Το φτιάχνω πολύ συχνά .Ένα ψωμάκι με τραγανή κόρα και μαλακή και ελαστική μέση που με κάθε μπουκιά μμμμμμμμμμ θα κάνετε από την νοστιμιά του
Το ψωμάκι γίνετε χωρίς ζύμωμα και απαιτεί πολλές ώρες ωρίμανσις Όταν θέλω φρέσκο ψωμάκι ανακατεύω τα υλικά το βραδύ για 3 λεπτά και το ψήνω σε γυάλινο στρόγγυλο ή οβάλ πυρέξ γάστρα που έχω.
Ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα όμως θα έχουμε σε γάστρα- κατσαρόλα από χυτοσίδηρο
Το ψωμάκι γίνετε χωρίς ζύμωμα και απαιτεί πολλές ώρες ωρίμανσις Όταν θέλω φρέσκο ψωμάκι ανακατεύω τα υλικά το βραδύ για 3 λεπτά και το ψήνω σε γυάλινο στρόγγυλο ή οβάλ πυρέξ γάστρα που έχω.
Ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα όμως θα έχουμε σε γάστρα- κατσαρόλα από χυτοσίδηρο
ΥΛΙΚΑ:
- 300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 γρ αλεύρι ολικής άλεσης
- 7-9 γρ ξερής μαγιάς ή 25 γρ νωπή μαγιά
- 7-8 γρ αλάτι
- 1 κουταλάκι της σούπας ζάχαρη κοφτή ( 5 γρ)
- 350ml νερό από την βρύση ή νερό από φίλτρο
- 2 κουταλιές λάδι
- σουσάμι ή ότι άλλο θέλουμε για το τέλος
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά (και 12 ώρες να ξεκουραστεί και να ζυμωθούν και ωριμάσουν τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου και 1-2 ώρες ώρα για την άνοδο της ζύμης)
Χρόνος μαγειρέματος: 35 λεπτά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Ζυγίζουμε όλα τα στερεά και ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης.
- (Εάν η μαγιά είναι νωπή και χρειάζεται ενεργοποίηση στο νερό, ενεργοποιούμε την μαγιά με το μισό νερό της συνταγής
- Ανακατεύουμε τα ξηρά υλικά μαζί, ώστε η ζάχαρη και η μαγιά να διασκορπιστούν ομοιόμορφα σε όλο το αλεύρι, στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό και το λάδι και το αλάτι και ανακατεύουμε τα όλα μαζί με μια μαρίζ.
- Καλύπτουμε το μπολ με ένα κομμάτι λαδωμένο πλαστικό περιτύλιγμα ή καπάκι και το βάζουμε στο πάγκο της κουζίνας σε θερμοκρασία δωματίου έτσι ώστε να μπορεί να ωριμάσει για 12 ώρες ιδανικά.(Η ζύμη μπορεί να ωριμάσει,να ζυμωθεί και στο ψυγείο για οποιαδήποτε χρονική περίοδο μεταξύ 10 και 16 ωρών, συνήθως βάζουμε τη ζύμη αργά το βράδυ και στη συνέχεια την ετοιμάζουμε την επόμενη μέρα το πρωί.Μετά τις 12 ώρες,αφαιρούμε το μπολ από το ψυγείο.Την έχω βάλει και στο ψυγείο και λειτούργησε μια χαρά η ζύμη και με σίγουρη επιτυχία )
- Η ζύμη θα πρέπει να έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος.
- Ρίχνουμε τη ζύμη σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, χρησιμοποιώντας τα καλά αλευρωμένα δάχτυλά μας για να ξεκολλήσουμε με τη ζύμη από το μπολ
- Διπλώνουμε τη ζύμη στο μισό ... στη συνέχεια διπλώνουμε πάνω από το ένα τρίτο της ζύμης προς την άλλη κατεύθυνση .. στη συνέχεια διπλώνουμε το άλλο τρίτο ...και γυρίζουμε τη ζύμη ανάποδα και της δίνουμε σχήμα μπάλας .
- Βάζουμε τη ζύμη πάνω σε μια λαδόκολλα ,καλύπτουμε τη ζύμη με ένα κομμάτι λαδωμένη μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για να ανέβει μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος (περίπου 1-2 ώρες ).
- Προθερμάνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς και βάζουμε και την γάστρα μας να ζεσταθεί μέσα στο φούρνο
- Όταν η ζύμη μας ανέβει,βγάζουμε την διαφανή μεμβράνη .
- Ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου,τοποθετούμε την ζύμη με την λαδόκολλα στο σκεύος.Χαράζουμε με ένα ξυραφάκι και πασπαλίζουμε με σπόρους της αρεσκείας μας .και ψήνουμε για 30 λεπτάκαι την τοποθετούμε στο φούρνο στο μεσαίο ράφι και στη συνέχεια κλείνουμε γρήγορα την πόρτα του φούρνου (αυτό δημιουργεί ατμό που συμβάλλει στη γρήγορη δημιουργία του φλοιού )
- Γυρίζουμε το φούρνο στους 200 °C και βγάζουμε το καπάκι και συνεχίζουμε να ψήνουμε το ψωμί για άλλα 25 λεπτά.Όταν ψηθεί η φραντζόλα,την βγάζουμε από το φούρνο και την βάζουμε σε μια σχάρα ψύξης και αφήνουμε το να κρυώσει τελείως σε θερμοκρασία δωματίου.
Τι Τι σκεύος να χρησιμοποιήσω για το ψήσιμο ?
- Το καλύτερο σκεύος ψησίματος για αυτού του τύπου ψωμιά χωρίς ζύμωμα πρέπει να γίνετε σε εμαγιέ χυτοσίδηρο κατσαρόλες Le Creuset) εγώ δεν μπορώ να συστήσω το σκεύος αυτό γιατί δεν το έχω δοκιμάσει .
- Αλλά έχω δοκιμάσει να ψήσω το ψωμί ένα πυρέξ με καπάκι,ένα ανοξείδωτο δοχείο χάλυβα με καπάκι-γάστρα,μια πήλινη γάστρα,ένα αντικολλητικό ταψί με αλουμινόχαρτο.και σε όλα είχα το επιθυμητό αποτέλεσμα πάντα .
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου