Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

ΤΑ ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ ΜΟΥ



Τα Λαζαράκια είναι κουλουράκια σε σχήμα ανθρώπου, που έχουν για ματάκια δυο γαρύφαλλα χωρίς στόμα και κατασκευάζονται την περίοδο του Πάσχα πριν την Μ. Εβδομάδα.

Τα Λαζαράκια συμβολίζουν το πέρασμα από το θάνατο στη ζωή μέσω της ανάσταση του Λαζάρου από τον Χριστό.

Σύμφωνα με την παράδοση τα κουλουράκια αυτά ξεκινούν να παρασκευάζονται μετά τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, όπου τα έφτιαχναν οι νοικοκυρές θέλοντας να τιμήσουν την Ανάσταση του Λαζάρου.

Τα κοριτσάκια κρατώντας καλάθια γεμάτα με Λαζαράκια και  αυγά και λουλούδια έβγαιναν στις γειτονιές και τραγουδούσαν τα κάλαντα του Λαζάρου οι νοικοκυρές έδιναν στα παιδιά αυγά και Λαζαρακια ..
Τα κάλαντα του Λαζάρου ήταν αποκλειστικά σχεδόν γυναικεία και τα τραγουδούσαν κοπέλες διαφόρων ηλικιών ακόμα και κορίτσια τις παντρειάς που ονομάζονταν "Λαζαρίνες".
Την παραμονή της γιορτής, οι Λαζαρίνες ξεχύνονταν στα χωράφια έξω από τα χωριά για να μαζέψουν λουλούδια που με αυτά θα στόλιζαν το καλαθάκι τους την άλλη μέρα ντυμένες με τοπικές ενδυμασίες φορώντας ειδική στολή.
Άλλη μια συνταγή για Λαζαρακια ....

ΥΛΙΚΑ:

ΠΡΟΖΥΜΙ:

50 γρ. µαγιά νωπή ή 2 φακελάκια ξερή μαγια (14γρ).
20 γρ. ζάχαρη
100 ml χλιαρό νερό 
100 γρ αλεύρι για τσουρέκι

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:

450 γρ αλεύρι για τσουρέκια και 250 γρ αλεύρι μαλακό.     Μύλοι Γεωργανάδων 
250 ml νερό χλιαρό 
70 ml καλαμποκέλαιο και 30 γρ μαργαρίνη soft
100 ml ανθρακούχο νερό η λεμονάδα 
50 ml φρέσκο χυµό πορτοκαλιού.
160 γρ.ζάχαρη
1 κουταλιά μέλι 
2 βανίλιες-ζάχαρη με άρωμα  πορτοκάλι 
Ξύσµα από 1 πορτοκάλι
1 πρέζα αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα και  γαρίφαλο τριμμένο
1/4 κουταλάκιτου γλυκού κακουλέ-καρδαμο
Γλυκάνισο 2-3 σποράκια (προαιρετικά )βράζουμε 50 ml νερό από την παραπάνω ποσότητα  με 2-3 σπόρια από γλυκάνισο και το προσθέτουμε στην ζύμη μας  χλιαρό εμάς δεν μας αρέσει και δεν τον πρόσθεσα .

ΓΕΜΙΣΗ : 
2 κουταλιές της σούπας φιστίκια αιγίνης 
κουταλιές της σούπας καρύδια
2 κουταλιές της σούπας σταφίδες 
κουταλάκι του γλυκού κανέλα 

Γιαδιακόσμηση:γαρίφαλα (μπαχαρικά) 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 

  • Σε ένα µπολ προσθέτουμε τη µαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό . Ανακατεύουµε με ένα σύρμα µέχρι να διαλυθεί τελείως η µαγιά. Προσθέτουμε στη συνέχεια το αλεύρι και ανακατεύουμε µέχρι να γίνει ένας πηκτός χυλός. Σκεπάζουμε το µπολ µε διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε το προζύµι να φουσκώσει για 1ώρα, σε ζεστό µέρος στο φούρνο μας αναμμένο στους 40 βαθμούς,έχουμε το νου μας ίσως φουσκώσει σε λιγότερο χρόνο.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ ή κάδο της κουζινομηχανής την ζάχαρη το μέλι,το χυµό πορτοκάλι,το  ανθρακούχο νερό και το υπόλοιπο χλιαρό νερό, το ξύσµα πορτοκαλιού, τη βανίλια, το αλάτι ,τα αρώματα 
  • Στη συνέχεια µε ένα κόσκινο µε λεπτή σίτα, κοσκινίζουμε  το αλεύρι 2 φορές µέσα σε ένα µεγάλο µπολ.
  • Ανακατέυουμε µε ένα σύρμα τα υλικά που έχουμε βάλει στη λεκάνη για 7'µε 10', µε γρήγορες και δυνατές κινήσεις, µέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να οµογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε στη συνέχεια το προζύµι και λίγο λίγο το κοσκινισµένο αλεύρι.
  • Ζυµώνουμε µε τα χέρια σας µε κινήσεις κυκλικές και όχι με την μπουνιά τη ζύµη για 10'.Στην συνέχεια προσθέτουμε το λάδι,μαργαρίνη και συνεχίζουμε να ζυμωνούμε για αλλά 5' λεπτά τραβώντας την ζύμη,όχι με την μπουνιά.Μεταφέρουμε τη ζύµη σε µια άλλη λαδωµένο γυάλινο  μπολ  και σκεπάζουμε µε μια διάφανη μεμβράνη και ένα καθαρό πανί και αφήνουμε την ζύμη σε ζεστό µέρος (σε ζεστό φούρνο στους 40 βαθμούς )για περίπου 3 ώρες ίσως και  περισσότερο (ανάλογα µε τη θερµοκρασία του χώρου) κι αφήνουμε τη µέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Εμένα μου φούσκωσε μέσα σε 1 ώρα και 40 λεπτά.  
  •  Εγώ τα έβαλα με την σειρά πού γράφω πιο πάνω στον αρτοπαρασκευαστή και τα  ζύμωσα  εκεί για σχεδόν 20  λεπτά 

  • Όταν φουσκώσει και είναι έτοιµη, βάζουμε τη ζύµη στον πάγκο της κουζίνας και πλάθουμε λίγο με τα  χέρια σας να ξεφουσκώσει η ζύμη . Χωρίζουμε τη ζύµη σε  ίσα µέρη  των 120 (100γρ  το σώμα και 20 γρ για το κεφάλι ) και φτιάχνουμε τα Λαζαρακια  σύμφωνα με τις παρακάτω φωτογραφίες ή με κάποιο άλλο σχήμα της αρεσκείας σας .Αφήνουμε σε αναμμένο φούρνο στους 40 βαθμούς να φουσκώσουν και μόλις διπλασιάσουν τον όγκο τους τα αλείφουμε με αμυγδαλόγαλα . Το σχέδιο το πήρα από  ..Τα τσουρέκακια με γιαούρτι
  • Αν θέλουμε να προσθέσουμε και την γέμιση παίρνουμε  τα 100 γρ της ζύμη μας .την ανοίγουμε με τα χέρια μας λίγο ...προσθέτουμε την γέμιση κάνουμε ρολό και έπειτα ανοίγουμε την ζύμη σε κορδόνι με τα χέρια μας ... πλάθουμε κορδόνι γύρω στα 40_50  εκατ  το αφήνουμε στην άκρη.   Παίρνουμε και το κομμάτι των 20 γρ για το κεφάλι .το ανοίγουμε και προσθέτουμε λίγη γέμιση κλείνουμε και του δίνουμε το σχήμα της μπαλιτσας ...και προχωράμε στο σχηματισμό του Λαζάριου σύμφωνα με τις φωτογραφίες ..
  • Προθερµαίνουμε το φούρνο στους 170_160 °C στις αντιστάσεις πάνω κάτω ανάλογα το φούρνο μας . Στρώνουμε µια λαδόκολα στο ταψί και τοποθετούμε τα Λαζαρακια μας  μας.Ψήνουμε τα  Λαζαρακια  στις αντιστάσεις στην προτελευταία σχάρα, για 20-25  .ανάλογα το μέγεθος τους ...ίσως και περισσότερο χρόνο.Βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα σε µία σχάρα σε θερµοκρασία δωµατίου να κρυώσουν .
  • Έτοιμα να τα απολαύσουμε.
  1. Πριν ξεκινήσουμε την προετοιμασία της ζύμης του να έχουμε τα υλικά για τουλάχιστον 3 ώρες έξω από το ψυγείο, σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Όταν βγάλουμε τα Λαζαρακια από το φούρνο, μπορούμε να τα αλείψουμε με ένα μείγμα από χλιαρό νερό και μέλι, που θα το  διαλύσουμε ανακατεύοντάς τα με ένα κουτάλι σε ένα μικρό μπολ. Αυτή η τεχνική θα κάνει το Λαζαρακιμας  να γυαλίζει και το προστατεύει από την υγρασία.
  3. Στο φούρνο αφού το προθερμάνουμε προσθέτουμε ένα μικρό πυρέξ στρογγυλό  με μικρή διάμετρο πολύ ζεστό νερό ..όσο ψήνουμε τα τσουρέκια μας το έχουμε μέσα στο φούρνο σε μια άκρη.  



Μείνετε συντονισμένοι.................
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά.
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!

Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

Pancake με κεφιρ



 Αγαπημένη συνταγή,τα κορίτσια μου την αγαπούν,λατρεύουν να τα τρώμε με Μερέντα ... Φυσικά την κανονική τους εκδοχή με αυγά ,κεφίρ,...Πριν μέρες ετοίμασα την πιο vegan εκδοχή ...με γάλα αμυγδάλου και νεράκι.Είχα γάλα στο ψυγείο από τα νηστίσιμα τσουρέκια και τους έφτιαξα μερικά,δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από κανονικά με αυγά και κεφίρ. .. πάμε να δούμε πως φτιάχνουμε τα pancake με κεφίρ 

Η κούπα που χρησιμοποιώ είναι :

Υγρά 250 ml 

Στερεά 140 γρ 

Υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε για  να φτιάξουμε   τέλεια Pancake

  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις – Αυτό ξεκινά τη βάση για το  μείγμα για τα pancake μας ,μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε και  μείγμα από αλεύρι για όλες τις χρήσεις και βρώμη η και ολικής άλεσης 
  • Μπέικιν πάουντερ και σόδα : Αυτό θα κάνει τα pancake μας να φουσκώσουν με αφράτη υφή. Δεν πρέπει να τα ξεχάσουμε θα βοηθήσουν να έχουν την αφράτη  υφή .
  • Ζάχαρη : Θα τη χρειαστούμε για να δώσουμε γλυκιά γεύση 
  • Κεφίρ:Επιλέξαμε το αγαπημένο μας κεφίρ,φτιαγμένο από τα χέρια μου μπορουμ όμως να χρησιμοποιήσουμε γάλα και 3 κουταλιές γιαούρτι ανακατευοντας το έτσι ώστε  να έχουμε την υφή του κεφίρ. Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και βουτυρόγαλα .
  • Εκχύλισμα βανίλιας : Φέρνει αυτή τη γλυκύτητα μυρωδιά της  για μια εκπληκτική γεύση.
  • Αλάτι :Βοηθά στην εξισορρόπηση αυτής της γλυκιάς γεύσης.
  • Λάδι ή βούτυρο :Χρειάζεται για να μην γίνουν πολύ στεγνά τα  pancake .
  • Ιδέες για το γαρνίρισμα: Μερέντα ,μέλι, σοκολατένιο ταχίνι, μέλι, αγαπημένο γλυκο του κουταλιού φράουλας η βύσσινο ,γιαούρτι με μέλι και φέτες μήλου, αγαπημένες μαρμελάδες με έντονο χρώμα και αγαπημένους ξηρούς καρπούς  .

Πώς φτιάχνουμε τα pancake από την αρχή;

Θα πάρουμε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης και θα ανακατέψουμε όλα τα ξηρά υλικά σας μαζί. Στη συνέχεια, θα χτυπήσουμε σε ένα πιο μικρό μπολ τα αυγά ,το κεφίρ,το λάδι  Στην συνέχεια  προσθέσουμε τα υγρά υλικά στο μπολ  με τα στερεά και ανακατεύουμε με μια μαριζ,θα έχουμε ένα μείγμα πηχτό ,αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. Εν τω μεταξύ,ζεσταίνουμε το τηγάνι μας σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε βούτυρο ή λάδι εάν θέλουμε.Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κουρκούτι μας,στο τηγάνι περίπου 1/3 κούπας από το μείγμα μαγειρεύοντας μέχρι να σχηματιστούν φυσαλίδες στην κορυφή των pancake .Η εστία της κουζίνας μου είναι μέχρι1_9 ψήνω στο 5 _6 ,θα αρχίσει να κανει μικρές τρύπες όπως φαίνεται στις φωτογραφίες πιο κάτω .Γυρίζουμε και μαγειρέυουμε από την άλλη πλευρά για περίπου 1 με 3 λεπτά.

 Σερβίρουμε με τα αγαπημένα μας φρούτα ή μέλι ή σοκολάτα . Στις φωτογραφίες μου φαίνονται πιο πολύ ψημενα ..όμως δεν είναι έτσι ήταν φωτογραφίες με το βραδινό φως δυστυχώς.  Και αν τα θέλετε πιο  στο παχιά και όχι λεπτά  μην τα ορμάτε με το κουτάλι να απλωθεί ο χυλός. 

Συμβουλές και κόλπα για τα πιο  τέλεια pancake 

  • Είναι εντάξει αν το κουρκούτι μας έχει σβόλους .Δεν πρέπει να το  ανακατεύουμε υπερβολικά αυτό το vegan κουρκούτι για τηγανίτες γιατί δεν θα έχουμε αφράτα αποτελέσματα.
  • Αφήνουμε το να ξεκουραστεί . Αυτό το κουρκούτι θα βγάλει καλύτερες τηγανίτες,αν του δώσουμε απλώς 15 λεπτά να καθίσει να ξεκουραστεί .
  • Το λάδι : θα κρατήσει τις τηγανίτες μας να μην έχουν στεγνή υφή.

ΥΛΙΚΑ:

  • φλιτζάνι αλεύρι τύπου Τ 70%. Μύλοι Γεωργανάδων κοσκινισμένο 
  • κουταλιές του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα .
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • κουταλιά σούπας ζάχαρη
  • 1 και 3/4 φλιτζάνι κεφίρ 
  • 1 βανίλια 
  • κουταλιές της σούπας λάδι 

  • ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το αλεύρι,το μπέικιν πάουντερ,την σόδα,τη ζάχαρη και το αλάτι,ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά.
  • Προσθέτουμε το κεφίρ,τη βανίλια και το λάδι στο μπολ με τα ξηρά υλικά και ανακατεύουμε να ενωθούν. *Σημείωση: Η ζύμη για τηγανίτες είναι εντάξει.
  • Δεν ανακατεύουμε υπερβολικά τη ζύμη μας γιατί τα pancake μας δεν θα γίνουν αφράτα .Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Αλείφουμε το τηγάνι βούτυρο ή λάδι xρησιμοποιώντας μια μεζούρα κούπα 1/3 ή κουτάλα,προσθέτουμε ζύμη για τηγανίτες και μαγειρεύουμε μέχρι να αρχίσουν να σχηματίζονται φυσαλίδες στην κορυφή όπως φαίνεται στις φωτογραφίες . Στη συνέχεια, αναποδογυρίζουμε τη τηγανίτα και μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσει από την άλλη πλευρά (περίπου 1-3 λεπτά). Επαναλάμβανουμε όσο χρειάζεται με το υπόλοιπο κουρκούτι..Όσο πιο σφιχτή η ζύμη τόσο πιο παχύ γίνεται το pancake,αν είναι ρευστό άπλωνει και γίνετε λεπτό .Σφραγίζουμε και αποθηκεύουμε,τυχόν αχρησιμοποίητο μείγμα στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο.Σερβίρουμε τα pancake  ζεστά με ταχίνι σοκολάτας,πετιμέζι,μέλι και  φρέσκα φρούτα ...φράουλες η σμέουρα ή και την αγαπημένη μας Μερέντα ..





  • Εως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές 



Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Pancake vegan με αμυγδαλόγαλα



Αγαπημένη συνταγή,τα κορίτσια μου την αγαπούν,λατρεύουν να τα τρώμε με Μερέντα ... Φυσικά την κανονική τους εκδοχή με αυγά ,κεφίρ,...Σήμερα όμως του ετοίμασα την πιο vegan εκδοχή ...με γάλα αμυγδάλου και νεράκι.Είχα γάλα στο ψυγείο από τα νηστίσιμα τσουρέκια και τους έφτιαξα μερικά,δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από κανονικά με αυγά και κεφίρ. .. 

Η κούπα που χρησιμοποιώ είναι :

Υγρά 250 ml 

Στερεά 140 γρ 

Υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε για φτιάξουμε Vegan Pancake

  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις – Αυτό ξεκινά τη βάση για το vegan μείγμα για τα pancake μας 
  • Μπέικιν πάουντερ και σόδα : Αυτό θα κάνει τις vegan pancake μας να φουσκώσουν με αφράτη υφή. Δεν πρέπει να τα ξεχάσουμε θα βοηθήσουν να έχουν την ίδια υφή με τα pancake κανονικά γαλακτοκομικά 
  • Ζάχαρη : Θα τη χρειαστούμε για να δώσουμε γλυκιά γεύση 
  • Μη γαλακτοκομικό γάλα :Επιλέξτε το αγαπημένο σας από γάλα βρώμης, γάλα αμυγδάλου,γάλα ρυζιού,γάλα καρύδας ή οποιοδήποτε άλλο μη γαλακτοκομικό γάλα έχετε.
  • Εκχύλισμα βανίλιας : Φέρνει αυτή τη γλυκύτητα μυρωδιά της  για μια εκπληκτική γεύση.
  • Αλάτι :Βοηθά στην εξισορρόπηση αυτής της γλυκιάς γεύσης.
  • Νερό :Φέρνει το κουρκούτι στη σωστή υφή.Αν θέλουμε το αντικαθιστούμε με γάλα αμυγδάλου .
  • Λάδι :Χρειάζεται για να μην γίνουν πολύ στεγνά τα vegan pancake .

Πώς φτιάχνουμε vegan pancakes από την αρχή;

Θα πάρουμε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης και θα ανακατέψουμε όλα τα ξηρά υλικά σας μαζί. Στη συνέχεια, θα προσθέσουμε τα υγρά υλικά και θα ανακατέψουμε αφήνοντας να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. Εν τω μεταξύ,ζεσταίνουμε το τηγάνι μας σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε vegan βούτυρο ή λάδι εάν θέλουμε.Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κουρκούτι μας,στο τηγάνι περίπου 1/3 κούπας από το μείγμα μαγειρεύοντας μέχρι να σχηματιστούν φυσαλίδες στην κορυφή των pancake  Γυρίζουμε και μαγειρέυουμε από την άλλη πλευρά για περίπου 1 με 3 λεπτά. Σερβίρουμε με τα αγαπημένα μας φρούτα ή μέλι ή σοκολάτα .

Συμβουλές και κόλπα για τα τέλεια βέγκαν pancake 

  • Είναι εντάξει αν το κουρκούτι μας έχει σβόλους .Δεν πρέπει να το  ανακατεύουμε υπερβολικά αυτό το vegan κουρκούτι για τηγανίτες γιατί δεν θα έχουμε αφράτα αποτελέσματα.
  • Αφήνουμε το να ξεκουραστεί . Αυτό το κουρκούτι θα βγάλει καλύτερες τηγανίτες,αν του δώσουμε απλώς 15 λεπτά να καθίσει να ξεκουραστεί .
  • Το λάδι : θα κρατήσει τις τηγανίτες μας να μην έχουν στεγνή υφή.

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 και 1/2 φλιτζάνι αλεύρι ..Μύλοι Γεωργανάδων
  • κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα .
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • φλιτζάνι μη γαλακτοκομικό γάλα (γάλα βρώμης, γάλα αμυγδάλου, γάλα καρύδας .)
  • 1/2 φλιτζάνι νερό
  • 1 βανίλια 
  • κουταλιές της σούπας λάδι 

  • ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το αλεύρι,το μπέικιν πάουντερ,την σόδα,τη ζάχαρη και το αλάτι,ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά.
  • Προσθέτουμε το  μη γαλακτοκομικό γάλα,το νερό,τη βανίλια και το λάδι στο μπολ με τα ξηρά υλικά και ανακατεύουμε να ενωθούν. *Σημείωση: Η ζύμη για τηγανίτες είναι εντάξει.
  • Δεν ανακατεύουμε υπερβολικά τη ζύμη μας γιατί τα pancake μας δεν θα γίνουν αφράτα .
  • Αφήνουμε το κουρκούτι για 15 λεπτά να ξεκουραστεί.*Όσο περισσότερο μείνει και ξεκούραστη το μείγμα στο πιο αφράτα θα γίνουν
  • Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Αλείφουμε το τηγάνι με βέγκαν βούτυρο ή λάδι xρησιμοποιώντας μια μεζούρα κούπα 1/3 ή κουτάλα,προσθέτουμε ζύμη για τηγανίτες και μαγειρεύουμε μέχρι να αρχίσουν να σχηματίζονται φυσαλίδες στην κορυφή όπως φαίνεται στις φωτογραφίες . Στη συνέχεια, αναποδογυρίζουμε τη τηγανίτα και μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσει από την άλλη πλευρά (περίπου 1-3 λεπτά). Επαναλάμβανουμε όσο χρειάζεται με το υπόλοιπο κουρκούτι..
  • Όσο πιο σφιχτή η ζύμη τόσο πιο παχύ γίνεται το pancake,αν είναι ρευστό άπλωνει και γίνετε λεπτό .
  •  Σφραγίζουμε και αποθηκεύουμε,τυχόν αχρησιμοποίητο μείγμα στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο.
  • Σερβίρουμε τα pancake  ζεστά με ταχίνι σοκολάτας,πετιμέζι,μέλι και  φρέσκα φρούτα ...φράουλες η σμέουρα ή και την αγαπημένη μας Μερέντα ..





    Ως  την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .  Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδαFacebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές