Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

ΠΩΣ ΘΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ ΤΗΝ ΜΑΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΦΟΥΣΚΩΜΑ ΤΗΣ ΖΥΜΗΣ

Όταν άρχισα να πειραματίζομαι για πρώτη φορα με τις ζύμες, είχα πολύ άγχος.
Φοβόμουν πολύ πως θα καταφέρω να δημιουργήσω το καλύτερο αποτελεσμα στα ψωμάκια μου..και κάθε είδος  αρτοποιίας που θα έφτιαχνα για την οικογένεια μου .
Μου πήρε ομολογώ λίγο χρόνο να καταλάβω πως λειτουργεί η μαγιά και φυσικά πως θα εξασφαλίσω το σωστό φούσκωμα της ζύμης. 
Θα πω πως χρειάζεται λίγη υπομονή και πολλές προσπάθειες ,μόλις όμως τα καταφέρουμε θα μας φανεί πολυ εύκολο,δεν θα αφήνουμε μέρα που να μη πιάσουμε στα χέρια μας ,αλεύρι και φυσικά ζυμαράκια, θα θέλουμε συνέχεια να '"Πλάθουμε ζυμαράκια"' ..🍞
Έχοντας ζωηρή, υγιεινή μαγιά θα έχουμε εξασφαλίσει μια απαλή ,φουσκωτή,πλήρως φουσκωμένη ζυμη κάθε φορά .

Πάμε να δούμε μερικά μυστικά για το πιο καλύτερο αποτελεσμα :
  • Πόση μαγιά υπάρχει σε ένα πακέτο: Ένα μικρό πακέτο μαγιάς 7_9 γρ  ισούται με 2 -1/4 κουταλάκια του γλυκού.Συνήθως θα χρειαστούμε 1/4 της κούπας νερό χλιαρό για να ενεργοποιηθεί αυτή η ποσότητα και μας δίνει 1/2 κούπας πλήρως ενεργή μαγιά.

  • Χρειάζεται η μαγιά να ψύχεται? Φυλάσσεται πάντα σε δροσερό,σκοτεινό μέρος,όπως ένα ντουλάπι ή ψυγείο. Μπορούμε να καταψύξουμετην φρέσκια μαγιά και να χρησιμοποιηθεί εντός 6 μηνών. Αυτός είναι και ένας λόγος να την ενεργοποιήσουμετην μαγιά πριν να ξεκινήσουμε μια συνταγή έτσι ώστε να βεβαιωθούμε ότι η μαγιά είναι ζωντανή ακόμα.

  • Ενεργοποίηση της μαγιάς : Ελέγχουμε πρώτα αν η μαγιά μας ,νωπή ή ξηρή έχει λήξει και ακόμα αν έχει αποθηκευτεί σε μη κατάλληλες συνθήκες πιθανότατα,ή θα πούμε με σιγουριά πλέον ότι δεν θα λειτουργήσει.Για να ενεργοποιήσουμε την μαγιά θα χρησιμοποιήσουμε ένα μπολ  με αρκετό ύψος όπου θα προσθέσουμε ένα μέρος ελαφρώς χλιαρό απο το νερό ή το γάλα της συνταγής μας περίπου το 1/4 κούπας,την μαγιά ξερή ή νωπή και 1 /2 κουταλάκι του γλυκού κρυσταλική ζάχαρη. 
  • Το νερό θα πρέπει να είναι σε κατάληλη θερμοκρασία 38 βαθμούς όπως το ζεστό γάλα που ταίζαμε τα παιδιά μας όταν ήταν μωρά,ακόμα και σε θερμοκρασια δωματίου είναι καταλληλο,εάν είναι κρύο, η μαγιά δεν θα ενεργοποιηθεί και αν είναι πολυ ζεστό θα πεθάνει μιας και όπως ξέρουμε η μαγια είναι ζωντανός οργανισμός. Η ζάχαρη παίζει το ρόλο της τροφής για την μαγιά και την βοηθάει να "ξυπνήσει" να ενεργοποιηθεί. Προσθέτουμε και 2_3 κουταλιές αλεύρι στο νερό.
  • Ανακατεύουμε το μείγμα με ένα σύρμα. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10_15 λεφτά.  Δεν θα συνιστούσα τη χρήση αλατιού,έχει διαπιστωθεί ότι σκοτώνει την διαδικασία ενεργοποιήσεις της μαγιάς Αν η μαγιά είναι ζωντανή θα σχηματίσει μια αφρώδη κρούστα που έχει την οσμή της μπύρας ή σιταριού, καθώς τρώει την ζάχαρη και βγάζει αέρια, αν όμως δεν συμβεί τίποτα η μαγιά μας είναι νεκρή. 
  • Δεν θα προχωρήσουμε στην εκτέλεση της συνταγής γιατί με την νεκρή μαγια η συνταγή μας θα αποτύχει. 

  1. Εκτέλεση της συνταγής_ζυμώνουμε την ζύμη : Τηρούμε πίστα τις οδηγίες της συνταγής για να φτιαξουμε την ζύμη με την ενεργοποιημενη μαγιά. Αφού ενώσουμε,προζυμωσουμε όλα μας τα υλικά πρέπει να την ζυμώσουμε,είναι πολύ σημαντικό να το ζύμωμα καθώς αναπτύσσετε η γλουτένη η οποία δίνει στο ψωμί τη μοναδική υφή και αφράτο  .
  2. Ζύμωμα στο χέρι: Μεταφέρουμε την προζυμωμένη ζύμη μας σε αλευρωμένη επιφάνεια .Χρησιμοποιώντας το πίσω μέρος της παλάμης μας πιέζουμε την ζυμη προς τα κάτω και μακριά από μας.Στη συνέχεια πιέζουμε το άκρο της ζύμης που είναι πιο μακριά από μας,διπλώνουμε στη μέση και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Αν κολλάει πολύ πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Επαναλαμβάνουμε την ίδια εργασία για 10_15 λεπτάμεχρι να γίνει λείοκαι ελαστικότο ζυμαρι μας .Τρυπάμε με το δάχτυλο μας _αν η τρύπα γεμίσει ξανά γρήγορα είναι έτοιμο το ζυμαράκι μας.                  Ζύμωμα στο μιξερ ή ζυμωτήριο -αρτοπαρασκευστή:  Στερεώνουμε το γάντζο ζύμης, προσθέτουμε τα υλικά της συνταγής ζυμώνουμε-ανακατεύουμε ση χαμηλή ταχύτητα για5_6 λεπτά. Αρχικά η ζυμη μας θα κολλήσει στο μπολ αναμείξεως,αλλά στην συνέχεια θα γίνει ελαστική και λεία. Να σας τονίσω ότι από την ποσότητα αλεύρου κρατάμε γύρω στα 50 γρ δεν προσθέτουμε όλη την ποσότητα διότι κάθε αλεύρι έχει διαφορετική συμπεριφορά. Κατά την διάρκεια του ζυμώματος ξύνουν με μια μαριζ τα τοιχώματα του μπολ .Μεταφέρουμε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και με τα χέρια μας τις δίνουμε σχήμα μπάλας κάνοντας την λεία και ελαστική.
  3. Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί-φουσκώσει-διπλασιάσει τον όγκο της: Αφού τυλίξουμε την ζύμη σε μια λεία μπάλα αλείφουμε ένα μεγάλο γυάλινο ή πλαστικό μπολ με ελαιόλαδο, καλύπτοντας την επιφάνεια της ζύμης με ελαιόλαδο. Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μερος μέρος χωρίς ρεύματα για 1-2 ώρες ή μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της.
Πριν και μετά την άνοδο της ζύμης 

Πριν και μετά την άνοδο.



Πως θα δημιουργήσουμε ένα ζεστό περιβάλλον για να ενεργοποιηθείη μαγια μας :
  1.  Σε φούρνο μικροκυμάτων τοποθετούμε ένα μπολ με νερό που πρωτα το έχουμε βράσει,τοποθετούμε αμέσως το μπολ με την ζύμη μας,κλείνουμε αμέσως την πόρτα,ο φούρνους αμέσως σε 1-2 λεπτά θα γίνει ζεστός και κατάλληλος να διπλασιαστεί η ζυμη μας .
  2. Στο φούρνο της κουζίνας :Ζεσταίνουμε το φούρνο μας στους 30-40 βαθμούς, Προθερμαίνουμε για λίγα λεπτά,τον μηδενίζουμε.Αν είναι πολύ ζεστός ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου για λίγο και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. Θα πρέπει να έιναι  ελαφρώς ζεστός,γιατί αν είναι πολύ υψηλή η θερμοκρασία του στο σημείο αυτό θα σκοτώσουν την μαγιά. Αφήνουμε την ζύμη μας να ξεκοραστεί-διπλασιάσει τον όγκο της. 
Ανάλογα με την συνταγή μας ,η ζύμη μπορεί να χρειαστεί και δεύτερο φούσκωμα, αφού δηλαδή φουσκώσει,την αδειάζουμε σε λαδωμένο ή αλευρωμένο πάγκο την πατάμε να χάσει τον όγκο της και της δίνουμε παλι το σχήμα λείας μπάλας και την βάζουμε παλι στο ζεστό φούρνο μας να ξαναδιπλασιάσει τον όγκο της.
Στη συνέχεια προχωράμε και φτιάχνουμε το ψωμάκι μας .

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η καλή ποιότητα της μαγιάς, το καλό ζύμωμα και τέλος το ζεστό περιβάλλον που θα φουσκώσει η ζύμη μας θα μας δώσουν ένα υπέροχο ψωμάκι. 

Έχω δοκιμάσει να προχωρήσω στην συνταγή για ψωμάκι χωρίς να ενεργοποιήσω την μαγιά, το αποτέλεσμα ήταν το αναμενόμενο, ζυμώνω όμως πάντα  στο ζυμωτήριο -αρτοπαρασκευστη ,προσθέτω ολα τα υλικά και προχωράω στο ζύμωμα και στην συνέχεια προχωράω στο φούσκωμα.




Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με  ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
  
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

Δεν υπάρχουν σχόλια: