Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΜΕ ΚΕΦΙΡ

 Αγαπώ το κεφίρ, στο πρωινό μου  .αλλά και στα ζυμαράκια μου. Έχω δική μου μαγιά _ σποράκια .. κάθε πρωί  έχω το δικό μου σπιτικό κεφίρ από τα χεράκια μου ..

Στις συνταγές μου θα βρείτε πολλές με κεφίρ. ...αυτή την φορά φτιάξαμε πάλι τσουρέκια...μια συνταγή από τις σχεδόν πρώτες μου.  Ήθελα να σας την δώσω πάλι αλλά με νέες φωτογραφίες και με το σχέδιο το κλασικό των τσουρέκιων με δύο κορδόνια _ σταυρό ..ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΜΕ ΚΕΦΙΡ  και με  Κεφίρ σπιτικό ..πώς το φτιάχνουμε.   

Και αλεύρι για τσουρέκια από   αλεύρι Μύλοι Γεωργαναδων  τα καλύτερα προϊόντα από τον τοπο μου για τα ζυματακια μου 









Αφού κρυώσουν τα κλείνουμε σε  σακούλα τροφίμων θα μείνουν  μαλακά μέχρι και 5 μέρα δείτε τις  ημερομηνίες στις φωτογραφίες και θα πεισθήτε  ..


Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες

Σάββατο 10 Απριλίου 2021

ΝΗΣΤΙΣΗΜΟ ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ


 Κέικ νηστίσιμο με σοκολάτα ..και αλεύρι ξηρών καρπών αυτή την φορά με φουντούκια ...μπορούμε να βάλουμε και αμύγδαλα ότι έχουμε στο ντουλάπι μας και ότι αγαπάει η όρεξη μας ...Ένα κέικ που γίνετε μέσα σε πέντε λεπτά ..χωρίς μίξερ. 

Μπορούμε  να το φτιάξουμε και χωρίς το αλεύρι φουντουκιού ..με όλη την ποσότητα σε αλεύρι. 450 γρ .. το έχω φτιάξει..όμως εμένα μου αρέσουν τα κέικ .με τους ξηρούς καρπούς ....Η συνταγή ..Δείτε εδώ και την άλλη εκδοχή  ..με αυγα..

ΥΛΙΚΑ:

360 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 90 γρ αλεύρι από φουντούκια

 1 και 1/2 κούπα ζάχαρη (300 γρ) 

380 ml  φυσικό χυμό πορτοκαλιού 

220 ml καλαμποκέλαιο 

60 γρ  κακάο άγλυκο

150 γρ σταγόνες σοκολάτας  η κουβερτούρα υγείας  κομμένη με το μαχαίρι 

2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ γεμάτα (20 γρ)

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι 

 2 βανίλιες_ζάχαρη  με άρωμα πορτοκάλι 

20 γρ μπεικιν παουντερ 

1 πρέζα αλάτι

1κουταλάκι του γλυκού  σόδα φαγητού 

1/2 κουταλάκι του γλυκού Κανέλα 

2 γρ μαχλέπι  τριμμένο (το είδα σε ένα σακουλάκι που αγόρασα από το μάρκετ  για τα τσουρέκια μας και έλεγε ότι το χρησιμοποιούμε και σε κεικ και ομόλογώ πως άρεσε πολύ σε όλους μας )

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
    • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 175 βαθμούς με αντιστάσεις
    • Βουτυρώνουμε με λάδι η αν θέλουμε και με βούτυρο αν δεν νηστεύουμε  και αλευρώνουμε καλά μία στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση 22 εκατ ή και ένα πυρέξ τετράγωνο που το έβαλα εγώ 22 εκατ 
      • Σε ένα μεγάλο μπολ  κοσκινίζουμε 2 φορές και   και το κακάο ,ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και την σόδα  
      • Σε δεύτερο μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη με το λάδι ασπρίσουν, 2_3  λεπτά με το σύρμα να γίνουν κρεμώδες ,προσθέτουμε το ξύσμα, τις βανιλίνες προσθέτουμε και το χυμό πορτοκάλι 
      • Ρίχνουμε και τα  στερεά υλικά ,το αλεύρι με το μπέικιν,το κακάο  και  προσθέτουμε και το αλεύρι  από φουντούκια και τις σταγόνες κουβερτουρα σοκολάτας  υγείας ή αν θέλουμε κόβουμε κουβερτουρα με μαχαίρι κομμάτια σοκολάτας και ανακατεύουμε με μια μαρίζ ίσα_ίσα να  απορροφήσει το αλεύρι 
      • Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα  και ψήνουμε το κέικ  στη μεσαία σχάρα για 40_45 μέχρι που να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του
      • Βγάζουμε το κέικ απο το φούρνο και περιμένουμε λίγο να κρυώσει και στην συνέχεια  το γυρίζουμε ανάποδα σε μια πιατέλα ,το αφήνουμε να κρυώσει και το στολίζουμε  με λιωμένη σοκολάτα κουβερτουρα υγείας και πασπαλίζουμε με τριμμένα φουντούκια και απολαμβάνουν ένα υπέροχο και σοκολατένιο νηστίσημο κέικ  κέικ υγρό και πολυ νόστιμο.




      Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .  

      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες

      Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

      ΝΗΣΤΙΣΗΜΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ



      Τα αγαπημένα μου τσουρέκια  για την περίοδο αυτή ..νηστίσιμα ...Εδώ η συνταγή φτιαγμένα σε μικρά ατομικά τσουρεκάκια με σταφίδες αυτή  την φορά και με γάλα αμυγδάλου και φυσικά προζυμάκι φτιαγμένο από τα βράδυ την προηγούμενης μέρας ..

      ΥΛΙΚΑ:

       650 γρ αλεύρι για τσουρέκια  ίσως και λίγο παραπάνω 50 γρ ακόμα ανάλογα το αλεύρι
      40 γραμμάρια μαγιά  νωπή ή  2  φακελάκια ξερή  μαγιά 
      160-180 γρ ζάχαρη ή 140 και 40 γρ  ιμβερτοποιημένη ζάχαρη
      5 γρ αλάτι 

      150 ml χλιαρό νερό 
      100 ml φρέσκο χυμό  πορτοκαλιού
      ξύσμα  από πορτοκάλι
      100 ml γάλα αμυγδάλου 
      1 βανίλια -ζάχαρη με άρωμα  πορτοκάλι 
      60 ml λάδι  ελιάς και 40
       ml  καλαμποκέλαιο  και  10-20 ml ακόμα καλαμποκέλαιο  για  το  ζύμωμα - τραβήγματα
      5 γρ κακουλέ  
      5 γρ μαχλέπι 
      νεράκι ζεστό και λίγο μέλι για  το  τέλος ή αμύγδαλογαλα 
      φυλέ  αμυγδάλου και λίγη καστανή  ζάχαρη για το τέλος 
      150 γρ σταφίδες μουλισμένες σε ζεστό με λίγες σταγόνες κονιάκ 

      ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

      • Από το προηγούμενο βράδυ  ..Σε ένα μπολ ρίχνουμε 150  ml  ζεστό νερό , 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, 5_6  κουταλιές της σούπας από το αλεύρι  που ζυγίσαμε και  κοσκινίσαμε και διαλύουμε την  μαγιά. Αναμειγνύουμε καλά και  αφήνουμε όλη την νύχτα στο ψυγείο 
      • Την επόμενη μέρα το βγάζουμε από το ψυγείο και το αφήνουμε λίγο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου 
      •   Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε 2 φορές το αλεύρι (κρατάμε λίγο και  το  προσθέτουμε προς το τέλος ίσως και να μην το χρειαστούμε)προσθέτουμε  σταδιακά και τα άλλα υλικά  την υπόλοιπη  ζάχαρη, το χυμό , το γάλα σε θερμοκρασία δωματίου την  μαγιά ,το  ξύσμα, την βανίλια, το αλάτι  και το λάδι ,το κακουλέ ,το μαχλέπι και το χυμό πορτοκαλιού και ζυμώνουμε για 15  λεπτά  μια  μαλακιά,ελαστική ζύμη που κολλάει στα χέρια  μας  ελαφρά  
      • Στραγγίζουμε καλά τις σταφίδες μας πάνω σε λίγο χαρτί κουζίνας και τις προσθέτουμε στο ζυμάρι μας και ζυμώνουμε για 2_3 λεπτά ακόμα ίσα να ενσωματωθούν στο ζυμάρι μας 
      • Παίρνουμε την ζύμη μας και την αφήνουμε  πάνω σε  λαδωμένο  πάγκο και βάζουμε λάδι στις  παλάμες μας και τις κάνουμε  ζυμώματα - τραβήγματα και την βάζουμε σε μπόλ λαδωμένο και  λαδώνουμε λίγο την επιφάνεια  της  ζύμης  και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, περίπου 2-3 ώρες .
      • Εγώ τα ζύμωσα στον αρτοπαρασκευαστή για 15 λεπτα..
        •  Μεταφέρουμε τη ζύμη σε  λαδωμένη ή αλευρωμένη  επιφάνεια. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 11_12 μέρη των 140 _150 γρ την ζύμη μας.
        •  Και δίνουμε το σχέδιο του φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες 
        •  Μεταφέρουμε τα τσουρεκάκια σε ένα ταψί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 20 λεπτά. 
        • Στη συνέχεια  περνάμε  με  ένα  πινέλο λίγο λαδάκι με λίγο γάλα  αμυγδάλου ή μέλι διαλυμένο σε  ζεστό νερό και  πασπαλίζουμε  με φυλέ αμυγδάλου ή  σουσάμι και καστανή  ζάχαρη .
        • Στη συνέχεια ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά ή μέχρι να  πάρουν  ωραίο χρώμα .







        Μείνετε συντονισμένοι.................
        Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   

        Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
         Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!

        Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

        BICOLOR ΓΛΥΚΑ BRIOCHE


        Άλλη  μια  ζύμη  που την ετοίμασα  τις ημέρες του εγκλεισμού μας, αρωματική ζύμη brioche με  άρωμα πορτοκάλι και  κακάο .Γεμάτα ίνες και αφράτα .
        Πάμε στην κουζίνα  μου  να την  ετοιμάσουμε ..Η συνταγή είναι από εδώ

        ΥΛΙΚΑ  Για  Ζύμη άσπρη :

        180 ml ζεστό φρέσκο γάλα χλιαρό
        1 φακελάκι ξερή μαγιά 7-9 γρ και μια κουταλιά ζάχαρη
        90 ζάχαρη ή  60γρ ζάχαρη και 30  γρ ιμβερτοζάχαρη   εδώ
        2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
        60 ml λάδι ελαφρύ ή βούτηρο (εγώ έβαλα μισό και μισό )
        1κουταλάκι του  γλυκού αλάτι
        500 γρ  Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
        ξύσμα από 1μέτριο πορτοκάλι 
        1βανίλια-ζάχαρη με  άρωμα λεμόνι 
        1 αυγό + 2 κουταλιές νωπό γάλα για το τέλος  

        ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
        • Στο μπολ διαλύουμε το  ζεστό γάλα, ζάχαρη και μαγιά. Περιμένουμε 10 λεπτά για να ενεργοποιηθεί τη μαγιά. Προσθέτουμε στόν κάδο του μίξερ ή αρτοπαρασκευαστεί  τα αυγά, το λάδι και το ξύσμα και την βανίλια 
        •  Σταδιακά προσθέτουμε τοκοσκινισμένο αλεύρι και το αλάτι. και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να διαχωριστεί από τα τοίχωματα του μπολ.
        • Η ζύμη έιναι μαλακιά με ελαστική και κολλάει στα χέρια μας. Την βάζουμε σε λαδομένο μπολ και την σκεπάζουμε  με  μια  διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε για να αυξηθεί ο όγκος της σε φούρνο  κλειστό όπου μέσα  έχουμε  βάλει ένα  πυρέξ με βραστό νερό 
        •  Ρίχνουμε την φουσκωνένη  ζύμη μας  σε καθαρό και αλευρομένο πάγκο εργασίας και με λίγο λαδάκι ανοίγουμε  την ζύμη  με τα χέρια μας  ή με το πλάστη  σε ορθογώνιο όπως φαίνετε στις παρακάτω φωτογραφίες  και το κλείνουμε σε φάκελο και συνεχίζουμε να το κάνουμε αυτό  για  2-3 φορές ακόμα . 
        • Στη συνέχεια  μοιράζουμε  την ζύμη σε  8 κομμάτια 120  γρ και  τα αφήνουμε σκεπασμένα  να  ξεκουραστούν  για  15 λεπτά ακόμα 
        •  Στην συνέχεια  ξαναμοιράζουμε την ζύμη των 120 γρ  σε  2 κομμάτια των 60 γρ
        Ζύμη κακάο : 

        180 ml ζεστό φρέσκο γάλα  χλιαρό
        1 φακελάκι ξερή μαγιά  7-9 γρ  και μια κουταλιά ζάχαρη
        90 ζάχαρη ή  60γρ ζάχαρη και 30 γρ  ιμβερτοζάχαρη εδώ
        2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
        60 ml λάδι ελαφρύ ή βούτηρο (εγώ έβαλα μισό και μισό )
        1κουταλάκι του γλυκού αλάτι
        500 γρ  Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
        30 γρ κακάο διαλυμένο με  2 κουταλιές γάλα 
        ξύσμα από 1μέτριο πορτοκάλι 
        1βανίλια-ζάχαρη με άρωμα λεμόνι 1 αυγό + 2 κουταλιές νωπό γάλα για το τέλος  

         ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
        • Στο μπολ διαλύουμε το  ζεστό γάλα, ζάχαρη και μαγιά. Περιμένουμε  10  λεπτά για να ενεργοποιηθεί τη μαγιά. Προσθέτουμε στόν κάδο του μίξερ ή αρτοπαρασκευαστεί  τα αυγά, το λάδι και το ξύσμα και την βανίλια και το κακάο
        •  Σταδιακά προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και το αλάτι. και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να διαχωριστεί από τα τοίχωματα του μπολ.
        • Η ζύμη έιναι μαλακιά με ελαστική και κολλάει ελαφρά στα  χέρια μας  Την βάζουμε σε λαδομένο μπολ και την σκεπάζουμε  με  μια διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε για να αυξηθεί ο όγκος της σε φούρνο  κλειστό όπου μέσα  έχουμε  βάλει ένα  πυρέξ με βραστό νερό 
        •  Ρίχνουμε την φουσκωνένη  ζύμη μας  σε καθαρό και αλευρομένο πάγκο εργασίας και με λίγο λαδάκι ανοίγουμε  την ζύμη  με τα χέρια μας ή με το πλάστη  σε ορθογώνιο όπως  φαίνετε στις παρακάτω φωτογραφίες  και το κλείνουμε σε φάκελο και συνεχίζουμε να το κάνουμε αυτό  για  2-3 φορές ακόμα . 
        • Στη συνέχεια  μοιράζουμε  την ζύμη  σε 8 κομμάτια 120 γρ και τα αφήνουμε σκεπασμένα  να ξεκουραστούμε για 15 λεπτά ακόμα 
        •  Στην συνέχεια ξανα μοιράζουμε την ζύμη των 120 γρ σε 2 κομμάτια των 60 γρ
        • Παίρνουμε ένα κομμάτι από την άσπρη ζύμη το ανοίγουμε με τα χέρια μας σε κορδόνι και ένα κακαό και το ανοίγουμε και αυτό σε  κορδόνι και στην συνέχεια πλέκουμε σε πλεξούδα όπως φαίνετε στις φωτογραφίες παρακάτω.





        • Τα απλώνουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα με  αποσταση το ανα τσουρέκι από το άλλο, τα αφήνουμε να φουσκωσουν ,για 20 λεπτά σκεπασμενα με μεμβράνη. Και τα αλείφουμε με αυγό και λίγο γάλα με ένα πινέλο. 
        • Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 170 βαθμούς για 10 λεπτά και μόλις πάρουν λίγο χρώμα κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 150 και ψηνουμε για άλλα 7-10 λεπτά ανάλογα το φουρνο μας . 



        Μείνετε συντονισμένοι.................
        Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   

        Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
         Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!

        Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

        ΠΡΑΣΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΙΜΑ







        Μια ακόμα πιτούλα που φταίξαμε τις ημέρες αυτές του εγκλεισμού μας ..
        αγαπάμε τις πίτες και τις φτιάχνω ...συχνά    βρεχτη την λέμε αυτή την πιτα εμείς στον τόπο μου ,και αυτό γιατί έχει 3ή και περισσοτερες στρώσεις γεμίσεις,,,,θα δείτε πιο κάτω περισσότερες λεπτομέρειες στην εκτελεση 

        ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ:

        ΥΛΙΚΑ:
          • 700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
          • 4-5  κουταλιές σούπας λάδι 
          • 2 κουταλιές σούπας  τσικουδιά  ή  ξύδι
          • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
          • 350 ml  χλιαρό νερό ίσως  πάρει  και λίγο παραπάνω  ..ανάλογα το αλεύρι μας .
          • μια  πρέζα  ζάχαρη
          • 4 γρ ξερή μαγιά
          • Λάδι για το λάδωμα των φύλλων ενδιάμεσα 
           ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
          • Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε ,το αλάτι, το ελαιόλαδο, την μαγιά,  την  τσικουδιά και τέλος λίγο χλιαρό νερό (το νερό το προσθέτουμε σταδιακά για να ελέγχουμε την υφή της ζύμης).
          • Ζυμώνουμε τη ζύμη μας μέχρι να γίνει μαλακή και εύπλαστη.
          • Χωρίζουμε τη ζύμη μας 12 _25 ζυμαρακια _μπαλάκια,ανάλογα ποσά θέλουμε  Τα αλείφουμε ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν, σκεπασμένα με μια πετσέτα κουζίνας
          • Την ετοίμασα από το βραδύ και την άφησα στο ψυγείο σε σακουλάκι τροφίμων και το πρωί την άφησα σε  θερμοκρασία δωματίου και μετά την άνοιξα φύλλο με τον πλάστη και την βοήθεια  του νισεστέ με αλεύρι σε συνδυασμό 

          ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ :

          5 -6 πράσα κομμένα σε ροδέλες  ..και καλά πλυμένα 
          400 γρ κιμά ανάμυκτο χοιρινό και μοσχάρι 
          1/2  φλιτζάνι τσαγιού  ελαιόλαδο
          1 μεγάλο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες η καρεδακια
          2 κρεμμύδακια  φρέσκα 
          2 κουταλιές σούπας ντομάτα  σπιτική σάλτσα 
          2 κουταλιές βούτυρο 
          1 ποτυρακι κρασιού  λευκό κρασί .
          1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
          1/4 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι τριμμένο.
          1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι κόκκινο γλυκό πάπρικα .
          Μισή κόκκινη πιπεριά
          1 μικρό καρότο τριμμένο στο μπλέντερ 
          1/2 φλιτζάνι τσαγιού τραχανά σταρένιο
          1 φλιτζάνι τσαγιού  φέτα τριμμένη
          1 φλιτζάνι τσαγιού κεφαλογραβιέρα τριμμένη και κεφαλοτύρι .
          2  αυγά χτυπημένα
          Λίγο θυμάρι
          Λίγο δυόσμο
          Λίγο μαϊντανό 
          λίγο μαύρο πιπέρι
          Λάδι για τα φύλλα 
          σουσάμι

          • ΕΚΤΕΛΕΣΗ
            • Σε αντικολλητική κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο νερο και αλάτι ,αχνιζουμε τα πράσα τα αφήνουμε να να βράσουν για 5_10 λεπτά και στην συνέχεια τα στραγγίζουμε σε τρυπητή κατσαρόλα να φύγουν τα υγρά και τα σωτάρουμε με λίγο λαδάκι ..αφήνουμε στην άκρη .
            • Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο  (δεν θέλουμε πολύ γιατί θα γίνει βαριά η πίτα μας )σωτάρουμε το κιμά και προσθετουμε και 1_2 κουταλιές λάδι ακόμα και να πάρει ελαφρως χρώμα.Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και στην συνέχεια το κρεμμύδι  και το φρέσκο κρεμμύδι ,σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ σε δυνατή φωτιά.
            • Προσθέτουμε και την ντομάτα και όλα τα αρωματικά χόρτα .μαϊντανό ,δυόσμο ,θυμάρι ,και την κόκκινη πιπεριά με το καρότο ,χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε ,αφήνουμε να μαγειτευτεί για 10' προσθέτοντας και λίγο νεράκι .Προσθέτουμε και τα πράσα .
            • Στην συνέχεια προσθέτουμε και τον τραχανά και βράζουμε για 5-10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά με κλειστό καπάκι μέχρι να σωθούν τα υγρά και να μη 'κρατάει' ο τραχανάς στο δόντι .Μόλις κρυώσει το μείγμα χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε και τη φέτα. με την κεφαλογραβιέρα 
            •  Αλατοπιπερώνουμε αν χρειαστεί ανάλογα με το πόσο αλμυρή είναι η φέτα.
            • Στρώνουμε  σε ταψί 40 εκατ  πρώτα  3 φύλλα - γέμιση με τυριά - 2 φύλλα - γέμιση με τυριά - 2 φύλλα - γέμιση με τυριά - ........3 φύλλα. (την πίτα την φτιάχνω πάντα με 12 _15 φύλλα )
            • Τα  φύλλα τα λαδώνουμε  ανάμεσα το καθένα .
            • Χαράζουμε την πίτα μας  και την βρέχουμε με λίγο  νερό και ρίχνουμε  πάνω σουσάμι.
            • Ψήνουμε σε  προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου μία ώρα ή και παραπάνω μέχρι να ψηθεί η πιτούλα μας !!
            • Αν μας μείνει γέμιση την βάζουμε σε μπολ και μετά στην κατάψυξη και την κρατάμε εκεί για 1 μήνα  περίπου .  


            Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .  

            Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες

          Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

          ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΤΟΥ 5'




          Αυτό το κέικ είναι απόλαυση για τον ουρανίσκο μας,μαλακό και αφράτο εύκολο και πολυ νόστιμο. Εύκολο και γρήγορο. 
          Γίνετε στο 5' για αυτό  και το ονομάσαμε έτσι γιατί ο χρόνος είναι μονο τόσο λίγος για να το ετοιμασουμε.Το φτιάξαμε  ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου με την μικρή μου κόρη και το απολαύσαμε με ενα ποτήρι φρέσκο κεφίρ .
          Του δώσαμε ....όνομα το κέικ του Αγίου Βαλεντίνου μιας και φτιάξαμε το πρωί της Κυριακής που γιορτάζε ο άγιος Βαλεντίνος.  ..είχαμε και εμείς ένα Βαλεντίνο που γιόρταζε το πρωινό εκείνο ..   του βάλαμε 48 κεράκια και τα έσβησε ......

          ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ:

          200 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

           3 αυγά μέτρια

           1 κούπα ζάχαρη (200 γρ) εγώ έβαλα 180γρ (δεν είχαμε άλλο ..μας τελείωσε )

          100 ml  γάλα  

          100 ml καλαμποκέλαιο 

          50 γρ  κακάο άγλυκο

          50 γρ ψιλοκομμένα αμύγδαλα. _ Αλεύρι αμυγδάλου

          2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ γεμάτα (20 γρ)

          ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

          Ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι 

          1 βανίλια 

          1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα (προαιρετικά)


          ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

            • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 175 βαθμούς με αντιστάσεις
            • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μία στρογγυλή φόρμα και βαζουμε και βαζουμε λαδοκολλα 22 εκατ 
              • Σε ένα μεγάλο μπολ  κοσκινίζουμε 2 φορές και  ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και το κακάο 
              • Σε δεύτερο μπολ χτυπάμε με τον αβγοδάρτη τη ζάχαρη τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου , να γίνουν κρεμώδες  ,προσθέτουμε το ξύσμα, τις βανιλίνες και το καλαμποκέλαιο και την κανέλα .
              • Ρίχνουμε και τα  στερεά υλικά ,το αλεύρι με το μπέικιν,το κακάο  και σταδιακά προσθέτουμε και το γάλα  ,προσθέτουμε το αλεύρι αμυγδάλου και ανακατεύουμε με μια μαρίζ ίσα _ίσα να  απορροφήσει  το αλεύρι 
              • Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε το κέικ  στη μεσαία σχάρα για 30 'με 35'  ή μέχρι που να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του  
              • Το αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει και έπειτα το γυρίζουμε από την ανάποδη όπως φαίνεται στις φωτογραφίες και το γαρνίρουμε όπως θέλουμε ..

               

              Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .  

              Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες