Μπισκοτάκια cookies με υπέροχο άρωμα πορτοκαλιού ..γεμάτο ξύσμα .άρωμα βουτύρου και απαλά στο κέντρο με τραγανή την άκρη ....που φτιάξαμε τις γιορτές των Χριστουγέννων 🎄🧑🎄 για να τα απολαμβάνουμε με το καφέ μας η το τσάι μας.
ΥΛΙΚΑ:
170 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
60γρ καστανή ζάχαρη
60 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
1 μεγάλο αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας ή δύο βανίλιες _ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου ανάλογα το αυγό μας (420 γρ )
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι 🍊
2 κουταλιές της σούπας χυμό 🍊 φρέσκο (30 ml)
100 γρ καρύδια τριμμένα
1κουταλιά σούπας ποτό πορτοκάλι 🍊 ή κονιάκ (15ml)
Καστανή ακατέργαστη ζάχαρη για να ρολάρουμε τα μπισκότα στο τέλος.
250 γρ κουβερτούρα υγεία για το τέλος και λίγα καρύδια ακόμα για το τέλος.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Σε ένα μεγάλο μπολ χρησιμοποιώντας ένα σύρμα ή με μίξερ χειρός , χτυπάμε το βούτυρο για 1 λεπτό σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να είναι τελείως λείο και κρεμώδες. Προσθέτουμε την κρυσταλλική και καστανή ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα στη μεσαία υψηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει αμμώδης-κρεμώδης. προσθέτουμε το αυγό και τη βανίλια και το ξύσμα ,τον χυμό πορτοκάλι και σε υψηλή ταχύτητα συνεχίζουμε να χτυπάμε . Καθαρίζουμε τις πλευρές και το κάτω μέρος του μπολ με μια μαρίζ και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως τα υλικά μας .
- Σε ένα ξεχωριστό μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι, την κανέλα και προσθέτουμε και το αλάτι μέχρι να ενωθούν. Σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε και ανακατεύουμε αργά στα υγρά συστατικά μέχρι να ομογενοποιηθούν . Η ζύμη του μπισκότου θα είναι παχιά και ελαφρώς κολλώδης . Γυρίζουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και με αλευρωμένα χέρια, διαιρούμε σε δύο κομμάτια, Σχηματίζουμε κάθε μισό κομμάτι ένα ρολό.
- Εμάς μας ξέφυγαν λίγο τα ρολά μας έγιναν λίγο πολύγωνα και όχι στρογγυλά όπως έπρεπε ..τα δημιούργησαν οι μικρές-βοηθοί με τα χεράκια τους . Τυλίγουμε προσεκτικά τα ρολά σε πλαστικό περιτύλιγμα και τα βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες και έως 2 ημέρες. Η ψύξη είναι υποχρεωτική για αυτή τη ζύμη μπισκότων. Πάντα την ετοιμάζω τη νύχτα και την επόμενη μέρα τα ψήνω
- Προθερμάνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Βάζουμε σε ένα ταψί αντικολλητικό χαρτί .Αφήνουμε στην άκρη .
- Αφαιρούμε τα ρολά από το ψυγείο. Κόβουμε κάθε ρολό σε 12 εξίσου παχιά μπισκότα 1 με 1-1/2 εκατ και τοποθετούμε τα μπισκότα σε αντικολλητικό χαρτί 2-3 εκατ μεταξύ τους. .
- Ψήνουμε τα μπισκότα για 12-14 λεπτά ή μέχρι να καφέ γύρω από τις άκρες. Αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά στο φύλλο μπισκότων και στη συνέχεια,μεταφέρουμε στη σχάρα ψύξης για να κρυώσουν εντελώς και τα βουτάμε στη λιωμένη σοκολάτα και τα πασπαλίζουμε με λίγα τριμμένα καρύδια και αν θέλουμε από πάνω βάζουμε λίγο ξύσμα πορτοκάλιτο οποίο το έχουμε αποξηράνει για σούπερ άρωμα .Εγώ δεν είχα αλλά πορτοκάλια 🍊 για να ετοιμάσω ξύσμα και να τα πασπαλίσω .
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά . Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδαFacebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου