Νηστίσιμο τσουρεκι γεμιστό με ταχίνι κακάο ..σοκολατένιο το λένε οι κόρες μου που τρελένονται .
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ:
80 αλεύρι για τσουρέκια
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
950-1000 γρ αλεύρι για τσουρέκια περίπου .ανάλογα το αλεύρι μας ίσως πάρει και λιγότερο ..160 ml καλαμποκέλαιο καλό
3 κουταλιές φρέσκο χυµό πορτοκαλιού.
220 γρ. ζάχαρη και
40 γρ ιμβερτοζαχαρη
2 βανίλιες-ζάχαρη με άρωμα πορτοκάλι
1 πρέζα αλάτι
2 γρ. µαστίχα σε σκόνη
6 γρ. κακουλέ τριµµένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
- Σε ένα µπολ ρίχνουμε τη µαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό . Ανακατεύουµε με ένα πιρούνι µέχρι να διαλυθεί τελείως η µαγιά. Προσθέτουμε στη συνέχεια το αλεύρι και ανακατεύουμε µέχρι να γίνει ένας πηκτός χυλός. Σκεπάζουμε το µπολ µε διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε το προζύµι να φουσκώσει για 1ώρα, σε ζεστό µέρος ,έχουμε το νου μας ίσως φουσκώσει σε λιγότερο χρόνο .
- Βάζουμε σε ένα μπολ την ζάχαρη την ιμβερτοζαχαρη ,το γάλα αμυγδάλου ,το χυµό πορτοκάλι, τη µαστίχα, το µαχλέπι, το κακουλέ το ξύσµα πορτοκαλιού, τη βανίλια.
- Στη συνέχεια µε ένα κόσκινο µε λεπτή σίτα, κοσκινίζουμε το αλεύρι 2 φορές µέσα σε ένα µεγάλο µπολ προσθέτουμε και το αλάτι .
- Ανακατέυουμε µε ένα σύρμα τα υλικά που έχουμε βάλει στη λεκάνη για 7'µε 10', µε γρήγορες και δυνατές κινήσεις, µέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να οµογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε στη συνέχεια το προζύµι και λίγο λίγο το κοσκινισµένο αλεύρι.
- Ζυµώνουμε µε τα χέρια σας µε κινήσεις κυκλικές και όχι με την μπουνιά τη ζύµη για 10'.Στην συνέχεια προσθέτουμε το λάδι και συνεχίζουμε να ζυμωνούμε για αλλά 5' λεπτά τραβόντας την ζύμη. Και όχι με την μπουνιά Μεταφέρουμε τη ζύµη σε µια άλλη λαδωµένη λεκάνη και σκεπάζουμε µε μια διάφανη μεμβράνη και ένα καθαρό πανί και αφήνουμε την ζύμη σε ζεστό µέρος (σε ζεστό φούρνο στους 40 βαθμούς )για περίπου 3 ώρες ίσως και περισσοτερο (ανάλογα µε τη θερµοκρασία του χώρου) κι αφήνουμε τη µέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Εμένα μου φούσκωσε μέσα σε 1 ώρα και 40 λεπτά.
- Εγώ τα έβαλα με την σειρά πού γράφω πιο πάνω στον αρτοπαρασκευαστή και τα ζύμωσα εκεί για σχεδόν 20 λεπτά
- Όταν φουσκώσει κι είναι έτοιµη, βάζουμε τη ζύµη στον πάγκο της κουζίνας και πλάθουμε λίγο με τα χέρια σας να ξεφουσκώσει η ζύμη . Χωρίζουμε τη ζύµη σε τρία ίσα µέρη και φτιάχνουμε το τσουρέκι σε σχήµα πλεξούδας ή σε κάποιο άλλο σχήµα της αρεσκείας σας όπως φαίνεται στις φωτογραφίες παρακάτω.
- Προθερµαίνουμε το φούρνο στους 170_160 °C στις αντιστάσεις πάνω κάτω ανάλογα το φούρνο μας . Στρώνουμε µια λαδόκολα στο ταψί και τοποθετούμε τα τσουρέκια. . Ψήνουμε τα τσουρέκια μας στις αντιστάσεις στην προτελευταία σχάρα, για 35 ' .ανάλογα το μέγεθος τους ...ίσως και περισσότερο χρόνο. Βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα σε µία σχάρα σε θερµοκρασία δωµατίου να κρυώσουν . Είναι έτοιµα να τα σερβίρετε.
2. Όταν βγάλουμε τα τσουρέκια από το φούρνο, μπορούμε να τα αλείψουμε με ένα μείγμα από χλιαρό νερό και μέλι, που θα το διαλύσουμε ανακατεύοντάς τα με ένα κουτάλι σε ένα μικρό μπολ. Αυτή η τεχνική θα κάνει το τσουρέκι να γυαλίζει και το προστατεύει από την υγρασία.
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες