Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΣΠΕΣΙΑΛ





ΥΛΙΚΑ :

4-5 μικρά κολοκυθάκια
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ή 1  ξερό   κρεμμύδι 
1-2   πατάτες  ανάλογα  το μέγεθος  τους
150  γρ φέτα  τριμμένη
1/4 ματσάκι άνηθο ή  μαιντανό 
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
2  μεγάλα αυγά
1 φλιτζάνι αλεύρι  ( 200 γρ )
λίγη  πάπρικα
1 φακελάκι   μπέικιν πάουντερ
καλαμποκέλαιο   για τηγάνισμα
τζατζικι  ή πατζαροσαλάτα   για  το  σερβίρισμα 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Καθαρίζουμε  τα κολοκυθάκια  και τα  πλένουμε  και τα τρίβουμε με  τον   τρίφτη και τα  βάζουμε  σε  μια  τρυπητή  κατσαρόλα  , προσθέτουμε το αλάτι και το αφήνουμε για 30 λεπτά, να αποβάλουν τα περίσεια  νερά Το ίδιο  κάνουμε  και με τις πατάτες  
 

  • Στη συνέχεια, τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε   τον  ψιλοκομμένο   άνηθο ή  μαιντανό  και το  κρεμμύδι τριμμένο , το κοσκινισμενο  αλεύρι, τα αυγά και το μπέικιν πάουντερ.  και   το  αλάτι και το  πιπέρι, και την πάπρικα .Το  μείγμα  μας  πρέπει  να είναι   ρευστό  .
  • Προθερμαίνουμετο λάδι και ρίχνουμε το μείγμα χρησιμοποιώντας μια κουταλιά της σούπας.  Τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν σε χαμηλή  φωτιά και  προσέχουμε  να  μην τους  κάψουμε  και  μείνουν  από μέσα  άψητοι  και από τις δύο πλευρές και το βάζουμε σε ένα πιάτο με μια στρώση από χαρτί κουζίνας  και να απομακρυνθεί το περίσσειο   λάδι .
  •  Σερβίρουμε  με  τζατζίκι  ή παντζαροσαλατα  
Καλή Όρεξη!







Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

ΜΠΡΑΟΥΝΙΣ ΜΕ ΜΕΡΕΝΤΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΚΑ Ferrero Rocher

Ένα φανταστικό  και πολύ νοστιμο     σοκολάτενιο  γλυκό,  στο εσωτερικό είναι ζουμερό και μαλακό σαν brownie!
 Είναι γεμιστό με nutella, γκοφρέτες, φουντούκια, ενώ απέξω γαρνίρεται με σοκολατάκια ferrero rosher !
Μπορούμε   να   χρησιμποιηήσουμε   ferero rosher σπιτικά  δικά μας  και  θα  βρούμε  την συνταγή  εδώ όπως έκανα  εγώ...






ΥΛΙΚΑ :
  • ⅔ φλιτζάνι βούτυρο 
  • ⅓ φλιτζανιού (60 γρ )σταγόνες σοκολάτας  κουβερτούρας
  • 1 φλιτζάνι καστανή  ζάχαρη
  • 2    μεγάλα αυγά
  • ⅔ φλιτζάνι αλεύρι όλες τις χρήσεις 
  • ¼ φλιτζάνι  κακάο σε σκόνη
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ¼ φλιτζάνι θρυμματισμένα φουντούκια
  •   50-60 γρ  γκοφρέτα  σοκολάτα ή  φουντούκι, ψιλοκομμένη 
  • ¼ φλιτζάνι ολόκληρα φουντούκια
  • ⅓ φλιτζανιού Nutella, λιωμένή

  ΓΙΑ  ΤΟ  ΤΕΛΟΣ  :

  • 2 κουταλιές της σούπας (επιπλέον) θρυμματισμένα φουντούκια
  • 6 Ferrero Rochers, κομμενα στην μέση  
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  1. Προθερμάνουμε  το φούρνο μας  στους 175βαθμούς 
  2. .Βουτηρώνουμε   με βούτυρο ή  λάδι, ένα  ταψί  22-24   όχι πιο  μεγάλο  ταψί  (εγω το έκανα  σε μεγαλήτερο  και έγινε  πολύ λεπτό )
  3.  Σε μιαμικρή  κατσαρολα, λιώνουμε το βούτυρο με τα 60γρ σοκολάτα. Μόλις λιώσει το μίγμα καλά και ενωθεί, το ρίχνουμε σε ένα μπωλ και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Δε θέλουμε να είναι καυτή η σοκολάτα.
  4. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε   με  σύρμα  ελαφρά μέχρι  να γίνει  αφράτο  και  κρεμώδης. Προσθέτουμε  τα αυγά - ένα κάθε φορά  και  χτύπάμε , μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  5. Προσθέτουμε  κοσκίνισμένο  αλεύρι, το   κακάο και το αλάτι, και ανακατευόυμε   με ένα ξύλινο κουτάλι μέχρι  να  απορροφυσει  ολο το αλευρι  το  μείγμα  μας όχι περισσότερο   .προσθέτουμε   και  τα θρυμματισμένα φουντούκια  και   ρίχνουμε ½ του ζύμη μπισκότων στο  βουτηρομένο μας  ταψάκι  
  6. Λιώνουμε  τη  Nutella στο φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα ή σε μπεν μαρί  πάνω από μια κατσαρόλα με βραστό νερό 
  7. Ρίχνουμε το Nutella πάνω από τη ζύμη  και την στρώνουμε  ομοιόμορφα μέχρι  τις άκρες.Από  πάνω  πασπαλίζουμε  τις γκοφρέτες και  τα  ολόκληρα φουντούκια πάνω από τη ζύμη.Τέλος  ρίχνουμε  και  την υπόλοιπη ζύμη μπισκότων, και  στρώνουμε    με με  μια  σπάτουλα    μέχρι  τις ακρες  .
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά (για  πιο υγρό )  ή , αφήνουμε το στο φούρνο για 10 λεπτά ακ'ομα  περισσότερο για  πιο  σφιχτό Αφήνουμε   να  ηρεμίσει   για περίπου 10 λεπτά.
  9.   Και  τέλος  γαρνίρουμε  με  τριμμένα  φουντουκια  και  μερικα    Ferrero Rochers  κομμένα  στην  μέση. 

Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑ ΜΟΥ





ΥΛΙΚΑ :
ΓΙΑ  ΤΟ ΦΥΛΛΟ 
:
  • 750 γραμμάρια αλεύρι
  • 6 κουταλιές της σούπας λάδι
  • 2 κουταλιες της σούπας ξύδι
  • χλιαρό νερό όσο πάρει
  • 1 κουταλάκι  του γλυκόυ  αλάτι
  • λίγη  ζάχαρη
  • νισεστέ  ανακατεμένο με αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων    
  •  για  το φύλλο  δέιτε  και  εδώ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ:
  • 500  γρ  σπανάκια
  • ένα μεγάλο   ματσάκι     τσουκνίδα  
  • ενα  ματσάκι  μυρώνια
  • ενα ματσάκι  καυκαλιθρες .
  • ενα  ματσάκι  λάπατα 
  • 2 πράσα  και  λίγο άνιθο  (προαιρετικά )
  • ½ κιλό τυρί φέτα
  • 2-3 αυγά
  •  λάδι (για την  γέμιση και για να  ραντίζουμε τα φύλλα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  •  Βάζουμε όλα τα υλικά για το φύλλο σε μία λεκάνη και το ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μπάλα.Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 12 μπαλάκια
    Τα σκεπάζουμε με μία πετσέτα και μετά με ένα ταψάκι και το αφήνουμε για 2 ώρες τουλάχιστον {μερικές φορές το ζυμάρι το κάνω από το βράδυ και το βαζω στο ψυγειο }
  •  Κόβουμε τα σπανάκια και τα  άλλα  χόρτα ,τα πλένουμε και αφού στραγγίσουν τα αλατίζουμε. Τα αφήνουμε με το αλάτι για 1 ώρα τουλάχιστον και μετά παίρνουμε λίγα λίγα τα σπανάκια και την  τσουκνίδα  με τα χέρια μας και τα στύβουμε για να φύγουν τα υγρά που έχουν.
  • Τα βάζουμε σε μια λεκάνη και προσθέτουμε το τυρί τα αυγά και το λάδι.

  •  Ανοίγουμε όλα τα φύλλα με νισεστέ ανακατεμένο  με  αλεύρι
    Βάζουμε τα πρώτα 3  στο ταψί  ραντίζουμε   με λάδι το  καθε   φύλλο  .Προσθέτουμε το 1/3 της γέμισης. Βάζουμε άλλα 3 φύλλα πάνω από την γέμιση και ραντίζουμε   με λάδι το καθε  φύλλο. Βάζουμε 1/3 της γέμισης. Προσθέτουμε άλλα 3 φύλλα και  ραντίζουμε   με λάδι το  καθε  φύλλο.  Προσθέτουμε και την υπόλοιπη γέμιση Και τέλος βάζουμε και τα 3 τελευταία και  ραντίζουμε  το κάθε  φύλλο .
  •  Χαράζουμε την πίτα με το μαχαίρι και την περιχύνουμε την πίτα, λίγο νερό  και λίγο λάδι.
  •  Ψήνουμε σε  προθερμασμένο  φούρνο    για 1 ώρα στους  200για  μιση  ώρα και μετά  κατεβάζουμε  στους  180 βαθμούς    να  πάρει  ένα  ωραίο  χρώμα 

  ΚΑΛΗ  ΣΑΣ  ΟΡΕΞΗ












































Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

ΣΑΛΤΣΑ ΜΗΛΟΥ

 ΥΛΙΚΑ :

  • 4 μήλα  μεγάλα   κόκκινα  ή πράσινα 
  • 1/4 φλιτζάνι φρέσκο ​​χυμό λεμονιού    (1 λεμόνι  και  1 πορτοκάλι  )
  • 3 κουταλιές της σούπας καστανή  ζάχαρη (προαιρετικά αν  δεν την  θέλετε  γλυκειά )
  • λίγη κανέλα  για περισσότερο  άρωμα  
  • μια  βανίλια


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  1. Καθαρίζουμε  τα  μήλα  από την φλούδα  τους  και  τα  κουκούτσια  και τα  κόβουμε  σε  φέτες.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνουμε τα μήλα, το χυμό λεμονιού, και 1 και  1/2 φλιτζάνια νερό να βράζουμε σε δυνατή. Χαμηλώνουμε  τη φωτιά και σιγοβράζουμε  μέχρι τα μήλα  να  μαλακώσουν περίπου  25-30 λεπτά.
  3. Λιώνουμε με ένα πολτοποιητή πατάτας μέχρι να  μείνουν  μικρά-μικρά   κομμάτια  .Προσθέτουμε  την βανίλια   και τη ζάχαρη  σε  αυτό  το  σημείο  αν  την θέλουμε .
  4. Αφήνουμε  την σάλτσα   να κρυώσει ελαφρά  , στη συνέχεια, μεταφέρουμε τον  πολτό  μήλου σε γυάλινα   δοχεία  που έχουμε  αποστειρώσει πιο πρίν  και  την διατηρούμε  σε  δροσερό  μέρος  .. στο ψυγείο .
    Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

ΠΑΞΙΜΑΔΑΚΙΑ-COOKIES ME ΣΟΚΟΛΑΤΑ


 


ΥΛΙΚΑ :
  • ¼ κούπας βούτυρο   σε  θερμοκρασία  δωματίου (60-70 γρ)
  • 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα μήλου
  • 1/2 φλιτζάνι καστανή  ζάχαρη οχι γεμάτη   (80  γρ)
  • 1/2 φλιτζάνι   ζάχαρη  όχι  γεμάτη   (80  γρ )
  • 2 βανίλιες  
  • 1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1  ½ κούπες αλεύρι ίσως  και μια  δυο κουταλίες  ακόμα  παραπάνω   
  •   ½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1  κουταλάκι   μπέικιν   πάουντερ 
  • ¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ½ φλιτζάνι σταγόνες   σοκολάτας
  •  
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  1. Προθερμάνουμε το φούρνο στους 190  βαθμούς  .Και  βάζουμε    χαρτί ψησίματος  σε  ένα  ταψί    ορθογώνιο  
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε  το βούτυρο, τη σάλτσα μήλου, τη ζάχαρη και τη βανίλια και ανακατεύουμε μέχρι ελαφριά και κρεμώδης. Προσθέτουμε  το αυγό και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να ενωθούν.
  3. Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε  μαζί το αλεύρι, και  το  μπέικιν  πάουντερ ,τη σόδα και το αλάτι. Κοσκινίζουμε στο μπόλ   με το  βούτηρο  και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά.  
  4. Ρίχνουμε   το  μείγμα  στο  ταψί  με  την λαδόκολλα  και με   μια  σπάτουλα - κουτάλι    στρώνουμε  σε  πάχος  το  μείγμα με  πάχος  1  εκατ   και πασπαλίζουμε με κομματάκια σοκολάτας, και   πιέζουμε  ελαφρά τις  σταγόνες  με  την σπάτουλα  στη ζύμη μπισκότων. 

  1. Ψήνουμε   για 10-15 λεπτά, ή μέχρι ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα στην κορυφή και τα άκρα είναι ένα ωραίο καφέ χρώμα. Θα είναι μαλακά όταν τα   βγαλετε   έξω, αλλά θα σταθεροποιήθουν καθώς  θα   κρυώνουν. Αφήνουμε  να  ηρεμήσουν  και  να κρυωσουν  για περίπου 10  λεπτά. Μόλις κρυώσουν, τα cookies τα  κόβουμε  σε φέτες  σε 1 εκατ  ?    τα αφαιρούμε   απαλά τα με μια σπάτουλα και τοποθετούμε  πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει τελείως.
Εδώ   τα   άφησα   άλλα  5 λεπτά  ακόμα  να  ψηθούν και  έγιναν   πιο  τραγανά . 

  Και  εδώ    τα  έψησα   πιο λίγο   και είναι  μαλακά  και αφράτα . 

  • ΣΑΛΤΣΑ  ΜΉΛΟΥ :


  • 4 μήλα  κόκκινα  ή πρασίνα 
  • 1/4 φλιτζάνι φρέσκο ​​χυμό λεμονιού (από 2 λεμόνια)ή   (1 λεμόνι  και  1 πορτοκάλι  )
  • 3 κουταλιές της σούπας σκούρο καφέ ζάχαρη (προαιρετικά)
  • λίγη κανέλα  για περισσότερο  άρωμα  

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

  1. Καθαρίζουμε  τα  μήλα  από την φλούδα  τους  και  τα  κουκούτσια  και τα  κόβουμε  σε  φέτες.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνουμε τα μήλα, το χυμό λεμονιού, και 1 1/2 φλιτζάνια νερό να βράζουμε σε δυνατή. Χαμηλώνουμε  τη φωτιά και σιγοβράζουμε  μέχρι τα μήλα  να  μαλακώσουν περίπου  25-30 λεπτά.
  3. Λιώνουμε με ένα πολτοποιητή πατάτας μέχρι να  μείνουν με μικρά-μικρά   κομμάτια .Προσθέτουμε   τη ζάχαρη σε  αυτό  το  σημείο  αν  την θέλουμε .
  4. Αφήνουμε  την να κρυώσει ελαφρά  , στη συνέχεια, μεταφέρουμε τον  πολτό  μήλου σε γυάλινα   δοχεία  που έχουμε  αποστειρώσει πιο πρίν  και  την διατηρούμε  σε  δροσερό  μέρος  .. στο ψυγειο .

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΗΛΙΟΣΠΟΡΟΥΣ


 
 



ΥΛΙΚΑ:
300 -350 γρ αλεύρι ΤΥΠΟΥ Μ
320 γρ. Αλεύρι ολικής άλεσης
150ml ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο για  πιο  ελαφρά. ('εγω έβαλα  μισό  και μισό )
150 ml λευκό ξηρό κρασί
50  ml νερό 
30 γρ. μαύρη ζάχαρη
3 κουταλιές σούπας μέλι
10 γρ αλάτι
30 ml κονιάκ
15 γρ. baking powder
200 γρ. ηλιόσποροι ή σουσάμι
ΕΓΩ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΕΒΑΛΑ ΣΟΥΣΑΜΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΗΛΙΟΣΠΟΡΟ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  •  Ανακατεύουμε όλα τα υγρά υλικά να ομογενοποιηθούν.
  • Αναμιγνύουμε τα αλεύρια και το baking μαζί με τη μαύρη ζάχαρη και το αλάτι.
  •  Στη συνέχεια ρίχνουμε τα υγρά υλικά στα στεγνά και ζυμώνουμε ώστε να γίνει μία μαλακιά και εύπλαστη ζύμη. Δυο λεπτά πριν τελειώσει το ζύμωμα προσθέτουμε τους ηλιόσπορους.Εγώ τα έβαλα στον αρτοπαρασκευαστή.Αφήνουμε  λίγο  να  ξεκουραστεί  η ζύμη μας για 30 λεπτά. 
  • Μετά μοιράζουμε σε κομμάτια την ζύμη μας σε 35-40 γρ το καθένα  φτιάχνουμε με τη ζύμη μπαστουνάκια και με ένα  πινέλο τα βουρτσίζουμε με λίγο νεράκι ή κρασάκι (εγώ τα βουτούσα μέσα στο νερό)και τα βουταμε μέσα στο μπολ  με τους  ηλιόσπορους  και το σουσάμι και τα τοποθετουμε σε ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στους 190-200 βαθμούς για 25-30 λεπτά ή ακολουθούμε το παρακάτω κολάζ φωτογραφιών και τα δίνουμε το σχήμα που βλέπουμε πιο κάτω  .
 

 
Είχα  τέτοιο ενθουσιασμό  για  την  υπέροχη  γεύση  τους  σαν μικρό  παιδάκι  , και  για  τα  νυχάκια  μου   που  σας   έβαλα    και αυτά  φωτογραφία...

 

 Και  καλή   μας όρεξη !
Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!