Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

ΠΕΤΜΕΖΟΨΩΜΟ




Eίμαστε στο μήνα Νοέμβριο ..ο τρύγος έχει τελειώσει ,μαζέψαμε τα σταφύλια μας .

Ετοιμάσαμε και το κρασάκι μας ,αποθηκεύσαμε το μούστο μας  για τα μουστοκούλουρα μας ..και φτιάξαμε και το  πετιμέζι μας , για το βαρύ χειμώνα.

Φτιάξαμε ένα υπέροχο ψωμάκι όλο αρώματα ,γευστικό και αφράτο με  πετιμέζι,του έδωσε ένα υπέροχο χρώμα και άρωμα και γεύση που δύσκολα σταματάς να το τρώς

 Πάμε να το φτιάξουμε παρέα λοιπόν.. 

 
ΥΛΙΚΑ:

200 γρ αλεύρι κίτρινο ή ολικής άλεσης

600 γρ αλεύρι δυνατό για τσουρέκια 

2-3  κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη 

1 κούπα νερό χλιαρό

1/2 κούπα πετιμέζι 

 Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

 1/2 κούπα  καρύδια  χοντροκομμένα ή και φουντούκια 

1/2  κουταλάκι του γλυκού  κανέλα

1 βανίλια(προαιρετικά)

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 

60 γρ βούτυρο ή 30 γρ βούτυρο και 30 ml λάδι ελιάς 

5 γρ αλάτι 

2 φακελάκια μαγιά ξερή ή  50 γρ νωπή μαγιά

1/2 κούπα κρασί υμίγλυκο  ή γλυκό (ότι έχετε)

1 κουταλάκι της σούπας κονιάκ

1/2 κούπα σταφίδες ξανθιές

1/2 κούπα σταφίδες μαύρες

 σουσάμι για το τέλος

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Λόγω έλλειψης χρόνου,έκανα τη ζύμη στον αρτοπαρασκευστή όπως πάντα τον  εμπιστεύομαι απόλυτα  για το ζύμωμα πολύ περισσότερο από  τα  χεράκια μου.
  • Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με το νερό, με τις 2-3 κουταλιές ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι .αφήνουμε για 15 λεπτά να  ενεργήσει  η  μαγιά
  • .Βάζουμε στο κάδο του την μαγιά στη συνέχεια προσθέτουμε και το κοσκινισμένο αλεύρι λίγο-λίγο και αφήνουμε για το τέλος το μισό φλιτζάνι, βάζουμε τον αρτοπαρασκευστή σε πρόγραμμα  ζυμώματα τος και προσθέτουμε βούτυρο  και το λάδι ελιάς ή καλαμποκέλαιο προσθέτουμε και  το κρασί και το πετιμέζι σε θερμοκρασία δωματίου,το ξύσμα την κανέλα και το αλάτι και το υπόλοιπο  αλεύρι και τις σταφίδες που τις έχουμε πρωτα φουσκώσει σε ζεστό νεράκι και τα καρύδια και το κονιάκ και συνεχίζουμε το ζύμωμα ώστε να έχουμε μια πολύ αφράτη και μαλακιά και απαλή ζύμη που κολλάει  ελαφρώς στα χέρια μας . 
  •  Στον αρτοπαρασκευαστή μου το πρόγραμμα για ζύμωμα διαρκεί 15 λεπτά και το ζύμωσα δύο φορές σύνολο 30 λεπτά . 
  •  Αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας η διαδικασία είναι η εξής: Προσθέτουμε τα υλικα οπως γράφω παραπάνω και ζυμώνουμε όσο πιο πολύ ώρα μπορούμε και αντέχουν φυσικά τα χεράκια μας .
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί  για 1σχεδόν ώρα σε ζεστό μέρος ή σε φούρνο  που τον  έχουμε ανάψει στους 40-50  βαθμούς για 15 λεπτά και τον έχουμε  σβήσει  ..Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια ισόποσα και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι  σε φύλλο και κλείνουμε όπως φαίνεται στις  παρακάτω φωτογραφίες 
  • Αφού ετοιμάσουμε το τοποθετούμε σε φόρμα με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε σκεπασμένα να  ξεκουραστούν -φουσκώσουν για 15 λεπτά ..
  •  Αλείφω με νερό ή λίγο γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι και ολόκληρες καρύδες και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 170-180 βαθμούς ..μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα ..

 

Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδαFacebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

ΦΥΛΛΟ ΓΙΑ ΠΙΤΑ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ





ΥΛΙΚΑ:

  • 500 γρ. αλεύρι  για όλες της  χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του  γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 50 ml λάδι
  • 2 κουταλιές σούπας ξύδι ή τσίπουρο 
  • 100 γρ προζύμι αναπιασμένο
  • 350-400 ml νερό εμφιαλωμένο (εγώ βάζω νερό από φίλτρο )
 ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή , πλην το αλεύρι ,ανακατεύουμε για 2 λεπτά και στην συνέχεια προσθέτουμε και το αλεύρι και ζυμώνουμε για 10 λεπτά μια ζύμη αφράτη μαλακιά που να μην κολλάει  στα χέρια .
  • Την αφήνουμε να  ξεκουραστεί για 1-2 ώρες να ξεκουραστεί.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε ισόποσα  κομμάτια - μπαλάκια ανάλογα πόσα φύλλα χρειαζόμαστε.
  • Μετά κάνουμε μπαλάκια με  τα  χέρια μας και τα λαδώνουμε με ελαφρύ λάδι τα βάζουμε σε ένα λαδωμένο δίσκο και τα αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστούν,σκεπασμένα με μια μεμβράνη λαδωμένη και καθαρή πετσέτα 
  • Μετά  τα ανοίγουμε φύλλα ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε

*Tο ζύμωσα στον αρτοπαρασκευαστη το βράδυ κατά τις 10 , το έβαλα σε σακούλα τροφίμων, το έκλεισα καλά αφού έβγαλα τον αέρα πρώτα. Το έβαλα  στο ψυγείο το άφησα όλη την νύχτα εκεί και το πρωί στις 9 το βρήκα  τούμπανο ..Tο άφησα 2 ώρες  σχεδόν να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου .Το μοίρασα σε  κομμάτια ισόποσα και τα  λάδωσα με  καλαμποκέλαιο , τα άφησα άλλο ένα 20 λέπτο να  ξεκουραστούν ... Τα ανοιξα φύλλο  με  το πλάστη και  έφτιαξα μια υπέροχη σπανακόπιτα με τραγανό και πεντανόστιμο φύλλο .

                                                             Η λαχανιά μου  



Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδαFacebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΤΟΥΡΣΙ




Είμαστε στα τέλη Οκτωβρίου οι βροχές και τα πρώτα κρύα άρχισαν ,στον κήπο των γονιών οι ντομάτες άρχισαν να κλονίζονται (παρέδωσαν το πνεύμα τους θα πω εγώ). Μαζεψαμε μερικά κιλά πράσινες ντομάτες οι οποίες δεν πρόλαβαν να ωριμάσουν .Φυσικά δεν τις πετάξαμε ...δεν πετάμε τίποτα  από τους καρπούς της μάνας γης!

Τις έφτιαξα ένα υπέροχο  τουρσί ,που μας αρέσει να το απολαμβάνουμε .Κάνουν ένα υπέροχο τουρσί, πικάντικο μεζεδάκι για το τσιπουράκι ,ούζο αλλά και συνοδεύουν άνετα τα όσπρια και τα λαδερά, 

ΥΛΙΚΑ:

Πράσινες ντομάτες (οι δικές μου  ήταν 4 κιλά )

Χοντρό αλάτι

Σκόρδο

Νερό

1 κούπα ξυδι λευκό περίπου

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Διαλέγουμε μικρές ή μέτριες ντομάτες και τις πλένουμε καλά  κάτω  σε τρεχούμενο νερό.

Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το αφήνουμε στην άκρη, στο μεταξύ ετοιμάζουμε την άλμη μας,1 λίτρο νερό με 2 _1/2 κουταλάκια της σούπας .Βράζουμε να 1_2λεπτά ώσπου να λιώσει το αλάτι και το αφήνουμε στην άκρη

Κόβουμε τις ντομάτες σε λεπτές φέτες ή στα 4 -8 κομμάτια όπως φαίνεται στις φωτογραφίες και τις τοποθετούμε σε καθαρά και αποστηρωμένα βάζα ,έτσι ώστε να πάρει περισσότερες , προσθέτουμε και το ψιλοκομμένο σκόρδο.

Ρίχνουμε το ξύδι πάνω από τις ντομάτες και το σκόρδο και στην συνέχεια την άλμη και λίγο λάδι ελιάς από πάνω και κλείνουμε τα βάζα με το καπάκι και ανακινούμε ελαφρώς  .Διατηρούμε σε δροσερό μέρος και σκοτεινό .

Όταν τις χρειαστούμε βγάζουμε αρκετές ντοματούλες σε ένα πιάτο και τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις απολαμβάνουμε αυτόν τον παραδοσιακό μεζέ με καλή παρέα ή ακόμα και  μόνοι μας  


Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

ΜΠΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ

 


Προσθήκη λεζάντας



ΥΛΙΚΑ :

550 γρ  αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 ml ζεστό γάλα
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι



ΓΕΜΙΣΗ:

Υλικά:

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

 
 Μείνετε συντονισμένοι.................
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

ΖΥΜΑΡΕΝΙΑ ΦΥΛΛΑ



 

Είμαστε πάλι εδώ μετά από τόσους μήνες απουσίας .Φθινοπώριασε....πια άρχισαν τα σχολεία ,τα πρώτα κρύα ..οι βροχές...Ειμαστε στο μήνα Οκτώβρη πια τα φύλλα θα αρχίσουν σιγά σιγά να πέφτουν 🍂🍁🍂🍁🍂🍁🍂.Εμείς φτιάξαμε φύλλα ζυμαρένια για το κολατσιό μας στο σχολείο ,γεμιστά  με τυράκια και γαλοπούλα , με Μερέντα με μαρμελάδα δαμάσκηνο..ότι αγαπάει η όρεξη μας❤ 👨‍👩‍👧‍👦❤

ΥΛΙΚΑ
560 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (4 φλιτζάνια )
1 κουτάλια της σούπας ξερή μαγιά ( 9 γρ).ξηρή μαγιά ή 25 γρ νωπή μαγιά 
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου μέτρια 
1/2 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο  (110 γρ ) 
250 ml.ζεστό γάλα  (1 φλιτζάνι )   (εγώ έβαλα το δικό μου σπιτικό κεφίρ)
1/3 φλιτζάνι ζάχαρη  (50-60 γρ)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (5 γρ)
1 βανίλια (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

 Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

 


Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ



Οι τηγανίτες αυτές είναι τα θαύματα που σημάδεψαν την παιδική μου ηλικία. 
Η γιαγιά μου έκανε τις πιο  νόστιμες τηγανίτες, .Γεμιστές με τυρί αλμυρό , αλλά και απλά πασπαλισμένες με ζάχαρη, εξαφανίζονταν μέσα σε λίγα λεπτά από το πιάτο όταν μας τις έφτιαχνε .Το ζυμαράκι  ήταν απλό φτιαγμένο με απλά υλικά. Λαδάκι , νερό, μαγιά, μια πρέζα αλάτι και ένα κουτάκι  ζάχαρη.
Ένα βραδάκι  που είχαμε μια λιγούρα  με  τα κοριτσάκια μου και τον άντρα  μου ,μου ήρθε στο  μυαλό  μου  να  φάμε λαλαγγίτες..
Έβαλα  τα υλικά σε μια  λεκάνη  και μέσα σε 4 ώρες ήταν το ζυμαράκι  να  το μαγειρέψω  στο  αντικολλητικό τηγάνι . 
Έκανα μια αλλαγή όμως στην αρχική  συνταγή της μου ας με  συγχωρήσει  καλής της ώρα  εκεί  που βρίσκετε , έβαλα γάλα αντί για νεράκι και  λίγο βουτηράκι  αντί για λάδακι και  είχε υπέροχη γεύση  αλλά και  πολύ αφράτες  ακόμα και την επόμενη μέρα. Θα ήθελα να  δοκιμάστε αυτή τη συνταγή, είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει.  
Πάμε να τις φτιάξουμε μαζί....

 ΥΛΙΚΑ:

  • 500 -550 γρ αλεύρι σκληρό ή (200 γρ σκληρό,250 γρ για όλες τις χρήσεις ή  70%πρωτείνη 12%περίπου)

  • 300 ml γάλα  ή νερό (εγώ έβαλα κεφίρ .. το λατρεύω αυτό το υλικό) 

  • 20 γρ ζάχαρη ή  μέλι 

  • 100 γρ προζύμι

  • 25  γρ μαλακό βούτυρο ή λάδι

  • 1κουταλάκι γλυκού αλάτι  

  • τυρί φέτα τριμμένη 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ :


  • Βγάζουμε το βαζάκι από το ψυγείο με το προζύμι 3_4 ώρες πιο πριν ..το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου ..παίρνουμε τα 50 γρ και τα αναπιανουμε με  50γρ δυνατό αλεύρι και 50ml νερό εμφιαλωμένο τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 3 ώρες θα αρχίσει να διπλασιάζεται και σε 6 ώρες να τριπλασιάζει τον όγκο του..σε αυτό το στάδιο μπορούμε να προχωρήσουμε στο ζύμωμα ..τα υπόλοιπα που έμειναν .....70  γρ τα αναπιανω ξανά με 70 γρ δυνατό αλεύρι και 70 ml νερό εμφιαλωμένο ..το αφήνω να τρισπλαδιασει το όγκο του και το τοποθετώ στο ψυγείο για την επόμενη φορά !!  Το αναπιασμα πρέπει να είναι 1:1:1  προζύμι :νερό:αλεύρι 
  • Ζεσταίνουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 1 λεπτό, στη συνέχεια, σε ένα μπολ  διαλύουμε  την  ζάχαρη, και  προσθέτουμε  το αλεύρι, το μέλι  και τέλος το προζύμι .Σκεπάζουμε  το  μπολ με πλαστική μεμβράνη τροφίμων και το βάζουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά. Μετά από 30 λεπτά, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι (250 g) και το  μαλακό σε θερμοκρασία  δωματίου βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική. Εάν η ζύμη κολλάει στα στα χέρια μας, μπορούμε να προσθέσουμε άλλα 1-2 κουταλιές της σούπας αλεύρι, όχι περισσότερο.  
  • Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε να  ξεκουραστεί  και να διογκωθεί για 3-6 ώρες ανάλογα  την θερμοκρασία δωματίου . Μετά τη ζύμη, την γυρίζουμε ανάποδα σε πάγκο εργασίας με λίγο καλαμποκέλαιο στα χέρια μας και το χωρίζουμε  σε 8 κομμάτια 90-100 γραμμάρια το καθένα. ή  αν τις θέλουμε πιο μικρές  σε 70- 80  γρ.
      Δίνουμε στα ζυμαράκια στρογγυλό σχήμα  με τα χέρια  μας  και , καλύπτουμε  με ένα καθαρό βαμβακερό ύφασμα, και αφήνουμε για άλλα 20 λεπτά να  ξεκουραστεί  η ζύμη μας. Μετά από 20 λεπτά, ανοίγουμε  τα ζυμαράκια πιτούλες με τον πλάστη βάζουμε τυράκι κατά βούληση και  και κλείνουμε σε στρογγυλό σχήμα και στην συνέχεια τις  ανοίγουμε σε πίτες πάλι  σε διάμετρο 18 έως 20 cm .Βάζουμε σε τηγάνι αντικολλητικό λίγο λάδι ή και καθόλου αν τις θέλετε χωρίς  λάδι , και σε μέτρια φωτιά τηγανίζουμε. Όταν το λάδι έχει ζεσταθεί  τηγανίζουμε σε χρόνο, 2-3 λεπτά κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.  Η γιαγιά  μου  έβαζε μπόλικο λάδι σχεδόν κολυμπούσαν ..εγώ  τις  τηγάνισα  με πολύ λίγο 
    • Μπορουμε να τις  τηγανίσουμε  και χωρίς λάδι για  πιο λαιτ εκδοχή 






Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές