Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

ΚΑΡΔΟΥΛΕΣ ΝΤΟΝΑΤΣ ΜΕ ΜΕΡΕΝΤΑ



















Άλλη μια ακόμα συνταγή  με την Βασική  γλυκεία ζύμη φτιάξαμε ντόνατς με γέμιση μερέντας .. και φυσικά λόγου του Αγίου Βαλεντίνου  έφτιαξα τα μισά σε σχήμα καρδιάς. Φτιάξτε τα  ανήμερα της  γιορτής  του Αγίου Βαλεντίνου και απολαύστε τα ,δαγκώστε τα και αφήστε  την γεύση της μερέντας  να σας ταξιδέψει

ΥΛΙΚΑ:
1 δόση από την  ΒΑΣΙΚΗ ΓΛΥΚΕΙΑ ΖΥΜΗ  και φυσικά  προσθέσα  βανίλια και λίγο  ξύσμα πορτοκάλι *
1 μερένατ ή nutella 350 γρ
Λίγη άχνη για το τέλος ή γλάσο σοκολάτας 
Λάδι ελαφρύ για το τηγάνισμα 
κατσαρόλα και τρυπητή κουτάλα 



ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


  • Ετοιμάζουμε τα υλικά της ζύμης σύμφωνα με την εκτέλεση της  ΒΑΣΙΚΗ ΓΛΥΚΕΙΑ ΖΥΜΗ μέχρι το πρώτο φούσκωμα.
  • Βγάζουμε την φουσκωμένη ζύμη μας με λαδωμένα χέρια και την αδειάζουμε πάνω σε καθαρό πάγκο εργασίας και της κάνουμε  μερικά διπλώματα με τα χέρια μας να γίνει ομαλή.
  • Μοιράζουμε την ζύμη σε 20 κομμάτια ίσου βάρους το καθένα 40-50 γρ .
  • Δίνουμε σε κάθε κομμάτι το σχήμα μια σφαίρας και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν άλλα 15 λεπτά καλά σκεπασμένα.
  • Παίρνουμε κάθε κομμάτι και με λαδωμένα χέρια ανοίγουμε μικρές πιτούλα πάνω σε  ένα κομμάτι λαδόκολλα όπως φαίνεται στις φωτογραφίες πιο κάτω και στη συνέχεια βάζουμε μια κουταλιά του γλυκού μερέντα ή nutella και ξανα κλείνουμε με ένα άλλο κομμάτι-πιτουλα κλείνουμε καλά με τα δάχτυλά μας και μετά με ένα κουπάτ καρδούλα κόβουμε καρδούλα 
  • Αφού τελειώσουμε με όλα τα κομμάτια ζύμης αφήνουμε σκεπασμένα να φουσκώσουν για 20 ακόμα,στην συνέχεια, ετοιμάζουμε  την κατσαρόλα και το λάδι ανάβουμε το μάτι της κουζίνας μας στο χαμηλό (4-5 ή στο 3 ανάλογα με την κουζίνα που έχουμε)και αρχίζουμε το τηγάνισμα δοκιμάζοντας ένα μικρο κομμάτι βλέποντας έτσι πόσο έκαψε το λάδι μας και ποια θερμοκρασία θα χρησιμοποιήσουμε για να τηγανίσουμε τα ντόνατς
  •  Τηγανίζουμε κάθε για 3-4 λεπτά αφού τα ρίξουμε μέσα στην κατσαρόλα με το κομμάτι χαρτί λαδόκολλας και μετά από λίγο τα  βγάζουμε για να μην χαλάσουν το σχέδιο τους τα ντονατς μας και τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε πάνω σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας .
  •  Εγώ πάντα κάνω διπλή δόση και τα αποθηκεύω σε σακουλάκια ζίπ-λοκ και τα βάζω στην κατάψυξη και όταν τα χρειάζομαι τα  βγάζω σε θερμοκρασία δωματίου να ξεπαγώσουν



* Εδώ έχω την συνταγή ξανά ..


ΥΛΙΚΑ
560 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (4 φλιτζάνια )
1 κουτάλια της σούπας ξερή μαγιά  ( 9 γρ).ξηρή μαγιά ή 25 γρ νωπή μαγιά 
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου μέτρια 
1/2 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο(110 γρ ) 
250 ml.ζεστό γάλα (1 φλιτζάνι )
1/3 φλιτζάνι ζάχαρη (50-60 γρ)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (5 γρ)
1 βανίλια (προαιρετικά)
ξύσμα από πορτοκάλι 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
  • Σε ένα μπολ βάζουμε 150 γρ. ζεστό γάλα,μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη και τη μαγιά,νωπή ή ξερή,την διαλύουμε και προσθέτουμε  και 2-3 κουταλιές αλεύρι  και την αφήνουμε δέκα λεπτά να ανέβει όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες .
  • Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε το υπόλοιπο χλιαρό γάλα και το αυγά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου,το βούτυρο ή το λάδι,το αλάτι την βανίλια και το ξύσμακαι ζυμώνουμε για 8-10 λεπτά,έτσι ώστε  να έχουμε μια ζύμη αφράτη λεία και ελαστική ζύμη.Εγώ τα ζύμωσα στον αρτοπαρασκευαστή 
    • Την βάζουμε σε ένα μπολ λαδωμένο και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος,σκεπασμένη με μια μεμβράνη τροφίμων και μια πετσέτα ή την αφήνουμε σε ζεστό φούρνο να ανέβει για με 2 ώρες ..
    • Αν θέλουμε προχωράμε στην κατασκευή της συνταγής δίνοντας σχήμα και ψήνουμε στους  180 βαθμούς σε προθερμασμένο  φούρνο ! ,.
    • Μπορούμε ακόμα και να την βάλουμε σε σακούλα και να την αποθηκεύσουμε  στον καταψύκτη και όταν την χρειαστούμε την βγάζουμε στην συντήρηση και την αφήνουμε όλη την νύχτα και το πρωί την βγάζουμε στον πάγκο της κουζίνας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και προχωράμε στην κατασκευή της ζύμης






Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   


Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

Δεν υπάρχουν σχόλια: