Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΓΑΝΑ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ .



 Εδώ   η λαγάνα   είναι φτιαγμένη  μόνο  με   κίτρινο για  ζυμώματα    αλεύρι

Λαγάνα  με  αλεύρι  ολικής   


 Δοκίμασα σήμερα να  φτιάξω το καρβελάκι χωρίς ζύμωμα  εδώ  μια  πεντανόστιμη, με  τραγανή κόρα λαγάνα και με πολύ αφράτη ψίχα   ..
Τελικά πέτυχε η δοκιμή τουλάχιστον για τα δικά μας γευστικά γούστα ..σας  την παρουσιάζω σήμερα με λίγο πρόχειρες φωτογραφίες και σε μια από τις επόμενες μέρες θα προσθέσω ακόμα μερικές φωτογραφίες.
  Θα φτιάξετε την πιο εύκολη και γρήγορη λαγάνα που θα την ετοιμάσετε από το βράδυ και θα την ψήσετε το πρωί και το μεσημέρι θα έχετε μια νόστιμη και ζεστή λαγάνα .. για το τραπέζι της καθαρής Δευτέρας  ...ζεστή και  μυρωδάτη να την απολαύσετε με την οικογένεια  σας  ...
Η συνταγή βγάζει μια μεγάλη λαγάνα ή δύο μικρές 

ΥΛΙΚΑ :
2 φλιτζάνια γεμάτα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (280 γρ)
1 και  1/2 φλιτζάνι γεμάτο αλεύρι κίτρινο για ζυμώματα (210 γρ)
1 και 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό (360 ml) φιλτραρισμένο ή εμφιαλωμένο ή 1 φλιτζάνι νερό και  1/2 φλιτζάνι κρασί ημίγλυκο κοκκινέλι )
1 κουταλάκι γλυκού ξερή μαγιά  
1/4 κουταλάκι του γλυκού ξύδι  
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές σούπα λάδι (αν την θέλουμε νηστίσιμη δεν βάζουμε το λάδι, προσθέτουμε ακόμα 1 κουταλιά ταχίνι στην θέση του )
κουταλιά της σούπας ταχίνι 
1 κουταλιά της σούπας μέλι (θα προσθέσετε 1 κουταλιά ακόμα αλεύρι) ή 1 κουταλιά ζάχαρη κρυσταλλική ή καστανή ζάχαρη
1 κουταλιά μέλι διαλυμένη σε 2-3 κουταλιές ζεστό νερό για το τέλος 
Σουσάμι και μαυροκούκι  για το τέλος  
Eνα αντικολλήτικό ταψί με λαδόκολλα . 
Αλεύρι κίτρινο για ζυμώματα μαζί με για όλες τις χρήσεις ή λίγο σιμιγδάλι ψιλό  για  τον πάγκο εργασίας που θα  δουλέψουμε την ζύμη ..

(1 κούπα = 140  γρ  αλεύρι  )

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι 2 φορές σε ένα μεγάλο μπολ μαζί ρίχνουμε  και το αλάτι . Ρίχνουμε σε ένα άλλο μπολ το ζεστό νερό ,τη μαγιά και το ξύδι, το μέλι και το ταχίνι  και  το λάδι και ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτα. Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς στο μείγμα  με  τα άλευρα και το κρασί και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να έχουμε μια κολλώδη ζύμη για 3 - 4 λεπτά  Σκεπάζουμε το μπολ με το καπάκι του ή με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο και μακριά από ρεύματα να δουλέψει, για 20 ώρες και να διπλασιαστεί σε όγκο, για καλύτερο αποτέλεσμα αφήστε το μέσα στο φούρνο της κουζίνας . Ανάλογα με τις καιρικές συνθή­κες και την υγρασία στο σπίτι, η ζύμη μπορεί να διπλασιαστεί πιο νωρίς,αλ­λά αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχήσει.

  • Βγάζουμε τη ζύμη  από το μπολ με λαδωμένα χέρια με λίγο καλαμποκέλαιο  και την τοποθετούμε πάνω σε καλά αλευρωμένο πάγκο ή βαμβακερή πετσέτα  (βαμβακερή  όχι πετσετέ). Πασπαλίζουμε πολύ καλά τη ζύμη από πάνω με αλεύρι δίνουμε  στην ζύμη  μας τετράγωνο σχήμα  ανοίγοντας  την με τις παλάμες μας και διπλώνουμε τις 4 γωνίες  προς το κέντρο της ή διπλώνουμε την ζύμη σε  πακέτο και μετά ξανά στην μέση όπως βλέπουμε  στις φωτογραφίες  .
Eδω η ζύμη είναι με  αλεύρι  για  τσουρέκια αντί για  αλεύρι για  ζυμώματα
           
  • Πασπαλίζουμε με αλεύρι και την αναποδογυρίζουμε έτσι  ώστε  να έρθει η ένωση από  κάτω,την πλάθουμε και της δίνουμε σχήμα  μπάλας την αλευρώνουμε  και  την σκεπάζουμε με  λαδωμένη  μεμβράνη διαφανή και με άλλη πετσέτα και σκεπάζουμε τη ζύμη με μια ακόμα πετσέτα . Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά πάνω σε μια καλά αλευρωμένη λαδόκολλα  που θα  την βάλουμε στο ταψί όταν την ψήσουμε   .



  • Βάζουμε την ζύμη μας  με την αλευρωμένη λαδόκολλα  σε ένα  ταψί και με τα χέρια μας αφού  πρώτα  τα έχουμε βουτήξει στο λάδι ή με τη βοήθεια του πλάστη δίνουμε στη ζύμη το επιθυμητό σχήμα με πάχος όχι περισσότερο από ένα δάχτυλο, πασπαλίζοντας με αλεύρι όποτε χρειάζεται την σκεπάζουμε ξανά και την αφήνουμε ένα μισάωρο σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει λίγο (δεν περιμένουμε να διπλασιαστεί).  
  •  Στο μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C στις αντιστάσεις. Μετά από 10  λεπτά, βάζουμε ένα πυρέξ  μικρό  μπολάκι  με μία κούπα βραστό νερό στη βάση του φούρνου, ώστε να δημιουργηθούν υδρατμοί στο εσωτερικό του φούρνου .

  • Κρατάμε το πυρέξ με το νερό στο φούρνο μας όσο ψήνετε η λαγάνα μας για μόνο 10-15 λεπτά και μετά το αποσύρουμε,αυτό θα βοηθήσει  όσο φουσκώνει και ψήνετε οι  υδρατμοί να  καθυστερήσουν την  δημιουργία  της  κόρας  
  • Με τα ακροδάχτυλα μας σχηματίζουμε βαθουλώματα στην επιφάνεια της λαγάνας. Διαλύουμε το μέλι στο ζεστό νερό και με ένα πινέλο αλείφουμε όλη την επιφάνεια της και την πασπαλίζουμε με άφθονο σουσάμι ή  μαυροκούκι  .
  • Ψήνουμε τη λαγάνα στη μεσαία σχάρα μόνο με αντιστάσεις  πάνω  και κάτω στους 200-180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή.
  • Τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα και  σκεπασμένη με  μια καθαρή πετσέτα.

Οι μεζούρες  -κούπες  και  κουταλάκια  που χρησιμοποιώ σε  όλες  τις  ζύμες  και τα  γλυκά  μου
Με αλεύρι  ολικής

Εδώ  με  αλεύρι  για  όλες  τις  χρήσεις  μόνο ...

Eδώ η ζύμη είναι με  αλεύρι  για  τσουρέκια .αντί για  αλεύρι για  ζυμώματα




Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε καλά . 
  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδαFacebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΚΟΥΡΟΥ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΟΛΙΚΗΣ





Αφού δοκιμάσαμε  τα  τυροπιτάκια  κουρού με λάδι ,εδώ σήμερα δοκιμάσαμε τυροπιτάκια κουρού  με αλεύρι ολικής άλεσης.
Νόστιμα  και τραγανά  τυροπιτάκια  με  αλεύρι  ολικής  άλεσης και  τυράκι φέτα  και  ανθότυρο και  λίγο μανούρι  τρώγονται  όλες τις ώρες , στο  κολατσιό των παιδιών  στο σχολείο , για  το βραδυνό μας με  ένα  ποτύρι   γάλα .
  Την συνταγή  την  πήρα  από  φίλη Ελένη Κ. (eleniscooking)    εδώ


 ΥΛΙΚΑ:
 300 γρ. γιαούρτι πρόβειο light ή πλήρες (χωρίς την πέτσα)
150 ml ελαιόλαδο
350 γρ. (περίπου) αλεύρι ολικής άλεσης που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
λίγο αλάτι
 ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ :
τυρί φέτα (τρίμματα) και  ανθότυρο  και  λίγο  μανούρι
 φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι ή  πάπρικα
λίγο  γάλα   για  το τέλος  και  σουσάμι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :



  • Βάζουμε σε ένα  μπόλ  το γιαούρτι με το λάδι και δουλεύουμε με το σύρμα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.Προσθέτουμε το μπέικιν, το αλάτι και σταδιακά το αλεύρι. Ίσως χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο.
  • Το ζητούμενο είναι η ζύμη να είναι μαλακή, να μην κολλάει στα χέρια μας και να ανοίγει εύκολα χωρίς να κάνει τρύπες το ζυμάρι στο άνοιγμα.
  •  Ανοίγουμε φύλλο λεπτό, περίπου 0,2-0,3 εκ. και με ένα ποτήρι με φαρδύ άνοιγμα κόβουμε κύκλους. ανακατεύοντας καλά το τυρί με το πιπέρι.
  •  Παίρνουμε ένα από τα στρογυλά φύλλα ζύμης που κόψαμε και βάζουμε στο κέντρο του μια κουταλιά γέμισης.  Κλείνουμε τη ζύμη καλά, πατώντας τις άκρες με ένα πιρούνι.
  •  Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ή ελαφρά λαδωμένο.
  •  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς, για 15 λεπτά περίπου.

Καλή επιτυχία

 




   πηγή  εδώ

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

ΛΑΓΑΝΑ ΤΗΣ ΒΑΝΑΣ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ

 Κάθε  χρόνο θα φτιάξω  στην   κουζίνα  μου για  την Καθαρή  Δεύτερα και θα δοκιμασουμε  πολλές  συνταγές  με  λαγάνες , αγαπάμε  αυτό  το  ψωμάκι   πολύ .    Είπα  να δοκιμάσω  και την υπέροχη  συνταγή  της  φίλης Βάνας  από  το  FB  τη συνταγή   την   πήρα  από     εδώ  
Πάμε   να την  φτιάξουμε   ..

 




ΥΛΙΚΑ :
200γρ  αλεύρι χωριάτικο κίτρινο
 800γρ αλεύρι Μαλακό
 20γρ  αλάτι
 50γρ  ζάχαρη
 40γρ  μαγιά
50γρ  βούτυρο φυτικό  ή αν θέλετε λάδι ελιάς
50γρ  ταχίνι
650γρ νερό
Σουσάμι  και  μαυροκούκι  για πασπάλισμα


 ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί στο   κάδο   του  αρτοπαρασκευαστή   ή  του  μίξερ  ή   με το χέρι σε μια λεκάνη,και κάνουμε μια ζύμη μαλακιά  και απαλή   που να μην κολάει στα χέρια μας. Εδώ θα σας έλεγα και 2-3 λεπτά περισσότερο ζύμωμα   καλό  θα έκανε  στην  ζύμη .. όσο περισσσότερο  ζυμώνουμε   τόσο  πιο  καλά  ... 
  • Αφήνουμε το ζυμάρι σε μια λαδωμένη λεκάνη καλά  σκεπασμένη  με   διαφάνη  μεμβράνη  και  καθαρή  πετσέτα    να ξεκουραστεί για 40 λεπτά  μακριά  από  ρεύματα  και αμέσως μετά κόβουμε σε δύο κομμάτια ίσου   βάρους , τα πλάθουμε σε μπάλες   και τα αφήνουμε  να  ξεκουραστούν και να  διπλασιάσουν  τον   όγκο  τους για 45 λεπτά σκεπασμένα  με   διαφανή μεμβράνη και με  μια  καθαρή  πετσέτα σε   ζεστό   χώρο μακριά  από  ρεύματα .
  • Μετά το τελεύταιο φούσκωμα της  ζύμης   ανοίγουμε την κάθε μπάλα με τα χέρια, όπως  ανοίγουμε την πίτσα, πατώντας  αφού   πρώτα   λαδώσουμε  τα δαχτυλα μας ώστε να ανοίξει   η ζύμη  μας   σε  παχος ενος δαχτύλου, και τα τοποθετούμε σε ενα   τάψι, με  λαδόκολλα  .
  • Αλοίφουμε με νερό και πασπαλίζουμε με αρκετό σουσάμι  και   μαυροκούκι  όλη την επιφάνεια.Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 45 λεπτά και  ψήνουμε σε προθερμσμένο  φούρνο στους 220 βαθμούς.
  • Στα πρώτα 20 λεπτά η θερμοκρασία είναι στα 220    και στα δεύτερα 20 λεπτα κατεβαζουμε   στους 190-200 βαθμούς, εξαρτάται   πάντα  απο τον φούρνο μας.
  • Αφού   ψηθούν  ψεκάζουμε με νερό και της  αφήνουμε σε  μια σχάρα να κρυώσουν  και στην συνέχεια  τις απολαύανουμε  με  τον υπέροχο   χαλβά  και  ελίτσες .

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!






Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

ΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΜΕ heart













 ΥΛΙΚΑ :

ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΚΑΦΕ  ΖΥΜΗ :

 125 γρ  βούτυρο
 250 γρ  αλεύρι για  όλες  τις  χρήσεις  
 125  γρ    ζάχαρη
 2     αυγό
1/2   μπέικιν   πάουντερ   
 20 γρ  αλεσμένα αμύγδαλα  σε  πούδρα-σκόνη  
 3  κουτάλια   σούπας    άγλυκο κακάο σε σκόνη ή  αν  θέλουμε    βάζουμε  κόκκινο  χρώμα  ζαχαροπλαστικής  ή   παντζαροπουρέ 
 2  κουταλιές της  σούπας   γάλα  
1 βανίλια  -ζάχαρη   
1 πρέζα αλάτι

ΓΙΑ  ΤΗΝ ΑΣΠΡΗ ΖΥΜΗ : 
  125  γρ  βούτυρο
  250 γρ  αλεύρι για  όλες  τις  χρήσεις 
  125 γρ    ζάχαρη
 1 αυγό 
 1/2   μπέικιν   πάουντερ 
 20 γρ  αλεσμένα αμύγδαλα  σε  πούδρα-σκόνη (  εγώ  δεν  άλεσα  σε  πούδρα  τα  αμύγδαλα .. τα αφησα με  κομματια μικρά ..ήθελα  να  νοιώθω   στην  γεύση  το αμύγδαλο )
 1 βανιλια  -ζάχαρη   
1 πρέζα αλάτι

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 
 ΓΙΑ  ΤΗΝ ΚΑΦΕ ΖΥΜΗ : 

  • Σε ένα  μπολ  βάζουμε    το βούτυρο  που   αφήσαμε   σε  θερμοκρασία  δωματίου  και  το  κόβουμε   σε μικρά κομμάτια, προσθέτουμε και την  ζάχαρη  και  χτυπάμε  με  το μίξερ 2-3  λεπτά  μέχρι να αφρατέψει .
  • Προσθέτουμε το  αυγό  και  το  κοσκινισμένο   αλεύρι, το μπέικιν   πάουντερ  ,την  βανίλια  και  το αλάτι,  και  ζυμώνουμε  καλύτερα   τώρα   με τα  χέρια  μας   μια  μαλακιά   ζύμη 
  •  Τέλος  κοσκινίζουμε  το  κακάο   και  το  ρίχνουμε   στην  ζύμη  μας  μαζί με την πούδρα  αμύγδάλου  και  το  γάλα  και  ζυμώνουμε   με  τα χέρια  μας   να  ενσωματωθουν  τα υλικά  στην   ζύμα  μας
  • Καλύπτουμε   την ζύμη  μας  σε  διάφανη μεμβράνη  και  την αφήνουμε   στο  ψυγείο  για 1-2  ώρες . 
  •  Βγάζουμε   την ζύμη  από  το  ψυγείο  και  την  αφήνουμε  πάνω σε  ένα  κομμάτι  λαδόκολλα  και  με  ένα  ακόμα  την  ανοίγουμε   σε  φύλλο  με την βοήθεια   ενός  πλαστη σε  φύλλο  πάχους  2 εκατ   και  με    κουπάτ  σε σχήμα  καρδιάς  κόβουμε   καρδιές  , τις  μεταφέρουμε  την μια  πάνω στην αλλη  δημιουργώντας έτσι  μια στήλη  από  καρδιές  και  την   καλύπτουμε   με  ένα  κομμάτι  διάφανη  μεμρβάνη  και το αφήνουμε   στο ψυγείο  για  1-2  ώρες .   
 ΓΙΑ  ΤΗΝ ΑΣΠΡΗ ΖΥΜΗ : 
  • Σε ένα  μπολ  βάζουμε    το βούτυρο  που   αφήσαμε   σε  θερμοκρασία  δωματίου  και  το  κόβουμε   σε μικρά κομμάτια, προσθέτουμε και την  ζάχαρη  και  χτυπάμε  με  το μίξερ 2-3  λεπτά  μέχρι να αφρατέψει .
  • Προσθέτουμε το  αυγό  και  το  κοσκινισμένο   αλεύρι, το μπέικιν   πάουντερ , την  βανίλια  και  το αλάτι,  και  ζυμώνουμε  καλύτερα   τώρα   με τα  χέρια  μας   μια  μαλακιά   ζύμη 
  •  Τέλος   ρίχνουμε   στην  ζύμη  μας την πούδρα  αμύγδάλου   και  ζυμώνουμε   με  τα χέρια  μας   να  ενσωματωθουν  τα υλικά  στην   ζύμη  μας
  • Καλύπτουμε   την ζύμη  μας  σε  διάφανη μεμβράνη  και  την αφήνουμε   στο  ψυγείο  για 1-2  ώρες . 
  •  Βγάζουμε   την ζύμη  από  το  ψυγείο  και  την  αφήνουμε  πάνω σε  ένα  κομμάτι  λαδόκολλα   και   την   κόβουμε   σε  ίσα  κομμάτια και   την   ανοίγουμε  σε   μπαστουνάκια   με  τα  χέρια  μας   ίσα   σε  εκατοστά   με  την   ζύμη  με  τις καφέ   καρδιές και   παίρνουμε  και  τα  τοποθετούμε  με  την σειρά   πάνω στην καφέ  ζύμη  και  καλύπτουμε   το  σχήμα   καρδιάς  και  προσπαθούμε   να  του   δώσουμε σχήμα   κύλινδου  όπως   φαίνετε  στις  φωτογραφίες   , ελπίζω   να  σας   δίνω  να καταλάβαιτε .. με  την  δημιουργία   των μπίσκοτων   ξεχάστικα  και  δεν έβγαλα ..μερικά   στάδια,  υπόσχομαι   οτι  θα  τα  ξαναφτιάξω  και  θα  προσθέσω   τις  φωτογραφίες  που  λείπουν .
  •  Αφού  τελειώσουμε   με   την  άσπρη   ζύμη    την   καλύπτουμε   με  ένα  κομμάτι  διάφανη  μεμρβάνη  και  σε  ένα  πάγκο   εργασίας  την  ρολάρουμε   λίγο  και  προσπθούμε   να   λειάνουμε λίγο   τα  μπαστουνάκια  της  άσπρης  ζύμης   που κολλήσαμε  πάνω  στην  καφέ  ζύμη       και το αφήνουμε   στο ψυγείο  για  1-2  ώρες .  Σε αυτό  το  στάδιο   εγώ    τα  άφησα στο  ψυγείο   για  πάνω από  10  -12  ώρες  ,έπρεπε  να   λείψω  και  τα  άφησα.. 


  • Αφού  πια  παγώσουν  στο  ψυγείο  ανάβουμε   το  φούρνο  μας   στους  180  βαθμούς  και   βγάζουμε   την  έτοιμη  ζύμη μας  από το  ψυγείο  και  πανω  σε  ένα  καφαρό  πάγκο εργασίας και  σε μια  λαδόκολλα  με  ένα  κοφτερό μαχαίρι  κόβουμε   κομμάτια  1 εκατ  και  τα  τοποθετούμε  σε  ταψί  με  ένα  κομμάτι λαδόκολλα  και τα  ψήνουμε   στους 170 -180 βαθμούς  για  8- 10.. προσοχή  δεν χρειάζετε  να πάρουν  καφέ  χρώμα   τα  μπισκότα  μας.. εγώ  τα  έψησα   λιγο  παραπάνω και   και  έγιναν  λιγο   σκληρά.
  •    Τα βγάζουμε  από το  ταψί  και  τα  τοποθετούμε  σε  μια σχάρα να  κρυώσουν  και μετά  τα  βάζουμε  σε ένα  γυάλινο  βάζο ή μεταλικό    κουτί  και  τα  διατηρούμε  εκεί  για  15-20 μέρες ..αν  προλάβουν  .. τρώγονται  εύκολα , δεν πρόκειτε  να  μέινουν..πανω από 2-3  μέρες . 

  •  Καλή  επιτυχία   είναι  μια καλή  ιδέα  να  τα  φτιάξετε   για  την  ημέρα  του Αγίου  Βαλεντίνου  και  να  τα  προσφέρετε  στα αγαπημενα  σας  προσωπα , μαζί με  τον καφέ  η το  γάλα  σας  .



 

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ ΨΩΜΑΚΙ ΓΙΑ tost



ψωμάκι ολικής άλεσης  με προζύμι για το τοστ μας  ..  έχω φτιάξει πολλά  ψωμάκια αλλά σαν  αυτό κανένα ..πολύ αφράτο  και  νόστιμο  ... πάμε να το φτιάξουμε  ..  






ΠΡΟΖΥΜΙ
ΥΛΙΚΑ :
165 γρ αλεύρι ολικής αλέσεως
125 γρ γάλα (κρύο)
2  γρ ξερή μαγιά (1 / 2  κουταλάκι  του  γλυκού )

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
1. Προσθέτουμε τα υλικά σε ένα μπολ ανακατεύουμε  με  μια σπάτουλα μια αρκετά  σφιχτή  ζύμη ,( η ζύμη θα μοιάζειμε  την  ζύμη  του  ψωμιού χωρίς ζύμωμα ) και  με  τα  χέρια της  δίνουμε  σχήμα μπάλας. Καλύπτουμε καλά με μεμβράνη και  το αφήνουμε στο ψυγείο  για όλη τη νύχτα (12 ώρες τουλάχιστον).
΄Έχω δοκιμάσει να  το αφήσω  και  σε  θερμοκρασία  δωματίου, μέσα  στο φούρνο της  ηλεκτρικής  κουζίνας ..  καμία  διαφορά ίδια  γεύση και ίδια ποιότητα ψωμιού  !  

ΥΛΙΚΑ  ΓΙΑ  ΤΟ   ΨΩΜΙ:
 
1 ποσότητα  από  το παραπάνω προζύμι .
140 -170 γρ αλεύρι υψηλής πρωτεΐνης σκληρό για  τσουρέκια ανάλογα το  αλεύρι 
30 γρ μικρό αυγό  
4  γρ ξερή μαγιά (1 κουταλάκι του γλυκού )
3 γρ αλάτι (1/2 κουταλάκι του γλυκού )
Ζάχαρη 20 γρ 
45 γρ Βούτυρο ή (25 γρ Βούτυρο  σε  θερμοκρασία δωματίου
και 20 ml λάδι)  
2 κουταλιές της σούπας γάλα (κρύο)
Η δόση είναι για  μια φόρμα 18- 20εκατ x  κατ  χ 7-8εκατ .Εγώ έκανα  2  δόσεις γιατί η φόρμα μου ήταν 30εκατ χ11 εκατ χ 8 εκατ και κράτησα λίγη ζύμη και έκανα 2 ψωμάκια για χάμπουργκερ  ..
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

1.Την επόμενη μέρα στον κάδο του αρτοπαρασκεύαστή ή αν το ζυμώσουμε με τα χέρια  σε ένα μπολ παίρνουμε την ζύμη από το ψυγείο  και  την κάνουμε  κομμάτια  και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο σε ένα μπολ, ζυμώνουμε μέχρι λεία ζύμη.
2. Προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη είναι μαλακή και ελαστική. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος 1-2  ώρες. (Συνολικός χρόνος ζυμώματος 15 -20 λεπτά χρησιμοποιώντας  τον   αρτοπαρασκεύαστή )
3. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 τμήματα, τα πλάθουμε σε στρογγυλά μπαλάκια. Χρησιμοποιούμε  ένα πλάστη για να ανοίξουμε  τη ζύμη σε ένα ορθογώνιο και  την κάνουμε ρολό όπως φαίνεται στην φωτογραφία ..ή ολόκληρη την ζύμη την ανοίγουμε σε ένα  ορθογώνιο σχήμα  και την κάνουμε ένα  ρολό και την  τοποθετούμε  με  ραφή-πλευρά προς τα κάτω σε μια φόρμα για ψωμί αντικολλητική (εάν η χρησιμοποιήσουμε κανονική φόρμα για ψωμί, την  βουτυρώνουμε ). Αφήνουμε να  φουσκώσει για άλλα 30-45  λεπτά  
4. ψήνουμε στους προθερμασμένο φούρνο στους 190C για 30-45 λεπτά.Το αφήνουμε 5  λεπτά να κρυώσει και μετά το βγάζουμε από  την φόρμα  και το αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει τελείως και μετά από 3-4 ώρες το  κόβουμε σε λεπτές φέτες και το  διατηρούμε σε σακουλάκια τροφίμων, κρατάει το αφράτο του για 2-3 ημέρες, η το βάζετε στην κατάψυξη και όταν το χρειάζεστε το βγάζετε να έρθει μόνο του σε θερμοκρασία  δωματίου αν προλάβει να μείνει .....σε μας πάντως δεν φτάνει ούτε την πρώτη μέρα  πάντα  φτιάχνω 2 δόσεις και  το ετοιμάζουμε τοστάκια  ..   







Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές.