Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ -ΠΑΚΕΤΑΚΙΑ ΖΥΜΗΣ ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ - ΜΕΡΕΝΤΑ



ΥΛΙΚΑ
  • 550 -600 γραμμάρια αλεύρι ίσως και  λίγο  παραπάνω ανάλογα το αλεύρι και  το πόσο μεγάλα είναι  τα  αβγά μας   
  • 2 αυγά
  • 200 ml γάλα
  • 25 γρ φρέσκια μαγιά ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά 
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 50 γρ  ζάχαρη
  • 100 γρ μαλακό βούτυρο κομμένο σε μικρά  κυβάκια
  • μαρμελάδα, νουτέλα, κρέμα Πατισσερί  η ετοιμη κρέμα βανίλιας
  • 1 κουταλάκι μέλι
  • λίγη άχνη  για το τέλος
  •  50 γρ βούτηρο λειωμένο για το άλειμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Ζεσταίνουμε τα  50 ml  απο το γάλα  μας  και διαλύουμε   τη  μαγιά μας  με το  1 κουταλάκι του γλυκού μέλι,αφήνουμε να  φουσκώσει για  1ο  λεπτά .
  •  Βάζουμε  το αλεύριπου πρώτα  το έχουμε κοσκινίσει  σε ένα μπολ, κάνουμε μια λακούβα  στο κέντρο και προσθέτουμε  το  γάλα με μαγιά και μέλι στο κέντρο του αλευριού και αφήνουν  να ανέβει  για  10 λεπτά η ζύμη μας. Στη συνέχεια, προσθέτουμε  τα αυγά, τη ζάχαρη, το ζεστό  υπόλοιπο  γάλα και το αλάτι και ζυμώνουμε  προσθέτουμε  το μαλακό βούτυρο σπασμένο σε μικρά κομμάτια και   ζυμώνουμε  μια μαλακή ελαστική ζύμη
  • Εγώ τα  έβαλα στον αρτοπαρασκευστή .
  •  Το αφήνουμε να φουσκώσει περίπου 1 και 1/2 - 2 ώρες να διπλασιαστεί ο όγκος  της ζύμης
  •  Ανοίγουμε  τη ζύμη πάνω σε καθαρό πάγκο εργασίας σε ένα φύλλο με παχος  1 cm  περίπου και κοβούμε  σε τετράγωνα  με  πλευρά 5-6 cm το καθενα .
  • Γεμίζουμε στο κέντρο την γέμιση  που μας αρέσει και κλείνουμε της 2 αντικριστές γωνίες αφού πρώτα  της αλείψουμε  με νεράκι και αμέσως  μετά της άλλες 2 απέναντι  γωνίες.
  •  Εγώ έβαλα μερέντα , μαρμελάδα  φράουλα και  βερύκοκο.
  • Τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα  και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σκεπασμένα με μια  διαφανή  μεμβράνη  για μια ώρα.  Μετά από μια ώρα τα  πασπαλίζουμε με λιωμένο βούτυρο (περίπου 100 γραμμάρια) και  ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 γρ  για 20-25  λεπτά ..  και αφού κρειώσουν  μετά  τα πασπαλίζουμε  με λίγη  άχνη .









 

Σοβαρά, τώρα δείτε πόσο καλά και πετυχημένα  φάινονται  !!!!
Και καλή μας όρεξη !
Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ


Λατρεύω το  κοτόπουλο σε συνδυασμό με   το   λεμόνι 
Τέλειο   για  το  γιορτινό χριστουγεννιάτικο  μας  τραπέζι

ΥΛΙΚΑ:

1 κοτόπουλο μέτριο
2 λεμόνια
1 ποτήρι λευκό κρασί
2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο + 30  γρ ελαιόλαδο
50 γρ βούτυρο
βότανα μείγμα (μαντζουράνα, , ρίγανη, φρέσκο θυμάρι - κόκκινο  πιπέρι  )
αλάτι
πιπέρι
 1 κουταλιά  σούπας    μέλι  και  1 κουταλιά  μουστάρδα  

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Καθαρίζουμε  το κοτόπουλο  από  της  φτερούγες και  τα  φτερά και το πλένουμε     .Κάνουμε  δύο τρύπες στο δέρμα και στις δύο πλευρές κοντά στα  μπουτάκια του  κοτόπουλου και τα  βάζουμε  μέσα  στην τρύπα να μην ανοίξει πάρα πολύ κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Εγώ  ξεχάστηκα  και το  έκοψα   οπότε  τα  ποδαράκια  τα  έδεσα  με   σχοινί  ψησίματος 
  • Βουρτσίζουμε  το  κοτόπουλο  με 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι μέσα και έξω.
  • Πλένουμε και καθαρίζουμε την  φλούδα  από    το λεμόνι και το  τοποθετούμε  στο πίσω μέρος  του λεμονιού   και τοποθετούμε  σε ένα  ταψί .. προσθέτουμε    το  κρασί  μας , αλείβουμε   με ελαιόλαδο και φρέσκο  στυμμένο χυμό από το άλλο λεμόνι που πιο  πριν το είχαμε  χτυπήσει με το πιρούνι, το μέλι και την  μουστάρδα
  • Προσθέτουμε  ψιλοκομμένα  τα μυρωδικά Κόβουμε  σε μικρά κομμάτια 50 γρ βούτυρο και τα βάζουμε στην κορυφή του κοτόπουλο
  • Βάζουμε  το κοτόπουλο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα και 30 λεπτά.Μετά τα πρώτα 30-35 λεπτά γυρίζουμε   ανάποδα  το κοτόπουλο πάνω και αλείφουμε  με τη σάλτσα που έχει μέσα  στο  ταψί
  • Όταν  ροδίσουν από όλες τις πλευρές, αφαιρούμε  το από το φούρνο και σερβίρουμε με σαλάτα, ή  πατατούλες  φούρνου  ή   ρυζάκι 



Ως την επόμενη  φορά  που  θα ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .   
 
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Η ΠΟΥΤΙΓΚΑ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ







ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ  ΜΟΥ ΤΗΝ  ΕΔΩΣΕ ΜΙΑ ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΑΠΟ ΦΛΩΡΙΝΑ   ΤΟ 1995     !
 ΚΟΙΤΑΓΑ ΤΑ  ΒΙΒΛΙΑ   ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΩΝ  ΜΟΥ ΠΟΥ  ΤΟΤΕ   ΤΙΣ  ΕΓΡΑΦΑ  ΜΕ  ΤΟ ΧΕΡΙ  
   ΚΑΙ ΤΗΝ ΞΕΤΡΥΠΩΣΑ!!!!!!!!!!!!!!  ΠΑΜΕ  ΝΑ ΤΗΝ   ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ  :


ΥΛΙΚΑ:
6 αυγά  μεσαία ή  5  μεγάλα
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι καρύδια
1,5 φλιτζάνι αλεύρι
1 φακελάκι μπέικιν μπάουντερ
μισό κ.γ κανέλα
μισό κ.γ γαρύφαλλο

ΣΙΡΟΠΙ:
2 φλυτζάνια ζάχαρη
3 φλυτζάνια νερό
1 βανίλια 
λίγο  ξύσμα  λεμονιού

ΚΡΕΜΑ:
1    κιλό γάλα φρέσκο
1/2  κούπα κόρν φλάουρ
1/2 κούπα  αλεύρι 
1    κούπα ζάχαρη
 καρύδια  για το τέλος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
 ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ:
  • Χτυπάμε σε ένα μπολ  τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
  • Χτυπάμε  σε ένα  άλλο μπολ τα ασπράδια σε μαρέγκα.   Κόβουμε   στο μπλεντεράκι τα καρύδια  να είναι χοντροκομμένα και τα ανακατεύομε  σε ένα μπολ με το αλεύρι, το μπέικιν, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
  • Ρίχνουμε  μέσα στους κρόκους τη μισή μαρέγκα, ανακατεύουμε  απαλά και προσθέτουμε  τα στερεά υλικά (αλεύρι,καρύδια).Προσθέτουμε  και την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε  απαλά με σπάτουλα.
  • Βάζουμε   το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί 25-35 και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς,στις αντιστάσεις για 25-35  λεπτά.
  • Αφήνουμε   την καρυδόπιτα να κρυώσει και ετοιμάζουμε   το σιρόπι.
  • Περιχύνουμε   την κρύα καρυδόπιτα με το ζεστό σιρόπι και κατευθείαν ετοιμάζουμε   και την κρέμα. 
ΚΡΕΜΑ :
Στο κρύο γάλα ρίχνω τη ζάχαρη και το κόρν φλάουρ ,το αλεύρι  και ανακατεύω μέχρι να πήξει,  μπεριμένω λίγο να κρυώσει   και  την  ρίχνω  πάνω  στο  παντεσπάνι .  
Το  ταψί που χρησιμοποιώ  είναι  25 αρι

ΚΡΕΜΑ  ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ 
http://syntagesapospiti.blogspot.gr/2009/11/blog-post_29.html






 

Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΑΝΘΡΑΚΟΥΧΟ ΝΕΡΟ

Αυτό  το  τυροψωμάκι  το ΄εφτιαξα  μια  Κυριακή  που είχα  ξεμείνει  απο  ψωμάκι ..   ένα  νόστιμο και αφράτο  ψωμάκι  με  ανθρακούχο  νερό  και μόνο ασπράδια   ... που φαγώθηκε  το  ένα "καρβελακι " πριν  προλάβει να κρυώσει  ... Πάμε  να το φτιάξουμε  ..






ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ  ΤΗΝ ΖΎΜΗ  :
  • 3 ασπράδια (100 γρ)
  • 300 ml γάλα 
  • 150 ml ανθρακούχο νερό 
  • φακελάκι ξερή  μαγιά 7-9 γρ   
  • 100 γρ βούτυρο ή λάδι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 700-750 γρ  αλεύρι ...ανάλογα  το αλεύρι  μας 
  • σουσάμι. 
  • παραρουνόσπορο
  •  κρόκο αυγού διαλυμένο  με  λίγο γάλα
ΓΙΑ  ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ :
  • 250 γρ  τυρί  φέτα 
  •  100 γρ  ανθότυρο
  •  λίγο  πιπέρι 
  • 1 κρόκο αυγού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
 Ζεσταίνουμε  το γάλα και διαλύουμε την μαγιά  με την ζάχαρη και  ρίχνουμε  μια-δυο κουταλιές  αλεύρι .
Χτυπάμε  τα ασπράδια -πρωτεΐνες ελαφρά με  το σύρμα και προσθέτουμε  το  βούτυρο ή  λάδι.
Κοσκινίζουμε  το αλεύρι, με το αλάτι.
Και  σε  ένα  μπολ προσθέτουμε  το  αλεύρι  και  το ασπράδι αυγού,το  γάλα,και  το ανθρακούχο νερό , την φουσκωμένη  μαγιά,και ζυμώνουμε μια μαλακιά  και  εύπλαστη  ζύμη  που δεν  κολλάει  στα χέρια μας .. εγώ  τα  έβαλα  στον αρτοπαρασκευαστή ..
Πλάθουμε σε μπάλα, και την τυλίγουμε με ένα πανί και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει.
Μετά  σχηματίζουμε τα  παρακάτω  σχέδια  σύμφωνα με  τις φωτογραφίες που έχω πιο κάτω

 1 σχέδιο  :



 
 2 σχέδιο :
Το σχέδιο αυτό  όπως  θα δείτε πιο κάτω  το έχω κάνει με  γέμιση σοκολατένια  και με ζύμη  brioche   μια άλλη φορά .
Στη  μέση  αυτού  του σχεδίου σήμερα ....όπως  θα δείτε  έχω  βάλει  στην μέση  μια  ζυμαρένια  μπαλίτσα ..



 



Αφού  τα σχηματίσουμε  τα  τοποθετούμε  σε ταψί  με χαρτί ψησίματος και το αφήνουμε  να φουσκώσουν  για  30-40 λεπτά  σε  ζεστό μέρος μακριά από  ρεύματα  .
Απλώνουμε  με ένα  πινέλο  τον κρόκο με  το γάλα  και πασπαλίζουμε  με σουσάμι  και   παραρουνόσπορο .
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Όσο είναι  ζεστό  χρησιμοποιώντας ένα  πινέλο  το περνάμε με λίγο λιωμένο  βούτυρο για  να  πάρει  ωραίο χρώμα. (προαιρετικά)






Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .
  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές


Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

ΤΑ ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΜΟΥ

ΤΑ ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΜΟΥ


ΥΛΙΚΑ
700 γρ. κιμά  μοσχάρι 
½ φλ. ρύζι  καρολίνα  πλυμένο
2   καρότα μικρά    ψιλοκομμένα στο μπλέντερ
1 Κρεμμύδι  ψιλοκομμένο στο μπλέντερ
 ψιλοκομμένο μαϊντανό
δυόσμο ψιλοκομμένο
2 αβγά  χωριάτικα
2 λεμόνια
αλάτι
πιπέρι
λάδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε τον κιμά σε μια λεκάνη, προσθέτουμε το ρύζι , το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το  δυόσμο , το  καρότο , το ένα ασπράδι από τα αβγά, χυμό  από μισό λεμόνι, αλάτι και πιπέρι και  λίγο  λάδι ,τα ζυμώνουμε καλά , τα αφήνουμε 30 λεπτά στο ψυγείο  να ενωθούν  τα υλικά μας.
Πλάθουμε τα γιουβαρλάκια .
Βάζουμε  στην κατσαρόλα  νερό να  βράσει μαζί με  λάδι σε  δυνατή  φωτιά  και τοποθετούμε στην κατσαρόλα   ένα -ένα τα γιουβαρλάκια ,και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά!!
Χτυπάμε τους 2 κρόκους και το 1 ασπράδι με το χυμό του λεμονιού, προσθέτουμε ζουμί από τα γιουβαρλάκια για να ζεσταθεί το μείγμα μας. Σβήνουμε  το μάτι  της  κουζίνας  μας.
 Και περιχύνουμε τα  γιουβαρλάκια  με  το  αυγολέμονο
Ανακινούμε την κατσαρόλα  μας  , και την  αφήνουμε  πάνω στο ζεστό  σβησμένο  μάτι  της  κουζίνας μας , για να δέσει  η σούπα  μας
. Καλή επιτυχία!
Το αυγολέμονο: Χτυπάμε καλά το ασπράδι , προσθέτουμε τους κρόκους, το λεμόνι και ανακατεύοντας καλά βάζουμε και ζωμό από το φαγητό μας να  έρθει  σε  θερμοκρασία  το μείγμα  μας ίδια  με την θερμοκρασία  που έχει  η κατσαρόλα  μας.
*** αν  θέλουμε  προσθέτουμε  και μισό  φλιτζάνι  ρυζάκι ακόμα  στην  σούπα  μας ***

 
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε  καλά .
  
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα FacebookΠλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

MUFFINS ΑΡΜΥΡΑ ME ΤΥΡΙ








ΥΛΙΚΑ :
200 ml γάλα  χλιαρό 
1  αυγό  μεγάλο ή δυο μικρά
1  φακελάκι  ξερή  μαγιά  9 ή  7 γρ  ή  20 γρ  νωπή μαγιά 
100 γρ  βούτυρο  ή  λάδι
500 -560  γρ αλεύρι  για  όλες  τις χρήσεις  .
1  κουταλάκι του  γλυκού  αλάτι
1  κουταλάκι  του γλυκού μέλι ή  καστανή  ζάχαρη
λίγο  παπαρουνόσπορο και σουσάμι
200  γρ  φέτα  με  2 κουταλιές  γιαούρτι
1 κρόκο  με  2-3  κουταλιές  γάλα   για  το  τέλος 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  •  Ζεσταίνουμε  το γάλα και διαλύουμε την μαγιά  με την ζάχαρη και  ρίχνουμε  μια-δυο  κουταλιές  αλεύρι και αφήνουμε  για  15 -20  λεπτά  να   φουσκώσει   η μαγιά.   Κοσκινίζουμε  το αλεύρι, με το  αλάτι.
  • Και  σε  ένα  μπολ προσθέτουμε  το  αλεύρι  , το  γάλα  την φουσκωμένη  μαγιά. Χτυπάμε  το αυγό   ελαφρά με  το σύρμα και προσθέτουμε  το   βούτυρο   ή  λάδι,  και ζυμώνουμε   μια  μαλακιά  και  εύπλαστη  ζύμη  που δεν   κολλάει  στα χέρια μας .. εγώ  τα  έβαλα  στον αρτοπαρασκευαστή ..
  • Πλάθουμε σε μπάλα, και την τυλίγουμε με μία  μεμβράνη  και αφήνουμε τη ζύμη   να φουσκώσει για  45-50  λεπτά  σε  ζεστό  μέρος  
  • Χωρίζουμε  την  ζύμη  μας  σε  12  κομμάτια     ίδιου  βάρους   αν έχετε  ζυγαριά ή   με το μάτι 
  • .Μετά  σχηματίζουμε   τα  παρακάτω  σχέδια  σύμφωνα με  τις φωτογραφίες που εχω πιο κάτω: 
 
 

  • Λαδώνουμε  της φόρμες   muffinς  και  τοποθετούμε  το  σαλιγκάρι μας    που έχουμε φτιάξει  .
  • Σκεπάστε   τα   με μια πετσέτα κουζίνας και αφήστε τα  για περίπου μισή ώρα να  ξεκουραστούν .Χτυπάμε τον κρόκο με λίγο γάλα  και  αλείφουμε και  πασπαλίζουμε  με  σουσάμι  ή παπαρουνόσπορο 
  •  Προθερμάνουμε   το φούρνο στους 180 βαθμούς.  ψήνουμε για  20 30 -λεπτά για να πάρουν  ένα ωραίο χρυσό χρώμα, ίσως  και λίγο παραπάνω  ανάλογα  το  φούρνο  μας
  • Αφού  ψηθούν  τα βγάζουμε από  την φόρμα  μας  και το αφήνουμε να κρυώσουν