ΥΛΙΚΑ:
- 500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 ml χλιαρό νερό
- 150 ml λίγο ζεστό γάλα
- 30 γρ μαγιά νωπή ή 9 γρ ξερή μαγιά
- 80 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 50 γρ ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 1 φακελάκια ζάχαρη-βανίλια άρωμα πορτοκάλι
- 120 γρ βούτυρο παγωμένο σε μικρά κομμάτια
- λίγο λάδι για την σοκολάτα που θα λιώσουμε στο τέλος
- 50 γρ φουντούκια
- 175 γρ μαύρη σοκολάτα κουβερτούρα ( από αυτή κρατάμε σχεδόν τα 50 γρ και την λιώνουμε σε μπεν μαρί με μια κουταλιά λάδι ελαφρύ και το αφήνουμε για το τέλος )
- 150 γρ σοκολάτα γάλακτος
ΓΕΜΙΣΗ:
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Αν κάνουμε τη ζύμη με το χέρι, κάντε τα εξής: προσθέτουμε τη μαγιά διαλυμένη σε χλιαρό νερό (όχι καυτό) το αλεύρι λίγο-λίγο και σταδιακά προσθέτουμε το γάλα, την βανίλια, το ξύσμα ,το αλάτι την ζάχαρη, το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου . Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη που να μην κολλάει .
- Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει, σε χώρο που προστατεύεται από τον αέρα για 2 ώρες.
- Αν κάνουμε τη ζύμη στον αρτοπαρασκευαστη,κάνουμε τα εξής: Βάζουμε στον κάδο όλα τα υγρά συστατικά,την φουσκωμένη μαγιά και μετά με το αλεύρι με το αλάτι, την βανίλια το ξυσμα και να ρυθμίζουμε τον αρτοπαρασκευαστή μας για το ζύμωμα και την αύξηση της ζύμης
- Αφού ξεκουραστεί και διπλασιάσει η ζύμη μας τον όγκο της σχεδόν 2 ώρες μετά ρίχνουμε την ζύμη μας στην επιφάνεια εργασίας πασπαλισμένη με αλεύρι ή λαδάκι ελαφρύ .
- Ανοίγουμε φύλλο με πάχος 1 εκατ 45 χ 35 εκατ και το το πασπαλίζουμε με την μαύρη σοκολάτα και την σοκολάτα γάλακτος και το παγωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με την σοκολάτα γάλακτος
- Κόβουμε το φύλλο λωρίδες 6 με φάρδος 7 cm τις μεταφέρουμε όπως φαίνεται στις φωτογραφίες μου την μια πάνω στο άλλη .
- Κόβουμε το φύλλο σε τετράγωνα ή ανάλογα με το πόσο ύψος και πάχος έχει η φόρμα που θα χρησιμοποιήσουμε και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο στη στενόμακρη φόρμα .
- Αφήνουμε να φουσκώσει -ξεκουραστεί για μια ώρα σκεπασμένη σε ζεστό μέρος και στην συνέχεια ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 170 βαθμούς για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδίσει όμορφα.Αν δεν είμαστε σίγουροι για το ψήσιμο δοκιμάζουμε με μια οδοντογλυφίδα ή με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί σωστά και δεν κρατάει
- Βάζουμε σε σχάρα το ψωμάκι μας και αφήνουμε να κρυώσει και λιώνουμε την σοκολάτα που κρατήσαμε πιο πάνω σε μπεν μαρί και την περιχύνουμε από πάνω και πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο φουντούκι .
- Καλή μας όρεξη ..
Καλά να περάσετε με τις οικογένειες σας !!
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές