Η πίτσα CALZONE είναι μια ιταλική εκδοχή πίτσας διπλωμένη με κυκλικό σχήμα που βασίζετε σε ζύμη πίτσας με γέμιση σάλτσας και τυρί μοτσαρέλα,ρικότα ή παρμεζάνα με σαλάμι ή ζαμπόν και πιπεριές ή ότι γέμιση αγαπάει η όρεξης σας .Εγώ έφτιαξα με διάφορες εκδοχές γέμισης και θα σας τις παρουσιάσω ... σήμερα τυριά και γαλόπουλα ..
ΥΛΙΚΑ:
500 γρ αλεύρι για όλες της χρήσεις
20 γρ ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
30 γρ Βούτυρο ή λάδι
1 φακελάκι 7 γρ ξερή μαγιά ή 25 γρ νωπή μαγιά
150 ml γάλα
150 ml νερό
1 αυγό και λίγο γάλα για το τέλος
Λίγο σουσάμι και λιναρόσπορο (προαιρετικά)
Μπορείτε ακόμα και να επιλέξετε μια από τις παραπάνω ζύμες για πίτσα και την σπιτική σάλτσα ή και όποια δική σας θέλετε ..
Γέμιση :
Γαλοπούλα -μοτσαρέλα -2 κουταλιές καλαμπόκι -και μανιτάρια αν θέλετε (εμείς δεν τα αγαπάμε και δεν τα βάζω πότε στην κουζίνα μου )
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι μας πρώτα σε ένα μπολ .Ανακατεύουμε στον κάδο του αρτοπαρασκευστή ή του πολυμίξερ το αλεύρι,τη ζάχαρη και την μαγιά, με μια σπάτουλα .Προσθέτουμε στην συνέχεια το αλάτι και το γάλα , ανακατεύουμε τη ζύμη με χαμηλή ταχύτητα, στη συνέχεια ζυμώνουμε μια μαλακιά και απαλή υφή ζύμη
- Προσθέτουμε το βούτυρο ή το λάδι, στη συνέχεια ζυμώνουμε χρησιμοποιώντας μέτρια ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα πολύ μαλακιά ,απαλή και λεία,ζυμώνουμε σε πρόγραμμα για 15 -20 λεπτά .Μια ακόμα χρήσιμη πληροφορία για όσους το ζυμώσουν στο χέρι καλό θα ήταν να ενεργοποιήσουν την μαγιά με το χλιαρό γάλα και 2-3 κουταλιές σούπας αλεύρι σε ένα μπολ για 20 λεπτά περίπου και μετά να προχωρήσουν στο ζύμωμα .. Λαδώνουμε ένα μπολ και τοποθετούμε την ζύμη εκεί και την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να διπλασιάσει τον όγκο της για 1-2 ώρες
- Αφού ξεκουραστεί η ζύμη μας την μοιράζουμε σε 4-5 κομμάτια ίσου βάρους και τα αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστούν .Στην συνέχεια παίρνουμε ένα κομμάτι και το ανοίγουμε μια πίτα πάχους 1/2 εκατ και στρογγυλή και προσθέτουμε τα υλικά της γέμισης και στην συνέχεια κλείνουμε με τα χέρια μας όπως φαίνεται στις φωτογραφίες παρακάτω.
- Αφού τελειώσουμε με όλα τα κομμάτια , τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 20 λεπτά και στην συνέχεια με ένα πινέλο τα αλείφουμε με το διαλυμένο αυγό και γάλα και πασπαλίζουμε με σπόρους της αρεσκείας μας ή σκέτο σουσάμι
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά στους 200 βαθμούς
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά.