Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ-COOKIES ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΑ





Χρησιμοποίησα εκχύλισμα αμυγδάλου ,ο καλύτερος συνδυασμός, σοκολάτα, αμύγδαλο και πορτοκάλι δίνουν μια εκπληκτική γεύση στα μπισκότα 

Τα υλικά που χρησημοποιήσα είναι Tο εκχύλισμα αμυγδάλου είναι ένα από τα καλύτερα υλικά για αυτά τα μπισκότα ,αν είναι δύσκολο να το βρείτε χρησιμοποιήστε βανίλια 

Το πορτοκάλι από το οποίο θα πάρουμε το χυμό και το ξύσμα 
Βούτυρο μόνο ζωικό και όχι μαργαρίνη  γιατί δεν θα  έχουμε το αναμενόμενο αποτέλεσμα 
Αλεύρι να  είστε ακριβείς στις ποσότητες και τον τρόπο μετρήσεις
 Ζάχαρη πρέπει να λιώσει καλά .
Δείτε Μπισκότα-cookiesμε φιστίκια αιγινης και σοκολάτα  υπέροχα και  νόστιμα  

ΥΛΙΚΑ:
  • 250 γρ βούτυρο, σε κομμάτια παγωμένο
  • 1 φλιτζάνι (150 γρ) ζάχαρη κρυσταλλική και 
  • 1/4 φλιτζάνι (50 γρ) καστανή ζάχαρη ή (βάζουμε μισό και μισό κρυσταλλική και καστανή ζάχαρη ,εγώ δεν είχα )
  • 1 φλιτζάνι σταγόνες σοκολάτας 
  • 3 κουταλιές κακάο άγλυκο
  • 2 κρόκοι αυγών , σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή μια βανίλια -ζάχαρη 
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα αμυγδάλου (προαιρετικά)
  • 3 φλιτζάνια (420 γρ ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού  εσπρέσσο (εγώ εβαλα νες καφέ)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ (προαιρετικά)
  • 1/4 κουταλάκι αλάτι
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκάλι 
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκάλι
  • 1 φλιτζάνι (120 γρ.) Φρυγανισμένα και ψιλοκομμένα αμύγδαλα  ή φουντούκια 
  • 250 γρ σοκολάτα  γάλακτος ή κουβερτούρα  για το τέλος 
  • τριμμένα αμύγδαλα και ψημένα για το τέλος
  • ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  •  Σε ένα μεγάλο μπολ χρησιμοποιώντας  ένα  σύρμα  ή με μίξερ χειρός , χτυπάμε  το βούτυρο για 1 λεπτό σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να είναι τελείως λείο και κρεμώδες. Προσθέτουμε την κρυσταλλική και   καστανή ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα  στη μεσαία υψηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει αμμώδης-κρεμώδης. προσθέτουμε τους κρόκους  και τη βανίλια και το ξύσμα ,τον χυμό πορτοκάλι  και σε υψηλή ταχύτητα συνεχίζουμε να χτυπάμε . Καθαρίζουμε τις πλευρές και το κάτω μέρος του μπολ με  μια μαρίζ και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως τα υλικά μας .
  • Σε ένα ξεχωριστό μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο και τον καφέ, την κανέλα και το αλάτι μέχρι να ενωθούν. Σε χαμηλή ταχύτητα  προσθέτουμε , και ανακατεύουμε  αργά στα υγρά συστατικά μέχρι να ομογενοποιηθούν . Η ζύμη του μπισκότου θα είναι παχιά και ελαφρώς κολλώδης .Προσθέτουμε το 1φλυτζανι  αμύγδαλα . Γυρίζουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και, με αλευρωμένα χέρια, διαιρούμε σε δύο κομμάτια, Σχηματίζουμε  κάθε μισό κομμάτι  ένα ρολό.
  •  Εμάς μας ξέφυγαν λίγο τα ρολά  μας έγιναν λίγο πολύγωνα  και όχι στρογγυλά  όπως  έπρεπε ..τα δημιούργησαν οι μικρές-βοηθοί με τα χεράκια  τους . Τυλίγουμε προσεκτικά τα ρολά  σε πλαστικό περιτύλιγμα και τα  βάζουμε  στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες και έως 2 ημέρες. Η ψύξη είναι υποχρεωτική για αυτή τη ζύμη μπισκότων. Πάντα  την  ετοιμάζω  τη νύχτα και την επόμενη μέρα τα  ψήνω 
  • Προθερμάνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Βάζουμε  σε  ένα ταψί αντικολλητικό χαρτί  Αφήνουμε στην άκρη .
  • Αφαιρούμε τα ρολά από το ψυγείο. Κόβουμε  κάθε ρολό σε 12 εξίσου παχιά μπισκότα 1 με 1-1/2 εκατ και τοποθετούμε τα μπισκότα σε αντικολλητικό χαρτί 2-3 εκατ  μεταξύ τους. Ψήνουμε τα μπισκότα για 12-14 λεπτά ή μέχρι να καφέ γύρω από τις άκρες. Αφήνουμε  να κρυώσει για 5 λεπτά στο φύλλο μπισκότων και, στη συνέχεια, μεταφέρουμε  στη σχάρα ψύξης για να κρυώσει εντελώς.


    Λιώνουμε  τη  σοκολάτα γάλακτος σε ένα μπέν μαρί και ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας καλαμποκέλαιο . Βυθίζουμε κάθε εντελώς κρύο  μπισκότο στο μισό μέρος της σοκολάτας και τοποθετούμε το σε ένα ένα φύλλο ψησίματος με σιλικόνη.ή αντικολλητικό χαρτί . Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα αμύγδαλα . Τοποθετούμε το φύλλο ψησίματος στο ψυγείο για να βοηθήσουμε  πάγωμα της σοκολάτας σοκολάτας. 

    Αν θέλουμε να τα κάνουμε πιο χριστουγεννιάτικα μπορούμε να τα πασπαλίσουμε με ζαχαρωτά  αστεράκια και ζαχαρωτά Κας-κας .όπως έχω κάνει εγώ  σε μερικά μπισκότα .


                                                                   Μόλις Παγώσουν απολαύστε τα !

    Σημειώσεις :

    1. Χρησιμοποιώ πάντα ωμά αμύγδαλα .Στη συνέχεια, τα ψήνω για 8-10 λεπτά στους 140 -150 ° C .Αφήνουμε  να κρυώσουν λίγο. Στη συνέχεια, τα βάζω στον κόπτη τροφίμων και  κόβω μια δυο στροφές να  μην κοπούν  πάρα πολύ  αλλά να  μείνουν μεγαλούτσικα  κομματάκια , έτσι μας αρέσουν εμάς τουλάχιστον  Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε  καρύδια ή φιστίκια ή φουντούκια  .. 
    2.  Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε  γλυκόπικρη σοκολάτα ήμι-γλυκιά σοκολάτα, ή λευκή σοκολάτα  ή και σκέτα  χωρίς  καθόλου σοκολάτα!
    3.  Τα μπισκότα παραμένουν φρέσκα σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο για μια εβδομάδα. Τα ψημένα μπισκότα και τα σοκολατένια μπισκότα καταψύχονται καλά-μέχρι τρεις μήνες. Ή μπορείτε να τα παγώσουμε χωρίς τη σοκολάτα και να βουτήξουμε / διακοσμήσουμε αφού ξεπαγώσουν. .Η ζύμη Cookieς  μπορεί να  την παγώσουμε , μέχρι και τρεις μήνες. Αφήστε το ρολό να ξεπαγώσει όλη τη νύχτα στο ψυγείο και στη συνέχεια να συνεχίζουμε  με το βήμα 4

     Ως την επόμενη  φορά  που θα  ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .   

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

    Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

    ΓΛΥΚΟ ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΤΗΣ ΕΥΓΕΝΕΙΑΣ






    Εδώ το γλυκό είναι αποκλειστικά φτιαγμένο από τα χρυσά χεράκια της αδερφής  μου 

    Όλο το καλοκαίρι η αδερφή μου με  το άντρα της  καλλιεργούσαν  στο μπαξέ τους διάφορα λαχανικά φυσικά  και κολοκύθες για γλυκό ,πραγματικά μεγάλωσαν τόσο σαν την κολοκύθα της σταχτοπούτας  που έγινε  άμαξα. Όταν τις είδα ξετρελλάθηκα ..της ζήτησα  να  μου δώσει για  να  φτιάξω και εγώ το δικό γλυκάκι φέτος. Τις κομμάτιασε μαζί με δύο πολύ δυνατά  χέρια που είχε για  βοήθεια ..μου έφερε και το δικό μου μερίδιο αφού πρώτα  το έβαλε για μερικές ώρες στον ασβέστη και το ξέπλυνε καλά ,,μιας και εγώ εδώ που μένω είναι δύσκολο να βρω...Σε ευχαριστώ πολύ αδερφούλα μου .💓 

    ΥΛΙΚΑ:

    2 κιλά κολοκύθα 
    2 κιλά και 600 γρ ζάχαρη
    Ασβέστης 3-4 κουταλιές σούπας 
    Φύλλα αρμπαρόριζας
    4 βανίλιες 
    6 κούπες νερό  (250 ml η κάθε κούπα )
    Χυμό από 2 λεμόνια 
    1 ξύλο κανέλας
    αμύγδαλα (προαιρετικά)

     ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

      1. Κόβουμε την κολοκύθα στη μέση και την χωρίζουμε σε φέτες, όχι πολύ λεπτές. Την ξεφλουδίζουμε και καθαρίζουμε τα σπόρια .Κόβουμε σε κομμάτια και με το μαχαίρι τα διορθώνουμε να έχουν ομοιόμορφο σχήμα.
    Εδώ η αδερφή μου(είχε και 2 πολύ καλά και δυνατά χέρια  για βοήθεια )τα έκοψε με το ειδικό εργαλείο  για αρίδα και για μπίλιες (δεν πετάμε ότι περισσεύει.... το μαζεύουμε κ το κάνουμε μαρμελάδα ή κεικ) και  μου έδωσε και σε μένα το δικό μου μερίδιο
       2. Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε νερό και διαλύουμε τον ασβέστη. Ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια της κολοκύθας και τα αφήνουμε για 7-8 ώρες ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
    3. Αφού έχουν περάσει οι ώρες, τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό πολύ καλά αρκετές φορές μέχρι να φύγει ο ασβέστης. Ρίχνουμε τα κομμάτια σε μια κατσαρόλα με νερό και βράζουμε για 20 λεπτά. Αδειάζουμε το νερό, προσθέτουμε άλλο και ξαναβράζουμε για 10 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά {σύνολο 3 αλλαγές νερού και 3 βρασίματα} τα στραγγίζουμε και ξεπλένουμε. Τρυπάμε με ένα ξυλάκι από σουβλάκια τα κομμάτια από τη μια πλευρά για να μπορέσουν να ρουφήξουν το σιρόπι και τις αφήνουμε να στραγγιξουν  τα νερά τους 

    * Αν έχετε πορτοκαλί κολοκύθα αρκεί ένα βράσιμο για 15 λεπτά γιατί είναι μαλακή από μόνη της σε σχέση με την άσπρη. απλά ξεπλύνετε αρκετά νερά τον ασβέστη

    4.  Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό να βράσουν για  5 λεπτά . Ρίχνουμε την κολοκύθα και βράζουμε άλλα 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και τα φύλλα αρμπαρόριζας,αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και το αφήνουμε για 24 ώρες 

     5. Την επόμενη αν έχουν μαλακώσει τα κομμάτια τα αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα και  δένουμε το σιρόπι βραζοντάς το για 10-12 λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρά το σιρόπι ,προσθέτουμε τις βανίλιες και την αρπαρόριζα και την κανέλα  και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει το σιρόπι και να μαλακώσει η κολοκύθα. Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε και το λεμόνι, λειτουργεί ώς συντηρητικό και αντισηπτικό 
    *Αν  μας φανεί το σιρόπι πολύ νερουλό  αφαιρούμε τα κομμάτια πάλι και βράζουμε σε δυνατή φωτιά να πήξει ,και αν το γλυκό μας είναι ακόμα σκληρό (συμβαίνει μερικές φορές εξαρτάται πάντα από την κολοκύθα)προσθέτουμε λίγο νερό και ξαναβράζουμε 2-3 λεπτά 
     
    6. Αφήνουμε να κρυώσει και  μοιράζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα και τα κλείνουμε καλά.

    *Μπορούμε τα κομμάτια να τα κόψουμε και σε τετράγωνα κομμάτια και  σε μπαλίτσες ή και σε αρίδες σαν σπιράλ ή ακόμα και με τον τρίφτη  τον χοντρό όπως το κυδώνι .

    Το γλυκό αυτό είναι της αδερφής μου , αποκλειστικά φτιαγμένο από τα χρυσά χερια της αδερφής μου 

    Καλή επιτυχία!!
    • Ως  την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε  μια  συνταγή  με ζυμαράκι να περνάτε  καλά .   
    • Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγή       Και   καλή  μας   όρεξη !!
        

    Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

    ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΣΥΚΟ




    Ένα αγαπημένο γλυκό πολλών ανθρώπων ,εγώ όμως ομολογώ την πικρή μου αλήθεια είναι από τα γλυκά που δεν μου αρέσουν, όμως αυτό το χρώμα του και με δελεάζει να σας το παρουσιάσω σήμερα ,,είναι συνταγή της φίλης Δάφνη Λεμονάκη όπως και οι φωτογραφίες είναι δικιές της.
    Είναι ΤΟΣΟ καλοφτιαγμένο που όταν είδα τις φωτογραφίες της στο FB,,είπα πως αυτή η συνταγή δεν πρέπει να λείπει από τα σιροπιαστά γλυκά μου και της ζήτησα να το αναρτήσω στο blog μου 
    Το πρώτο δεκαήμερο του Μαη συλλέγουμε τα σύκα και ίσως και λίγο αργότερα ανάλογα με την περιοχή ,φτάνει να μην σποριάσουν και δεν έχουμε καλό αποτέλεσμα στο γλυκό μας 
      Πάμε  να δούμε μαζί ,,πως το φτιάχνει ..

     ΥΛΙΚΑ:

    1 κιλό σύκα 140 κομμάτια 
    2 κιλά ζάχαρη 
    6 ποτήρια νερό 
    1 λεμόνι 
    2 βανίλιες
    Γαζόπετρα μέγεθος σαν στραγάλι (δίνει στο γλυκό ωραίο πράσινο χρώμα .και να γίνει τραγανό)

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
    Από μικρούλα θυμάμαι την μαμά μου που μας  μάζευε τα ώριμα σύκα να φοράει γάντια γιατί τις προκαλούσε φαγούρα το γάλα 
     Αφού κόψουμε τα κοτσάνια και ανοίξουμε μια τρυπούλα στο κάτω μέρος.
     Τα βράζουμε σε μια κατσαρόλα  2 φορές από 5 λεπτά και  μετά τα βάζουμε για μισή ώρα στη γαλαζόπετρα. 
    Στη συνέχεια τα πλένουμε καλά και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά.
    Τα ξεπλένουμε καλά με καθαρό νερό και τα βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό να μουλιάσουν όλη την νύχτα 
     Την επόμενη με μια οδοντογλυφίδα τα περνάμε  από το κοτσάνια μέχρι κάτω κ μια στη μέση κ τα ζουλάμε να φύγει όσο γίνετε περισσότερο νερό και τα αφήνουμε σε τρυπητή κατσαρόλα να στραγγί
    ξουν τα νερά. Να ξέρετε  ότι τα σύκα μας θα ζαρώσουν ,αλλά μην φοβηθείτε θα ξανά αποκτήσουν το 
    όμορφο σχήμα τους .στο σιρόπι .
    Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη και το νερό και το χυμό του λεμονιού και όταν αρχίσει  να βράζει προσθέτουμε και τα σύκα μας και τα βράζουμε άλλα 10 λεπτά.
    Το αφήνουμε όλη νύχτα να βγάλουν τα υγρά  τους και την επόμενη μέρα βράζουμε το γλυκό σε δυνατή φωτιά για 10 με 15 λεπτά περίπου  ..προσθέτουμε και τις βανίλιες και τις δύο κουταλιές γλυκόζη.

    *Ένα κολπάκι για να δούμε αν το σιρόπι μας έχει δέσει η μαμά μου μου έμαθε...βασικά θυμάμαι να την βλέπω να βάζει ένα πιάτο στην κατάψυξη για 2-3 λεπτά και όταν το βγάλουμε ρίχνουμε μια κουταλιά σιρόπι και με το κουτάλι ξεχωρίζουμε και αν ο ΄'διάδρομος΄' που φτιάξαμε παραμείνει καθαρό , τότε το σιρόπι μας έχει δέσει,
    Αφού κρυώσει  λίγο το βάζουμε σε αποστειρωμένα  βάζα που αποστειρώνουμε στους 100 βαθμούς για 10 λεπτά και βιδώνουμε καλά και αναποδογυρίζουμε τα βάζα και  τα φυλάμε σε δροσερό μέρος. 

                                                                      Καλή επιτυχία !!





    • Ως  την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε  μια  συνταγή  με ζυμαράκι να περνάτε  καλά .   
    • Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγή       Και   καλή  μας   όρεξη !


    Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

    ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

     Είμαστε πάλι εδώ με μια συνταγή όχι με το αγαπημένο μου ζυμαράκι. αυτή την φορά. 
    Η συνταγή που φιλοξενώ στον blog  μου και  σήμερα είναι μια πολύ καλής και αγαπημένη φίλης που γνώρισα στο FB..μια υπέροχη μαγείρισσα ..αλλά και άνθρωπος ..την συμπάθησα από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας μας ..
    Το γλυκό αυτό το αγαπώ .έχω υπέροχες αναμνήσεις από την μαμά μου και την αδερφή μου  στο χωριό που μεγάλωσα να το φτιάχνουν ..
    Δανείστηκα την συνταγή από http://www.dolmadaki.gr/ και τις υπέροχες φωτογραφίες της Δάφνης  .. από την σελίδα της στο FB  εκεί θα βρείτε υπέροχα εδέσματα .. εγώ ομολογώ την θαυμάζω .. πάμε λοιπόν να δούμε την συνταγή με τις φωτογραφίες της Δάφνη Λεμονάκη


    Είναι ένα γλυκό μπελαλίδικο ..έτσι το λέει ηαδερφή μου που το φτιάχνει..εδώ το ετοιμάζει ..οι φωτογραφίες είναι δικές της ..και έχει και πολύ καλό βοηθώ 

    ΥΛΙΚΑ:
    1 κιλό κολοκύθα 
    1 κιλό ζάχαρη
    Ασβέστης 3-4 κουταλιές σούπας 
    Φύλλα αρμπαρόριζας  ή βανίλιες 
    3 ποτήρια νερό
    Χυμό  1/2 λεμονιού 

     ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

      1. Κόβουμε την κολοκύθα στη μέση και την χωρίζουμε σε φέτες, όχι πολύ λεπτές. Την ξεφλουδίζουμε και καθαρίζουμε τα σπόρια .Κόβουμε σε κομμάτια και με το μαχαίρι τα διορθώνουμε να έχουν ομοιόμορφο σχήμα.
    Εδώ η φίλη μου τα έκοψες με το πίλερ φλίδες και τις τύλιξε σε ρολάκια και τις στεραίωσε με οδοντογλυφίδα  όπως θα δείτε και τις φωτογραφίες 
    (δεν πετάμε ότι περισσεύει.... το μαζεύουμε κ το κάνουμε μαρμελάδα ή κεικ)
       2. Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε νερό και διαλύουμε τον ασβέστη. Ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια της κολοκύθας και τα αφήνουμε για 3-4 ώρες ανακατεύοντας  κατά διαστήματα.
    3. Αφού έχουν περάσει οι ώρες, τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό πολύ καλά αρκετές φορές μέχρι να φύγει ο ασβέστης. Ρίχνουμε τα κομμάτια σε μια κατσαρόλα με νερό και βράζουμε για 30 λεπτά. Αδειάζουμε το νερό, προσθέτουμε άλλο και ξαναβράζουμε για 10 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά {σύνολο 3 αλλαγές νερού και 3 βρασίματα} τα στραγγίζουμε και ξεπλένουμε. Τρυπάμε με ένα ξυλάκι από σουβλάκια τα κομμάτια από τη μια πλευρά για να μπορέσουν να ρουφήξουν το σιρόπι.

    * Αν έχετε πορτοκαλί κολοκύθα αρκεί ένα βράσιμο για 15 λεπτά γιατί είναι μαλακή από μόνη της σε σχέση με την άσπρη. απλά ξεπλύνετε αρκετά νερά τον ασβέστη

    4.  Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό να βράσουν. Για 1 κιλό κολοκύθα έβαλα 1 κιλό ζάχαρη και 3 ποτήρια νερό. Ρίχνουμε την κολοκύθα και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και τα φύλλα αρμπαρόριζας

     5. Αν έχουν μαλακώσει τα κομμάτια τα αφαιρούμε και δένουμε το σιρόπι. Τα ξαναρίχνουμε μέσα στο σιρόπι και αφήνουμε το γλυκό όλο το βράδυ. Την επόμενη μέρα το βράζουμε για 15 λεπτά και αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό {αν έχει ΄δέσει΄ αρκετά το σιρόπι}
    6. Μοιράζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα και τα κλείνουμε καλά.

    *Μπορούμε τα κομμάτια να τα κόψουμε και σε μπαλίτσες ή και σε αρίδες σαν σπιράλ ή ακόμα και με τον τρίφτη  τον χοντρό όπως το κυδώνι .

    Η συνταγή είναι  από το  Αγάπαμε αν... DOLMAS   έχει και  βιντεάκι στο  youtube



     Εδώ η φίλη μου έχει και ένα άλλο ακόμα χάρισμα  ζωγραφίζει ......,,,φίλη μου Δάφνη  ένα έχω να σου  πω σε θαυμάζω .. 
    Δείτε κολοκύθα  ...XXL μέγεθος.  Η άμαξα της Σταχτοπουτας ....από τον μπαξέ της αδερφής μου ....μπράβο και του χρόνου αδερφούλα.  Την ίδια και καλύτερη παραγωγή ..☺️❤️


    Καλή επιτυχία!!
    • Ως  την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε  μια  συνταγή  με ζυμαράκι να περνάτε  καλά .   
    • Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγή       Και   καλή  μας   όρεξη !!
        

    Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

    ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΚΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

    Η συνταγή που φιλοξενώ στον blog μου σήμερα είναι μια πολύ καλής και αγαπημένης φίλης που γνώρισα στο FB..μια υπέροχη μαγείρισσα ..αλλά και άνθρωπος ..την συμπάθησα από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας μας ..
    Το γλυκό αυτό το αγαπώ .έχω υπέροχες αναμνήσεις από την μαμά μου στο χωριό που μεγάλωσα να το φτιάχνει ..δανείστικα την συνταγή της και τις υπέροχες φωτογραφίες της .. από την σελίδα της στο FB  εκεί θα βρείτε υπέροχα εδέσματα .. εγώ ομολογώ την θαυμάζω .. πάμε λοιπόν να δούμε την συνταγή της Mariannas




    ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΚΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ.....ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ....
    ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΛΥΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ..

    .Από τα αγαπημένα γλυκά που πάντοτε βρίσκαμε στο ντουλάπι της γιαγιάς...
    Και βέβαια γλυκό φθινοπωρινό που καταναλώνεται με ευκολία και ευχαρίστηση,..
    Ειδικά αυτό το αμυγδαλάκι που κρύβει μέσα του, είναι σκέτη απόλαυση....
    Πολλοί θεωρούν την παρασκευή του γλυκού δύσκολη.....
    Βλέπετε φίλες μου ,,,, και το μελιτζανάκι κρύβει τα μυστικά του...
    Ας δούμε ποια είναι....
    Το πρώτο, μεγάλης σημασίας μυστικό, είναι η επιλογή του λαχανικού...

    ΠΟΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΚΙΑ...

    Η μαμά μου έλεγε "αν δεν ρίξει ο Σεπτέμβρης τα νερά του" (αν δεν βρέξει) μελιτζανάκι δεν φτιάχνουμε"....
    Το κατάλληλο μελιτζανάκι για γλυκό είναι το μελιτζανάκι του Οκτώβρη...
    Διαλέγουμε μικρά μελιτζανάκια ..(.όχι μελιτζάνες.)....και να είναι σφιχτά και τρυφερά....ώστε να μην χρειαστεί να τα ξεφλουδίσουμε.....
    Το σφιχτό και τρυφερό μελιτζανάκι δεν χρειάζεται να το βάλουμε στον ασβέστη....

    ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΜΑΣ...

    ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΚΙ ΜΑΣ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ

    1,5 κιλό μελιτζανάκια, ( αφού τα καθαρίσουμε βγαίνουν 1000-1100 γραμμάρια)
    1 κιλό ζάχαρη.
    αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρδισμένα (όσα μελιτζανάκια τόσα αμύγδαλα) και λίγα παραπάνω
    15 -20 γαρίφαλα καρφάκια,
    4-5 λεμόνια (χυμό λεμονιού),
    650-670 γραμμάρια .νερό (περίπου 3 ποτήρια)

    ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ....

    ΒΗΜΑ ΠΡΩΤΟ....

    Στα μέσα του Οκτώβρη αναζητούμε μικρά, τρυφερά και σφιχτά μελιτζανάκια ...
    Προσέχουμε να μην είναι ζαρωμένα....
    ΒΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ..

    Καθαρίζουμε τα μελιτζανάκια από τα κοτσάνια τους, και τα πλένουμε πολύ καλά....

    ΒΗΜΑ ΤΡΙΤΟ...

    Στη συνέχεια τα ρίχνουμε σε μια μεγάλη λεκάνη με νερό που έχουμε στύψει το χυμό από 3-4 λεμόνια......
    Τοποθετούμε επάνω τους ένα πιάτο ώστε να τα σκεπάζει το νερό και να μην βγαίνουν έξω από αυτό.....
    ( Εγώ πολλές φορές αυτό το βήμα το παραλείπω γιατί τα μελιτζανάκια που επιλέγω είναι σφιχτά και τρυφερά)

    ΒΗΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ..

    Τα αφαιρώ από τη λεκάνη και τα ρίχνω μέσα σε σουρωτήρι να στραγγίσουν....

    ΒΗΜΑ ΠΕΜΠΤΟ...

    Μόλις στραγγίσουν τους κάνουμε μια σχισμή όπου αργότερα θα βάλουμε το αμύγδαλο...

    ΒΗΜΑ ΕΚΤΟ....

    Παίρνουμε την κατσαρόλα που θα φτιάξουμε το γλυκό μας και βάζουμε νερό της βρύσης μέχρι λίγο πιο κάτω από τη μέση. Τοποθετούμε μέσα και τα μελιτζανάκια και τα βράζουμε για 4-5 λεπτά. (όχι παραπάνω)
    Μετράμε 4-5 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός.
    Μόλις έχουν περάσει τα 4 λεπτά κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και με μια τρυπητή κουτάλα με προσοχή βγάζουμε ένα - ένα τα μελιτζανάκια και τα βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό της βρύσης που έχουμε βάλει και πολλά παγάκια και λίγες σταγόνες λεμονιού....
    Τα παγάκια θα κρατήσουν το νερό δροσερό καθώς θα πέφτουν μέσα τα μελιτζανάκια που είναι ζεστά και μαζί με το λεμόνι θα τα κρατήσουν σφιχτά και δε θα ζαρώσουν.
    Αυτό είναι το δεύτερο μυστικό τους...

    ΒΗΜΑ ΕΒΔΟΜΟ....

    Διαδικασία ξεπικρίσματος...
    Εδώ αρχίζει η διαδικασία του ξεπικρίσματος....
    Κάθε 4-5 ώρες θα αλλάζουμε το νερό (χωρίς παγάκια τώρα) Αυτό θα το κάνουμε 4-5 φορές.
    Δηλ. αυτή η διαδικασία κρατάει ένα εικοσιτετράωρο.
    Εν τω μεταξύ αποφλοιώνουμε τα αμύγδαλα..
    Στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι και τα ψήνουμε για 10-15 λεπτά..

    ΒΗΜΑ ΟΓΔΟΟ.....

    Αφού τελειώσει η διαδικασία του ξεπικρίσματος τοποθετούμε τα μελιτζανάκια σε σουρωτήρι να στραγγίσουν καλά .
    Στη συνέχεια τα αραδιάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο πάνω σε μια υδρόφιλη πετσέτα, η οποία θα απορροφήσει όσο το δυνατόν τα περισσότερα υγρά τους γιατί η μελιτζάνα είναι ένα λαχανικό που έχει πολύ νερό μέσα της.

    ΒΗΜΑ ΕΝΑΤΟ....

    Αφού στραγγίσουν καλά, (εγώ τα αφήνω όλη τη νύχτα) παίρνουμε ένα - ένα τα μελιτζανάκια και μέσα στη σχισμή τοποθετούμε ένα αμύγδαλο.
    Αν το μελιτζανάκι είναι μεγαλούτσικο μπορούμε να βάλουμε και 2 αμύγδαλα.

    ΒΗΜΑ ΔΕΚΑΤΟ....

    Αφού τελειώσουμε με τα αμύγδαλα παίρνουμε τη κατσαρόλα μας και ρίχνουμε τη ζάχαρη με το νερό...
    Την βάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε να πάρει βράση...
    Μετά από 3-4 λεπτά ρίχνουμε και τα μελιτζανάκια... και πετάμε μέσα
    και καμμιά δεκαπενταριά αμύγδαλα και κάμποσα γαρίφαλα (καρφάκια)
    Βράζουμε το γλυκό για 10 λεπτά .
    Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε μέσα στην κατσαρόλα για όλο το βράδυ.

    ΒΗΜΑ ΕΝΔΕΚΑΤΟ....

    Την επόμενη μέρα θα δέσουμε το γλυκό. Ρίχνουμε λίγες σταγόνες λεμόνι και βάζουμε το γλυκό να βράσει μέχρι να δέσει το σιρόπι του..
    Όπως είπα και παραπάνω η μελιτζάνα νεραμολάει περισσότερο από τα άλλα γλυκά γι' αυτό αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά και μετά ελέγχουμε αν το σιρόπι είναι δεμένο..

    ΚΑΙ ΤΩΡΑ....

    ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΕΙΝΑΙ ΔΕΜΕΝΟ; .....

    Για να δούμε εάν το σιρόπι μας έχει δέσει , το δοκιμάζουμε ρίχνοντας μία σταγόνα στο νύχι του αντίχειρά μας ή σε ένα πιατάκι.
    Εάν σταθεί και δεν απλώσει είναι έτοιμο, ενώ αν κυλάει και απλώνει, θέλει κι άλλο βράσιμο.

    ΈΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ
    Βυθίζουμε στο σιρόπι μια στεγνή ξύλινη σπάτουλα και την ανασηκώνουμε να στάζει στην κατσαρόλα.....
    Αν η ροή είναι συνεχόμενη το σιρόπι μας θέλει κι άλλο βράσιμο.
    Αν το σιρόπι ρέει με μορφή κόμπων (σταγόνων) το σιρόπι είναι έτοιμο

    Αν έχουμε θερμόμετρο είναι πολύ πιο εύκολο...Το σιρόπι δένει στους 104 βαθμούς..

    ΤΕΛΟΣ...
    Αποθηκεύουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα....

    ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.....

    Φίλη μου Μαριάννα σε ευχαριστώ πολύ και πάλι για την συνταγή ...Σε ευχαριστώ πολύ που μας γλύκανες με το υπέροχο γλυκό του κουταλιού σου ...





     Μείνετε συντονισμένοι.................
    Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
     Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!

    Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

    ΨΩΜΑΚΙ ΓΙΑ ΤΟΣΤ






    Η κούπα που χρησιμοποιώ είναι η παραπάνω δοσομετρική  μεζούρα 
    240 ml για τα υγρά και 120-140 γρ για τα άλευρα 

    ΥΛΙΚΑ:
    9-10 κούπες αλεύρι για  όλες τις χρήσεις περίπου ανάλογα το αλεύρι μας 
    2/3 κούπας γάλα 
    2 και 3/4 κούπες χλιαρό νερό
    2 φακελάκια ξερή μαγιά ή 50 γρ νωπή μαγιά 
    20 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου σε καβάκια (μπορούμε να μην το προσθέσουμε το βούτυρο και να βάλουμε 1 ακόμα κουταλιά σούπας ελαιόλαδο εμένα μου αρέσει το άρωμα που δίνει στην ζύμη )
    3 κουταλιές  της σούπας ελαιόλαδο
    1 κουταλιά της σούπας  αλάτι
    40 γρ ζάχαρη κρυσταλική 

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

    •  Κοσκινίζουμε  το  αλεύρι  μας  πρώτα σε  ένα  μπολ .  Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα 3/4 της κούπας χλιαρό νερό και τη ζάχαρη και την  μαγιά, με μια σπάτουλα  και προσθέτουμε και 2-3 κουταλιές της σούπας και την αφήνουμε να ενεργοποιηθεί  για 15 λεπτά.
    • Προσθέτουμε στον  κάδο του  αρτοπαρασκευστή ή του πολυμίξερ το αλεύρι αφού το κοσκινίσουμε και στην συνέχεια το αλάτι και το γάλα σε θερμοκρασία δωματίου  χαμηλή ταχύτητα, στη συνέχεια  ζυμώνουμε μια ζύμη με μαλακιά και απαλή υφή. 
    • Προσθέτουμε το βούτυρο και το λάδι στη συνέχεια ζυμώνουμε χρησιμοποιώντας μέτρια ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί  μια ζύμη που θα  ξεκολλάει  από  τα τοιχώματα  πολύ  μαλακιά ,απαλή και λεία, ζυμώνουμε  σε πρόγραμμα  για  15 -20  λεπτά 
    •  Λαδώνουμε ένα  μπολ και  βάζουμε  εκεί  την ζύμη  και  την σκεπάζουμε  με  μεμβράνη   και  μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό  μέρος  να  ξεκουραστεί  και  να  διπλασιάσει  τον  όγκο  της ,,για  2 ώρες,  μέσα  σε  ζεστό  φούρνο   που  έχουμε  ανάψει  για  15  λεπτά  στους  40-50  λεπτά .
    • Παίρνουμε μια  φόρμα  αντικολλητική  και  την  βουτηρώνουμε και στην συνέχεια παίρνουμε  την μισή ζύμη  την ανοίγουμε σε πάχος 2  εκατ  και  φάρδος ίσο  με  το  φάρδος  της  φόρμας ,και  το μαζεύουμε  ρολό  και το  τοποθετούμε στην  φόρμα , αφήνουμε  να  φουσκώσει  για  40  λεπτά  και  περνάμε την ζύμη  με ένα  πινέλο  με  λίγο  γάλα ή λάδι και  σε προθερμασμένο φούρνο  ψήνουμε  για  30  λεπτά  περίπου  στους 170 - 180  βαθμούς      
    • Αφήνουμε  να  κρυώσει  πάνω σε  σχάρα  για 10 λεπτά και στην συνέχεια  το βγάζουμε  από την φόρμα  και  το  ξαναβάζουμε  πάλι σε σχάρα ,και το ξεχνάμε εκεί γαι  2-3 ώρες .. και  το  κόβουμε σε φέτες  με κοφτερό και  πριονωτό μαχαίρι και  ετοιμάζουμε το τοστ μας . Αν  θέλουμε να το διατηρήσουμε  μια-δυο  μέρες το βάζουμε σε  σακουλάκι  και στο  ψυγείο .
    • Αν πάλι  θέλουμε  το  τοποθετούμε  όπως  το έχουμε  κόψει  σε  φέτες σε  σακουλάκια  τροφίμων  και  το  βάζουμε  στην κατάψυξη  και  όταν  το χρειαστούμε το  βγάζουμε και το αφήνουμε  να έρθει  σε  θερμοκρασία  δωματίου   
    * οι φόρμες που χρησιμοποίησα έχουν φάρδος 9_10 εκατ και μακρος  28_30 εκατ.