Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

ΑΥΓΑ ΒΑΜΜΕΝΑ ΜΕ ΚΛΩΣΤΕΣ ΦΛΟΣ

Προσθήκη λεζάντας
Πέρσι έβαψα τα αυγά  μας  μόνο  με κρεμμύδόφλουδαΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ ΒΑΜΜΕΝΑ ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΟΦΛΟΥΔΑ όπως κάθε χρόνο  .
 Φέτος  είπα  να δοκιμάσω  και  με κλωστές φλος..
Το   αποτέλεσμα ...  μου  άρεσαν  πάρα πολυ σχεδόν ενθουσιάστικα  και εγώ και τα κοριτσάκια  μου  .. τη  συνταγή την δανείστικα από την  συσκευασία  που αγόρασα  τις  κωστές ...
Η διαδικασία είναι απλή και τα αυγά γίνονται εντυπωσιακά, χωρίς χρωστικές ουσίες!.
Πάμε  λοιπόν  να  τα  βάψουμε  ..
ΥΛΙΚΑ :
Κλωστές  πολύχρωμες φλος 
αλουμινόχαρτο 
ξύδι 
αλάτι

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  •  Την διαδικασία την ξεκινάω Μ. Τετάρτη βράδυ.Βάζω τα αυγά σε νερό,να πλυθούν ,και  τα  περνάω με  λίγο  ξύδι
  •  Μετά κόβω τις κλωστές, και  κόβω  κομμάτια  τετράγωνα  απο αλουμινόχαρτο τα τρυπάω  ελαφρά με ένα βελόνι  και  τοποθετώ επάνω  τις  κλωστές , και απο  πάνω  το αυγό  βρεγμένο   ελαφρά , για  να κολλήσουν   επάνω  του  οι κλωστές , βάζω από πάνω  ξανά  λίγες  κλωστές και τα τυλίγω καλα με αλουμινόχαρτο σε σχήμα  καραμέλας   η   μπαλίτσας.
  • Χρησιμοποιούμε άσπρα αυγά για καλύτερο αποτέλεσμα  . Για πιο έντονο αποτέλεσμα επίσης, επιλέγουμε έντονα χρώματα κλωστών και αφήνουμε τα λιγότερο δυνατόν κενά στην επιφάνεια του αυγού.

  • Αφού τα τελειώσουμε τα αφήνουμε  τυλιγμένα  μια νύχτα  μέσα στο νερό στην κατσαρόλα που θα τα βράσουμε για να ποτίσουν καλύτερα τα χρώματα. (αυτό όμως είναι προαιρετικό)
  •  Την άλλη μέρα ανάβουμε το μάτι στο τερμα (9 ή 3 ανάλογα  την κουζίνα  μας ) και μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε  στο 7, αφήνουμε για 15- 20 λεπτά   περίπου  και σβήνω το μάτι. (Οσο  περισσοτερο  τα αφήνουμε  τόσο καλύτεροσκούροχρώμα  αποκτούν.Τα αφήνω εκεί για λίγο.
  • Στο τέλος  αφού  τα   ξετύλιξουμε , και  τα αφήνουμε   λίγο  να  στεγνώσουν  τα γυαλίζουμε   περνώντας  τα με ελαιόλαδο χρησιμοποιώντας ένα βαμβακερό πανάκι.
 Αυτό ισχύει για όλους τους τρόπους βαφής!

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ



ΥΛΙΚΑ

1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό
30 γρ  φρέσκια μαγιά  ή 10 γρ  ξερή  μαγιά 
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 φλιτζάνι τσαγιού ζεστό γάλα
1/3 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 αυγά + 1 κρόκο αυγού
Λίγο  μαχλέπι  και  λίγο κακουλέ
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού
6-7 φλιτζάνια αλεύρι + επιπλέον αλεύρι  για το  ζύμωμα
100 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα  ή  2κουταλίες  σούπας  κακάο  ανακατεμένο με λίγο  γάλα 
καρύδια  τριμμένα
ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΓΕΜΙΣΗ
30-40 γρ βούτυρο, λιωμένο
1/3 φλιτζάνι καφέ ζάχαρη
1 ασπράδι  καλα  χτυπημένο

1/4 φλιτζάνι αμύγδαλα σε  φιλέ για  το τέλος
  ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μικρό μπολ, διαλύουμε  τη μαγιά στο ζεστό νερό, προσθέτουμε  2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, 3-4 κουταλιές της σούπας το αλεύρι, ανακατέυουμε και αφήνουμε  στην άκρη να φουσκώσει.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ή μπολ του μίξερ ανακατεύουμε το ζεστό γάλα, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τα αυγά, τη βανίλια και ανακατεύουμε με ένα μίξερ σε μέτρια ταχύτητα ή ανακατεύουμε  με το χέρι  ,προσθέτουμε και    το  μείγμα της μαγιάς  και προσθέτουμε  και   το αλεύρι  σταδιακά  και  ζυμώνουμε  για 7-8 λεπτά μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακιά, και εύπλαστη .(εγω τα εβαλα   στον αρτοπαρασκευαστη )
  • Λιώνουμε τη σοκολάτα σε ένα  μπέν  μαρί  και την  αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  •   Παίρνουμε λίγο περισσότερη  από το 1/2 της ζύμης  μας  και την  βάζουμε    σε ένα μεγάλο μπολ λαδωμένο με 1 κουταλια της σούπας ελαιόλαδο  και  την  σκεπάζουμε  με πετσέτα  και την αφήνουμε  σε ζεστό μέρος μακριά  απο κρύα  ρεύματα .(εγω  την έβαλα  σε ζεστό  φούρνο  για  περισοτερο  απο  3 ώρες,  κατι  μου ετυχε  και δεν μπορεσα  να την φτιαξω  πιο  νωρίς)
  • Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε    τη  υπόλοιπη ζύμη και ρίχνουμε  την  λιωμένη  σοκολάτα  και ζυμώνουμε  περίπου 3-4 λεπτά, ετσι  ωστε  να έχουμε  μια εύπλαστη ζύμη.       Εάν η ζύμη είναι πολύ μαλακή - προσθέστε 2-3 κουταλιές της σούπας αλεύρι.
  • Και πάλι μεταφέρουμε  σε άλλο μεγάλο μπολ λιπαίνοντας με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο  ολη  την ζύμη μας ,και  καλύψτε το μπολ με ένα  βαμβακερό πανί και αφήνουμε α φουσκώσει σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος (με προθερμασμένο στους 45-50C και γυρίστε το φούρνο για περίπου 50-6ολεπτά). 
  • Παίρνουμε  την  λευκή ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά. ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο  περίπου 60 έως 40 εκατοστά και πάχος περίπου 0,5 εκατοστά Απλώνουμε  με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με μαύρη ζάχαρη.      Επαναλάμβάνουμε  τη διαδικασία με την  ζύμη σοκολάτας, αφήνοντας την  1-2 εκατοστά μικρότερη από  την λευκή ζύμη .
  • Απλώνουμε  με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με μαύρη ζάχαρη  και  τα τριμμένα  καρύδια .
  • Τυλίγουμε  σε σφιχτό ρολό, αφήνοντας 1,1/2  εκατ  ατύλιχτο(αυτό  θα είναι  οι κεραίες  της  πεταλόυδας )    και  αλείψτε  με χτυπημένο ασπράδι αυγού και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη καστανή ζάχαρη και τα αμύγδαλα. 

  • Κόβουμε  με ένα κοφτερό μαχαίρι  φέτες με πάχος 1 cm και τοποθετούμε  σε ταψί με  χαρτί ψησιματος και  περνώντας της άκρες της ζύμης ελαφρά με λίγο νεράκι για να κολλήσει, ενώνουμε  της  φέτες  σχήματιζοντας  την πεταλούδα  μας  ('οπως  φαίνετε  στις  φωτογραφίες  μου)_
  • Με  2 ξύλινα κουτάλια  ή και με τα δύο δαχτυλά  μας  πατάμε   της "πεταλόυδες   μας "  για να διαμορφώσουμε  τα φτερά των πεταλούδων. και  ανοίξτε  το  ζυμαρι  που  δειχνει  της  κεραίες .
  • Καλύψτε με  βαμβακερό ύφασμα και αφήστε τη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος, μέχρι σχεδόν διπλασιαστεί σε όγκο (ή σε προθερμασμένο στους 45-50C και γυρίστε το φούρνο για περίπου 30-40 λεπτά). Ψήνουμε  σε προθερμασμένο  φούρνο  180  βαθμούς  γιΑ  15-20   λεπτα .    
  • Σερβίρτετα στο πρωινό ή τον καφέ ή το αγαπημένο ζεστό ρόφημα !!!






Κυριακή 12 Απριλίου 2015

ΚΡΟΥΑΣΑΝΟΠΙΤΑ BICOLORE ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΒΑΝΙΛΙΑ


 

ΤΗ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ   ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑ  ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ  ΣΥΝΤΑΓΗ   ΘΑ  ΤΗΝ  ΒΡΕΙΤΕ εδώ

ΥΛΙΚΑ 
1 κιλό   αλεύρι ίσως  και λίγο  παραπάνω ανάλογα  το αλεύρι
2  βανίλιες -ζάχαρη  με  άρωμα  πορτοκάλι
50 γρ μαγιά ή 2 φακέλάκια ξερή μαγιά
8 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
350 ml  γάλα χλιαρο
2 αυγά  μεγάλα 
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2-3 Κουταλιές της σούπας κακάο
100 ml λάδι ή  βούτυρο 
 2 κουταλιές λάδι έξτρα  λάδι (για το κακάο)
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια μικρά
λίγο  γάλα  για  το τέλος
ΓΕΜΙΣΗ:μαρμελάδα  Κυδώνι ή δαμάσκηνο ή βανίλια
ξύσμα από 2 λεμόνια και 1 πορτοκάλι
200 γρ φιστίκια ή 200 γρ καρύδια θρυμματισμένα
3 Κουταλιές ακόμα βούτηρο
Σιρόπι:
150 ml νερό,
150  γρ ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Βαζουμε  την μαγιά και  2 κουταλιές ζάχαρη, 2 κουταλιές αλεύρι κα τα 150 ml  ζεστό γάλα, ανακατεύουμε καλά και αφήνoυμε   να φουσκώσει, 10 λεπτά 
  • Σε ένα  μπολ Χτυπάμε τα αυγά με το αλάτι, στη συνέχεια, προσθέστε το λιωμένο βούτυρο και τo υπόλοιπο γάλα, την υπόλοιπη ζάχαρη ,την βανίλια και το ξύσμα.    Ρίχνουμε και το μείγμα με  τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά.
  •  Στη συνέχεια,σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι και  ζυμώνουμε   μέχρι η ζύμη μας  να γίνει  μια μαλακιά και αφράτη .Χωρίζουμε τη ζύμη σε  δύο  κομμάτια . Σε ένα από αυτά προσθέτουμε  2 κουταλιές της σούπας κακάο, αναμεμειγμένα με 2 κουταλιές της σούπας λάδι και ζυμώνουμε καλά ώστε να αναμειχθούν. Αφήνουμε  την ζύμησε ζεστό μέρος  να φουσκώσει για 1 ώρα
  • Πάιρνουμε  ένα κομμάτι της  λευκής  ζύμης. ανοίγουμε  ένα φύλλο στρογγυλό και επαναλάμβανουμε  το ίδιο  για την ζύμη  με το κακάο  αλοίφουμε  την ασπρη ζύμη με  το βούτηρο και τοποθετούμε την μια έπανω στην άλλη, κόβουμε την ζυμη στα  4  και μετά  στα  8  κομμάτια  όπως κόβουμε  τα κομμάτια  της πίτσας .  
  • Παίρνουμε  ένα-ένα  τα  κομμάτια  και τα  βάζουμε στην  άκρη  μια κουταλιά  του  γλυκού  μαρμελάδα  της  αρεσκείας ανακατεμένη  με το  ξύσμα  μας  ,και μετά  άλλη  μια  κουταλιά  του γλυκού  καρύδια ή φιστίκια  αιγίνης και τα  τυλίγουμε σε σχήμα  όπως  τα  κρουασάν  και  τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί και τα αφήνουμε περίπου 30 λεπτά να  φουσκώσουν. Στο τέλος αλείφουμε  με γάλα τα  κρουασάν 
  • Τα  ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά στούς  180 βαθμούς Ενώ ψήνουμε τα  κρουασάν, προετοιμαζουμε σιρόπι.
  •  Βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη να βράσουν. Βράζουμε για 10 λεπτά. Κατεβάζουμε   από την φωτιά και προσθέτουμε και τη βανίλια,βουτάμε μέσα  τα κρουασάν μας και γρήγορα  τα βγάζουμε  και τα τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσουν ,δεν θέλουμε να μαλακώσουν, ίσα να πάρουν λίγο σιρόπι. 
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
******  Εγω δεν πρόλαβα να τα σιροπιάσω τα φάγαμε .. πριν καν προλάβει να βράσει    και μου έμεινε το σιρόπι . ****



Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!



Σάββατο 11 Απριλίου 2015

BICOLOR ROSE








ΥΛΙΚΑ:
 
1 κιλό αλεύρι για όλες  τις  χρήσεις ίσως  και λίγο  παραπάνω, ανάλογα  το αλεύρι
2 βανίλιες -ζάχαρη  με  άρωμα  πορτοκάλι
50 γρ Μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή  μαγιά
10 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
350 ml γάλα χλιαρό
2 αυγά μεγάλα 
1  κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2-3 Κουταλιές της σούπας κακάο
100 γρ βούτυρο 


2 έξτρα κ.σ. λάδι (για το κακάο)
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια μικρά
 γάλα  για  το τέλος βούτυρο  λιωμένο  για  το  τέλος
 καστανή  ζάχαρη
λίγο μαχλέπι και Κουκουλέ (προαιρετικά αν θέλουμε  για  έξτρα  άρωμα στα ROSE μας )
 αμύγδαλα  ή καρύδια τριμμένα στο μπλέντερ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Βάζουμε  την  μαγιά και 2 κουταλιές ζάχαρη, 2 κουταλιές αλεύρι και τα 150 ml  ζεστό γάλα, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να φουσκώσει, 10 λεπτά 
  • Σε ένα  μπολ Χτυπάμε τα αυγά με το αλάτι, στη συνέχεια, προσθέστε το λιωμένο βούτυρο και τo υπόλοιπο γάλα, την υπόλοιπη ζάχαρη ,την βανίλια  και το  ξύσμα και  τα αρώματα . Ρίχνουμε  και το μείγμα  με  τη μαγιά  και ανακατεύουμε καλά.
  •  Στη συνέχεια,σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι και  ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας  να γίνει  μια μαλακή και αφράτη που δεν  κολλάει στα  χέρια  μας .
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα  κομμάτια . Σε ένα από αυτά προσθέτουμε  2 κουταλιές της σούπας κακάο και  2 κουταλιές της σούπας λάδι, και τα  καρύδια  και ζυμώνουμε καλά ώστε να αναμειχθούν. 
  •  Αφήνουμε  της  ζύμες άσπρη - κακάο σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 1 ώρα
  • Παίρνουμε ένα κομμάτι της  λευκής  ζύμης.πάνω σε  αλευρωμένο πάγκο  εργασίας και ανοίγουμε  ένα φύλλο με πάχος  0,50 εκατ περίπου , λεπτό  γιατί θα φουσκώσουν και θα  ξεχειλίσει απο της  φόρμες μας  το rose και επαναλαμβάνουμε  το ίδιο για την ζύμη  με το κακάο και με ένα κουπάτ κόβουμε κύκλους ακτίνας  περίπου 10  εκατ, ανάλογα της  φόρμες  που θα χρησιμοποιήσετε  .
  • Αρχίζουμε  με την  άσπρη ζύμη , και βάζουμε  ένα κύκλο άσπρο -κακάο - άσπρο -κακάο- άσπρο -κακάο , αλείφουμε  την  ζύμη με  το βούτυρο και πασπαλίζουμε  με μισό κουταλάκι  ζάχαρη καστανή .
  • Αρχίζουμε  να  τα  τυλίγουμε  τα  κομμάτια  σε  ρολό όπως  φαίνεται  και στις φωτογραφίες  που έχω  ανεβάσει , τα  κόβουμε  στην μέση  και  τα  τοποθετούμε  σε  λαδωμένες  φόρμες , και τα αφήνουμε να φουσκώσουν  για 30 λεπτά να  φουσκώσουν .
  • Τα  αλείφουμε με λίγο γάλα και τα πασπαλίζουμε  με  λιγο καστανή  ζάχαρη και ξηρούς  καρπούς 
  • Τα  ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά  ανάλογα  το  φούρνο  μας  ,στους  180  βαθμούς
  • Όταν  ψηθούν τα  αφήνουμε  λίγο  να  κρυώσουν  και αν θέλουμε  τα πασπαλίζουμε  με λίγη  ζάχαρη, όπως  τα έκανα  εγώ , γιατί  ειχα ξεμείνει από καστανή  ζάχαρη και  ξηρούς  καρπούς.. αυτοσχεδίασα .. να  τα κάνω όμορφα.. αν και από μόνα  τους  είναι πολύ όμορφα !!  
 


                                                                                           












                                                 ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Μείνετε συντονισμένοι........
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!

Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ ΒΑΜΜΕΝΑ ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΟΦΛΟΥΔΑ










Xρόνια  τώρα  έβλεπα  την  μαμά  να  βάφει  τ αυγά   μας  με  τις χημικές  βαφές  , που πάντα  διαπερνούσαν  το  κέλυφος  και  περνούσε  η βαφή  στο ασπράδι . Με δυσκολία  τα έτρωγα  ,  απο  την στιγμή  όμως που έφερα  στο  κόσμο  τα δύο  μου κοριτσάκια  είπα  να δοκιμάσω  μια  πιο  υγιεινή  υπέροχη  ιδέα  που  μου  είπε   η γιαγιά μου.... "με   φυτική  βαφή    μου  είπε  θα  βάφεις τα αυγά   σου    στα  παιδιά σου   όπως κάναμε   και εμείς  τότε "
Μου  εκμηστηρεύτηκε  λοιπόν   μια  συνταγή  της..  μου είχε  πει  πριν  πολλά  χρόνια   ότι  στα  παλιά εκείνα  χρόνια  τα πασχαλινά  αυγά   τα  βάφανε  με  κρεμμύδια .. μαζεύανε   λέει  τα  φλούδια  απο   ξερά τα κρεμμύδια  ολη  την   χρονιά  και  τα  χρησιμοποιούσαν  για φυτική  βαφή .   Οι αποχρώσεις που βγάζουν   στα αυγά μας  είναι πορτοκαλί, κόκκινο και βαθύ σκούρο κόκκινο, αναλόγως τις προτιμήσεις μας 

Πάμε  να  τα  βάψουμε   μαζί   με  τα κοριτσάκια  μου  παρέα   λοιπόν και  να δούμε  τι χρώμα  θα αποκτήσουν.

ΥΛΙΚΑ  :
30 αυγά  μικρά  .
10 χούφτες  φλούδια  απο ξερά   κρεμμύδια   περίπου
1 φλυτζάνι του καφέ ξύδι
1 κουταλάκι αλάτι
και λίγο  λάδι   με ένα  βαμβακερό πανάκι
  • Αν   θέλουμε  να κάνουμε  σχεδια  στα αυγά μας  ' πέρδικες "  έτσι   τα  λέμε   στον  τόπο μου  ..όπως  στις  φωτογραφίες  μου   πιο  κατω ....  θέλουμε  Καλσόν, κλωστή και μικρά  πλατιά φυλλαράκια από τα  λουλούδια  μας ή  από τον κήπο μας (μαϊντανό η  σέλινο ή  δημητριανό ή τριανταφυλλιά ).

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Προτίμαμε  αυγά  χωριάτικα   φρέσκα απο το  χωριό ..αλλά  αν  αυτό  είναι αδύνατο παίρνουμε και  από  το εμπόριο πάλι  χωριάτικα αυγά,  αλλά να  είναι    μικρά ή  μέτρια    σπάνε   πιο  δύσκολα  , και άσπρα  ..κανουν  πιο  καλό  σχέδιο, τα  βγάζουμε  νωρίτερα  έξω από το ψυγείο,  να  έρθουν  σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να μην σπάσουν κατά το βράσιμο.   Μπορούμε  να τα βγάλουμε το πρωί αν πρόκειται να τα βάψουμε το απόγευμα ή από το προηγούμενο βράδυ. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα που συνήθως χωράει 20-25  αυγά ,για να μη χτυπάνε μεταξύ τους στο βρασμό, προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να σκεπάζει καλά τα αυγά (1-2 δάχτυλα πιο πάνω είναι απαραίτητο γιατί πρέπει να υπολογίσουμε και το νερό που θα εξατμιστεί με το βρασμό). 
  • Φέτος   έβαλα  όπως   βλέπετε  και στην  φωτογραφία πιο  κάτω   και  3-4  φετούλες  από  άβραστο  πατζάρι ... αυτό  εδωσε  ένα σκούρο  χρώμα  .
  •  Καθαρίζουμε  τα  αυγά    καλά  με  νεράκι  για  τυχόν  βρωμιές και  μετά  με ένα πανάκι που έχει ξύδι περνάμε  τα αυγά μας και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα με το νερό .Αν  θέλουμε   να  κάνουμε  σχέδια  στα  αυγουλάκια  μας  παίρνουμε  τα  καθαρά  αυγά  μας  και  με   ένα κομμάτι  απο  καλσόν   και  το πλατύ  φύλλαράκι    απο το  φυτό  που θέλουμε ,που το έχουμε   πλύνει  πρώτα  και  το  βάζουμε  πάνω  στο αυγό μας , μετά κλείνουμε  καλά  με το κομμάτι απο  το καλσόν  και το  δένουμε  σφιχτά, συνεχίζουμε  μέχρι  να τελειώσουν   τα αυγά  μας  και  τα  τοποθετούμε  στην κατσαρόλα  .

  •  Τα αυγά και το νερό μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Προσθέτουμε ένα φλιτζανάκι ξύδι στο νερό μας, τις εξωτερικέςφλούδες  από  τα ξερά   κρεμμύδια   που μαζέψαμε  και το αλάτι.     Ανάβουμε την εστία   στην κουζίνα μας όχι στο τέρμα αλλά περίπου στην μέση. Δεν θέλουμε να βράζει και να κοχλάζει πολύ το νερό μας γιατί θα χτυπιούνται  τα αυγά μας με αποτέλεσμα να να σπάσουν.
 
 Από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει το νερό μας πρέπει να το αφήσουμε να βράζει για 20-25 λεπτά μέχρι να γίνουν και τα αυγά μας εσωτερικά.  , όχι  περισσότερο  χρόνο  γιατί  ο κρόκος  θα γίνει  σκούρος .
Το χρώμα τους στο τέλος του βρασμού θα έχει γίνει κόκκινο. Αν θέλουμε να γίνει σκούρο κόκκινο μπορούμε να τα αφήσουμε για 15-20 λεπτά ακόμη, αφού σβήσουμε την φωτιά μας. 
Τα αυγά συνεχίζουν να παίρνουν πιο έντονο χρώμα μέσα στο ζεστό νερό. Όταν πάρουν το χρώμα που θέλουμε τα βγάζουμε με   μια  κουτάλα   από το νερό και τα αφήνουμε να στεγνώσουν  πάνω  σε   βαμβάκερό  πανί .
 Τέλος βγάζουμε   το  καλσόν  με το  φύλλο   , αφήνουμε  πάλι  να  στεγνώσουν  και  με ένα βαμβακερό πανί που έχουμε βάλει λάδι  τα περνάμε  για να γυαλίσουν και να πάρουν πιο έντονο χρώμα. 
Αν  βάλουμε  λιγότερες φλούδες από κρεμμύδια στο νερό μας   θα   έχουμε   ενα  χρώμα   πορτοκαλί  στα  αυγά  μας ,όσο  πιο  πολλές  τόσο  πιο έντονο  χρώμα  θα  έχουμε .
.

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

AΦΡΑΤΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΜΗΛΟΥ

ΥΛΙΚΑ  

550-600 γρ αλερι για όλες  τις  χρήσεις  ίσως και περισότερο 
25 γραμμάρια μαγιά ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά 
60 γρ ζάχαρη
5 γρ αλάτι 

150 ml χλιαρό νερό 
150 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι 🍊
λίγο ξύσμα από  πορτοκάλι
1 βανίλια 
40 ml λάδι ελίας και 40
ml  καλομποκέλαιο  
λίγο κακουλέ 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ  :
2-3 μήλα σε μικρά καρεδάκια κομμένα  πράσινα ή κόκκινα
1/2 φλιτζάνι καρύδια ή αμύγδαλα ψιλοκομμένα
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα  
50 γρ ζάχαρη καστανή  
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
1 πρέζα γαρύφαλλο.
μια μεγάλη κουταλιά ταχίνι  
και λίγο σιμιγδάλι  (προαιρετικά)
1/2 κούπα σταφίδες ξανθές,μουσκεμένες σε νερό με λίγο κονίακ



ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε τα μήλα και την ζάχαρη και την κανέλα και το γαρίφαλο και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να βγάλουν τα υγρά τους τα μήλα ...μόλις μαλακώσουν τα μήλα κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε όσο είναι ακόμα ζεστά τα καρύδια αφήνουμε να κρυώσουν ..και αφού κρυώσουν προσθέτουμε το ταχίνι και τις σταφίδες 
  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε 50-80 ml  ζεστό νερό, 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι και μαγιά. Αναμειγνύουμε καλά με τα χέρια  και  αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος 5-10 λεπτά 
  • Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και  προσθέτουμε   σταδιακά και άλλα   υλικά    την υπόλοιπη  ζάχαρη, το  χύμα,το ξύσμα, την βανίλια  , το υπόλοιπο  χλιαρό  νερό, το αλάτι  και το λάδι,τοκακουλέ,(και ίσως   χρειαστόυμε  λίγο περισσότερο αλεύρι ) και ζυμώνουμε για 15 λεπτά μια  μαλακά,ελαστική ζύμη που δεν  κολλάει στα χέρια μας, λαδώνουμε λίγο την επιφάνεια  της  ζύμης  και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, περίπου 40 λεπτά έως 1 ώρα.Εγώ  τα  ζύμωσα   στον αρτοπαρασκευαστή για 15 λεπτά, και εκεί το άφησα  να  φουσκώσει .
  •  Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια.Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μέρη.
  •  Κάθε ένα από αυτά τα  μέρη της  ζύμης   το ανοίγουμε σε μια κύκλο 26-28 εκατ  και τον κόβουμε με ένα μαχαίρι σε τέσσερα ίσα μέρη και πασπαλίζουμε  με  λίγο  ψιλό σιμιγδάλι 
  • Σε καθένα από τα τρίγωνα που σχηματίζονται κάνουμε τρεις τομές κατά μήκος της πλευράς,όπως φαίνεται  στις  φωτογραφίες .

  •  Βάζουμε λίγη γέμιση και φέρνουμε  τη   μία πλευρά  πάνω στην γέμιση  και στη συνέχεια το κλείνουμε ξανά με την   την  άλλη .
  • Μεταφέρουμε  τα  ρολά σε ένα ταψί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 20 λεπτά.  

  • Στη συνέχεια τα αλείφουμε  με  ένα  πινέλο λίγο λαδάκι με νεράκι   . 
  • Στη συνέχεια ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά ή μέχρι να  πάρουν  ωραίο χρώμα .

 
  • Όταν  είναι   ακόμα ζεστό πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Στη γέμιση μπορούμε να επιλέξουμε  και άλλα φρούτα,αλλά μην ξεχνάμε  ναπροσθέσουμεκαρυδόψιχα κοπανισμένη,ζάχαρη και κανέλα.
  • Ανάλογα με τα μήλα,την ποικιλία που θα προτιμήσουμε,μπορούμε να βάλουμε  τα μήλα με τη ζάχαρη στο φούρνο για λίγο θα έχουμε ένα μαλακό υλικό  σαν  μαρμελάδα
Ως την επόμενη φορά που θα  ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
  
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές