Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

ΤΣΑΝΤΑΚΙΑ -ΣΑΝΤΟΥΙΤΣΑΚΙΑ ΣΤΑΡΕΝΙΑ ΤΟΥ ΤΟΣΤ ΜΕ ΚΕΦΙΡ ..



Αυτό το υπέροχο  ψωμάκι είναι ιδανικό για σάντουιτς και  γαλλικό τοστ και φρυγανιές .
 Έζησα 3 χρόνια  στο  Βέλγιο, έβλεπα στα μάρκετ και στους φούρνους τους και στις Γαλλικές πόλεις που  επισκέφτηκα τα ψωμάκια τους για σάντουιτς και τα χάζευα,είχαν  υπέροχα και πρωτότυπα  σχέδια και φυσικά υπέροχη γεύση.
Ήθελα να τα δοκιμάσω όλα,μερικά  από  αυτά τα δοκίμασα είχαν υπέροχη γεύση και υφή  της  ζύμης   
Σκέφτηκα και εγώ να φτιάξω τα  σχέδια που δοκίμασα εκεί και με εντυπωσίασαν 
Δοκίμασα  πολλά ψωμάκια ...και μου άρεσε η γεύση τους και αποφάσισα  να το  ψάξω  πέρα από τα κλασικά υλικά για  ένα ψωμάκι και να δοκιμάσω καινούργια υλικά όπως  το κεφίρ .
Το  κεφίρ  του δίνει  μια υπέροχη γεύση και μια υπέροχη αφράτη υφή στο ψωμάκι μας  .
 Μου αρέσει η γεύση του και  το δοκιμάζω σχεδόν σε όλες της ζύμες  μου .
Το  αποτέλεσμα  εξαιρετικό .Δοκιμάστε  το  ... ΚΕΦΙΡ  ΣΤΗΝ  ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΑΣ  
Εδώ θα  βρούμε μια ακόμα παρόμοια συνταγή για ένα ακόμα  ψωμάκι ..








ΥΛΙΚΑ :
2/3  κούπες  χλιαρό νερό     
 1/2  κούπες  γάλα χλιαρό +1  κούπα  κεφίρ σε θερμοκρασία δωματίου
6 κουταλιές της σούπας  βούτυρο ή  λάδι (ΕΓΩ  ΤΟ  ΕΦΤΙΑΞΑ  ΜΕ  ΜΙΣΟ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΜΙΣΟ  ΒΟΥΤΗΡΟ )
 1 και 1/4 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1  κουταλιά  της σούπας ζάχαρη καστανή και 1 κουταλιά σούπας   μέλι
 5 κούπες  για όλες χρήσεις αλεύρι  ίσως  και λίγο παραπάνω  ανάλογα  το αλεύρι 
 ή   για  να  τις  κάνετε  σταρένιες   θέλουμε  3 κούπες αλεύρι   για  όλες  τις  χρήσεις  και  2κούπες   σταρένιο  κίτρινο   αλεύρι  για  ζυμώματα  ίσως  και λίγο παραπάνω .
 2  φακελάκια  ξερή  στιγμιαία μαγιά  ή  40  γρ  νωπή  μαγιά 
3-4  κουταλιές  βούτυρο  λιωμένο  για  το  σχέδιο 
και λίγο   γάλα  με  λάδι  για  το  τέλος 
 σουσάμι 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Σε ένα μικρό  μπολ διαλύουμε  στο νερό  την  μαγιά  και  2-3  κουταλιές  αλεύρι  . Αφήνουμε να  φουσκώσει   2-3   ώρες  ή και  περισσότερο .
  •   Σε   ένα μεγάλο  μπολ  ανακατεύετε το γάλα, το  κεφίρ,το  λιωμένο   βούτυρο, το αλάτι και την  υπόλοιπη ζάχαρη και  το μέλι . Προσθέτουμε  το  κοσκινισμένο   αλεύρι και  την  φουσκωμένη  μαγιά, ανακατεύοντας και με   λίγο  λάδι στα χέρια μας, και ζυμώνουμε για 8-10  λεπτά, μέχρι να γίνει λεία και απαλή η  ζύμη   μας .Η  ζύμη  μας  να  είναι   μαλακιά  και  λίγο προς  το  σφιχτή .
  • . Μεταφέρουμε  τη ζύμη σε καθαρό  και  ελαφρώς λαδωμένο μπολ , σκεπάζουμε  το μπολ και αφήνουμε  τη ζύμη να αυξηθεί  να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 1/2 ώρες, ανάλογα με τη ζεστασιά της κουζίνας σας.
  • Εγω  το  ζύμωσα  στον αρτοπαρασκευαστή .
 

 
  • Μεταφέρουμε   τη ζύμη σε ελαφρά βουτυρωμένη επιφάνεια εργασίας, της  δίνουμε   σχήμα    και  την τοποθετούμε   σε  βουτυρωμένη    φόρμα   αντικολλητική  ,   και αφήνουμε   τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να είναι ακριβώς κάτω από το χείλος του ταψιού, 45 λεπτά έως 1 ώρα, ανάλογα με τη ζεστασιά της κουζίνας σας .
  •  Μπορούμε  να   βάλουμε  την  ζύμη να αυξηθεί ακόμη πιο αργά σε ένα δροσερό μέρος  της  κουζίνας   μας,μην ανησυχείτε όμως , αυτό   το μεγάλο χρονικό  διάστημα  για  της  ανόδου  της  ζύμης μας  , θα δώσει καλύτερη  γεύση στο  ψωμί  μας .

  • Προθερμαίνουμε  το  φούρνο μας   στους  200  βαθμούς   . Ψήνουμε   το ψωμί για 25-35   λεπτά. Αφαιρούμε   το ψωμί από το φούρνο και γυρίζουμε  την   φόρμα  μας  επάνω σε σχάρα να κρυώσει  εντελώς. 

  ΕΚΤΕΛΕΣΗ  ΓΙΑ  ΤΑ ΤΣΑΝΤΑΚΙΑ -  ΣΑΝΤΟΥΙΤΣΑΚΙΑ  ΒΗΜΑ - ΒΗΜΑ :

  • Αφού η  ζύμη  μας   φουσκώσει , την αδειάζουμε  σε καλά  αλευρωμένο   πάγκο  εργασίας , τον  μοιράζουμε  σε  τρία   κομμάτια    .
 
  • Παίρνουμε   το  ένα  κομμάτι από  την ζύμη   και  το  ανοίγουμε  φύλλο  πάχους  1-1/2  εκατ   και   φάρδους  30 -40   εκατ  και   ύψος  24-26    εκατ  και  το    κόβουμε   απο το  φάρδος   του  σε  στενόμακρα  κομμάτια  φάδρος   10 εκατ  και  ύψος  24 -26 εκατ  όπως  φαίνετε  στΙς  φωτογραφίες  ..τα  τρυπάμε   με   ένα   ξύλο   από  σουβλάκι  συμμετρικά
  • Τα  βουτυρώνουμε  με  το  λειωμένο   βούτυρο  και  με  μια  ουρά  από  μια  ξύλινη   κουτάλα  σημαδεύουμε  πατώντας  το  στην  μέση   του  φύλλου  μας  και  το  διπλώνουμε   στην  μέση , μεταφέρουμε σε  ταψί  που έχουμε  βάλει  λαδόκολλα   με  λίγη απόσταση  μεταξύ  τους  , και τα ξανά τρυπάμε  με  το ξύλο  από το σουβλάκι  .   Αφού τελειώσουμε   με  όλη  την  ζύμη  μας  ..  τα  αλείφουμε  με   λίγο  γάλα   και λάδι . 
  • Τα   ψήνουμε   σε  προθερμασμένο  φούρνο   στους  200   βαθμούς     για 15- 20  λεπτά  περίπου   ανάλογα  το  φούρνο  μας .  
  • Τα  διατηρούμε   σε σακούλες  τροφίμων  καλά   κλεισμένες   και  αν  θέλουμε  τα βάζουμε  και στην κατάψυξη   και  όταν  τα χρειαζόμαστε  τα  βγάζουμε  να  έρθουν σε  θερμοκρασία   δωματίου  και  τα γεμίζουμε  με  ότι γέμιση  μας  αρέσει  ...και  ΚΑΛΗ ΣΑΣ  ΟΡΕΞΗ 
ΤΗΣ  ΕΚΑΝΑ  ΚΑΙ ΣΤΑΡΈΝΙΕΣ  ΚΑΙ  ΕΒΑΛΑ  2 ΚΟΥΠΕΣ  ΚΙΤΡΙΝΟ ΑΛΕΥΡΙ  ..







Κυριακή 10 Μαΐου 2015

CHERRY PIE - ΚΕΡΑΣΟΠΙΤΑ







ΥΛΙΚΑ:
100 γρ βούτυρο  
 80 γρ  ζάχαρη άχνη
300 γρ  αλεύρι
6 κουταλιές της σούπας νερό  
1 αυγό
1  βανίλια 
1 κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση: 
 500 -600  γρ    κεράσια   καθαρισμένα απο  τα  κουκούτσια
5 κουταλιές ζάχαρη
4 κουταλιές της σούπας κόρν  φλάουρ
1   κουταλάκι του γλυκού αμυγδάλο  σε   πουδρα
1  βανίλια

Για το  τέλος

1 κρόκο αυγού
2 κουταλιές της σούπας γάλα
Αμύγδαλα   φιλέ  για το  τέλος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ


  • Πλένουμε   τα κεράσια και αφαιρούμε  τα  κουκόυτσια τους. Βάζουμε τα κεράσια σε μια κατσαρόλα με τη ζάχαρη και το κόρν  φλάουρ . Η ποσότητα της ζάχαρης μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το πόσο γλυκά είναι τα κεράσια και τις προτιμήσεις σας
  • Σιγοβράζουμε   σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αρχίσει να πήζει το  κόυρ . Κατεβάζουμε   απο  την  φωτιά  και προσθάτουμε και την πούδρα  αμυγδάλου   και την βανίλια  .Αφήνουμε  το να κρυώσει. 
  • Ανάκατευουμε  το βούτυρο με ζάχαρη άχνη μέχρι να  γίνει κρεμώδες.   Προσθέτουμε   το αυγό και στη συνέχεια προσθέτουμε  νερό και το  αλεύρι    ομογενοποιηθεί το ζυμάρακι  μας.      Φτίαχνουμε   μια    ωραια  ζύμη  και  την  αφήνουμε   στο  ψυγείο   καλυμένη  με    ζελατίνη ή   μέσα σε σακούλακι  τροφίμων  για τουλάχιστον 1  ώρα  το λιγότερο  . Εγώ την πρωτη φορά  που την εφτιαξα  την ξεχασα  τουλαχιστον  για  3  ώρες ..  
  • Βάζουμε τη ζύμη σε  επιφάνεια εργασίας ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να γίνει εύπλαστη και  πάνω σε λαδόκολλα ανοίγουμε  με  τον  πλαστη  μας 25-28 εκατ.  Βάζουμες  το φύλλο της τάρτας μέχρι τη άκρες   του  ταψιού μας    Προσθέτουμε  την  γέμιση πάνω από τη ζύμη.
 
  • Ανοίγουμε  και το  υπόλοιπο  κομμάτι  ζύμης  σε  φύλλο  και  κόβουμε  λωρίδες από τη ζύμης για να κάνουμε ένα πλέγμα που θα τοποθετήσουμε  πανω στην   τάρτα  μας  Βουρτσίζουμε  με χτυπημένο κρόκο αυγού με το γάλα.
"Έγώ αυτή  την  φορά  έκανα  4  φύλλαράκια  με  ένα  λουλουδάκι "
Αλείφουμε με κρόκο  και το  γάλα  μας  όλη την ταρτα
Σε προθερμασμένο  φούρνο  σε μέτρια φωτιά  180  βαθμούς  μέχρι να ροδίσει   όμοιομορφα.

 






ΤΣΕΠΑΚΙΑ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣΑΚΙΑ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ


 ΤΣΕΠΑΚΙΑ  ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ   για  το πρωινό  στο  σχολείο  των  παιδιών  μας ..



 

ΥΛΙΚΑ
  • 300 γρ  αλεύρι για όλες  της  χρήσεις 
  • 200-250 γρ  ολικής  άλεσης
  • 50 γρ ζάχαρη κρυσταλλική ή καστανή 
  • 10 γρ μέλι
  • 280-300 ml  γάλα
  • 20 γρ φρέσκια μαγιά ή 7 γρ ξηρή μαγιά
  • 40 γρ βούτυρο
  • 10 γρ αλάτι 
  • σκορδόλαδο (προαιρετικά )  ή 
  • λαδάκι σκέτο  για το άλειμμα στην μέση  του   φύλλου  .
  • λίγη ρίγανη (προαιρετικά )
  • σουσάμι

EKTEΛΕΣΗ

Λόγω έλλειψης χρόνου, έκανα τη ζύμη στον αρτοπαρασκευαστή  και  αυτή τη φορά.. λοιπόν  πάμε  να  τα  φτιάξουμε παρέα ......
  •  Έβαλα στο κάδο το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου ,την μαγιά, το  αλάτι ,τη ζάχαρη, το μέλι, το αλεύρι και στη συνέχεια έβαλα  το πρόγραμμα  ζύμης,  και σε μια ώρα και 30 λεπτά είχα  μια πολύ μαλακή ζύμη και εύπλαστη 
  • Αν το κάνετε με  το χέρι η  διαδικασία έχει ως εξής:
  • Τρίβουμε  τη μαγιά με το μέλι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με 150  γρ  . Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύουμε με  το  αλάτι και ζυμώνουμε.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε το βούτυρο και το υπόλοιπο γάλα και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει λείο.
  •  Σκεπάζουμε με πετσέτα  και αφήνουμε  να  φουσκώσει  η  ζύμη για 30-45 λεπτά .
  •  Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 μπάλες περίπου 100 γραμμάρια το καθένα.
  •  Τα βάζουμε σε ταψί  με χαρτί ψησίματος και αφήνουμε μέχρι να διπλασιάσουν τον όγκο τους.
  • Βάζουμε σε ένα  μπολάκι  μια  κουταλιά λάδι και  λίγο  νερό, και με ένα πινέλο περνάμε  τα ψωμάκια  μας και  τα πασπαλίζουμε με σουσάμι
  •  Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για 20 λεπτά.  
  • Αφήνουμε να  κρυώσουν  και  τα  τοποθετούμε  σε  σακουλάκια τροφίμων ..και στην  κατάψυξη ..και όταν  τα  χρειαζόμαστε  τα  βγάζουμε  και  τα  αφήνουμε  να  έρθουν  σε  θερμοκρασία  δωματίου ..και  τα  γεμίζουμε  με  υλικά  της  αρεσκείας  μας  και τα  ψήνουμε  για  λίγο στην  τοστιέρα .. και  καλή  μας όρεξη !!
Αυτή η  ζύμη είναι  η αγαπημένη  μας και  την  φτιάχνω  στρόγγυλα  ψωμάκια   για   χάμπουργκερ  εδώ και αυτή  την  φορά  την έκανα  τσεπάκια  - σαντουιτσάκια  για  τα  παιδιά  στο  σχολείο  .. κόβουμε την  ζύμη σε  μικρά  κομμάτια  των  50-70   γρ  και τα ανοίγουμε  σε πιτούλες με τον  πλάστη .......αν και εσείς  θέλετε  να  τα φτιάξετε  όπως  εγώ  ακολουθήστε  το παρακάτω  άλμπουμ από  τις  φωτογραφίες  εγώ έβαλα  .. και  φτιάξτε  τα για  το πρωινό των  παιδιών στο σχολείο και  γεμίστε  τα  με  ότι  θέλουν  τα παιδάκια  σας.. εγώ  αυτή  την  φορά  έβαλα  κίτρινο  τυρί  και  γαλοπούλα  και  ντομάτα  και αγγουράκι ..




Απολαύστε το!


Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!




Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

ΤΣΑΝΤΑΚΙΑ - ΨΩΜΑΚΙΑ ΤΟΥ ΤΟΣΤ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

Την  αγάπη  μου  για  τα ζυμαράκια   πλέον  την   γνωρίζετε ..  καθημερινά  ψάχνω  συνταγούλες  με  ζυμαράκια.
Μια  μέρα  κάνοντας  τα  ψώνια μας  στο  μάρκετ έπεσα πάνω  σε  ένα  ψωμάκι .. και  διαβάζοντας   τα  υλικά παρασκευής    σοκαρίστηκα .. πόσα  αγνώστου  προελεύσεως  υλικά   αγοράζουμε  και  δίνουμε στα  παιδάκια  μας  να  φάνε  ..
Πήρα  λοιπόν την αγαπημένη  μου  συνταγή  για  μικρά ψωμάκια  -σαντούιτσακια  που φτιάχνω στα  παιδάκια  μου και  με  πολύ  φαντασία και  πολλές δοκιμές  κατάφερα να  δώσω  στο  ζυμαράκι  το  συγκεκριμένο σχέδιο ..  Ναι  κατάφερα  να κάνω  τις  δικά  μου  υγιεινά  και αφράτα ψωμάκια  για  τα σαντουιτσάκια  των κοριτσιών  μου   και  φυσικά  και  τα  δικά μας  !!
Πάμε  λοιπόν  να  τις  φτιάξουμε  μαζί  παρεούλα  :














 ΥΛΙΚΑ :
500 γρ   αλεύρι  για  όλες  της  χρήσεις   (άν θέλουμε   να τις  κάνουμε   πιο  υγιεινές  βάζουμε  250 γρ  αλεύρι  ολικής και  250 γρ  για  όλες  της  χρήσεις ..ή  και  αν θέλετε  να της  κάνετε  σταρένιες βάζετε  250γρ  αλεύρι κίτρινο  σταρένιο  και  250γρ  για όλες της  χρήσεις )
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1  κουταλιά  σούπας ζάχαρη 
1 αυγό
1 φακελάκι  στιγμιαία μαγιά ή 25 γρ   φρέσκια μαγιά
250   γρ    στραγγιστό γιαούρτι σε   θερμοκρασία  δωματιού 
70 γρ μαλακό βούτυρο
και  επιπλέον λίγο   λιωμένο  βούτυρο  για  το άλειμα   
 
ΓΙΑ  ΤΟ  ΤΕΛΟΣ 
λίγο   γαλα 
Σουσάμι, μαύρο κύμινο, παπαρούνα ...
Γεμίστε  τα  με  ότι  σας  αρέσει :  αλλαντικά  , τυριά  ,  ακόμα  και  με  κρεατάκια  οπως  γύρο, ντομάτες  μαρουλάκια   και   διάφορα  ντιπ  -σαλάτες , μερέντα νε  ξηρούς  καρπούς και μπανάνα  ! Ότι  σας  αρέσει  !!!
Εδώ   θα   βρούμε   την υπέροχη σαλάτα   που  έχω  βάλει  εγώ στις  δικές  μου  φωλιές  
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Βγάζουμε  το γιαούρτι έξω από το ψυγείο, ώστε να έρθει   σε θερμοκρασία δωματίου. Εάν χρησιμοποιήσουμε  φρέσκια μαγιά,  την  διαλύουμε  μέσα  στο γιαούρτι.
  • Εγω  το  ζύμωσα  στον αρτοπαρασκευαστη .
  • Στο μπολ του αρτοπαρασκευαστή  κοσκινίζουμε  το αλεύρι.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι, ανακατεύουμε. Κάνουμε   μια λακουβίτσα  και ρίχνουμε  το χτυπημένο   αυγό και  τη  μαγιά διαλυμένη στο  γιαούρτι ... αν χρησιμοποιείσουμε  ξερή   μαγιά, την  προσθέτουμε   αμεσως .
  • Ανακατεύουμε και όταν η ζύμη αρχίζει να  ξεκολάει απο τα τοιχώματα  του κάδου   ... συνεχίζουμε  να  ζυμώνουμε και    προσθέτουμε   τα  κομμάτια από το  μαλακωμένο    βούτυρο. Ζυμώνουμε  ακόμα   15 έως 20 λεπτά έως ότου η ζύμη είναι λεία και  αφράτη .
  • Μεταφέρουμε   σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ και το  την  σκεπάζουμε .  Αφήνουμε     τη ζύμη να φουσκώσει , 45 λεπτά έως 1 ώρα, ανάλογα με τη ζεστασιά της κουζίνας σας (αυτό μπορεί να αυξηθεί ακόμη πιο αργά σε ένα δροσερό μέρος  της  κουζινας   μην ανησυχείτε, αυτή η μεγάλη άνοδος θα δώσει μεγάλητερη γεύση στο  ψωμι  μας)
  • Προθερμαίνουμε  το  φούρνο μας   στους  200βαθμούς   . Ψήνουμε   το ψωμί για 25-35   λεπτά. Αφαιρούμε   το ψωμί από το φούρνο και γυρίζουμε  την   φόρμα  μας  επάνω σε σχάρα να κρυώσει  εντελώς.  
  •  θα χριεαστούμε  ένα  χάρακα και ένα   εργαλείο κοπής   για  ζύμες  -πίτσες  ...πάμε   να   τις κατασκευάσουμε :

  1.   ΕΚΤΕΛΕΣΗ  ΓΙΑ  ΤΑ ΤΣΑΝΤΑΚΙΑ - ΨΩΜΑΚΙΑ  ΒΗΜΑ - ΒΗΜΑ :
  • Αφού    η  ζύμη  μας   φουσκώσει , την αδειάζουμε  σε καλά  αλευρωμένο   πάγκο  εργασιάς , την μοιράζουμε  σε  δύο  ίσα  κομμάτια    .
  • Παίρνουμε   το  ένα  κομμάτι  και  το  ανοίγουμε  φύλλο  πάχους  1  εκατ   και   φάρδους  50   φάρδος   και   υψος  22-26   εκατ  και  το    κόβουμε   απο το  φάρδος  σε  στενόμακρα  κομμάτια  φάδρος   10 εκατ  και  ύψος  22 -26  εκατ οπως  φαίνετε  στην φωτογραφία  ..
  • Τα  βουτηρώνουμε  με  το  λειωμένο   βούτηρο  και  με  μια  ουρά  από  μια  ξύλινη   κουτάλα  σημαδευύυμε  πατώντας  το  στην  μέση   του  φύλλου  μας  και  το  διπλώνουμε   στην  μέση . μεταφέρουμε σε    ταψί  που έχουμε    βάλει  λαδόκολλα   με  λίγη απόσταση  μεταξύ  τους  .     
  • Αφού τελειώσουμε   με  ολη  την  ζύμη  μας  ..  τα  αλείφουμε  με   λίγο  γάλα   και λάδι ,και  τα  τριπάμε  με ένα καλαμάκι  για  σουβλάκια συμμετρικά
  • Τα αφήνουμε   να   φουσκώσουν  για  15  λεπτά  και  σε  προθερμασμένο  φούρνο   στους  200   βαθμούς  τα  ψήνουμε   για 15- 20  λεπτά  περίπου   ανάλογα  το  φούρνο  μας


  • Πάντα  φτιάχνω  διπλή αλλά  και  τριπλή  δόση ..και  μόλις  κρυώσουν  τα  φυλάω  σε σακουλάκια  τροφίμων  τρία  -τρία    και  τα φυλάω στην κατάψυξη  και  όταν τα  χρειάζομαστε   τα   βγάζω και έρχονται   σε  θερμοκρασία  δωματίου και τα  γεμίζω  με  ότι υλικά  μας  αρέσουν !

Καλη  επιτυχία    και  απολαύστε  τες  !!

  • Έχει  και συνέχεια .. σε λίγες  μέρες  και  μια ακόμα  συνταγή    για  τσαντάκια -σαντουιστακια ..αυτή την  φορά  με   άλλα  υλικά... πάντα  αγνά  και  σπιτικά για  να ξέρουμε   τι ταΐζουμε  στα  παιδάκια  μας  αλλά και για  μας  τους  μεγάλους .

Μέχρι  τότε  μπείτε  στην κουζίνα σας  και  μαγειρέψτε -παίξτε με  τα ζυμαράκια  μαζί με τα παιδάκια  σας !



ΚΟΤΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΑΛΑΝΙΑΡΑ ΚΟΤΑ



YΛΙΚΑ:
1 κιλό κοτόπουλο σε μερίδες
10 κούπες νερό
6 κ.σ.βούτυρο

1ματσάκι σέλινο
2 καρότα
1 κρεμμύδι
1 πατάτα
1/2 κούπα ρύζι καρολίνα (ή γλασέ)
1/2 κούπα χυμό λεμόνι
2 αυγά
αλάτι,πιπέρι,

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1.Πλένουμε καλά το κοτόπουλο και το βάζουμε να βράσει με το βούτυρο,το σέλινο,τα καρότα,την πατάτα και το κρεμμύδι (τα οποία χρησιμοποιούμε για άρωμα και γεύση).
2.Όταν έχει μαλακώσει καλά (θέλει γύρω στη μια ώρα),βγάζουμε το κοτόπουλο και τα λαχανικά και βάζουμε το ρύζι να βράσει (περίπου 20 λεπτά).
3.Όταν η σούπα είναι έτοιμη και πριν την κατεβάσουμε από τη φωτιά,χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ,προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και 3-4 κουταλιές από το ζουμί της σούπας.Αν θέλουμε   προσθέτουμε  και τα βρασμένα λαχανικά μας στη σούπα   μας ,γίνετε πιο νόστιμη
4.Προσθέτουμε το αυγολέμονο στη σούπα και ανακατεύουμε ζωηρά για να μην ψηθεί το αυγό και κολυμπάνε κομματάκια ομελέτας!Κατεβάζουμε αμέσως από τη φωτιά.
5.Σερβίρουμε τη σούπα με το κοτόπουλο (κομματάκια ή όπως μας αρέσει) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι στο πιάτο μας.

Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

ΕΛΙΟΨΩΜΟ ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ








ΥΛΙΚΑ:
1000-1250 γρ   αλεύρι για όλες τις χρήσεις   (ανάλογα το μέγεθος  του ποτηριού   που θα  χρησιμοποιήσετε)
1φακελάκι  μαγιά  ξερή  ή  25 γρ  νωπή  μαγιά
1 ποτήρι χλιαρό νερό
1 ποτήρι χλιαρό γάλα
70 ml  λάδι 
30γρ ταχίνι
2 κουταλάκια  κοφτά  αλάτι
2 κουταλίες της   σούπας  ζάχαρη
1 φλυτζάνι ελιές, μαύρες ή πράσινες, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένες
1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
σουσάμι για το τέλος
λίγο λάδι για να το λάδομα  των  φύλλων
 λίγο γάλα  για το τέλος

  Το δικό μου ποτήρι  είναι  250 ml

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Αφού  κοσκινίσουμε το αλεύρι το  βάζουμε  σε μπόλ μαζί με το αλάτι .Σε ένα  μπόλ διαλύουμε   την  μαγιά με  το χλιαρό  νερό  και την ζάχαρη . 
  • Προσθέτουμε  στο μπολ με  την μαγιά και το χλιαρό γάλα,το  ταχίνι και το λάδι και το γάλα, το αλεύρι  λίγο -λίγο και ανακατεύουμε και  στην συνέχεια ζυμώνουμε με τις  γριθίες  μας    Συνεχίζουμε  για 10-12 λεπτά, ώσπου να αποκτήσουμε  μια εύπλαστη και ελαστική ζύμη. Εγώ  τα  έβαλα όλα στον αρτοπαρασκευάστή .
  • Αφήνουμε  να  φουσκώσει για  1 ώρα  περίπου  σκεπασμένη   την  ζύμη  μακριά από  κρύα  ρεύματα .
  • Αφού  φουσκώσει  την  απλώνουμε  σε αλευρένο  πάγκο εργασίας   και την μοιράζω στα  2  κομμάταια  και  με τον  χοντρό πλάστη ανοίγουμε φυλλο 36χ36  εκατ  και  το  κόβω σε  6 λωρίδες  και  της   λαδώνω και της  μεταφέρω  την μια πάνω στην άλλη   αφού  της    πρώτα της  πασπαλίσω με   ελιές,και  με την ρίγανη .
  • Κόβω  σε 6  κομμάτια  και τα μεταφέρω  σε λαδωμένες ή   με λαδόκολλα  μακρόστενες φόρμες του κέικ.
  • Αφήνω  να φουσκώσουν  για κανα  40 λεπτο  και  τα  παιρνάω με  ένα πινέλο   με  γάλα  .
  • Πασπαλίζω   και τα δύο ψωμιά με σουσάμι και τα  ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο  για  20 λεπτά  στους  180  βαθμούς  , ανάλογα   το  φούρνο  μας .  Σκεπάζουμε  με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και συνεχίζω το ψήσιμο για 30΄ακόμη στους 140 βαθμούς.