Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ ΒΑΜΜΕΝΑ ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΟΦΛΟΥΔΑ










Xρόνια  τώρα  έβλεπα  την  μαμά  να  βάφει  τ αυγά   μας  με  τις χημικές  βαφές  , που πάντα  διαπερνούσαν  το  κέλυφος  και  περνούσε  η βαφή  στο ασπράδι . Με δυσκολία  τα έτρωγα  ,  απο  την στιγμή  όμως που έφερα  στο  κόσμο  τα δύο  μου κοριτσάκια  είπα  να δοκιμάσω  μια  πιο  υγιεινή  υπέροχη  ιδέα  που  μου  είπε   η γιαγιά μου.... "με   φυτική  βαφή    μου  είπε  θα  βάφεις τα αυγά   σου    στα  παιδιά σου   όπως κάναμε   και εμείς  τότε "
Μου  εκμηστηρεύτηκε  λοιπόν   μια  συνταγή  της..  μου είχε  πει  πριν  πολλά  χρόνια   ότι  στα  παλιά εκείνα  χρόνια  τα πασχαλινά  αυγά   τα  βάφανε  με  κρεμμύδια .. μαζεύανε   λέει  τα  φλούδια  απο   ξερά τα κρεμμύδια  ολη  την   χρονιά  και  τα  χρησιμοποιούσαν  για φυτική  βαφή .   Οι αποχρώσεις που βγάζουν   στα αυγά μας  είναι πορτοκαλί, κόκκινο και βαθύ σκούρο κόκκινο, αναλόγως τις προτιμήσεις μας 

Πάμε  να  τα  βάψουμε   μαζί   με  τα κοριτσάκια  μου  παρέα   λοιπόν και  να δούμε  τι χρώμα  θα αποκτήσουν.

ΥΛΙΚΑ  :
30 αυγά  μικρά  .
10 χούφτες  φλούδια  απο ξερά   κρεμμύδια   περίπου
1 φλυτζάνι του καφέ ξύδι
1 κουταλάκι αλάτι
και λίγο  λάδι   με ένα  βαμβακερό πανάκι
  • Αν   θέλουμε  να κάνουμε  σχεδια  στα αυγά μας  ' πέρδικες "  έτσι   τα  λέμε   στον  τόπο μου  ..όπως  στις  φωτογραφίες  μου   πιο  κατω ....  θέλουμε  Καλσόν, κλωστή και μικρά  πλατιά φυλλαράκια από τα  λουλούδια  μας ή  από τον κήπο μας (μαϊντανό η  σέλινο ή  δημητριανό ή τριανταφυλλιά ).

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Προτίμαμε  αυγά  χωριάτικα   φρέσκα απο το  χωριό ..αλλά  αν  αυτό  είναι αδύνατο παίρνουμε και  από  το εμπόριο πάλι  χωριάτικα αυγά,  αλλά να  είναι    μικρά ή  μέτρια    σπάνε   πιο  δύσκολα  , και άσπρα  ..κανουν  πιο  καλό  σχέδιο, τα  βγάζουμε  νωρίτερα  έξω από το ψυγείο,  να  έρθουν  σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να μην σπάσουν κατά το βράσιμο.   Μπορούμε  να τα βγάλουμε το πρωί αν πρόκειται να τα βάψουμε το απόγευμα ή από το προηγούμενο βράδυ. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα που συνήθως χωράει 20-25  αυγά ,για να μη χτυπάνε μεταξύ τους στο βρασμό, προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να σκεπάζει καλά τα αυγά (1-2 δάχτυλα πιο πάνω είναι απαραίτητο γιατί πρέπει να υπολογίσουμε και το νερό που θα εξατμιστεί με το βρασμό). 
  • Φέτος   έβαλα  όπως   βλέπετε  και στην  φωτογραφία πιο  κάτω   και  3-4  φετούλες  από  άβραστο  πατζάρι ... αυτό  εδωσε  ένα σκούρο  χρώμα  .
  •  Καθαρίζουμε  τα  αυγά    καλά  με  νεράκι  για  τυχόν  βρωμιές και  μετά  με ένα πανάκι που έχει ξύδι περνάμε  τα αυγά μας και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα με το νερό .Αν  θέλουμε   να  κάνουμε  σχέδια  στα  αυγουλάκια  μας  παίρνουμε  τα  καθαρά  αυγά  μας  και  με   ένα κομμάτι  απο  καλσόν   και  το πλατύ  φύλλαράκι    απο το  φυτό  που θέλουμε ,που το έχουμε   πλύνει  πρώτα  και  το  βάζουμε  πάνω  στο αυγό μας , μετά κλείνουμε  καλά  με το κομμάτι απο  το καλσόν  και το  δένουμε  σφιχτά, συνεχίζουμε  μέχρι  να τελειώσουν   τα αυγά  μας  και  τα  τοποθετούμε  στην κατσαρόλα  .

  •  Τα αυγά και το νερό μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Προσθέτουμε ένα φλιτζανάκι ξύδι στο νερό μας, τις εξωτερικέςφλούδες  από  τα ξερά   κρεμμύδια   που μαζέψαμε  και το αλάτι.     Ανάβουμε την εστία   στην κουζίνα μας όχι στο τέρμα αλλά περίπου στην μέση. Δεν θέλουμε να βράζει και να κοχλάζει πολύ το νερό μας γιατί θα χτυπιούνται  τα αυγά μας με αποτέλεσμα να να σπάσουν.
 
 Από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει το νερό μας πρέπει να το αφήσουμε να βράζει για 20-25 λεπτά μέχρι να γίνουν και τα αυγά μας εσωτερικά.  , όχι  περισσότερο  χρόνο  γιατί  ο κρόκος  θα γίνει  σκούρος .
Το χρώμα τους στο τέλος του βρασμού θα έχει γίνει κόκκινο. Αν θέλουμε να γίνει σκούρο κόκκινο μπορούμε να τα αφήσουμε για 15-20 λεπτά ακόμη, αφού σβήσουμε την φωτιά μας. 
Τα αυγά συνεχίζουν να παίρνουν πιο έντονο χρώμα μέσα στο ζεστό νερό. Όταν πάρουν το χρώμα που θέλουμε τα βγάζουμε με   μια  κουτάλα   από το νερό και τα αφήνουμε να στεγνώσουν  πάνω  σε   βαμβάκερό  πανί .
 Τέλος βγάζουμε   το  καλσόν  με το  φύλλο   , αφήνουμε  πάλι  να  στεγνώσουν  και  με ένα βαμβακερό πανί που έχουμε βάλει λάδι  τα περνάμε  για να γυαλίσουν και να πάρουν πιο έντονο χρώμα. 
Αν  βάλουμε  λιγότερες φλούδες από κρεμμύδια στο νερό μας   θα   έχουμε   ενα  χρώμα   πορτοκαλί  στα  αυγά  μας ,όσο  πιο  πολλές  τόσο  πιο έντονο  χρώμα  θα  έχουμε .
.

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

AΦΡΑΤΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΜΗΛΟΥ

ΥΛΙΚΑ  

550-600 γρ αλερι για όλες  τις  χρήσεις  ίσως και περισότερο 
25 γραμμάρια μαγιά ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά 
60 γρ ζάχαρη
5 γρ αλάτι 

150 ml χλιαρό νερό 
150 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι 🍊
λίγο ξύσμα από  πορτοκάλι
1 βανίλια 
40 ml λάδι ελίας και 40
ml  καλομποκέλαιο  
λίγο κακουλέ 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ  :
2-3 μήλα σε μικρά καρεδάκια κομμένα  πράσινα ή κόκκινα
1/2 φλιτζάνι καρύδια ή αμύγδαλα ψιλοκομμένα
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα  
50 γρ ζάχαρη καστανή  
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
1 πρέζα γαρύφαλλο.
μια μεγάλη κουταλιά ταχίνι  
και λίγο σιμιγδάλι  (προαιρετικά)
1/2 κούπα σταφίδες ξανθές,μουσκεμένες σε νερό με λίγο κονίακ



ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε τα μήλα και την ζάχαρη και την κανέλα και το γαρίφαλο και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να βγάλουν τα υγρά τους τα μήλα ...μόλις μαλακώσουν τα μήλα κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε όσο είναι ακόμα ζεστά τα καρύδια αφήνουμε να κρυώσουν ..και αφού κρυώσουν προσθέτουμε το ταχίνι και τις σταφίδες 
  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε 50-80 ml  ζεστό νερό, 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι και μαγιά. Αναμειγνύουμε καλά με τα χέρια  και  αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος 5-10 λεπτά 
  • Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και  προσθέτουμε   σταδιακά και άλλα   υλικά    την υπόλοιπη  ζάχαρη, το  χύμα,το ξύσμα, την βανίλια  , το υπόλοιπο  χλιαρό  νερό, το αλάτι  και το λάδι,τοκακουλέ,(και ίσως   χρειαστόυμε  λίγο περισσότερο αλεύρι ) και ζυμώνουμε για 15 λεπτά μια  μαλακά,ελαστική ζύμη που δεν  κολλάει στα χέρια μας, λαδώνουμε λίγο την επιφάνεια  της  ζύμης  και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, περίπου 40 λεπτά έως 1 ώρα.Εγώ  τα  ζύμωσα   στον αρτοπαρασκευαστή για 15 λεπτά, και εκεί το άφησα  να  φουσκώσει .
  •  Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια.Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μέρη.
  •  Κάθε ένα από αυτά τα  μέρη της  ζύμης   το ανοίγουμε σε μια κύκλο 26-28 εκατ  και τον κόβουμε με ένα μαχαίρι σε τέσσερα ίσα μέρη και πασπαλίζουμε  με  λίγο  ψιλό σιμιγδάλι 
  • Σε καθένα από τα τρίγωνα που σχηματίζονται κάνουμε τρεις τομές κατά μήκος της πλευράς,όπως φαίνεται  στις  φωτογραφίες .

  •  Βάζουμε λίγη γέμιση και φέρνουμε  τη   μία πλευρά  πάνω στην γέμιση  και στη συνέχεια το κλείνουμε ξανά με την   την  άλλη .
  • Μεταφέρουμε  τα  ρολά σε ένα ταψί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 20 λεπτά.  

  • Στη συνέχεια τα αλείφουμε  με  ένα  πινέλο λίγο λαδάκι με νεράκι   . 
  • Στη συνέχεια ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά ή μέχρι να  πάρουν  ωραίο χρώμα .

 
  • Όταν  είναι   ακόμα ζεστό πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Στη γέμιση μπορούμε να επιλέξουμε  και άλλα φρούτα,αλλά μην ξεχνάμε  ναπροσθέσουμεκαρυδόψιχα κοπανισμένη,ζάχαρη και κανέλα.
  • Ανάλογα με τα μήλα,την ποικιλία που θα προτιμήσουμε,μπορούμε να βάλουμε  τα μήλα με τη ζάχαρη στο φούρνο για λίγο θα έχουμε ένα μαλακό υλικό  σαν  μαρμελάδα
Ως την επόμενη φορά που θα  ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
  
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

Σάββατο 4 Απριλίου 2015

ΜΥΣΤΙΚΑ .. ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ....

















Πώς να φτιάξουμε το πιο τέλειο τσουρέκι! 

Την ιδέα να μαζέψω όλα τα βήματα για ένα μαλακό και αφράτο και μαστιχωτό τσουρέκι με  ίνες που κρατάει το αφράτο του πάνω από 2-3 ημέρες την πήρα από  εδώ    
Συμφωνώ με όσα λέει το  άρθροκαι τα τηρώ πάντα και πετυχαίνω πάντα ένα υπέροχο  τσουρέκι ..
Πόσα τσουρέκια έχω φτιάξει  ....τσουρέκια  με λάδι μόνο  .. με βούτυρο ... με μισό βούτυρο και μισό καλαμποκέλαιο με κρέμα  γάλακτος,με ξινόγαλο,με γιαούρτι,με το  πιο υπέροχο υλικό το κεφίρ,με γάλα εβαπορέ,με γάλα ζαχαρούχο,με την ιμβερτοποιημένη ζάχαρη,ούτε που θυμάμαι πόσα  ...  !!
Θυμάμαι ακόμη την πρώτη μου απόπειρα να φτιάξω τσουρέκι…
Αποτυχία μεγάλη…έτσι θα την χαρακτήριζα τώρα,καθώς θυμάμαι το αποτέλεσμα.
Όμως τότε χαιρόμουν που κατάφερα να φτιάξω.. το δικό μου τσουρέκι φτιαγμένο από τα χεράκια μου,νόμιζα πως ήταν τέλειο.
Αλλά όταν δοκίμασα άλλες συνταγές,κατάλαβα πόσο χάλια το είχα φτιάξει.
Τότε πείσμωσα..γιατί είμαι και πεισματάρα..και είπα θα φτιάξω το πιο τέλειο τσουρέκι!
Πάντα στο ελεύθερο μου χρόνο κυρίως  τα  βράδια χάνομαι σε σαιτ μαγειρικής.Εκεί  που θα σταθώ περισσότερο είναι τα ζυμαράκια ... τους έχω μια ιδιαίτερη αγάπη και φυσικά μου έχουν και εκείνα ..όχι να το καυχηθώ πάντα μου πετυχαίνουν, με ότι  ζύμη και να καταπιαστώ ..
Άλλωστε το ζυμαράκι είναι ένας ζωντανός οργανισμός και θέλει αγάπη και χάδια ..και φυσικά σου το ανταποδίδει και εκείνο ...
Κάθε φορά ανακάλυπτα και κάτι ακόμη..και κάθε φορά όλο και το τελειοποιούσα..μέχρι που τώρα νιώθω περήφανη για τα τσουρέκια μου..το πόση χαρά παίρνω όταν βλέπω τους άλλους να δοκιμάζουν και να ακούω τα καλά τους  λόγια για  τα τσουρέκια  μου..δε λέγεται!
Εδώ και 10 χρόνια φτιάχνω πάντα  δικά  μου σπιτικά τσουρέκια .. είτε για το Πάσχα,είτε για τα Χριστούγεννα ή για το πρωινό των παιδιών στο σχολείο τους . 
Λοιπόν, για να ξεκινήσουμε σιγά σιγά να λέμε κάποια βήματα που θα μας βοηθήσουν να μην αποτύχουμε ποτέ ξανά!
"ΣΥΜΦΩΝΏ  ΑΠΌΛΥΤΑ ΜΕ  ΌΛΑ ΌΣΑ ΛΕΕΙ ΚΑΙ  ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΑ ΤΙΠΟΤΑ   ΠΡΟΣΘΕΣΑ ΜΟΝΟ 2-3 ΔΙΚΆ ΜΟΥ ΜΥΣΤΚΆ .."



 Πάμε   να  δούμε  μαζί   ένα  -ένα  τα  μυστικά :


1.  Αλεύρι…χρησιμοποιούμε αλεύρι δυνατό,με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Βοηθάει τη ζύμη μας να φουσκώσει περισσότερο.Με την υγρασία και το ζύμωμα, αναπτύσσονται δυνατοί δεσμοί γλουτένης, που φυλακίζουν τη μαγιά και κάνουν το τσουρέκι να φουσκώσει.Το αλεύρι αυτό έχει μεγαλύτερο ποσοστό πρωτεΐνης 12-14% και περισσότερη γλουτένη, η οποία βοηθά το τσουρέκι να φουσκώσει αλλά και να αποκτήσει συνεκτικότητα κι ελαστικότητα.

2.Τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου,βγάζουμε τα υλικά 1-2 ώρες πιο πριν για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.

3. Προζύμάκι απαραίτητο. Λόγω της μεγάλης ποσότητας σε βούτυρο είναι απαραίτητο για να ανέβει η ζύμη.
Για το προζύμι χρησιμοποιώ πάντα φρέσκια μαγιά που έχει καλύτερη απόδοση στην ζύμη και μόνο αν δεν έχω χρησιμοποιώ ξερή μαγιά (προσοχή να μην έχει μαύρα στίγματα) νερό χλιαρό και αλεύρι.
Ετοιμάζουμε ένα χυλό,τον σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και τον βάζουμε σε ζεστό μέρος να ανέβει και να βγάλει φουσκάλες το ξεχνάμε για λίγα λεπτά σε θερμοκρααασία δωματίου .

4. Προσοχή όταν γίνει το προζύμι μας, ότι υλικό προσθέσουμε,δηλαδή γάλα,κρέμα γάλακτος να μην είναι καυτά,αλλά χλιαρά,γιατί οι ζυμομύκητες της μαγιάς θα καταστραφούν και η όλη προσπάθειά μας θα πάει στράφι..δεν πρόκειται ποτέ να ανέβει η ζύμη μας,όσο κι αν περιμένουμε.

5.  Αν βλέπουμε ότι το ζυμαράκι μας κολλάει,δεν προσθέτουμε παραπάνω από 10-20 γρ αλεύρι ,,όχι περισσότερο αλεύρι από τα γραμμάρια της  συνταγής (αυτό το λάθος το έκανα παλιά και γινόταν βαριά τα τσουρέκια μου) αλλά βρέχουμε τα χέρια μας με αραβοσιτέλαιο ή λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το δίπλωμα.

6. Αν θέλουμε να πετύχουμε τσουρέκια με ίνες (κορδονάτα) ένα κόλπάκι είναι να μην το ζυμώνουμε όπως το ψωμί με μπουνιές αλλά να πλάθουμε κυκλικά. Γυρνάμε με το ένα χέρι τη λεκάνη και με το άλλο παίρνουμε ζύμη από το πλάι και το διπλώνουμε προς το κέντρο.

7. Τα τσουρέκια θέλουν ζεστό περιβάλλον και όχι κρύο  .. Μπορούμε να ζεστάνουμε το φούρνο στους 30 -40 βαθμούς όχι  παραπάνω , να τον σβήσουμε και μετά να βάλουμε μία πετσετούλα ή μια καθαρή ναύλον σακούλα πάνω στη λεκάνη με τη ζύμη και να την αφήσουμε εκεί σε κλειστό φούρνο μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη μας ΠΡΟΣΟΧΉ  ΜΗΝ ΦΟΥΣΚΏΣΕΙ ΠΑΡΑ  ΠΟΛΎ ΚΑΙ ΧΥΘΕΊ Η ΖΥΜΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΟΛ, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ, ΘΑ ΣΠΑΣΟΥΝ ΟΙ ΙΝΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΨΩΜΕΝΙΟ ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΜΑΣ .

8.  Αφού φουσκώσει η ζύμη μας, κάνουμε πλεξούδες, εγώ προτιμώ αυτήν με τα 4 ή 6 κορδόνια ,ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΑΦΉΝΟΥΜΕ ΝΑ ΦΟΥΣΚΩΣΟΥΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ 20 ΛΕΠΤΑ, δεν φουσκώνουν και δεν απλώνουν κρατάνε τον όγκο τους και γιατί όταν η ζύμη είναι σχετικά υγρή τα βοηθάει να πάρουν ύψος και δεν απλώνουν ή ακόμα να  κάνω διάφορα σχέδια όπως θα  δείτε στις  συνταγές που έχω.

9. Αν έχουμε ξεχάσει τα τσουρέκια και αυτά έχουν φουσκώσει πολύ και ξαναπέσει η ζύμη, να μην πανικοβληθούμε …ας δώσουμε το χρόνο τους και θα ξεφουσκώσουν. Οι ζυμομύκητες της μαγιάς θα ενεργοποιηθούν και θα ξεφουσκώσει η ζύμη μας  ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΙΝΕΣ ΠΙΑ ΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΜΑΣ .ΘΑ ΕΙΝΑΙ  ΑΦΡΑΤΑ ΑΛΛΑ ΨΩΜΕΝΙΑ .

10.  Αν θέλουμε τα τσουρέκια να κρατήσουν υγρασία, βάζουμε ένα μικρό ταψάκι με ζεστό νερό στον πάτο του φούρνου, καθώς τα ψήνουμε.

11. Αφού ψηθούν τα αφήνουμε μία ώρα να τραβήξουν τα υγρά τους και αφού κρυώσουν τα τυλίγουμε ένα ένα με πλαστική μεμβράνη για να μείνουν μέρες τρυφερά και αφράτα.

12. Τα τσουρέκια θέλουν ψήσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία σε προθερμασμένο  φούρνο πάντα τους 180-170 βαθμούς και μετά από 15-20 χαμηλώνουμε την φωτιά στους 150 -160 και συνεχίζουμε το ψήσιμο ανάλογα το μέγεθος του τσουρεκιού μας .. έτσι πετυχαίνουμε ένα καλοψημένο με ωραίο χρώμα τσουρέκι και όχι καμένο. Και καλό είναι να μην τα ξεροψήνουμε πολύ γιατί χάνουν το αφράτο τους από την πρώτη μέρα. Και φυσικά όσο ψήνονται δεν ανοιγοκλείνουμε το φούρνο,η ζύμη τσουρεκιού είναι από μόνη της ντελικάτη και αυξομείωση της θερμοκρασίας δεν τα  βοηθάει σε όλα τα στάδια της παρακεύης τους .  

13.Ένα έξτρα "τιπ" που το ανακάλυψα  τώρα τελευταία είναι ότι η βιταμίνη C και ο χυμός λεμονιού,να ενισχύει και να βελτιώσει τη δομή της ζύμης,Το λεμόνι (λίγες σταγόνες) το βάζουμε για το PH. Ισορροπεί τη ζύμωση και τις μυρωδιές,έτσι βάζω  πάντα 2 κουταλιές φυσικό χυμό λεμονιού ή  πορτοκαλιού σε  όλα τα τσουρέκια  μου.

14 . Η υπερβολική ζάχαρη σε κάθε δόση κάνει τα τσουρέκια μας να απλώνουν ..και να μην κρατάνε τον αρχικό όγκο τους πάντα προσπαθούμε να μην  υπερβάλουμε..άλλωστε η ζάχαρη δεν κάνει και καλό στην υγεία μας ..πάντα θα προσθέσω λιγότερη ζάχαρη........30_50 γρ από την ποσότητα που γράφω στην συνταγή. 
15 .Κοσκινίζουμε το αλεύρι πάντα και μια και δύο φορές  για πιο καλύτερο αποτέλεσμα .

16. Στο τέλος  για καλύτερο χρώμα το αλείφουμε με ασπράδι καλά χτυπημένο και λίγο νεράκι ή γάλα για καλύτερο χρώμα,ο κρόκος  χτυπημένος με γάλα ή νερό  πολλές φορές αρπάζει  εύκολα και καίγεται και παίρνει σκούρο χρώμα το τσουρέκι μας.

 17.Τα κορδόνια τα πλάθουμε προς μια κατεύθυνση και αν χρειαστεί τα απλώνουμε  περισσότερο απ΄ότι πρέπει-τα διπλώνουμε κατά μήκος,δεν  τα κάνουμε μπαλίτσες. Πιέζουμε τα κορδόνια όταν τα πλάθουμε με την παλάμη μας  .

18.Ψήνουμε σε αλουμινένια ή αντικολλητικά ταψιά,πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, στην δεύτερη σχάρα από κάτω, για να μην πάρει σκούρο χρώμα το κάτω μέρος του τσουρεκιού. Οι σκούρες λαμαρίνες του φούρνου κρατούν περισσότερη θερμότητα και καίνε τα τσουρέκια από κάτω, την έχω πάθει .... θέλει προσοχή

19.Πλάθουμε τις πλεξούδες πάνω σε λαδόκολλα ώστε να είναι πιο εύκολο να μεταφέρετε το τσουρέκι μέσα στο ταψί σας και ο χρόνος φουσκώματος μέχρι να μπει στο φούρνο να μην ξεπερνάει τα 20 λεπτά,για να  μην χάσουν τον  όγκο τους 

20. Τέλος τα υλικά που χρησιμοποιεί ο καθένας από εμάς είναι διαφορετικά. Άλλα αλεύρια, άλλα βούτυρα,άλλο γάλα, άλλη ζάχαρη. Δεν μπορούν όλα να είναι τα ίδια, επομένως και το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι ακριβώς το ίδιο. Πρέπει να ακολουθείτε πιστά τη συνταγή αλλά και να εμπιστεύεστε τον εαυτό σας και να κρίνετε αυτό που βλέπετε κι αγγίζετε.

21. Ένα μυστικό που το έμαθα από ένα φούρναρη της  γειτονιάς μου είναι ότι το τσουρέκι θέλει 2 φουσκώματα πριν του δώσουμε σχήμα και 1 μετά αφού τα  πλάσουμε σε πλεξούδες . 

 22.Και ένα ακόμα υλικό η ιμβερτοζάχαρη ,μια παρασκευή ζάχαρης με νερό και μερικές σταγόνες λεμόνι,δίνουν στο τσουρέκι μας την ελαστικότητα και την υγρασία και κραταει μέχρι και 4-5 μέρες ελαστικό.

23. Η ζάχαρη κατά κιλό αλεύρι να μην ξεπερνάει τα 250-280 γρ όπως επίσης και τα  αυγά πρέπει να είναι 250 γρ

Αυτά τα λίγα θα μας βοηθήσουν να μην αποτύχουμε ποτέ ξανά…δεν θέλει κόπο …θέλει τρόπο!!!  
Προσθέστε στην ζύμη σας....υλικά αγνά και φρέσκα,φορέστε την πιο καλή σας διάθεση,αν θέλετε βάλτε και μουσική και διώξτε το άγχος σας και μπείτε στην κουζίνα σας και δημιουργήστε τα τσουρέκια σας με ηρεμία και πάντα μέσα σε ζεστό.

 

 
 
Ως την επόμενη φορά  που θα  ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

TΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΜΕ ΚΑΝΕΛΑ -ΣΤΑΦΥΔΕΣ

Αρωματικό   κανελόψωμο    δοκιμάστε  το  με ένα  ποτύρι  γάλα   για  το  πρωινό μας   ή  με  τον απογευματινό καφέ  και το  τσάι  μας  .. ..πάμε  να  το φτιάξουμε ..



YΛΙΚΑ :
Ζύμη:
500-550  γρ αλεύρι για  τσουρέκια  
120  γρ   Ζάχαρη
3   κρόκοι αυγών
1/2  κουταλάκι  γλυκού  αλάτι
250 ml  Χλιαρό  γάλα
25 g  γρ νωπής μαγιάς  ή 1 φακελάκι ξηρη  μαγιά
30 ml λάδι
 Λίγο   ξύσμα  λεμονιού   ή  πορτοκαλιού
1 Βανίλια-ζάχαρη   (εγώ έβαλα  μια  με  αρωμα  κανέλας )
Κακουλέ 

ΥΛΙΚΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ  ΓΕΜΙΣΗ
100    γρ βούτυρο
  κανέλα
100  γρ καστανή  ζάχαρη ή λευκή   ζάχαρη
 Σταφύδες  150  γρ  μουλιασμένες  σε  νερό  με λίγο  κονίακ



ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την μαγιά μας με τα 100  γρ αλεύρι. Προσθέτουμε  μια κουταλιά κρυσταλλική ζάχαρη και τα  100ml  χλιαρό  γάλα και την αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο περίπου  ( 30 λεπτά να φουσκώσει)
  • Σε ένα άλλο μπολ προσθέτουμε  το υπόλοιπο κοσκινισμένο αλεύρι , την κρυσταλλική ζάχαρη  ,το χλιαρό   υπόλοιπο  γάλα και τέλος την φουσκωμένη μαγιά ,  τους χτυπημένους κρόκους των αβγών και με το αλάτι,  το λάδι  και το  ξύσμα , την βανίλια , και  κακουλέ  (προαιρετικά για  περισσότερο άρωμα ).    Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη γίνει ελαστική και αφράτη   και  μαλακιά  .
  •   Την  αφήνουμε  σκεπασμένη σε ζεστό μέρος με διάφανη μεμβράνη και πετσέτα για  1 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη μας.(βάλτε τη σε ζεστό φούρνο 40 βαθμών),(εγώ τα έβαλα στον αρτοπαρασκευστή στο πρόγραμμα που ζυμώνει για 1 και  μισή ώρα και ξένοιασα. ) 
  • Παίρνουμε   την ζύμη  μας  την  χωρίζουμε  σε 2 μέρη  ένα  μικρότερο    σχεδόν   150 -200 γρ    για  να κάνουμε  το  τριαντάφυλλο  στην  μεση  και  το υπόλοιπο ζυμάρι  μας   πάνω σε αλευρωμένο πάγκο  ανοίγουμε φύλλο με πάχος 1 εκατ  40χ50 εκατ . και το αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο , και πασπαλίζουμε  με  μπόλικη  κανέλα  και  της  μουλιασμένες  σταφύδες 

  • Κόβουμε το φύλλο  λωρίδες 4       με  φαρδος   8-9 cm  τις  μεταφέρουμε  όπως  φαίνετε  στις  φωτογραφίες  μου  την   μια   πανω  στο  άλλη   .
 
  • Κόβουμε το φύλλο σε τετράγωνα ή  ανάλογα με το πόσο ύψος και  πάχος  έχει η φόρμα  που θα  χρησιμοποιήσουμε    και  τα  τοποθετούμε  το  ένα  δίπλα  στο  άλλο  στη  στρογγυλη  φόρμα  με  αποσπώμενο  πάτο , και στην μέση  φτιάχνουμε  το ζυμαρένιο τριαντάφυλλο
  • Αφήνουμε να φουσκώσει   για  καμιά  ώρα  σκεπασμένο    σε  ζεστό   μέρος    και στη συνέχεια ψήνουμε στο φούρνο προθερμασμένο  170  βαθμούς  για   45 -50  λεπτά    μέχρι να ροδίσουν όμορφα και δοκιμάζουμε  με  την  οδοντογλυφίδα  ή  ένα   μαχαίρι αν έχει  ψηθεί .

Πηγαίνει πολύ με ένα ποτήρι γάλα το πρωί   ή το  βραδυ  .
Απολαύστε το!