Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

ΜΙΣΟΦΕΓΓΑΡΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΔΑΜΟ




Μπισκοτάκια με βούτυρο  .. αρωματικά και τριφτά σαν κουραμπιεδάκια και καρύδια  τριμμένα!
Τα μπισκοτάκια ετοιμάζονται εύκολα, ζυμώνονται γρήγορα με το χέρι, τα ξηρά υλικά τρίβονται  με ανάλατο βούτυρο μέχρι να σχηματίσουμε μια ψυχουλιαστή και στην συνέχεια προσθέτουμε τον κρόκο και ζυμώνουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη, με άρωμα βανίλιας και φρεσκοτριμμένου κάρδαμο τόσο όσο χρειάζεται να δώσει στα μπισκότα μας άρωμα ανατολής 
Είναι σημαντικότερο η με ζύμη να την παγώσουμε για 1_2 ώρες ,μπορούμε αν θέλουμε να την ετοιμάσουμε και από την προηγούμενη μέρα. Και επίσης αφού φτιάξουμε τα μπισκότα μας τα παγώνουμε για καμιά ώρα, για να κρατήσουν το σχήμα τους,περιέχουν μπόλικο βούτυρο και με την θερμότητα των χεριών για να σχηματίσουμε το σχήμα τους η ζύμη μαλακώνει.Τα μπισκότα είναι σφιχτά στην όψη αλλά όταν δαγκώνουμε μια μπουκιά λιώνουνστο στόμα και νιώθουμε όλα τα αρώματα ένα _ένα .Αν έχουμε βάζουμε σπόρους λοβού βανίλιας αλλά ξέρω ότι είναι ακριβό, οπότε μπορούμε μα προσθέσουμε εκχύλισμα βανίλιας ή ζάχαρη-βανίλια...Το κάρδαμο είναι σε μικρή ποσότητα εδώ,τόσο όσο που αρκεί να μας δώσει το άρωμα ανατολής.
Αυτή την εποχή αγοράζω φρέσκοαλεσμένο και το αποθηκεύω σε βάζω καλά κλεισμένο να κρατήσει το άρωμα του, το χρησιμοποιώ συχνά στις γλυκές μου ζύμες.
 Χρησιμοποιώ καρύδια αλλα μπορούν να γίνουν και με αμύγδαλα  
Τα τυλίγουμε άχνη _ζαχαρη βουτώντας τα οσο είναι ακόμα χλιαρά,
ράμε τα υλικά σωστά τις κούπες μεζούρες που έχω πιο κάτω ,γεμίζοντας την κούπα και με ένα μαχαίρι κόβουμε το περιττό αλεύρι 
Δείτε  εδώ  θα σας βοηθήσει για τα τρόπο μετρήσεις των υλικών μας
Πάμε  στην κουζίνα  να τα φτιάξουμε :

ΥΛΙΚΑ:
250 γρ φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου  σε κύβους 
1 κρόκο  αυγού
1/2 κούπα ζάχαρη
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις μετρημένο σωστά και μια _δυο κουταλιές σούπας (300γρ )
100 γρ καρύδια  τριμμένα  ψιλοκομμένα 
1/4 κουτάλι του γλυκού κάρδαμο αλεσμένο 
2 φακελάκια ζάχαρη-βανίλια ή αν έχουμε λοβό βανίλιας ή μια κουταλιά της σούπας εκχύλισμα 
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 /8 κουταλάκι του γλυκού κανελα 
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για το τέλος:
150 γρ ζάχαρη άχνη 
10 γρ βανίλια  ζάχαρη με άρωμα 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  •  Τοποθετούμε σε ένα ταψί λαδόκολλα 
  • Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε και τη ζάχαρη-άχνη,το μπέικιν πάουντερ ,τις βανίλιες 
  • Στο μπολ προσθέτουμε το βούτυρο που το έχουμε κόψει σε κυβάκια με την ζάχαρη-άχνη στην προσθέτουμε και με τα χέρια μας τρίβουμε το βούτυρο και το μείγμα μας είναι λεπτά ψυχούλα ,τέλος ρίχνουμε το καρδαμο  και τέλος τον κροκο αυγού και με τα χέρια μας την μαζεύουμε την ζυμη σε μια μπάλα και στην συνέχεια το πλάθουμε δε φυτίλι,που το τυλίγουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1ωρα το λιγότερο. Μπορούμε να ετοιμάσουμε την ζύμη και μια μέρα πιο πριν και την τυλίγουμε την φυλάμε στο ψυγείο. Σε αυτή την περίπτωση πριν τα πλάσουμε τα μισοφέγγαρα,η ζύμη μπορεί να χρειαστεί λίγο να την μαλακώσουμε  λίγο με τα χέρια μας,αλλά μην το παρακάνουμε.
  •  Πλάθουμε και ψήνουμε τα μισοφέγγαρα
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς. Κόβουμε το κρύο φυτίλι σε κομμάτια. Κάθε κομμάτι το πλάθουμε σε φυτίλι,που το λεπτένουμε στις άκρες και σχηματίζουμε σε μισοφφεγγαρο 
  • Τοποθετούμε στο ταψί με την λαδόκολλα με λίγη απόσταση μεταξύ τους και  σκεπάζουμε με χαρτί ψησίματος και ξαναβάζουμε στο ψυγείο για 20_30 λεπτά.Ψηνουμε στις αντιστάσεις πάνω και κάτω για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να χρυσίσουν λίγο.Δεν απομακρυνόμαστε  από το φούρνο γιατί υπάρχει περίπτωση να τα ψήσουμε περισσότερο και δεν το θέλουμε .Θα είναι ακόμα μαλακά και εύθραυστα για αυτό τα αφήνουμε να κρυώσουν στο ταψί για 10 λεπτά πριν τα βουτήξουμε στην άχνη 
  • Περιμένουμε να κρυώσουν τα βουτάμε σε ένα γεμάτο μπολ με άχνη και μια βανίλια και τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς και στην συνέχεια τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη-άχνη 

Η δοσομετρική αμερικάνικη κούπα που χρησιμοποιώστην κουζίνα μου 
1 κούπα =140γρ στερεά
1  κούπα =250 ml υγρά




Ως την επόμενη  φορά  που  θα ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούργιες  συνταγές μας .


Δεν υπάρχουν σχόλια: