Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

ΠΛΕΞΟΥΔΑ ΓΕΜΙΣΤΗ

 

Μια υπέροχη γεμιστή πλεξούδα που φτιάξαμε τις ημέρες των Χριστουγέννων 🎄 .Την γεμίσαμε με λίγη γαλοπούλα και κίτρινα τυριά που είχαμε στο ψυγείο ..φτιάξετε την ότι έχετε στο ψυγείο,ακόμα και με τυρί  φέτα  , γέμιση από την κοτόπιτα που σας αρέσει , ή ότι σας αρέσει . Είναι υπέροχη ιδέα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι 🎄 σας, για ένα χριστουγεννιάτικο🎄 η πρωτοχρονιάτικο🧑‍🎄μπουφέ ..ακόμα και για παιδικό πάρτι👫

Δείτε  εδώ  θα σας βοηθήσει για τα τρόπο μετρήσεις των υλικών μας

ΥΛΙΚΑ  :

  • 2 αυγά (100 γρ)
  • 300 ml γάλα χλιαρό
  • 150 ml ανθρακούχο νερό σε θερμοκρασία δωματίου .
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά (7-9 γρ )  
  • 100 γρ βούτυρο (εγώ έβαλα 50 γρ βούτυρο και 50ml λάδι).
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 750-780 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις..ανάλογα το αλεύρι μας 
  • Σουσάμι.( Προαιρετικά)
  •  κρόκο αυγού διαλυμένο με λίγο γάλα
  • Ντομάτινια και λίγα φύλλα μαϊντανού ή σέλινου. Και φύλλα μεγάλου βασιλικού και ρίγανη για το τέλος.
ΓΙΑ  ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ :
  • 250 γρ τυρί φέτα 
  • 100 γρ ανθότυρο σε λίγο πιπέρι      
  •                                 Ή
  • Φέτες με γαλοπούλα ή ότι άλλο ζαμπόν θέλουμε 
  • Τυριά κίτρινα 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

 Ζεσταίνουμε το χλιαρό γάλα και διαλύουμε την μαγιά με την ζάχαρη και ρίχνουμε 4 κουταλιές αλεύρι .
Χτυπάμε τα αυγά ελαφρά με το σύρμα και προσθέτουμε  λάδι.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, με το αλάτι.
Και σε ένα μπολ προσθέτουμε το  αλεύρι και τα αυγά με το λάδι,το γάλα με την μαγιά και το ανθρακούχο νερό και το βούτυρο στο τέλος, ζυμώνουμε μια μαλακιά και εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας .. εγώ τα έβαλα στον αρτοπαρασκευαστή ..όπως πάντα για 15 λεπτά 
Πλάθουμε σε μπάλα και την τυλίγουμε με μια μεμβράνη και μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί_φουσκώσει
Μοιράζουμε την ζύμη σε δύο ισόποσα και το καθένα σε τρία ισόποσα  κομμάτια τα οποία ανοίγουμε με τα χέρια μας ..σε ορθογώνιο σχήμα ,προσθέτουμε τα υλικά της γέμισης και κλείνουμε καλά με τα δάχτυλά μας .Το ίδιο κάνουμε και μέντα υπόλοιπα κομμάτια. Και έπειτα τα πλέκουμε μια πλεξούδα .Το ίδιο κάνουμε και για το άλλο κομμάτι  σύμφωνα με τις φωτογραφίες που έχω πιο κάτω (συγνώμη που δεν σας έχω δει τις φωτογραφίες βήμα βήμα.  Θα τις ετοιμάσω και θα τις προσθέσω.) 
Αφού τα δώσουμε το σχήμα  τοποθετούμε σε ταψί με χαρτί ψησίματος και το αφήνουμε να φουσκώσουν για 30-40 λεπτά σε  ζεστό μέρος μακριά από ρεύματα  .
Στολίζουμε με τα τοματίνια και τα πράσινα φύλλα 
Απλώνουμε με ένα πινέλο τον κρόκο με το γάλα .
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς,να πάρει ωραίο χρώμα
Όσο είναι ζεστό χρησιμοποιώντας ένα πινέλο το περνάμε με λίγο λιωμένο βούτυρο για να πάρει ωραίο χρώμα. 

Την επόμενη φορά που θα  ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε  καλά .

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Δεν υπάρχουν σχόλια: