Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

ΤΑ ΠΙΟ ΑΦΡΑΤΑ ΨΩΜΑΚΙΑ








ΥΛΙΚΑ:

1 δόση από την  ΒΑΣΙΚΗ ΓΛΥΚΕΙΑ ΖΥΜΗ χωρίς να προσθέσω βανίλια *
1 αυγό διαλυμένο με 3 κουταλιές γάλα για το τέλος ή σκέτο γάλα όπως έκανα εγώ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ετοιμάζουμε τα υλικά της ζύμης σύμφωνα με την εκτέλεση της  ΒΑΣΙΚΗ ΓΛΥΚΕΙΑ ΖΥΜΗ μέχρι το πρώτο φούσκωμα.
Βγάζουμε την φουσκωμένη ζύμη μας με λαδωμένα χέρια και την αδειάζουμε πάνω σε καθαρό πάγκο εργασίας και της κάνουμε  μερικά διπλώματα με τα χέρια μας να γίνει ομαλή.
Μοιράζουμε την ζύμη σε 10 κομμάτια ίσου βάρους το καθένα 100-110 γρ .
Δίνουμε σε κάθε κομμάτι το σχήμα μια σφαίρας και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν άλλα 15 λεπτά καλά σκεπασμένα.
Παίρνουμε κάθε κομμάτι και με λαδωμένα χέρια ανοίγουμε μικρές πιτούλα όπως φαίνεται στις φωτογραφίες πιο κάτω και στη συνέχεια το μαζεύουμε ρολό και το τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.
Προθερμάνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C.
Αφού τελειώσουμε με όλα τα κομμάτια ζύμης αφήνουμε σκεπασμένα να φουσκώσουν για 20 ακόμα,στην συνέχεια αν τα κάνουμε σαντουιτσάκια τα χαράζουμε με ένα κοπίδι-ξυράφι και στη συνέχεια τα περνάμε με ένα πινέλο με το αυγό διαλυμένο ή 'αν τα θέλουμε για ψωμάκια του hot-dog
δεν τα χαράζουμε  καθόλου. Εγώ ξεχάστηκα  και τα  χάραξα όλα ενώ τα  ήθελα τα μισά για να  κάνω hot-dog.
Ψήνουμε τα ψωμάκια μας για 15-18 λεπτά όχι περισσότερο στους 170-180  βαθμούς C.
Εγώ πάντα κάνω διπλή δόση και τα αποθηκεύω σε σακουλάκια ζίπ-λοκ και τα βάζω στην κατάψυξη και όταν τα χρειάζομαι τα  βγάζω σε θερμοκρασία δωματίου να ξεπαγώσουν και τα γεμίζω ανάλογα με τα  γούστα μας .. πολλές  φορές τα τρώμε  με μερέντα , με  βούτυρο και μελί ή  ταχίνι και  μέλι και μαρμελάδα σπιτική σε διάφορες γεύσης που φτιάχνω με τα χεράκια μου .ή και με τυριά και γαλοπούλα





* Εδώ έχω την συνταγή ξανά ..

ΥΛΙΚΑ
560 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (4 φλιτζάνια )
1 κουτάλια της σούπας ξερή μαγιά  ( 9 γρ).ξηρή μαγιά ή 25 γρ νωπή μαγιά 
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου μέτρια 
1/2 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο(110 γρ ) 
250 ml.ζεστό γάλα (1 φλιτζάνι )
1/3 φλιτζάνι ζάχαρη (50-60 γρ)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (5 γρ)
1 βανίλια (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
  • Σε ένα μπολ βάζουμε 150 γρ. ζεστό γάλα,μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη και τη μαγιά,νωπή ή ξερή,την διαλύουμε προσθέτουμε και 2-3  κουταλιές αλεύρι και την αφήνουμε δέκα λεπτά να ανέβει όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες .
  • Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε το υπόλοιπο χλιαρό γάλα και το αυγά να  είναι σε θερμοκρασία δωματίου,το βούτυρο ή το λάδι,το αλάτι και ζυμώνουμε για 8-10 λεπτά,έτσι ώστε  να έχουμε μια ζύμη αφράτη λεία και ελαστική ζύμη.Εγώ τα ζύμωσα στον αρτοπαρασκευαστή 
    • Την βάζουμε σε ένα μπολ λαδωμένο και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος,σκεπασμένη με μια μεμβράνη τροφίμων και μια πετσέτα ή την αφήνουμε σε ζεστό φούρνο να ανέβει για με 2 ώρες ..
    • Αν θέλουμε προχωράμε στην κατασκευή της συνταγής δίνοντας σχήμα και ψήνουμε στους  180 βαθμούς σε προθερμασμένο  φούρνο ! ,.
    • Μπορούμε ακόμα και να την βάλουμε σε σακούλα και να την αποθηκεύσουμε  στον καταψύκτη και όταν την χρειαστούμε την βγάζουμε στην συντήρηση και την αφήνουμε όλη την νύχτα και το πρωί την βγάζουμε στον πάγκο της κουζίνας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και προχωράμε στην κατασκευή της ζύμης




Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

Δεν υπάρχουν σχόλια: