Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

ΚΑΡΒΕΛΑΚΙ ΜΕ ΣΠΟΡΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ









Ένα αγαπημένο και γρήγορο ψωμάκι χωρίς ζύμωμα  Αυτή  την φορά με λίγο αλεύρι ολικής άλεσης,λίγη βρώμη και διάφορους αγαπημένους σπόρους που είχα στο ντουλάπι της κουζίνας μου.
Το φτιάχνω πολύ συχνά .Ένα ψωμάκι με τραγανή κόρα και μαλακή και ελαστική μέση που με κάθε μπουκιά  μμμμμμμμμμ θα κάνετε από την  νοστιμιά του.
 Θα νιώσετε στο στόμα σας την νοστιμιά των σπόρων.
Εμείς λατρεύουμε τους σπόρους στο ψωμάκι ,ελπίζω και σεις να δοκιμάσετε και να λατρέψετε το ψωμάκι    
Το ψωμάκι γίνετε χωρίς ζύμωμα και απαιτεί πολλές ώρες ωρίμανσις Όταν θέλω φρέσκο ψωμάκι ανακατεύω τα υλικά το βραδύ για 3 λεπτά και το ψήνω σε γυάλινο στρόγγυλο ή οβάλ πυρέξ γάστρα που έχω ,Ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα  όμως θα έχουμε σε γάστρα- κατσαρόλα από χυτοσίδηρο   

ΥΛΙΚΑ:

2 και 3/4  φλιτζάνια γεμάτα αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

1/4 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης (30 γρ)

1/4 φλιτζάνι βρώμη (25 γρ) 
1 και 1/2 φλιτζάνια ζεστό νερό (360 ml
1/2 κουταλάκι  γλυκού ξερή μαγιά  
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

2 κουταλιές σούπας λάδι  

1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη 

2 κουταλιές της σούπας  κολοκυθόσπορους 
2 κουταλιές της σούπας σουσάμι 
1 κουταλιά  της σούπας λιναρόσπορου 
1 κουταλιά της σούπας ηλιόσπορους    

Αλεύρι κίτρινο για ζυμώματα μαζί με για όλες τις χρήσεις για  τον πάγκο  

και θα χρειαστούμε ένα σκεύος- γάστρα μαντεμένια  ή πυρέξ γυάλινο,μια μαρίζ και ένα μπολ με καπάκι ή μεμβράνη  


ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ:
1 κουταλιά της σούπας κολοκυθόσπορους   
1 κουταλιά της σούπας βρώμη 
1 κουταλιά της σούπας σουσάμι
1 κουταλιά της σούπας λιναρόσπορου 
1 κουταλιά της σούπας ηλιόσπορους 

φλιτζάνι νερό  =  240 ml 
1 φλιτζάνι αλεύρι =140 γρ 
οι μεζούρες -φλιτζάνια που χρησιμοποιώ στα  ζυμαράκια μου 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι 2 φορές σε ένα μεγάλο μπολ μαζί ρίχνουμε και το αλάτι και τους σπόρους  . Ρίχνουμε σε ένα άλλο μπολ το ζεστό νερό ,τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτα. Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς στο αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να έχουμε μια κολλώδη ζύμη για 3-4 λεπτά .Σκεπάζουμε το μπολ με το καπάκι του ή με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο και μακριά από ρεύματα να δουλέψει, για 12 ώρες  να διπλασιαστεί σε όγκο, για καλύτερο αποτέλεσμα αφήστε το μέσα στο φούρνο της κουζίνας . Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την υγρασία στο σπίτι, η ζύμη μπορεί να διπλασιαστεί πιο νωρίς, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχήσει. Όσο λιγότερο παιδεύουμε την ζύμη τόσο πιο πολλές κυψέλες θα έχει το  ψωμάκι μας .
  2. Βγάζουμε τη ζύμη 2 ώρες πριν ψήσουμε το ψωμί με λαδωμένα χέρια με λίγο καλαμποκέλαιο την τοποθετούμε πάνω σε καλά αλευρωμένο πάγκο ή βαμβακερή πετσέτα(βαμβακερή όχι πετσετέ )ή πάνω σε  μια λαδόκολλα .Πασπαλίζουμε πολύ καλά τη ζύμη από πάνω με αλεύρι.Διπλώνουμε 5-6 φορές τη ζύμη. Πασπαλίζουμε με αλεύρι και σκεπάζουμε με μεμβράνη διαφανή και με άλλη πετσέτα σκεπάζουμε τη ζύμη με μια ακόμα πετσέτα .Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2 ώ­ρες επάνω στον πάγκο της κουζίνας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C και βάζουμε μέσα σκεπασμένο το σκεύος στο οποίο θα ψήσουμε το ψωμί να κάψει καλά. 
  3. Έπειτα από 15 λεπτά το βγάζουμε από τον φούρνο και καλύπτουμε τον πάτο με λαδόκολλα .Μεταφέρουμε τη ζύμη μέσα στο σκεύος, την χαράζουμε με ένα ξυραφάκι-κοπίδι για ζύμες (εγώ ξέχασα να το χαράξω το δικό μου καρβελάκι) σκεπάζουμε ξανά και το βάζουμε στον φούρνο για 30-40 λεπτά.Το βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά επιπλέον.  .
  4.  Όταν είναι έτοιμο αφήνουμε  το ψωμί δροσερό σε ένα ράφι για τουλάχιστον μία ώρα πριν να κόψουμε  .







Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε καλά 
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σας .Τους σπόρους ποτε τους βαζετε;και πως κολλάνε στο ζυμαρι;