Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

ΨΩΜΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ







Ξημέρωσε μια χειμωνιάτικη κρύα Κυριακή . 
Είμαι πάλι στην κουζίνα μου και απολαμβάνω την μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού μου τρυπάει την μύτη. 
Από χθες βράδυ ετοίμασα την ζύμη, το ανακάτεμα των υλικών με κάνει να χάνομαι στις σκέψεις μου και όταν πια η ζύμη είναι έτοιμη μαλακιά την νοιώθω στα δάχτυλα  μου .
Η αίσθηση της ζύμης,το στοργικό χάιδεμα που της κάνω και το σχήμα που τις δίνω και το σκέπασμα με φρεσκοπλυμένη πετσέτα να φουσκώσει και το απότομο πάτημα να ξεφουσκώσει με μαγεύει .
Η μυρωδιά της ωμής ζύμης,το ψήσιμο,η μυρωδιά της καλοψημένης κόρας....αυτό είναι το ψωμί αλεύρι ,νερό, μαγιά.
Αυτό είναι το ψωμί χωρίς ζύμωμα,εύκολο και παρακάμπτοντας μερικά βήματα, που για μερικούς είναι απαραίτητα και για άλλους περιττά
Όταν δεν έχω χρόνο ετοιμάζω για πολλά κανακέματα,ετοιμάζω την ζύμη και έχω ένα νόστιμο ψωμάκι. Είναι μια συνταγή με την οποία παίζω με τα υλικά καιρό τώρα την έχω φτιάξει με πολλές παραλλαγές .
Το έχω φτιάξει με αλεύρι ολικής, με σίκαλης, με φρέσκια μαγιά,με ξερή μαγιά ..όμως θα ήθελα να το φτιάξω και με προζύμι  στο μέλλον ..
Το ψήνω σε γάστρα πυρέξ και μαντεμένια .Όσο πιο πολλές ώρες αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει τόσο πιο καλύτερη γίνετε..από 12 έως 18 ώρες .
Το ψωμί έχει ξινούτσικη γεύση θυμίζοντας προζυμένιο ψωμί για αυτό και προσθέτω ζάχαρη αν και μας αρέσει  αυτή η ξινή γεύση.Η υφή της ψίχας του είναι μαλακιά και αφράτη με πολλές μικρές και μεγάλες κυψέλες,αυτές  είναι  που χαρακτηρίζουν αυτό το ψωμάκι και η κριτσανιστή κόρα του που παραμένει 1-2 ημέρες .
Έχω φτιάξει το ψωμί με λευκό αλεύρι.διαφόρων μύλων τοπικών και μη,δοκίμασα να ετοιμάσω και με  δυνατό αλεύρι για  πίτσα (αλεύρι 00 )είχε  πολύ καλύτερη κόρα  και  γεύση .


 ΥΛΙΚΑ:
  • 450 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή δυνατό αλεύρι (3 φλιτζάνια και  1/4 )
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού ξερή μαγιά ή 7 γρ νωπή μαγιά 
  • 1 κουταλάκι του γλυκού  αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι της σούπας ζάχαρη κοφτή 
  • 345 ml νερό από την βρύση ή νερό από φίλτρο 
  • 1 κουταλιά της σούπας λάδι  
  • και επιπλέον αλεύρι για τον πάγκο και την ζύμη
  • σουσάμι ή ότι άλλο θέλουμε για το τέλος  
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά (και 12-18 ώρες να ξεκουραστεί και να ζυμωθούν και ωριμάσουν τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου και 1-2 ώρες ώρα για την άνοδο της ζύμης)
Χρόνος μαγειρέματος: 35 λεπτά 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Ζυγίζουμε όλα τα στερεά και ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης. 
  • (Εάν η μαγιά είναι νωπή και χρειάζεται ενεργοποίηση στο νερό, ενεργοποιούμε την μαγιά με το μισό νερό της συνταγής  
  • Ανακατεύουμε τα ξηρά υλικά μαζί, ώστε η ζάχαρη και η μαγιά να διασκορπιστούν ομοιόμορφα σε όλο το αλεύρι, στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό και το λάδι και το αλάτι και ανακατεύουμε τα όλα μαζί με μια μαρίζ.
  • Καλύπτουμε το μπολ με ένα κομμάτι λαδωμένο πλαστικό περιτύλιγμα ή καπάκι και το βάζουμε στο πάγκο της κουζίνας σε θερμοκρασία δωματίου έτσι ώστε να μπορεί να ωριμάσει για 12-18 ώρες ιδανικά.Την αφήνω θερμοκρασία δωματίου 20 βαθμών  (Η ζύμη μπορεί να ωριμάσει,να ζυμωθεί και στο ψυγείο για οποιαδήποτε χρονική περίοδο μεταξύ 10 και 18 ωρών, συνήθως βάζουμε τη ζύμη αργά το βράδυ και στη συνέχεια την ετοιμάζουμε την επόμενη μέρα το πρωί.Μετά τις 12 ώρες,αφαιρούμε το μπολ από το ψυγείο.Την έχω βάλει και στο ψυγείο και λειτούργησε μια χαρά η ζύμη και με σίγουρη επιτυχία )  
  •   Η ζύμη θα πρέπει να έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος. 
  •  Ρίχνουμε τη ζύμη σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας ή πάνω σε  λαδόκολλα χρησιμοποιώντας τα καλά αλευρωμένα δάχτυλά μας για να ξεκολλήσουμε με τη ζύμη από το μπολ
  •  Διπλώνουμε τη ζύμη στο μισό ... στη συνέχεια διπλώνουμε πάνω από το ένα τρίτο της ζύμης προς την άλλη κατεύθυνση .. στη συνέχεια διπλώνουμε το άλλο τρίτο ...και γυρίζουμε τη ζύμη ανάποδα και της δίνουμε σχήμα μπάλας .
  •  Βάζουμε τη ζύμη πάνω σε μια λαδόκολλα ,καλύπτουμε τη ζύμη με ένα κομμάτι λαδωμένη μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για να ανέβει μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος (περίπου 1-2 ώρες ).
  • Προθερμάνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς και βάζουμε και την γάστρα μας  να ζεσταθεί μέσα στο φούρνο 
  • Όταν η ζύμη μας ανέβει,βγάζουμε την διαφανή μεμβράνη .
  • Ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου,τοποθετούμε την ζύμη με την λαδόκολλα στο σκεύος 
    και την τοποθετούμε στο φούρνο στο μεσαίο ράφι και στη συνέχεια κλείνουμε γρήγορα την πόρτα του φούρνου (αυτό δημιουργεί ατμό που συμβάλλει στη γρήγορη δημιουργία του φλοιού)
    και ψήνουμε για 30 λεπτά


  • Κατεβάζουμε το φούρνο στους 200 °C και βγάζουμε το καπάκι και συνεχίζουμε να ψήνουμε το ψωμί για άλλα 25 λεπτά.
    Όταν ψηθεί η φραντζόλα,την βγάζουμε από το φούρνο και την βάζουμε σε μια σχάρα ψύξης και αφήνουμε το να κρυώσει τελείως σε θερμοκρασία δωματίου.
  Τι σκεύος να  χρησιμοποιήσω για το ψήσιμο ?
    • Το καλύτερο σκεύος ψησίματος για αυτού του τύπου ψωμιά χωρίς ζύμωμα πρέπει να γίνετε σε εμαγιέ χυτοσίδηρο κατσαρόλες Le Creuset) εγώ δεν μπορώ να συστήσω το σκεύος αυτό γιατί δεν το έχω δοκιμάσει .
    • Αλλά έχω δοκιμάσει να ψήσω το ψωμί ένα πυρέξ με καπάκι,ένα ανοξείδωτο δοχείο χάλυβα με καπάκι-γάστρα,μια πήλινη γάστρα,ένα αντικολλητικό ταψί με αλουμινόχαρτο.και σε όλα είχα το επιθυμητό αποτέλεσμα πάντα .



    Σημείωση:Έχοντας φτιάξει αυτό το ψωμί πολλές φορές,πρέπει να πω πως η ζύμη είναι πάντα διαφορετική,άλλες φορές πολύ υγρή και άλλες φορές λιγότερο και άλλες φορές πιο σφιχτή η ζύμη ,και αυτό λόγου της υγρασίας και φυσικά της συμπεριφοράς του αλεύρου .Μην τρομάξετε αν η ζύμη σας είναι πιο σφιχτή από την δική μου


    Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

    Δεν υπάρχουν σχόλια: