Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΕΙΝΙΡΛΙ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ


ΥΛΙΚΑ:

600 γρ ίσως και λίγο παραπάνω αναλογα ..αλεύρι για  ολες  της χρήσεις
20 γρ ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
30 γρ Βούτυρο ή λάδι 
2 γρ ξερή μαγιά 
150 ml γάλα 
150 ml νερό 
100 γρ προζύμι 
Διάφορα τυριά της επιλογής σας  και γαλοπούλα ή οτι άλλο αλλαντικο της  επιλογής σας.
Η και κιμά από την σάλτσα μακαρονιών χωρίς πολλά λάδια 
1 αυγό και λίγο γάλα για το τέλος  

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :    

  • Βγάζουμε το βαζάκι από το ψυγείο με το προζύμι 3_4 ώρες πιο πριν ..το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου ..παίρνουμε τα 60 γρ και τα αναπιάνουμε με 60γρ δυνατό αλεύρι και 60ml νερό εμφιαλωμένο τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 3 ώρες θα αρχίσει να διπλασιάζεται και σε 6 ώρες να τριπλασιάζει τον όγκο του..ανάλογα την θερμοκρασία δωματίου .εγώ για να το βοηθήσω το βάζω στο φούρνο και έχω πολύ καλό αποτέλεσμα. 
  • Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να προχωρήσουμε στο ζύμωμα ,παίρνοντας τα 100 γρ που θέλουμε και τα υπόλοιπα που έμειναν .....80 γρ τα αναπιάνω ξανά με 80 γρ δυνατό αλεύρι και 80 ml νερό εμφιαλωμένο ..το αφήνω να τριαπλαδιασιάσει το όγκο του και το τοποθετώ στο ψυγείο για την επόμενη φορά !!  
  • Το ανάπιασμα πρέπει να είναι 1:1:1 προζύμι : νερό : αλεύρι 
    •  Κοσκινίζουμε το αλεύρι  μας πρώτα σε ένα  μπόλ .Ανακατέυουμε  στον  κάδο του  αρτοπαρασκευστή ή  του  πολυμίξερ το αλεύρι,τη ζάχαρη και την μαγιά , με   μια σπάτουλα και το προζύμι . Προσθέτουμε στην συνέχεια και το γάλα , ανακατεύουμε τη ζύμη με χαμηλή ταχύτητα, στη συνέχεια ζυμώνουμε μια μαλακιά και απαλή υφή  ζύμη ,αφήνουμε 30 λεπτά να ξεκουραστεί 
    • Προσθέτουμε το βούτυρο, ,το αλάτι και στη συνέχεια ζυμώνουμε  χρησιμοποιώντας μέτρια ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα πολύ  μαλακιά ,απαλή και λεία,ζυμώνουμε σε προγραμμα για 15-20  λεπτά .
    • Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για πάνω από 4_5 ώρες .. και ανά 40 λεπτά τις κάνουμε μερικά διπλώματα όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες 
    • Στην συνέχεια σε πάγκο αλευρωμένο μοιράζουμε την ζύμη σε ισόποσα κομμάτια ,τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για λίγο μέχρι να ετοιμάσουμε τα τυριά και αλλαντικά μας .
    • Ανοίγουμε τα κομμάτια της ζύμης με την βοήθεια του πλάστη και με αλεύρι γιατί η  ζύμη μας κολλάει και τις δίνουμε το σχήμα που έχουν οι φωτογραφίες παρακάτω ..και προσθέτουμε την γέμιση στην ζύμη μας και με διαλυμένο αυγό και λίγο γάλα  αλείφουμε και αφήνουμε για 20 λεπτά να ξεκουραστούν .
    • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά η μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα .

    Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .  

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές.

    ΚΕΙΚ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ




    Οι κούπες_ μεζουρες  δοσομετρητές που χρησιμοποιώ όταν ετοιμάζω τις συνταγές 


    Όλα τα υλικά πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου 

    ΥΛΙΚΑ:
    1 κούπα λάδι καλαμποκέλαιο 
    320 γρ (2 κούπες και 1/3 κούπας ) αλεύρι για όλες τις  χρήσεις
    20 γρ μπέικιν πάουντερ
    1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
    250  ml  κεφίρ (1 κούπα)σε θερμοκρασία δωματίου ή γάλα. 
    1 κούπα ζάχαρη (250 γρ )
    3 αυγά μέτρια
     Ξύσμα από 1 πορτοκάλι και χυμό από μισό πορτοκάλι  🍊
    1 βανίλια
    1 κούπα καρύδια τριμμένα 
     

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

    • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 175 βαθμούς με αντιστάσεις
    • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μία στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση.
      • Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε 2 φορές και ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
      • Σε δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τα αυγά  σε  θερμοκρασία  δωματίου , το ξύσμα,τις βανιλίνες και το χυμό πορτοκαλιού  να ασπρίσουν .Προσθέτουμε και το λάδι και συνεχίζουμε το χτύπημα 
      • Ρίχνουμε και το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι στερεά υλικά  και σταδιακά το κεφίρ σε δύο δόσης  ανακατεύουμε με μια μαριζ 
      • Σε ένα καθαρό μπολ ετοιμάζουμε το κακάο την ζάχαρη και το γάλα και το αναμιγνύουμε με το 1/3 της ζύμης .
      • Αδειάζουμε το μισό άσπρο μίγμα στη φόρμα στην συνέχεια πασπαλίζουμε με τα τριμμένα καρύδια στην συνέχεια  το μείγμα σοκολάτας και ξανά πασπαλίζουμε με καρύδια τριμμένα  και ξανά πάλι άσπρο μείγμα και ψήνουμε το κέικ στη μεσαία σχάρα για 50’ ή μέχρι που να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του
      • Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και περιμένουμε 20-30΄. Το ξεφορμάρουμε με προσοχή  και αφήνουμε να κρυώσει 

      • Για  τη σοκολάτα 
        • 30 ml γάλα
        • 1 κουταλιά της σούπας (15 g) ζάχαρη
        • Πολλές φορές θα βάλω αντί την παραπάνω σοκολάτα ,τρούφα σοκολάτα ή σταγόνες κουβερτούρας ..που πρώτα  τις αλευρώνω και μετά θα τις προσθέτω στο μίγμα  .
        Στολίστε με άχνη ζάχαρη η σοκολάτα  

      • Για  τη σοκολάτα :

        3 κουταλιές της σούπας κοφτές (20 γρ) σκόνη κακάο 
        30 ml γάλα από το γάλα των υλικών που έχουμε παραπάνω.
        1 κουταλιά της σούπας (15 g) ζάχαρη

        Πολλές φορές θα βάλω αντί την παραπάνω σοκολάτα ,τρούφα σοκολάτα ή σταγόνες κουβερτούρας ..που πρώτα  θα τις αλευρώσω και μετά θα τις προσθέσω στο μείγμα  .




      Μέχρι την επόμενη  φορά  που θα  ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .   
      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!

      Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

      ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ



      Αυτό το κέικ είναι απόλαυση για τον ουρανίσκο μας ,μαλακό και αφράτο εύκολο και πολυ νόστιμο. Εύκολο και γρήγορο. 

      ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ:

      220 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

       3 αυγά μέτρια

       1 κούπα ζάχαρη (200 γρ) εγώ έβαλα 170 γρ 

      150 ml  κεφίρ ή γάλα  

      100 ml καλαμποκέλαιο 

      60 γρ  κακάο άγλυκο

      100 γρ ψιλοκομμένα φουντούκια

      100 γρ σταγόνες σοκολάτας 

      2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ γεμάτα (20 γρ)

      ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

      Ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι 

      1 βανίλια 

      1/2 κουταλάκι του γλυκού κανελα (προαιρετικά)


      ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

        • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 175 βαθμούς με αντιστάσεις
        • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μία στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση 22 εκατ ή και ένα πυρέξ τετράγωνο που το έβαλα εγώ 22 εκατ 
          • Σε ένα μεγάλο μπολ  κοσκινίζουμε 2 φορές και  ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
          • Σε δεύτερο μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου ,να ασπρίσουν, να γίνουν κρεμώδες  ,προσθέτουμε το ξύσμα, τις βανιλίνες και το καλαμποκέλαιο .
          • Ρίχνουμε και τα  στερεά υλικά ,το αλεύρι με το μπέικιν,το κακάο  και σταδιακά προσθέτουμε και το κεφίρ  ,προσθέτουμε και τα ψιλόκομμενα φουντούκια(κρατάμε μερικά να πασπαλίζουμε από πανω πριν το βάλουμε στο φούρνο) και τις σταγόνες σοκολατας και ανακατεύουμε με μια μαρίζ ίσα ίσα να  απορροφήσει  το αλεύρι 
          • Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα πασπαλίζουμε  με τα φουντουκια που αφήσαμε και ψήνουμε το κέικ  στη μεσαία σχάρα για 40’ ή μέχρι που να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του
          • Βγάζουμε το κέικ απο το φούρνο και περιμένουμε λίγο να κρυώσει και στην συνεχεια  το γυριζουμε να πόδα σε μια πιατέλα και απολαμβάνουν ένα υπεροχο και σοκολατένιο κέικ υγρό και πολυ νόστιμο.


          Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .  

          Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες


          Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

          ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΜΕ ΣΟΥΣΑΜΙ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ








          ΥΛΙΚΑ : 
          180  αλεύρι  για όλες τις χρήσεις 
          300  γρ αλεύρι μαλακό 70% ή με  12% πρωτεΐνη για τσουρέκια. 
          60 γρ ζάχαρη  
          10  γρ αλάτι

          125 γρ προζύμι (1/2 κούπα)
          150  ml νερό χλιαρό
          100 ml γάλα χλιαρό
          50 ml ελαιόλαδο (έβαλα 20 λάδι και 30 ταχίνι )
          Σουσάμι 
          πετιμέζι ή μέλι ή ζάχαρη 


          ΕΚΤΕΛΕΣΗ : 

          • Βγάζουμε το βαζάκι από το ψυγείο με το προζύμι 3_4 ώρες πιο πριν ..το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου ..παίρνουμε τα 60 γρ και τα αναπιάνουμε με 60γρ δυνατό αλεύρι και 60ml νερό εμφιαλωμένο τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 3 ώρες θα αρχίσει να διπλασιάζεται και σε 6 ώρες να τριπλασιάζει τον όγκο του..ανάλογα την θερμοκρασία δωματίου .εγώ για να το βοηθήσω το βάζω στο φούρνο και έχω πολύ καλό αποτέλεσμα. Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να προχωρήσουμε στο ζύμωμα ..τα υπόλοιπα που έμειναν .....50 γρ τα αναπιάνω ξανά με 50 γρ δυνατό αλεύρι και 50 ml νερό εμφιαλωμένο ..το αφήνω να τριαπλαδιασιάσει το όγκο του και το τοποθετώ στο ψυγείο για την επόμενη φορά !!  
          • Το ανάπιασμα πρέπει να είναι 1:1:1 προζύμι : νερό : αλεύρι 
          • Σε ένα μπολ διαλύουμε το προζύμι στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το λάδι και το αλάτι.  Αφήνουμε να ενεργοποιηθεί για 20 λεπτά περίπου.
          •  Προσθέτουμε το λάδι ,το αλάτι και ζυμώνουμε πολύ καλά την ζύμη μας. Αφήνουμε σκεπασμένη για 60  λεπτά και κάνουμε 4 διπλώματα στην ζύμη ανα 20 λεπτά με νερό στα χέρια μας όπως φαίνεται στις φωτογραφίες παρακάτω ώσπου να γίνει η ζύμη απαλή και ελαστική ,αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα και την βάζουμε καλά σκεπασμένη στο ψυγείο για 8-18 ώρες  ,η ζύμη μας θα κολλαει αρκετά και θα είναι λεία όπως στις φωτογραφίες που έχω παρακάτω 
          • Την επόμενη μέρα ξεφουσκώνουμε την ζύμη με τα χέρια μας ,κάνοντας ένα τέντωμα και δίπλωμα στο μπολ την αφήνουμε αλλά 5 λεπτά μέχρι να ετοιμάσουμε τα υλικά ...σουσάμι και πετιμέζι με λίγο νερό στο πάγκο της κουζίνας μας. Γυρίζουμε την ζύμη πάνω σε καθαρό αλευρωμένο πάγκο ,της δίνουμε σχήμα κορμού και κόβουμε 6_8 κομμάτια ίσα και τα πλάθουμε σε κορδόνια και τα κάνουμε πλεξούδες ,τα βουτάμε σε νερό χλιαρό που έχουμε διαλύσει 2 κουταλιές τις σούπας πετιμέζι ή μέλι 🍯 .θα δουλέψετε την ζύμη μας με λίγο αλεύρι η λίγο λαδακι στα χέρια...
          • Αφού τα τελειώσουμε όλα τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε στο φούρνο της κουζίνας για 1ωρα να ξεκουραστούν .. Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και βάζουμε ένα μικρό πυρέξ με νερό στο κάτω μέρος του φούρνου .
          • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα .






          Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .  

          Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές.

          Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

          ΨΩΜΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΡΙΦΩΝΑ


          ΤΟ ΨΩΜΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΡΙΦΩΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΩΝ για ένα γόνιμο  και πλούσιο σε συγκομιδή έτος . ..γιορτάζει...




             1  Φεβρουαρίου .
          Ο Άγιος Τρύφωνας

          Την πρώτη Φεβρουαρίου τιμά η Εκκλησία μας τη μνήμη του Αγίου Τρύφωνα, που έχει καθιερωθεί στην εθιμική λατρεία ως ο προστάτης των αμπελουργών. Ο Άγιος παρουσιάζεται μάλιστα στις νεώτερες λαϊκές αγιογραφίες ως “νέος, αγένειος, σγουρομάλλης, κρατών κλαδευτήρι”, εργαλείο δηλαδή με το οποίο γίνεται η κύρια αμπελουργική εργασία της χρονικής αυτής περιόδου. Πουθενά στο Συναξάριό του δεν αναφέρονται επεισόδια από το βίο ή τα θαύματά του, που να συνδέουν τον Άγιο με το αμπέλι και το κρασί. Πώς συσχετίσθηκε λοιπόν ο Μεγαλομάρτυρας Τρύφωνας με την άμπελο και το μεθυστικό της προϊόν ;

          Ο Άγιος Τρύφωνας γεννήθηκε στη Λάμψακο, παραλιακή πόλη της Φρυγίας, και μαρτύρησε το 249 μ.Χ., όταν αυτοκράτορας του Ρωμαϊκού κράτους ήταν ο Δέκιος, στη Νίκαια της φρυγικής Βιθυνίας. Η περιοχή ήταν ξακουστή για τους αμπελώνες της όπως και όλα τα παράλια της Προποντίδας. Εκεί βρίσκονταν πόλεις που φημίζονταν για την αφθονία των κρασιών τους: η Ραιδεστός, η Κύζικος και η περιοχή της Βιθυνίας με τα κρασιά της Τρίγλειας, της Κίου, της Νίκαιας. Ο Άγιος πολιούχος της Νίκαιας συνδέεται λοιπόν καταρχήν με την άμπελο και τον οίνο λόγω ...προέλευσης από περιοχή παραγωγής οίνων ποιότητος, αφού λίγες ήταν οι βυζαντινές επαρχίες, που μπορούσαν να καυχηθούν για τον οίνο τους τόσο όσο οι περιοχές της Προποντίδας. 

           Η λαϊκή παράδοση συνδέει τον Άγιο με τα αμπέλια και τους αμπελουργούς μέσω ευρύτατα διαδεδομένης στο βαλκανικό χώρο αφήγησης. Σύμφωνα με μια παραλλαγή ο Άγιος Τρύφωνας κλάδευε το αμπέλι του αδιαφορώντας για τις αντίθετες υποδείξεις της Παναγίας και έκοψε τη μύτη του. Η φράση - κλειδί “κλαδεύω έτσι κι όχι έτσι, είπε κι έκοψε τη μύτη του” συνοδεύεται από χειρονομία χαρακτηριστική της τεχνικής του κλαδέματος, χωρίς την οποία ο ακροατής αδυνατεί να αντιληφθεί πώς ακριβώς ακρωτηριάσθηκε ο Άγιος. Με αυτήν την “τεχνολογική αφήγηση” εξηγείται η λατρευτική αποχή από την εργασία στ’ αμπέλια που τηρούν όλοι οι αμπελουργικοί πληθυσμοί. Την απαγόρευση εκφράζουν ρητά οι Στενημαχίτες : “Ας έρθ’ τ’ Αϊ Τρύφου η μέρα πρώτα, κι απέει πιάν’ς του σβανά στου χέρι σ’”. Η πρώτη του Φεβρουαρίου αποτελεί στη λαΪκή συνείδηση το θεσμοθετημένο χρονικό ορόσημο που σηματοδοτεί την αρχή του κλαδέματος και το οποίο ακολουθούν διαδοχικές αμπελουργικές φροντίδες. Είναι λοιπόν φυσικό να προσπαθούν οι αμπελουργοί να προστατέψουν με κάθε τρόπο το ευαίσθητο αμπέλι τους κατά την τόσο κρίσιμη αυτή χρονική στιγμή.  Τ0  κείμενο  είναι  παρμένο  από  εδώ


           Αυτό τον καιρό στον κάμπο του χωριού που μεγάλωσα γίνετε ο κλάδος στα αμπέλια.   

          Μένουμε όλοι στο σπίτι ναι ...δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο αυτές τις μέρες.  ΓΙΟΡΤΆΖΟΥΜΕ .. σε λίγες μέρες τον Άγιο Τρύφωνα 1 Φεβρουαρίου είναι προστάτης των αμπελουργών,αμπελιών και γεωργών ..
          Ετοιμάσαμε λοιπόν ένα υπέροχο ψωμάκι που τρώγετε στο πρωινό μας με βούτυρο και μέλι ή και με  ότι άλλο αγαπάει η όρεξη σας ..


          Οι κούπες μεζούρες που χρησιμοποιώ στα ζυμαράκια μου  .
           Yγρά 250 ml 
          Aλευρα 140 γρ

          ΥΛΙΚΑ :

          • 2 φλιτζάνια ζεστό γάλα (500  ml )
          • 2 φακελάκια ξερή μαγιά ή 50 γρ νωπή μαγιά
          • ¼ φλιτζάνι λευκή κρυσταλλική ζάχαρη  (50-60 γρ) 
          • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
          • 80 γρ  βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 
          • 2 μέτρια αυγά
          • 700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις  (το δικό μου είναι 55%) ή 500 γρ αλεύρι όλες τις χρήσεις και 200 γρ αλεύρι  για  τσουρέκια και ακόμα 50 γρ ανάλογα το αλεύρι μας (εγώ χρειάστηκα και τα 50 γρ )
          • 1 αυγό με μια-δύο κουταλιές της σούπας γάλα για το τέλος 
          • σουσάμι για το τέλος προαιρετικά
          • ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ:
          • 50 γρ αλεύρι 
          • 50 γρ αλάτι  
          • 3 κουταλιές νερό περίπου κάνουμε μια ζύμη  απαλή ..την οποία θα την χρησιμοποιήσουμε για το στόλισμα ..αν θέλουμε σε ένα κομμάτι βάζουμε λίγη κακάο όπως εγώ 

            ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
            • Λόγω έλλειψης χρόνου,έκανα τη ζύμη στον  αρτοπαρασκευστή όπως πάντα τον  εμπιστεύομαι απόλυτα  για  το  ζύμωμα πολύ περισσότερο από  τα  χεράκια μου.
            • Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τα 250ml γάλα, μια κουταλιά ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι .αφήνουμε  για 15 λεπτά  να  ενεργήσει η μαγιά
            • .Βάζουμε στο κάδο του το υπόλοιπο γάλα ,τη ζάχαρη,την  μαγιά στη συνέχεια προσθέτουμε  και τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου ,το  κοσκινισμένο αλεύρι λίγο-λίγο και αφήνουμε  για το τέλος το  μισό φλιτζάνι, βάζουμε  τον αρτοπαρασκευστή  σε  πρόγραμμα  ζυμώματα τος και προσθέτουμε και το λιωμένο κρεμώδες  βούτυρο  ..( εγώ  αυτή  την  φορά δεν  είχα  όλη την ποσότητα  που ζητούσε  η συνταγή και  έβαλα 40 γρ βούτυρο και 40 ml λάδι  ελιάς ) προσθέτουμε και  το αλάτι και το υπόλοιπο  αλεύρι και έχουμε μια πολύ αφράτη και μαλακιά και απαλή ζύμη που κολλάει  ελαφρώς στα χέρια μας . 
            •  Στον  αρτοπαρασκευαστή μου το  πρόγραμμα  για  ζύμωμα διαρκεί 15 λεπτά και το ζύμωσα δύο φορές σύνολο 30 λεπτά . 
            •  Αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας η διαδικασία είναι η εξής: Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τα 250ml γάλα μια κουταλιά ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι αφήνουμε  για 15 λεπτά να  ενεργήσει  η  μαγιά και στην συνέχεια  προσθέτουμε τη ζάχαρη και  τα αυγά ,το υπόλοιπο  γάλα και ανακατεύουμε και σταδιακά προσθέτουμε το  κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε, και στο τέλος το λιωμένο  βούτυρο και ζυμώνουμε όσο πιο πολύ ώρα μπορούμε και αντέχουν φυσικά τα χεράκια μας .
            • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 σχεδόν ώρα σε ζεστό μέρος ή σε φούρνο  που τον  έχουμε ανάψει στους 40-50  βαθμούς για 15 λεπτά και τον έχουμε  σβήσει  ..Σε ενα ταψι 28 εκατοστών βαζουμε λαδοκολα και λιγο βούτυρο στα πλαινά.
            • Η άν θέλουμε να φτιάξουμε το ψωμάκι το ετοιμάζουμε σύμφωνα με τις παρακάτω φωτογραφίες μοιράζουμε την ζύμη σε δύο κομμάτια το ένα λίγο μικρότερο και το μεγαλύτερο κομμάτι το μοιράζουμε σε δύο μικρότερα. Και συμφωνα με τις φωτογραφίες ετοιμάζουμε το ψωμάκι 
          • Το αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να διπλασιαστει όγκο (περίπου 30 λεπτά). 
          • Στο τέλος τα περνάμε με ένα πινέλο με διαλυμένο αυγό και λίγο γάλα ή σκατό γάλα αν θέλουμε να πάρει ωραίο χρώμα .
          • Ψήνουμε  τα ψωμάκια  σε προθερμασμένο φούρνο στους190 βαθμούς κελσίου για 10 λεπτα και στην συνέχεια χαληλώνουμε στους 170 βαθμούς κελσίου,και ψήνουμε για 20-30 λεπτά μέχρι να  ροδίσει.
          *Όσο η ζυμη μας ξεκουράζεται ετοιμάζουμε την ζυμη που θα κάνουμε την διακόσμηση. την αφηνουμς 10 λεπτά και στην συνέχεια  ετοιμαζουμε τα φύλλα και τα τσαμπιά. 
          *Βάλτε την ζύμη σε ταψί όχι μεγαλύτερο από 28 έκατ ..όσο πιο μικρό τόσο πιο φουσκωτό και αφράτο το ψωμάκι μας ..εγώ έκανα το λάθος να το βάλω σε 30 εκατ ταψί και δεν μου  έγινε όπως το ήθελα ..



          Μείνετε συντονισμένοι.................
          Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
          Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
           Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!