Μετά την υπέροχη ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΑΝΘΡΑΚΟΥΧΟ ΝΕΡΟ πάμε να φτιάξουμε μια σούπερ ζύμη για πίτσα.Η ζύμη πίτσας είναι πραγματικά πολύ απλή και γρήγορη και σας διαβεβαιώνω ότι με αυτή τη συνταγή θα πάρετε μια νόστιμη πίτσα .
- Χρειαζόμαστε μόνο 5 λεπτά ζύμωμα και 30 λεπτά να αυξηθεί-ξεκουραστεί η ζύμη Το πλεονέκτημα;Γνωρίζουμε την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούμε ,μπορούμε ακόμα να προσθέσουμε πιο μεγάλη ποσότητα αλάτι όπως μας αρέσει,θα πάρουμε μεγάλες πίτσες για όλη την οικογένεια χωρίς να ξοδέψουμε πολλά χρήματα. Το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσουμε είναι φυσικά το αλεύρι ψωμιού ..για πίτσα ...όμως σπάνια θα έχω τέτοιο αλεύρι στο ντουλάπι μου χρησιμοποίησα αλεύρι για όλες τις χρήσεις που έχει εξίσου πολύ καλά αποτελέσματα,και όπως φαίνεται δούλεψε πολύ καλά ,.άλλωστε φαίνεται και στις φωτογραφίες . Το αλεύρι για πίτσα ομολογώ ότι δίνει στην ζύμη πίτσας δίνει μια τραγανή κρούστα,καθώς ψήνετε, ενώ το αλεύρι για όλες τις χρήσεις η πίτσα γίνετε πιο μαλακιά Τελευταία έχω ένα θέμα με τα αρώματα που θα βάλω στην ζύμη της πίτσα μου ..θα χρησιμοποιήσω σκόνη σκόρδου ή σκορδόλαδο..ότι έχω στα ντουλάπια μου τέλος πάντων ..Επίσης άλλες πάλι θα προσθέσω αποξηραμένο βασιλικό ή ρίγανη .
- Πως θα απλώσω τώρα την ζύμη μου στο ταψί ?....Με τον κύλινδρο ζύμης ή και αν μπορούμε πάλι με τα χέρια και πέταγμα στον αέρα..αυτό ομολογώ πως το έχω δοκιμάσει ..αλλά είχα ατύχημα και η ζύμη μου έφυγε από τα χέρια και βρέθηκε στο πάτωμα..και φυσικά τα παιδάκια μου με τον άντρα μου ακόμα γελάνε όταν τι θυμούνται .Πολλές φορές ,όπως και σήμερα χρησιμοποίησα τα χέρια να ανοίξω στην ζύμη πάντα λαδωμένα και απλώνοντας την ζύμη από μέσα προς τα έξω και προσπαθώντας να φτιάξω ένα μικρό ΄κόθρο΄ όπως θα δείτε στις φωτογραφίες πιο κάτω και αν θέλουμε τρυπάμε με το πιρούνι μας την ζύμη να αποφύγουμε τις τυχόν φυσαλίδες που θα σχηματιστούν καθώς ψήνετε η ζύμη μας.
- Πως θα φτιάξουμε τώρα την σπιτική μας πίτσα? Ετοιμάζουμε τα υλικά που θα προσθέσουμε πάνω από πριν και τα έχουμε όλα δίπλα μας στον πάγκο της κουζίνας μας ,χρησιμοποιώντας και την ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ ΣΠΙΤΙΚΗ !Προθερμάνουμε τον φούρνο μας σε δυνατή φωτιά 230 βαθμούς ..και ψήνουμε για 15 λεπτά ή και περισσότερο ανάλογα με τα υλικά που θα βάλουμε
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΗ ΠΙΤΣΑ : ( 22-24 cm)
2-1/2 φλιτζάνιο αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι πίτσα ..τύπου 00 ή μανιτόμπα ή 350 γρ
3/4 φλιτζάνι νερό χλιαρό ή 180 ml χλιαρό νερό
1/2 φακελάκι (7-9 γρ ) 4 γρ ξερή μαγιά ή 12 γρ νωπή μαγιά
2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού αρώματα (σκόνη σκόρδου ή αποξηραμένη ρίγανη ή βασιλικό)
1 και 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη ή μέλι
1 φλιτζάνι αλεύρι = 140 γρ αλεύρι
1φλιτζάνι νερό =240 ml νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
1 φλιτζάνι αλεύρι = 140 γρ αλεύρι
1φλιτζάνι νερό =240 ml νερό
Οι μεζούρες-φλιτζάνια και μεζούρες-κουτάλια που χρησιμοποιώ .. |
- Πάντα παρασκευάζω την ζύμη για πίτσα στον αρτοπαρασκευαστή, αλλά μπορούμε να ζυμώσουμε και με το χέρι, αλλά μπορούμε να ζυμώσουμε και με το πολυμίξερ ζυμώνοντας με μέση ταχύτητα.Η σειρά των υλικών που πρέπει να συμπεριληφθούν είναι ίδια.
- Τοποθετούμε κοσκινισμένο την μια φλιτζάνι αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε την μαγιά και τη ζάχαρη (ή μέλι) το αλατι και προσθέτουμε και τα αρώματα που αναφέρω στα υλικά πιο πάνω αν θέλουμε. σκόρδο ή βασιλικό ή ρίγανη ,προσθέτουμε και το ζεστό νερό και ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ ή ξύλινο κουτάλι.
- Το νερό θα πρέπει κατά προτίμηση να είναι χλιαρό.Εάν χρησιμοποιήσουμε φρέσκια μαγιά,πρέπει πρώτα να την διαλύσουμε σε χλιαρό νερό και να την αφήσουμε να φουσκώσει για 10 λεπτά και στη συνέχεια το προσθέτουμε στο αλεύρι.
- Προσθέτουμε σταδιακά και ένα ακόμα φλιτζάνι από το αλεύρι μας ,προσθέτουμε αν θέλουμε ακόμα λίγο αλεύρι (μερικές φορές χρειάζεται λίγο ακόμα ανάλογα πάντα με την ποιότητα και την μάρκα του αλεύρου που θα έχουμε στο ντουλάπι μας 1/3-1/4 φλιτζάνι) συνεχίζουμε να ανακατεύουμε ,ώσπου να έχουμε μια ζύμη μαλακιά που θα αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ μας
- Η ζύμη μας θα είναι ελαφρά κολλώδες(ξέχασα να σας βγάλω φωτογραφία να έχετε μια άποψη πως θα είναι η ζύμη μας..αλλά με την πρώτη ευκαιρία θα την προσθέσω το υπόσχομαι ),και την δουλεύουμε με τα χέρια μας ..θα λαδώσουμε ένα μπολ και με αλευρωμένα χέρια θα δώσουμε στην ζύμη μας σχήμα μπάλας και θα την τοποθετήσουμε στο λαδωμένο γυάλινο μπολ μας ,λαδώνουμε και την επιφάνεια της λίγο με τα χέρια μας και την σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και μια πετσέτα καθαρή κουζίνα και την ξεχνάμε για 30-45 λεπτά να ξεκουραστεί-διπλασιάσει τον όγκο της ή όσο τέλος πάντων χρειαστεί... ανάλογα με την θερμοκρασία του περιβάλλοντος
- Μόλις διπλασιάσει τον όγκο της την μεταφέρουμε σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας ή ελαφρά λαδωμένο όπως έκανα εγώ και τις κάνουμε 4-5 διπλώματα και την μεταφέρουμε πάνω σε λαδόκολλα και με τα χέρια μας της δίνουμε το σχήμα που θέλουμε και την λαδώνουμε με λίγο λαδάκι την επιφάνεια της και στην συνέχεια την τρυπάμε με πιρούνι και προχωράμε προσθέτοντας την σάλτσα και τα υπόλοιπα υλικά της αρεσκείας μας και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 13-15 λεπτά να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα η ζύμη μας καθώς ψήνετε
- Κόβουμε σε κομμάτια και την σερβίρουμε στην οικογένεια μας και την απολαμβάνουμε
αυτή είναι η υφή της ζύμης που γράφω πιο πάνω ..κατάφερα να βγάλω φωτογραφία ,, |
Μπορείτε στον πάγκο της κουζίνας σας να προσθέσετε αλεύρι για να την δουλέψετε,για μερικά διπλώματα και όχι λάδι όπως εγώ ..εμένα μου αρέσει πολύ να χρησιμοποιώ λάδι στο δούλεμα της ζύμης |
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .Αν σας αρέσουν οι
συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές