Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

ΛΑΓΑΝΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ




  1. ΥΛΙΚΑ:
    • 200 γρ .αλεύρι κίτρινο για ζύμωμα 
    • 250-300  γρ αλεύρι για όλες της χρήσεις περίπου 
    • 250 ml νερό χλιαρό 
    • 35 ml  λάδι ελιάς 
    • 1φακελάκι μαγια 7-9 γρ
    • 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
    • 1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
    • 2  κουταλιές σούπας ταχίνι 
    • Ελιές χωρίς κουκούτσια 
    • 1 κουταλάκι χοντρό αλάτι για το τέλος 
    • 1 κλωναράκι δεντρολίβανο 
    • λίγο λάδι για το τέλος

      EKTEΛΕΣΗ:
    • Κοσκινίζουμε το αλεύρι  και κρατάμε 50 γρ ίσως δεν τα χρειαστούμε. Στον  κάδο του αρτοπαρασκευαστή, την ζάχαρη ,το λάδι ,το ταχίνι και το υπόλοιπο το χλιαρό νερό, την μαγιά που την έχουμε διαλύσει με 100 ml χλιαρό νερό και το αλάτι , το αλέυρι και ζυμώνουμε στο πρόγραμμα μας για ζύμες,μια ζύμη μαλακή και αφράτη που να μην κολλάει στα χέρια μας,περιμένουμε να φουσκώσει η ζύμη μας περίπου 2 ώρες .
      Αν το ζυμώσουμε στο χέρι όλα μαζί σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε για 5-10 λεπτά λαδώνουμε ένα μπολ και βάζουμε μέσα το ζυμάρι μας και το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 1-2 ώρες σε ζεστό χώρο να διπλασιαστεί ο όγκος του
    • Όταν πια φουσκώσει το ζυμώνουμε 2-3 λεπτά και παίρνουμε ένα ταψί 26χ36 εκατ το λαδώνουμε, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι ή σιμιγδάλι κάνει την ζύμη τραγανή και ρίχνουμε μέσα το ζυμάρι και το απλώνουμε με της παλάμες μας και το απλώνουμε σε όλο το ταψί .
      Αλείφουμε με το ελαιόλαδο το ζυμάρι μας και με τα χέρια μας κάνουμε τρύπες όχι μέχρι κάτω  και προσθέτουμε τις ελιές και το χοντρό αλάτι (προαιρετικά) ή αν δεν θέλουμε..πασπαλίζουμε με σουσάμι αφήνουμε κάνα 30 λεπτό να φουσκώσει σκεπασμένο και μετά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς ψήνουμε για 15-20 να ροδίσει .
      Το βγάζουμε και το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει !!








  1. Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑΚΙΑ












  • Για το φύλλο:
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι πρόβειο χωρίς την πέτσα (250 γρ )
  • 1 κεσεδάκι λάδι ελιάς (250 ml)
  • 1 κουταλιά βούτυρο για  περισσότερο άρωμα 
  • 500-550 γρ (και λίγο παραπάνω) αλεύρι για όλες της χρήσεις 
  •  1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (20γρ)
  • 1 και 1/2 κουτάκι του γλυκού αλάτι ανάλογα την γέμιση που θα  βάλουμε 
  • 1 πρέζα ζάχαρη 
  • λίγο νισεστέ για το άνοιγμα 
Για την γέμιση:

  • 250 γρ κιμά μοσχάρι
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη 
  • 1 κρεμμύδι μέτριο κομμένο στο μπλέντερ
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • λίγο πιπέρι
  • λίγη ρίγανη 
  • 50 ml λάδι
  • 50 ml κρασί λευκό ξηρό 
  • 1/2  κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη και 1/2 καρότο κομμένο στο μπλέντερ
  • λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 αυγό με λίγο γάλα για το τέλος
  • σουσάμι και λιναρόσπορο για το τέλος 


     ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


    • Σε μια κατσαρόλα μικρή ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε και τον κιμά,ανακατεύουμε συνέχεια και μόλις αλλάξει χρώμα-ασπρίσει προσθέτουμε και το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα.
    • Σβήνουμε με το κρασί προσθέτουμε και το σκόρδο και την πιπεριά και προσθέτουμε και το πιπέρι και την πάπρικα και το αλάτι και τον μαϊντανό. 
    • Προσθέτουμε και μισό ποτήρι νερό ίσως και λίγο παραπάνω όσο χρειάζεται και να ψηθεί ο κιμάς μας και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μείνει μόνο με το λαδάκι του.Αφήνουμε να κρυώσει .


     ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
    1. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα υλικά της ζύμης όλα μαζί και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία ζύμη που να μην κολλάει.
    2. Ετοιμάζουμε την γέμιση και την αφήνουμε να κρυώσει  .
    3. Παίρνουμε μικρά μπαλάκια (λίγο μεγαλύτερο από καρύδι) και τα ανοίγουμε σε στρογγυλό σχήμα. ή με ένα στρόγγυλο τσέρκι αφού ανοίξουμε την ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο πάχους 0,50 εκατ με την βοήθεια  νισεστέ κόβουμε κύκλους -πιτάκια 
    4. Τοποθετούμε μία κουταλιά από την γέμιση στο κέντρο και κλείνουμε σε μισοφέγγαρο με την βοήθεια του πιρουνιού
    5. Τοποθετούμε τα πιτάκια σε ταψάκι που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί .
    6. Αφού έχουμε τελειώσει με όλα τα πιτάκια τα αλείφουμε με κρόκο αυγού και σουσάμι.
    7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180  για 20 λεπτά ανάλογα το φούρνο μας 







    Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές.



    Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

    ΠΙΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ









    Οι κούπες -μεζούρες που χρησιμοποιώ στις συνταγές μου 
    ΥΛΙΚΑ:

    4 και 1/2  φλιτζάνια περίπου αλεύρι για όλες της χρήσεις ίσως και λίγο περισσότερο (Δείτε παρακαλώ πιο κάτω  σημειώσεις)
    9 γρ ξερή μαγιά
    1 φλιτζάνι νερό χλιαρό 
    1/2 κούπα γάλα χλιαρό 
    1 και 1/4 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
    3/4 κούπας γιαούρτι χωρίς πέτσα 
    2 κουταλιές της σούπας λάδι
    1 και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
    1/2  κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
    1 κουταλιά ξύδι ή χυμό λεμόνι

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

    • Διαλύουμε την μαγιά στα 200 ml χλιαρό νερό, και την ζάχαρη και αφήνουμε 10 λεπτά να αφρίσει Σε ένα μεγάλο μπολ {εγώ το έβαλα στον αρτοπαρασκευαστή }ή ( ένα μπολ ηλεκτρικού μίξερ που είναι εξοπλισμένο με το γάντζο ζύμης), ανακατεύουμε την  φουσκωμένη μαγιά,τη ζάχαρη, το λάδι, το  γιαούρτι , το ξύδι .το αλάτι και ένα φλιτζάνι του αλεύρου μέχρι να ενωθούν καλά.
    • Προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Θα τραβιέται μακριά από τις πλευρές του μπολ για να σχηματίσει μια μπάλα, αλλά εξακολουθεί να είναι ελαφρώς μαλακιά στην αφή της και κολλάει .Ζυμώνουμε τη ζύμη για 1-15 λεπτά μέχρι να είναι μαλακιά και λεία.
    • Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς βουτηγμένο μπολ και καλύπτουμε με λιπαρή διαφανή μεμβράνη .να αυξηθεί μέχρι να διπλασιαστεί, περίπου μια ώρα περίπου.
    • Χωρίζουμε τη ζύμη σε οκτώ ίσα κομμάτια 130 γρ. Καλύπτουμε με ένα πανί ή μεμβράνη και αφήνουμε τα κομμάτια ζύμης να ξεκουραστούν για 15-20 λεπτά (αυτό βοηθά στη χαλάρωση της γλουτένης έτσι ώστε να είναι ευκολότερο το άνοιγμα της σε πίτες,( εγώ ξεχάστηκα και τα αφήσω περισσότερο )και δεν είχα κανένα πρόβλημα,άνοιξαν ακόμα και με τα χέρια  μου ..
    •  Ανοίγουμε ένα κομμάτι κάθε φορά, σε ένα ελαφρώς λιπαρό ή αλευρωμένο πάγκο, ανοίγουμε τη ζύμη πάχους περίπου 0,50 -1 εκατ σε ένα μεγάλο κύκλο, με διάμετρο περίπου 9-10 εκατ  .Με ένα ξύλο από σουβλάκι αν θέλουμε τις κάνουμε πλέγμα-σχέδιο όπως φαίνεται στις φωτογραφίες παρακάτω και με ένα πινέλο τις βουρτσίζουμε με λίγο γάλα ή λάδι αραιωμένο με νεράκι και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για 10 λεπτά σκεπασμένες με μια μεμβράνη και με μια καθαρή πετσέτα 
    • Μεταφέρουμε τις πίτες σε μια λαδωμένη λαδόκολλα και αμέσως σε ένα ταψί και σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς ,βάζοντας το ταψί μας στο προτελευταίο ράφη-σχάρα  ψήνουμε για 5 λεπτά.Θα δούμε τις πίτες μας να  φουσκώνουν  όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες Τις γυρίζουμε και ξανά βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν για άλλα 5-6 λεπτά  να πάρουν το χρώμα που φαίνεται στις φωτογραφίες.Μην τις ψήσετε περισσότερο. θα χάσουν την ελαστικότητα τους και θα ξεραθούν .Μόλις τις βγάλουμε από το φούρνο τις βάζουμε σε ένα σακουλάκι και το κλείνουμε,αυτό θα βοηθήσει να κρατηθούν αφράτες και ελαστικές   
    • Τώρα που σας γράφω την συνταγή έχουν περάσει 3-4 ώρες από την ώρα που βγήκε και η τελευταία πίτα από το φούρνο, έχουν φαγωθεί και έχω κρατήσει μεταβίας μία πίτα σε μια σακούλα και περιμένω να δω πως θα είναι αύριο το πρωί μετά από, μερικές ώρες στο ψυγείο ...  Αναμείνατε τα  νέα μου ... 
    • Σας έχω νέα λοιπόν μετά από 24 ώρες  αναμονής  στο ψυγείο μέσα σε σακούλα η πίτα αφού την ζέστανα στην  ψηστιέρα μας  ,,έγινε τόσο αφράτη σαν να την έφτιαξα εκεινη την στιγμή ......     
    • Επίσης πρέπει να σας πω πως η γεύση τους δεν είναι ίδια  με τις  τηγανιτές , νόστιμες αλλά στο  φούρνο  .....      
    • Αν τις θέλουμε  τηγανιτές ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία :Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με μια κουταλιά λάδι ή αν τις θέλουμε τις τηγανίζουμε χωρίς λάδι σε μέτρια φωτιά  Όταν το τηγάνι είναι ζεστό, μαγειρεύουμε την πίτα για 2-3 λεπτά στην πρώτη πλευρά μέχρι να φουσκώσει και να φουσκώσει στο 5-6 αν το μάτι της κουζίνας σας έχει μέχρι 9 και στο 1και1/2 αν το μάτι της κουζίνα σας έχει μέχρι 3 και φυσικά  θέλει την προσοχή σας στο τηγάνισμα να μην σας καούν και πάρουν πολύ σκούρο χρώμα οι πίτες σας. Αναποδογυρίστε το με ένα ζεύγος λαβίδων και μαγειρεύουμε  τη δεύτερη πλευρά μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα σε 2-3 λεπτά το καθένα ανά πλευρά.
    • Μεταφέρουμε την πίτα σε ένα πιάτο και καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Επαναλαμβάνουμε με την υπόλοιπη ζύμη στοιβάζοντας κάθε ζεστή πίτα πάνω από την άλλη και καλύπτοντας τες  με την πετσέτα.
















    Η πίτα αφού μαγειρευτεί, μπορούμε αφού κρυώσει να καταψυχθεί σε ζίπ-λοκ σακουλάκια τροφίμων με εξαιρετικά αποτελέσματα και όταν τις χρειαζόμαστε της αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και τις ζεσταίνουμε σε τοστιέρα και τις απολαμβάνουμε   .  
    Σερβίρεται καλύτερα την ημέρα που μαγειρεύετε,αλλά μπορεί να ζεσταθεί απαλά την επόμενη μέρα, εάν χρειαστεί.



    Σημειώσεις:

    • Oπως και με όλες τις ζύμες , ποτέ δεν χρησιμοποιώ από  την αρχή  όλο το ποσό του αλεύρου που ζητάει η συνταγή . (εκτός αν δίνετε το ακριβές βάρος και χρησιμοποιήσω την ζυγαριά της κουζίνας μου) αλλά και πάλι  δεν θα το προσθέσω όλο από την αρχή αλλά θα το προσθέτω σε δόσεις ..
    •  Επειδή η υγρασία, η θερμοκρασία και πολλοί άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν πόσο αλεύρι χρειαζόμαστε στις ζύμες  μας .
    •  Επίσης, εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε νωπή μαγιά αντί για στιγμιαία, αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει στο μείγμα ζάχαρης / νερού μέχρι να είναι αφρώδες το μείγμα 


    Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές.

    ΠΙΤΕΣ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ


    Οι μεζούρες -φλιτζάνια που χρησιμοποιώ στις συνταγές μου 

    ΥΛΙΚΑ:
    1 και 3/4 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης   Μύλοι Γεωργανάδων  
    2 και 3/4 κούπα περίπου αλεύρι για όλες της χρήσεις (Δείτε παρακαλώ πιο κάτω  σημειώσεις)
    9 γρ ξερή μαγιά
    1  κούπα  νερό χλιαρό 
    1/2 κούπα γάλα χλιαρό 
    1 και 1/4 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
    1/2  κούπας γιαούρτι η κεφίρ
    2 κουταλιές της σούπας λάδι
    1  κουταλάκι του γλυκού αλάτι



    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

    • Διαλύουμε την μαγιά στα 200 ml χλιαρό νερό, και την ζάχαρη και αφήνουμε 10 λεπτά να αφρίσει Σε ένα μεγάλο μπολ {εγώ το έβαλα στον αρτοπαρασκευαστή }ή ( ένα μπολ ηλεκτρικού μίξερ που είναι εξοπλισμένο με το γάντζο ζύμης), ανακατεύουμε την  φουσκωμένη μαγιά,τη ζάχαρη, το γάλα ,το λάδι, το  γιαούρτι ,το αλάτι και ένα φλιτζάνι του αλεύρου μέχρι να ενωθούν καλά.
    • Προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Θα τραβιέται μακριά από τις πλευρές του μπολ για να σχηματίσει μια μπάλα, αλλά εξακολουθεί να είναι ελαφρώς μαλακιά στην αφή της και κολλάει .Ζυμώνουμε τη ζύμη για 1-15 λεπτά μέχρι να είναι μαλακιά και λεία.
    • Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς βουτηγμένο μπολ και καλύπτουμε με λιπαρή διαφανή μεμβράνη .να αυξηθεί μέχρι να διπλασιαστεί, περίπου μια ώρα περίπου.
    • Χωρίζουμε τη ζύμη σε οκτώ ίσα κομμάτια 100 γρ. Καλύπτουμε με ένα πανί ή μεμβράνη και αφήνουμε τα κομμάτια ζύμης να ξεκουραστούν για 15-20 λεπτά (αυτό βοηθά στη χαλάρωση της γλουτένης έτσι ώστε να είναι ευκολότερο το άνοιγμα της σε πίτες,( εγώ ξεχάστηκα και τα αφήσω περισσότερο )και δεν είχα κανένα πρόβλημα,άνοιξαν ακόμα και με τα χέρια  μου ..
    •  Ανοίγουμε ένα κομμάτι κάθε φορά, σε ένα ελαφρώς λιπαρό ή αλευρωμένο πάγκο, κυλήστε τη ζύμη πάχους περίπου 0,50 -1 εκατ σε ένα μεγάλο κύκλο, με διάμετρο περίπου 9-10 εκατ
    • Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με μια κουταλιά λάδι ή αν τις θέλουμε τις τηγανίζουμε χωρίς λάδι σε μέτρια φωτιά  Όταν το τηγάνι είναι ζεστό, μαγειρεύουμε την πίτα για 2-3 λεπτά στην πρώτη πλευρά μέχρι να φουσκώσει και να φουσκώσει στο 5-6 αν το μάτι της κουζίνας σας έχει μέχρι 9 και στο 1και1/2 αν το μάτι της κουζίνα σας έχει μέχρι 3 και φυσικά  θέλει την προσοχή σας στο τηγάνισμα να μην σας καούν και πάρουν πολύ σκούρο χρώμα οι πίτες σας. Αναποδογυρίστε το με ένα ζεύγος λαβίδων και μαγειρεύουμε  τη δεύτερη πλευρά μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα σε 2-3 λεπτά το καθένα ανά πλευρά.
    • Μεταφέρουμε την πίτα σε ένα πιάτο και καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Επαναλαμβάνουμε με την υπόλοιπη ζύμη στοιβάζοντας κάθε ζεστή πίτα πάνω από την άλλη και καλύπτοντας τες  με την πετσέτα.


    Η πίτα αφού μαγειρευτεί, μπορούμε αφού  κρυώσει και να καταψυχθεί σε ζίπ-λοκ σακουλάκια τροφίμων με εξαιρετικά αποτελέσματα και όταν τις χρειαζόμαστε της αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και τις ζεσταίνουμε σε τοστιέρα και τις απολαμβάνουμε   .  
    Σερβίρεται καλύτερα την ημέρα που μαγειρεύετε,αλλά μπορεί να ζεσταθεί απαλά την επόμενη μέρα, εάν χρειαστεί.


    Σημειώσεις:

    • Oπως και με όλες τις ζύμες , ποτέ δεν χρησιμοποιώ από  την αρχή  όλο το ποσό του αλεύρου που ζητάει η συνταγή . (εκτός αν δίνετε το ακριβές βάρος και χρησιμοποιήσω την ζυγαριά της κουζίνας μου) αλλά και πάλι  δεν θα το προσθέσω όλο από την αρχή αλλά θα το προσθέτω σε δόσεις ..
    •  Επειδή η υγρασία, η θερμοκρασία και πολλοί άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν πόσο αλεύρι χρειαζόμαστε στις ζύμες  μας .
    • Δεδομένου ότι δεν έχω πάντα αλεύρι για ψωμί  ή για όλες τις χρήσει  για αυτή τη συνταγή, πολλές φορές έχω χρησιμοποιήσει το μισό αλεύρι για όλες τις χρήσεις και μισό ολικής αλέσεως, με καλά αποτελέσματα. 
    •  Επίσης, εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε νωπή μαγιά αντί για στιγμιαία, αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει στο μείγμα ζάχαρης / νερού μέχρι να είναι αφρώδες το μείγμα



    Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες.

    Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

    ΠΙΤΣΑ CALZONE

     Η  πίτσα CALZONE είναι μια  ιταλική εκδοχή πίτσας διπλωμένη με κυκλικό σχήμα που βασίζετε σε ζύμη πίτσας με γέμιση σάλτσας και τυρί μοτσαρέλα,ρικότα ή παρμεζάνα με σαλάμι ή ζαμπόν και πιπεριές ή ότι γέμιση αγαπάει η όρεξης σας .Εγώ έφτιαξα με διάφορες εκδοχές γέμισης και θα  σας τις παρουσιάσω ... σήμερα  τυριά και γαλόπουλα ..
































    Σούπερ ζύμη για πίτσα
    Σάλτσα για σπιτική πίτσα
    Ζύμη για πίτσα με ανθρακούχο νερό 

    ΥΛΙΚΑ:
    500 γρ αλεύρι για όλες  της χρήσεις
    20 γρ  ζάχαρη
    1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
    30 γρ Βούτυρο ή λάδι 
    1 φακελάκι 7 γρ ξερή μαγιά ή 25 γρ νωπή μαγιά 
    150 ml γάλα 
    150 ml νερό  
    1 αυγό και λίγο γάλα για  το τέλος  
    Λίγο σουσάμι και λιναρόσπορο (προαιρετικά)

    Μπορείτε ακόμα και να επιλέξετε μια από τις παραπάνω ζύμες για πίτσα   και την σπιτική σάλτσα ή και όποια δική σας  θέλετε ..

    Γέμιση :
    Σάλτσα ντομάτας δείτε Σάλτσα για σπιτική πίτσα
    Γαλοπούλα -μοτσαρέλα -2 κουταλιές καλαμπόκι -και μανιτάρια  αν θέλετε (εμείς δεν τα αγαπάμε και δεν τα  βάζω πότε στην  κουζίνα  μου )
    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :    
      •  Κοσκινίζουμε το αλεύρι μας  πρώτα σε  ένα  μπολ .Ανακατεύουμε στον κάδο του  αρτοπαρασκευστή ή του πολυμίξερ το αλεύρι,τη ζάχαρη και την μαγιά, με μια   σπάτουλα .Προσθέτουμε στην συνέχεια  το αλάτι και το γάλα , ανακατεύουμε τη ζύμη με χαμηλή ταχύτητα, στη συνέχεια  ζυμώνουμε μια μαλακιά και απαλή υφή  ζύμη  
      • Προσθέτουμε το βούτυρο ή το λάδι, στη συνέχεια ζυμώνουμε χρησιμοποιώντας μέτρια ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που θα ξεκολλάει από  τα τοιχώματα πολύ  μαλακιά ,απαλή και λεία,ζυμώνουμε σε πρόγραμμα για 15 -20 λεπτά .Μια ακόμα  χρήσιμη πληροφορία   για  όσους το ζυμώσουν στο  χέρι καλό  θα  ήταν να ενεργοποιήσουν την  μαγιά  με  το χλιαρό  γάλα  και 2-3 κουταλιές  σούπας  αλεύρι σε ένα  μπολ  για 20 λεπτά περίπου και μετά να προχωρήσουν στο ζύμωμα .. Λαδώνουμε ένα μπολ και τοποθετούμε την ζύμη εκεί και την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να διπλασιάσει τον όγκο της για 1-2 ώρες 
      • Αφού ξεκουραστεί η ζύμη μας  την μοιράζουμε σε 4-5 κομμάτια  ίσου βάρους και τα αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστούν .Στην συνέχεια παίρνουμε ένα κομμάτι και το ανοίγουμε μια  πίτα  πάχους 1/2 εκατ και στρογγυλή και προσθέτουμε τα υλικά της  γέμισης και στην συνέχεια κλείνουμε με τα  χέρια μας όπως  φαίνεται στις  φωτογραφίες παρακάτω.
      •  Αφού τελειώσουμε με όλα τα κομμάτια , τα αφήνουμε να  φουσκώσουν για  20 λεπτά και στην συνέχεια  με ένα πινέλο τα αλείφουμε με το διαλυμένο αυγό και γάλα και πασπαλίζουμε  με σπόρους της αρεσκείας μας  ή σκέτο σουσάμι  
      • Ψήνουμε σε  προθερμασμένο φούρνο για  20 λεπτά στους 200 βαθμούς 











      Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά. 
      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μοκυ μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές