιορτάσουμε  το τέλος  μιας σαιζόν, καλλιέργήσαμε τα  αμπέλια μας,τρυγίσαμε τα σταφύλια,τα πατήσαμε και  πήραμε το μούστο μας για τα  μουστοκούλουρα μας  εδώ ,αφήσαμε  το κρασί  να ωρίμασει, το βάλαμε στα βαρέλια μας, το καθαρίσαμε και τώρα  μπορούμε να το απολαμβάνουμε   στα  μεσημεριανά  και βραδινά γευματα μας  παρέα με τους συγγενείς μας  και τους  φίλους μας τέλος αποφασίσαμε  να φτίαξουμε και ένα ζυμαρένιο  τσαμπύ με γεύση κανέλας  ...  Έτοιμο λοιπόν αφράτο γευστικό ......κοπιάστε 













ΥΛΙΚΑ:      

½ κούπα  γάλα
 ½ κούπα νερό
7 γραμμάρια  ξερή μαγιά
¼ κούπα (60 γραμμάρια ή ½ ραβδί) βούτυρο, λιωμένο
1 μεγάλο αυγό  
¼ κούπα (50 γραμμάρια) κρυσταλική  ζάχαρη 
 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3¼ ίσως  και 3½ κούπα (450 γραμμάρια )αλεύρι για όλες τις χρήσεις ανάλογα το μεγεθος  των αυγών
1βανίλια  ζάχαρη με άρωμα κανέλας ή πορτοκάλι  

Για τη γέμιση:
  • ½ φλιτζάνι (113 γραμμάρια  βούτυρο, λιωμένο ή σε θερμοκρασία δωματίου
  • ¾ φλιτζάνι (150 γραμμάρια καστανή  ζάχαρη (ή κρυσταλική  ζάχαρη)
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
                                                                                                    Για το γλάσο :
  •  1 βανίλια -ζάχαρη  με άρωμα πορτοκάλι ή  κανέλα
    (προαιρετικό)
  • 2 κουταλιές σούπας ελαφριά κρέμα γάλακτος  ή γάλα
  •  ½ φλιτζάνι σε άχνη  ζάχαρη
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα, θερμαίνουμε το νερό και το γάλα μέχρι να είναι  χλιαρά  .Ρίχνουμε την  μαγιά πάνω από το χλιαρό μίγμα γάλακτος και νερού και αφήνουμε  για 10 λεπτά να αφρίσει   . 
  2. Στον κάδο τουαρτοπαρασκευαστή (Αν δεν έχουμε  ζυμώνουμε με το χέρι), προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο σε  θερμοκρασία δωματίου ,το αυγό, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε . Προσθέτουμε το μίγμα μαγιάς  και  γάλακτος και ανακατεύουμε  μέχρι να ενωθούν . Προσθέτουμε 3 κούπες  απότο αλεύρι και  το αλάτι και ζύμώνουμε ελαφρά (ή ανακατεύουμε με το χέρι με ένα ξύλινο κουτάλι) μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας. Προσθέτουμε  και  το υπόλοιπο αλεύρι, 2 κουταλιές της σούπας κάθε φορά, ανακατεύοντας καλά έως ότου η ζύμη να γίνει μαλακιά  και τραβιέτε από τις πλευρές του μπολ. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, λεία, ελαστική και ελαφρώς κολλώδης.που θα  μπορούμε  ευκολα  να την  χειριστούμε  με τα χερια μας . Αφού φτάσει αυτό το στάδιο,συνεχζουμε  να ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα για 5 λεπτά ή με το χέρι σε μια αλευρωμένη επιφάνεια για 7-8 λεπτά. Για τη ζύμη μου χρησιμοποίησα ακριβώς 450 γραμμάρια αλεύρι - περίπου 3 ¼ - 3 ½ φλιτζάνια. Μην χρησιμοποιείτε περισσότερο από 3½ φλυτζάνι.
  3. Βαζουμε τη ζύμη σε ένα καθαρό μπολ  λαδωμένο, σκεπάζουμε  με  διαφανή  μεμβράνη  και αφήνουμε  να ξεκουραστεί σε ένα ζεστό μέρος για περίπου μία ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.. Η ζύμη αυξάνεται καλύτερα σε ζεστά περιβάλλοντα. Εδώ έχω ένα κόλπο για σας που δουλεύει σε  μένα κάθε φορά. Τοποθετούμε μια σχάρα στο φούρνοκάτω χαμηλά . Γεμίζουμε  ένα μπολ-πυρέξ  με ζεστό νερό και  το τοποθετούμε  στο κάτω μέρος του φούρνου. Στη συνέχεια, αφήνουμε τη ζύμη να στηρίζεται στη σχάρα του φούρνου στη μέση. Κλείνουμε την πόρτα. Αυτό είναι προαιρετικό. Μπορούμε να αφήσουμε  τη ζύμη να ξεκουραστεί και στον πάγκο αλλά μακριά από ρεύματα.. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου μία ώρα.
  4. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση . Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε μαζί τη ζάχαρη και την κανέλα.
  5. Όταν η ζύμη έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος, την πατάμε  απαλά για να αφαιρέσουμε τον αέρα. Στη συνέχεια, την ανοίγουμε σε ορθογώνιο 50 Χ  40 εκατ. Αφήνουμε τα μικρά περιθώρια γύρω από τις άκρες, απλώνουμε  τη ζύμη με το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου που πρώτα  το λιώσαμε ,στη συνέχεια πασπαλίζουμε  με το μίγμα ζάχαρης και αρχίζουμε  να μαζεύουμε σε ρολό με τα χέρια μας  απαλά.και  πιέζοντας να  ενωθουν καλά οι πλευρές. Κόβουμε σε 18  ίσα ρολά 1-2 εκατ  φάρδος και τοποθετούμε την κοπή προς τα επάνω σε ένα βουτυρωμένο στρογγυλό ταψάκι ή  φτιάχνουμε το τσαμπύ σταφύλι που κάναμε  εμείς . Καλύπτουμε  με την  διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε  να ξεκουραστεί για περίπου 30-45 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος ηζύμη μας .
  6. Προθερμάνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς C.
  7. Βουρτσίζουμε τα ρολά με γάλα (προαιρετικά). Ψήνουμε τα ρολά κανέλας στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά, μέχρις ότου οι κορυφές μαυρίσουν και με  ένα καλαμάκι θα  τρυπήσουμε τα ρολά θα  βγαίνει καθαρό. Αν τα ρολά πάρουν πολύ γρήγορα χρώμα καφέ, καλύπτουμε χαλαρά με αλουμινόχαρτο.
  8. Για να κάνουμε  το γλάσο,ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, προσθέτοντας λίγη κρέμα κάθε φορά μέχρι την επιθυμητή υφή στο γλάσο μας Στη συνέχεια, ψιλοραντίζουμε  πάνω από τα ρολά 
  9. Σερβίρουμε  ζεστό  με ένα  ποτήρι γάλα  ή  τσάι  
  10. Να σημειώσω ότι  έκανα   2 δόσεις  .

Η φουσκωμένη  μαγιά

η ζύμη φουσκωμένη

έτοιμο  το  ρολό  και  κομμένο





Προετοιμάζετε το τσαμπύ σταφύλι


έτοιμο το τσαμπύ σταφύλι  να  φωγωθεί  ...




Και καλή μας όρεξη !
Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

ΨΩΜΑΚΙ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ

Ψωμάκι χωρίς  ζύμωμα...  αυτή   την φορά  σε  πυρέξ  φόρμα
Είναι ακόμα ζεστό ...........


ΥΛΙΚΑ:

  • 500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 7-9 γρ  ξερής μαγιάς Ή  25 γρ  νωπή μαγιά 
  • 7-8 γρ αλάτι
  • 400ml  νερό από την βρύση  ή  νερό  από  φίλτρο 
  • 2 κουταλιές λάδι 
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη  
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά (και 12--16  ώρες για να ξεκουραστεί και να ωριμάσουν  τα υλικά  και 1½ ώρες ώρα για την  άνοδο της ζύμης)
Χρόνος μαγειρέματος: 35 λεπτά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Ζυγίζουμε όλα τα στερεά σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης. (Εάν η μαγιά είναι νωπή και  χρειάζεται ενεργοποίηση στο νερό, ενεργοποιούμε την μαγιά  με  το μισό νερό της συνταγής  

  • Ανακατεύουμε τα ξηρά υλικά μαζί, ώστε το αλάτι, τη ζάχαρη και η μαγιά να διασκορπιστούν ομοιόμορφα σε όλο το αλεύρι, στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε  όλα μαζί.
  • Καλύπτουμε  το μπολ με ένα κομμάτι λαδωμένο  πλαστικό περιτύλιγμα και το βάζουμε  στο ψυγείο έτσι ώστε να μπορεί να αποδειχθεί για 12 ώρες ιδανικά. (Η ζύμη μπορεί να αποδειχθεί στο ψυγείο για οποιαδήποτε χρονική περίοδο μεταξύ 10 και 16 ωρών, συνήθως βάζουμε τη ζύμη αργά το βράδυ και στη συνέχειατο ετοιμάζουμε  την επόμενη μερα  το πρωί ). Μετά τις 12 ώρες, αφαιρούμε  το μπολ από το ψυγείο .
  •   Η ζύμη θα πρέπει να έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος. 

  •  Ρίχνουμε τη ζύμη σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, χρησιμοποιώντας τα καλά αλευρωμένα δάχτυλά μας για να ξύσουμε  τη ζύμη από το μπολ
  •  Διπλώνουμε τη ζύμη στο μισό ... στη συνέχεια διπλώνουμε  πάνω από το ένα τρίτο της ζύμης προς την άλλη κατεύθυνση .. στη συνέχεια διπλώνουμε το άλλο τρίτο ...και γυρίζουμε ε τη ζύμη.
  •  Βάζουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο  πυρέχ ή  φόρμα ,καλύπτουμε τη ζύμη με ένα κομμάτι λαδωμένη μεμβράνη και αφήνουμε  σε θερμοκρασία δωματίου για να ανέβει μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος (περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά). Τοποθετούμε  ένα ταψί ή πυρέξ γυάλινο μικρό στο κάτω μέρος του φούρνου μας με 150 ml  νερό , τοποθετούμε ένα ράφι φούρνου στο μέσο του φούρνου και στη συνέχεια θερμαίνουμε τον φούρνο στους 230 ° C.
  • Όταν η ζύμη μας  ανέβει ,βγάζουμε  την διαφανή μεμβράνη .

  •  Ανοίγουμε  την πόρτα του φούρνου, τοποθετούμε το σκεύος με τη ζύμη στο φούρνο στο μεσαίο ράφι και στη συνέχεια κλείνουμε  γρήγορα την πόρτα του φούρνου (αυτό δημιουργεί ατμό που συμβάλλει στη γρήγορη δημιουργία του φλοιού ).
  • Μετά από 10 λεπτά, γυρίζουμε το φούρνο στους 200 ° C και συνεχίζουμε  να ψήνουμε το ψωμί για άλλα 25 λεπτά.
    Όταν ψηθεί η φραντζόλα, την  βγάζουμε  από το φούρνο, και την βάζουμε σε μια σχάρα ψύξης και αφήνουμε  το να κρυώσει τελείως σε θερμοκρασία δωματίου.
     

Οι σημειώσεις αυτές θα πρέπει να μας  βοηθήσουν σε  μερικά  ερωτήματα  ...πάμε να  τις  δούμε  

Ζύμη μου δεν αυξάνετε ?
  • Η ζύμη αυτή  δεν αυξάνεται όπως το ψωμί που το ζυμώνουμε,φουσκώνει ελάχιστα  και έχει αφρώδη υφή . 
  • Η μαγιά μας μπορεί να μην ήταν είναι φρέσκα. Μαγιά έχει μικρή διάρκεια ζωής και δεν την αφήνουμε να μένει ανοιχτή και να  την ξαναχρησιμοποιήσουμε ,μόλις ανοιχτεί,η μαγιά πρέπει να είναι ερμητικά σφραγισμένη  και διατηρείται στην κατάψυξη, όχι στο ψυγείο.
  • Το νερό μας μπορεί να  είχε λάθος θερμοκρασία. Για την ταχύτερη μέθοδο ανόδου της  ζύμης ,χρησιμοποιούμε  ζεστό νερό είναι  πιο κατάλληλο για γρήγορο φούσκωμα .Για το φούσκωμα με μακρά διάρκεια  κατα τη διάρκεια της  νύχτας ,χρησιμοποιούμε  το δροσερο νερό σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Έχουμε αλλάξει τη συνταγή. Είναι καλύτερο να ακολουθούμε  τη συνταγή ακριβώς, για πρώτη φορά. Με αυτόν τον τρόπο ξέρουμε  πως λειτουργεί.Δεν αλλάζουμε  τη συνταγή την πρώτη φορά, δίνοντας προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια. Μπορούμε να  γίνουμε δημιουργικοί αργότερα. την επόμενη φορά που θα  ξέρουμε  τι ήταν αυτό δεν μας άρεσε .
Ζύμη μου ήταν πάρα πολύ ξηρή ....
  • Μπορεί να μετρήσαμε το αλεύρι λανθασμένα. Για να μετρήσουμε  το αλεύρι, χρησιμοποιήσιμε  ένα δοσομετρητή ή κούπα και γεμίζουμε μέχρι  το χείλος και η περίσσεια ποσότητα  την αφαιρούμε με το πίσω μέρος ενός μαχαιριού. Δεν πατάμε την κούπα  ή το δοσομετρητή ή  ζυγίζουμε το αλεύρι  με ζυγαριά  ηλεκτρονική  ακριβείας .
  • Έχουμε αλλάξει τα  υλικά της συνταγής 
Ζύμη μου ήταν πάρα πολύ ρευστή ...
  • Μπορεί να χρησιμοποιήσαμε  πάρα πολύ υγρό ή όχι αρκετά αλεύρι. 
  •   Χρησιμοποιούμε  ένα ειδικό κύπελλο για τη μέτρηση υγρών, έχοντας το  σε μια επίπεδη επιφάνεια  για να το βλέπουμε  στο ύψος των ματιών για να βεβαιωθούμε  ότι το υγρό μας είναι στη σωστή γραμμή, που επιθυμούμε .
  • Μπορεί να  κοσκινίσαμε το αλεύρι πριν από τη μέτρηση, το οποίο σημαίνει ότι  χρησιμοποιήσαμε λιγότερο αλεύρι από αυτό που απαιτείται για  την συνταγή μας ,πρώτα μετράμε το αλεύρι μας  και μετά  το κοσκινίζουμε .
Ψωμί μου δεν ήταν καλά  ψημένο  στη μέση..
  • Ο φούρνος μας (και το σκεύος )δεν είχαν προθερμανθεί αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Χρησιμοποιούμε ένα θερμόμετρο φούρνου για να βεβαιωθούμε  ότι ο φούρνος σας έχει φτάσει 230 -250 c. Μπορεί να χρειαστούν πάνω από μισή ώρα.
  • Μπορεί  να το κόψαμε σε  φέτες πάρα πολύ σύντομα. Αφού το ψωμί αφαιρέσουμε το ψωμί από το φούρνο, θα συνεχίσει να ψήνετε μέσα. Είναι καλύτερα να το αφήσουμε να κρυώσει εντελώς πριν από τον τεμαχισμό (Ξέρω ότι είναι δύσκολο να περιμένουμε !)
Κάτω κρούστα μου ήταν πάρα πολύ σκληρή

  • Το σκέυος ψησίματος μας  ήταν πολύ κοντά στη θερμότητα. Δοκιμάζουμε να ανέβάσουμε  το ράφι του φούρνου, ώστε το κάτω μέρος να  μην  είναι τόσο κοντά στη θερμότητα.
  • Ο φούρνος μας μπορεί να είναι πιο θερμότερος από ό, τι νομίζουμε . Χρησιμοποιούμε ένα θερμόμετρο φούρνου να  δούμε εάν ο φούρνος μας είναι η σωστή θερμοκρασία.
  • Δοκιμάζουμε  μια ελαφρώς χαμηλότερη θερμοκρασία προθέρμανσης στους 23O° C, αλλά μειώνοντας τη θερμοκρασία στους 220 ° C για να ψήσουμε 
  • Προσοχή στο σκεύος  ψησίματος  που χρησιμοποιούμε  το υλικό του παίζει πολύ μεγάλο ρόλο 
  • Δεν  ψήνουμε περισσότερο χρόνο από όσο  μας  ζητάει η συνταγή 
Δεν χρειάζεται ζάχαρη για να τροφοδοτήσει τη μαγιά;

  • Όχι, δεν χρειάζεται ζάχαρη για να ενεργοποιήσουμε  τη μαγιά. 
  Το ζεστό νερό σκοτώσε τη μαγιά μου ;

  • Όχι το χλιαρό-Ζεστό νερό δεν σκοτώνει τη μαγιά. Η μαγιά είναι πιο ανθεκτική και μπορεί να ανεχθεί νερό ή άλλο υγρό έως 37-39 C. Το σημείο δολοφονίας για τη μαγιά  είναι 40  ° και πάνω  . 
Τι   σκεύος να  χρησιμοποιήσω για το ψήσιμο ?
  • Το καλύτερο σκεύος ψησίματος για αυτού του τύπου ψωμιά  χωρίς  ζύμωμα πρέπει να  γίνετε σε εμαγιέ χυτοσίδηρο κατσαρόλες  Le Creuset) εγώ δεν μπορώ να συστήσω το σκεύος αυτό για τί δεν το έχω δοκιμάσει .
  • Αλλά έχω  δοκιμάσει να  ψήσω το ψωμί  ένα  πυρέξ με καπάκι, ένα ανοξείδωτο δοχείο χάλυβα με καπάκι- γάστρα , μια πήλινη γάστρα ,ένα αντικολλήτικό ταψί με  αλουμινόχαρτο.και  σε όλα  είχα το επιυθμητό αποτέλεσμα  πάντα .




Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

ΣΟΥΠΕΡ ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ




Έτοιμες  οι ατομικές  πίτσες

Μετά  την υπέροχη  ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΑΝΘΡΑΚΟΥΧΟ ΝΕΡΟ πάμε να  φτιάξουμε  μια  σούπερ ζύμη  για πίτσα .

 Η ζύμη πίτσας είναι πραγματικά πολύ απλή και γρήγορη και σας διαβεβαιώνω ότι με αυτή τη συνταγή θα πάρετε μια νόστιμη και τραγανή πίτσα, όπως σε μια πιτσαρία!
Το πλεονέκτημα;Γνωρίζουμε την ποιότητα των υλικων  που χρησιμοποιούμε ,μπορούμε ακόμα να προσθέσουμε πιο μεγάλη ποσότητα αλάτι όπως μας αρέσει,θα πάρουμε μεγάλες πίτσες για όλη την οικογένεια χωρίς να ξοδέψουμε πολλά χρήματα , χρησιμοποιώντας και  την ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ ΣΠΙΤΙΚΗ !
 
  ΥΛΙΚΑ  ΓΙΑ 4 ΜΙΚΡΕΣ ΠΙΣΤΕΣ: (λεπτές 22-24 cm)
 
300 γρ  περίπου  αλεύρι  για όλες τις χρήσεις 
200 γρ αλεύρι  πίτσα ..τύπου 00 ή  μανιτόμπα 
300 ml χλιαρό νερό
1 φακελάκι  7-9  γρ  ξερή  μαγιά ή 25 γρ νωπή  μαγιά 
4 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι ή 7-10 γρ ανάλογα τα γούστα μας 
1 κουταλάκι του γλυκού  μέλι ή ζάχαρη
 σιμιγδάλι  ψιλό  για  το άνοιγμα 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Πάντα  παρασκευάζω την ζύμη για πίτσα στον αρτοπαρασκευαστή, αλλά  μπορούμε να ζυμώσουμε και με το χέρι, αλλά μπορούμε να ζυμώσουμε και με  το  πολυμίξερ ζυμώνοντας με μέση ταχύτητα. Η σειρά των υλικών που πρέπει να συμπεριληφθούν είναι ίδια.

  • Τοποθετούμε κοσκινισμένο το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε την μαγιά και τη ζάχαρη (ή μέλι) ζυμώνοντας με το μισό νερό που αναφέρεται στη συνταγή. Το νερό θα πρέπει κατά προτίμηση να είναι χλιαρό.Εάν χρησιμοποιήσουμε φρέσκια μαγιά,πρέπει πρώτα να την διαλύσουμε σε χλιαρό νερό και να την αφήσουμε να φουσκώσει για 10 λεπτά και στη συνέχεια το προσθέτουμε στο αλεύρι.

  • Διαλύουμε το αλάτι στο υπόλοιπο νερό, το οποίο μπορούμε να αυξήσουμε την ποσότητα μέχρι 10 γραμμάρια. Ρίχνουμε αλμυρό νερό στη ζύμη και συνεχίζουμε τη ζύμωση και προσθέτουμε στο τέλος το λάδι. Αυτή η διαδικασία είναι πολύ σημαντική,το αλάτι το προσθέτουμε πάντα ξεχωριστά από τη ζύμη και σε αυτό το στάδιο της ζύμης, δεν πρέπει ποτέ να έρθει σε άμεση επαφή με τη μαγιά.
  •   Ζυμώνουμε  για περίπου 10-15 λεπτά, 
  • Στη συνέχεια,μεταφέρουμε  την ζύμη σε ένα μεγάλο και ελαφρώς λαδωμένο γυάλινο μπολ και το καλύπτουμε με ένα πανί. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε χλιαρό μέρος χωρίς ρεύματα μέχρι να διπλασιαστεί..Θα χρειαστεί περίπου 30 λεπτά με μία ώρα και ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος (το καλοκαίρι, για παράδειγμα το ανέβασμα της ζύμης  είναι ταχύτερο ).
  • Αφού διπλασιαστεί η ζύμη,μοιράζουμε την ζύμη 4 σε φραντζόλες και αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 10-15 λεπτά.


  • Σε αυτό το σημείο,μπορούμε να ανοίξουμε την ζύμη ρίχνοντας  λίγο σιμιγδάλι στον πάγκο εργασίας και να ετοιμάσουμε τις πίτσες μας ή να αφήσουμε την ζύμη στο ψυγείο να ωριμάσει όλη τη νύχτα, να καλύπτονται με διαφανή μεμβράνη ή σε σακουλάκια ζίπ-λοκ και να την βγάλουμε έξω από το ψυγείο σε θερμοκρασία δωματίου τουλάχιστον δύο ώρες πριν από το μαγείρεμα τις πίτσας.Και όταν τις τοποθετήσουμε στον καταψύκτη τις βγάζουμε  από τον καταψύκτη τουλάχιστον 8-10 ώρες πιο πριν, βάζοντας την στην συντήρηση,ώστε να έχει αργό ξεπάγωμα η ζύμη και θα την βγάλουμε σε θερμοκρασία δωματίου 1-2 ώρες να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και με λίγο αλευράκι στα χέρια μας γιατί θα κολλάει λίγο θα τις δώσουμε σχήμα  που θέλουμε στο τάψί μας που έχουμε  βάλει αντικολλητικό χαρτί (εγώ βάζω και λίγο λαδάκι στο αντικολλητικό χαρτί  και γίνετε πολύ τραγανή η κρούστα  της  από κάτω ). Οι συσκευασμένες ζύμες σε ζίπ-λοκ μπορούν να παραμείνουν στο ψυγείο για έως και δύο 24 ώρα.
    Στη συνέχεια, ανοίγουμε τις πίτσες με τα δάχτυλά μας ή με έναν τροχό-ρόλο πλάστη ,ανάλογα με το πάχος που θέλουμε . Αφήνουμε τις πίτσες να ξεκουραστούν για περίπου δέκα λεπτά και στη συνέχεια γαρνίρουμε με υλικά  για να μας αρέσουν 
    Ψήνουμε σε ένα  προθερμασμένο φούρνο με μέγιστη ισχύ (250 βαθμούς ) για λίγα λεπτά ή σε ξύλινο φούρνο αν είστε αρκετά τυχεροί για να το έχετε!
                                                         Καλά ζυμώματα  για πίτσα! 
  • Με αυτή τη συνταγή είμαι βέβαιη ότι η πίτσα σας θα είναι τέλεια!
  • Σε κάποια στιγμή θα βάλω και φωτογραφίες  με  την ζύμη ψημένη ... σας ζητάω συγνώμη,αλλά αυτή την φορά φαγώθηκε  πριν  προλάβω  να την φωτογραφίσω .   
 Έτοιμη σε σακουλάκια ζίπ -λοκ για  να μπουν στην  συντήρηση για  δύο  4 ώρα  και αν φυσικά  μείνει  να  πάει μετά στον καταψύκτη .

Συμβουλές για την παρασκευή πίτσας:

1. Ανοίγουμε τη ζύμη με πάχος περίπου 5-6 χιλιοστών - η λεπτή πίτσα είναι πιο τραγανή και πιο νόστιμη.
2. Πάντα ψήνουμε την πίτσα σε φούρνο που έχει θερμανθεί πάρα πολύ καλά για  μικρό χρονικό διάστημα 
3. Όσο λιγότερα υλικά βάζουμε στην πίτσα, τόσο πιο νόστιμη θα είναι,μην το παρακάνουμε με γέμιση 
4. Εάν διατηρήσουμε  τη ζύμη στο ψυγείο, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι είναι σε μια καλά κλειστή σακούλα.
5  Η σάλτσα που χρησιμοποιούμε  πρέπει  να είναι σπιτική και με υλικά φρέσκα 
6. Εάν παγώσουμε τη ζύμη, της δίνουμε σχήμα μπάλας,τις σκεπάζουμε καλά και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί. Αφήνουμε να παγώσουν με τον τρόπο αυτό και στη συνέχεια να τα αποθηκεύουμε σε μια πλαστική σακούλα.

7. Ξεπαγώνουμε τη ζύμη για μια νύχτα στο ψυγείο ή 4-5  ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
8. Σερβίρουμε την πίτσα ζεστή.
9. Πάντα προσπαθούμε  να διανείμουμε ομοιόμορφα την γέμιση .
10.Η πίτσα πρέπει να έχει μια γεύση που κυριαρχεί.Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε,βασιλικό,ρίγανη, μαύρο πιπέρι, μαϊντανό, 



Και καλή μας όρεξη !
Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

ΜΠΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΜΕ ΚΡΈΜΑ ΠΑΤΙΣΕΡΙ



  • ΥΛΙΚΑ ΖΥΜΗΣ:
  • 300 ml γάλα φρέσκο χλιαρό
  • 35  γρ βούτυρο ή λάδι 
  • 1 αυγό μεγάλο και 1 ασπράδι  ακόμα 
  • 2-3 κουταλιές σούπας ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 φακελάκι μαγιά ξερή ή 25  γρ φρέσκια μαγιά
  • 650-700 γρ αλεύρι για όλες της χρήσεις
  • 1 κρόκο με λίγο νερό αραιωμένο για το άλειμμα  στο   τέλος
  • Αν  θέλουμε  πασπαλίζουμε  και με  καστανή  ζάχαρη
  • λίγη άχνη για το πασπάλισμα 
  • 15 κουταλιές ή  και ακόμα  πιο  πολλές κουταλιές σούπας γεμάτες- γεμάτες δεμένης καλά “κρέμα πατισερι” όποια εσείς θέλετε συνταγή, ανάλογα με  τα  γούστα  μας  .
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Ζεσταίνουμε το γάλα και διαλύουμε την μαγιά και περιμένουμε λίγο να αφρίσει. Λιώνουμε το βούτυρο και βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το αυγό, την ζάχαρη, το αλάτι, την βανίλια και τα ανακατεύουμε με ένα πιρούνι, προσθέτουμε μια κούπα από το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το πιρούνι, συνεχίζουμε με το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε με το χέρι πλέον και φτιάχνουμε μια ζύμη μαλακή και αφράτη χωρίς να κολλάει στα χέρια μας.   Βάζουμε την ζύμη μας σε ένα λαδωμένο μπολ και την αφήνουμε για μια ώρα σκεπασμένη με μια σακούλα νάιλον η σελοφάν σε θερμοκρασία δωματίου να ξεκουραστεί
  • Κάνουμε την ζύμη ένα ρολό την χωρίζουμε σε 10 κομμάτια.
 
  •  Τα ανοίγουμε  με  την  βοήθεια του  πλάστη  μας  σε μικρές  στενόμακρες  πιτούλες όχι πολύ χοντρές 0,5 εκατ  όπως φαίνεται στις φωτογραφίες,και βάζουμε μια μεγάλη  γεμάτη -γεμάτη κουταλιά σούπας  από την κρέμα μας.
  • Γυρίζουμε το ζυμαράκι μας  όπως  φαίνεται  στην  φωτογραφία  πιο κάτω  και καλύπτουμε την κρέμα, κλείνοντας την με τα χέρια μας. Κόβουμε την ζύμη μας με ένα μαχαίρι σε λωρίδες όχι όμως μέχρι το τέλος της ζύμης όπως και στη φωτογραφία, και γυρίζουμε ρολό και φτιάχνουμε το μπουρεκάκι μας .

  • Τα βάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και τα αφήνουμε για 10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, τα αλείφουμε με τον αραιωμένο κρόκο αυγού και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για 20 με 25 λεπτά ανάλογα το φούρνο μας .
  • Όταν κρυώσουν τα πασπαλίζουμε με λίγη άχνη.
 
 Τα  έχω  κάνει  και με  μερέντα  ..... γιατί  εγώ  δεν  χαλάω  χατίρια  .... έγιναν  υπέροχα..  !

Β)ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΠΑΤΙΣΣΕΡΙ

ΥΛΙΚΑ:
1ΑΥΓΟ
2 ΒΑΝΙΛΙΕΣ
1/2 ΚΟΥΠΑ ΖΑΧΑΡΗ
1/2 ΛΙΤΡΑ ΓΑΛΑ ΦΡΕΣΚΟ
4 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙΑ ΓΛΥΚΟΥ ΑΛΕΥΡΙ
4 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙΑ ΓΛΥΚΟΥ ΚΟΡΝ ΦΛΑΟΥΕΡ
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ,ΤΟ ΚΟΡΝ ΦΛΑΟΥΕΡ,ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΒΑΝΙΛΙΕΣ.
  • ΧΤΥΠΑΜΕ ΤΟ ΑΥΓΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΑΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΛΙΓΟ ΑΠΟ ΤΟ ΓΑΛΑ,ΚΑΙ ΤΟ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ,ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΓΑΛΑ.
  • ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΤΟ ΜΙΓΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΗΞΕΙ,ΠΡΟΣΕΧΟΝΤΑΣ ΜΗΝ ΜΑΣ ΚΟΛΗΣΕΙ.
  • ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΜΑΣ ΝΑ ΚΡΥΩΣΕΙ ΛΙΓΟ
  • Λίγα μυστικά ακόμα 
Μπορείτε να βάλετε για γέμιση και κρέμα από γαλατόπιτα, και έχετε έτσι μικρά μπουρεκάκια- γαλατοπιτάκια , έτσι έχω κάνει και εγώ τα μισά . 
  • Tην συνταγή την πήρα από ένα ρώσικο σάιτ  , έβαλα  και  την  δική  μου  πινελιά,   δεν   έχω  κρατήσει  το  όνομα  του όμως  . 
                                                                  Καλή επιτυχία!!


Σοβαρά, τώρα δείτε πόσο καλά και πετυχημένα  φαίνονται  !!!!
Και καλή μας όρεξη !
Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές