Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

"ΚΟΡΩΝΑ"- ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ-ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ















Αυτό  το  τσουρέκι  έχει  υπέροχη  γεύση και  υφή  ..υπεροχή  και πρωτότυπο  σχέδιο  .. δοκιμάστε  το  



ΥΛΙΚΑ  :

1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια

3 σακουλάκια μαγιά ξερή ή 75 γρ νωπή μαγιά

500 ml γάλα χλιαρό

200 γρ βούτυρο λιωμένο

250 -300 γρ ζάχαρη

5 κρόκοι αυγών χωριάτικα ( δίνουν πιο καλό χρώμα )

1 /2 κουταλάκι γλυκού αλάτι

ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι

2 φακελάκια βανίλια -ζάχαρη με άρωμα

1/2 κουταλάκι κακουλέ

1/2 κουταλάκι μαχλέπι

60 γρ βούτηρο λιωμένο για την επάλειψη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ με 100 ml χλιαρό γάλα , την μαγιά μας με μια χούφτα αλεύρι .προσθέτουμε  λίγη κρυσταλλική ζάχαρη και ανακατεύουμε να γίνει ένας χυλός , πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, και αφήνουμε 15 λεπτά σε ζεστό μέρος .
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους αυγών με μια πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε ,προσθέτουμε το ξύσμα μας και ανακατεύουμε να γίνει λείο .
  • Σε ένα άλλο μπολ προσθέτουμε  το υπόλοιπο κοσκινισμένο αλεύρι , την κρυσταλλική ζάχαρη διαλυμένη στο χλιαρό γάλα , και τα αυγά με το αλάτι και ξύσμα , το υπόλοιπο χλιαρό γάλα και τέλος την φουσκωμένη μαγιά μας , την βανίλια. και το μαχλεπι και το κακουλέ και το υπόλοιπο αλάτι και ζυμώνουμε την ζύμη μας λίγο και παίρνουμε το λιωμένο ελαφρά βούτυρο στην παλάμη μας ,προσέχουμε να μην μας πέσει στη ζύμη και ζυμώνουμε-ξεμαλλιάζουμε (τραβάμε την ζύμη με την παλάμη μας που έχει βούτυρο )να το ενσωματώσουμε σιγά -σιγά στη ζύμη μας .
  •  Ζυμώνουμε για 20 λεπτά ρίχνουμε μια πρέζα αλεύρι επάνω στη ζύμη μας,και αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος με διάφανη μεμβράνη και πετσέτες για να 1 -2 ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη μας.
  • (Βάλτε τη καλά σκεπασμένη  σε ζεστό φούρνο 30 -40 βαθμών .)
  • Εγώ τα υλικά  τα έβαλα στον αρτοπαρασκευστή σε πρόγραμμα που ζυμώνει  και  φουσκώνει  για 1 και μισή ώρα )  .
  • Το ονόμασα από το σχέδιο του "ΚΌΡΩΝΑ"........ πάμε να το  φτιάξουμε... τα  2 κομμάτια  σχεδόν 'ίσα μεταξύ τους .. και 'ένα μικρό για τα 6 τριανταφυλλάκια  που έχω στη μέση του σχεδίου .
  •  Το ένα  κομμάτι ζυμαριού το ανοίγω σε φύλλο πλάτος 50-50εκ και πάχος 1-2  εκατ και το αλείφω με την σοκολάτα και το τυλίγω σε ρολό , το αφήνω στην άκρη .
  • Παίρνω το άλλο κομμάτι και το ανοίγω και αυτό σε φύλλο-2  εκατ όπως το παραπάνω και βάζω στην μέση το παραπάνω ρολό με την σοκολάτα στη μέση  όπως φαίνεται  στις φωτογραφίες . 
  • Κόβω σε λωρίδες από δεξιά και αριστερά και μετά το πλέκω 'όπως φαίνεται στις φωτογραφίες .. και μετά το παίρνω και το βάζω σε αποκτώμενη φόρμα που βγαίνει ο πάτος 28 εκατ . και φτιάχνω με το μικρότερο κομμάτι της ζύμης τα  6 τριαντάφυλλα, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.
  • Αφήνουμε να φουσκώσει 40-50 λεπτά και μετά διαλύουμε τον κρόκο αυγού με το γάλα και κάνουμε μια επάλειψη και στα δυο ρολά και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά στους 180 βαθμούς ανάλογα το φούρνο μας και μετά χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 160  βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά ανάλογα  το μέγεθος του τσουρεκιού που σχηματίσαμε .
  • Τα  σκεπάζουμε με μεμβράνη και διατηρούνται έτσι μαλακά για 3-4 ημέρες

ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ :
ΥΛΙΚΑ
300 γρ σοκολάτα κουβερτούρα ή και γάλακτος
100 ml κρέμα γάλακτος
150-200 γρ. φιστίκια ή φουντούκια ή καρύδια ή αμύγδαλα τριμμένα

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Ζεσταίνουμε καλά την κρέμα γάλακτος και κόβουμε τη σοκολάτα κομμάτια και την ρίχνουμε μέσα μέχρι να λιώσει και στη συνέχεια ρίχνουμε και του ξηρούς καρπούς μέσα στην λιωμένη σοκολάτα, δεν πρέπει να είναι πολύ ρευστή, την αφήνουμε καμιά ώρα στο ψυγείο.











Καλή επιτυχία!!
Ως την επόμενη  φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

ΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΥΡΤΩΣ

Την συνταγή την  πήρα από τις φίλες Αλέκα  και Μυρτώ, αγαπημένες φίλες στο facebook, από την σελίδα  της  Μυρτούς.
Μαλακά,αφράτα και μαστιχωτά  τσουρέκια  ...έτοιμα  για  το πρωινό των κοριτσιών μου για το σχολείο .Τα συσκεύασα σε  διάφανα  σακουλάκια  για  να  κρατήσουν  την  φρεσκάδα  τους  και τις  επόμενες  μέρες  και  φυσικά  φαγώθηκαν στο πι και φι από την  οικογένεια  μου ..πριν  να  χάσουν την αφράτη υφή τους  
Πάμε  να τα  φτιάξουμε  μαζί  :








ΥΛΙΚΑ 
280 ml γάλα εβαπορέ αραιωμένο με νερό χλιαρό.
(200 ml γάλα και 80 ml νερό)
(Εγώ έβαλα 170 ml γάλα εβαπορέ και 80 ml νερό  και συμπλήρωσα  και 30 ml γάλα φρέσκο ) 
3 αυγά
3 φακελάκια ξερή μαγιά ή 50 γρ νωπή μαγιά
70 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου ελαφρώς λιωμένο
120 γρ άχνη ζάχαρη
60 γρ ιμβερτοζαχαρη
Μια  πρέζα αλάτι
700-750 γρ αλεύρι για τσουρέκια
1 κουταλάκι γλυκού μαχλέπι
 1/2 κουταλακι γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
Λίγο κακουλέ
 ξύσμα πορτοκαλιού
 1 βανίλια
1 κρόκο αραιωμένο με λίγο γάλα για την επάλειψη.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Βάζουμε σε  ένα  μπολ τη μαγιά μαζί με την ιμβερτοζάχαρη και το αραιωμένο γάλα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί.
  • Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τη μαγιά,τα αυγά, την άχνη, τα μυρωδικά, το βούτυρο, το αλάτι ανακατεύουμε λίγα λεπτά και σιγά σιγά ρίχνουμε το αλεύρι.
  • Χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ, μέχρι η ζύμη μας να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του κάδου 
  • .Ανάβουμε το φούρνο στους 50 και αφήνουμε να ζεσταθεί για 5-10λεπτά .
  • .Βάζουμε το σκεύος στο προθερμασμένο φούρνο στους 50 βαθμούς μέχρι να φουσκώσει ,να  διπλασιάσει τον όγκο της . .

  • Αφού φουσκώσει το πατάμε να ξεφουσκώσει και παίρνουμε ποσότητα ζυμαριού και πλάθουμε κορδόνια  και  τα δίνουμε το σχήμα  που  έχω στις  φωτογραφίες πιο κάτω. 

  • Τοποθετούμε σε ταψί με  λαδόκολλα και τα βάζουμε σκεπασμένα πάλι στο φούρνο, στους 50 βαθμούς,μονο για 15 λεπτά .
  • Τα βγάζουμε από το φούρνο, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς
  • Αλείφουμε με τον κρόκο τα τσουρέκια μας και ψήνουμε τα μικρά για 20 λεπτά και τα μεγαλύτερα λίγο παραπάνω.
  • Για όσους έχουν αρτοπαρασκευαστή ,ρίχνουμε όλα τα υλικά στον  κάδο  και αφήνουμε να ζυμώσει και να φουσκώσει,να  διαπλαστεί η ζύμη μας  .Η υπόλοιπη διαδικασία είναι η ίδια.
                                                              Καλή σας επιτυχία !!!!

Εδώ  θα  βρείτε πολλά  μυστικά  για  την παρασκευή ενός  τέλειου αφράτου  και  μαστιχωτού  τσουρεκιού ..
Συγχωρέστε  με  για τις 3 φωτογραφίες που δεν  έχουν καμία σχέσ  με την  τσουρεκοζύμη ,άλλα ξεχάστηκα  και δεν έβγαλα το λουλουδάκι βήμα-βήμα και σας έβαλα μια  φωτογραφίες από μια  δίχρωμη ζύμη που έκανα κάποια  άλλη στιγμή .

https://www.youtube.com/watch?v=zKNbZAIn4Ik&feature=share
ΙΜΒΕΡΤΟΖΑΧΑΡΗ

ΥΛΙΚΑ:
450 γρ ζάχαρη
360 ml  νερό
1 κουταλάκι γλυκού χυμό  λεμόνι
ή 1/2 κουταλάκι γλυκού κιτρικό οξύ (ξινό)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : 

  • Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά μας. Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας στο 2 για τις κουζίνες που είναι το μάτι από 1-3 και για τις κουζίνες από το 1-9 στο 6.Φέρνουμε το σιρόπι μας σε θέση βρασμού. Ανακατεύουμε μόνο μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη..μετά δεν ανακατεύουμε.
  • Μόλις αρχίσει ο βρασμός, κατεβάζουμε στο 1 και αντίστοιχα στο 3. Αν έχουμε θερμόμετρο, στους 114 βαθμούς Κελσίου. 
  • Βράζουμε για 10 με 12 λεπτά. Καθ όλη τη διάρκεια του βρασμού, με ένα πινελάκι βουτηγμένο στο νερό ,καθαρίζουμε τα τοιχώματα του σκεύους από τους κόκκους ζάχαρης που σίγουρα έχουν κολλήσει. 
  • Αποθηκεύουμε σε γυάλινο βάζο  που πιο  πριν έχουμε  αποστειρώσει και το φυλάσσουμε στο ψυγείο για 6 μήνες ως 1 χρόνο. 
  •  Αν δούμε σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα , ότι έχει πιάσει μούχλα..τότε έχει χαλάσει, το πετάμε και φτιάχνουμε άλλο.Το χρησιμοποιούμε σε τσουρέκια, ζύμες  brioche, ψωμίi, ψωμάκια, κέικ ,παγωτά.Η αναλογία είναι 1 προς 3. Δηλαδή..όταν η συνταγή μας ζητάει 200 γρ ζάχαρη, βάζουμε 150 γρ και 50 ιμβερτοζάχαρη.
  •   Η ζάχαρη αυτή έχει την ιδιότητα, να δίνει στα γλυκά μας και στις ζύμες μας..ελαστικότητα στις ζύμες,υγρασία στα κέικ και στα παγωτά να μην κρυσταλλώνουν.
 

 Η  πηγή της συνταγής για την ιμβερτοζάχαρη είναι από εδώ..
http://www.chefeddy.com/2009/11/invert-sugar/

                                                                              Καλή σας επιτυχία!!!


Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με  ζυμαράκι να περνάτε καλά .  Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

ΓΕΜΙΣΤΑ BRIOCHE ME ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Μια  υπέροχη   ζύμη  brioche που  μοιάζει με  ζύμη  τσουρεκιού , μπορούμε  να  τις  δώσουμε όποιο  σχήμα   θέλουμε  και  την  γεμίσουμε  με  ότι θέλουμε   , μερέντα, κρέμα  σοκολάτας , σταγόνες  σοκολάτας ,και ξηρούς  καρπούς .Ιδανικό  σνακ  για  το  πρωινό  των  παιδιών  στο  σχολειο .  






Η  ΙΜΒΕΡΤΟΖΑΧΑΡΗ 


ΥΛΙΚΑ :
  •  550-580γρ αλέυρι δυνατό  για  τσουρέκια  (ίσως  να  προσθέσουμε  και ακόμα  50 γρ αλεύρι ανάλογα το  μέγεθος  που  θα  έχουν  τα  αυγά  μας  πιο  κάτω )  
  • αυγά  μεγάλα      
  •  100-110 γρ ζάχαρη (αν  θέλετε  πιο  γλυκά  προσθέστε  ακόμα  30 γρ ζάχαρη)                    
  • 160 ml γάλα χλιαρό
  •  50 γρ  βούτηρο 
  • 2 φακελάκια μαγιά ξερή των 7-9 γρ  ή  45 γρ νωπή μαγιά 
  •  1βανίλια -ζάχαρη με  άρωμα λεμόνι                                                                                                                       
  • 50  ml λάδι     
  • 50 γρ  ιμβερτοζάχαρη                                                                                                                                                             
  • μια  πρέζα αλάτι   
  • ψιλοκομμένα φουντούκια 
  • Nutella ή κρέμα σοκολάτας  ή σταγόνες σοκολάτας 
  • 1 αυγό για το άλειμμα  στο  τέλος με  1-2 κουταλιές γάλα  
  • αμύγδαλα φυλέ
  • και αν θέλετε βάζετε  και  λίγο κακουλέ  για περισσότερο  άρωμα
  •  
       ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ  ΙΜΒΕΡΤΟΖΑΧΑΡΗ   : Την  συνταγή  την  πήρα από τις  φίλες Αλέκα  και Μυρτώ, αγαπημένες φίλες  στο  facebook , από  την σελίδα  της  Μυρτούς:
      • 450 γρ ζαχαρη
      • 360 γρ νερο
      • 1 κουταλάκι του γλυκού λεμόνι  ή  1/2 κουταλάκι του γλυκού κιτρικό οξύ (ξυνό)
      ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
      • Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά μας.Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας στο 2 για τις κουζίνες που είναι το μάτι από 1-3 και για τις κουζίνες από το 1-9 στο 6.Φέρνουμε το σιρόπι μας σε θέση βρασμού. Ανακατεύουμε μόνο μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη..μετά δεν ανακατεύουμε..πάλι
      • Μόλις αρχίσει ο βρασμός, κατεβάζουμε στο 1 και αντίστοιχα στο 3. Αν έχουμε θερμόμετρο, στους 114 β. Κελσίου.
      • Βράζουμε για 10 με 12 λεπτά. Καθ όλη τη διάρκεια του βρασμού, με ένα πινελάκι βουτηγμένο στο νερό ,καθαρίζουμε τα τοιχώματα του σκεύους από τους κόκκους ζάχαρης που σίγουρα έχουν κολλήσει. 
      • Αποθηκεύουμε σε γυάλινο βάζο  που πιο πριν  έχουμε  αποστειρώσει και το φυλάσσουμε στο ψυγείο για 6 μήνες ως 1 χρόνο. 
      •  Εαν δούμε σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα , ότι έχει πιάσει μούχλα..τότε έχει χαλάσει, το πετάμε και φτιάχνουμε άλλο.Το χρησιμοποιούμε σε τσουρέκια, ζύμες  brioche, ψωμί ψωμάκια, κέικ ,παγωτά.Η αναλογία είναι 1 προς 3. Δηλαδή..όταν η συνταγή μας ζητάει 200 γρ ζάχαρη, βάζουμε 150 γρ και 50 ιμβερτοζάχαρη.
      •   Η ζάχαρη αυτή έχει την ιδιότητα, να δίνει στα γλυκά μας και στις ζύμες μας..ελαστικότητα στις ζύμες,υγρασία στα κέικ και στα παγωτά να μην κρυσταλλώνουν.



      •  Βάζουμε σε ένα μπολ το γάλα  το οποίο έχουμε ζεστάνει ελαφρά με την μαγιά και μια  κουταλιά από την ζάχαρη.
      • Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε από πάνω 50 γρ από το αλεύρι μας και ανακατεύουμε ξανά και αφήνουμε για 30 λεπτά σκεπασμένο.
      • Στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή ή σε μια λεκάνη προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς μας και μετά το βούτυρο λιωμένο,το λάδι και τα αυγά,τη βανίλια,το αλάτι και το αλεύρι λίγο-λίγο το ρίχνουμε και ζυμώνουμε για 15-20 μια μαλακιά  ζύμη που ξεκολλάει από  τα  τοιχώματα του κάδου ή της λεκάνης ..αν το ζυμώσουμε στο χέρι  .
      • Αφήνουμε την ζύμη μας να φουσκώσει σκεπασμένη  σε ζεστό  φούρνο  που  έχουμε   ανάψει  από  πριν  στους  40-50  βαθμούς Κελσίου  .
      •  Όταν φουσκώσει η ζύμη  μας  τη   χωρίζουμε σε 6  κομμάτια τα  ανοίγουμε σε  φύλλο    30χ30 και βρέχουμε  με τα  υλικά  τις  αρεσκείας  μας  σοκολάτα  ή μερεντα  και  ξηρούς  καρπούς και τα  τυλίγουμε σε  ρολά  και  μετά τα τρία  κομμάτια  και τα  πλέκουμε σε πλεξούδες  και  τα βάζουμε  σε στενόμακρες  φόρμες  ή τις δίνουμε  όποιο  σχέδιο  μας  αρέσει εμάς .. όπως  θα  δείτε στις φωτογραφίες  βήμα-βήμα τα  σχέδια  που έκανα εγώ .

        • Αλείφουμε με αυγό και γάλα  και  τα  πασπαλίζουμε με  αμύγδαλα  φιλέ .
        Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180- 170 βαθμούς για 25 λεπτά περίπου.




         

        Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

        ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΑΝ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ

        Οι τηγανητές πατάτες αρέσουν σε όλους  μας   , και  ακόμα  πιο  πολύ  στα κοριτσάκια μου,
        Αλλά  έχουν  πολλά  λιπαρά, και  πολλές  θερμίδες και πολλές οι τύψεις μετά.
         Έφτιαξα  λοπόν  πατάτες στο φούρνο σαν τηγανιτές  Στην όψη δεν καταλαβαίνει κανείς διαφορά. Είναι τραγανές από έξω και μαλακές από μέσα. Στη γεύση είναι πολύ ελαφριές, αφού έχουν λιγότερο λάδι, αλλά δε χρειάζονται καρυκεύματα. Στα κοριτσάκια  μου που είναι πολύ δύσκολα δεν κατάλαβαν ότι τις έψησα και δεν τις τηγάνισα και τους άρεσαν πολύ. Πάμε   λοιπόν να τις  φτιάξουμε

         
        ΥΛΙΚΑ :
        1 κιλό  πατάτες
        2-3   κουταλιές   ελαιόλαδο
        ρίγανη, ή   πάπρίκα  ... και  ακόμα  'οποιο  άλλο  μυρωδικό  σας   αρέσει .
        αλάτι
        Λίγη  φρυγανιά 
        ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
        •  Πλένω καλά ώστε να φύγουν τα χώματα. Έχοντας πλύνει πρώτα τα χώματα είναι πιο εύκολος ο καθαρισμός τους. Καθαρίζω τις πατάτες και τις κόβω σε λωρίδες. τις ξαναπλένω και τις βάζω σε μία κατσαρόλα   με βραστό νερό που έχω   ετοιμάσεοι  από  πιο  πρίν . Το νερό πρέπει οπωσδήποτε να σκεπάζει τις πατάτες. Αφήνω τις πατάτες να μουλιάσουν στο νερό για -20-30 λεπτά περίπου.
        • Μόλις περάσουν τα   20 - 30 λεπτά, προθερμαίνω το φούρνο στους 200- 220 βαθμούς στον αέρα. Στραγγίζω καλά τις πατάτες και τις ξαναρίχνω σε  ένα  μπόλ    Υποτίθεται ότι και τις πατάτες πρέπει να τις σκουπίσω, αλλά εγώ δεν κάνω πάντα   . Ρίχνω στις πατάτες μία κουταλιά λάδι και ανακατεύω καλά να πάει το λάδι παντού. Ρίχνω το αλάτι και  μυρωδικά  και ανακατεύω ξανά. Παίρνω ένα μεγάλο ταψί  και καλύπτω την επιφάνειά του με  μια  λαδόκολλα , και ρίχνω  και  λίγο   φρυγανιά .  
        •  Απλώνω τις πατάτες στο  ταψί  πάνω στη  λαδόκολλα φροντίζοντας όσο είναι δυνατό να μην καλύπτονται από άλλες πατάτες. Με ένα πινέλο αλείφω τις πατάτες με περισσότερο λάδι ακόμα   μια  -δύο   κουταλιές  είναι αρκετο,  και  λίγο  φρυγανιά
        • Βάζω το  ταψί   στο φούρνο. Στα δέκα λεπτά το βγάζω και το ξαναβάζω ανάποδα η πλευρά που ήταν μπροστά να πάει πίσω. Αφήνω το  για δέκα ακόμη λεπτά. 
        • Στη συνέχεια βγάζω ξανά το ΤΑΨΊ  και με μία σπάτουλα γυρίζω τις πατάτες από την άλλη πλευρά (το πάνω κάτω).  Ξαναβάζω το ταψί στο φούρνο. Στο δεκάλεπτο σβήνω το φούρνο και γυρνάω τη λαμαρίνα ξανά το μπρος να πάει πίσω. Αφήνω το  ταψί  στο σβηστό αλλά ακόμα ζεστό φούρνο μέχρι να χρειαστεί να τις σερβίρω, και τουλάχιστον για ένα δεκάλεπτο. Είναι έτοιμες.

        Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

        ΓΛΥΚΟ ΣΤΑΦΥΛΙ

        Φτιάξτε σε χρόνο ρεκόρ τραγανό γλυκό σταφύλι και απολαύστε το με το απογευματινό καφεδάκι και ένα ποτήρι κρύο νεράκι,   ή   με στραγγιστό γιαούρτι για  τις  απογευματινές μας  λυγούρες. ...Είναι  η εποχή  του και θα  το  βρούμε  άφθονο στις  λάικές  και στα  μανάβικα .  Πάμε  να  το  φτίαξουμε  μαζί ...




         ΥΛΙΚΑ:
        2 κιλά σταφύλια  ασπρα  ή μαύρα  σταφίδα   ..
        1  - 1 /12   κιλό ζάχαρη ανάλογα  πόσο  γλυκά  είναι  τα σταφύλια μας .
        1 φλυτζάνι   νερό
         χυμός από 1 λεμόνι
        1-2  βανίλιες
         αμύγδαλα  ασπρισμένα και     ανοιγμένα  στή μέση  
        και  φύλλα  αρμπαρόριζας
         ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

        • Πλένουμε   καλά τα σταφύλια ,ξεχωρίζουμε απαλά τις ρόγες από τα κοτσανάκια, οι ρόγες πρέπει να είναι γερές χωρίς χτυπήματα και σκασίματα., και τις ζυγίζουμε να μας δώσουν καθαρό βάρος 2 κιλά.   Τις ξανά πλένουμε καλά και τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι,και τις  αφήνουμε  να στεγνώσουν. 
        • Βάζουμε  της ρόγες σταφυλιού  μαζί με τη ζάχαρη και  το νερό σε μια κατσαρόλα και αφήνουμε  να βράσουν  Μόλις αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά (για παράδειγμα από το 9 χαμηλώνουμε στο 7) και αφήνουμε το γλυκό   να βράσει για 5-10 λεπτά    Δεν απομακρυνόμαστε από την κατσαρόλα, και κατά διαστήματα ξαφρίζουμε.
        • Κατεβάζουμε   την κατσαρόλα από τη φωτιά, σκεπάζουμε   με μια υφασμάτινη πετσέτα και αφήνουμε  έτσι για 24 ώρες .
        • Την επόμενη μέρα ξαναβάζουμε  την κατσαρόλα να βράσει σε   μέτρια    φωτιά, μέχρι να "δέσει" το σιρόπι  περίπου 15 λεπτά… όταν δούμε μεγάλες φουσκάλες να σχηματίζονται καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμο. Αν μας φαίνεται πολύ υδαρό…όταν κρυώσει θα σφίξει!. Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε  το λεμόνι, τη βανίλια και τα αμύγδαλα.
        •  Όταν δέσει το σιρόπι, απομακρύνουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, και κάνουμε το  εξής  κόλπο, δηλαδή αρχίζουμε να κουνάμε την κατσαρόλα   κυκλικά  , ώστε να εισχωρήσει το σιρόπι μέσα στις ρόγες  και  να φουσκώσουν 
          • Αφήνουμε  το γλυκό να κρυώσει καλά και το βάζουμε    σε γυάλινα βάζα αποστειρωμένα.
          Πηγή   



           


          Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

          ΚΕΜΠΑΠ ΠΡΟΒΕΙΟ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ



          Κεμπάπ πρόβειο γάστρας συνταγή από τη Λάρισα
           

          ΥΛΙΚΑ:
          • 2 κιλά πρόβειο κρέας (μπούτι -χεράκι από το εμπρός μέρος του ζώου κατά προτίμηση)
          • 2 μεγάλα κρεμμύδια
          • 2 κόκκινες πιπεριές
          • 3 ντομάτες
          • 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
          • αλάτι - πιπέρι μαύρο και
          • 1 κρασοπότηρο νερό
          • πιπερι κόκκινο,ριγανι,θρούμπι , ματζουράνα, μοσχοπίπερο
          • 2 σκελίδες σκόρδο
          ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
          1. Το κρέας πρέπει να είναι κομμένο σε πριόνι, ώστε να μην έχει τριμμένα κόκαλα και το πλένουμε καλά .
          2. Σε ένα μπόλ ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και σε πιο μεγάλα κομμάτια τις πιπεριές και τις ντομάτες και το σκόρδο σε φέτες , μετά το κρέας το πασπαλίζουμε με το κρεμμύδι, τις πιπεριές και την ντομάτα, το σκόρδο , το αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε ολα τα άλλα αρώματα και το αφήνουμε σκεπασμένο ένα βράδυ , μέσα στο ψυγείο.
          3. Την επομένη βάζουμε το κρέας στη γάστρα προσθέτοντας το λάδι και ένα κρασοπότηρο νερό και μετά στο φούρνο .To βάζουμε σε προθερμαρμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς , το ψήνουμε 3 έως 4 ώρες ανάλογα με το κρέας, δοκιμάζοντας με το πιρούνι τα ψαχνά μέρη.
          4. Μπορούμε να το ψήσουμε και στα κάρβουνα στην σούβλα η στη γαστρα ... 
          Την συνταγή την βρήκα απο έναν σεφ Κώστα Περήφανο . Αγόρασα ένα σακουλάκι "ΜΟΣΧΟΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΒΕΙΟ ΚΕΜΠΑΠ" Σούβλας,γάστρας, η παίδακια Από τον Σεφ Κώστα Περήφανο. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ "ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΚΟΥΤΑΛΙ"