Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

ΑΧΙΒΑΔΕΣ ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ

Αυτά τα υπέροχα τυροπιτάκια τα ανακάλυψα μετά από μια βόλτα που έκανα στο ίντερνετ.
Αμέσως τράβηξαν  την προσοχή μου το σχέδιο τους και αποφάσισα να  επιχειρήσω να τα φτιάξω  . 
Πιο κάτω δίνω την πηγή και την συνταγή του ζυμαριού που αγαπάω πολύ να φτιάχνωστα τυροπιτάκια μου 
Πάμε να τα φτιάξουμε παρεούλα λοιπόν.....










Η ιδέα  για  το σχέδιο   είναι   από εδώ  

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ:

4  φλιτζάνια αλεύρι κοσκινισμένο και λίγο παράπάνω
3/4  του φλιτζανιού χλιαρό νερό
1/4  του φλιτζανιού γάλα χλιαρό
2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
1 φακελάκι μαγιά  ξερή
1 αυγό
100 γρ λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού  αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων

ΥΛΙΚΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ  ΓΕΜΙΣΗ:

 τυρί φέτα (τρίμματα ) ανθότυρο και λίγο μανούρι
 φρεσκοτριμμένο  ασπρο  πιπέρι ή πάπρικα γλυκεία
1-2  κουταλιές γιαούρτι
λίγο γάλα  για  το τέλος και σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Βάζουμε  στον  κάδο   του αρτοπαρασκευαστή  ή  σε ένα  μπολ την μαγιά  , το  νερό, το γάλα  ,  την  ζάχαρη  το  αυγό, το  λάδι και το  γιαούρτι  και  ανακατεύομε  να  ενωθούν όλα  τα υλικά   μαζί και σιγά -σιγά  προσθέτουμε  το αλάτι, και   το αλεύρι  μας λίγο  -λίγο  και  ζυμώνουμε  να  ενωθούν τα  υλικά  μας  ... μέχρι να  έχουμε μια   ζύμη  απαλή  και  χωρίς  να κολλάει  στα χέρια  μας . Την αφήνουμε  λίγο  να ξεκουραστεί  για 30 -40  λεπτά !! 

  •  Χωρίζουμε  τη ζύμη σε 8 μέρη και τα  ανοίγουμε φύλλα,  με  την βοήθεια του πλάστη  και με  νισεστέ ανακατεμένο με αλεύρι στρογγυλά   ,   .  
  • Κόβουμε με  ΄ένα μαχαίρι σταυρωτά  σαν την πίτσα  αλλά  σε  4 κομμάτια
  • Παίρνουμε το ένα  κομμάτι το βουτυρώνουμε  με  λίγο λάδι και όπως  φαίνεται  στις  φωτογραφίες  παρακάτω με  μια  ουρά  από μια κουτάλα ξύλινη από την πάνω γωνία του φύλλου το μαζεύουμε και το " διπλώνουμε "

  •  Βάζουμε από 1 κουταλιά γέμιση,  και διπλώνουμε  όπως φαίνεται στις  παρακάτω φωτογραφίες
  •  
  • Και κλείνουμε διπλώνοντας όπως  φαίνεται στις φωτογραφίες ,για  πιο  αναλυτικά  έχω  βάλει το λίγκ  που έχει και βίντεο βήμα -βήμα .
 
 
  • Αφού τα διπλώσουμε όλα, αν θέλουμε μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο, σε κλειστό σκεύος για 24 ώρες, στην κατάψυξη για 6 μήνες, ή να τα φτιάξουμε αμέσως.
  • Τα τοποθετήσουμε σε ταψί  με   λαδόκολλα  και τα βουτυρώσουμε  με  λαδάκι  κι αυτά με ένα πινέλο,  στους 180°C στον αέρα για 20 λεπτά περίπου



 
 




Ως την επόμενη  φορά  που  θα ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .   
  


Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΤΡΙΓΩΝΑ






Αγαπημένα   τυροπιτάκια  ,
 Μας  τα έφτιαχνε   η μαμά  μου για  το πρωινό  μας στο  σχολείο αλλά  και για  τις  λιγούρες  μας  ,
Τα  φτιάχνω  και εγώ συχνά   για το  κολατσιό  των   κοριτσιών  μου στο σχολείο  τους ,
Πάμε  να  τα φτιάξουμε ..με  μια  υπέροχη  και  απαλή  και  τραγανή  ζύμη  

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ:

4   φλιτζάνια αλεύρι κοσκινισμένο  και λίγο παραπάνω 
3/4  του φλιτζανιού  χλιαρό νερό
1/4  του φλιτζανιού  γάλα  χλιαρό
2κουταλιές της  σούπας  γιαούρτι
1 φακελάκι μαγιά  ξερή
1 αυγό
100 ml  λάδι
1 κουταλάκι  του γλυκού  αλάτι
1/2 κουταλάκι  του γλυκού ζάχαρη
αλεύρι για το άνοιγμα  των φύλλων

ΥΛΙΚΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ  ΓΕΜΙΣΗ:

 τυρί φέτα (τρίμματα ) - ανθότυρο  και  μανούρι
 φρεσκοτριμμένο  άσπρο πιπέρι ή  πάπρικα γλυκεία
1-2  κουταλιές  γιαούρτι
ή  όποια  άλλη  γέμιση  θέλετε 
λίγο  γάλα ή   νερό   με λάδι   για  το τέλος  και  σουσάμι και  παπαρουνόσπορο  ή όποιο  άλλο θέλετε

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  •  Βάζουμε  στον  κάδο   του αρτοπαρασκευαστή  ή  σε ένα  μπολ την μαγιά  , το  νερό, το γάλα, την  ζάχαρη ,το  αυγό,το  λάδι και το  γιαούρτι  και  ανακατεύομε  να  ενωθούν όλα  τα υλικά   μαζί και σιγά -σιγά  προσθέτουμε  το αλάτι, και  το αλεύρι  μας λίγο  -λίγο  και  ζυμώνουμε  να  ενωθούν τα  υλικά  μας  ... μέχρι να  έχουμε μια   ζύμη  απαλή  και  χωρίς  να κολλάει  στα χέρια  μας . Την αφήνουμε  λίγο  να ξεκουραστεί  για 30 -40  λεπτά !! 
  •  Χωρίζουμε  τη ζύμη σε 8 μέρη και τα  ανοίγουμε φύλλα,  με  την βοήθεια  του πλάστη  και με  νισεστέ  ανακατεμένο  με  αλεύρι  στρογγυλά , όσο μεγάλα μπορούμε  .  
 
  • Κόβουμε με ΄ένα μαχαίρι  το φύλλο σε λωρίδες με πλάτος 7,5 - 8,5 εκατοστά περίπου και υπολογίζοντας να βγουν πέντε -έξι λωρίδες.   
  •  Βάζουμε από 1 κουταλιά γέμιση, τα βουτυρώνουμεμε  λίγο λάδι και διπλώνουμε σε τρίγωνα.όπως

      φαίνεται στις  παρακάτω φωτογραφίες 
  • Αφού τα διπλώσουμε όλα, αν θέλουμε μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο, σε κλειστό σκεύος για 24 ώρες, στην κατάψυξη για 6 μήνες, ή να τα φτιάξουμε αμέσως.
  • Τα τοποθετήσουμε σε ταψί  με λαδόκολλα   και τα βουτυρώσουμε  με  λαδάκι  κι αυτά με ένα πινέλο,  στους 180°C στον αέρα για 20 λεπτά περίπου.   









Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .     
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές


Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

ΓΙΑΣΕΜΙΑ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΑ ΓΙΟΡΤΙΝΑ










Ετοίμασα  ζύμη  για  ροξάκια  και  κράτησα  λίγη από την   ζύμη , για  να  δοκιμάζω να  φτιάξω   αυτό  το όμορφο  σχέδιο  που βρήκα  ..εδώ   ...πήρα μόνο  την  ιδέα  για   το  σχέδιο  και  την  γέμιση, και έφτιαξα υπέροχα σοκολατένια σιροπιαστά  γιασεμιά.
Την  επόμενη φορά  θα δοκιμάσω και την ζύμη .
Όποια  ζύμη  από ροξάκια  σας  αρέσει  φτιάξτε..  εγώ σας  προτείνω τα  δικά  μου νηστίσιμα  ροξ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΡΟΞ  
  •  ΛΙΓΑ ΜΥΣΤΙΚΑ  :  Αν φτιάξετε ,το  παρακάτω σχέδιο,  μην προσθέσετε  την μαγιά  παρά  μόνο  το  μπέικιν πάουντερ  γιατί  όπως  θα  δείτε  στα  δικά  μου  έχουν φουσκώσει  και έχει  χαθεί  λίγο  το σχέδιο και  όταν  θα  σχηματίσετε το σχέδιο  του  γιασεμιού  πάντα  στα  χέρια  σας  να 'έχετε  πάντα  λίγο νεράκι, αυτό  βοηθάει να  κρατήσει  το σχέδιο  .
ΓΙΑΣΕΜΙΑ  ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ  ΚΑΙ  ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΑ .. 

ΥΛΙΚΑ ΓΕΜΙΣΗΣ :
  • 200 γρ  καρύδια
  • 2-3   κουταλιές   ζάχαρη
  • 4 κουταλιές της σούπας  λάδι  καλαμποκέλαιο  ή  λάδι καρύδας ή  ( βούτυρο  αν δεν τα κάνετε  νηστίσιμα  )
  • 1  βανίλια 
  • 1 κουταλιά της σούπας μαρμελάδα βερίκοκο  (, εγώ   έβαλα  μαρμελάδα μήλο )
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα  
  • και  φουντούκια  για  το στόλισμα 
  • Έβαλα και λίγο  κακάο  που περίσσεψε  από την ζύμη  (προαιρετικά)
  • Όλα  μαζί  τα  ζυμώνουμε σε ένα  μπολ  και  τα   αφήνουμε   για  μια - δυο ώρες  στο  ψυγείο.


 
Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές


ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΡΟΞ



 





Την συνταγή την  ξετρύπωσα  μέσα  από  το παλιο   βιβλίο  συνταγών  της  μαμάς  μου  , μια  συνταγή  που  την φτιάχνει  η μαμά  μου  30  χρόνια  και πάνω.... πάμε  να την  φταίξουμε 


ΥΛΙΚΑ: 

 850-1000 γρ αλεύρι περίπου, για όλες τις χρήσεις ανάλογα  το αλεύρι 
 250 ml γάλα ή νερό αν  τα  κάνουμε  νηστίσιμα 
250 ml καλαμποκέλαιο και  λάδι( μισό και μισό) 
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 φακελάκι  μπέικιν πάουντερ
 2 βανίλιες
2 και 1/2  κουταλιές  της σούπας κακάο
1 κουταλάκι  του γλυκού γεμάτο κανέλα σκόνη
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλιά  ζάχαρη 
200 γρ .καρύδι τριμμένο

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:

1  κιλό ζάχαρη
3 και 1/2  ποτήρια νερό
1 βανίλια
1 ξυλάκι κανέλα
Χυμό  1 λεμόνι και την  φλούδα  του
 2 κουταλιές  σούπας μέλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Σε ένα  μπολ  διαλύουμε  την μαγιά  με  το  χλιαρό νερό ή  γάλα  (αν δεν  τα  θέλουμε  νηστίσιμα ),προσθέτουμε  το  λάδι, το ξύσμα πορτοκαλιού  και την ζάχαρη    και ανακατεύουμε με το σύρμα.

  • Κατόπιν ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι όπου έχουμε ανακατέψει και  κοσκινίσει  πιο πριν  το μπέικιν ,την βανίλια,το αλάτι  και αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακιά και εύπλαστη ζύμη. Εγώ  τα  βάζω  με  την σειρά που λέει  η συνταγήη  στον αρτοπαρασκευστή   και    ζυμώνω  σε πρόγραμμα  για  ζύμωμα    μόνο  που διαρκεί  15 λεπτά  

  • Πλάθουμε σε ρολό την ζύμη και παίρνουμε το 1/3  το τοποθετούμε σε μπολ και προσθέτουμε το κακάο  που  το  έχουμε  αναμίξει  με  2-3  κουταλιές  χυμό  πορτοκάλι και το  έχουμε  κάνει σοκολάτα  - κρέμα   ,την κανέλα, το καρύδι  και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.και τις   και τις  δυο ζύμες  τις  αφήνω  για  20 λεπτά  να   ξεκουραστούν σκεπασμένες  σε ζεστό μέρος .Πατάμε τις δύο ζύμες  με τις  γροθιές  να  ξεφουσκώσουν . 



  • Στρώνουμε στον πάγκο μας λαδόκολλα βάζουμε την άσπρη ζύμη και την ανοίγουμε σε παραλληλόγραμμο σχήμα, πάχους  1-1/2 εκατοστά

  • Την καφέ  ζύμη την πλάθουμε σε  4  μπαστούνια στο ίδιο πλάτος με την άσπρη ζύμη ,τοποθετούμε στην άκρη της ζύμης το μπαστούνι και το τυλίγουμε σε ρολό   όπως   φαίνετε  στις  φωτογραφίες  πιο  κάνω .

  •  Με μαχαίρι κόβουμε το ρολό από την υπόλοιπη λευκή ζύμη κλείνουμε  το ρολό καλά  με λίγο  νεράκι στις  άκρες  της ζύμης και κόβουμε το ρολό σε μικρά ρολά  σε μέγεθος ενός δαχτύλου τα τοποθετούμε σε  ταψί  με  λαδόκολλα , πιο πριν  όμως τα πιέζουμε ελαφρά από πάνω να απλώσουν λίγο και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.

  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς σε  αντιστάσεις  , πάνω και κάτω  για  20 -30 λεπτά της   ώρας περίπου.

  •  Σε κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα αφήνουμε για 10 λεπτά περίπου  να βράσουν σε χαμηλή θερμοκρασία.

  •   Όσο είναι ζεστά όχι  καυτά  τα ροξάκια και το σιρόπι ζεστό  όχι καυτό   τα σιροπιάζουμε βάζοντας λίγα λίγα σε  ένα  βαθύ  μπολ  μέχρι να δούμε ότι έχουν ποτίσει με το ανάλογο σιρόπι και τα τοποθετούμε σε πιατέλα  και τα πασπαλίζουμε   με  καρύδι  τριμμένο 



     Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .  
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!