Τρίτη 14 Απριλίου 2015

ΜΑΣΤΙΧΑΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΜΕ ΞΙΝΟΓΑΛΟ



Μετά από το γάλα που δοκίμασα στο  τσουρέκι μας,την κρέμα γάλακτος και  το υγιεινό και πολυσυζητημένο κεφίρ  .... μια ακόμα προσπάθεια για τσουρέκι
με προζύμι και φυσικά με ξινογαλο  Πάμε ναι το φτιάξουμε  παρέα λοιπόν ...





Μετά από τόσες ζύμες τσουρεκιού ..που έχω κάνει κατέληξα πως η υγρασία που έχει η ζύμη βοηθάει στο να γίνουν οι ίνες στο τσουρέκι μας .. για αυτό και εγώ έκανα κάποιες αλλαγές στα υλικά  από αυτή την συνταγή που βρήκα εδώ ..
Πηγη   www.glykamystika.gr/συνταγες-για-γλυκα/.../Μαστιχάτο-τσουρέκι.html

ΥΛΙΚΑ:
Για το προζύμι:
100 γρ. αλεύρι σκληρό 
50 γρ. μαγιά νωπή ή 2 φακελάκια  μαγιά ξηρή
100 ml νερό χλιαρό      


Για το τσουρέκι:
100 γρ. βούτυρο
150 γρ. ξινόγαλο +50 ml γάλα χλιαρό 
150-180 γρ. ζάχαρη
5 γρ.μαχλέπι σκόνη
2  γρ.μαστίχα σκόνη
3 αυγά  
Ξύσμα απο 1 πορτοκάλι και 3  κουτάλια σούπας χυμό πορτοκαλιού φρέσκο όχι απο το ψυγείο
700-750 γρ. αλεύρι για τσουρέκια  
250 γρ. προζύμι που κάναμε που κάναμε πιο πάνω 
1 αυγό με λίγο νερό ή γάλα και 1 κουταλιά λάδι για το άλοιμα στο τέλος  
1 αυγό για την επάλειψη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά για το προζύμι. Σκεπάζουμε πολύ καλά με καπάκι και το «ξεχνάμε» για 10-12 ώρες .
  • Σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά (η δική μου κουζίνα έχει από το 1-9 στο 2) βάζουμε το βούτυρο, το ξινόγαλο, τη ζάχαρη,το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Ζεσταίνουμε λίγο. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα αυγά και το χυμό και ανακατεύουμε με τη βοήθεια ενός σύρματος χειρός. Βάζουμε το παραπάνω μείγμα μαζί με το αλεύρι και το προζύμι στο μίξερ με το γάντζο.  Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη διάφανη και με μια πετσέτα και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Εγώ τα έβαλα στον αρτοπαρασκευαστή σε πρόγραμμα για ζύμωμα που διαρκεί 15 λεπτά το ζύμωμα και τα ζύμωμα 2 φορές. Και το βούτυρο το έριξα λίγο λίγο στο δεύτερο ζύμωμα. Όταν έβαλα στην κατσαρόλα να ζεσταθούν  τα υλικά μου δεν έβαλα το βούτυρο ..και  το  άφησα για το  τέλος )

  • Αφού διπλασιαστεί, με τα χέρια μας χτυπάμε λίγο το ζυμάρι να «πέσει», να χάσει δηλαδή τον όγκο του και το σκεπάζουμε περιμένοντας πάλι να διπλασιαστεί για δεύτερη φορά 
  • Όταν είναι έτοιμο, χωρίζουμε το ζυμάρι σε 9  ίσα μέρη.Πλάθουμε κάθε 3 κομμάτια σε κορδόνια και ένα τσουρέκι.
  • Βάζουμε τα τσουρέκια σε ταψί του φούρνου στρωμένο με λαδόκολλα. Προθερμάνουμε το φούρνο στους 170⁰C. Σπάμε το αυγό για επάλειψη, το χτυπάμε με ένα πιρούνι προσθέτουμε λίγο γάλα ή νερό  και προσθέτουμε αμύγδαλο φιλέ. Αλείφουμε τα τσουρέκια με τη βοήθεια ενός πινέλου. Αφήνουμε τα τσουρέκια να διπλασιαστούν σε όγκο για μια τελευταία φορά. Για 30 λεπτά .
  • Ψήνουμε στο φούρνο στους 170⁰C με αέρα για 35 λεπτά. Αφήνουμε τα τσουρέκια να κρυώσουν, ιδανικά πάνω σε σχάρα.







Καλή Ανάσταση με υγεία .Καλό  Πάσχα 

Μείνετε συντονισμένοι.................
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά.
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές


ΤΣΑΜΠΙ ΣΤΑΦΥΛΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΡΙΦΩΝΑ ......ΨΩΜΑΚΙ ΜΕ ΖΥΜΗ ΒRΙΟCHE

 




Το λέει ο πετροκότσυφας στο δροσερό τ' αυλάκι,
το λεν στα πλάια οι πέρδικες, στην ποταμιά τ' αηδόνια,
το λεν στ' αμπέλια οι λυγερές, το λεν με χίλια γέλια,
το λέει κ' η Γκόλφω η όμορφη, το λέει με το τραγούδι
-Αμπέλι μου, πλατύφυλλο και καλοκλαδεμένο,
δέσε σταφύλια κόκκινα, να μπω να σε τρυγήσω,
να κάμω αθάνατο κρασί, μοσκοβολιά γιομάτο.
Μες στα κατώγια τα βαθιά σαν μόσχο να το κρύψω,
να το φυλάξω ολάκαιρες χρονιές, ακέριους μήνες,
ώσπου να ρθεί μιαν άνοιξη, νάρθει ένα καλοκαίρι,
να γύρει από τη μακρινή την ξενιτιά ο καλός μου.
Να κατεβώ μες στην αυλή, να πιάκω τ' αλογό του,
να τον φιλήσω αγκαλιαστά στα μάτια και στο στόμα,
να τον κεράσω, αμπέλι μου, τ' αθάνατο κρασί σου,
της ξενιτιάς τα βάσανα να παν, να τα ξεχάσει.

ΨΩΜΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΡΙΦΩΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΩΝ ..γιορτάζει 
   1  Φεβρουαρίου .
Ο Άγιος Τρύφωνας

Την πρώτη Φεβρουαρίου τιμά η Εκκλησία μας τη μνήμη του Αγίου Τρύφωνα, που έχει καθιερωθεί στην εθιμική λατρεία ως ο προστάτης των αμπελουργών. Ο Άγιος παρουσιάζεται μάλιστα στις νεώτερες λαϊκές αγιογραφίες ως “νέος, αγένειος, σγουρομάλλης, κρατών κλαδευτήρι”, εργαλείο δηλαδή με το οποίο γίνεται η κύρια αμπελουργική εργασία της χρονικής αυτής περιόδου. Πουθενά στο Συναξάριό του δεν αναφέρονται επεισόδια από το βίο ή τα θαύματά του, που να συνδέουν τον Άγιο με το αμπέλι και το κρασί. Πώς συσχετίσθηκε λοιπόν ο Μεγαλομάρτυρας Τρύφωνας με την άμπελο και το μεθυστικό της προϊόν ;

Ο Άγιος Τρύφωνας γεννήθηκε στη Λάμψακο, παραλιακή πόλη της Φρυγίας, και μαρτύρησε το 249 μ.Χ., όταν αυτοκράτορας του Ρωμαϊκού κράτους ήταν ο Δέκιος, στη Νίκαια της φρυγικής Βιθυνίας. Η περιοχή ήταν ξακουστή για τους αμπελώνες της όπως και όλα τα παράλια της Προποντίδας. Εκεί βρίσκονταν πόλεις που φημίζονταν για την αφθονία των κρασιών τους: η Ραιδεστός, η Κύζικος και η περιοχή της Βιθυνίας με τα κρασιά της Τρίγλειας, της Κίου, της Νίκαιας. Ο Άγιος πολιούχος της Νίκαιας συνδέεται λοιπόν καταρχήν με την άμπελο και τον οίνο λόγω ...προέλευσης από περιοχή παραγωγής οίνων ποιότητος, αφού λίγες ήταν οι βυζαντινές επαρχίες, που μπορούσαν να καυχηθούν για τον οίνο τους τόσο όσο οι περιοχές της Προποντίδας. 

 Η λαϊκή παράδοση συνδέει τον Άγιο με τα αμπέλια και τους αμπελουργούς μέσω ευρύτατα διαδεδομένης στο βαλκανικό χώρο αφήγησης. Σύμφωνα με μια παραλλαγή ο Άγιος Τρύφωνας κλάδευε το αμπέλι του αδιαφορώντας για τις αντίθετες υποδείξεις της Παναγίας και έκοψε τη μύτη του. Η φράση - κλειδί “κλαδεύω έτσι κι όχι έτσι, είπε κι έκοψε τη μύτη του” συνοδεύεται από χειρονομία χαρακτηριστική της τεχνικής του κλαδέματος, χωρίς την οποία ο ακροατής αδυνατεί να αντιληφθεί πώς ακριβώς ακρωτηριάσθηκε ο Άγιος. Με αυτήν την “τεχνολογική αφήγηση” εξηγείται η λατρευτική αποχή από την εργασία στ’ αμπέλια που τηρούν όλοι οι αμπελουργικοί πληθυσμοί. Την απαγόρευση εκφράζουν ρητά οι Στενημαχίτες : “Ας έρθ’ τ’ Αϊ Τρύφου η μέρα πρώτα, κι απέει πιάν’ς του σβανά στου χέρι σ’”. Η πρώτη του Φεβρουαρίου αποτελεί στη λαΪκή συνείδηση το θεσμοθετημένο χρονικό ορόσημο που σηματοδοτεί την αρχή του κλαδέματος και το οποίο ακολουθούν διαδοχικές αμπελουργικές φροντίδες. Είναι λοιπόν φυσικό να προσπαθούν οι αμπελουργοί να προστατέψουν με κάθε τρόπο το ευαίσθητο αμπέλι τους κατά την τόσο κρίσιμη αυτή χρονική στιγμή.  Τ0  κείμενο  είναι  παρμένο  από  εδώ




ΥΛΙΚΑ
1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό
3  κουταλιές της σούπας ζάχαρη
30 γρ μαγιά νωπή ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 φλιτζάνι ζεστό γάλα
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
2 μεγάλα αυγά (ή 3 μικρά), ελαφρώς χτυπημένα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
800  γραμμάρια αλεύρι
2-3 κουταλιές της σούπας καστανή  ζάχαρη για  το τέλος
1 κρόκο αυγού διαλυμένο  με λίγο  γάλα για το  τέλος .


   ΖΥΜΗ  ΓΙΑ  ΣΤΟΛΙΣΜΑ
Νερό χλάρό και αλεύρι και λίγο αλάτι,ζυμώνουμε και φτιάχνουμε  μια  ζύμη ελαφρώς σκληρή .
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε   το ζεστό νερό, τη ζάχαρη, περίπου 1/2 φλιτζάνι αλεύρι και  τη μαγιά . Ανακατεύουμε και το αφήνουμε 5-6 λεπτά να φουσκώσει.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ή μπολ ενός μίξερ -αρτοπαρασκευστή προσθέτουμε το χλιαρό  γάλα , το ελαιόλαδο, τα χτυπημένα αυγά και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αναμειχθεί.
  • Προσθέτουμε μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε και πάλι με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα, προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε  για περίπου  10 λεπτά,  μέχρι να γίνει μια ζύμη    ελαστική   και  ,μαλακιά.
  • Μεταφέρουμε σε  ένα μεγάλο μπολ λαδωμένο με 2  κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και  σε αναμμένο φούρνο, σκεπάζουμε  το μπολ με τη ζύμη με μεμβράνη ή ελαστικό βαμβακερό πανί και την αφήνουμε σε ζεστό μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  •   Μόλις αυξηθεί  η  ζύμη μας  την   αναποδογυρίζουμε   σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια καιτην χωρίζουμε 26 ίσα  μέρη .
  • Κόβουμε σε 26  κομμάτια  ζύμης  και τα  πλάθουμε  σε μικρά στρογγυλά   μπαλάκια  που  θα είναι  οι ρόγες  του σταφυλιού  και  τα  τοποθετούμε  σε ταψί  με  λαδόκολλα με  διαδοχική  σειρα  1-2-3-4-5     και  μετά   από  πάνω  ξανά  1-2-3-4 και  ένα  κομμάτι  για   το  κοτσάνι  μας  στο  κεντρο  της    πέμπτης  σειράς   .
Δείτε  το σχέδιο  στις  φωτογραφίες  που εχω παρακάτω


  • Αφήνουμε  το  ψωμάκι  μας  σκεπασμένο να  φουσκώσει  για  σχέδόν  μια  ώρα και  όση  ώρα  φουσκώνει  ,παίρνουμε   την  ζύμη  μας  για  τα  φύλλα  και σχηματίζουμε  με το μαχαιρι μας  τα 2 αμπελόφυλλα το ενα  μικροτέρο και το άλλο  πιο μεγάλο ..τα  τοποθετούμε   στο  τσαμπί  μας  και  μετά  το αλείφουμε με χτυπημένο  κρόκο  αυγού και λίγο  γάλα και πασπαλίζουμε  με  καστανή ζάχαρη .
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C ή 160C και ψήνουμε 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει μετά από 20-25 λεπτά που καλύπτεται με αλουμινόχαρτο για να μην μας  καεί
  • Απομάκρυνση από το φούρνο και το αφήνουμε για 3-4 λεπτά σε  μια σχάρα
  • Και έχουμε το πιο νόστιμο ψωμάκι - αφράτο και νόστιμο (ακόμη και μετά από 2 μέρες!)
  • Αποθηκεύουμε σε μια χάρτινη σακούλα ή τυλιγμένα σε βαμβακερό  ύφασμα 
 

Την ιδέα  για  το  σχέδιο την πήρα   από δω πηγή 


Ως την επόμενη  φορά  που  θα ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΤΗΣ ΡΕΝΑΣ







Ένα  ακόμα  υπέροχο  τσουρέκι  που  δοκίμασα  να   φτιάξω   στην   κουζίνα  μου  είναι  αυτό  http://koykoycook.gr/?p=14448     ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ της  αγαπημένης   φίλης  απο το  facebook   Ρένας  Κώστογλου  .
 Εξαίρετη επαγγελματίας   σεφ  μαγειρικής που αγαπάει  την  δουλειά της  . Μέσα  από  το   blog της   μας  παρουσιάζει   την  υπέροχη  δουλειά  της , και  της  πιο  νόστιμες  και  ιδιαίτερες  συνταγές  της .
Μας  ταξιδεύει  σε  γευστικά   ταξίδια  του  τόπου της   αλλά  και όλης  της   πατρίδας  μας   ,  αξίζει  να  περιηγηθούμε   στις σελίδες  της  ...
 
 


 





   
ΣΑΣ   ΕΥΧΟΜΑΙ  ΚΑΛΟ  ΠΑΣΧΑ  ΣΕ  ΟΛΟΥΣ .

Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

ΑΥΓΑ ΒΑΜΜΕΝΑ ΜΕ ΚΛΩΣΤΕΣ ΦΛΟΣ

Προσθήκη λεζάντας
Πέρσι έβαψα τα αυγά  μας  μόνο  με κρεμμύδόφλουδαΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ ΒΑΜΜΕΝΑ ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΟΦΛΟΥΔΑ όπως κάθε χρόνο  .
 Φέτος  είπα  να δοκιμάσω  και  με κλωστές φλος..
Το   αποτέλεσμα ...  μου  άρεσαν  πάρα πολυ σχεδόν ενθουσιάστικα  και εγώ και τα κοριτσάκια  μου  .. τη  συνταγή την δανείστικα από την  συσκευασία  που αγόρασα  τις  κωστές ...
Η διαδικασία είναι απλή και τα αυγά γίνονται εντυπωσιακά, χωρίς χρωστικές ουσίες!.
Πάμε  λοιπόν  να  τα  βάψουμε  ..
ΥΛΙΚΑ :
Κλωστές  πολύχρωμες φλος 
αλουμινόχαρτο 
ξύδι 
αλάτι

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  •  Την διαδικασία την ξεκινάω Μ. Τετάρτη βράδυ.Βάζω τα αυγά σε νερό,να πλυθούν ,και  τα  περνάω με  λίγο  ξύδι
  •  Μετά κόβω τις κλωστές, και  κόβω  κομμάτια  τετράγωνα  απο αλουμινόχαρτο τα τρυπάω  ελαφρά με ένα βελόνι  και  τοποθετώ επάνω  τις  κλωστές , και απο  πάνω  το αυγό  βρεγμένο   ελαφρά , για  να κολλήσουν   επάνω  του  οι κλωστές , βάζω από πάνω  ξανά  λίγες  κλωστές και τα τυλίγω καλα με αλουμινόχαρτο σε σχήμα  καραμέλας   η   μπαλίτσας.
  • Χρησιμοποιούμε άσπρα αυγά για καλύτερο αποτέλεσμα  . Για πιο έντονο αποτέλεσμα επίσης, επιλέγουμε έντονα χρώματα κλωστών και αφήνουμε τα λιγότερο δυνατόν κενά στην επιφάνεια του αυγού.

  • Αφού τα τελειώσουμε τα αφήνουμε  τυλιγμένα  μια νύχτα  μέσα στο νερό στην κατσαρόλα που θα τα βράσουμε για να ποτίσουν καλύτερα τα χρώματα. (αυτό όμως είναι προαιρετικό)
  •  Την άλλη μέρα ανάβουμε το μάτι στο τερμα (9 ή 3 ανάλογα  την κουζίνα  μας ) και μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε  στο 7, αφήνουμε για 15- 20 λεπτά   περίπου  και σβήνω το μάτι. (Οσο  περισσοτερο  τα αφήνουμε  τόσο καλύτεροσκούροχρώμα  αποκτούν.Τα αφήνω εκεί για λίγο.
  • Στο τέλος  αφού  τα   ξετύλιξουμε , και  τα αφήνουμε   λίγο  να  στεγνώσουν  τα γυαλίζουμε   περνώντας  τα με ελαιόλαδο χρησιμοποιώντας ένα βαμβακερό πανάκι.
 Αυτό ισχύει για όλους τους τρόπους βαφής!