Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

ΤΕΛΕΙΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ tangzohg KAI ΣΟΚΟΛΑΤΑ






  Ένα ακόμα τσουρέκι cozanac  ρουμάνικο ..Μόνο παραλείψαμε να βάλουμε το ρούμι . Φτιαξαμε σήμερα ,γεμάτο ελαστικότητα,αφράτο,γεμάτο ίνες και  φυσικά  νόστιμο με την  μέθοδο tangzhong !!
Το water roux επίσης γνωστό ως tangzhong είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται στην αρτοποιεία , μια μέθοδο για να δημιουργήσουν μαλακό και αφράτο ψωμί το οποίο προέρχεται από τους Ιάπωνες,νερό και αλεύρι σε αναλογία 1:5 .
Που περιέχει 5 μέρη νερό και 1 μέρος αλεύρι .
 Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο επιτρέπει επίσης το ψωμί να μείνει φρέσκο, μαλακό και ελαστικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα,χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε τεχνητά συντηρητικά.
 Σε περίπτωση που αναρωτιέστε,έχω δοκιμάσει το Roux νερό σε συνταγές για το ψωμάκι μας και σας υπόσχομαι ότι δεν θα σας απογοητεύσει αν το δοκιμάσετε !!
  
 ΥΛΙΚΑ :

1 φακελάκι ξερή μαγιά ή 25 γρ νωπή μαγιά
Όλη την ζύμη tangzhong
250 γρ γάλα 
280 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 580-600 γρ αλεύρι για τσουρέκια 

200 γρ ζάχαρη κρυσταλλική 
3 αυγά μέτρια (30-35γρ χωρίς το τσόφλι)
1/2 φλιτζάνι μαλακό βούτυρο (10
0 γρ) (εγώ δεν είχα και έβαλα 50 βούτυρο και 50 γρ καλαμποκέλαιο ) και
1/4 φλιτζάνι μαλακό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου ακόμα (60γρ) για το ζύμωμα της ζύμης στο τέλος 
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι 
5 γρ αλάτι

5 γρ μαχλέπι 
5 γρ κακουλέ
1 βανίλια -ζάχαρη με άρωμα μαστίχα 
1 ακόμα βανίλια 

1 αυγό και 3 κουταλιές της σούπας γάλα για το τέλος  

 ΓΕΜΙΣΗ:


1 φλιτζάνι καρύδια τριμμένα  στο μπλέντερ
3/4 φλιτζάνι γάλα 
1/2 ζάχαρη κρυσταλλική (100γρ)
1 κουταλιά της σούπας  κορν φλάουρ 
λίγο ξύσμα πορτοκάλι και λίγες σταγόνες ρούμι ή κονιάκ (προαιρετικά )
1/4 κακάο και (50 γρ σοκολάτα κουβερτούρα την είχα στο ψυγείο και την πρόσθεσα στα υλικά μου)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  •  Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και την ζάχαρη και ανακατεύουμε να λιώσει προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να αρχίσει να πήζει.
  •  Στη συνέχεια προσθέτουμε και το κακάο και το κορν-φλάουρ ανακατεύουμε συνέχεια και προσθέτουμε και το ξύσμα και το ρούμι ,θα γίνει σαν την σοκολάτα όταν την λιώνουμε σε μπεν μαρί και όσο κρυώνει θα  γίνετε πιο στερεή η σοκολάτα   
  •  Αφού κρυώσει λίγο την αδειάζουμε σε δύο μπολ και την αποθηκεύουμε στο ψυγείο .Πάντα την φτιάχνω από το βράδυ και την έχω έτοιμη το πρωί που θα ετοιμάσω το ζυμαράκι την βγάζω από το ψυγείο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν την χρησιμοποιήσουμε ή την χρησιμοποιώ και παγωμένη 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Για το Water Roux-
tangzhong : 
1/3 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις (45 γρ)
1 φλιτζάνι νερό (240ml)
  • Βάζουμε το αλεύρι σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίχνουμε  το νερό και  το αλεύρι μας ,ανακατεύουμε με  ένα σύρμα χειρός να  διαλυθούν κάθε σβόλοι από το αλεύρι και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε πάντα, από την στιγμή που θα ανάψουμε το μάτι  της  κουζίνας ψήνουμε σε 2-3 λεπτά( στους 65 βαθμούς αν έχουμε  θερμόμετρο) ή αν δεν έχουμε σε χαμηλή φωτιά. Θέλουμε ένα  μείγμα  που θα έχει την υφή της μαγιονέζας .Προσέξτε μην σας κολλήσει !!
  • Το αφήνουμε να κρυώσει αμέσως,εάν είναι δυνατόν ή το τοποθετούμε σε ένα μικρό μπολ,καλύπτουμε με την διαφανή μεμβράνη .
  •  Το μείγμα αυτό μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο για μερικές ημέρες, ώστε να μπορούμε  να προετοιμάσουμε λίγο περισσότερο.

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :


    •  Ετοιμάζουμε  το προζυμάκι ..Σε ένα μπολ βάζουμε 100 γρ γάλα χλιαρό και 50 γρ αλεύρι και την μαγιά και 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και την ανακατεύουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει όπως φαίνεται στην φωτογραφία 
      δείγμα  ότι η μαγιά έχει ενεργοποιηθεί 


    • Σε ένα  μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα,το βούτυρο και την ζάχαρη,Κατεβάζουμε από την φωτιά το κατσαρολάκι και αφήνουμε  να κρυώσει και να  γίνει χλιαρό.Προσθέτουμε και τα αυγά χτυπημένα,και τα δύο είδη ξύσματα λεμονιού και πορτοκαλιού και της  βανίλιας,και τα αρώματα,μαχλέπι και κακουλέ
    • Κοσκινίζουμε τα 280 γρ αλεύρι 2 φορές και προσθέτουμε στο κάδο του αρτοπαρασκευαστή ή της κουζινομηχανής,προσθέτουμε την φουσκωμένη μαγιά που την έχουμε διαλύσει πιο πριν και έχει φουσκώσει,όλη την ποσότητα του  Water Roux και το χλιαρό μείγμα γάλακτος και βουτύρου και ζυμώνουμε για 3-5 λεπτά 
    •  Συνεχίζουμε και προσθέτουμε τα 550 γρ αλεύρι και ζυμώνουμε με μια μέτρια ταχύτητα για άλλα 15 λεπτά 
    • Η ζύμη είναι αρκετά μαλακιά  και κολλάει  στα  χέρια μας  .. μην μπείτε στον πειρασμό να προσθέσετε επιπλέον αλεύρι.Αν νομίζετε ότι χρειάζεται προσθέστε μέχρι και 1/4 φλιτζάνι αλεύρι το τονίζω μόνο αν νομίζετε ότι χρειάζεται αλλιώς λαδώστε τα  χέρια μας και  δουλεύουμε  την ζύμη μας  
    • Προσθέτουμε και το αλάτι και σιγά σιγά το μαλακό βούτυρο σε μικρά κομμάτια περιμένοντας κάθε φορά να ενσωματωθεί στην ζύμη .Ζυμώνουμε μέχρι να τελειώσει το βούτυρο και έχουμε μια ζύμη μαλακιά και ελαστική που ελαφρά κολλάει που όσο την ζυμώνουμε έρθει και θα σφίξει και θα ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του κάδου 
    • Τοποθετούμε την ζύμη σε ένα μπολ λαδωμένο και καλύπτουμε με μια διαφανή μεμβράνη και μια καθαρή πετσέτα και περιμένουμε περίπου μία ώρα να φουσκώσει και να διπλασιάσει τον όγκο της σε χώρο μακριά από ρεύματα, εγώ την βάζω μέσα στο φούρνο της ηλεκτρικής κουζίνας αφού πρώτα τον έχω ανάψει για 15 λεπτά στους 30 βαθμούς και μετά το σβήνω και ξεχνάω εκεί την ζύμη  μου για μια περίπου ώρα ..μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της  
    • Aν θέλουμε βάζουμε το μπολ στο ψυγείο και αφήνουμε το μέχρι το επόμενο πρωί και τα έχουμε φρέσκα να πρωινό κυριακάτικο για την οικογένεια που είναι όλη μαζεμένη .Το πρωί,αφαιρούμε τη ζύμη και την αφήνουμε να έρθει σε έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για καμιά ώρα περίπου  
    • Γυρίζουμε την ζύμη ανάποδα σε ένα καθαρό και λαδωμένο πάγκο ζαχαροπλαστικής,και με λαδωμένα χέρια την αδειάζουμε πάνω στον πάγκο. 
    • Χωρίζουμε την ζύμη σε 4 κομμάτια ίσα σε βάρος.Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με  λαδωμένο πλάστη σε ορθογώνιο περίπου (30χ35 εκ) ίσα με τη φόρμα ψησίματος  που θα χρησιμοποιήσουμε και τα πασπαλίζουμε με την σοκολατένια μας κρέμα  με καρύδια και από την στενή πλευρά το τυλίγουμε σε ρολό και στη συνέχεια παίρνουμε τα 2 ρολά και τα πλέκουμε σε απλή πλεξούδα σύμφωνα με τις  παρακάτω φωτογραφίες και τα τοποθετούμε σε φόρμα λαδωμένη ή με λαδόκολλα 
    • Αυτή η ποσότητα ζύμης κάνει 2 τέτοια τσουρέκια.Εγώ έκανα ένα τσουρέκι στην φόρμα και 6 ατομικά τσουρεκάκια για το κολατσιό των κοριτσιών στο σχολείο.
    • Αφήνουμε την ζύμη μας να φουσκώσει-ξεκουραστεί για 40-60 λεπτά  
    • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και με αυγό που το διαλύσαμε με λίγο γάλα και τα βουρτσίζουμε πασπαλίζουμε με λίγο φιλέ από αμύγδαλα ..
    • Ψήνουμε σε θερμοκρασία 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά ανάλογα το φούρνο μας και  μόλις πάρει χρώμα σκεπάζουμε με μια λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε ακόμα 20 λεπτά ψήσιμο,ανάλογα το φούρνο μας πάντα πόσο δυνατός είναι.
    • Βγάζουμε από το φούρνο τη φόρμα  με το τσουρέκι και το αφήνουμε να κρυώσει για  5-10 λεπτά. Έπειτα το αφαιρούμε από την φόρμα μας να κρυώσει και το  κόβουμε  φέτες.
    • Το δικός δε πρόλαβε να κρυώσει το  κόψαμε  όσο ήταν ακόμα ζεστό !    

Η ζύμη είναι αρκετά μαλακιά  και κολλάει  στα  χέρια μας  .. μην μπείτε στον πειρασμό να προσθέσετε επιπλέον αλεύρι.Αν νομίζετε ότι χρειάζεται προσθέστε μέχρι και 1/4 φλιτζάνι αλεύρι το τονίζω μόνο αν νομίζετε ότι χρειάζεται αλλιώς λαδώστε τα  χέρια μας και  δουλεύουμε  την ζύμη μας   





Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

Δεν υπάρχουν σχόλια: