Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ


Τις μέρες της Πρωτοχρονιάς ..φτιάξαμε μια ακόμη Βασιλόπιτα με αρώματα εσπεριδοειδή μπόλικα αμύγδαλα πούδρα και τριμμένα αμύγδαλα και νυφάδες σοκολάτας.

Δείτε  εδώ  θα σας βοηθήσει για τα τρόπο μετρήσεις των υλικών μας


 ΥΛΙΚΑ :

250 ml καλαμποκέλαιο σε θερμοκρασία δωματίου ή ελαιόλαδο ελαφρύ.
5 αυγά μεγαλα 
2 και 1/2 κούπες (350 γρ)αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ αλεύρι αμυγδαλου 
20 γρ μπέικιν πάουντερ (1 φακελάκι)
1/4 κουταλάκι του γλυκού σόδα 
220 γρ ζάχαρη
Ξύσμα από 1/2 λεμόνι 🍋
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι 🍊
Ξύσμα από 1 μανταρίνι 
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
120 ml χυμό από πορτοκάλι 🍊
100 ml χυμό μανταρινιού🍊
 30 ml χυμό λεμονιού 🍋
100 γρ αμύγδαλα τριμμένα   στο μπλέντερ 
100 γρ σοκολάτα νιφάδες η τρούφα 
2 βανίλιες-ζάχαρη με άρωμα 
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Όλα τα  υλικά πρέπει να είναι σε  θερμοκρασία  δωματίου .

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 175 βαθμούς με αντιστάσεις
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μία στρογγυλή φόρμα 28  εκατ βάζουμε λαδόκολλα και βουτυρώνουμε τα πλαϊνά.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε 2 φορές και ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και την κανέλα και την σόδα  
  • Σε δεύτερο μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη με το λάδι για 5_8 λεπτά  να αφρατέψουν,στην συνέχεια τα αυγά (έβαλα 5 αυγά γιατί τα  δικά μου χωριάτικα ήταν μεγάλα )σε θερμοκρασία δωματίου για 3-5 λεπτά με το μίξερ,στην συνέχεια προσθέτουμε και τα τρία ειδη χυμών,τα ξύσματα,τις βανίλιες και συνεχίζουμε το χτύπημα για  άλλα 2-3 λεπτά .Να τονίσω ότι όταν στίβω τον χυμό προσθέτω και τη σάρκα του πορτοκαλιού που μένει πάνω στο λεμονοστύφτη,δίνει την πρέπουσα υγρασία στην βασιλόπιτα μου ...το δοκίμασα και μου άρεσε.Αν σας αρέσει η ιδέα προσθέστε τη και εσείς ..
  • Ρίχνουμε και το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι,τα στερεά υλικά λίγο-λίγο και ανακατεύουμε με μια μαρίζ,η ζύμη θα γίνει ελαφρά σφιχτή έτσι πρέπει να είναι και στην συνέχεια προσθέτουμε τα αμύγδαλα και την σοκολάτα,ενσωματώνουμε πάλι λίγο με την μαρίζ .
  • Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα, τυλίγουμε το κέρμα με αλουμινόχαρτο και το ρίχνουμε στη ζύμη ή αφού ψηθεί το βάζουμε στο ψημένο κέικ από κάτω στον πάτο του κέικ  ..έτσι έκανα εγώ γιατί ξέχασα να το βάλω πριν ψηθεί και ψήνουμε το κέικ στη μεσαία σχάρα για 50 λεπτά ή μέχρι που να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα  ή ένα μαχαίρι που θα βυθίσουμε στο κέντρο του
  • Για το στόλισμα λιώνουμε μια σοκολάτα κουβερτούρα  ή σοκολάτα άσπρη γάλακτος 150 γρ σε Μπεν Μαρί με δύο κουταλιές καλαμποκέλαιο και μόλις κρυώσει η βασιλόπιτα μας την περιχύνουμε και στολίζουμε με τα σοκολατένια δεντράκια 🌲🍫που φτιάξαμε πιο κάτω. 



                ΣΟΚΑΤΕΝΙΑ ΔΕΝΤΡΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ:

1 σοκολάτα κουβερτούρα 125 γρ ή γάλακτος ή άσπρη ανάλογα τα γούστα μας και φυσικά ότι έχουμε σπίτι μας και αν βρουμε και πράσινη σοκολάτα θα ήταν υπέροχα ..

Σοκολατένια μπαστούνια micado stiks

2 κουταλιές της σούπας λάδι ελαφρύ 

Κας-Κας για την διακόσμηση .

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε μια κόλλα άσπρο χαρτί σχηματίζουμε ένα ή όσα τρίγωνο χρειαζόμαστε με το χάρακα σε μέγεθος ανάλογα με το σοκολατένιο δέντρο🌲που θέλουμε να παρασκευάσουμε με μια απόσταση μεταξύ τους. 

Τοποθετούμε το χαρτί πάνω στο ταψι μας και πάνω τοποθετούμε μια λαδόκολλα πανω στο χαρτί ..και πάνω στο κέντρο της βάσης του τριγώνου τοποθετούμε ένα σοκολατένιο micado sticks για τον κορμό του δέντρου ..

Λιώνουμε την σοκολάτα 🍫 σε μπεν-μαρι στη συνέχεια την βάζουμε σε μια σακούλα,κόβουμε τη μύτη της σακούλας και  βάζουμε λίγη σοκολάτα στο ...στη. Συνέχεια σχηματίζουμε το δέντρο μας με την σοκολάτα όπως φαίνεται στη φωτογραφία.  Συνεχίζουμε με όλα τα τρίγωνα ..και στην συνέχεια στολίζουμε με τα Κάς -Κας ..κατά βούληση .Τα αφήνουμε σε παγωμένο μέρος να παγώσουν.Εμείς τα αφήσαμε μερικά λεπτά 30 'στη βεράντα μας και οι μικρή μου κόρη τα φύλαγε γιατί φοβήθηκε να κάνουν καμία επιδρομή τα πουλάκια και στην συνέχεια τα τοποθέτησε στην βασιλόπιτα μας ... Αν θέλουμε μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε σε ένα μπολ σε κρύο μέρος πάνω σε λαδόκολλα για 4_5 ημέρες     εμείς πάντως  δεν μένουν στο σπίτι μας ούτε 2 ώρες ..

Σας οφείλω μια φωτό με το πώς σχηματίζω το δεντράκι υπόσχομαι να σας την ανεβασω....μια στιγμή.  

Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδαFacebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Δεν υπάρχουν σχόλια: