Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

ΠΡΑΣΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΙΜΑ







Μια ακόμα πιτούλα που φταίξαμε τις ημέρες αυτές του εγκλεισμού μας ..
αγαπάμε τις πίτες και τις φτιάχνω ...συχνά    βρεχτη την λέμε αυτή την πιτα εμείς στον τόπο μου ,και αυτό γιατί έχει 3ή και περισσοτερες στρώσεις γεμίσεις,,,,θα δείτε πιο κάτω περισσότερες λεπτομέρειες στην εκτελεση 

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ:

ΥΛΙΚΑ:
    • 700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
    • 4-5  κουταλιές σούπας λάδι 
    • 2 κουταλιές σούπας  τσικουδιά  ή  ξύδι
    • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
    • 350 ml  χλιαρό νερό ίσως  πάρει  και λίγο παραπάνω  ..ανάλογα το αλεύρι μας .
    • μια  πρέζα  ζάχαρη
    • 4 γρ ξερή μαγιά
    • Λάδι για το λάδωμα των φύλλων ενδιάμεσα 
     ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
    • Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε ,το αλάτι, το ελαιόλαδο, την μαγιά,  την  τσικουδιά και τέλος λίγο χλιαρό νερό (το νερό το προσθέτουμε σταδιακά για να ελέγχουμε την υφή της ζύμης).
    • Ζυμώνουμε τη ζύμη μας μέχρι να γίνει μαλακή και εύπλαστη.
    • Χωρίζουμε τη ζύμη μας 12 _25 ζυμαρακια _μπαλάκια,ανάλογα ποσά θέλουμε  Τα αλείφουμε ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν, σκεπασμένα με μια πετσέτα κουζίνας
    • Την ετοίμασα από το βραδύ και την άφησα στο ψυγείο σε σακουλάκι τροφίμων και το πρωί την άφησα σε  θερμοκρασία δωματίου και μετά την άνοιξα φύλλο με τον πλάστη και την βοήθεια  του νισεστέ με αλεύρι σε συνδυασμό 

    ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ :

    5 -6 πράσα κομμένα σε ροδέλες  ..και καλά πλυμένα 
    400 γρ κιμά ανάμυκτο χοιρινό και μοσχάρι 
    1/2  φλιτζάνι τσαγιού  ελαιόλαδο
    1 μεγάλο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες η καρεδακια
    2 κρεμμύδακια  φρέσκα 
    2 κουταλιές σούπας ντομάτα  σπιτική σάλτσα 
    2 κουταλιές βούτυρο 
    1 ποτυρακι κρασιού  λευκό κρασί .
    1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
    1/4 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι τριμμένο.
    1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι κόκκινο γλυκό πάπρικα .
    Μισή κόκκινη πιπεριά
    1 μικρό καρότο τριμμένο στο μπλέντερ 
    1/2 φλιτζάνι τσαγιού τραχανά σταρένιο
    1 φλιτζάνι τσαγιού  φέτα τριμμένη
    1 φλιτζάνι τσαγιού κεφαλογραβιέρα τριμμένη και κεφαλοτύρι .
    2  αυγά χτυπημένα
    Λίγο θυμάρι
    Λίγο δυόσμο
    Λίγο μαϊντανό 
    λίγο μαύρο πιπέρι
    Λάδι για τα φύλλα 
    σουσάμι

    • ΕΚΤΕΛΕΣΗ
      • Σε αντικολλητική κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο νερο και αλάτι ,αχνιζουμε τα πράσα τα αφήνουμε να να βράσουν για 5_10 λεπτά και στην συνέχεια τα στραγγίζουμε σε τρυπητή κατσαρόλα να φύγουν τα υγρά και τα σωτάρουμε με λίγο λαδάκι ..αφήνουμε στην άκρη .
      • Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο  (δεν θέλουμε πολύ γιατί θα γίνει βαριά η πίτα μας )σωτάρουμε το κιμά και προσθετουμε και 1_2 κουταλιές λάδι ακόμα και να πάρει ελαφρως χρώμα.Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και στην συνέχεια το κρεμμύδι  και το φρέσκο κρεμμύδι ,σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ σε δυνατή φωτιά.
      • Προσθέτουμε και την ντομάτα και όλα τα αρωματικά χόρτα .μαϊντανό ,δυόσμο ,θυμάρι ,και την κόκκινη πιπεριά με το καρότο ,χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε ,αφήνουμε να μαγειτευτεί για 10' προσθέτοντας και λίγο νεράκι .Προσθέτουμε και τα πράσα .
      • Στην συνέχεια προσθέτουμε και τον τραχανά και βράζουμε για 5-10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά με κλειστό καπάκι μέχρι να σωθούν τα υγρά και να μη 'κρατάει' ο τραχανάς στο δόντι .Μόλις κρυώσει το μείγμα χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε και τη φέτα. με την κεφαλογραβιέρα 
      •  Αλατοπιπερώνουμε αν χρειαστεί ανάλογα με το πόσο αλμυρή είναι η φέτα.
      • Στρώνουμε  σε ταψί 40 εκατ  πρώτα  3 φύλλα - γέμιση με τυριά - 2 φύλλα - γέμιση με τυριά - 2 φύλλα - γέμιση με τυριά - ........3 φύλλα. (την πίτα την φτιάχνω πάντα με 12 _15 φύλλα )
      • Τα  φύλλα τα λαδώνουμε  ανάμεσα το καθένα .
      • Χαράζουμε την πίτα μας  και την βρέχουμε με λίγο  νερό και ρίχνουμε  πάνω σουσάμι.
      • Ψήνουμε σε  προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου μία ώρα ή και παραπάνω μέχρι να ψηθεί η πιτούλα μας !!
      • Αν μας μείνει γέμιση την βάζουμε σε μπολ και μετά στην κατάψυξη και την κρατάμε εκεί για 1 μήνα  περίπου .  


      Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .  

      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες

    Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

    ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΤΟΥ 5'




    Αυτό το κέικ είναι απόλαυση για τον ουρανίσκο μας,μαλακό και αφράτο εύκολο και πολυ νόστιμο. Εύκολο και γρήγορο. 
    Γίνετε στο 5' για αυτό  και το ονομάσαμε έτσι γιατί ο χρόνος είναι μονο τόσο λίγος για να το ετοιμασουμε.Το φτιάξαμε  ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου με την μικρή μου κόρη και το απολαύσαμε με ενα ποτήρι φρέσκο κεφίρ .
    Του δώσαμε ....όνομα το κέικ του Αγίου Βαλεντίνου μιας και φτιάξαμε το πρωί της Κυριακής που γιορτάζε ο άγιος Βαλεντίνος.  ..είχαμε και εμείς ένα Βαλεντίνο που γιόρταζε το πρωινό εκείνο ..   του βάλαμε 48 κεράκια και τα έσβησε ......

    ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ:

    200 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

     3 αυγά μέτρια

     1 κούπα ζάχαρη (200 γρ) εγώ έβαλα 180γρ (δεν είχαμε άλλο ..μας τελείωσε )

    100 ml  γάλα  

    100 ml καλαμποκέλαιο 

    50 γρ  κακάο άγλυκο

    50 γρ ψιλοκομμένα αμύγδαλα. _ Αλεύρι αμυγδάλου

    2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ γεμάτα (20 γρ)

    ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

    Ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι 

    1 βανίλια 

    1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα (προαιρετικά)


    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

      • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 175 βαθμούς με αντιστάσεις
      • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μία στρογγυλή φόρμα και βαζουμε και βαζουμε λαδοκολλα 22 εκατ 
        • Σε ένα μεγάλο μπολ  κοσκινίζουμε 2 φορές και  ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και το κακάο 
        • Σε δεύτερο μπολ χτυπάμε με τον αβγοδάρτη τη ζάχαρη τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου , να γίνουν κρεμώδες  ,προσθέτουμε το ξύσμα, τις βανιλίνες και το καλαμποκέλαιο και την κανέλα .
        • Ρίχνουμε και τα  στερεά υλικά ,το αλεύρι με το μπέικιν,το κακάο  και σταδιακά προσθέτουμε και το γάλα  ,προσθέτουμε το αλεύρι αμυγδάλου και ανακατεύουμε με μια μαρίζ ίσα _ίσα να  απορροφήσει  το αλεύρι 
        • Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε το κέικ  στη μεσαία σχάρα για 30 'με 35'  ή μέχρι που να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του  
        • Το αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει και έπειτα το γυρίζουμε από την ανάποδη όπως φαίνεται στις φωτογραφίες και το γαρνίρουμε όπως θέλουμε ..

         

        Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .  

        Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες

        Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

        ΑΦΡΑΤΗ ΜΠΟΥΡΕΚΟΠΙΤΑ



        Η συνταγή είναι από Εδώ και εδώ και το ταψί μου είναι 24 εκατ και χρειάστηκε 1 και 1/2 δόση 

        Έκανα  2 δόσεις  και αυτή που έμεινε έφτιαξα  μπουκαλάκια με μερέντα 

        ΥΛΙΚΑ :

        •  1 φλιτζάνι ζεστό γάλα (250  ml )
        • 1 φακελάκι ξερή μαγιά ή 25 γρ νωπή μαγιά
        • 20 γρ  λευκή κρυσταλλική ζάχαρη  (1 κουταλιά της σούπας )
        • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
        • 40 γρ  βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 
        • 1 μέτριο αυγό
        • 350 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις  (το δικό μου είναι 55%) ή 150 γρ αλεύρι όλες τις χρήσεις και 200 γρ αλεύρι  για  τσουρέκια και ακόμα 50 γρ ανάλογα το αλεύρι μας (εγώ χρειάστηκα και τα 50 γρ )
        • 1 αυγό με μια-δύο κουταλιές της σούπας γάλα για το τέλος 
        • σουσάμι για το τέλος προαιρετικά 
        • Τυριά τις αρεσκείας μας ,κίτρινα  ,φέτα ,γαλοπούλα ,σάλτσα  ντομάτας 

        ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
        • Λόγω έλλειψης χρόνου,έκανα τη ζύμη στον  αρτοπαρασκευστή όπως πάντα τον  εμπιστεύομαι απόλυτα  για  το  ζύμωμα πολύ περισσότερο από  τα  χεράκια μου.
        • Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τα 250ml γάλα, μια κουταλιά ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι αφήνουμε  για 15 λεπτά  να  ενεργήσει  η  μαγιά
        • .Βάζουμε στο κάδο του το υπόλοιπο γάλα ,τη ζάχαρη,την  μαγιά στη συνέχεια προσθέτουμε  και τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου ,το  κοσκινισμένο αλεύρι λίγο-λίγο και αφήνουμε  για το τέλος το  μισό φλιτζάνι,
        • βάζουμε  τον αρτοπαρασκευστή  σε  πρόγραμμα  ζυμώματα τος και προσθέτουμε και το λιωμένο κρεμώδες  βούτυρο  ..( εγώ  αυτή  την  φορά δεν  είχα  όλη την ποσότητα  που ζητούσε  η συνταγή και  έβαλα 40 γρ βούτυρο και  40 ml  λάδι  ελιάς ) προσθέτουμε και  το  αλάτι και το υπόλοιπο  αλεύρι και έχουμε μια πολύ αφράτη και μαλακιά και απαλή ζύμη που κολλάει  ελαφρώς στα χέρια μας . 
        •  Στον  αρτοπαρασκευαστή μου το  πρόγραμμα  για  ζύμωμα διαρκεί  15  λεπτά  και  το  ζύμωσα  δύο φορές σύνολο 30 λεπτά . 
        •  Αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας η διαδικασία είναι η εξής: Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τα 250ml γάλα μια κουταλιά ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι .αφήνουμε  για 15 λεπτά να  ενεργήσει  η  μαγιά και  στην συνέχεια  προσθέτουμε  τη ζάχαρη και  τα αυγά ,το υπόλοιπο  γάλα και ανακατεύουμε και σταδιακά προσθέτουμε το  κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε, και αφηνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά.
        • Επειτα προσθέτουμε το  λιωμένο  βούτυρο και ζυμώνουμε όσο πιο  πολύ ώρα μπορούμε και αντέχουν φυσικά τα χεράκια μας .
        • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί  για 1 σχεδόν ώρα σε ζεστό μέρος ή σε φούρνο  που τον  έχουμε ανάψει στους 40 βαθμούς για 15 λεπτά και τον έχουμε σβήσει .
        • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 κομμάτια από περίπου γραμμάρια 80_90 το καθένα και τα αφήνουμε για 15 λεπτά σκεπασμένα μέχρι να ετοιμάσουμε τα τυριά και την γαλοπούλα για την γέμιση ..Στη συνέχεια ανοίγουμε  φύλλο σύμφωνα με τις παρακάτω φωτογραφίες και τις δίνουμε το σχήμα που βλέπουμε.  Τα τοποθετούμε στο ταψί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά .Στη συνέχεια με διαλυμένο αυγό και λίγο γάλα καλά διαλυμένο αλείφουμε το ζυμαράκι μας  .
        • Ψήνουμε  τα ψωμάκια  σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου  για 10 λεπτα και στην συνέχεια χαληλώνουμε στους 170 βαθμούς κελσίου,και ψήνουμε για 20-30   λεπτα μέχρι να  ροδίσουν .





        Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .  
        Αν σας αρέσουν οι συνταγές
        μου  μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

        Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

        ΛΟΥΚΑΝΙΚΟΠΙΤΕΣ





        Η κούπα_δοσομετρητής που χρησιμοποιώ στα ζυμαρακια μου .
        250ml για τα υγρά.
        140 γρ για τα άλευρα. 


         ΥΛΙΚΑ :

        • 2 φλιτζάνια ζεστό γάλα (500  ml )
        • 2 φακελάκια ξερή μαγιά ή 50 γρ νωπή μαγιά
        • ¼ φλιτζάνι λευκή κρυσταλλική ζάχαρη  (50γρ) 
        • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
        • 80 γρ  βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 
        • 2 μέτρια αυγά
        • 700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις  (το δικό μου είναι 55%) ή 500 γρ αλεύρι όλες τις χρήσεις και 200 γρ αλεύρι  για  τσουρέκια και ακόμα 70 γρ ανάλογα το αλεύρι μας (εγώ χρειάστηκα και τα 70 γρ )
        • 1 αυγό με μια-δύο κουταλιές της σούπας γάλα για το τέλος 
        • σουσάμι για το τέλος προαιρετικά 
        • Λουκάνικα βραστά   για χοτ ντοκ  2 συσκευασίες 
        • Και λιγη κέτσαπ ή μουστάρδα (προαιρετικα)
        • 1ασπραδι χτυπημένο 
        ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
        • Λόγω έλλειψης χρόνου,έκανα τη ζύμη στον  αρτοπαρασκευστή όπως πάντα τον  εμπιστεύομαι απόλυτα  για  το  ζύμωμα πολύ περισσότερο από  τα  χεράκια μου.
        • Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τα 250ml γάλα, μια κουταλιά ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι .αφήνουμε  για 15 λεπτά  να  ενεργήσει  η  μαγιά
        • .Βάζουμε στο κάδο του το υπόλοιπο γάλα ,τη ζάχαρη,την  μαγιά στη συνέχεια προσθέτουμε  και τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου ,το  κοσκινισμένο αλεύρι λίγο-λίγο και αφήνουμε  για το τέλος το  μισό φλιτζάνι, βάζουμε  τον αρτοπαρασκευστή  σε  πρόγραμμα  ζυμώματα τος και προσθέτουμε και το λιωμένο κρεμώδες  βούτυρο  ..( εγώ  αυτή  την  φορά δεν  είχα  όλη την ποσότητα  που ζητούσε  η συνταγή και  έβαλα 40 γρ βούτυρο και  40 ml  λάδι  ελιάς ) προσθέτουμε και  το  αλάτι και το υπόλοιπο  αλεύρι και έχουμε μια πολύ αφράτη και μαλακιά και απαλή ζύμη που κολλάει  ελαφρώς στα χέρια μας . 
        •  Στον  αρτοπαρασκευαστή μου το  πρόγραμμα  για  ζύμωμα διαρκεί  15  λεπτά  και  το  ζύμωσα  δύο φορές σύνολο 30 λεπτά . 
        •  Αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας η διαδικασία είναι η εξής: Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τα 250ml γάλα μια κουταλιά ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι .αφήνουμε  για 15 λεπτά να  ενεργήσει  η  μαγιά και  στην συνέχεια  προσθέτουμε  τη ζάχαρη και  τα αυγά ,το υπόλοιπο  γάλα και ανακατεύουμε και σταδιακά προσθέτουμε το  κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε, και στο  τέλος το  λιωμένο  βούτυρο και ζυμώνουμε  όσο  πιο  πολύ ώρα μπορούμε και αντέχουν φυσικά τα χεράκια μας .
        • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί  για 1 σχεδόν ώρα σε ζεστό μέρος ή σε φούρνο  που τον  έχουμε ανάψει στους 40 -50  βαθμούς για 15 λεπτά και τον έχουμε  σβήσει .
        • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 16-17 κομμάτια από περίπου  85 γραμμάρια το καθένα.Της δίνουμε σχήμα με  τα χέρια- παλάμες κουνώντας  την κυκλικά  πάνω  στον  πάγκο  της  κουζίνας ,  και τα βάζουμε σε ταψί για  ψήσιμο μόνο με χαρτί ψησίματος ή σύμφωνα με τις παρακάτω  φωτογραφίες  φτιάξτε το σχέδιο με το λουκάνικο ,αφού πρώτα περάσουμε το ζυμαρακι μας με λίγο ασπράδι (θα βοηθήσει στο λουκάνικο να κολλήσει στο ζυμαράκι καθώς θα ψήνετε )και μετά θα προσθέσουμε το λουκάνικο και στην συνέχεια θα τυλίξουμε το ζυμαρακι μας με το λουκάνικο και θα του δώσουμε το σχήμα που θέλουμε !!



        • Τις αφήνουμε  να ξεκουραστούν  μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο (περίπου30 λεπτά). 
        • Στο  τέλος τα περνάμε με ένα πινέλο με διαλυμένο αυγό και λίγο γάλα  και  ρίχνουμε  σουσάμι   
        • Ψήνουμε  τα ψωμάκια  σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου  για 10 λεπτα και στην συνέχεια χαληλώνουμε στους 170 βαθμούς κελσίου,και ψήνουμε για 20-30   λεπτα μέχρι να  ροδίσουν .



        Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .  

        Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές.

        Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

        ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΨΩΜΑΚΙ...ΒΑΣΙΛΟΨΩΜΟ

          Αυτό το ψωμάκι το έφτιαξα για το τραπέζι μας στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς,το βασιλοψωμο μιας και το γευτήκαμε μαζί με τα άλλα εδέσματα στο ρεβεγιόν μας που φέτος ήταν πολύ οικογενειακό μιας και είμαστε ακόμα σε καραντίνα.




          ΥΛΙΚΑ:
          4 και 1/2 φλιτζάνι αλεύρι περίπου
          25 γρ μαγιά νωπή ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά
          1 κουταλιά κοφτή της σούπας αλάτι
          1κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
          200 γρ γιαούρτι στραγγιστό
          150 ml. γάλα
          3  κουταλιές της σούπας  βούτυρο (45 γρ ) και αλλα 20 γρ ακόμα για να βουτυρώσουμε τα φυλλα 

          ΓΕΜΙΣΗ (ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ΤΡΩΓΕΤΕ ΚΑΙ ΣΚΕΤΟ )...
          350 γρ τριμμένη φέτα
          λίγο ανθότυρο και λίγο γιαούρτι
          πάπρικα γλυκεία (προαιρετική)
          λίγο γάλα για το τέλος

          *Εκανα μια και μισή δόση ζύμης ..και χρησιμοποίησα 24 έκατ ταψί .. αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρότερο ταψί 20_22 και να κάνετε μόνο μια δόση και να μοιράσετε την ζύμη ..100 γρ χ 9 για τις μπάλες και 130γρ χ 2  για τα φύλλα και 20 γρ χ 8 για τα μικρά κομμάτια ζύμης και 30 γρ  για το πλεκτό και θα σας μείνει και λίγη ζύμη .. να την χρησιμοποιήσετε να κάνετε  ένα δύο ψωμάκια .

          ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

          •  Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι τη μαγιά με τη ζάχαρη και την διαλύουμε με το χλιαρό γάλα (προσέχουμε να μην είναι καυτό γιατί θα καεί η μαγιά ).
          • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο του,προσθέτουμε τη μαγιά,το αλάτι και το γιαούρτι και το λάδι
            • Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική και αφράτη αφήνουμε να διπλασιαστεί, για περίπου 90 λεπτά σε ένα μέρος ζεστό μακριά από κρύα ρεύματα αέρα σκεπασμένη .Εγώ τα ζυμωσα  στον αρτοπαρασκευαστή σε πρόγραμμα για ζύμωμα μόνο και διαρκεί 15 λεπτά .
              • Αφού φουσκώσει η ζύμη  μας τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας ,παίρνουμε την ζύμη μας και την μοιράζουμε σε 9 ίσα κομμάτια 130 γρ ..και άλλα 2 κομμάτια 150 γρ ,1 κομμάτι μικρό 30 γρ .  Ανοίγουμε  στρόγγυλο φύλλο  με τα χερια μας βάζουμε  τυριά ,κλείνουμε πάλι σε μπάλα και το βάζουμε σε ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί,όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.  Παίρνουμε τα δύο ίσα κομμάτια και τα ανοίγουμε σε φύλλο  διάμετρο 20_25 εκατ.στην συνέχεια  βαζουμε το ένα πάνω στο άλλο αφού  το αλείψουμε με λίγο βούτυρο. Το κόβουμε ακτινωτά σε 8 κομμάτια και κάνουμε ένα κόψιμο την ζύμη και δίνουμε το σχήμα που φαίνεται στην φωτογραφία ..τα τοποθετούμε πάνω από τις ζυμαρένιες μπάλες και συνεχίζουμε το σχήμα πως φαίνεται στις φωτογραφίες ....
                • Το αφήνουμε να  φουσκώσει για 1ώρα  περίπου σε ζεστό μέρος . Προθερμαίνουμε  το  φούρνο στους 180  βαθμούς .Αλείφουμε με γάλα και πασπαλίζουμε  με  σουσάμι ή παπαρουνόσπορο .Το ψήνουμε για 30 -40 λεπτά να πάρει ένα ωραίο χρώμα ..όπως φαίνεται στις  φωτογραφίες   Αφήνουμε  να κρυώσει  πάνω σε  σχάρα  .
                                              







                  Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .  

                  Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές.