Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

ΠΙΤΕΣ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ


Οι μεζούρες -φλιτζάνια που χρησιμοποιώ στις συνταγές μου 

ΥΛΙΚΑ:
1 και 3/4 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης   Μύλοι Γεωργανάδων  
2 και 3/4 κούπα περίπου αλεύρι για όλες της χρήσεις (Δείτε παρακαλώ πιο κάτω  σημειώσεις)
9 γρ ξερή μαγιά
1  κούπα  νερό χλιαρό 
1/2 κούπα γάλα χλιαρό 
1 και 1/4 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1/2  κούπας γιαούρτι η κεφίρ
2 κουταλιές της σούπας λάδι
1  κουταλάκι του γλυκού αλάτι



ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Διαλύουμε την μαγιά στα 200 ml χλιαρό νερό, και την ζάχαρη και αφήνουμε 10 λεπτά να αφρίσει Σε ένα μεγάλο μπολ {εγώ το έβαλα στον αρτοπαρασκευαστή }ή ( ένα μπολ ηλεκτρικού μίξερ που είναι εξοπλισμένο με το γάντζο ζύμης), ανακατεύουμε την  φουσκωμένη μαγιά,τη ζάχαρη, το γάλα ,το λάδι, το  γιαούρτι ,το αλάτι και ένα φλιτζάνι του αλεύρου μέχρι να ενωθούν καλά.
  • Προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Θα τραβιέται μακριά από τις πλευρές του μπολ για να σχηματίσει μια μπάλα, αλλά εξακολουθεί να είναι ελαφρώς μαλακιά στην αφή της και κολλάει .Ζυμώνουμε τη ζύμη για 1-15 λεπτά μέχρι να είναι μαλακιά και λεία.
  • Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς βουτηγμένο μπολ και καλύπτουμε με λιπαρή διαφανή μεμβράνη .να αυξηθεί μέχρι να διπλασιαστεί, περίπου μια ώρα περίπου.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε οκτώ ίσα κομμάτια 100 γρ. Καλύπτουμε με ένα πανί ή μεμβράνη και αφήνουμε τα κομμάτια ζύμης να ξεκουραστούν για 15-20 λεπτά (αυτό βοηθά στη χαλάρωση της γλουτένης έτσι ώστε να είναι ευκολότερο το άνοιγμα της σε πίτες,( εγώ ξεχάστηκα και τα αφήσω περισσότερο )και δεν είχα κανένα πρόβλημα,άνοιξαν ακόμα και με τα χέρια  μου ..
  •  Ανοίγουμε ένα κομμάτι κάθε φορά, σε ένα ελαφρώς λιπαρό ή αλευρωμένο πάγκο, κυλήστε τη ζύμη πάχους περίπου 0,50 -1 εκατ σε ένα μεγάλο κύκλο, με διάμετρο περίπου 9-10 εκατ
  • Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με μια κουταλιά λάδι ή αν τις θέλουμε τις τηγανίζουμε χωρίς λάδι σε μέτρια φωτιά  Όταν το τηγάνι είναι ζεστό, μαγειρεύουμε την πίτα για 2-3 λεπτά στην πρώτη πλευρά μέχρι να φουσκώσει και να φουσκώσει στο 5-6 αν το μάτι της κουζίνας σας έχει μέχρι 9 και στο 1και1/2 αν το μάτι της κουζίνα σας έχει μέχρι 3 και φυσικά  θέλει την προσοχή σας στο τηγάνισμα να μην σας καούν και πάρουν πολύ σκούρο χρώμα οι πίτες σας. Αναποδογυρίστε το με ένα ζεύγος λαβίδων και μαγειρεύουμε  τη δεύτερη πλευρά μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα σε 2-3 λεπτά το καθένα ανά πλευρά.
  • Μεταφέρουμε την πίτα σε ένα πιάτο και καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Επαναλαμβάνουμε με την υπόλοιπη ζύμη στοιβάζοντας κάθε ζεστή πίτα πάνω από την άλλη και καλύπτοντας τες  με την πετσέτα.


Η πίτα αφού μαγειρευτεί, μπορούμε αφού  κρυώσει και να καταψυχθεί σε ζίπ-λοκ σακουλάκια τροφίμων με εξαιρετικά αποτελέσματα και όταν τις χρειαζόμαστε της αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και τις ζεσταίνουμε σε τοστιέρα και τις απολαμβάνουμε   .  
Σερβίρεται καλύτερα την ημέρα που μαγειρεύετε,αλλά μπορεί να ζεσταθεί απαλά την επόμενη μέρα, εάν χρειαστεί.


Σημειώσεις:

  • Oπως και με όλες τις ζύμες , ποτέ δεν χρησιμοποιώ από  την αρχή  όλο το ποσό του αλεύρου που ζητάει η συνταγή . (εκτός αν δίνετε το ακριβές βάρος και χρησιμοποιήσω την ζυγαριά της κουζίνας μου) αλλά και πάλι  δεν θα το προσθέσω όλο από την αρχή αλλά θα το προσθέτω σε δόσεις ..
  •  Επειδή η υγρασία, η θερμοκρασία και πολλοί άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν πόσο αλεύρι χρειαζόμαστε στις ζύμες  μας .
  • Δεδομένου ότι δεν έχω πάντα αλεύρι για ψωμί  ή για όλες τις χρήσει  για αυτή τη συνταγή, πολλές φορές έχω χρησιμοποιήσει το μισό αλεύρι για όλες τις χρήσεις και μισό ολικής αλέσεως, με καλά αποτελέσματα. 
  •  Επίσης, εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε νωπή μαγιά αντί για στιγμιαία, αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει στο μείγμα ζάχαρης / νερού μέχρι να είναι αφρώδες το μείγμα



Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φαίνονται πολύ ωραίες οι πιτούλες. Σίγουρα θα τις φτιάξω!!! Μαρία

plathozymarakiablogspot.com είπε...

Καλησπέρα σας ! Σας ευχαριστώ πολύ! Καλή επιτυχία και αν χρειαστείτε βοήθεια πείτε μου..θα χαρώ να σας βοηθήσω !! Καλό βράδυ!

plathozymarakiablogspot.com είπε...

Καλησπέρα σας ! Σας ευχαριστώ πολύ! Καλή επιτυχία και αν χρειαστείτε βοήθεια πείτε μου..θα χαρώ να σας βοηθήσω !! Καλό βράδυ!