Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΣΥΚΟ




Ένα αγαπημένο γλυκό πολλών ανθρώπων ,εγώ όμως ομολογώ την πικρή μου αλήθεια είναι από τα γλυκά που δεν μου αρέσουν, όμως αυτό το χρώμα του και με δελεάζει να σας το παρουσιάσω σήμερα ,,είναι συνταγή της φίλης Δάφνη Λεμονάκη όπως και οι φωτογραφίες είναι δικιές της.
Είναι ΤΟΣΟ καλοφτιαγμένο που όταν είδα τις φωτογραφίες της στο FB,,είπα πως αυτή η συνταγή δεν πρέπει να λείπει από τα σιροπιαστά γλυκά μου και της ζήτησα να το αναρτήσω στο blog μου 
Το πρώτο δεκαήμερο του Μαη συλλέγουμε τα σύκα και ίσως και λίγο αργότερα ανάλογα με την περιοχή ,φτάνει να μην σποριάσουν και δεν έχουμε καλό αποτέλεσμα στο γλυκό μας 
  Πάμε  να δούμε μαζί ,,πως το φτιάχνει ..

 ΥΛΙΚΑ:

1 κιλό σύκα 140 κομμάτια 
2 κιλά ζάχαρη 
6 ποτήρια νερό 
1 λεμόνι 
2 βανίλιες
Γαζόπετρα μέγεθος σαν στραγάλι (δίνει στο γλυκό ωραίο πράσινο χρώμα .και να γίνει τραγανό)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Από μικρούλα θυμάμαι την μαμά μου που μας  μάζευε τα ώριμα σύκα να φοράει γάντια γιατί τις προκαλούσε φαγούρα το γάλα 
 Αφού κόψουμε τα κοτσάνια και ανοίξουμε μια τρυπούλα στο κάτω μέρος.
 Τα βράζουμε σε μια κατσαρόλα  2 φορές από 5 λεπτά και  μετά τα βάζουμε για μισή ώρα στη γαλαζόπετρα. 
Στη συνέχεια τα πλένουμε καλά και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά.
Τα ξεπλένουμε καλά με καθαρό νερό και τα βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό να μουλιάσουν όλη την νύχτα 
 Την επόμενη με μια οδοντογλυφίδα τα περνάμε  από το κοτσάνια μέχρι κάτω κ μια στη μέση κ τα ζουλάμε να φύγει όσο γίνετε περισσότερο νερό και τα αφήνουμε σε τρυπητή κατσαρόλα να στραγγί
ξουν τα νερά. Να ξέρετε  ότι τα σύκα μας θα ζαρώσουν ,αλλά μην φοβηθείτε θα ξανά αποκτήσουν το 
όμορφο σχήμα τους .στο σιρόπι .
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη και το νερό και το χυμό του λεμονιού και όταν αρχίσει  να βράζει προσθέτουμε και τα σύκα μας και τα βράζουμε άλλα 10 λεπτά.
Το αφήνουμε όλη νύχτα να βγάλουν τα υγρά  τους και την επόμενη μέρα βράζουμε το γλυκό σε δυνατή φωτιά για 10 με 15 λεπτά περίπου  ..προσθέτουμε και τις βανίλιες και τις δύο κουταλιές γλυκόζη.

*Ένα κολπάκι για να δούμε αν το σιρόπι μας έχει δέσει η μαμά μου μου έμαθε...βασικά θυμάμαι να την βλέπω να βάζει ένα πιάτο στην κατάψυξη για 2-3 λεπτά και όταν το βγάλουμε ρίχνουμε μια κουταλιά σιρόπι και με το κουτάλι ξεχωρίζουμε και αν ο ΄'διάδρομος΄' που φτιάξαμε παραμείνει καθαρό , τότε το σιρόπι μας έχει δέσει,
Αφού κρυώσει  λίγο το βάζουμε σε αποστειρωμένα  βάζα που αποστειρώνουμε στους 100 βαθμούς για 10 λεπτά και βιδώνουμε καλά και αναποδογυρίζουμε τα βάζα και  τα φυλάμε σε δροσερό μέρος. 

                                                                  Καλή επιτυχία !!





  • Ως  την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε  μια  συνταγή  με ζυμαράκι να περνάτε  καλά .   
  • Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγή       Και   καλή  μας   όρεξη !


Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

 Είμαστε πάλι εδώ με μια συνταγή όχι με το αγαπημένο μου ζυμαράκι. αυτή την φορά. 
Η συνταγή που φιλοξενώ στον blog  μου και  σήμερα είναι μια πολύ καλής και αγαπημένη φίλης που γνώρισα στο FB..μια υπέροχη μαγείρισσα ..αλλά και άνθρωπος ..την συμπάθησα από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας μας ..
Το γλυκό αυτό το αγαπώ .έχω υπέροχες αναμνήσεις από την μαμά μου και την αδερφή μου  στο χωριό που μεγάλωσα να το φτιάχνουν ..
Δανείστηκα την συνταγή από http://www.dolmadaki.gr/ και τις υπέροχες φωτογραφίες της Δάφνης  .. από την σελίδα της στο FB  εκεί θα βρείτε υπέροχα εδέσματα .. εγώ ομολογώ την θαυμάζω .. πάμε λοιπόν να δούμε την συνταγή με τις φωτογραφίες της Δάφνη Λεμονάκη


Είναι ένα γλυκό μπελαλίδικο ..έτσι το λέει ηαδερφή μου που το φτιάχνει..εδώ το ετοιμάζει ..οι φωτογραφίες είναι δικές της ..και έχει και πολύ καλό βοηθώ 

ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό κολοκύθα 
1 κιλό ζάχαρη
Ασβέστης 3-4 κουταλιές σούπας 
Φύλλα αρμπαρόριζας  ή βανίλιες 
3 ποτήρια νερό
Χυμό  1/2 λεμονιού 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Κόβουμε την κολοκύθα στη μέση και την χωρίζουμε σε φέτες, όχι πολύ λεπτές. Την ξεφλουδίζουμε και καθαρίζουμε τα σπόρια .Κόβουμε σε κομμάτια και με το μαχαίρι τα διορθώνουμε να έχουν ομοιόμορφο σχήμα.
Εδώ η φίλη μου τα έκοψες με το πίλερ φλίδες και τις τύλιξε σε ρολάκια και τις στεραίωσε με οδοντογλυφίδα  όπως θα δείτε και τις φωτογραφίες 
(δεν πετάμε ότι περισσεύει.... το μαζεύουμε κ το κάνουμε μαρμελάδα ή κεικ)
   2. Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε νερό και διαλύουμε τον ασβέστη. Ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια της κολοκύθας και τα αφήνουμε για 3-4 ώρες ανακατεύοντας  κατά διαστήματα.
3. Αφού έχουν περάσει οι ώρες, τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό πολύ καλά αρκετές φορές μέχρι να φύγει ο ασβέστης. Ρίχνουμε τα κομμάτια σε μια κατσαρόλα με νερό και βράζουμε για 30 λεπτά. Αδειάζουμε το νερό, προσθέτουμε άλλο και ξαναβράζουμε για 10 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά {σύνολο 3 αλλαγές νερού και 3 βρασίματα} τα στραγγίζουμε και ξεπλένουμε. Τρυπάμε με ένα ξυλάκι από σουβλάκια τα κομμάτια από τη μια πλευρά για να μπορέσουν να ρουφήξουν το σιρόπι.

* Αν έχετε πορτοκαλί κολοκύθα αρκεί ένα βράσιμο για 15 λεπτά γιατί είναι μαλακή από μόνη της σε σχέση με την άσπρη. απλά ξεπλύνετε αρκετά νερά τον ασβέστη

4.  Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό να βράσουν. Για 1 κιλό κολοκύθα έβαλα 1 κιλό ζάχαρη και 3 ποτήρια νερό. Ρίχνουμε την κολοκύθα και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και τα φύλλα αρμπαρόριζας

 5. Αν έχουν μαλακώσει τα κομμάτια τα αφαιρούμε και δένουμε το σιρόπι. Τα ξαναρίχνουμε μέσα στο σιρόπι και αφήνουμε το γλυκό όλο το βράδυ. Την επόμενη μέρα το βράζουμε για 15 λεπτά και αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό {αν έχει ΄δέσει΄ αρκετά το σιρόπι}
6. Μοιράζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα και τα κλείνουμε καλά.

*Μπορούμε τα κομμάτια να τα κόψουμε και σε μπαλίτσες ή και σε αρίδες σαν σπιράλ ή ακόμα και με τον τρίφτη  τον χοντρό όπως το κυδώνι .

Η συνταγή είναι  από το  Αγάπαμε αν... DOLMAS   έχει και  βιντεάκι στο  youtube



 Εδώ η φίλη μου έχει και ένα άλλο ακόμα χάρισμα  ζωγραφίζει ......,,,φίλη μου Δάφνη  ένα έχω να σου  πω σε θαυμάζω .. 
Δείτε κολοκύθα  ...XXL μέγεθος.  Η άμαξα της Σταχτοπουτας ....από τον μπαξέ της αδερφής μου ....μπράβο και του χρόνου αδερφούλα.  Την ίδια και καλύτερη παραγωγή ..☺️❤️


Καλή επιτυχία!!
  • Ως  την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε  μια  συνταγή  με ζυμαράκι να περνάτε  καλά .   
  • Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγή       Και   καλή  μας   όρεξη !!
      

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΚΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

Η συνταγή που φιλοξενώ στον blog μου σήμερα είναι μια πολύ καλής και αγαπημένης φίλης που γνώρισα στο FB..μια υπέροχη μαγείρισσα ..αλλά και άνθρωπος ..την συμπάθησα από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας μας ..
Το γλυκό αυτό το αγαπώ .έχω υπέροχες αναμνήσεις από την μαμά μου στο χωριό που μεγάλωσα να το φτιάχνει ..δανείστικα την συνταγή της και τις υπέροχες φωτογραφίες της .. από την σελίδα της στο FB  εκεί θα βρείτε υπέροχα εδέσματα .. εγώ ομολογώ την θαυμάζω .. πάμε λοιπόν να δούμε την συνταγή της Mariannas




ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΚΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ.....ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ....
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΛΥΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ..

.Από τα αγαπημένα γλυκά που πάντοτε βρίσκαμε στο ντουλάπι της γιαγιάς...
Και βέβαια γλυκό φθινοπωρινό που καταναλώνεται με ευκολία και ευχαρίστηση,..
Ειδικά αυτό το αμυγδαλάκι που κρύβει μέσα του, είναι σκέτη απόλαυση....
Πολλοί θεωρούν την παρασκευή του γλυκού δύσκολη.....
Βλέπετε φίλες μου ,,,, και το μελιτζανάκι κρύβει τα μυστικά του...
Ας δούμε ποια είναι....
Το πρώτο, μεγάλης σημασίας μυστικό, είναι η επιλογή του λαχανικού...

ΠΟΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΚΙΑ...

Η μαμά μου έλεγε "αν δεν ρίξει ο Σεπτέμβρης τα νερά του" (αν δεν βρέξει) μελιτζανάκι δεν φτιάχνουμε"....
Το κατάλληλο μελιτζανάκι για γλυκό είναι το μελιτζανάκι του Οκτώβρη...
Διαλέγουμε μικρά μελιτζανάκια ..(.όχι μελιτζάνες.)....και να είναι σφιχτά και τρυφερά....ώστε να μην χρειαστεί να τα ξεφλουδίσουμε.....
Το σφιχτό και τρυφερό μελιτζανάκι δεν χρειάζεται να το βάλουμε στον ασβέστη....

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΜΑΣ...

ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΚΙ ΜΑΣ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ

1,5 κιλό μελιτζανάκια, ( αφού τα καθαρίσουμε βγαίνουν 1000-1100 γραμμάρια)
1 κιλό ζάχαρη.
αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρδισμένα (όσα μελιτζανάκια τόσα αμύγδαλα) και λίγα παραπάνω
15 -20 γαρίφαλα καρφάκια,
4-5 λεμόνια (χυμό λεμονιού),
650-670 γραμμάρια .νερό (περίπου 3 ποτήρια)

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ....

ΒΗΜΑ ΠΡΩΤΟ....

Στα μέσα του Οκτώβρη αναζητούμε μικρά, τρυφερά και σφιχτά μελιτζανάκια ...
Προσέχουμε να μην είναι ζαρωμένα....
ΒΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ..

Καθαρίζουμε τα μελιτζανάκια από τα κοτσάνια τους, και τα πλένουμε πολύ καλά....

ΒΗΜΑ ΤΡΙΤΟ...

Στη συνέχεια τα ρίχνουμε σε μια μεγάλη λεκάνη με νερό που έχουμε στύψει το χυμό από 3-4 λεμόνια......
Τοποθετούμε επάνω τους ένα πιάτο ώστε να τα σκεπάζει το νερό και να μην βγαίνουν έξω από αυτό.....
( Εγώ πολλές φορές αυτό το βήμα το παραλείπω γιατί τα μελιτζανάκια που επιλέγω είναι σφιχτά και τρυφερά)

ΒΗΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ..

Τα αφαιρώ από τη λεκάνη και τα ρίχνω μέσα σε σουρωτήρι να στραγγίσουν....

ΒΗΜΑ ΠΕΜΠΤΟ...

Μόλις στραγγίσουν τους κάνουμε μια σχισμή όπου αργότερα θα βάλουμε το αμύγδαλο...

ΒΗΜΑ ΕΚΤΟ....

Παίρνουμε την κατσαρόλα που θα φτιάξουμε το γλυκό μας και βάζουμε νερό της βρύσης μέχρι λίγο πιο κάτω από τη μέση. Τοποθετούμε μέσα και τα μελιτζανάκια και τα βράζουμε για 4-5 λεπτά. (όχι παραπάνω)
Μετράμε 4-5 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός.
Μόλις έχουν περάσει τα 4 λεπτά κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και με μια τρυπητή κουτάλα με προσοχή βγάζουμε ένα - ένα τα μελιτζανάκια και τα βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό της βρύσης που έχουμε βάλει και πολλά παγάκια και λίγες σταγόνες λεμονιού....
Τα παγάκια θα κρατήσουν το νερό δροσερό καθώς θα πέφτουν μέσα τα μελιτζανάκια που είναι ζεστά και μαζί με το λεμόνι θα τα κρατήσουν σφιχτά και δε θα ζαρώσουν.
Αυτό είναι το δεύτερο μυστικό τους...

ΒΗΜΑ ΕΒΔΟΜΟ....

Διαδικασία ξεπικρίσματος...
Εδώ αρχίζει η διαδικασία του ξεπικρίσματος....
Κάθε 4-5 ώρες θα αλλάζουμε το νερό (χωρίς παγάκια τώρα) Αυτό θα το κάνουμε 4-5 φορές.
Δηλ. αυτή η διαδικασία κρατάει ένα εικοσιτετράωρο.
Εν τω μεταξύ αποφλοιώνουμε τα αμύγδαλα..
Στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι και τα ψήνουμε για 10-15 λεπτά..

ΒΗΜΑ ΟΓΔΟΟ.....

Αφού τελειώσει η διαδικασία του ξεπικρίσματος τοποθετούμε τα μελιτζανάκια σε σουρωτήρι να στραγγίσουν καλά .
Στη συνέχεια τα αραδιάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο πάνω σε μια υδρόφιλη πετσέτα, η οποία θα απορροφήσει όσο το δυνατόν τα περισσότερα υγρά τους γιατί η μελιτζάνα είναι ένα λαχανικό που έχει πολύ νερό μέσα της.

ΒΗΜΑ ΕΝΑΤΟ....

Αφού στραγγίσουν καλά, (εγώ τα αφήνω όλη τη νύχτα) παίρνουμε ένα - ένα τα μελιτζανάκια και μέσα στη σχισμή τοποθετούμε ένα αμύγδαλο.
Αν το μελιτζανάκι είναι μεγαλούτσικο μπορούμε να βάλουμε και 2 αμύγδαλα.

ΒΗΜΑ ΔΕΚΑΤΟ....

Αφού τελειώσουμε με τα αμύγδαλα παίρνουμε τη κατσαρόλα μας και ρίχνουμε τη ζάχαρη με το νερό...
Την βάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε να πάρει βράση...
Μετά από 3-4 λεπτά ρίχνουμε και τα μελιτζανάκια... και πετάμε μέσα
και καμμιά δεκαπενταριά αμύγδαλα και κάμποσα γαρίφαλα (καρφάκια)
Βράζουμε το γλυκό για 10 λεπτά .
Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε μέσα στην κατσαρόλα για όλο το βράδυ.

ΒΗΜΑ ΕΝΔΕΚΑΤΟ....

Την επόμενη μέρα θα δέσουμε το γλυκό. Ρίχνουμε λίγες σταγόνες λεμόνι και βάζουμε το γλυκό να βράσει μέχρι να δέσει το σιρόπι του..
Όπως είπα και παραπάνω η μελιτζάνα νεραμολάει περισσότερο από τα άλλα γλυκά γι' αυτό αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά και μετά ελέγχουμε αν το σιρόπι είναι δεμένο..

ΚΑΙ ΤΩΡΑ....

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΕΙΝΑΙ ΔΕΜΕΝΟ; .....

Για να δούμε εάν το σιρόπι μας έχει δέσει , το δοκιμάζουμε ρίχνοντας μία σταγόνα στο νύχι του αντίχειρά μας ή σε ένα πιατάκι.
Εάν σταθεί και δεν απλώσει είναι έτοιμο, ενώ αν κυλάει και απλώνει, θέλει κι άλλο βράσιμο.

ΈΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ
Βυθίζουμε στο σιρόπι μια στεγνή ξύλινη σπάτουλα και την ανασηκώνουμε να στάζει στην κατσαρόλα.....
Αν η ροή είναι συνεχόμενη το σιρόπι μας θέλει κι άλλο βράσιμο.
Αν το σιρόπι ρέει με μορφή κόμπων (σταγόνων) το σιρόπι είναι έτοιμο

Αν έχουμε θερμόμετρο είναι πολύ πιο εύκολο...Το σιρόπι δένει στους 104 βαθμούς..

ΤΕΛΟΣ...
Αποθηκεύουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα....

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.....

Φίλη μου Μαριάννα σε ευχαριστώ πολύ και πάλι για την συνταγή ...Σε ευχαριστώ πολύ που μας γλύκανες με το υπέροχο γλυκό του κουταλιού σου ...





 Μείνετε συντονισμένοι.................
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

ΨΩΜΑΚΙ ΓΙΑ ΤΟΣΤ






Η κούπα που χρησιμοποιώ είναι η παραπάνω δοσομετρική  μεζούρα 
240 ml για τα υγρά και 120-140 γρ για τα άλευρα 

ΥΛΙΚΑ:
9-10 κούπες αλεύρι για  όλες τις χρήσεις περίπου ανάλογα το αλεύρι μας 
2/3 κούπας γάλα 
2 και 3/4 κούπες χλιαρό νερό
2 φακελάκια ξερή μαγιά ή 50 γρ νωπή μαγιά 
20 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου σε καβάκια (μπορούμε να μην το προσθέσουμε το βούτυρο και να βάλουμε 1 ακόμα κουταλιά σούπας ελαιόλαδο εμένα μου αρέσει το άρωμα που δίνει στην ζύμη )
3 κουταλιές  της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας  αλάτι
40 γρ ζάχαρη κρυσταλική 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  •  Κοσκινίζουμε  το  αλεύρι  μας  πρώτα σε  ένα  μπολ .  Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα 3/4 της κούπας χλιαρό νερό και τη ζάχαρη και την  μαγιά, με μια σπάτουλα  και προσθέτουμε και 2-3 κουταλιές της σούπας και την αφήνουμε να ενεργοποιηθεί  για 15 λεπτά.
  • Προσθέτουμε στον  κάδο του  αρτοπαρασκευστή ή του πολυμίξερ το αλεύρι αφού το κοσκινίσουμε και στην συνέχεια το αλάτι και το γάλα σε θερμοκρασία δωματίου  χαμηλή ταχύτητα, στη συνέχεια  ζυμώνουμε μια ζύμη με μαλακιά και απαλή υφή. 
  • Προσθέτουμε το βούτυρο και το λάδι στη συνέχεια ζυμώνουμε χρησιμοποιώντας μέτρια ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί  μια ζύμη που θα  ξεκολλάει  από  τα τοιχώματα  πολύ  μαλακιά ,απαλή και λεία, ζυμώνουμε  σε πρόγραμμα  για  15 -20  λεπτά 
  •  Λαδώνουμε ένα  μπολ και  βάζουμε  εκεί  την ζύμη  και  την σκεπάζουμε  με  μεμβράνη   και  μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό  μέρος  να  ξεκουραστεί  και  να  διπλασιάσει  τον  όγκο  της ,,για  2 ώρες,  μέσα  σε  ζεστό  φούρνο   που  έχουμε  ανάψει  για  15  λεπτά  στους  40-50  λεπτά .
  • Παίρνουμε μια  φόρμα  αντικολλητική  και  την  βουτηρώνουμε και στην συνέχεια παίρνουμε  την μισή ζύμη  την ανοίγουμε σε πάχος 2  εκατ  και  φάρδος ίσο  με  το  φάρδος  της  φόρμας ,και  το μαζεύουμε  ρολό  και το  τοποθετούμε στην  φόρμα , αφήνουμε  να  φουσκώσει  για  40  λεπτά  και  περνάμε την ζύμη  με ένα  πινέλο  με  λίγο  γάλα ή λάδι και  σε προθερμασμένο φούρνο  ψήνουμε  για  30  λεπτά  περίπου  στους 170 - 180  βαθμούς      
  • Αφήνουμε  να  κρυώσει  πάνω σε  σχάρα  για 10 λεπτά και στην συνέχεια  το βγάζουμε  από την φόρμα  και  το  ξαναβάζουμε  πάλι σε σχάρα ,και το ξεχνάμε εκεί γαι  2-3 ώρες .. και  το  κόβουμε σε φέτες  με κοφτερό και  πριονωτό μαχαίρι και  ετοιμάζουμε το τοστ μας . Αν  θέλουμε να το διατηρήσουμε  μια-δυο  μέρες το βάζουμε σε  σακουλάκι  και στο  ψυγείο .
  • Αν πάλι  θέλουμε  το  τοποθετούμε  όπως  το έχουμε  κόψει  σε  φέτες σε  σακουλάκια  τροφίμων  και  το  βάζουμε  στην κατάψυξη  και  όταν  το χρειαστούμε το  βγάζουμε και το αφήνουμε  να έρθει  σε  θερμοκρασία  δωματίου   
* οι φόρμες που χρησιμοποίησα έχουν φάρδος 9_10 εκατ και μακρος  28_30 εκατ.








Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΙΜΑ



Μελιτζάνες φρέσκες από το κήπο των γονιών μου , σπιτικό σταρένιο τραχανά από τα χεράκια της μαμάς μου , κρεμύδια φρέσκα από τον κήπο της πεθερούλας μου , ολόφρεσκα αυγουλάκια από την πεθερούλα μου ,λάδι από τους ελαιώνες φρέσκο ,τυράκι και ανθότυρο από τοπικό τυροκομείο ,αλευράκι από τοπικό μύλο , γάλα από το γειτονικό ΘΕΣ/ΓΑΛΑ της πόλης μας και κιμάς μαγειρεμένος  .. τι άλλο να ζητήσουμε για το μεσημεριανό μας ..όλα  τα  υλικά  από  την  μάνα   γη . .Κοπιάστε  


ΥΛΙΚΑ  ΓΙΑ  ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΜΑΣ
700  γρ  αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
 2 κουταλιές  σούπας ξύδι ή  τσικουδιά  ή τσίπουρο
1 κουτάλι  γλυκού αλάτι.
1 κουταλάκι του γλυκου όχι γεμάτο ζάχαρη
4-5  κουταλιές  σούπας  ελαιόλαδο.
 χλιαρό νερό όσο πάρει
1/2 φακελάκι  μαγιά  ξερή  3_4 γρ
λίγο λάδι για το ταψί  τα φύλλα
λίγο αλεύρι με νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων


ΕΚΤΕΛΕΣΗ   ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

  • Σε ένα  μπολ βάζουμε την μαγιά ,το αλεύρι, αλάτι, ξύδι και νερό και ζυμώνουμε ώσπου να ξεκολλάει από τα τοιχώματα η ζύμη μας, μαλακιά και αφράτη 
  • Την αφήνουμε να ξεκουραστεί .για ώρα να διπλασιάσει τον όγκο της *
  •  Κόβουμε την ζύμη μας  σε 10 κομμάτια  και  ανοίγουμε  φύλλο  με  την βοήθεια  του πλάστη  και με  νισεστέ  ανακατεμένο  με  λίγο αλεύρι .
  • Ανοίγουμε 10 -12 φύλλα μεγέθους ανάλογα  με  ταψί  που θα χρησιμοποιήσουμε .
*Έγώ την φτιάχνω πάντα από το απόγευμα της προηγουμένης μέρας. και μόλις διπλασιάσει τον όγκο της την βάζω αφού πρώτα την λαδώσω λίγο με τα χέρια μας σε μια σακούλα ζιπ λοκ βγάζω τον αερα και την κλείνω καλά ..(η σακούλα που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι μεγάλη ,,γιατί η ζύμη μας θα φουσκώσει και την αποθηκεύω στο κατω μέρος τη συντήρησης .Την επόμενη μέρα βγάζω την σακόυλα στον πάγκο της κουζίνας μου και μέχρι να ετοιμάσω την γέμιση ΄'έρχετε' σε θερμοκρασία δωματιού  .το φύλλο ανοίγει έτσι εύκολα και ξεκούραστα  
Ότι ΖΥΜΗ περισσεύει  την αποθυκευω στην κατάψυξη  για να την έχω στην έποόμενη πιτα   



ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ 
5 -6 μελιτζάνες  ανάλογα  το μέγεθος της μελιτζάνας  μας
1/2  φλιτζάνι  τσαγιού  ελαιόλαδο
4  μεγάλα κρεμμύδια 
1 φλιτζάνι  τσαγιού τραχανά σταρένιο
1 φλιτζάνι  τσαγιού  φέτα τριμμένη
1 φλιτζάνι  τσαγιού κεφαλογραβιέρα τριμμένη
2  αυγά χτυπημένα
1/2  λίτρο γάλα
λίγο μαύρο πιπέρι

σουσάμι

  • ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    • Τις μελιτζάνες τις και τις ξεπικρίζω με τη γνωστή διαδικασία με αλάτι.(αλατίζω και αφήνω για 30 λεπτά περίπου )
    • Καθαρίζουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες στον τρίφτη  κρεμμυδιών . Τις βάζουμε να βράσουν για 10 λεπτά σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε πολύ  λίγο νεράκι ή γαλατάκι . Μπορείτε αν θέλετε να τις  κόψετε και σε καρεδάκια μικρά την μελιτζάνα (εμένα οι μικρές δεν θέλουν την μελιτζάνα να την νιώθουν σε κομμάτια ,έτσι και εγώ τις τρίβω πάντα στον τρίφτη )
    • Μόλις μαλακώσουν τις στραγγίζουμε καλά σε στραγγιστήρι πιέζοντας, για να φύγουν τα νερά.   Καθαρίζουμε και τρίβουμε και  το κρεμμύδι μας ,το αχνίζουμε με λίγο νερό .Μπορείτε  αν θέλετε να τα κόψετε και σε καρεδάκια  μικρά  τα  κρεμμύδια  .
    • Σε αντικολλητική κατσαρόλα  ρίχνουμε  λίγο λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με τις μελιτζάνες για 5 λεπτά μέχρι να  πάρουν  καστανό χρώμα .
    • Προσθέτουμε και το  γάλα , τον τραχανά και βράζουμε για 5-10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά με κλειστό καπάκι μέχρι να σωθούν τα υγρά και να μη 'κρατάει' ο τραχανάς στο δόντι .Μόλις κρυώσει το μείγμα χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε και τη φέτα. με την κεφαλογραβιέρα και προσθέτουμε το παρακάτω μείγμα του βρασμένου κιμά 
    •  Αλατοπιπερώνουμε αν χρειαστεί ανάλογα με το πόσο αλμυρή είναι η φέτα.
    • Στρώνουμε  πρώτα  3 φύλλα - γέμιση με  τυριά - 2 φύλλα - γέμιση  με τυριά  - 2 φύλλα - γέμιση με  τυριά - ........3 φύλλα. (την πίτα την φτιάχνω πάντα με 15 φύλλα )
    • Τα  φύλλα  τα λαδώνουμε  ανάμεσα  το καθένα .
    • Χαράζουμε την πίτα  μας  και την βρέχουμε με λίγο  νερό  και ρίχνουμε  πάνω σουσάμι.
    • Ψήνουμε σε  προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου μία ώρα ή  και  παραπάνω μέχρι  να ψηθεί η πιτούλα μας !!
    • Αν μας  μείνει  γέμιση την βάζουμε  σε μπολ  και μετά στην κατάψυξη  και την κρατάμε  εκεί για  1 μήνα  περίπου .  


    ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΜΑ :
    • 250 γρ κιμά μοσχάρι
    • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη 
    • 1 κρεμμύδι μέτριο κομμένο στο μπλέντερ
    • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
    • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
    • λίγο πιπέρι
    • λίγη ρίγανη 
    • 50 ml λάδι
    • 50 ml κρασί λευκό ξηρό 
    • 1/2  κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη και 1/2 καρότο κομμένο στο μπλέντερ
    • λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

    • Σε μια κατσαρόλα μικρή ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε και τον κιμά, ανακατεύουμε συνέχεια και μόλις αλλάξει χρώμα-ασπρίσει προσθέτουμε και το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα.
    • Σβήνουμε με το κρασί προσθέτουμε και το σκόρδο και την πιπεριά και προσθέτουμε και το πιπέρι και την πάπρικα και το αλάτι και τον μαϊντανό. 
    • Προσθέτουμε και μισό ποτήρι νερό ίσως και λίγο παραπάνω όσο χρειάζεται και να ψηθεί ο κιμάς μας και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μείνει μόνο με το λαδάκι του.,,και το προσθέτουμε στο παραπάνω μείγμα με  της μελιτζάνες ..
    • Ως  την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε  μια  συνταγή  με ζυμαράκι να περνάτε  καλά .   
    • Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!
                                              Και   καλή  μας   όρεξη !!
                                                                                             

ΠΕΤΜΕΖΟΨΩΜΟ




Eίμαστε στο μήνα Νοέμβριο ..ο τρύγος έχει τελειώσει ,μαζέψαμε τα σταφύλια μας .

Ετοιμάσαμε και το κρασάκι μας ,αποθηκεύσαμε το μούστο μας  για τα μουστοκούλουρα μας ..και φτιάξαμε και το  πετιμέζι μας , για το βαρύ χειμώνα.

Φτιάξαμε ένα υπέροχο ψωμάκι όλο αρώματα ,γευστικό και αφράτο με  πετιμέζι,του έδωσε ένα υπέροχο χρώμα και άρωμα και γεύση που δύσκολα σταματάς να το τρώς

 Πάμε να το φτιάξουμε παρέα λοιπόν.. 

 
ΥΛΙΚΑ:

200 γρ αλεύρι κίτρινο ή ολικής άλεσης

600 γρ αλεύρι δυνατό για τσουρέκια 

2-3  κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη 

1 κούπα νερό χλιαρό

1/2 κούπα πετιμέζι 

 Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

 1/2 κούπα  καρύδια  χοντροκομμένα ή και φουντούκια 

1/2  κουταλάκι του γλυκού  κανέλα

1 βανίλια(προαιρετικά)

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 

60 γρ βούτυρο ή 30 γρ βούτυρο και 30 ml λάδι ελιάς 

5 γρ αλάτι 

2 φακελάκια μαγιά ξερή ή  50 γρ νωπή μαγιά

1/2 κούπα κρασί υμίγλυκο  ή γλυκό (ότι έχετε)

1 κουταλάκι της σούπας κονιάκ

1/2 κούπα σταφίδες ξανθιές

1/2 κούπα σταφίδες μαύρες

 σουσάμι για το τέλος

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Λόγω έλλειψης χρόνου,έκανα τη ζύμη στον αρτοπαρασκευστή όπως πάντα τον  εμπιστεύομαι απόλυτα  για το ζύμωμα πολύ περισσότερο από  τα  χεράκια μου.
  • Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με το νερό, με τις 2-3 κουταλιές ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι .αφήνουμε για 15 λεπτά να  ενεργήσει  η  μαγιά
  • .Βάζουμε στο κάδο του την μαγιά στη συνέχεια προσθέτουμε και το κοσκινισμένο αλεύρι λίγο-λίγο και αφήνουμε για το τέλος το μισό φλιτζάνι, βάζουμε τον αρτοπαρασκευστή σε πρόγραμμα  ζυμώματα τος και προσθέτουμε βούτυρο  και το λάδι ελιάς ή καλαμποκέλαιο προσθέτουμε και  το κρασί και το πετιμέζι σε θερμοκρασία δωματίου,το ξύσμα την κανέλα και το αλάτι και το υπόλοιπο  αλεύρι και τις σταφίδες που τις έχουμε πρωτα φουσκώσει σε ζεστό νεράκι και τα καρύδια και το κονιάκ και συνεχίζουμε το ζύμωμα ώστε να έχουμε μια πολύ αφράτη και μαλακιά και απαλή ζύμη που κολλάει  ελαφρώς στα χέρια μας . 
  •  Στον αρτοπαρασκευαστή μου το πρόγραμμα για ζύμωμα διαρκεί 15 λεπτά και το ζύμωσα δύο φορές σύνολο 30 λεπτά . 
  •  Αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας η διαδικασία είναι η εξής: Προσθέτουμε τα υλικα οπως γράφω παραπάνω και ζυμώνουμε όσο πιο πολύ ώρα μπορούμε και αντέχουν φυσικά τα χεράκια μας .
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί  για 1σχεδόν ώρα σε ζεστό μέρος ή σε φούρνο  που τον  έχουμε ανάψει στους 40-50  βαθμούς για 15 λεπτά και τον έχουμε  σβήσει  ..Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια ισόποσα και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι  σε φύλλο και κλείνουμε όπως φαίνεται στις  παρακάτω φωτογραφίες 
  • Αφού ετοιμάσουμε το τοποθετούμε σε φόρμα με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε σκεπασμένα να  ξεκουραστούν -φουσκώσουν για 15 λεπτά ..
  •  Αλείφω με νερό ή λίγο γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι και ολόκληρες καρύδες και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 170-180 βαθμούς ..μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα ..

 

Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδαFacebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές