Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

ΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΜΕ heart













 ΥΛΙΚΑ :

ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΚΑΦΕ  ΖΥΜΗ :

 125 γρ  βούτυρο
 250 γρ  αλεύρι για  όλες  τις  χρήσεις  
 125  γρ    ζάχαρη
 2     αυγό
1/2   μπέικιν   πάουντερ   
 20 γρ  αλεσμένα αμύγδαλα  σε  πούδρα-σκόνη  
 3  κουτάλια   σούπας    άγλυκο κακάο σε σκόνη ή  αν  θέλουμε    βάζουμε  κόκκινο  χρώμα  ζαχαροπλαστικής  ή   παντζαροπουρέ 
 2  κουταλιές της  σούπας   γάλα  
1 βανίλια  -ζάχαρη   
1 πρέζα αλάτι

ΓΙΑ  ΤΗΝ ΑΣΠΡΗ ΖΥΜΗ : 
  125  γρ  βούτυρο
  250 γρ  αλεύρι για  όλες  τις  χρήσεις 
  125 γρ    ζάχαρη
 1 αυγό 
 1/2   μπέικιν   πάουντερ 
 20 γρ  αλεσμένα αμύγδαλα  σε  πούδρα-σκόνη (  εγώ  δεν  άλεσα  σε  πούδρα  τα  αμύγδαλα .. τα αφησα με  κομματια μικρά ..ήθελα  να  νοιώθω   στην  γεύση  το αμύγδαλο )
 1 βανιλια  -ζάχαρη   
1 πρέζα αλάτι

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 
 ΓΙΑ  ΤΗΝ ΚΑΦΕ ΖΥΜΗ : 

  • Σε ένα  μπολ  βάζουμε    το βούτυρο  που   αφήσαμε   σε  θερμοκρασία  δωματίου  και  το  κόβουμε   σε μικρά κομμάτια, προσθέτουμε και την  ζάχαρη  και  χτυπάμε  με  το μίξερ 2-3  λεπτά  μέχρι να αφρατέψει .
  • Προσθέτουμε το  αυγό  και  το  κοσκινισμένο   αλεύρι, το μπέικιν   πάουντερ  ,την  βανίλια  και  το αλάτι,  και  ζυμώνουμε  καλύτερα   τώρα   με τα  χέρια  μας   μια  μαλακιά   ζύμη 
  •  Τέλος  κοσκινίζουμε  το  κακάο   και  το  ρίχνουμε   στην  ζύμη  μας  μαζί με την πούδρα  αμύγδάλου  και  το  γάλα  και  ζυμώνουμε   με  τα χέρια  μας   να  ενσωματωθουν  τα υλικά  στην   ζύμα  μας
  • Καλύπτουμε   την ζύμη  μας  σε  διάφανη μεμβράνη  και  την αφήνουμε   στο  ψυγείο  για 1-2  ώρες . 
  •  Βγάζουμε   την ζύμη  από  το  ψυγείο  και  την  αφήνουμε  πάνω σε  ένα  κομμάτι  λαδόκολλα  και  με  ένα  ακόμα  την  ανοίγουμε   σε  φύλλο  με την βοήθεια   ενός  πλαστη σε  φύλλο  πάχους  2 εκατ   και  με    κουπάτ  σε σχήμα  καρδιάς  κόβουμε   καρδιές  , τις  μεταφέρουμε  την μια  πάνω στην αλλη  δημιουργώντας έτσι  μια στήλη  από  καρδιές  και  την   καλύπτουμε   με  ένα  κομμάτι  διάφανη  μεμρβάνη  και το αφήνουμε   στο ψυγείο  για  1-2  ώρες .   
 ΓΙΑ  ΤΗΝ ΑΣΠΡΗ ΖΥΜΗ : 
  • Σε ένα  μπολ  βάζουμε    το βούτυρο  που   αφήσαμε   σε  θερμοκρασία  δωματίου  και  το  κόβουμε   σε μικρά κομμάτια, προσθέτουμε και την  ζάχαρη  και  χτυπάμε  με  το μίξερ 2-3  λεπτά  μέχρι να αφρατέψει .
  • Προσθέτουμε το  αυγό  και  το  κοσκινισμένο   αλεύρι, το μπέικιν   πάουντερ , την  βανίλια  και  το αλάτι,  και  ζυμώνουμε  καλύτερα   τώρα   με τα  χέρια  μας   μια  μαλακιά   ζύμη 
  •  Τέλος   ρίχνουμε   στην  ζύμη  μας την πούδρα  αμύγδάλου   και  ζυμώνουμε   με  τα χέρια  μας   να  ενσωματωθουν  τα υλικά  στην   ζύμη  μας
  • Καλύπτουμε   την ζύμη  μας  σε  διάφανη μεμβράνη  και  την αφήνουμε   στο  ψυγείο  για 1-2  ώρες . 
  •  Βγάζουμε   την ζύμη  από  το  ψυγείο  και  την  αφήνουμε  πάνω σε  ένα  κομμάτι  λαδόκολλα   και   την   κόβουμε   σε  ίσα  κομμάτια και   την   ανοίγουμε  σε   μπαστουνάκια   με  τα  χέρια  μας   ίσα   σε  εκατοστά   με  την   ζύμη  με  τις καφέ   καρδιές και   παίρνουμε  και  τα  τοποθετούμε  με  την σειρά   πάνω στην καφέ  ζύμη  και  καλύπτουμε   το  σχήμα   καρδιάς  και  προσπαθούμε   να  του   δώσουμε σχήμα   κύλινδου  όπως   φαίνετε  στις  φωτογραφίες   , ελπίζω   να  σας   δίνω  να καταλάβαιτε .. με  την  δημιουργία   των μπίσκοτων   ξεχάστικα  και  δεν έβγαλα ..μερικά   στάδια,  υπόσχομαι   οτι  θα  τα  ξαναφτιάξω  και  θα  προσθέσω   τις  φωτογραφίες  που  λείπουν .
  •  Αφού  τελειώσουμε   με   την  άσπρη   ζύμη    την   καλύπτουμε   με  ένα  κομμάτι  διάφανη  μεμρβάνη  και  σε  ένα  πάγκο   εργασίας  την  ρολάρουμε   λίγο  και  προσπθούμε   να   λειάνουμε λίγο   τα  μπαστουνάκια  της  άσπρης  ζύμης   που κολλήσαμε  πάνω  στην  καφέ  ζύμη       και το αφήνουμε   στο ψυγείο  για  1-2  ώρες .  Σε αυτό  το  στάδιο   εγώ    τα  άφησα στο  ψυγείο   για  πάνω από  10  -12  ώρες  ,έπρεπε  να   λείψω  και  τα  άφησα.. 


  • Αφού  πια  παγώσουν  στο  ψυγείο  ανάβουμε   το  φούρνο  μας   στους  180  βαθμούς  και   βγάζουμε   την  έτοιμη  ζύμη μας  από το  ψυγείο  και  πανω  σε  ένα  καφαρό  πάγκο εργασίας και  σε μια  λαδόκολλα  με  ένα  κοφτερό μαχαίρι  κόβουμε   κομμάτια  1 εκατ  και  τα  τοποθετούμε  σε  ταψί  με  ένα  κομμάτι λαδόκολλα  και τα  ψήνουμε   στους 170 -180 βαθμούς  για  8- 10.. προσοχή  δεν χρειάζετε  να πάρουν  καφέ  χρώμα   τα  μπισκότα  μας.. εγώ  τα  έψησα   λιγο  παραπάνω και   και  έγιναν  λιγο   σκληρά.
  •    Τα βγάζουμε  από το  ταψί  και  τα  τοποθετούμε  σε  μια σχάρα να  κρυώσουν  και μετά  τα  βάζουμε  σε ένα  γυάλινο  βάζο ή μεταλικό    κουτί  και  τα  διατηρούμε  εκεί  για  15-20 μέρες ..αν  προλάβουν  .. τρώγονται  εύκολα , δεν πρόκειτε  να  μέινουν..πανω από 2-3  μέρες . 

  •  Καλή  επιτυχία   είναι  μια καλή  ιδέα  να  τα  φτιάξετε   για  την  ημέρα  του Αγίου  Βαλεντίνου  και  να  τα  προσφέρετε  στα αγαπημενα  σας  προσωπα , μαζί με  τον καφέ  η το  γάλα  σας  .



 

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ ΨΩΜΑΚΙ ΓΙΑ tost



ψωμάκι ολικής άλεσης  με προζύμι για το τοστ μας  ..  έχω φτιάξει πολλά  ψωμάκια αλλά σαν  αυτό κανένα ..πολύ αφράτο  και  νόστιμο  ... πάμε να το φτιάξουμε  ..  






ΠΡΟΖΥΜΙ
ΥΛΙΚΑ :
165 γρ αλεύρι ολικής αλέσεως
125 γρ γάλα (κρύο)
2  γρ ξερή μαγιά (1 / 2  κουταλάκι  του  γλυκού )

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
1. Προσθέτουμε τα υλικά σε ένα μπολ ανακατεύουμε  με  μια σπάτουλα μια αρκετά  σφιχτή  ζύμη ,( η ζύμη θα μοιάζειμε  την  ζύμη  του  ψωμιού χωρίς ζύμωμα ) και  με  τα  χέρια της  δίνουμε  σχήμα μπάλας. Καλύπτουμε καλά με μεμβράνη και  το αφήνουμε στο ψυγείο  για όλη τη νύχτα (12 ώρες τουλάχιστον).
΄Έχω δοκιμάσει να  το αφήσω  και  σε  θερμοκρασία  δωματίου, μέσα  στο φούρνο της  ηλεκτρικής  κουζίνας ..  καμία  διαφορά ίδια  γεύση και ίδια ποιότητα ψωμιού  !  

ΥΛΙΚΑ  ΓΙΑ  ΤΟ   ΨΩΜΙ:
 
1 ποσότητα  από  το παραπάνω προζύμι .
140 -170 γρ αλεύρι υψηλής πρωτεΐνης σκληρό για  τσουρέκια ανάλογα το  αλεύρι 
30 γρ μικρό αυγό  
4  γρ ξερή μαγιά (1 κουταλάκι του γλυκού )
3 γρ αλάτι (1/2 κουταλάκι του γλυκού )
Ζάχαρη 20 γρ 
45 γρ Βούτυρο ή (25 γρ Βούτυρο  σε  θερμοκρασία δωματίου
και 20 ml λάδι)  
2 κουταλιές της σούπας γάλα (κρύο)
Η δόση είναι για  μια φόρμα 18- 20εκατ x  κατ  χ 7-8εκατ .Εγώ έκανα  2  δόσεις γιατί η φόρμα μου ήταν 30εκατ χ11 εκατ χ 8 εκατ και κράτησα λίγη ζύμη και έκανα 2 ψωμάκια για χάμπουργκερ  ..
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

1.Την επόμενη μέρα στον κάδο του αρτοπαρασκεύαστή ή αν το ζυμώσουμε με τα χέρια  σε ένα μπολ παίρνουμε την ζύμη από το ψυγείο  και  την κάνουμε  κομμάτια  και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο σε ένα μπολ, ζυμώνουμε μέχρι λεία ζύμη.
2. Προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη είναι μαλακή και ελαστική. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος 1-2  ώρες. (Συνολικός χρόνος ζυμώματος 15 -20 λεπτά χρησιμοποιώντας  τον   αρτοπαρασκεύαστή )
3. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 τμήματα, τα πλάθουμε σε στρογγυλά μπαλάκια. Χρησιμοποιούμε  ένα πλάστη για να ανοίξουμε  τη ζύμη σε ένα ορθογώνιο και  την κάνουμε ρολό όπως φαίνεται στην φωτογραφία ..ή ολόκληρη την ζύμη την ανοίγουμε σε ένα  ορθογώνιο σχήμα  και την κάνουμε ένα  ρολό και την  τοποθετούμε  με  ραφή-πλευρά προς τα κάτω σε μια φόρμα για ψωμί αντικολλητική (εάν η χρησιμοποιήσουμε κανονική φόρμα για ψωμί, την  βουτυρώνουμε ). Αφήνουμε να  φουσκώσει για άλλα 30-45  λεπτά  
4. ψήνουμε στους προθερμασμένο φούρνο στους 190C για 30-45 λεπτά.Το αφήνουμε 5  λεπτά να κρυώσει και μετά το βγάζουμε από  την φόρμα  και το αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει τελείως και μετά από 3-4 ώρες το  κόβουμε σε λεπτές φέτες και το  διατηρούμε σε σακουλάκια τροφίμων, κρατάει το αφράτο του για 2-3 ημέρες, η το βάζετε στην κατάψυξη και όταν το χρειάζεστε το βγάζετε να έρθει μόνο του σε θερμοκρασία  δωματίου αν προλάβει να μείνει .....σε μας πάντως δεν φτάνει ούτε την πρώτη μέρα  πάντα  φτιάχνω 2 δόσεις και  το ετοιμάζουμε τοστάκια  ..   







Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές.

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

ΚΕΙΚ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΜΕ ΚΑΡΔΟΥΛΕΣ


 


Θέλετε να φτιάξετε  ένα διαφορετικό και εντυπωσιακό κέικ για τον καλό σας    για  την   ημέρα   του  Αγίου   Βαλεντίνου   ...ένα   κέικ με σχέδιο καρδιάς....  από  τα  πιο  εύκολα    και  γρήγορα  .. πάμε   να  το  φτιάξουμε   ...
  
  

ΥΛΙΚΑ  :

Τι θα χρειαστούμε  για την καρδιά:

  • 2 μεγάλα   αυγά
  • 125 ml λάδι   καλαμποκέλαιο  ή   λάδι 
  • 125 γρ   γιαούρτι 
  • 150 γρ  ζάχαρη
  • 250  γρ  αλεύρι  για  όλες  τις  χρήσεις  
  • λίγο αλάτι
  • 1και 1/2   κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 1  βανίλια -ζάχαρη  με  άρωμα  πορτοκάλι    
  • κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής  ή  35g κακάο σε σκόνη  και  2  κουταλιές   γάλα  ή   100 γρ  σοκολάτα λιωμένη  σε  μπέν μαρί 

Τι θα χρειαστούμε  για το απλό  κέικ:

  • 3 μεσαία αυγά
  • 125 ml  λάδι  καλαμποκέλαιο  ή λάδι 
  • 150 γρ  ζάχαρη
  • 125 γρ   γιαούρτι 
  • 250 γρ αλεύρι  για  όλες  τις  χρήσεις  
  • λίγο αλάτι 
  • 1 και  1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ξύσμα   από  πορτοκάλι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 1  βανίλια  -ζάχαρη  με  άρωμα  πορτοκάλι    

Τι θα  χρειαστούμε  για  την κρέμα  σοκολάτα :

  • 90   γρ   σοκολάτα (70% κακάο)
  • 50 γρ  μαλακό βούτυρο
  • 1½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 ½ κουταλιές  της σούπας γάλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Πως  θα  φτίαξουμε  την  σοκολατένια  καρδιά  - κέικ  :
  • Πριν ξεκινήσουμε πρέπει να προθερμάνουμε  τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Πρώτα για την καρδιά, βάζουμε το  λάδι σε ένα μπολ μαζί με την ζάχαρη άχνη και  χτυπάμε   με  τον αυγουλοδάρτη   για  2-3  λεπτά  και τα αυγά και στην συνέχεια και  το  γιαούρτι  και  στην συνέχεια  κοσκινίζουμε  από ψηλά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και  το αλάτι ,ανακατεύουμε με τον  αυγουλοδάρτη  για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι να αναμειχθούν καλά.
  • Τέλος  προσθέτουμε  και  το εκχύλισμα της βανίλιας και το  κακάο  που το  έχουμε  ανακατέψει  με το  γάλα ή αρκετές σταγόνες από το κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής.
  • Δεν χρειάζεται καν μίξερ, η ζύμη θα γίνει ελαφρά σφιχτή έτσι πρέπει να είναι.
  • Έπειτα, βάζουμε το μείγμα μας  σε μία μακρόστενη φόρμα για κέικ και το ψήνουμε  στους  180  βαθμούς   για περίπου 1 ώρα . 
  • Βυθίζουμε  στο κέντρο ένα μαχαίρι και αν είναι έτοιμο θα βγει καθαρό.
  • Τέλος, αφήνουμε  να κρυώσει για 5 λεπτά και  το  αναποδογύρισε σε μια πιατέλα.
  • Τώρα αφού κρυώσει  το κέικ  μας  και  μετά  απο 2-3  ώρες   κόβουμε  σε  κομμάτια  το  κείκ  1-2 εκατ  και παίρνουμε   έναν κόφτη σε σχήμα καρδιάς και κόβουμε 10 περίπου  καρδιές, ή αν έχουμε πιο μεγάλη φόρμα για κέικ όσες χρειάζεται  για να πιάσουν από την μία άκρη στην άλλη.  Ετοιμάζουμε έναν δίσκο με  μεμβράνη και τις βάζουμε  την μια  δίπλα  στην άλλη  και τις  τυλίγουμε  σε  ρολό με την  μεμβράνη  να  σφίξουν και στη συνέχεια  τις αφήνουμε  στο ψυγείο για   2-3  ώρες

Πως  θα φτιάξουμε   το απλό  κέικ

  • Για το απλό κομμάτι θα αναμείξουμε τα υλικά ακριβώς όπως  κάναμε   για την καρδιά,
  • Πρώτα θα πρέπει να βάλουμε  λίγο από το μείγμα μας στην βάση της φόρμας και από πάνω τις καρδιές που κόψαμε πριν στο κέντρο, την μία πίσω από την άλλη.. εγώ  ξέχασα  να  τοκάνω ..έβαλα  πρώτα τις καρδίες και  μετά  βαρέθηκα να  τις  βγάλω .εσείς ακολουθήστε  την σειρά  που λέω πιο πάνω    
  • Το υπόλοιπο μείγμα θα πρέπει να το ρίξουμε από πάνω, φροντίζοντας να καλύπτονται πλήρως οι καρδιές μας  στους  180 για περίπου 45 με 50 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να σφίξει. Βυθίζουμε στο κέντρο ένα μαχαίρι και αν είναι έτοιμο θα βγει καθαρό.
  • Προσοχή, θα πρέπει να το αφήσουμε να κρυώσει για 10 λεπτά πριν το βγάλουμε  από την φόρμα
  • Το υπόλοιπο μείγμα θα πρέπει να το ρίξουμε  από πάνω, φροντίζοντας να καλύπτονται πλήρως οι καρδιές  και θα πρέπει με ένα μαχαιράκι να απλώσουμε καλά το μείγμα στο επάνω μέρος.
  • Προσοχή, θα πρέπει να το αφήσεις να κρυώσει για 10 λεπτά πριν το βγάλεις από την φόρμα.

Πως θα φτιάξουμε   την σοκολατένια κρέμα:

  • Βάζουμε  την σοκολάτα σε ένα μπολ και έπειτα το μπόλ σου σε ένα κατσαρολάκι με νερό που βράζει, αυτό είναι το γνωστό μπεν μαρί.
  • Ανακατεύουμε σιγά σιγά για να λιώσει η σοκολάτα και πρόσθετουμε  το βούτυρο,το εκχύλισμα βανίλιας και το γάλα.
  • Μόλις κρυώσει  το κέικ  μας. περιχύνω   την σοκολατένια  κρέμα.. αφού  έχει και  αυτή  κρυώσει λίγο ... και  μετά  από  2-3  ώρες  κόβουμε  κομμάτια  και  το απολαμβάνουμε ...Την   ιδέα  την  πήρα από εδώ





                                                                                                                    Καλή επιτυχία

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

ΤΟ ΨΩΜΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΡΙΦΩΝΑ


ΤΟ ΨΩΜΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΡΙΦΩΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΩΝ ..γιορτάζει 
   1  Φεβρουαρίου .
Ο Άγιος Τρύφωνας

Την πρώτη Φεβρουαρίου τιμά η Εκκλησία μας τη μνήμη του Αγίου Τρύφωνα, που έχει καθιερωθεί στην εθιμική λατρεία ως ο προστάτης των αμπελουργών. Ο Άγιος παρουσιάζεται μάλιστα στις νεώτερες λαϊκές αγιογραφίες ως “νέος, αγένειος, σγουρομάλλης, κρατών κλαδευτήρι”, εργαλείο δηλαδή με το οποίο γίνεται η κύρια αμπελουργική εργασία της χρονικής αυτής περιόδου. Πουθενά στο Συναξάριό του δεν αναφέρονται επεισόδια από το βίο ή τα θαύματά του, που να συνδέουν τον Άγιο με το αμπέλι και το κρασί. Πώς συσχετίσθηκε λοιπόν ο Μεγαλομάρτυρας Τρύφωνας με την άμπελο και το μεθυστικό της προϊόν ;

Ο Άγιος Τρύφωνας γεννήθηκε στη Λάμψακο, παραλιακή πόλη της Φρυγίας, και μαρτύρησε το 249 μ.Χ., όταν αυτοκράτορας του Ρωμαϊκού κράτους ήταν ο Δέκιος, στη Νίκαια της φρυγικής Βιθυνίας. Η περιοχή ήταν ξακουστή για τους αμπελώνες της όπως και όλα τα παράλια της Προποντίδας. Εκεί βρίσκονταν πόλεις που φημίζονταν για την αφθονία των κρασιών τους: η Ραιδεστός, η Κύζικος και η περιοχή της Βιθυνίας με τα κρασιά της Τρίγλειας, της Κίου, της Νίκαιας. Ο Άγιος πολιούχος της Νίκαιας συνδέεται λοιπόν καταρχήν με την άμπελο και τον οίνο λόγω ...προέλευσης από περιοχή παραγωγής οίνων ποιότητος, αφού λίγες ήταν οι βυζαντινές επαρχίες, που μπορούσαν να καυχηθούν για τον οίνο τους τόσο όσο οι περιοχές της Προποντίδας. 

 Η λαϊκή παράδοση συνδέει τον Άγιο με τα αμπέλια και τους αμπελουργούς μέσω ευρύτατα διαδεδομένης στο βαλκανικό χώρο αφήγησης. Σύμφωνα με μια παραλλαγή ο Άγιος Τρύφωνας κλάδευε το αμπέλι του αδιαφορώντας για τις αντίθετες υποδείξεις της Παναγίας και έκοψε τη μύτη του. Η φράση - κλειδί “κλαδεύω έτσι κι όχι έτσι, είπε κι έκοψε τη μύτη του” συνοδεύεται από χειρονομία χαρακτηριστική της τεχνικής του κλαδέματος, χωρίς την οποία ο ακροατής αδυνατεί να αντιληφθεί πώς ακριβώς ακρωτηριάσθηκε ο Άγιος. Με αυτήν την “τεχνολογική αφήγηση” εξηγείται η λατρευτική αποχή από την εργασία στ’ αμπέλια που τηρούν όλοι οι αμπελουργικοί πληθυσμοί. Την απαγόρευση εκφράζουν ρητά οι Στενημαχίτες : “Ας έρθ’ τ’ Αϊ Τρύφου η μέρα πρώτα, κι απέει πιάν’ς του σβανά στου χέρι σ’”. Η πρώτη του Φεβρουαρίου αποτελεί στη λαΪκή συνείδηση το θεσμοθετημένο χρονικό ορόσημο που σηματοδοτεί την αρχή του κλαδέματος και το οποίο ακολουθούν διαδοχικές αμπελουργικές φροντίδες. Είναι λοιπόν φυσικό να προσπαθούν οι αμπελουργοί να προστατέψουν με κάθε τρόπο το ευαίσθητο αμπέλι τους κατά την τόσο κρίσιμη αυτή χρονική στιγμή.  Τ0  κείμενο  είναι  παρμένο  από  εδώ



Προσθήκη λεζάντας



ΥΛΙΚΑ
650_670 γρ. αλεύρι για  όλες τις χρήσεις  περίπου αναλογα το αλεύρι 
9 γρ. ξηρή μαγιά ή  25 γρ νωπή μαγιά
1 αυγό
75 ml.λάδι
50 ml. γιαούρτι,σε θερμοκρασία δωματίου
350 ml.ζεστό γάλα
1και 1/2  κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
30 γρ.λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα της ζύμης
1 αυγό για επικάλυψη πριν το ψήσιμο
σουσαμι για το τέλος

ΖΥΜΗ  ΓΙΑ  ΤΟ ΣΤΌΛΙΣΜΑ
 νερό και αλεύρι,λίγο αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Σε  ένα  μπολ βάζουμε 150 γρ .ζεστό γάλα, τη ζάχαρη και τη μαγιά, νωπή ή ξερή, την  διαλύουμε και την αφήνουμε δέκα λεπτά να ανέβει
  • Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και  ρίχνουμε  το  υπόλοιπο χλιαρό γάλα και το αυγά να  είναι σε θερμοκρασία δωματίου,το γιαούρτι.το λάδι , το αλάτι και ζυμώνουνε  για 10-15 λεπτά ,έτσι ώστε  να έχουμε  μια  ζύμη αφράτη λεία και ελαστική ζύμη.
  • Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, σκεπασμένη με  μια μεμβράνη τροφίμων και μια  πετσέτα ή την αφήνουμε σε ζεστό φούρνο να  ανέβει για 1 με 2 ώρες ..
  •  Αφού διπλασιαστεί η ζύμη μας την αφήνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και την κόβουμε σε 4 μέρη, δύο όμοια και ένα ελαφρώς μικρότερο και ένα πολύ πιο μικρότερο  .
  •   Παίρνουμε  το  λίγο μικρότερο κομμάτι  μας  και το  πλάθουμε  με τα χέρια  μας  και το κάνουμε  ένα  καρβελάκι και το βάζουμε στη μέση  ενός λαδωμένου  ή με  λαδόκολλα ταψί με  26-30 εκ .
  • Μετά  παίρνουμε  ένα  κομμάτι από τα μεγαλύτερα 'όμοια κομμάτια που κόψαμε  και  ανοίγουμε  ένα φύλλο με τον  πλάστη ορθογώνιο 36 χ 32 cm πλάτος  και1 εκατ φάρδος .  Κόψτε 6 λωρίδες πλάτους 6 cm και βουτυρώνουμε  με το λιωμένο βούτυρο, και  τυλίγουμε  σε ρολά και τα  βάζουμε με ομοιόμορφη απόσταση μέσα  στο ταψί
  •  Παίρνουνε  και το άλλο  κομμάτι ζύμης και  ανοίγουμε  με τον πλάστη ένα φύλλο σε σχήμα κύκλου με διάμετρο περίπου 30 cm και 1 εκατ φάρδος και κόβουμε σε 6 τρίγωνα.  Μετά κάθε τρίγωνο στο μυτερό άκρο του χαράζουμε 4 φορές με το μαχαίρι μας και  βουτυρώνουμε με το λιωμένο βούτυρο κλείνουμε τα άκρα  δεξιά και αριστερά και  τυλίγουμε και τα ρολά και τα  τοποθετούμε στα κενά που αφήσαμε πριν που βάλαμε τα  ρολά.
  • Από το μικρότερο κομμάτι ζύμης μας κάνουμε 6 μικρές μπάλες ζύμης με τα χέρια  μας και  τοποθετούμε της μπάλες  μας στα κενά  που έχουν μείνει από τα ρολά μας που βάλαμε  πιο πριν και το αφήνουμε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος για περίπου μισή ώρα να φουσκώσει.
  • Πριν την βάλετε να φουσκώσει την ζύμη  μας, ετοιμάζετε και το ζυμαράκι για να κάνετε το στόλισμα με το τσαμπί σταφύλι και το  φύλλο  
  • Στο τέλος αλείφουμε με αυγό και λίγο γάλα ή νερό το  ψωμάκι μας και πασπαλίζουμε  με  σουσάμι και σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 35 λεπτά περίπου, ανάλογα  το φούρνο μας πάντα.
  •  
    Την ιδέα για την συνταγή την πήρα από εδώ



Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

ΠΕΙΝΙΡΛΙ - ΒΑΡΚΟΥΛΕΣ


Κοπιάστε .......










ΥΛΙΚΑ  :


500 γρ αλεύρι για  ολες  της χρήσεις
20 γρ  ζάχαρη
1 κουταλάκι  του  γλυκού  αλάτι
30  γρ  Βούτυρο  ή  λάδι 
1 φακελάκι 7 γρ  ξερή   μαγιά
150 ml γάλα 
150  ml  νερό 
Διάφορα   τυριά  της   επιλογής  σας  και  γαλοπούλα  ή οτι  άλλο  της  επιλογής  σας 
1 αυγό  και  λίγο γάλα  για  το  τέλος  
Λίγο   μαύρο   σουσάμι 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :    
  •  Κοσκινίζουμε  το  αλεύρι  μας  πρώτα σε  ένα  μπόλ .Ανακατέυουμε  στον  κάδο  του  αρτοπαρασκευστή ή  του  πολυμίξερ    το αλεύρι,τη ζάχαρη και την   μαγιά , με   μια   σπάτουλα . Προσθέτουμε στην συνέχεια   το  αλάτι και το γάλα , ανακατεύουμε  τη   ζύμη με χαμηλή ταχύτητα, στη συνέχεια  ζυμώνουμε μια μαλακιά και απαλή υφή  ζύμη  
  • Προσθέτουμε   το βούτυρο, στη συνέχεια ζυμώνουμε χρησιμοποιώντας μέτρια ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί  μια ζύμη που θα  ξεκολλάει  από  τα τοιχώματα   πολύ  μαλακιά , απαλή και λεία, ζυμώνουμε  σε προγραμμα  για  15 -20  λεπτά .Μια  ακόμα  χρήσιμη   πληροφορία   για  όσους το ζύμωσουν  στο  χέρι  καλό  θα  ήταν  να ενεργοποιήσουν   την  μαγιά  με  το   χλιαρό  γάλα  και  δυο-τρείς  κουταλίες  σούπας  αλεύρι σε ένα  μπόλ  για   20 λεπτά  περίπου  και μετά  να προχωρίσουν  στο   ζύμωμα .. 



  •  Λαδώνουμε   ένα  μπόλ  και  βάζουμε   εκεί  την   ζύμη  και  την σκεπάζουμε  με  μεμβράνη   και  μια πετσέτα     και   την αφήνουμε σε ζεστό  μέρος    να  ξεκουραστεί   και   να  διπλασιάσει  τον  όγκο  της ,,για  1-2   ώρες  ,  μέσα  σε  ζεστό  φούρνο   που  έχουμε  ανάψει  για  15  λεπτά  στους  40  βαθμούς .
  • Όταν  πια  διπλασιάσει  τον  όγκο  της   η  ζύμη  την  χωρίζουμε   σε  κομμάτια  των   70 -  80  γρ (  ξέχασα  να τα  μετρήσω  για  να σας πω  τα  ακριβές  κομμάτια  που  βγάζει   η  δόση   αυτή , βέβαια  εξαρτάται   το μέγεθος  που θέλετε   να κάνετε .)  και  σε  καθαρό  πάγκο  εργασίας  ..  ανοίγουμε  πιτούλες  τα  κομμάτια  και  τις   δίνουμε  το σχέδιο  που  φαίνονται στις  φωτογραφίες   το  οποίο  το  δανείστηκα  από   το  ίντερνετ .. δεν  θυμάμαι  όμως   πιο  ήταν  το  σαιτ  μαγειρικής που την   είδα ..    Αυτές  τις  μέρες   έχασα  μερικά  αρχεία   απο το  pc μου ..οι μικρές  έβαλαν  το χέρι  τους   εκεί  που  είχα  το  αποθήκευση  ( να  'ναι   καλά  τα  ζουζουνακια  μου   να  μου σβήνουν ) υπόσχομαι  εν  καιρό   αν το βρω να   προσθέσω  την   πηγή  . Η  συνταγή με τα  υλικά  είναι  από  εδώ