ΥΛΙΚΑ:
1 και μισό κούπα χλιαρό νερό
1 κούπα ζεστό φρέσκο γάλα(εγώ έβαλα κεφίρ σε θρμοκρασία δωματίου,λόγου νηστείας δεν το ξοδεύουμε όλο )
1/4 κούπα ελαιόλαδο
2 φακελάκια ξερή μαγιά ή 50 γρ νωπή μαγιά
60 γρ ζάχαρη και 30 γρ ιμβερτοζάχαρη ή 90 γρ ζάχαρη
1 και 1/2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
800-900 γρ αλεύρι περίπου
πετιμέζι διαλυμένο με νεράκι χλιαρό για το τέλος ή αυγό διαλυμένο με γάλα )
σουσάμι καβουρδισμένο
ηλιόσπορα ή άλλα σποράκια της αρεσκείας σας .
Η μεζούρα κούπα που μετράω τα υλικά μου είναι 250 γρ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
- Σε ένα μπολ διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό και την ζάχαρη.
- Αφήνουμε να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 20 λεπτά περίπου.
- Προσθέτουμε στον κάδο το λάδι ,το αλάτι και το κοσκινισμένο αλεύρι,και την φουσκωμένη μαγιά και το κεφίρ ή γάλα (ότι θέλετε) και ζυμώνουμε πολύ καλά την ζύμη μας για 15 λεπτά . Αφήνουμε σκεπασμένη για 30-40 λεπτά.
- Εγώ την ζύμωσα στον αρτοπαρασκευαστή και την έβαλα σε λαδωμένο γυάλινο μπολ να φουσκώσει σε ζεστό μέρος .
- Κόβουμε σε μικρά κομμάτια την ζύμη μας των 100-120 γρ ανάλογα το μέγεθος που θέλουμε τα κουλουράκια μας και σχηματίζουμε τα στρογγυλά κουλούρια μας,τα βουτάμε σε νερό με πετιμέζι ή λίγη ζάχαρη, και μετά σε σουσάμι.
- Αφήνουμε για 20-35 λεπτά περίπου να φουσκώσουν .
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά περίπου σε προθερμασμένο φούρνο να πάρουν χρώμα.
- Βάζουμε στο φούρνο ένα μικρό πυρέξ ταψάκι με νερό κάτω από το ταψί μας, αυτό θα βοηθήσει να γίνουν τραγανά και μαλακά μαζί .
- Μπορούμε να τα γεμίσουμε με τυράκια,σταφίδες,σταγόνες σοκολάτας .
Εως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγες
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγες