Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΠΙΤΣΕΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ








Ναι .....  είμαστε πάλι εδώ με  ζυμαράκι ! 
Με κεφίρ  που  ξύπνησα πάλι....μετά  από  τόση ξεκούραση ..τους μήνες  του καλοκαιριού
Έτοιμα  για  το πρωινό των κοριτσιών μου στο σχολείο τους ..   






ΥΛΙΚΑ: 

4 και 1/2 φλιτζάνι αλεύρι περίπου(630  γρ)
25 γρ μαγιά ή 1 φακελάκι 7-9 gr ξερή μαγιά
1 κουταλιά κοφτή της σούπας αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ 
150 γρ γιαούρτι στραγγιστό (εγώ έβαλα κεφίρ σπιτικό δικό μου από τα χεράκια μου )
200 ml γάλα
50 ml βούτυρο ή λάδι


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ:

 150 γρ τριμμένο κίτρινο τυρί που λιώνει εύκολα
 100 γαλοπούλα βραστή ή ζαμπόν  
 3 κουταλιές σάλτσα ντομάτας για πίτσα    εδώ είναι η συνταγή
 Λίγο καλαμπόκι
Και ότι άλλο έχετε στο ψυγείο σας από αλλαντικά  .
Λίγη ρίγανη για το τέλος
Λίγο γάλα και 1 αυγό καλά διαλυμένο για το τέλος
 ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  •  Ανακατεύουμε  σε ένα μπολ τη μαγιά με  τη ζάχαρη και την διαλύουμε με  το χλιαρό γάλα (προσέχουμε  να μην είναι καυτό γιατί θα καεί η μαγιά ).
  • Στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή προσθέτουμε τη φουσκωμένη μαγιά και το γιαούρτι, και το λάδι προσθέτουμε  το κοσκινισμένο αλεύρι ,το αλάτι και το μπέικιν ή αν το ζυμώσουμε  με τα χέρια μας σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι το κοσκινισμένο με το μπείκιν κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του,και προσθέτουμε τη φουσκωμένη μαγιά και το γιαούρτι, και το λάδι
  • Ζυμώνουμε  τη ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική και αφράτη, την βάζουμε  σε  ένα μπολ λαδωμένο με  λίγο καλαμποκέλαιο  αφήνουμε να διπλασιαστεί, για περίπου 90 λεπτά σε ένα μέρος ζεστό μακριά από κρύα ρεύματα αέρα σκεπασμένη .
  • Αφού φουσκώσει  η ζύμη μας τη  βάζουμε σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας και την  χωρίζουμε σε 10-12 κομμάτια των 85-90 γρ  .
  • Το αφήνουμε να φουσκώσει  για 20 λεπτά  περίπου σε ζεστό  μέρος .Προθερμαίνουμε  το φούρνο  στους 180 βαθμούς 
  • Παίρνουμε κάθε κομμάτι και με χέρια μας δίνουμε σχήμα σφαίρας και με τον πάτο μιας  γυάλινης κούπας πατάμε την ζυμαρένια σφαίρα και με το μαχαίρι μας χαράζουμε την ζύμη μας 4 φορές  σταυρωτά και στην συνέχεια σε κάθε κομμάτι χαράζουμε με το μαχαίρι άλλες 3 φορές (4χ3.=12) Τσιμπάμε  με τα  δάχτυλά μας τις 12 μυτούλες και τις δίνουμε σχήμα  μαργαρίτας .
  • Προθερμάνουμε το φούρνο  μας στους 200 βαθμούς 10 λεπτά πριν τα ετοιμάσουμε .Τα ψήνουμε στους  200 βαθμούς για 20 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα .. 
  • Αφήνουμε να κρυώσουν  πάνω σε  σχάρα  .







Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .Αν σας αρέσουν οι 

συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές



ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ ΜΕ ΚΑΝΕΛΑ








Ναι....  είμαστε  πάλι    εδώ .μπήκα στην κουζίνα  μου πριν μερικές μέρες και  ετοίμασα μια ακόμα συνταγή με ζυμαράκια για να αποχαιρετήσουμε το καλοκαίρι που μας  πέρασε .  Άλλη μια ακόμα συνταγή  με την Βασική  γλυκεία ζύμη φτιάξαμε ..Μαργαρίτες  με κανέλα   
Καλό φθινόπωρο!!!!! 
 Καλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδάκια 

ΥΛΙΚΑ:
1 δόση από την   ΒΑΣΙΚΗ ΓΛΥΚΕΙΑ ΖΥΜΗ  και φυσικά  προσθέσαμε  βανίλια και λίγο  ξύσμα πορτοκάλι *
Κανέλα και καστανή ζάχαρη 
1 αυγό και 4-5 κουταλιές γάλα 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


  • Ετοιμάζουμε τα υλικά της ζύμης σύμφωνα με την εκτέλεση της  ΒΑΣΙΚΗ ΓΛΥΚΕΙΑ ΖΥΜΗ μέχρι το πρώτο φούσκωμα.
  • Βγάζουμε την φουσκωμένη ζύμη μας με λαδωμένα χέρια και την αδειάζουμε πάνω σε καθαρό πάγκο εργασίας και της κάνουμε  μερικά διπλώματα με τα χέρια μας να γίνει ομαλή.
  • Μοιράζουμε την ζύμη σε 10 κομμάτια ίσου βάρους το καθένα 80-90 γρ .
  • Δίνουμε σε κάθε κομμάτι το σχήμα μια σφαίρας και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν άλλα 20 λεπτά καλά σκεπασμένα.
  • Παίρνουμε κάθε κομμάτι και με χέρια μας δίνουμε σχήμα σφαίρας και με τον πάτο μιας  γυάλινη κούπας πατάμε την ζυμαρένια σφαίρα και με το μαχαίρι μας χαράζουμε την ζύμη μας 4 φορές  σταυρωτά και στην συνέχεια σε κάθε κομμάτι χαράζουμε με το μαχαίρι άλλες 3 φορές.Τσιμπάμε  με τα  δάχτυλά μας τις 12 μυτούλες και τις δίνουμε σχήμα  μαργαρίτας .
  • Πασπαλίζουμε στο με  κέντρο με βούτυρο λιωμένο (μην τα  παραλείψετε.....εγώ το  ξέχασα )και με κανελοζάχαρη και αφήνουμε να ξεκουραστούν για 30 λεπτά και στην συνέχεια με  ένα  βουρτσάκι τα  αλείφουμε με αυγό το έχουμε διαλύσει με λίγο γάλα     
  • Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς 
  •  Εγώ πάντα κάνω διπλή δόση και τα αποθηκεύω σε σακουλάκια ζίπ-λοκ και τα βάζω στην κατάψυξη και όταν τα χρειάζομαι τα  βγάζω σε θερμοκρασία δωματίου να ξεπαγώσουν


* Εδώ έχω την συνταγή ξανά ..

ΥΛΙΚΑ

560 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (4 φλιτζάνια )
1 κουτάλια της σούπας ξερή μαγιά  ( 9 γρ).ξηρή μαγιά ή 25 γρ νωπή μαγιά 
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου μέτρια 
1/2 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο(110 γρ ) 
250 ml.ζεστό γάλα (1 φλιτζάνι )
1/3 φλιτζάνι ζάχαρη (50-60 γρ)αν τα θέλετε πιο γλύκα βάλτε ακόμα 40 γρ 
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (5 γρ)
1 βανίλια (προαιρετικά)
Λίγη κανέλα για την ζύμη 
40-50 γρ ακόμα βούτυρο για  
ξύσμα από πορτοκάλι 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
  • Σε ένα μπολ βάζουμε 150 γρ. ζεστό γάλα,μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη και τη μαγιά,νωπή ή ξερή,την διαλύουμε και προσθέτουμε  και 2-3 κουταλιές αλεύρι  και την αφήνουμε δέκα λεπτά να ανέβει όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες .
  • Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε το υπόλοιπο χλιαρό γάλα και το αυγά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου,το βούτυρο ή το λάδι,το αλάτι την βανίλια και την κανέλα, το ξύσμα και ζυμώνουμε για 8-10 λεπτά,έτσι ώστε  να έχουμε μια ζύμη αφράτη λεία και ελαστική ζύμη.Εγώ τα ζύμωσα στον αρτοπαρασκευαστή 
    • Την βάζουμε σε ένα μπολ λαδωμένο και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος,σκεπασμένη με μια μεμβράνη τροφίμων και μια πετσέτα ή την αφήνουμε σε ζεστό φούρνο να ανέβει για με 2 ώρες ..
    • Αν θέλουμε προχωράμε στην κατασκευή της συνταγής δίνοντας σχήμα και ψήνουμε στους  180 βαθμούς σε προθερμασμένο  φούρνο ! ,.
    • Μπορούμε ακόμα και να την βάλουμε σε σακούλα και να την αποθηκεύσουμε  στον καταψύκτη και όταν την χρειαστούμε την βγάζουμε στην συντήρηση και την αφήνουμε όλη την νύχτα και το πρωί την βγάζουμε στον πάγκο της κουζίνας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και προχωράμε στην κατασκευή της ζύμης














Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .Αν σας αρέσουν οι 

συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές


Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

ΔΙΠΛΩΜΕΝΟ ΨΩΜΑΚΙ ΓΙΑ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ










ΥΛΙΚΑ:
530-550 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις  
Μύλοι Γεωργανάδων  
25 γραμμάρια μαγιά νωπή ή 1 φακελάκι  ξερή  μαγιά 
60 γρ  καστανή ζάχαρη
7 γρ αλάτι 

240 ml χλιαρό γάλα
2 αυγά μέτρια  
30 ml εβαπορέ γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
60 γρ βούτυρο 
και 1/4 κουταλιού βούτυρο για το τέλος
1 αυγό διαλυμένο με λίγο νερό ή γάλα  για το τέλος 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :


  • Σε ένα μπολ βάζουμε 150 γρ. ζεστό γάλα,μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη από την ποσότητα που έχω πιο πάνω και τη μαγιά,νωπή ή ξερή,την διαλύουμε προσθέτουμε και 2-3 κουταλιές αλεύρι και την αφήνουμε δέκα λεπτά να ανέβει όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες .
  • Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε την φουσκωμένη μαγιά και το υπόλοιπο χλιαρό γάλα,το γάλα εβαπορέ και το αυγά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου,το αλάτι και ζυμώνουμε για 8-10 λεπτά,έτσι ώστε να έχουμε μια ζύμη αφράτη λεία και ελαστική ζύμη, στη συνέχεια ρίχνουμε και το βούτυρο και ζυμώνουμε για άλλα 4-5 λεπτά .Εγώ τα ζύμωσα στον αρτοπαρασκευαστή 
    • Την βάζουμε σε ένα μπολ λαδωμένο και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος,σκεπασμένη με μια μεμβράνη τροφίμων και μια πετσέτα ή την αφήνουμε σε ζεστό φούρνο να ανέβει για με 2 ώρες ..
    • Αν θέλουμε προχωράμε στην κατασκευή της συνταγής δίνοντας σχήμα  όπως φαίνεται στις φωτογραφίες παρακάτω. . 
    • Μοιράζουμε την ζύμη σε 10-12 κομμάτια των 100 _80γρ και τα δίνουμε σχήμα μπάλας τα αφήνουμενα ξεκουραστούν για 10 λεπτά.
    • Στην συνέχεια τα ανοίγουμε σε πιτούλες με τον πλάστη της πίτσας σε σχήμα οβάλ 8 χ 12 εκατ και γυρίζουμε την πιο ομαλή πλευρά προς τα κάτω βουρτσίζουμε με βούτυρο και διπλώνουμε στην μέση και τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και και αφήνουμε να ξεκουραστούν-διπλασιάσουν τον όγκο τους
    • Βουρτσίζουμε με το διαλυμένο αυγό .
    • Στην συνέχεια  ψήνουμε  σε προθερμασμένο  φούρνο στους  200 βαθμούς για 5 λεπτά και στην συνέχεια κατεβάζουμε στους 170 βαθμούς και ψήνουμε για  άλλα 8-10 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα  ! 
    • Μπορούμε ακόμα και να την βάλουμε σε σακούλα και να την αποθηκεύσουμε στον καταψύκτη και όταν την χρειαστούμε την βγάζουμε στην συντήρηση και την αφήνουμε όλη την νύχτα και το πρωί την βγάζουμε στον πάγκο της κουζίνας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και προχωράμε στην κατασκευή της ζύμης




Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook   Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Σάββατο 13 Απριλίου 2019

ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΜΕ ΚΡΑΜΠΕΡΙΣ


Mε  καστανή  ζάχαρη πασπαλισμένα ...



Με φιλέ αμυγδάλου ,,  η επιλογή  δική σας ..



το  αλεύρι που χρησιμοποίησα
ΥΛΙΚΑ:
550-600 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις  
Μύλοι Γεωργανάδων   ίσως και περισσότερο  
25 γραμμάρια μαγιά  ή 1 φακελάκι  ξερή  μαγιά 
60-80 γρ  καστανή ζάχαρη ανάλογα πόσο γλυκά τα θέλετε και 20 γρ ιμβερτοζάχαρη
5 γρ αλάτι 

150 ml χλιαρό νερό 
150 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι 
λίγο ξύσμα από πορτοκάλι 
1βανίλια
40 ml λάδι ελιάς και 40
 ml καλαμποκέλαιο  
1/4 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ  
1/4 κουταλάκια του γλυκού κανέλα 
Φιλέ αμυγδάλου για το τέλος ή καστανή ζάχαρη 
100-150 γρ κράμπερις


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  •   Σε ένα μπολ ρίχνουμε 150 ml  ζεστό  νερό, 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι και μαγιά. Αναμειγνύουμε  καλά με τα χέρια και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος 5-10 λεπτά 
  • Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε  σταδιακά και άλλα υλικά την υπόλοιπη  ζάχαρη, το χυμό,το ξύσμα,την βανίλια, το αλάτι  και το λάδι,το κακουλέ,(και ίσως χρειαστούμε  λίγο περισσότερο αλεύρι ) και προσθέτουμε και τα κραμπερις και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε για 15 λεπτά μια μαλακά, ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας,λαδώνουμε λίγο την επιφάνεια της ζύμης και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει,περίπου 40 λεπτά έως 1 ώρα.Εγώ τα ζύμωσα στον αρτοπαρασκευαστή για 15 λεπτά, και εκεί  το άφησα να φουσκώσει .
  •  Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια.Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 ισόποσα μέρη τους δίνουμε σχήμα μπάλας με τα χέρια μας .
  • Μεταφέρουμε σε ένα ταψί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 20 λεπτά.  
  • Στη συνέχεια περνάμε με ένα πινέλο λίγο λαδάκι με  νεράκι ή νερό χλιαρό με μια κουταλιά μέλι   . 
  • Στη συνέχεια ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20λεπτά ή μέχρι να  πάρουν  ωραίο χρώμα 





Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
Αν σας αρέσουν οι

συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ ΓΛΥΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ














Ανήμερα της ημέρας  του Λαζάρου οι γυναίκες για τηn ψυχή του Λαζάρου ζύμωναν κουλούρια  τα  λαζαράκια ,τα λαζαρούδια και τα  μοίραζαν στα παιδιά .
"Το Λάζαρο δεν πλάσεις ψωμί δεν θα χορτάσεις "έλεγαν μια και ο αγαπημένος φίλος του Χριστού πίστευαν πώς είχε παραγγείλει :Όποιος ζυμώσει και με πλάσει το φαρμάκι μου να πάρει  

Στα Λαζαράκια οι νοικοκυρές έδιναν το σχήμα του ανθρώπου σπαργανομένου όπως  και  ο Λάζαρος στις  εικόνες
Έφτιαχναν τόσους Λαζαράδες όσα και τα  παιδιά της οικογένειας και για  μάτια  έβαζαν 2 γαρύφαλλα
Οι αρραβωνιασμένες κοπέλες στην Κω ετοίμαζαν ένα  λαζαράκι σε  μέγεθος μικρού παιδιού με πολλά καλούδια γεμισμένο και κεντημένο,όπως οι κουλούρες του γάμου ,για το στείλουν στο γαμπρό.
Τα λαζαρούδια οι νοικοκυρές τα  γέμιζαν με αλεσμένα καρύδια ,αμύγδαλα. σταφίδες και μέλι και πολλά μυρωδικά και τα  παιδιά τα  τρώγανε ζεστά  ή ανακάτευαν τις σταφίδες με την ζύμη  




















ΥΛΙΚΑ:
550-600 γρ αλερι για όλες τις  χρήσειςΜύλοι Γεωργανάδων ίσως και  περισσότερο 
 25 γραμμάρια μαγιά φρέσκια ή 1 φακελάκι  ξερή  μαγιά 
60-80 γρ ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκά μας αρέσουν )
5 γρ αλάτι 

300 ml χλιαρό νερό ή (150 ml χλιαρό νερό και 150 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι )
40  ml λάδι ελιάς και 40 ml  καλομποκέλαιο
1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα 
1/4 κουταλάκι τουγλυκού γαρίφαλο τριμμένο
1/4 κουταλάκιτου γλυκού κακουλέ -καρδαμο
γλυκάνισο 2-3 σποράκια( προαιρετικά βράζουμε 50 ml νερό από την παραπάνω ποσότητα  με 2-3 σπόρια από γλυκάνισο και το προσθέτουμε στην ζύμη μας  χλιαρό  )εμάς δεν μας αρέσει και δεν τον πρόσθεσα 

ΓΕΜΙΣΗ : 
2 κουταλιές της σούπας φιστίκια αιγίνης 
κουταλιές της σούπας καρύδια
2 κουταλιές της σούπας σταφίδες 
κουταλάκι του γλυκού κανέλα 

Γιαδιακόσμηση:γαρίφαλα (μπαχαρικά) 

EKTEΛΕΣΗ:

Σε ένα μπολ διαλύουμε την μαγιά  με το μισό νερό χλιαρό πάντα 150 ml και μια κουταλιά ζάχαρη και 3 κουταλιές αλεύρι και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος  να  φουσκώσει.όπως φαίνεται στην φωτογραφία παρακάτω.
Στον αρτοπαρασκευαστή κοσκινίζουμε το αλεύρι,την ζάχαρη,το λάδι και το υπόλοιπο το χλιαρό νερό ,ρίχνουμε  την φουσκωμένη μαγιά και το αλάτι και τα αρώματα και ζυμώνουμε στο πρόγραμμα μας για ζύμες μια ζύμη μαλακή και αφράτη που να μην κολλάει στα χέρια μας, περιμένουμε να φουσκώσει η ζύμη μας περίπου 2 ώρες .
Αν το ζυμώσουμε στο χέρι όλα μαζί σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε για 5-10 λεπτά,λαδώνουμε ένα μπολ και βάζουμε μέσα το ζυμάρι μας και το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 1-2 ώρες σε ζεστό χώρο να διπλασιαστεί ο όγκος του
Όταν πια φουσκώσει το ζυμώνουμε 2-3 λεπτά και δίνουμε σχήμα στο ζυμαράκι μας όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες
φού τελειώσουμε με  όλο το ζυμάρι και μετά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς ψήνουμε για 15-20 να ροδίσουν  .
Το βγάζουμε και το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν  !!












Εως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές