Σελίδες

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

ΤΥΡΕΝΙΟ ΤΣΑΜΠΥ ΣΤΑΦΥΛΙ





 ΤΥΡΕΝΙΟ   ΤΣΑΜΠΥ   ΣΤΑΦΥΛΙ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΤΡΥΦΩΝΑ

Την πρώτη Φεβρουαρίου τιμά η Εκκλησία μας τη μνήμη του Αγίου Τρύφωνα, που έχει καθιερωθεί στην εθιμική λατρεία ως ο προστάτης των αμπελουργών. Ο Άγιος παρουσιάζεται μάλιστα στις νεώτερες λαϊκές αγιογραφίες ως “νέος, αγένειος, σγουρομάλλης, κρατών κλαδευτήρι”, εργαλείο δηλαδή με το οποίο γίνεται η κύρια αμπελουργική εργασία της χρονικής αυτής περιόδου. Πουθενά στο Συναξάριό του δεν αναφέρονται επεισόδια από το βίο ή τα θαύματά του, που να συνδέουν τον Άγιο με το αμπέλι και το κρασί. 

Ο Άγιος Τρύφωνας λοιπόν, από τη Λάμψακο της Φρυγίας, καθιερώθηκε ως Άγιος προστάτης των αμπελουργών, κρατά κλαδευτήρι και έχει σημαντικές αποτρεπτικές δυνάμεις κατά των ποικίλων εχθρών που ενεργούν βλαπτικά στα αμπέλια, στα δενδροκηπευτικά και τους αγρούς:
αντίξοες καιρικές συνθήκες, ασθένειες, έντομα, κάμπιες αλλά και ποντικοί υποχωρούν μπροστά του, εφόσον βέβαια του αποδοθούν οι προσήκουσες τιμές.
Ονομαστικά αναφέρονται στον Εξορκισμό του Αγίου Μάρτυρος Τρύφωνος μεταξύ των …“κακούργων θηρίων των αδικούντων την άμπελον, την χώραν τε και τον κήπον : Κάμπη, Σκώληξ, Σκωληκοκάμπη, Σκάνθαρος, Βρούχος, Ακρίς, Επίμαλος, Καλιγάρις, Μακρόπους, Μύρμηξ, Φθειρ, Ρυγίτης, Ψυλλίτης, Καυσοκόπος, Ερυσίβη, Κοχλοί, Ψαλίτης και ει τι άλλο προσφυσούν και μαραίνον τον καρπόν της σταφυλής και των λοιπών ειδών και λαχάνων”.    ΠΗΓΗ

ΥΛΙΚΑ :
600 γρ ( 4 και 1/2 φλιτζάνι αλεύρι περίπου)
25 γρ μαγιά ή 1φακελάκι ξερή μαγιά
1 κουταλιά κοφτή της σούπας αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
100 γρ  γιαούρτι πρόβειο
200 ml. γάλα
150 ml λάδι
1 αυγό
ΓΕΜΙΣΗ:
50 γρ βούτυρο λιωμένο
250 γρ τριμμένη  φέτα
λίγο ανθότυρο και λίγο γιαούρτι
παπρικα γλυκειά (προαιρετική)

ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ : 

1 αυγό
2 κουταλιές λάδι
2κουταλιές γάλα
1κουταλιά αλεύρι και  1/2  μπέικιν πάουντερ 
 250 γρ  τυρί  τριμμένο  που λιώνει εύκολα της αρεσκείας σας 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα, θερμαίνουμε το νερό και το γάλα μέχρι να είναι  χλιαρά  .Ρίχνουμε το γάλα σε  ένα μπολ την  μαγιά πάνω από το χλιαρό γάλα και αφήνουμε  για 10 λεπτά να αφρίσει   . 
  2. Στον κάδο τουαρτοπαρασκευαστή (Αν δεν έχουμε  ζυμώνουμε με το χέρι), προσθέτουμε το λάδι  ,το αυγό, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε . Προσθέτουμε το μίγμα μαγιάς  και  γάλακτος και το γιαούρτι ανακατεύουμε  μέχρι να ενωθούν . Προσθέτουμε 3 κούπες  απότο αλεύρι και  το αλάτι και ζύμώνουμε ελαφρά (ή ανακατεύουμε με το χέρι με ένα ξύλινο κουτάλι) μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας. Προσθέτουμε  και  το υπόλοιπο αλεύρι, 2 κουταλιές της σούπας κάθε φορά, ανακατεύοντας καλά έως ότου η ζύμη να γίνει μαλακιά  και τραβιέτε από τις πλευρές του μπολ. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, λεία, ελαστική και ελαφρώς κολλώδης.που θα  μπορούμε  ευκολα  να την  χειριστούμε  με τα χερια μας . Αφού φτάσει αυτό το στάδιο,συνεχζουμε  να ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα για 5 λεπτά ή με το χέρι σε μια αλευρωμένη επιφάνεια για 7-8 λεπτά. Για τη ζύμη μου χρησιμοποίησα ακριβώς 600  γραμμάρια αλεύρι 
  3. Βαζουμε τη ζύμη σε ένα καθαρό μπολ  λαδωμένο, σκεπάζουμε  με  διαφανή  μεμβράνη  και αφήνουμε  να ξεκουραστεί σε ένα ζεστό μέρος για περίπου μία ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος..Η ζύμη αυξάνεται καλύτερα σε ζεστά περιβάλλοντα. Εδώ έχω ένα κόλπο για σας που δουλεύει σε  μένα κάθε φορά. Τοποθετούμε μια σχάρα στο φούρνοκάτω χαμηλά . Γεμίζουμε ένα μπολ-πυρέξ με ζεστό νερό και  το τοποθετούμε  στο κάτω μέρος του φούρνου. Στη συνέχεια, αφήνουμε τη ζύμη να στηρίζεται στη σχάρα του φούρνου στη μέση. Κλείνουμε την πόρτα. Αυτό είναι προαιρετικό. Μπορούμε να αφήσουμε  τη ζύμη να ξεκουραστεί και στον πάγκο αλλά μακριά από ρεύματα.. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου μία ώρα.
  4. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση . Σε ένα μικρό μπολ, θριμματίζουμε την  φέτα 
  5. Όταν η ζύμη έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος, την πατάμε απαλά για να αφαιρέσουμε τον αέρα. Στη συνέχεια, την ανοίγουμε σε ορθογώνιο 50Χ40 εκατ. Αφήνουμε τα μικρά περιθώρια γύρω από τις άκρες, απλώνουμε τη ζύμη με το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου που πρώτα  το λιώσαμε ,στη συνέχεια πασπαλίζουμε με το μίγμα ζάχαρης και αρχίζουμε  να μαζεύουμε σε ρολό με τα χέρια μας απαλά.και  πιέζοντας να ενωθουν καλά οι πλευρές. Κόβουμε σε 18  ίσα ρολά 1-2 εκατ φάρδος και τοποθετούμε την κοπή προς τα επάνω σε ένα βουτυρωμένο στρογγυλό ταψάκι ή  φτιάχνουμε το τσαμπύ σταφύλι που κάναμε  εμείς .Καλύπτουμε με την διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 30-45 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος η ζύμη μας .
  6. Προθερμάνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς C.
  7.  Για το τέλος ,ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Στη συνέχεια, ψιλοραντίζουμε  πάνω από τα ρολά με  μια  κουταλία  σε  κάθε ρολό και πασπαλίζουμε  με  το τριμμένο τυρί  .
  8. Ψήνουμε τα ρολά στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά, μέχρις ότου  πάρουν ένα  χρυσαφί χρώμα  και με  ένα καλαμάκι θα  τρυπήσουμε τα ρολά θα βγαίνει καθαρό. Αν τα ρολλά  πάρουν πολύ γρήγορα χρώμα καφέ, καλύπτουμε χαλαρά με αλουμινόχαρτο.






Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε καλά .   
  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

ΤΡΙΓΩΝΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟΥ






Το γαλακτομπούρεκο της αγαπημένη φίλης ΑΡΕΤΗΣ Areti Vardaka που είχα την τύχη να γνωρίσω .
Μια πολύ καλή Κυρία, πολύ καλή μαγείρισσα, που όμως δεν είναι πια μαζί μας.Βρίσκετε στην γειτονιά των αγγέλων, μαζί με άλλους αγαπημένους αγγέλους,καλή της ώρα εκεί που βρίσκετε !! Η Αρετή μετράει τα υλικά με φλιτζάνι τσαγιού και εγώ τα μέτρησα με κούπα δοσομετρητή  που θα την βρείτε στην αρχική σελίδα του μπλοκ μου .

ΥΛΙΚΑ:
1 λίτρο γάλα πλήρες
1 1/2 κούπα ζάχαρη(εγώ έβαλα κούπα ζάχαρη )
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό(140 γρμ)
5 αυγά (εγώ έβαλα 4 αυγά δεν είχα άλλο...)
2 βανίλιες-ζάχαρη με άρωμα πορτοκάλι
3 κουτάλια σούπας βούτυρο λιωμένο
1/2 κιλό φύλλο κρούστας (καλύτερα φύλλο Βηρυτού)
βούτυρο γάλακτος για τα φύλλα ή φρέσκο κλαριφιέ (είναι βούτυρο που έχουμε αφαιρέσει το νερό που έχει μέσα)εγώ έβαλα και λάδι ελιάς μαζί

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
3και  1/2 κούπα ζάχαρη
2 και 1/2 κούπα νερό
1 φλούδα λεμονιού
1 κουταλιά χυμό λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα να βράσει, ρίχνουμε το σιμιγδάλι σαν βροχή και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πάρει μία βράση και να πήξη. Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη και την βανίλια ελαφρά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά ανακατεύοντας καλά. Προσθέτουμε μέσα στην κρέμα και τις 3 κουταλιές βούτυρο. Την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο, ανακατεύοντας όμως τακτικά για να μην κάνει κρούστα.  
  • ΠΡΟΣΟΧΉ  η κρέμα  πρέπει να είναι αρκετά σφιχτή για να φτιάξουμε τα τρίγωνα  .
  • Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί (30Χ30) στρώνουμε τα μισά φύλλα βουτυρώνοντας κάθε φύλλο καλά με ένα πινέλο. Τα φύλλα να εξέχουν από το ταψί μας στο στρώσιμο.Απλώνουμε την κρέμα σε όλη την επιφάνεια και διπλώνουμε πάνω της τα φύλλα που εξέχουν. Τελειώνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Κόβουμε ότι περισσεύει, χαράζουμε το γλυκό μας με ένα κοφτερό μαχαίρι, ραντίζουμε με λίγο νεράκι και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 45' περίπου μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό.
  • Στο διάστημα  που ψήνετε το γλυκό μας ετοιμάζουμε το σιρόπι μας, υπολογίζοντας την ώρα να είναι και τα δύο ζεστά.
  • Βράζουμε το σιρόπι μας για 5' ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το βράσιμο για 5-7'ακόμη.
  • Μόλις βγάλουμε το γλυκό ρίχνουμε με μια κουτάλα το χλιαρό σιρόπι.. Η φίλη μου Μαρία Γεωργοπούλου ρίχνει το σιρόπι ελαφρά χλιαρό και δεν της νερουλιάζει.
  • Από πάνω ρίχνουμε μπόλικη κανέλα και καρύδια τριμμένα  ή φιστίκια αιγίνης
  • Εγώ έκοψα τα φύλλα στην μέση κατά μήκος όπως φαίνεται στην φωτογραφία και παίρνουμε πρώτα ένα φύλλο και το βουτυρώνουμε  βάζουμε  ξανά ένα  φύλλο από πάνω και ξανά βουτυρώνουμε και βάζουμε μια κουταλιά γεμάτη από την κρέμα μας. βάζουμε αν θέλουμε σταγόνες σοκολάτας ή καρύδια ή φιστίκια αιγίνης και τα κλείνω σε τριγωνάκια όπως  φαίνεται στις φωτογραφίες  παρακάτω και τα ψήνουμε να  πάρουν χρώμα χρυσαφί σκούρο .





Ως την επόμενη φορά  που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκια να περνάτε καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές
                          ΚΑΛΗ  ΕΠΙΤΙΧΙΑ

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

ΚΟΤΟΠΙΤΑ ΓΙΟΡΤΙΝΗ



  
Την πρωτοχρονιά ανήμερα η μαμά μου κάθε χρόνο μας έφτιαχνε όσο είμαστε παιδιά αλλά και ακόμα συνεχίζει να φτιάχνει σπανακοτυρόπιτα για βασιλόπιτα .
Εδώ η συνταγή της
Εγώ στο σπίτι μας  φέτος ετοίμασα μια κοτόπιτα βασιλόπιτα και την κόψαμε  το βράδυ της παραμονής του νέου χρόνου .
Αφράτη,ζουμερή όσο μας  αρέσει  και πολύ νόστιμη η κοτόπιτα μας!!
Πάμε  στην  κουζίνα  μου να την φτιάξουμε



ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ  ΤΗ ΖΥΜΗ  ΓΙΑ  1 ΤΑΨΊ  3Ο-32  ΕΚΑΤ :

3 και 1/2 φλιτζάνι αλεύρι περίπου ( 1 κούπα αλεύρι 140 γρ )
25 γρ μαγιά ή 1φακελάκι ξερή μαγιά 7-9 γρ
1 κουταλιά  κοφτή του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
250-300 χλιαρό νερό όσο πάρει
60 ml λάδι
Νισεστέ και αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή ή σε ένα μπόλ, ζυμώνουμε ρίχνοντας το χλιαρό νερό όσο πάρει για να γίνει μια ζύμη αφράτη μαλακιά που να μην κολλάει στα χέρια για 15 λεπτά και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά .
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6-8 κομμάτια ανάλογα πόσα φύλλα χρειαζόμαστε.  
  • Μετά κάνουμε μπαλάκια,τα βάζουμε σε ένα σκεύος λαδωμένο και τα αφήνουμε για 20 λεπτά να ξεκουραστούν,και τα ανοίγουμε μετά φύλλα ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε


       
 ΥΛΙΚΑ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΓΕΜΙΣΗ :

1/2 κοτόπουλο και 1 κρεμμύδι ολόκληρο
1 αυγό
1 κρεμμύδι τριμμένο στο τρίφτη
1 κόκκινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά 
1 καρότο τριμμένο στον τρίφτη
2-3 κουταλιές της σούπας λάδι  και  20 γρ βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας τραχανά σταρένιο ή 2 κουταλιές της  σούπας σιμιγδάλι
αλάτι και πιπέρι
1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
200 γρ τυριά ρεγγάτο και γραβιέρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Καθαρίζουμε και πλένουμε το κοτόπουλο και τα κρεμμύδια. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό και το κοτόπουλο αφού πρώτα το ζεματίζουμε  μόνο του και το κρεμμύδι ολόκληρο,αφήνουμε να βράσουν και να μαλακώσουν και να μείνουν με  λίγο ζουμί σχεδόν 1/2 κούπα. 
  • Αφού βράσει το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια,
  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο προσθέτουμε το κρεμμύδι. Τα σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα και προσθέτουμε το κοτόπουλο,αλάτι και πιπέρι,ανακατεύουμε και στην συνέχεια ρίχνουμε και τις ψιλοκομμένες πιπεριές να μαραθούν,και προσθέτουμε και τα καρότα,τον μαϊντανό και το ζωμό από το κοτόπουλο και αφήνουμε να πάρει μια βράσει και τέλος προσθέτουμε τον τραχανά .
  • Αφήνουμε να κρυώσει και στην συνέχεια προσθέτουμε το αυγό καλά χτυπημένο και τα τυριά μας και ανακατεύουμε .
  • Και ανάβουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμους  στην συνέχεια ανοίγουμε τα φύλλα μας ,στρώνουμε στο λαδωμένο ταψί 1 φύλλο μεγαλύτερο από το ταψί μας και στην συνέχεια λαδώνουμε και στρώνουμε πάλι 1 φύλλο ίσο με το ταψί και ξανά πάλι 1 ακόμα φύλλο και ρίχνουμε την γέμιση και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα,όταν τελειώσουν στρώνουμε το μεγαλύτερο φύλλο προς τα μέσα , φτιάχνουμε την πίτα  6-8  φύλλα σύνολο και λαδώνουμε και από πάνω πάλι ένα φύλλο ίσο με το ταψί και λαδώνουμε και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι και κόβουμε την πίτα μας ακτινωτά,εγώ  το  ξέχασα αυτή την φορά να το κάνω
  • ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνο στους 190-200 βαθμούς για 20 λεπτά και  μόλις  πάρει χρώμα  κατεβάζουμε  το φούρνο στους  170 -180  βαθμούς για  άλλα 30-40 λεπτά    

Προσοχή μην το κόβετε  πολύ μικρά κομμάτια  το κοτόπουλο  γιατί  θα λιώσει τελείως  το κοτόπουλο .  

Έμενα οι μικρές μου δεν θέλουν να  φαίνεται το κοτόπουλο  και το  έκοψα αρκετά λεπτό .             




   
 Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές
                          ΚΑΛΗ  ΕΠΙΤΙΧΙΑ

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

ΔΙΧΡΩΜΑ ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ








 Άλλη μια ζύμη που την ετοίμασα τις ημέρες των γιορτών,αρωματική ζύμη brioche με  άρωμα πορτοκάλι και  κακάο .Γεμάτα ίνες και αφράτα ,την ζύμωσα με αλεύρι για όλες τις χρήσεις αλλά και με αλεύρι για τσουρέκια με υψηλή πρωτείνη ..
Πάμε στην κουζίνα μου να την  ετοιμάσουμε ..

ΥΛΙΚΑ  :

Για  Ζύμη άσπρη :

180 ml ζεστό φρέσκο γάλα χλιαρό
1 φακελάκι ξερή μαγιά 7-9 γρ και μια κουταλιά ζάχαρη
90 ζάχαρη ή 60γρ ζάχαρη και 30 γρ ιμβερτοζάχαρη   εδώ
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
60 ml λάδι ελαφρύ ή βούτηρο (εγώ έβαλα μισό και μισό )
1κουταλάκι του γλυκού αλάτι
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή και αλεύρι για τσουρέκια για ακόμα πιο τέλειο αποτέλεσμα ..
ξύσμα από 1μέτριο πορτοκάλι 
1βανίλια-ζάχαρη με  άρωμα λεμόνι 
1 αυγό + 2 κουταλιές νωπό γάλα για το τέλος  


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Στο μπολ διαλύουμε το  ζεστό γάλα, ζάχαρη και μαγιά. Περιμένουμε  10  λεπτά για να ενεργοποιηθεί τη μαγιά. Προσθέτουμε στόν κάδο του μίξερ ή αρτοπαρασκευαστεί  τα αυγά, το λάδι και το ξύσμα και την βανίλια 
  •  Σταδιακά προσθέτουμε τοκοσκινισμένο αλεύρι και το αλάτι. και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να διαχωριστεί από τα τοίχωματα του μπολ.
  • Η ζύμη έιναι μαλακιά με ελαστική και κολλάει στα χέρια μας. Την βάζουμε σε λαδομένο μπολ και την σκεπάζουμε με μια διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε για να αυξηθεί ο όγκος της σε φούρνο κλειστό όπου μέσα έχουμε βάλει ένα  πυρέξ με βραστό νερό 
  •  Ρίχνουμε την φουσκωνένη ζύμη μας σε καθαρό και αλευρομένο πάγκο εργασίας και με λίγο λαδάκι ανοίγουμε την ζύμη  με τα χέρια μας  ή με το πλάστη  σε ορθογώνιο όπως φαίνετε στις παρακάτω φωτογραφίες  και το κλείνουμε σε φάκελο και συνεχίζουμε να το κάνουμε αυτό  για  2-3 φορές ακόμα . 
  • Στη συνέχεια μοιράζουμε  την ζύμη σε 8 κομμάτια 120 γρ και τα αφήνουμε σκεπασμένα να ξεκουραστούν για 15 λεπτά ακόμα 
  •  Στην συνέχεια ξαναμοιράζουμε την ζύμη των 120 γρ σε 2 κομμάτια των 60 γρ


Ζύμη σοκολάτας  : 

180 ml ζεστό φρέσκο γάλα χλιαρό
1 φακελάκι ξερή μαγιά 7-9 γρ  και μια κουταλιά ζάχαρη
90 ζάχαρη ή 60γρ ζάχαρη και 30 γρ ιμβερτοζάχαρη εδώ
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
60 ml λάδι ελαφρύ ή βούτηρο (εγώ έβαλα μισό και μισό )
1κουταλάκι του γλυκού αλάτι
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι για τσουρέκια για να έχετε ακόμα πιο τέλειο αποτέλεσμα  
30 γρ κακάο διαλυμένο με 2 κουταλιές γάλα 
ξύσμα από 1 μέτριο πορτοκάλι 
1βανίλια-ζάχαρη με άρωμα λεμόνι
1 αυγό + 2 κουταλιές νωπό γάλα για το τέλος  

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Στο μπολ διαλύουμε το  ζεστό γάλα, ζάχαρη και μαγιά. Περιμένουμε  10  λεπτά για να ενεργοποιηθεί τη μαγιά. Προσθέτουμε στόν κάδο του μίξερ ή αρτοπαρασκευαστεί  τα αυγά, το λάδι και το ξύσμα και την βανίλια και το κακάο
  •  Σταδιακά προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και το αλάτι. και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να διαχωριστεί από τα τοίχωματα του μπολ.
  • Η ζύμη έιναι μαλακιά με ελαστική και κολλάει ελαφρά στα χέρια μας . Την βάζουμε σε λαδομένο μπολ και την σκεπάζουμε με μια διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε για να αυξηθεί ο όγκος της σε φούρνο κλειστό όπου μέσα  έχουμε βάλει ένα πυρέξ με βραστό νερό 
  •  Ρίχνουμε την φουσκωνένη  ζύμη μας σε καθαρό και αλευρομένο πάγκο εργασίας και με λίγο λαδάκι ανοίγουμε την ζύμη με τα χέρια μας ή με το πλάστη σε ορθογώνιο όπως φαίνετε στις παρακάτω φωτογραφίες και το κλείνουμε σε φάκελο και συνεχίζουμε να το κάνουμε αυτό για  2-3 φορές ακόμα 
  • Στη συνέχεια μοιράζουμε  την ζύμη σε 8 κομμάτια 120 γρ και τα αφήνουμε σκεπασμένα να ξεκουραστούμ για  15 λεπτά ακόμα .Στην συνέχεια ξανα μοιράζουμε  την ζύμη των 120 γρ σε 2 κομμάτια των 60 γρΠαίρνουμε  ένα κομμάτι από την άσπρη ζύμη το ανοίγουμε με τα χέρια μας σε κορδόνι και ένα κακαό και το ανοίγουμε και αυτό σε  κορδόνι και στην συνέχεια πλέκουμε σε πλεξούδα όπως φαίνετε στις φωτογραφίες παρακάτω αλλά μπορούμε και εδώ να δούμε πως γίνεται το σχέδιο. 
  • Τα απλώνουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα με  αποσταση το ανα τσουρέκι από το άλλο, τα αφήνουμε να φουσκωσουν ,για 20 λεπτά σκεπασμενα με μεμβράνη. Και τα αλείφουμε με αυγό και λίγο γάλα με ένα πινέλο. 
  • Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 170 βαθμούς για 10 λεπτά και μόλις πάρουν λίγο χρώμα κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 150 και  ψηνουμε για άλλα 7-10 λεπτά ανάλογα το φουρνο μας . 







  



























Μείνετε συντονισμένοι.................
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΑΣΤΕΡΙ ΠΙΤΣΑ





 Ζύμη στην κατάψηξη έχω πάντα.. την  βγάζω από το πρωί στην συντήρηση και έρχετε σε θερμοκρασία δωματίου ..ετοίμάζω το παρακάτω σχήμα και την ψήνω .. αλλά μου άνοιξε και  χάλασε το σχήμα της,βιαζόμουνα 
και δεν έκλεισα καλά την ζύμη και με το φούσκωμα χάλασε το σχήμα της.Αφράτη και μαλακιά πίτσα .Φυσικά αυτό δεν μας  χάλασε την απολάυσαμε 
Την ιδέα την πήρα από εδώ

 ΥΛΙΚΑ  :
550-580  γρ αλεύρι για  ολες  της χρήσεις
20 γρ ζάχαρη
1 κουταλάκι  του γλυκού  αλάτι
30 ml λάδι 
1 φακελάκι 7 γρ ξερή μαγιά
150 ml γάλα 
150 ml  νερό 
2 κουταλιές γιαούρτι  
Διάφορα τυριά της επιλογής σας και  γαλοπούλα ή οτι  άλλο  της  επιλογής  σας  .    
Λίγο γάλα για το  τέλος  
Σουσάμι
1 κουταλιά  έξτρα παρθένο ελειόλαδο για την λαδόκολλα 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :    
  •  Κοσκινίζουμε το  αλεύρι  μας πρώτα σε ένα  μπόλ .Ανακατέυουμε στον  κάδο  του  αρτοπαρασκευστή ή  του  πολυμίξερ το αλεύρι,τη ζάχαρη και την  μαγιά, με μια σπάτουλα . Προσθέτουμε στην συνέχεια το αλάτι και το γάλα , ανακατεύουμε τη  ζύμη με χαμηλή ταχύτητα, στη συνέχεια ζυμώνουμε μια μαλακιά και απαλή υφή  ζύμη  
  • Προσθέτουμε το βούτυρο, στη συνέχεια ζυμώνουμε χρησιμοποιώντας μέτρια ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί  μια ζύμη που θα  ξεκολλάει  από  τα τοιχώματα πολύ  μαλακιά , απαλή και λεία, ζυμώνουμε σε προγραμμα  για  15 -20  λεπτά .Μια  ακόμα χρήσιμη πληροφορία για  όσους το ζύμωσουν στο χέρι  καλό θα ήταν  να ενεργοποιήσουν την  μαγιά  με το χλιαρό  γάλα και δυο-τρείς  κουταλίες σούπας αλεύρι σε ένα μπόλ για 20 λεπτά περίπου και μετά  να προχωρίσουν  στο ζύμωμα ..
  • Λαδώνουμε ένα μπολ και βάζουμε εκεί την ζύμηκαι την σκεπάζουμε με μια διαφανή μεμβράνη και μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε κα  ξεκουραστεί και να διαπλασιαστεί ο όγκος της για 1 ώρα μέσα σε ζεστό  περιβάλον  
  • Ανοίγουμe την ζύμη με τον πλάστη πάνω σε  αντικολλητικό χαρτί σε σχήμα κύκλου 40-45 εκατ και πάχος 0,50 με 1 εκατ,στην συνέχεια κόβουμε ακτινωτά την ζύμη όπως φαίνετε στις παραπάνω φωτογραφίες γεμίζουμε μετα υλικά της αρεσκείας μας  και κλείνουμε την ζύμη  με τα χερια μας . Προσοχή  στο κλείσιμο  μην σας  ανοίξει όπως  η δική  μου .Την βρέχουμε με λίγο γάλα  και την ψήνουμε σε καλά προθερμαζμένο  φούρνο  στους 180 βαθμούς για 30 περιπου λεπτά 





Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε καλά .   
  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές