Μια υπέροχη ζύμη brioche που μοιάζει με ζύμη τσουρεκιού , μπορούμε να τις δώσουμε όποιο σχήμα θέλουμε και την γεμίσουμε με ότι θέλουμε , μερέντα, κρέμα σοκολάτας , σταγόνες σοκολάτας ,και ξηρούς καρπούς .Ιδανικό σνακ για το πρωινό των παιδιών στο σχολειο .
Η ΙΜΒΕΡΤΟΖΑΧΑΡΗ |
ΥΛΙΚΑ :
- 550-580γρ αλέυρι δυνατό για τσουρέκια (ίσως να προσθέσουμε και ακόμα 50 γρ αλεύρι ανάλογα το μέγεθος που θα έχουν τα αυγά μας πιο κάτω )
- 2 αυγά μεγάλα
- 100-110 γρ ζάχαρη (αν θέλετε πιο γλυκά προσθέστε ακόμα 30 γρ ζάχαρη)
- 160 ml γάλα χλιαρό
- 50 γρ βούτηρο
- 2 φακελάκια μαγιά ξερή των 7-9 γρ ή 45 γρ νωπή μαγιά
- 1βανίλια -ζάχαρη με άρωμα λεμόνι
- 50 ml λάδι
- 50 γρ ιμβερτοζάχαρη
- μια πρέζα αλάτι
- ψιλοκομμένα φουντούκια
- Nutella ή κρέμα σοκολάτας ή σταγόνες σοκολάτας
- 1 αυγό για το άλειμμα στο τέλος με 1-2 κουταλιές γάλα
- αμύγδαλα φυλέ
- και αν θέλετε βάζετε και λίγο κακουλέ για περισσότερο άρωμα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΙΜΒΕΡΤΟΖΑΧΑΡΗ : Την συνταγή την πήρα από τις φίλες Αλέκα και Μυρτώ, αγαπημένες φίλες στο facebook , από την σελίδα της Μυρτούς:
- 450 γρ ζαχαρη
- 360 γρ νερο
- 1 κουταλάκι του γλυκού λεμόνι ή 1/2 κουταλάκι του γλυκού κιτρικό οξύ (ξυνό)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά μας.Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας στο 2 για τις κουζίνες που είναι το μάτι από 1-3 και για τις κουζίνες από το 1-9 στο 6.Φέρνουμε το σιρόπι μας σε θέση βρασμού. Ανακατεύουμε μόνο μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη..μετά δεν ανακατεύουμε..πάλι
- Μόλις αρχίσει ο βρασμός, κατεβάζουμε στο 1 και αντίστοιχα στο 3. Αν έχουμε θερμόμετρο, στους 114 β. Κελσίου.
- Βράζουμε για 10 με 12 λεπτά. Καθ όλη τη διάρκεια του βρασμού, με ένα πινελάκι βουτηγμένο στο νερό ,καθαρίζουμε τα τοιχώματα του σκεύους από τους κόκκους ζάχαρης που σίγουρα έχουν κολλήσει.
- Αποθηκεύουμε σε γυάλινο βάζο που πιο πριν έχουμε αποστειρώσει και το φυλάσσουμε στο ψυγείο για 6 μήνες ως 1 χρόνο.
- Εαν δούμε σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα , ότι έχει πιάσει μούχλα..τότε έχει χαλάσει, το πετάμε και φτιάχνουμε άλλο.Το χρησιμοποιούμε σε τσουρέκια, ζύμες brioche, ψωμί ψωμάκια, κέικ ,παγωτά.Η αναλογία είναι 1 προς 3. Δηλαδή..όταν η συνταγή μας ζητάει 200 γρ ζάχαρη, βάζουμε 150 γρ και 50 ιμβερτοζάχαρη.
- Η ζάχαρη αυτή έχει την ιδιότητα, να δίνει στα γλυκά μας και στις ζύμες μας..ελαστικότητα στις ζύμες,υγρασία στα κέικ και στα παγωτά να μην κρυσταλλώνουν.
- Βάζουμε σε ένα μπολ το γάλα το οποίο έχουμε ζεστάνει ελαφρά με την μαγιά και μια κουταλιά από την ζάχαρη.
- Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε από πάνω 50 γρ από το αλεύρι μας και ανακατεύουμε ξανά και αφήνουμε για 30 λεπτά σκεπασμένο.
- Στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή ή σε μια λεκάνη προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς μας και μετά το βούτυρο λιωμένο,το λάδι και τα αυγά,τη βανίλια,το αλάτι και το αλεύρι λίγο-λίγο το ρίχνουμε και ζυμώνουμε για 15-20 μια μαλακιά ζύμη που ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου ή της λεκάνης ..αν το ζυμώσουμε στο χέρι .
- Αφήνουμε την ζύμη μας να φουσκώσει σκεπασμένη σε ζεστό φούρνο που έχουμε ανάψει από πριν στους 40-50 βαθμούς Κελσίου .
- Όταν φουσκώσει η ζύμη μας τη χωρίζουμε σε 6 κομμάτια τα ανοίγουμε σε φύλλο 30χ30 και βρέχουμε με τα υλικά τις αρεσκείας μας σοκολάτα ή μερεντα και ξηρούς καρπούς και τα τυλίγουμε σε ρολά και μετά τα τρία κομμάτια και τα πλέκουμε σε πλεξούδες και τα βάζουμε σε στενόμακρες φόρμες ή τις δίνουμε όποιο σχέδιο μας αρέσει εμάς .. όπως θα δείτε στις φωτογραφίες βήμα-βήμα τα σχέδια που έκανα εγώ .