Επιτέλους ήρθε η ώρα στο Πλάθω ζυμαράκια να φτιάξουμε τα δικά μας σπιτικά και χειροποίητα.bake rolls. χωρίς συντηρητικά και πολλές θερμίδες που έχουν τα έτοιμα και φυσικά τις πρόσθετες ουσίες
Μερικές φορές αγόραζα από το γειτονικό φούρνο αλλά όταν τελείωναν. θα ήταν κλειστός για να αγοράσω όποτε ήθελα,έτσι τώρα έχω πάντα στην κατάψυξη παγωμένα κριτσίνια-κουλούρια Θεσσαλονίκης και όποτε θέλω τα βγάζω, τα κόβω λεπτές φέτες και τα αρωματίζω,τα φουρνίζω και έτοιμα
Έχω φτιάξει πολλές φουρνιές με πολλές παραλλαγές,που έχει μοσχομύρισε η κουζίνα μου,
Αγαπημένα των κοριτσιών μου αλλά και των μεγάλων, ιδανικό για το πρωινό των παιδιών, για την εκδρομή για το ποτάκι μας με την ταινία τα κρύα βράδια
Τα κουλουράκια που έφτιαξα εγώ ..bake rolls
ΥΛΙΚΑ:
1 κουταλάκι του γλυκού ξερή μαγιά
3 κουταλιές της σούπας γεμάτες ζάχαρη120 ml γάλα χλιαρό
1 αυγό
3 κουταλιές σούπας βούτυρο
3/4 κουταλάκι γλυκού αλάτι
250 γρ αλεύρι περίπου ίσως και λίγο παραπάνω ( ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι όχι όλο μαζί )
250 γρ αλεύρι περίπου ίσως και λίγο παραπάνω ( ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι όχι όλο μαζί )
ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ :
4 κουταλιές της σούπας πετιμέζι διαλυμένο σε 1/2 φλιτζάνι νερό
1 και 1/2 φλιτζάνι σουσάμι λευκό
- Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ μια κουταλιά ζάχαρη,μαγιά και το χλιαρό γάλα . Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
- Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και το αυγό,το αλάτι και το αλεύρι και να αρχίσει το ζύμωμα με τα χέρια σας ή στον αρτοπαρασκευαστή .Ζυμώνουμε μια μαλακή και ελαστική,ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας,προσθέτουμε περισσότερο αλεύρι,εάν είναι αναγκαίο.
- Μεταφέρουμε την ζύμη σε λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για να διπλασιαστεί σε όγκο (ο χρόνος που πρέπει να φουσκώσει η ζύμη μας είναι μια ώρα και ένα μισή ).
- Προθερμαίνουμε το Φούρνο μας στους 175-180 βαθμούς. Όταν αυξηθεί η ζύμη μας την τοποθετούμε σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας την κάνουμε ένα ζυμαρένιο φραντζολάκι με ένα μαχαίρι και κόβουμε τη ζύμη μας σε κομμάτια,στο μέγεθος ενός καρυδιού περίπου 35 -45 γρ και το καθένα το διαμορφώνουμε σε μια μπάλα και το πλάθουμε σε κριτσίνι με τα χέρια περίπου 11-12 cm σε μήκος και πάχος ενός μολυβιού .
- Εγώ έκανα τα σχέδιο στις φωτογραφίες που βλέπετε τα είδα στο ίντερνετ και μου άρεσαν σαν ιδέα
- Αφαιρούμε από το φούρνο, να κρυώσουν λίγο και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
- Καταναλώνεται φρέσκα, έτσι ώστε να μην χάσουν την φρεσκάδα τους.
Μπαγιάτικα ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ -ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ή ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ελαιόλαδο φρέσκο πάντα καλής ποιότητας
ρίγανη,βασιλικό ή και τυράκι τριμμένο της αρεσκείας μας ,κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα
σουσάμι και αλάτι
σκόνη σκόρδου
πάπρικα
- Βάζουμε τα κουλούρα στο ψυγείο για 1 μέρα να είναι παγωμένα.
- Κόβουμε τα κουλούρια σε λεπτές φέτες 5 χιλιοστών
- Απλώνουμε τις φέτες πάνω σε ένα ταψί με μια λαδόκολλα και με ένα πινέλο αλείφουμε με ελαιόλαδο.Ανάλογα την γεύση που θέλουμε να φτιάξουμε χρησιμοποιούμε και το ανάλογο μείγμα μυρωδικών.
- Τα ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο για 7-8 λεπτά στους 170-180 βαθμούς ,
- Τα σπιτικά bake rolls θα είναι έτοιμα μόλις αρχίσουν να χρυσίζουν .
- Διατηρούνται για 4-5 ημέρες σε καλά κλεισμένο μπολ,αν προλάβουν φυσικά να μείνουν σε μας δεν μένουν πάνω από μια μέρα
Έχω δοκιμάσει να φτιάξω bake rolls με μπαγιάτικο κουλούρι από φούρνο της γειτονιάς μου .
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου