Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

ΥΓΡΟ ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ










Ένα υπέροχο υγρό κέικ σοκολάτας με ένα αρωματικό σιρόπι ....   
Η δοσομετρική κούπα που χρησιμοποίησα για αυτό το κέικ είναι  ένα ποτήρι που έχω πιο πάνω  των 200 ml, εγώ έβαλα όλα τα υλικά ζυγισμένα, με την δοσομέτρική μεζούρα και την άσπρη κούπα εσείς  αν δεν έχετε χρησιμοποιήστε το ποτήρι με λιγότερη ποσότητα  170 ml έχω σημαδέψει σε πιο σημείο θα γεμίσετε το ποτήρι με τα υλικά της συνταγής 
Αν η φόρμα που φτιάχνετε το κέικ σας είναι πιο μεγάλη φτιάξτε το κέικ με  200ml στο δοσομετρικο σας ποτήρι .


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ:
4 αυγά μέτρια
1 και 1/2 ποτήρι ζάχαρη  
1 ποτήρι γιαούρτι στραγγιστό
3 και 1/2 κουταλιές της σούπας κακάο άγλυκο
2 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (210 γρ ) ή 1 ποτήρι αλεύρι και 1 ποτήρι αλεύρι αμυγδάλου 
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ γεμάτα (20 γρ)
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι 
1 βανίλια - ζάχαρη με άρωμα  λεμόνι  
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανελα (προαιρετικά)
1 ποτήρι λάδι καλαμπόκέλαιο (170 ml )
  
Για την σάλτσα σοκολάτας :
2 ποτήρια γάλα 
2 κουταλιές της σούπας κακάο 
60 γρ ζάχαρη 
60 ml καλαμποκέλαιο 
50 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
50 γρ σοκολάτα γάλακτος 
1/2 κουταλάκι καφέ νες  που διαλύουμε στο γάλα (προαιρετικά) ή αν έχετε 20 ml λικέρ με γεύση καφέ 


100 γρ  σοκολάτα γάλακτος για το τέλος .




ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

    • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 175 βαθμούς με αντιστάσεις
    • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μία στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση.
      • Σε ένα μεγάλο μπολ  κοσκινίζουμε 2 φορές και  ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
      • Σε δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου ,να ασπρίσουν, προσθέτουμε το  γιαούρτι, το ξύσμα, τις βανιλίνες και το καλαμποκέλαιο .
      • Ρίχνουμε και τα  στερεά υλικά ,το αλεύρι με το μπέικιν,το κακάο και το αλάτι και το αλευρι αμυγδάλου και ανακατεύουμε με ένα σύρμα .
      • Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε το κέικ στη μεσαία σχάρα για 40’ ή μέχρι που να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του.
      • Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα -σιρόπι σοκολάτας :Προσθέτουμε τα δύο ποτήρια γάλα και τα 60 γρ ζάχαρης μαζί με το λάδι σε ένα μικρό κατσαρολάκι και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να έχουμε ένα σιροπάκι ,στην συνέχεια προσθέτουμε και τα δύο είδη σοκολάτας 
      • Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και περιμένουμε και περιχύνουμε με την σάλτσα -σιρόπι σοκολάτας  λίγο -λίγο ,αφού πρώτα το  τρυπήσουμε με καλαμάκι από σουβλάκια για  να  ποτίσει με το σιρόπι .όπως φαίνεται στις φωτογραφίες παραπάνω ,Αφήνουμε το σιρόπι να το απορροφήσει  καλά και μετά  το κόβουμε ,εμείς δεν προλαβαίνει να γιατί οι μικρές κόρες δεν κρατιούνται .
      • Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και να απορροφήσει το σιρόπι ,στην συνέχεια το γυρίζουμε σε μια πιατέλα και λιώνουμε την σοκολάτα γάλακτος με μια κουταλιά της σούπας λάδι καλαμποκέλαιο σε μπέν μαρί και περιχύνουμε το κέικ και το σερβίρουμε 




                                                                 Καλή σας όρεξη!
       Ως την επόμενη  φορά που θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .      
      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές 
         

      Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

      ΣΠΙΚΟΣ ΚΥΒΟΣ



                                                                                  
      Σήμερα ετοιμάζουμε εύκολο και απλό και σπιτικό κυβο που ενισχύει την γεύση των φαγητών μας με μαγικό τρόπο 
      Ο σπιτικός κύβος λαχανικών είναι πολύ εύκολος και πολύ οικονομικός ,ξέρουμε τι υλικά θα χρησιμοποιήσουμε ,,,φρέσκα και υγιεινά υλικά ..
      Οι κύβοι  που μπορούμε να φτιάξουμε είναι λαχανικών ,κοτόπουλου και φυσικά βοδινού 
      Βράζουμε κόκαλα από μοσχάρι με ελάχιστο κρεατάκι ,κόκαλα από κοτόπουλο και προσθέτουμε τα  λαχανικά που θέλουμε πράσα καρότα ,κρεμμύδια ,..... αρώματα ,,ρίγανη ,δυόσμο θυμάρι 
      Πάμε να τον ετοιμάσουμε σήμερα ζωμό με κοτόπουλο ..
      Δοκιμάζουμε μια μικρή ποσότητα στην αρχή για να δούμε αν μας αρέσει η γεύση του,προσθέτουμε ή αφαιρούμε ποσότητες ή υλικά ανάλογα με τα γούστα μας  
      Αν το κοτοπουλάκιι μας  είναι και αλανιάρικο όπως το δικό μου η νοστιμιά του δεν περιγράφετε    δοκιμάστε να το φτιάξετε .....αξίζει η όλη εργασία......

      ΥΛΙΚΑ:
      2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες 
      2 μεγάλα καρότα κομμένα σε φέτες 
      2 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε φέτες 
      2 κοτσάνια σέλινο
      2 κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες 
      2 πράσα κομμένα σε φέτες μόνο το λευκό μέρος 
      λίγο μαιντανό  
      2 κουτάλια της σούπας λάδι
      λίγο θυμάρι 
      2-3 λίτρα νερό
      αλάτι, πιπέρι
      ζωμό από μισό λεμόνι 
      Κοτόπουλο φτερούγες ,λαιμό και κόκαλα ή μοσχάρι κόκαλα αν τον θέλουμε με κρεατάκι 

      ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

      Βάζουμε το κοτόπουλο με νεράκι σε μια κατσαρόλα να πάρει μια βράση ,, το κατεβάζουμε από την φωτιά και το πλένουμε ,του βγάζουμε την πέτσα αν έχει και το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με νερό να αρχίσει να. βράζει ...ξαφρίζουμε όσο χρειαστεί και αφαιρούμε και το λίπος ,,δεν το θέλουμε .
      Όταν μαλακώσει καλά το κατεβάζουμε από την φωτιά βγάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου στην άκρη 
      Σουρώνουμε τον ζωμό και το βάζουμε σε μια καθαρή κατσαρόλα να αρχίσει να βράζει και προσθέτουμε τα λαχανικά με τα αρώματα και το αλάτι και το λάδι και χαμηλώνουμε την φωτιά να σιγοβράσουν τα λαχανικά μας ,σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της 
      Όταν πια μαλακώσουν τα  λαχανικά μας και μείνει με λιγοστό ζουμάκι σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και με ένα πιρούνι πατάμε να γίνουν πολτός και να πιούν το ζουμί .
      Εγώ προτιμώ να  τα κόψω στο μπλέντερ τα θέλω να μην έχουν κομμάτια  .
      Μόλις κρυώσει τελείως τον αποθηκεύουμε σε παγοθήκες ή σε παγοθήκες από σιλικόνη.
      Διατηρείτε  στην κατάψυξης 3 εως 6 μήνες 
      Ακόμα μπορούμε να τον αποθηκεύσουμε και σε γυάλινα  βάζα και το τοποθετούμε στη συντήρηση του ψυγείου για  3-4 μέρες 


                                                  Καλή σας όρεξη!

       Ως την επόμενη  φορά που θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .      
      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

      Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

      ΠΙΤΑ ΜΕ ΠΡΑΣΟ ΚΑΙ ΣΠΑΝΑΚΙ ΒΡΕΧΤΗ





      Μια ακόμα πιτούλα που φταίξαμε  τις ημέρες αυτές του εγκλεισμού μας ..
      αγαπάμε τις πίτες και τις φτιάχνω ...βρείτε όπως την λέμε στον τόπο μου στην Θεσσαλία,μια πιτα με περισσότερες στρώσεις ,,3 ήκαι πιο πολλές, 

      ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΦΥΛΛΟ :
      ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ:

      ΥΛΙΚΑ:
        • 700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
        • 4-5  κουταλιές σούπας λάδι 
        • 2 κουταλιές σούπας  τσικουδιά  ή  ξύδι
        • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
        • 350 ml  χλιαρό νερό ίσως  πάρει  και λίγο παραπάνω  ..ανάλογα το αλεύρι μας .
        • μια  πρέζα  ζάχαρη
        • 4 γρ ξερή μαγιά
        • Λάδι για το λάδωμα των φύλλων ενδιάμεσα 
         ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
        • Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε ,το αλάτι, το ελαιόλαδο, την μαγιά,  την  τσικουδιά και τέλος λίγο χλιαρό νερό (το νερό το προσθέτουμε σταδιακά για να ελέγχουμε την υφή της ζύμης).
        • Ζυμώνουμε τη ζύμη μας μέχρι να γίνει μαλακή και εύπλαστη.
        • Χωρίζουμε τη ζύμη μας 12 μπαλάκια. Τα αλείφουμε ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν, σκεπασμένα με μια πετσέτα κουζίνας
        • Την ετοίμασα από το βραδύ και την άφησα στο ψυγείο σε σακουλάκι τροφίμων και το πρωί την άφησα σε  θερμοκρασία δωματίου και μετά την άνοιξα φύλλο με τον πλάστη και την βοήθεια  του νισεστέ με αλεύρι σε συνδυασμό 
        ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ:
        • 500  γρ  σπανάκια
        • ένα δεματάκι μεγάλο σέσκουλα,καυκαλιθρες  και μυρώνια 
        • 3 πράσα  μόνο το άσπρο μέρος
        • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια 
        • 1  ξερό κρεμμύδι  
        •  λίγο άνιθο  (προαιρετικά )
        • ½ κιλό τυρί φέτα
        • ανθότυρο 
        • 2 αυγά
        • λίγο ριζάκι ή τραχανά φουσκωμένο σε λίγο νεράκι 
        • λίγο  πιπέρι
        •  λάδι (για την γέμιση και για να ραντίζουμε τα φύλλα)


        ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

        •  Καθαρίζουμε και κόβουμε το σπανάκι μας  και το σέσκουλο  και τα άλλα χόρτα ,τα πλένουμε και τα αφήνουμε στην άκρη να στραγγίσουν τα νερά τους και στην συνέχεια  προσθέτουμε αλάτι να μαραθούν ,τα  αφήνουμε στην άκρη .

        • Ψιλοκόβουμε τα πράσα ,τα δύο είδη κρεμμυδάκια ,τα πλένουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και τα αχνίζουμε με λίγο νεράκι προσθέτουμε και τον τραχανά ..Μόλις τελειώσει το νερό προσθέτουμε λίγο λαδάκι και τα σοτάρουμε ,προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι .

        • Μόλις κρυώσουν τα ενώνουμε όλα μαζί τα λαχανικά και προσθέτουμε τ' αυγά. και μια κουταλιά αλεύρι .Λαδώνουμε ένα ταψί και βάζουμε ένα φύλλο και συνεχίζουμε έτσι ,,βάζουμε 3_4φύλλα προσθέτουμε την γέμιση ,,με τα λαχανικά φέτα με ανθότυρο ,προσθέτουμε 3 φύλλα λαδωμένα και  ξανά γέμιση με τυράκια, ξανά αλλά 3 φύλλα λαδωμένα και ξανά γέμιση με τυράκια ,προσθέτουμε 3 λαδωμένα φύλλα και ξανά γέμιση και τυράκια ,και τέλος προσθέτουμε άλλα 3 λαδωμένα φύλλα.

        • Χαράζουμε την πίτα μας ,την λαδώνουμε και βρέχουμε και ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για  60 λεπτά  περίπου 

        • Στο διάστημα που ψήνετε έχουμε λόγο νεράκι με λίγο λάδι και την βρέχουμε 2-3 φορές 








        Καλή επιτυχία!!
        • Ως  την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε  μια  συνταγή  με ζυμαράκι να περνάτε  καλά .   
        • Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγή    
            
                                                       Και  καλή μας  όρεξη !!

        ΑΛΕΥΡΙ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ




        Αυτή ή συνταγή είναι μια συνταγή χωρίς ζυμαράκι , δεν πλάθουμε ζυμαράκια αυτή την φορά.
        Καιρό ήθελα  να σας την παρουσιάσω ...ήρθε λοιπόν η στιγμή να φτιάξουμε το δικό μας αλεύρι για τα μπισκότα μας και γλυκά μας .   
         H αλήθεια είναι μπορούμε  να το βρούμε  να το αγοράσουμε από το κατάστημα ξηρών καρπών ,όμως 
        η ευχαρίστηση να το φτιάξουμε μόνοι μας πάντα και η απόλαυση της δημιουργίας  αποδεικνύετε καλύτερη από το έτοιμο
        Το να φτιάξουμε μόνοι μας αλεύρι αμυγδάλου είναι σαν το παιχνίδι του ,ιδιαίτερα αυτές τις μέρες του εγκλεισμού μας. Τα εδέσματα που θα φτιάξουμε θα είναι ακόμα πιο νόστιμα ,,,μιας και όλα θα είναι φτιαγμένα από τα χέρια μας
         Στα ψυγεία μπορούμε να βρούμε και γάλα αμυγδάλου αλλά η ποιότητα και η τιμή  του θα μας ικανοποιήσουν ,ενας λόγος είναι να το ετοιμάσουμε μόνοι μας στο σπίτι .
        Και φυσικά  μπορείτε το υπόλοιπο του αμυγδάλου να το φτιάξετε αλεύρι αμυγδάλου.


        ΥΛΙΚΑ:
        500 γρ ωμά αμύγδαλα 
        1 λίτρο βραστό νερό από το βραστήρα σας ..


        ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
        Πλένουμε  πρώτα λίγο με κρύο νερό τα αμύγδαλα που έχουμε καθαρίσει από τα τσόφλια ή τα έχουμε αγοράσει έτοιμα καθαρισμένα 
         Σε μια καθαρή λεκάνη ρίχνουμε τα αμύγδαλα και το βραστό νερό να μουλιάσουν και βγάζουμε την φλούδα με τα χέρια μας . Στη συνέχεια  τα βάζουμε να στεγνώσουν σε χαρτί κουζίνας 
        Προθερμάνουμε το φούρνο μας  80-100 βαθμούς και τα βάζουμε να  στεγνώσουν για 20-30 λεπτά 
        Όταν κρυώσουν ανακατευουμε καλά και τα βάζουμε στο κόφτη -μπλέντερ καλά να γίνουν όσο μπορείτε πιο λεπτή ψίχα σαν της φρυγανιάς ..επαναλάμβανουμε την διαδικασία ώσπου να γίνει πιο λεπτό  το αλεύρι αμυγδάλου 



        Καλή επιτυχία!!
        • Ως  την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε  μια  συνταγή  με ζυμαράκι να περνάτε  καλά .   
        • Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγή      
            
                                                                                              Και  καλή  μας  όρεξη !!

        Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

        ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ-COOKIES ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΑ





        Χρησιμοποίησα εκχύλισμα αμυγδάλου ,ο καλύτερος συνδυασμός, σοκολάτα, αμύγδαλο και πορτοκάλι δίνουν μια εκπληκτική γεύση στα μπισκότα 

        Τα υλικά που χρησημοποιήσα είναι Tο εκχύλισμα αμυγδάλου είναι ένα από τα καλύτερα υλικά για αυτά τα μπισκότα ,αν είναι δύσκολο να το βρείτε χρησιμοποιήστε βανίλια 

        Το πορτοκάλι από το οποίο θα πάρουμε το χυμό και το ξύσμα 
        Βούτυρο μόνο ζωικό και όχι μαργαρίνη  γιατί δεν θα  έχουμε το αναμενόμενο αποτέλεσμα 
        Αλεύρι να  είστε ακριβείς στις ποσότητες και τον τρόπο μετρήσεις
         Ζάχαρη πρέπει να λιώσει καλά .
        Δείτε Μπισκότα-cookiesμε φιστίκια αιγινης και σοκολάτα  υπέροχα και  νόστιμα  

        ΥΛΙΚΑ:
        • 250 γρ βούτυρο, σε κομμάτια παγωμένο
        • 1 φλιτζάνι (150 γρ) ζάχαρη κρυσταλλική και 
        • 1/4 φλιτζάνι (50 γρ) καστανή ζάχαρη ή (βάζουμε μισό και μισό κρυσταλλική και καστανή ζάχαρη ,εγώ δεν είχα )
        • 1 φλιτζάνι σταγόνες σοκολάτας 
        • 3 κουταλιές κακάο άγλυκο
        • 2 κρόκοι αυγών , σε θερμοκρασία δωματίου
        • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή μια βανίλια -ζάχαρη 
        • 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα αμυγδάλου (προαιρετικά)
        • 3 φλιτζάνια (420 γρ ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
        • 1/2 κουταλάκι του γλυκού  εσπρέσσο (εγώ εβαλα νες καφέ)
        • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ (προαιρετικά)
        • 1/4 κουταλάκι αλάτι
        • 2 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκάλι 
        • 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκάλι
        • 1 φλιτζάνι (120 γρ.) Φρυγανισμένα και ψιλοκομμένα αμύγδαλα  ή φουντούκια 
        • 250 γρ σοκολάτα  γάλακτος ή κουβερτούρα  για το τέλος 
        • τριμμένα αμύγδαλα και ψημένα για το τέλος
        • ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
        •  Σε ένα μεγάλο μπολ χρησιμοποιώντας  ένα  σύρμα  ή με μίξερ χειρός , χτυπάμε  το βούτυρο για 1 λεπτό σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να είναι τελείως λείο και κρεμώδες. Προσθέτουμε την κρυσταλλική και   καστανή ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα  στη μεσαία υψηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει αμμώδης-κρεμώδης. προσθέτουμε τους κρόκους  και τη βανίλια και το ξύσμα ,τον χυμό πορτοκάλι  και σε υψηλή ταχύτητα συνεχίζουμε να χτυπάμε . Καθαρίζουμε τις πλευρές και το κάτω μέρος του μπολ με  μια μαρίζ και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως τα υλικά μας .
        • Σε ένα ξεχωριστό μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο και τον καφέ, την κανέλα και το αλάτι μέχρι να ενωθούν. Σε χαμηλή ταχύτητα  προσθέτουμε , και ανακατεύουμε  αργά στα υγρά συστατικά μέχρι να ομογενοποιηθούν . Η ζύμη του μπισκότου θα είναι παχιά και ελαφρώς κολλώδης .Προσθέτουμε το 1φλυτζανι  αμύγδαλα . Γυρίζουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και, με αλευρωμένα χέρια, διαιρούμε σε δύο κομμάτια, Σχηματίζουμε  κάθε μισό κομμάτι  ένα ρολό.
        •  Εμάς μας ξέφυγαν λίγο τα ρολά  μας έγιναν λίγο πολύγωνα  και όχι στρογγυλά  όπως  έπρεπε ..τα δημιούργησαν οι μικρές-βοηθοί με τα χεράκια  τους . Τυλίγουμε προσεκτικά τα ρολά  σε πλαστικό περιτύλιγμα και τα  βάζουμε  στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες και έως 2 ημέρες. Η ψύξη είναι υποχρεωτική για αυτή τη ζύμη μπισκότων. Πάντα  την  ετοιμάζω  τη νύχτα και την επόμενη μέρα τα  ψήνω 
        • Προθερμάνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Βάζουμε  σε  ένα ταψί αντικολλητικό χαρτί  Αφήνουμε στην άκρη .
        • Αφαιρούμε τα ρολά από το ψυγείο. Κόβουμε  κάθε ρολό σε 12 εξίσου παχιά μπισκότα 1 με 1-1/2 εκατ και τοποθετούμε τα μπισκότα σε αντικολλητικό χαρτί 2-3 εκατ  μεταξύ τους. Ψήνουμε τα μπισκότα για 12-14 λεπτά ή μέχρι να καφέ γύρω από τις άκρες. Αφήνουμε  να κρυώσει για 5 λεπτά στο φύλλο μπισκότων και, στη συνέχεια, μεταφέρουμε  στη σχάρα ψύξης για να κρυώσει εντελώς.


          Λιώνουμε  τη  σοκολάτα γάλακτος σε ένα μπέν μαρί και ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας καλαμποκέλαιο . Βυθίζουμε κάθε εντελώς κρύο  μπισκότο στο μισό μέρος της σοκολάτας και τοποθετούμε το σε ένα ένα φύλλο ψησίματος με σιλικόνη.ή αντικολλητικό χαρτί . Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα αμύγδαλα . Τοποθετούμε το φύλλο ψησίματος στο ψυγείο για να βοηθήσουμε  πάγωμα της σοκολάτας σοκολάτας. 

          Αν θέλουμε να τα κάνουμε πιο χριστουγεννιάτικα μπορούμε να τα πασπαλίσουμε με ζαχαρωτά  αστεράκια και ζαχαρωτά Κας-κας .όπως έχω κάνει εγώ  σε μερικά μπισκότα .


                                                                         Μόλις Παγώσουν απολαύστε τα !

          Σημειώσεις :

          1. Χρησιμοποιώ πάντα ωμά αμύγδαλα .Στη συνέχεια, τα ψήνω για 8-10 λεπτά στους 140 -150 ° C .Αφήνουμε  να κρυώσουν λίγο. Στη συνέχεια, τα βάζω στον κόπτη τροφίμων και  κόβω μια δυο στροφές να  μην κοπούν  πάρα πολύ  αλλά να  μείνουν μεγαλούτσικα  κομματάκια , έτσι μας αρέσουν εμάς τουλάχιστον  Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε  καρύδια ή φιστίκια ή φουντούκια  .. 
          2.  Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε  γλυκόπικρη σοκολάτα ήμι-γλυκιά σοκολάτα, ή λευκή σοκολάτα  ή και σκέτα  χωρίς  καθόλου σοκολάτα!
          3.  Τα μπισκότα παραμένουν φρέσκα σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο για μια εβδομάδα. Τα ψημένα μπισκότα και τα σοκολατένια μπισκότα καταψύχονται καλά-μέχρι τρεις μήνες. Ή μπορείτε να τα παγώσουμε χωρίς τη σοκολάτα και να βουτήξουμε / διακοσμήσουμε αφού ξεπαγώσουν. .Η ζύμη Cookieς  μπορεί να  την παγώσουμε , μέχρι και τρεις μήνες. Αφήστε το ρολό να ξεπαγώσει όλη τη νύχτα στο ψυγείο και στη συνέχεια να συνεχίζουμε  με το βήμα 4

           Ως την επόμενη  φορά  που θα  ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .   

          Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

          Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

          ΓΛΥΚΟ ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΤΗΣ ΕΥΓΕΝΕΙΑΣ






          Εδώ το γλυκό είναι αποκλειστικά φτιαγμένο από τα χρυσά χεράκια της αδερφής  μου 

          Όλο το καλοκαίρι η αδερφή μου με  το άντρα της  καλλιεργούσαν  στο μπαξέ τους διάφορα λαχανικά φυσικά  και κολοκύθες για γλυκό ,πραγματικά μεγάλωσαν τόσο σαν την κολοκύθα της σταχτοπούτας  που έγινε  άμαξα. Όταν τις είδα ξετρελλάθηκα ..της ζήτησα  να  μου δώσει για  να  φτιάξω και εγώ το δικό γλυκάκι φέτος. Τις κομμάτιασε μαζί με δύο πολύ δυνατά  χέρια που είχε για  βοήθεια ..μου έφερε και το δικό μου μερίδιο αφού πρώτα  το έβαλε για μερικές ώρες στον ασβέστη και το ξέπλυνε καλά ,,μιας και εγώ εδώ που μένω είναι δύσκολο να βρω...Σε ευχαριστώ πολύ αδερφούλα μου .💓 

          ΥΛΙΚΑ:

          2 κιλά κολοκύθα 
          2 κιλά και 600 γρ ζάχαρη
          Ασβέστης 3-4 κουταλιές σούπας 
          Φύλλα αρμπαρόριζας
          4 βανίλιες 
          6 κούπες νερό  (250 ml η κάθε κούπα )
          Χυμό από 2 λεμόνια 
          1 ξύλο κανέλας
          αμύγδαλα (προαιρετικά)

           ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

            1. Κόβουμε την κολοκύθα στη μέση και την χωρίζουμε σε φέτες, όχι πολύ λεπτές. Την ξεφλουδίζουμε και καθαρίζουμε τα σπόρια .Κόβουμε σε κομμάτια και με το μαχαίρι τα διορθώνουμε να έχουν ομοιόμορφο σχήμα.
          Εδώ η αδερφή μου(είχε και 2 πολύ καλά και δυνατά χέρια  για βοήθεια )τα έκοψε με το ειδικό εργαλείο  για αρίδα και για μπίλιες (δεν πετάμε ότι περισσεύει.... το μαζεύουμε κ το κάνουμε μαρμελάδα ή κεικ) και  μου έδωσε και σε μένα το δικό μου μερίδιο
             2. Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε νερό και διαλύουμε τον ασβέστη. Ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια της κολοκύθας και τα αφήνουμε για 7-8 ώρες ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
          3. Αφού έχουν περάσει οι ώρες, τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό πολύ καλά αρκετές φορές μέχρι να φύγει ο ασβέστης. Ρίχνουμε τα κομμάτια σε μια κατσαρόλα με νερό και βράζουμε για 20 λεπτά. Αδειάζουμε το νερό, προσθέτουμε άλλο και ξαναβράζουμε για 10 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά {σύνολο 3 αλλαγές νερού και 3 βρασίματα} τα στραγγίζουμε και ξεπλένουμε. Τρυπάμε με ένα ξυλάκι από σουβλάκια τα κομμάτια από τη μια πλευρά για να μπορέσουν να ρουφήξουν το σιρόπι και τις αφήνουμε να στραγγιξουν  τα νερά τους 

          * Αν έχετε πορτοκαλί κολοκύθα αρκεί ένα βράσιμο για 15 λεπτά γιατί είναι μαλακή από μόνη της σε σχέση με την άσπρη. απλά ξεπλύνετε αρκετά νερά τον ασβέστη

          4.  Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό να βράσουν για  5 λεπτά . Ρίχνουμε την κολοκύθα και βράζουμε άλλα 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και τα φύλλα αρμπαρόριζας,αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και το αφήνουμε για 24 ώρες 

           5. Την επόμενη αν έχουν μαλακώσει τα κομμάτια τα αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα και  δένουμε το σιρόπι βραζοντάς το για 10-12 λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρά το σιρόπι ,προσθέτουμε τις βανίλιες και την αρπαρόριζα και την κανέλα  και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει το σιρόπι και να μαλακώσει η κολοκύθα. Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε και το λεμόνι, λειτουργεί ώς συντηρητικό και αντισηπτικό 
          *Αν  μας φανεί το σιρόπι πολύ νερουλό  αφαιρούμε τα κομμάτια πάλι και βράζουμε σε δυνατή φωτιά να πήξει ,και αν το γλυκό μας είναι ακόμα σκληρό (συμβαίνει μερικές φορές εξαρτάται πάντα από την κολοκύθα)προσθέτουμε λίγο νερό και ξαναβράζουμε 2-3 λεπτά 
           
          6. Αφήνουμε να κρυώσει και  μοιράζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα και τα κλείνουμε καλά.

          *Μπορούμε τα κομμάτια να τα κόψουμε και σε τετράγωνα κομμάτια και  σε μπαλίτσες ή και σε αρίδες σαν σπιράλ ή ακόμα και με τον τρίφτη  τον χοντρό όπως το κυδώνι .

          Το γλυκό αυτό είναι της αδερφής μου , αποκλειστικά φτιαγμένο από τα χρυσά χερια της αδερφής μου 

          Καλή επιτυχία!!
          • Ως  την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε  μια  συνταγή  με ζυμαράκι να περνάτε  καλά .   
          • Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγή       Και   καλή  μας   όρεξη !!