Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

ΜΗΛΑΡΑΚΙ ..... ΠΟΥΛΑΚΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ .. ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΡΤΥ

ΜΗΛΑΡΑΚΙ  ΠΟΥΛΑΚΙ  







  • ΤΟ  ΒΙΝΤΕΟ  ΜΕ ΟΛΕΣ  ΤΗΣ  ΟΔΗΓΙΕΣ  ΒΗΜΑ  ΒΗΜΑ  
 
https://www.facebook.com/video.php?v=771696052861417&set=vb.123553327675696&type=2&theater
     
    ΚΑΙ  ΕΝΑ  ΚΑΒΟΥΡΑΚΙ ... 





    ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΤΗΣ ΜΑΜΑ ΜΟΥ


    Ένα φαγητό  που το έμαθα  από την μαμά  μου , μας  το έφτιαχνε πάντα  με  λαχανικά  φρέσκα  από  τον  μπαχτσέ  μας .! 

         

    ΥΛΙΚΑ:
    1 κιλό κολοκυθάκια μέτρια
    1 κιλό πατάτες
    1 κρεμμύδι μέτριο κομμένο  σε φέτες
    2 καρότα  μέτρια  κομμένα  σε  ροδέλες 
    150 -γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας ή  φρέσκια  τριμμένη ντομάτα 
     μαϊντανό ψιλοκομμένο
    δύοσμο  ψιλοκομμένο
    1 πιπεριά  πράσινη   κομμένη σε φέτες
    1 πιπεριά  κόκκινη    κομμένη σε φέτες
    2 σκελίδες  σκόρδο σε  φέτες
    1 φλυτζανάκι  του καφέ   κρασί
    Αλάτι
    ρίγανη
    ελαιόλαδο
     πιπέρι μαύρο
     πιπέρι κόκκινο
    και  1/2 λίτρο  νερό 

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

    • Καθαρίσουμε τα κολοκυθάκια,τα πλένουμε και    τα κόβουμε σε ροδέλες.Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε φέτες μακρόστενες, τις πλένουμε και τις βάζουμε στο τρυπητό να στραγγίσουν.
    • Περνούμε  ένα ταψί 40 έως 50 εκατοστά και βάζουμε μέσα τα κολοκυθάκια, τις  πατάτες, τα καρότα ,  τον δυόσμος , τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι,  ρίγανη  ,  την πάπρικα , της  πιπεριές , το σκόρδο  , το κρασακι  μας  και τα  ανακατεύουμε και τα απλώνουμε σ΄ όλο το ταψί μας .
    • Διανύουμε το χυμό της ντομάτας σε 1/2 λίτρο νερό και το περιχύνουμε στα υλικά του ταψιού μας μετά προσθέτουμε και το ελαιόλαδο.
    • Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 50 έως 60 λεπτά. Προσοχή να μη σας καεί από πάνω ενώ είναι το φαγητό άψητο.
    • Σκεπάζουμε  με αλουμινόχαρτο και στα τελευταία  15 λεπτά  βγάζουμε  να πάρει  λίγο χρώμα το φαγητό μας
    • Σερβίρονται ζεστά αλλά και κρύα, καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.
    • Το καλοκαίρι αντί για χυμό ντομάτας μπορείτε να βάλετε   3-4  μέτριες  ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες.


    Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

    ΣΑΜΠΛΕ ΑΡΚΟΥΔΑΚΙΑ ΔΙΧΡΩΜΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ


    ΥΛΙΚΑ 
    Για τη ζύμη με βανίλια:
    - 300-350   γρ αλεύρι  ανάλογα  το μέγεθος  που έχει το αυγό
     - 150 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
    - 100 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
    - 1 αυγό
    - 2 κουταλιές της σούπας γάλα
    -  2 βανίλιες
    -λίγο  αλάτι


    Για το κακάο ζύμη:
    - 300-350  γρ αλεύρι αναλογα    το μεγεθος  που εχει το αυγο 
    - 30 γραμμάρια άγλυκο κακάο σε σκόνη
    - 150 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
    - 100 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
    - 1 αυγό
    - 4 κουταλιές της σούπας γάλα
    -2  βανιλιες
    -λίγο  αλάτι

    σταγόνες   σοκολάτας  για  τα  ματια .
    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
    • Προετοιμασία της ζύμης με βανίλια: 
    • Χτυπάμε   σε ενα  μπολ   το μαλακωμένο βούτυρο,το  χτυπημένο αυγό, το γάλα  τη   ζάχαρη  και τη βανίλια και ρίχνουμε  σιγά  -σιγά  το  αλευρι  ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα Βάζουμε τη ζύμη σε πλαστική μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα
      • Ζυμη  Κακάο:
      • Χτυπάμε   σε ενα  μπολ   το μαλακωμένο βούτυρο,το  χτυπημένο αυγό, το γάλα  τη   ζάχαρη  και τη βανίλια και ρίχνουμε  σιγά  -σιγά  το  αλευρι  ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα Βάζουμε τη ζύμη σε πλαστική μεμβράνη και τη  βάζουμε  στο ψυγείο για 1 ώρα   Αφαιρουμε   τη ζύμη από το ψυγείο 2-3 λεπτά πριν το έργο
      • Σε αλευρωμένη επιφάνεια  ή πανω σε  λαδόκολλα  ανοιγουμε  της  ζυμες   με τον πλάστη σε πάχος περίπου 0.5  εκατ   και σχηματίζουμε  ένα ορθογώνιο και . δίνουμε  στην   ζυμη  μας  το σχεδιο  που θελουμε !! 
      • Θα κοψουμε  κύκλους  για  το  κεφάλι    με κυκλικά κουπάτ 6     και 3 εκατοστά  για   την  μυτουλα  του   αλλά  και   για  τα  αυτακια  του  , που   θα  τα  κόψουμε  στην  μέση και θα  τα πατήσουμε  με  τα χέρια  μας  ελαφρα  να  κολλήσουν .

      • Προθερμένουμε  το φούρνο στους 160 ° C.           Τοποθετούμε   τις φέτες σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και απόσταση 3 cm (αλλιώς  τα  κουλουράκια θα κολλήσουν μεταξύ τους).         Ψήνουμε τα κουλουράκια 12-15 λεπτά ανάλογα με το φούρνο σας. 
      • ΠΡΟΣΟΧΗ ..  ΟΣΟ  ΠΙΟ ΜΙΚΡΟ   ΜΕΓΕΘΟΣ ΦΤΙΑΧΝΕΤΕ  ΤΑ  ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ ,  ΜΕΙΩΝΕΤΕ  ΤΟ ΧΡΟΝΟ  ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ   ..
      • Αφήνουμε   τα κουλουράκια  δροσερό σε ένα ράφι. 
      • Το  σχέδιο για  τα  αρκουδάκια   το  πήρα  απο  εδω http://www.kadinlarkulubu.com/forum/index.php?threads/kurabiye-sekilleri.803771/

      Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
        

      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

      ΚΑΡΔΟΥΛΕΣ HAMPURGER ΨΩΜΑΚΙΑ

        HAMPURGER    ΨΩΜΑΚΙΑ       ΚΑΡΔΟΥΛΕΣ

      • 550 γρ αλεύρι
      • 30 γρ ζάχαρη
      • 10 γρ μέλι
      • 300 ml  γάλα
      • 25 γρ φρέσκια μαγιά ή 7 γρ ξηρή μαγιά
      • 40 γρ βούτυρο
      •  8 γρ αλάτι
      • σουσάμι

      Προετοιμασία

      • Λόγω έλλειψης χρόνου, έκανα τη ζύμη στον αρτοπαρασκευαστή   και   αυτή τη φορά.
      •  Έβαλα στο κάδο   το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου,την μαγιά, το  αλάτι ,τη ζάχαρη, το μέλι, το αλεύρι και στη συνέχεια έβαλα  το πρόγραμμα  ζύμης,  και σε μια ώρα και 30 λεπτά είχα  μια πολύ μαλακή ζύμη και εύπλαστη 
      • Αν το κάνουμε  με  το χέρι   η  διαδικασία έχει ως εξής:
      • Τρίβουμε τη μαγιά με το μέλι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με τα  150ml  από  το γάλα μας . Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύουμε με   το  αλάτι και ζυμώνουμε.
      • Στη συνέχεια, προσθέτουμε  το  βούτυρο και το  υπόλοιπο   γάλα και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει λείο.
      •  Σκεπάζουμε με πετσέτα  και αφήνουμε  να  φουσκώσει  η  ζύμη για 30-45λεπτά .
      •  Χωρίζουμε τη ζύμη σε 7 μπάλες περίπου 120 γραμμάρια το καθένα. Τα  βάζουμε    σε ταψί  με χαρτί ψησίματος και αφήνουμε μέχρι να διπλασιάσουν ι τον όγκο τους.
      • Βάζουμε  σε   ένα  μπολάκι  μια  κουταλιά  λάδι και  λίγο  νερό  , και με ένα  πινέλο  περνάμε  τα ψωμάκια  μας  και  τα πασπαλίζουμε   με   σουσάμι
      •  Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για 20 λεπτά.
       ΕΓΩ ΕΚΑΝΑ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΗΜΕΡΑ  ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ   ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΥ   Απολαύστε το!






      ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ , ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ

                        


      ΥΛΙΚΑ
      • 300 γρ αλεύρι για  όλες  τις  χρήσεις .
      • 200 γρ αλεύρι σκληρού σίτου ή 00   ( μπορεί να αντικατασταθεί με 200 γρ  αλεύρι για όλες  τις  χρήσεις )
      • 7-9 γρ  ξηρή μαγιά   ή  30 γρ φρέσκια μαγιά
      • 250 ml ζεστό νερό (λίγο ζεστό αλλά όχι καυτό)
      • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
      • 1/2 κουταλάκι  ζάχαρη
      • 8 κουταλιές ελαιόλαδο
       ( 5  κουταλιές για την ζύμη  και  της άλλες 3 για  την  επάληψη στο  τέλος  - Εγώ έβαλα  το λαδάκι απο της  λιαστές  ντομάτες )

      • 4-5 λιαστές    ντομάτες  ψιλοκομμένες
      •   4-5   πατάτες   βρασμένες   η άβραστες    ( εγώ ειχα  απο το μεσημέρι  βρασμένες που έκανα  πατατοσαλάτα    που  περίσεψαν )
      • Τυράκι  τριμμένο(προαιρετικά )
      • 1 κλωναράκι δεντρολίβανο  και  ρίγανη
      ΕΚΤΕΛΕΣΗ

      • Αναμείξτε τα δύο είδη αλευριού με ξηρή μαγιά και σταδιακά προσθέστε ζεστό νερό αναμειγνύοντας με  το ελαιόλαδο. προσθέστε  την ζάχαρη  και  το αλάτι .
      • Ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε  μια   μαλακιά  ελαστική ζύμη. Αν η ζύμη απαιτεί επίσης νερό, προσθέστε 1-2 κουταλιές ακόμα  νέρακι .
      •   Την αφήνουμε να φουσκώσει σε ένα μέρος μακριά από κρύα ρεύματα αέρα, για 60-90 λεπτά.
      • Όταν η ζύμη έχει  φουσκώσει , το χωρίζουν σε δύο ίσα κομμάτια τεντώνουμε  το  κάθε κομμάτι της ζύμης με το χέρι, σε σχήμα  του ταψιού  που θα χρησιμοποίησουμε αφού έχουμε αλείψη  τα χέρια μας  με λίγο λάδι   και βάζουμε στην   πίτσα πάνω  στην   επιφάνεια   της  λίγο λάδι και  ρίγανι .
      • Βάλτε  την   ντομάτα  κομμένη σε μικρά  κομματάκια  , την  πατάτα   κομμένες σε φέτες πολύ λεπτές, βαζοντάς τες πάνω   τους λίγο  αλάτι   και το τριμμενο τυρί μας και το δεντρολίβανο  και  την  ριγανι  και τα πασπαλίζουμε με άλλα 1-2 κουταλιές της σούπας λάδι.
      • Ψήστε  την πίτσα   σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ° C για περίπου 20-25 λεπτά.
      • Σερβίρετε ζεστό. Είναι νόστιμο!
      • Αυτή η  ζύμη με  μόνο σκληρό αλεύρι σίτου  00 δίνει μια τραγανή υφή .
      • Εάν χρησιμοποιείτε μόνο το άσπρο αλεύρι και θέλετε ακόμα μια τραγανή κρούστα, βάλτε  λαδακι  κάτω στο  ταψάκι




      Προσθήκη λεζάντας

      Η ΣΠΑΝΑΚΟΤΣΟΥΚΝΙΔΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΜΟΥ (Λαχανιά )

      ΤΟ ΚΑΝΤΑΙΦΙ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΜΟΥ

      ΥΛΙΚΑ:

      500 γρ. φύλλο για κανταΐφι
      1 φλιτζάνι καρυδόψιχα, τριμμένα στο  μπλέντερ 
      1 φλιτζάνι φιστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο
      1/2  φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
      250 γρ.βούτυρο γάλακτος ή λάδι ελιάς αν θέλουμε να το κάνουμε νηστίσιμο
      1/4 φλιτζανιού ζάχαρη
      1 κουταλιά της σούπας κανέλα
      ¼ φλιτζανιού φιστίκι Αιγίνης για πασπάλισμα .


      Σιρόπι:
      3 φλιτζάνια νερό
      5,5 φλιτζάνια ζάχαρη
      φλούδα λεμονιού
      2-3 σταγόνες χυμό λεμονιού
      1 ξυλάκια κανέλα
      1 κουταλάκι του γλυκού μέλι

      ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

      • Παίρνουμε το φύλλο  για το κανταΐφι και με τα χέρια μας  προσπαθούμε να το ανοίξουμε (ξεμαλλιάσουμε) έτσι ώστε να μην υπάρχουν κολλημένες ίνες μεταξύ τους.
      • Ανακατεύουμε τη καρυδόψιχα, φιστίκι Αιγίνης, ζάχαρη, κανέλα και φρυγανιά σε ένα μπολ.
      • Ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει εντελώς και το περνάμε από λεπτό κόσκινο για φύγουν τυχόν αφρός και άλλες ακαθαρσίες.
      • Αλείφουμε ελαφρά ένα ταψάκι και αρχίζουμε την διαδικασία στησίματος του γλυκού.
      • Παίρνουμε ένα κομμάτι φύλλο από το ξεμαλλιασμένο μας κανταΐφι  και γεμίζουμε με 1 κουταλιά της σούπας από το μείγμα ξηρών καρπών.
      • Τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολάκι κλείνοντας τις άκρες δεξιά κι αριστερά για να μη φύγει η γέμιση.
      • Τυλίγουμε χαλαρά-όχι σφιχτά και το τοποθετούμε στο βουτυρωμένο ταψάκι.
      • Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά και γεμίζουμε το ταψάκι μας σε σειρές. Αφού τελειώσουμε με το στήσιμο, περιχύνουμε το κανταίφι με το λιωμένο βούτυρο 'η λάδι
      • Ψήνουμε για 30-40  λεπτά το γλυκό σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο, σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς και για άλλα 30-40 λεπτά χωρίς αλουμινόχαρτο, ανάλογα πάντα το φούρνο  μας , προσέχουμε να ψηθεί  καλά
      • Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
      • Ετοιμάζουμε το σιρόπι τοποθετώντας όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 8-10 λεπτά ή μέχρι να δέσει.
      • Όταν κρυώσει εντελώς το κανταΐφι σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι (κρύο γλυκό-ζεστό σιρόπι) σιγά-σιγά  με μια μικρή  κουτάλα και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φιστίκι. Αφήνουμε το γλυκό να σταθεί και να απορροφήσει το σιρόπι.
      •  
      • Σερβίρετε το καταίφι σε θερμοκρασία δωματίου.
      • Για  να διατηρηθεί  τραγανό  μην  το   σκεπάζετε !!



      Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε  καλά .
        
      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

      Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

      KYΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ





      Την Κυρα-Σαρακοστή,
      που είναι έθιμο παλιό
       οι γιαγιάδες μας τη φτιάχνουν
      με αλεύρι και νερό.
      Για στολίδι την φορούσαν
      στο κεφάλι της σταυρό
      και το στόμα της ξεχνούσαν
      γιατί νήστευε καιρό.
      Και μετρούσανε τις μέρες
      με τα πόδια της τα επτά
      κόβαν ένα τη βδομάδα
      μέχρι να ‘ρθει η πασχαλιά.

      Η αγαπημένη μας Κυρα-Σαρακοστή  είναι ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο για να μετράμε τις μέρες της Σαρακοστής.
      Κάθε βδομάδα μετά την Καθαρά Δευτέρα κόβουμε ένα ποδαράκι ώσπου να φτάσουμε στην Κυριακή του Πάσχα.
      Το τελευταίο πόδι το βάζουμε μέσα στο ψωμί του Πάσχα και όποιος το βρει, έχει τύχη

      Μπορούμε ακόμα να τη φτιάξουμε με ζυμάρι. Ανακατεύουμε αλεύρι, νερό και λίγο αλάτι, απλώνουμε τη ζύμη και με ένα μαχαιράκι της δίνουμε το σχήμα γυναίκας. Πλάθουμε την Κυρα-Σαρακοστή σαν να είναι πλαστελίνη, βάζοντας τα χέρια, το πρόσωπο και τα επτά πόδια. Την ψήνουμε στον φούρνο ώσπου να σκληρύνει.
      Η Κυρα-Σαρακοστή είναι ένα πολύ όμορφο έθιμο που σχετίζεται με το Πάσχα και θα ήταν πολύ καλό να συνεχιστεί από εμάς, από εσάς, από όλους, για να μην ξεχάσει.




      Α, και να μην ξεχάσω! Στην Κυρά-Σαρακοστή δεν σχεδιάζουμε αυτιά.Αλλά  και  ούτε   στομα  ! Ξέρετε γιατί; Για να μην ακούει κουτσομπολιά και άσχημα λόγια!!
      Άντε! Πάμε να την φτιάξουμε και καλή μας επιτυχία!!!

      Από την Στέλλα Κυπριάδου

      ΥΛΙΚΑ
      • 1 κούπα αλάτι
      • 1 κούπα νερό
      • 3 κούπες αλεύρι (Γ.Ο.Χ.)
      • οδοντογλυφίδα για διακόσμηση
      • Λίγο  χρώμα  ζαχαραοπλαστικης  για τα χρωματιστά σχέδια(προαιρετικά) 
       

      ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

      •  Πρώτα  σε  ένα  μπόλ  διαλύουμε   το αλατι  σε   χλιαρό νερό  .Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το ζυμαράκι μας. εάν χρειάζεται προσθέτουμε ελάχιστο νερό, σιγά-σιγά με ένα κουτάλι   ζυμώνουμ, ή αλεύρι ετσι ώστε  να έχουμε  μια  ωραία  εύπλαστη ζύμη μαλακιά  που δεν κολλαει  στα χερια  μας και καλοδουλεμένη ζύμη. Την αφήνουμε λίγο να  ξεκουραστή  1-2 ώρες καλά σκεπασμένη  σε  ζεστό μερος  .
      •  Φτιάχνουμε σχηματάκια συμφώνα με τη φωτογραφία και τα ενώνουμε όλα ώστε να σχηματιστεί η κυρά-Σαρακοστή.Διακοσμούμε όπως μας αρέσει
      •  Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς
      • Ψήνουμε στους 150  βαθμούς γύρο στα 15-20’ ελέγχοντας να μην μαυρίσει (θέλουμε κυρίως να στεγνώσει). Αφήνουμε να κρυώσει πάρα πολύ καλά. Εάν θέλουμε μπορούμε να την περάσουμε βερνίκι ή ακρυλική ατλακολ που γίνεται διάφανη όταν στεγνώσει. Αντέχει μια χαρά και σκέτη πάντως.
      • Εδώ μερικές μικρούλες που φτιάχτηκαν  για τα  παιδάκια στο νηπιαγωγείο  της  μικρής  μου ..αυτη  την εμπειρία  δεν θα την ξεχάσω ποτέ,ανάμεσα  σε 19 παιδάκια  και  εγώ  ένα  μεγάλο  παιδάκι να  φτιάχνουμε  μαζί όλοι το σωμα της Κυρά  Σαρακοστή .Δεν  θα ξεχάσω  ποτέ  αυτή  την εμπειρία .

      Έτοιμες  να  μοιραστούν στα  μικρά  παιδάκια του νηπιαγωγείου  της   μικρής  μου κόρης 

      Λίγα μυστικά ακόμα

      • Την ώρα που δίνουμε το σχήμα  μπορούμε να ενσωματώσουμε μια θηλιά ή ένα συνδετήρα ώστε να κρεμιέται η κατασκευή στον τοίχο.
      • Εάν περισσέψει ζύμη την τυλίγουμε με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο. Το αλάτι λειτούργει σαν συντηρητικό και δεν χαλάει η ζύμη μας.Εγω την ζυμωνω  το βράδυ και την επόμενη το πρωί θα  κατασκεύσω το σώμα  της 
      • Μπορούμε εάν θέλουμε να τη χρωματίσουμε είτε με χρώματα ζαχαροπλαστικής είτε με τέμπερες καθώς την πλάθουμε

      Ετσι είναι η ζύμη με χρώματα ζαχαροπλαστικής οι μικρες  μου την χρησιμοποιουν και για πλαστελίνη


       Η Κυρά  Σαρακοστή  με  ζύμη    λαγάνας