Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

ΜΙΣΟΦΕΓΓΑΡΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΔΑΜΟ




Μπισκοτάκια με βούτυρο  .. αρωματικά και τριφτά σαν κουραμπιεδάκια και καρύδια  τριμμένα!
Τα μπισκοτάκια ετοιμάζονται εύκολα, ζυμώνονται γρήγορα με το χέρι, τα ξηρά υλικά τρίβονται  με ανάλατο βούτυρο μέχρι να σχηματίσουμε μια ψυχουλιαστή και στην συνέχεια προσθέτουμε τον κρόκο και ζυμώνουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη, με άρωμα βανίλιας και φρεσκοτριμμένου κάρδαμο τόσο όσο χρειάζεται να δώσει στα μπισκότα μας άρωμα ανατολής 
Είναι σημαντικότερο η με ζύμη να την παγώσουμε για 1_2 ώρες ,μπορούμε αν θέλουμε να την ετοιμάσουμε και από την προηγούμενη μέρα. Και επίσης αφού φτιάξουμε τα μπισκότα μας τα παγώνουμε για καμιά ώρα, για να κρατήσουν το σχήμα τους,περιέχουν μπόλικο βούτυρο και με την θερμότητα των χεριών για να σχηματίσουμε το σχήμα τους η ζύμη μαλακώνει.Τα μπισκότα είναι σφιχτά στην όψη αλλά όταν δαγκώνουμε μια μπουκιά λιώνουνστο στόμα και νιώθουμε όλα τα αρώματα ένα _ένα .Αν έχουμε βάζουμε σπόρους λοβού βανίλιας αλλά ξέρω ότι είναι ακριβό, οπότε μπορούμε μα προσθέσουμε εκχύλισμα βανίλιας ή ζάχαρη-βανίλια...Το κάρδαμο είναι σε μικρή ποσότητα εδώ,τόσο όσο που αρκεί να μας δώσει το άρωμα ανατολής.
Αυτή την εποχή αγοράζω φρέσκοαλεσμένο και το αποθηκεύω σε βάζω καλά κλεισμένο να κρατήσει το άρωμα του, το χρησιμοποιώ συχνά στις γλυκές μου ζύμες.
 Χρησιμοποιώ καρύδια αλλα μπορούν να γίνουν και με αμύγδαλα  
Τα τυλίγουμε άχνη _ζαχαρη βουτώντας τα οσο είναι ακόμα χλιαρά,
ράμε τα υλικά σωστά τις κούπες μεζούρες που έχω πιο κάτω ,γεμίζοντας την κούπα και με ένα μαχαίρι κόβουμε το περιττό αλεύρι 
Δείτε  εδώ  θα σας βοηθήσει για τα τρόπο μετρήσεις των υλικών μας
Πάμε  στην κουζίνα  να τα φτιάξουμε :

ΥΛΙΚΑ:
250 γρ φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου  σε κύβους 
1 κρόκο  αυγού
1/2 κούπα ζάχαρη
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις μετρημένο σωστά και μια _δυο κουταλιές σούπας (300γρ )
100 γρ καρύδια  τριμμένα  ψιλοκομμένα 
1/4 κουτάλι του γλυκού κάρδαμο αλεσμένο 
2 φακελάκια ζάχαρη-βανίλια ή αν έχουμε λοβό βανίλιας ή μια κουταλιά της σούπας εκχύλισμα 
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 /8 κουταλάκι του γλυκού κανελα 
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για το τέλος:
150 γρ ζάχαρη άχνη 
10 γρ βανίλια  ζάχαρη με άρωμα 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  •  Τοποθετούμε σε ένα ταψί λαδόκολλα 
  • Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε και τη ζάχαρη-άχνη,το μπέικιν πάουντερ ,τις βανίλιες 
  • Στο μπολ προσθέτουμε το βούτυρο που το έχουμε κόψει σε κυβάκια με την ζάχαρη-άχνη στην προσθέτουμε και με τα χέρια μας τρίβουμε το βούτυρο και το μείγμα μας είναι λεπτά ψυχούλα ,τέλος ρίχνουμε το καρδαμο  και τέλος τον κροκο αυγού και με τα χέρια μας την μαζεύουμε την ζυμη σε μια μπάλα και στην συνέχεια το πλάθουμε δε φυτίλι,που το τυλίγουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1ωρα το λιγότερο. Μπορούμε να ετοιμάσουμε την ζύμη και μια μέρα πιο πριν και την τυλίγουμε την φυλάμε στο ψυγείο. Σε αυτή την περίπτωση πριν τα πλάσουμε τα μισοφέγγαρα,η ζύμη μπορεί να χρειαστεί λίγο να την μαλακώσουμε  λίγο με τα χέρια μας,αλλά μην το παρακάνουμε.
  •  Πλάθουμε και ψήνουμε τα μισοφέγγαρα
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς. Κόβουμε το κρύο φυτίλι σε κομμάτια. Κάθε κομμάτι το πλάθουμε σε φυτίλι,που το λεπτένουμε στις άκρες και σχηματίζουμε σε μισοφφεγγαρο 
  • Τοποθετούμε στο ταψί με την λαδόκολλα με λίγη απόσταση μεταξύ τους και  σκεπάζουμε με χαρτί ψησίματος και ξαναβάζουμε στο ψυγείο για 20_30 λεπτά.Ψηνουμε στις αντιστάσεις πάνω και κάτω για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να χρυσίσουν λίγο.Δεν απομακρυνόμαστε  από το φούρνο γιατί υπάρχει περίπτωση να τα ψήσουμε περισσότερο και δεν το θέλουμε .Θα είναι ακόμα μαλακά και εύθραυστα για αυτό τα αφήνουμε να κρυώσουν στο ταψί για 10 λεπτά πριν τα βουτήξουμε στην άχνη 
  • Περιμένουμε να κρυώσουν τα βουτάμε σε ένα γεμάτο μπολ με άχνη και μια βανίλια και τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς και στην συνέχεια τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη-άχνη 

Η δοσομετρική αμερικάνικη κούπα που χρησιμοποιώστην κουζίνα μου 
1 κούπα =140γρ στερεά
1  κούπα =250 ml υγρά




Ως την επόμενη  φορά  που  θα ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούργιες  συνταγές μας .


Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022

ΧΙΟΝΟΜΠΑΛΕΣ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ





Μπισκοτάκια με βούτυρο και πούδρα αμυγδάλου,με ξύσμα πορτοκαλιού .. αρωματικά και τριφτά σαν κουραμπιεδάκια  και γεμιστά με  αμύγδαλα τριμμένα!
Χρησιμοποίησα αλεύρι που έφτιαξα με ασπρισμένα αμύγδαλα (Δείτε εδώ )που μου έμεινε από τις βασιλόπιτας που έφτιαξα την πρωτοχρονιά ή αν δεν μπορείτε αγοράζουμε από κατάστημα αλεύρι αμυγδάλου,ανάλατοβούτυρο,μην παραλείψετε  το ξύσμα  του πάνε πολύ,
*Μετράμε τα υλικά σωστά τις κούπες μεζούρες που έχω πιο κάτω ,γεμίζοντας την κούπα και με ένα μαχαίρι κόβουμε το περιττό αλεύρι 
Δείτε  εδώ  θα σας βοηθήσει για τα τρόπο μετρήσεις των υλικών μας.
Πάμε  στην κουζίνα  να τα φτιάξουμε :

ΥΛΙΚΑ:
225 γρ φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου   
1/2 κούπα ζάχαρη άχνη (65 γρ)
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις μετρημένο σωστά (280γρ )
1 κούπα αλεύρι από αμύγδαλα (αμύγδαλα ασπρισμένα που τα κόβουμε στο μπλέντερ)  Εδώ ή έτοιμα από κατάστημα 
1/2 κουταλιά της σούπας ξύσμα από πορτοκάλι 
1φακελάκι ζάχαρη-βανίλια με άρωμα πορτοκάλι 
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας 
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Προθερμάινουμε το φούρνο στους 180  βαθμούς .
  •  Τοποθετούμε σε ένα ταψί λαδόκολλα 
  • Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε και το αμυγδάλευρο, το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι.
  • Χτυπάμε σε ένα μπολ το βούτυρο που το έχουμε κόψει σε κυβάκια με την ζάχαρη-άχνη στην δυνατή ταχύτητα του μίξερ ασπρίσουν και να γίνουν σαν κρέμα,προσθέτουμε,τέλος ρίχνουμε τις βανίλιες,το εκχύλισμα και τέλος το αλεύρι,καιτο αλεύρι από αμύγδαλα,το αλάτι και τα μπέικιν και ζυμώνουμε-ανακατεύουμε με την μαριζ,κολλάει ελαφρώς αλλά στα χέρια μας καθόλου ,και με τα χέρια μας την μαζεύουμε την ζυμη μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μπάλα που έχει την μορφή του play-don,αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι
  • Μοιράζουμε την ζύμη σε κομμάτια των 20_25 γρ το καθένα και δίνουμε το σχήμα μπάλας (εμείς τα κάναμε πιο μεγάλα ,τα έπλασαν οι κόρες μου και ξέχασαν τα γραμμάρια που τις είπα και τα έφτιαξαν 30 γρ το ένα. ..μας έγιναν μπαμπάτσικα ..),θα βγουν γύρω στα 35_38 μπίσκοτα 
  • Τοποθετούμε στο ταψί με την λαδόκολλα με λίγη απόσταση μεταξύ του και τα ψήνουμε στις αντιστάσεις πάνω και κάτω για 13_15 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να χρυσίσουν λίγο.Δεν απομακρυνόμαστε  από το φούρνο γιατί υπάρχει περίπτωση να τα ψήσουμε περισσότερο και δεν το θέλουμε .Για  πιο μαλακά τα ψήνουμε 11 λεπτά 
  • Περιμένουμε να κρυώσουν τα βουτάμε σε ένα  γεμάτο μπολ με άχνη και τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς και στην συνέχεια τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη-άχνη 
Μπισκοτάκια με βούτυρο και πούδρα αμυγδάλου,ξύσμα πορτοκαλιού.. αρωματικά και τριφτά σαν κουραμπιεδακια και γεμιστά με τριμμένο αμύγδαλο που τρώγονται όλο το χρόνο (όχι μόνο τις γιορτές),και δείχνουν όμορφα σε μια χριστουγεννιάτικη πιατέλα 🎄🎅


Η δοσομετρική αμερικάνικη κούπα που χρησιμοποιώ στην κουζίνα μου 
1 κούπα =140γρ στερεά 
1  κούπα =250 ml υγρά

 


Ως την επόμενη  φορά  που  θα ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

ΥΠΕΡΟΧΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΒΟΥΤΥΡΟΥ



Οι συνταγή που σας δίνω μας δίνει πολλά μπισκότα,μου αρέσει να ψήνω πολλά μπισκότα και φυσικά μας αρέσουν τα χοντρά ..μπαμπάτσικα θα τα έλεγα χαριτολογώντας,μας αρέσουν πιο πολύ ..αυτή η έκρηξη του αρώματος βουτύρου,βανίλιας και εκχυλίσματος αμυγδάλου 

 Χρήσιμο για την κουζίνα μας είναι η χρήση την ζυγαριάς ..η ακριβή μέτρηση των υλικών μας δίνει πάντα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην υφή της ζύμης μας .

Η ζύμη μας είναι εύκολη και γρήγορη με πολύ απλά υλικά .

Αν χρειαστεί να τα αφήσουμε στο ψυγείο και να φτιάξουμε  μετά από 24 ή και περισσότερες ώρες λειτουργούν μια χαρά. Τυλίγουμε την ζύμη μας με διάφανη μεμβράνη και την φυλάμε στην συντήρηση του ψυγείου . Φτάνει να τα αφήσουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου για λίγη ώρα ...

Τα μπισκότα διατηρούν το σχήμα τους,όταν ψήνονται ελάχιστα θα το διαφοροποιήσουν. Δεν χρησιμοποιούμε μπείκιν πάουντερ όταν θα τα στολίσουμε με ζαχαρόπαστα,θα κρατήσουν το σχήμα τους 

Εμένα όμως μου αρέσει να πρόσθετω ελάχιστη ποσότητα. Σχεδόν μισό κουταλάκι του γλυκού,κρατάνε το σχήμα τους,μου αρέσουν πιο πολύ με το μπέικον παουντερ . 

Το βούτυρο δεν χρειάζεται να είναι σε θερμοκρασία δωματίου,πρέπει το βούτυρο μας να μην είναι σφιχτό αλλά το αφήνουμε περίπου 15_20 λεπτά,ίσα _ίσα να μαλακώσει το βούτυρο και να απόκτησει ελαστικότητα και με το δάχτυλο μας του κάνουμε μια εσοχή ...τότε είναι έτοιμο το βούτυρο μας .Το κόβουμε σε κύβους και έπειτα το ανακατεύουμε με την ζάχαρη  να γίνει κρέμα .

Έχω δοκιμάσει να χρησιμοποιήσω και ζάχαρη _άχνη .

Η ζύμη μας μετά το ανακάτεμα έχει την υφή του play-boh και με τα χέρια μας την"ζυμώνουνε "και την κάνουμε μια λεία μπάλα,επίσης τα αποκόμματα τα ενσωματώνουμε στην αχρησιμοποίητη ζύμη και συνεχίζουμε το κόψιμο των μπισκότων.Αν η ζύμη μας για κάποιο λόγο είναι στεγνή προσθέτουμε στα χέρια μας 1_2 κουταλιές γάλα ή κρέμα γάλακτος  και ομογενοποιούμε την ζύμη μας όπως λέω πιο πάνω.  Αν δεν έχουμε αρκετή ποσότητα αλεύρου (η υγρασία  στο σπίτι,η εποχή και ο τρόπος που μετράμε τα υλικά μας )τα μπισκότα μας υπάρχει πιθανότητα να απλώσουν για αυτό προσθέτουμε μια μικρή ποσότητα στα χερια μας ή στον πλάστη 

Δεν ανακατεύουμε υπερβολικά την ζύμη γιατί μπορεί να πάρει υπερβολικό αέρα η ζύμη και να απλώσουν στο φούρνο .

Ψήνουμε τα μπισκότα μας 8_9 λεπτά τα μεγάλα κουπάτ μπισκότων και 6_8 λεπτά τα μικρά κουπάτ μπισκότων,είναι έτοιμα όταν αποκτήσουν ένα πιο σκούρο χρώμα,το εσωτερικό των μπισκότων πρέπει να είναι μαλακό όταν βγαίνουν από το φούρνο .Θα σφίξουν και θα κρυώνουν με αποτέλεσμα να έχουμε την υπέροχη υφή που θέλουμε. Το πολύ ψήσιμο θα κάνει τα μπισκότα μας ξηρά και σκληρά η τραγανά 

Αφού κρυώσουν μετά από πέντε λεπτά τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα με μια σπάτουλα .

Μπορούμε να παραλείψουμε το εκχύλισμα αμυγδάλου και να προσθέσουμε την ίδια ποσότητα σε καθαρή βανίλια ή και τις βανιλίνες ακόμα και αρώματα από εσπεριδοειδή . 

Οι κούπες που χρησιμοποιώ είναι οι αμερικάνικες 

1 κούπα 250 ml υγρα 

1 κουπα 140  γρ στερεά 

ΥΛΙΚΑ:

250  γρ βούτυρο ανάλατο 

200 γρ ζάχαρη λεπτή κρυσταλλική 

1κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας.

1 αυγό μέτριο 

1 κουταλάκι του γλυκού μπείκιν πάουντερ 

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 

3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις ίσως λίγο πιο περισσότερο ανάλογα το αυγό το μέγεθος του  360 _ 420γρ


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Χτυπάμε το βούτυρο που το έχουμε βγάλει από το ψυγείο να έρθει σε θερμοκρασία  με την ζάχαρη στην δυνατή ταχύτητα του μίξερ να αφρατέψουν και να γίνουν σαν κρέμα,  προσθέτουμε το αυγό τέλος ρίχνουμε τις βανίλιες και το εκχύλισμα  και το κοσκινισμένο  αλεύρι,το αλάτι, ζυμώνουμε μέχρι να απορροφήσει το αλεύρι καλά.
  • Με μια μαρίζ ενσωματώνουμε την ζύμη μας μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μπάλα την τυλίγουμε με μεμβράνη και την βάζουμε 60 λεπτά στο ψυγείο, (αυτό γίνετε για να σφίξει το βούτυρο και να ανοίγει καλύτερα το φύλλο και  να  μην  απλώσουν  στο  ψήσιμο  όσο περισσότερο αφήνουμε την ζύμη τόσο ποιο καλύτερο αποτέλεσμα έχουμε ).
  • Πάνω στον πάγκο εργασίας μοιράζουμε την ζύμη μας σε 2_3 κομμάτια και στην συνέχεια  σε ένα κομμάτι λαδόκολλα βάζουμε την ζύμη μας και με μια ακόμα λαδόκολλα από πάνω και τον πλάστη ανοίγουμε φύλλο σε πάχος 5-7 mm, κόβουμε με κου πατ ή  κύκλο 7 εκατ , τα  τοποθετούμε  στο ταψί με λαδόκολλα με κενό ανάμεσα τους, ή κόβουμε τα μπισκότα με κουπάτ και μεταφέρουμε την λαδόκολλα στο ταψί και τα βάζουμε στο ψυγείο για  30 λεπτά να παγώσουν και βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο και αφαιρούμε την περίσσια  ζύμη και τα  βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο και τα ψήνουμε  
  • Τοποθετούμε το ταψί στο ψυγείο (ή στην κατάψυξη) για 10 λεπτά - αν η ζύμη μπει σε κρύο περιβάλλον θα βοηθήσει τα μπισκότα να κρατήσουν το ωραίο στρογγυλό σχήμα τους, τα ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 160_170  βαθμούς πάνω και κάτω για 10-12 λεπτά  ανάλογα το μέγεθος μέχρι να χρυσίσουν λίγο.Δεν απομακρυνόμαστε από το φούρνο γιατί υπάρχει περίπτωση  να  τα  ψήσουμε  περισσότερο και δεν  το θέλουμε .




Στολίζουμε με ζαχαρόπαστα  ή  με σοκολατένιο γλάσο ή γλάσο αυγού 
Στο μέλλον θα ετοιμάσω μια συνταγή και για τα δύο ..και θα της αναρτήσω. 

Ως την επόμενη  φορά  που  θα ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΟ ΚΕΙΚ




Η δοσομετρική κούπα που χρησιμοποιώ στην κουζίνα μου .
1κούπα =250ml για τα υγρά 
1κούπα =140γρ για τα στερεά

Δείτε  εδώ  θα σας βοηθήσει για τα τρόπο μετρήσεις των υλικών μας

            Το κέικ είναι για μένα το αγαπημένο μου γλύκο,είναι το πρώτο γλυκό που έμαθα να φτιάχνω σε πολύ μικρή ηλικία .Θυμάμαι ήμουν μικρό κοριτσάκι 12 χρονών που πρωτοέφτιαξα με τα χέρακια μου μόνη μου και κατάφερνα πάντα να φτιάξω το πιο "μπαμπάτσικο" καλοφουσκωμένο να το παινευτώ ..☺ 

 Φυσικά και στις δύο μου κόρες το κέικ είναι το αγαπημένο τους γλυκό του...πάντα θα με βοηθήσουν να το φτιάξουμε παρεούλα..Σπάνια θα φτιάξω μόνη μου κέικ πάντα θα έχω δίπλα μου μια από της δύο ...αφού στο τέλος θα γλύφουν τα τοιχώματα του μπολ και ιδιαίτερα των νηστίσημων σοκολατένιων κέικ που τα θεωρώ πιο υγιεινά μιας και δεν έχουν μέσα το ωμό αυγό.. Και φυσικά να τονίσω πόσο πολύ μας αρέσει αυτή η μυρωδιά του κέικ όσο ψήνετε ..μοσχοβολάει όλο το σπίτι μας ..αλλά και όλος ο όροφος της πολυκατοικίας μας ...Πάμε λοιπόν να δούμε κάποια μυστικά για ένα τέλειο κέικ ... τα ίδια μυστικά ισχύουν και για την βασιλόπιτα μας ...την πρωτοχρονιά 

  1. Όλα τα υλικά μας να έχουν την ίδια θερμοκρασία:   Τα υλικά μας , όλα τα υλικά πρέπει να έχουν την ίδια θερμοκρασία,του δωµατίου .Τα αυγά μας,το βούτυρο ,το γάλα ,το γιαούρτι, ο χυμός. Τα βγάζουμε από το ψυγείο και τα τοποθετούμε  στον πάγκο της κουζίνας μας το λιγότερο μια ώρα πιο πριν .
  2. Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά μας πριν ξεκινήσουμε:  Έτυχε πολλές φορές να ξεχάσουμε να προσθέσουμε τα πιο σημαντικά υλικά ..όπως το μπέικιν πάουντερ ή την σόδα και το κέικ μας να μην φουσκώσει ,για αυτό πάντα φροντίζουμε πριν αρχίσουμε να το φτιάχνουμε,συγκεντρώνουμε όλα μας τα υλικά στον πάγκο της κουζίνας μας. Σε περίπτωση που σας συμβαίνει κάτι τέτοιο μην αγχωθείτε σας δίνω συνταγή Εδώ τα τρουφάκια της ανακυκλώσεις ώστε να μην πάει χαμένο το κέικ μας
  3. Η μέτρηση των υλικών μας :  Καλό είναι στην κουζίνα μας να έχουμε μια ζυγαριά κουζίνας που θα μας λύσει τα χέρια μας. Μετράμε τα υλικά και συνεχίζουμε στην παρασκευή του γλυκού μας .Αν πάλι δεν έχουμε καλό είναι να έχουμε τις δοσομετρικές κούπες των 250 ml για τα υγρά και 140 γρ για τα στερεά υλικά μας. Αν πάλι δεν μπορούμε να έχουμε στα εργαλεία της κουζίνας τις δοσομετρικές κούπες καλό θα ήταν να μετράμε όλα τα υλικά μας με την ίδια κούπα . Υπάρχουν συνταγές που μας λένε για φλιτζάνι του τσαγιού, τα μετράμε όλα με το ίδιο και όχι μεγαλύτερο ή  μικρότερο . Δίνω εδώ ένα λιγκ που θα μας βοηθήσει να αντιστοιχήσουμε τις κούπες  σε γραμμάρια. 
  4. Προθέρμανση του φούρνου μας :Πριν ξεκινήσουμε να ετοιμάζουμε το γλυκό μας ανάβουμε το φούρνο μας,χρειάζεται τουλάχιστον 10 ' ,πρέπει να είναι καλά προθερμασμένος, για να ψήσουμε σωστά το γλυκό μας .
  5. Σημαντικό για μας είναι να γνωρίζουμε πως λειτουργεί ο φούρνος  μας :Κάθε φούρνος έχει τις ιδιαιτερότητες του και τα δυνατά του σημεία. Στην κουζίνα της μαμάς που είναι μια κουζίνα 25 χρονών και πιο περισσότερο ,τα κεικ τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 50'_55',οι παλιές κουζίνες κατάλαβα ότι είναι πολύ δυνατές και καίνε τα γλυκά σε μεγάλες θερμοκρασίες, στο δικό μου ψήνω τα κέικ μου στους 180 βαθμούς για τα πρώτα 35'_40' λεπτά και έπειτα θα χαμηλώσω την θερμοκρασία στους 160 βαθμούς για αλλά 10 '. Θα πρέπει η κάθε μιας μας να πειραματηστεί και να μας γίνει γνωστό ότι θα καταστρέψουμε μερικά κέικ μέχρι να μάθουμε πως λειτουργεί ο φούρνος μας , ακόμα  καλύτερο θα ήταν να συμβουλευτούμε και το εγχειρίδιο της συσκευής μας,θα μας λύσει πολλές απορίες. Φυσικά δεν ανοίγουμε το φούρνο μας ,δεν είμαστε ανυπόμονες,το κέικ θέλει  περίπου 30' _40' να σταθεροποιηθεί.Όταν ανοίξουμε την πόρτα μας ο φούρνος χάνει την θερμοκρασία και οπότε και το κέικ μας θα χάσει τον όγκο του "κοινώς κάθεται ".Επιχειρούμε να ανοίξουμε το φούρνο μας αφού περάσουν τα 50 ' που το ψήνουμε 
  6. Με ένα καθαρό ξύλο από σουβλάκια ή καθαρό μαχαίρι το τρυπάμε: Μόλις περάσουν πρώτα 50' λεπτά για καταλάβουμε ότι έχει ψηθεί θα το τρυπήσουμε και θα προσπαθήσουμε να το τρυπήσουμε στο κέντρο του και να φτάσει το μαχαίρι μας ή το ξύλο μέχρι τον πάτο της φόρμας. Αν το αντικείμενο μας είναι στεγνό_καθαρό,τότε το κέικ έχει στεγνώσει και είναι ψημένο, αν όμως έχει υπολείμματα από την ζύμη θα χρειαστεί άλλα 8_10' ακόμα ψήσιμο. 
  7. Οι φόρμες που θα χρησιμοποιήσουμε θα τις βουτυρώσουμε και φυσικά θέλει προσοχή στην σωστή επιλογή της : Κάθε φόρμα ψησίματος κάνει διαφορετικό ψήσιμο. α)Χρησιμοποιουμε πάντα καλής ποιότητας μεταλική αντικολλητική φόρμα για κέικ, στρογγυλή με την τρύπα στην μέση ,περνάει ο θερμός αέρας και φουσκώνει το κέικ ομοιόμορφα.Είναι ναι μεν αντικολλητική αλλά πρέπει να την βουτυρώσουμε και να την αλευρώσουμε για να ξεκολλήσει το κέικ....αλλιώς δεν θα το καταφέρουμε θα μας μείνει το μισό στον πάτο της φόρμας, την έχω πατήσει,σας το λέω .  β) Ακόμα μπορούμε να επιλέξουμε και φόρμα σιλικόνης με την τρύπα στην μέση, δεν χρειάζεστε να βουτυρώσουμε/αλευρώσουμε αλλά όμως ψήνει το κέικ μας πιο αργά θέλει προσοχή στους χρόνους ψησίματος πρέπει να έχουμε το νου μας .  γ)Επιλέγουμε φόρμα μεταλλική καλής ποιότητας στρογγυλή ή μακρόστενη. Στην μακρόστενη φόρμα έχουμε την δυνατότητα να ψήσουμε μέχρι και 2 μακρόστενες φόρμες με μια απόσταση μεταξύ τους .Δεν σας συνιστώ το εμαγιέ ταψί ειναι πολυ χοντρό και δεν διαπερνά η θερμοκρασία, με αποτέλεσμα το κέικ να  χάνει τον όγκο του "να κάθεται ".
  8. Ποσότητα  υλικού στη φόρμα:  Η ποσότητα μείγματος στην φόρμα μας δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 3/4 της φόρμας που χρησιμοποιούμε, αν βάλουμε  περισσότερο το μείγμα καθώς θα ψήνετε θα φουσκώσει και ξεχειλίζει και θα λερώνει τον φούρνο μας ,θα καίγεται όσο θα ψήνεται το κέικ και θα βγάζει καπνούς, μην απορείτε την έχω πατήσει δυστυχώς. Και αφού το απλώσουμε στην φόρμα χτυπάμε λίγο την φόρμα μαλακά στον πάγκο εργασίας ..και με ένα μαχαίρι του κάνουμε ένα κύκλο στο κέντρο να βγει ο αέρας που πήρε το μείγμα μας όσο το δουλεύαμε με το μίξερ ή με τον αυγοδάρτη  ....αυτό θα βοηθήσει το κέικ να μην κάνει βουναλάκι  που γίνετε συνήθως στις βασιλόπιτες .
  9. Πότε θα ξεφορμάρουμε το κέικ μας : Αφού είμαστε σίγουροι ότι το κέικ μας είναι έτοιμο ψημένο το βγάζουμε από το φούρνο  !Είναι όμως πολύ ζεστό και μαλακό και με πολύ υγρασία. Το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά,εγώ κάνω το εξής...στα 5 λεπτά γυρίζω την φόρμα μου ανάποδα πάνω σε μια πιατέλα και πάνω του βάζω μια καθαρή πετσέτα κουζίνας βρεγμένη και καλά στιμμένη,το κέικ θα υδρώσει και θα γλιστρήσει αμέσως και θα πέσει στην πιατέλα μας όπως βλέπετε στις παραπάνω και παρακάτω φωτογραφίες μου.
  10.   Μετά από πόση ώρα στολίζουμε και αποθηκεύουμε το κεικ :  Περιμένουμε να κρυώσει το κέικ καλά γιατί αν το αποθηκεύσουμε ζεστό πανιάσει γιατί θα απορροφήσει τους υδρατμούς που θα βγάζει όσο είναι ζεστό ..πάνω από μια ώρα το αφήνω. Στη συνέχεια το γλάσαρουμε  με σχεδόν κρύο σοκολατένιο γλάσο.  Με το ζόρι τα κρατάω τα κορίτσια μου απο το να ορμήξουν......αλλά επειδή τους αρέσει το σοκολατένιο γλάσο κάνουν υπομονή και το απολαμβάνουν .....Πιο μικρές πρέπει να ομολογήσω ότι δεν υπήρχε κέικ μετά από μια ώρα...παρά μονάχα λίγα κομμάτια ή ακόμα και ψίχουλα....
  11. θέλω να σας  κάτι πολύ σημαντικό,ακολουθούμε πίστα την πρώτη φορά που θα εκτελέσουμε την συνταγή : Αφού  την φτιάξουμε την πρώτη φορά και δούμε ότι κάτι δεν μας άρεσε, τότε μόνο μπορούμε  αφαιρέσουμε ή να προσθέσουμε υλικά  .
  12. Ένα τελευταίο που έχω να προσθέσω είναι ότι είτε το κέικ το χτυπήσουμε στο μίξερ .είτε με το χέρι με το σύρμα πρέπει πρώτα να λιώσουμε _διαλύσουμε  την ζάχαρη με το βούτυρο ..στην συνέχεια προσθέτουμε ένα _ένα τα αυγά,το υγρό γάλα ή χυμό ,τα αρώματα και φυσικά δεν ξεχνάμε να κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι και μπέικιν πάουντερ .Το αλεύρι το προσθέτουμε λίγο _λίγο και το ενσωματώνουμε στο μείγμα με μια μαρίζ,σταματάμε το χτύπημα με το μίξερ μόνο με την μαρίζ .
  13. Θα βρείτε  εδώ όλες τις δικές μου συνταγές απλών και σοκολατένιων κέικ.Κέικ με ανθρακικό νερό,με γιαούρτι,γάλα ,χυμό λεμόνι 🍋,χυμό πορτοκάλι 🍊 ,χυμό σαγκουίνια,λάδι ,με το  αγαπημένο μου κεφίρ,με πούδρα αμυγδάλου,με χοντροκομμένα καρύδια , με πούδρα φουντουκιού,σοκολατένια κέικ ,με μήλο,νηστίσημα και σοκολάτα . Κεικ του 5' χτυπημένα με το χέρι ,κέικ χτυπημένα με τον αυγουλοδαρτη και κέικ με το μίξερ 
Ως την επόμενη  φορά  που  θα ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022

ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2022




Αγαπημένοι φίλοι!
Εύχομαι η νέα χρονιά να φέρει υγεία,αγάπη,,
αισιοδοξία και πάνω απ’ όλα ελπίδα για τον καθένα ξεχωριστά !
Ελπίδα ότι ο νέος χρόνος θα σβήσει τα άσχημα και στην θέση του θα φέρει καλές και ευτυχισμένες στιγμές και θα φέρει πολλά χαμόγελα σε όλους μας !
Καλή,
ευλογημένη και ευτυχισμένη χρονιά!

Θα είμαστε και πάλι κοντά σας μετά τα Φώτα, με πολλά πολλά πλάθω ζυμαράκια .

H συνταγή για  όσους  θέλουν να  φτιάξουν  αυτά  τα  υπέροχα  μπισκοτάκια βουτύρου ..θα  τα  βρείτε Υπέροχα μπισκότα βουτύρου


ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ-ΕΥΤΥΧΙΑ-                                     ᾹΓΑΠΗ -ΕΥΛΟΓΙΑ 

Ως την επόμενη  φορά  που  θα ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

VEGAN ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ 2022



 Αυτό το διάστημα δεν φτιάχνω κέικ με αυγά πάρα μονάχα νηστίσιμα. Πειραματίζομαι με διάφορα υλικά που έχω στην κουζίνα μου .Έκανα μια δοκιμή ..θα φτιάξω το κεικ αυτό για vegan βασιλόπιτα για όσους θέλουν πιο υγιεινό χωρίς βούτυρο και αυγά, αφράτο,γεμάτο αρώματα,με την κατάλληλη υγρασία,δεν έχει να  ζηλέψει τίποτα απο την κανονική βασιλόπιτα . ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ...

Σήμερα είχα πορτοκάλια ολοφρεσκα σαγκουίνια από την πορτοκαλιά στον κήπο των γονιών μου .
Μόνο που κόπηκαν λίγο γρήγορα και δεν ωρίμασαν όπως έπρεπε...και δεν είχαν το σωστό χρώμα ..βαθή κόκκινο δεν σας κρύβω ότι φοβήθηκα ότι το κεικ θα πάρει χρώμα κόκκινο   .
Τα κορίτσια μου λατρεύουν τα κείκ..όχι μόνο εκείνα αλλά και εμείς οι μεγάλοι... ένα κείκ νηστίσιμο με ανθρακούχο νερό που είχα στο ντουλάπι και χυμό από σαγκουινια αρώματα τσουρεκιού και τριμμένα καρύδια μπορούμε να βάλουμε και αμύγδαλα ότι μας αρέσει .
Ένα κέικ εύκολο και γρήγορο που γίνετε μόνο με την βοήθεια ενός αυγουλοδάρτη και μόνο ..και με αρώματα Τσουρεκιού .

Φτιάξαμε στο παρελθόν κέικ με ανθρακούχο νερό ...Εύκολο κέικ με ανθρακούχο νερό .Συνεχίζω να φτιάχνω κεικ ...τα αγαπάμε πολύ στην οικογένεια μας ....


ΥΛΙΚΑ:
450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις .
280 γρ. χυμό από σαγκουίνια_ πορτοκάλια 
200 ml ανθρακούχο νερό 
100 γρ. καλαμποκέλαιο 
220_250 γρ. ζάχαρη (1 κούπα και 1/4)
100 γρ. καρύδι  ή αμύγδαλο χοντροαλεσμένο
Το ξύσμα ύσμα ενός πορτοκαλιού
2 βανίλιες _ζαχαρη με άρωμα κανέλας 
1 πρέζα αλάτι 
1/2 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο και μαχλέπι (προαιρετικά)
20 γρ μπείκιν πάουντερ
1 και 1/2κουταλάκι του γλυκού σόδα 
100 γρ τρούφα σοκολάτας 
Για τη διακόσμηση: λίγη άχνη κ ξύσμα σοκολάτας 


Η αμερικανική κούπα _μεζούρα που μετράω τα υλικά μου ..
1 κούπα υγρά =250ml
2 κούπα Αλευρά =140γρ 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 165-170 βαθμούς 
  • Βουτυρώνουμε με λάδι την  φόρμα  του κέικ διαστάσεων  23_26 εκατ  διάμετρο όχι μεγαλύτερη και ύψος 8-10 εκατ και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με λίγο αλεύρι τη φόρμα του κέικ και αφαιρούμε το περιττό .
  • Χτυπάμε το λάδι και τη ζάχαρη σε ένα μπολ με ένα πιρούνι ή αυγουλοδάρτη για 4_5λεπτά μέχρι να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα να μας (όχι περισσότερο).  
  • Προσθέτουμε στο λάδι και το χυμό σαγκουινιού και το ανθρακούχο νερό, ανακατεύουμε για να αναμειχθούν τα υλικά μας .Ανακατεύουμε το αλεύρι με την κανέλα,την σόδα , το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια και το ξύσμα  και τα αρώματα 
  • Κοσκινίζουμε και ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας .
  • Προσθέτουμε στο μείγμα τον 1/2 του αλευριού με το μπέικιν πάουντερ Και προσθέτουμε και την τρούφα σοκολάτας ..Ανακατεύουμε με μια μαρίζ το μείγμα και προσθέτουμε και τα τριμμένα καρύδια 
  • Και πάλι, προσθέτουμε το 1/2 του αλευριούΑνακατεύουμε το μείγμα  για  λίγο ελαφρά. 
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς μεσαία σχάρα  με αντιστάσεις  Ψήνουμε περίπου 50 λεπτά.. Ελέγχουμε με  το ... ξύλινο σουβλάκι ή μαχαίρι και  προσέχουμε...κάθε φούρνος ψήνει  με διαφορετικό τρόπο. 
  • Περιμένουμε το ψημένο κέικ να κρυώσει για 15 λεπτά και αφαιρούμε από την φόρμα  γυρίζοντας το ανάποδα πάνω σε  μια  πιατέλα για κέικ .
  • Και πασπαλίζουμε το κέικ με ζάχαρη άχνη και αφήνουμε  να κρυώσει εντελώς
  • *Η ποσότητα ζάχαρης για μας είναι υπερβολική. Προσπαθώ να μειώνω τις ποσότητες στα γλυκά μας.  


Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές.

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021

ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΣΑΓΚΟΥΙΝΙΑ

Άνετα μπορεί να γίνει μια vegan βασιλόπιτα .


Αυτό το διάστημα δεν φτιάχνω κέικ με αυγά πάρα μονάχα νηστίσιμα. Πειραματίζομαι με διάφορα υλικά που έχω στην κουζίνα μου .Έκανα μια δοκιμή ..θα φτιάξω το κεικ αυτό για vegan βασιλόπιτα για όσους θέλουν πιο υγιεινό χωρίς βούτυρο
και αυγά, αφράτο ,γεμάτο αρώματα ,με την κατάληλη υγρασία ,δεν έχει να  ζηλέψει τίποτα απο την κανονική βασιλόπιτα . ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ...
Σήμερα είχα πορτοκάλια ολοφρεσκα σαγκουίνια από την πορτοκαλιά στον κήπο των γονιών μου .
Μόνο που κόπηκαν λίγο γρήγορα και δεν ωρίμασαν όπως έπρεπε...και δεν είχαν το σωστό χρώμα ..βαθή κόκκινο δεν σας κρύβω ότι φοβήθηκα ότι το κεικ θα πάρει χρώμα κόκκινο   .
Τα κορίτσια μου λατρεύουν τα κείκ..όχι μόνο εκείνα αλλά και εμείς οι μεγάλοι.  ... ένα κείκ νηστίσιμο με ανθρακούχο νερό που είχα στο ντουλάπι και χυμό από σαγκουινια αρώματα Τσουρεκιού και τριμμένα καρύδια μπορούμε να βάλουμε και αμύγδαλα ότι μας αρέσει .
Ένα κέικ εύκολο και γρήγορο που γίνετε μόνο με την βοήθεια ενός αυγουλοδάρτη  και μόνο ..και  με αρώματα Τσουρεκιού .

Φτιάξαμε στο παρελθόν κέικ με ανθρακούχο νερό ...Εύκολο κέικ με ανθρακούχο νερό .Συνεχίζω να φτιάχνω κεικ ...τα αγαπάμε πολύ στην οικογένεια μας ....

ΥΛΙΚΑ:
450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις .
280 γρ. χυμό από σαγκουίνια_ πορτοκάλια 
200 ml ανθρακούχο νερό 
100 γρ. καλαμποκέλαιο 
220_250 γρ. ζάχαρη (1 κούπα και 1/4)
100 γρ. καρύδι χοντροαλεσμένο
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
2 βανίλιες
1 πρέζα αλάτι 
1/2 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο και μαχλέπι (προαιρετικά)
20 γρ μπείκιν πάουντερ
1 και 1/2κουταλάκι του γλυκού σόδα 
100 γρ τρούφα σοκολάτας 
Για τη διακόσμηση: λίγη άχνη κ ξύσμα σοκολάτας 


  Η αμερικανική κούπα _μεζούρα που μετράω τα υλικά μου ..
1 κούπα υγρά =250ml
2 κούπα Αλευρά =140γρ 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 165-170 βαθμούς 
  • Βουτυρώνουμε με λάδι την  φόρμα  του κέικ διαστάσεων  23_26 εκατ  διάμετρο όχι μεγαλύτερη και ύψος 8-10 εκατ και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με λίγο αλεύρι τη φόρμα του κέικ και αφαιρούμε το περιττό .
  • Χτυπάμε το λάδι και τη ζάχαρη σε ένα μπολ με ένα πιρούνι ή αυγουλοδάρτη για 4_5λεπτά μέχρι  να  γίνει ομοιόμορφο το μείγμα  μας (όχι περισσότερο).  
  • Προσθέτουμε στο λάδι και το χυμό σαγκουινιού και το ανθρακούχο νερό, ανακατεύουμε για να αναμειχθούν τα υλικά μας .Ανακατεύουμε το αλεύρι με την κανέλα,την σόδα , το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια και το ξύσμα  και τα αρώματα 
  • Κοσκινίζουμε και ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας .
  • Προσθέτουμε στο μείγμα τον 1/2 του αλευριού με το μπέικιν πάουντερ Και προσθέτουμε και την τρούφα σοκολάτας ..Ανακατεύουμε με μια μαρίζ το μείγμα και προσθέτουμε και τα τριμμένα καρύδια 
  • Και πάλι, προσθέτουμε το 1/2 του αλευριούΑνακατεύουμε το μείγμα  για  λίγο ελαφρά. 
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς μεσαία σχάρα  με αντιστάσεις  Ψήνουμε περίπου 50 λεπτά.. Ελέγχουμε με  το ... ξύλινο σουβλάκι ή μαχαίρι και  προσέχουμε...κάθε φούρνος ψήνει  με διαφορετικό τρόπο. 
  • Περιμένουμε το ψημένο κέικ να κρυώσει για 15 λεπτά και αφαιρούμε από την φόρμα  γυρίζοντας το ανάποδα πάνω σε  μια  πιατέλα για κέικ .
  • Και πασπαλίζουμε το κέικ με ζάχαρη άχνη και αφήνουμε  να κρυώσει εντελώς
  • *Η ποσότητα ζάχαρης για μας είναι υπερβολική. Προσπαθώ να μειώνω τις ποσότητες στα γλυκά μας.  



Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές