Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

ΓΕΜΙΣΤΑ BRIOCHE ME ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Μια  υπέροχη   ζύμη  brioche που  μοιάζει με  ζύμη  τσουρεκιού , μπορούμε  να  τις  δώσουμε όποιο  σχήμα   θέλουμε  και  την  γεμίσουμε  με  ότι θέλουμε   , μερέντα, κρέμα  σοκολάτας , σταγόνες  σοκολάτας ,και ξηρούς  καρπούς .Ιδανικό  σνακ  για  το  πρωινό  των  παιδιών  στο  σχολειο .  






Η  ΙΜΒΕΡΤΟΖΑΧΑΡΗ 


ΥΛΙΚΑ :
  •  550-580γρ αλέυρι δυνατό  για  τσουρέκια  (ίσως  να  προσθέσουμε  και ακόμα  50 γρ αλεύρι ανάλογα το  μέγεθος  που  θα  έχουν  τα  αυγά  μας  πιο  κάτω )  
  • αυγά  μεγάλα      
  •  100-110 γρ ζάχαρη (αν  θέλετε  πιο  γλυκά  προσθέστε  ακόμα  30 γρ ζάχαρη)                    
  • 160 ml γάλα χλιαρό
  •  50 γρ  βούτηρο 
  • 2 φακελάκια μαγιά ξερή των 7-9 γρ  ή  45 γρ νωπή μαγιά 
  •  1βανίλια -ζάχαρη με  άρωμα λεμόνι                                                                                                                       
  • 50  ml λάδι     
  • 50 γρ  ιμβερτοζάχαρη                                                                                                                                                             
  • μια  πρέζα αλάτι   
  • ψιλοκομμένα φουντούκια 
  • Nutella ή κρέμα σοκολάτας  ή σταγόνες σοκολάτας 
  • 1 αυγό για το άλειμμα  στο  τέλος με  1-2 κουταλιές γάλα  
  • αμύγδαλα φυλέ
  • και αν θέλετε βάζετε  και  λίγο κακουλέ  για περισσότερο  άρωμα
  •  
       ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ  ΙΜΒΕΡΤΟΖΑΧΑΡΗ   : Την  συνταγή  την  πήρα από τις  φίλες Αλέκα  και Μυρτώ, αγαπημένες φίλες  στο  facebook , από  την σελίδα  της  Μυρτούς:
      • 450 γρ ζαχαρη
      • 360 γρ νερο
      • 1 κουταλάκι του γλυκού λεμόνι  ή  1/2 κουταλάκι του γλυκού κιτρικό οξύ (ξυνό)
      ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
      • Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά μας.Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας στο 2 για τις κουζίνες που είναι το μάτι από 1-3 και για τις κουζίνες από το 1-9 στο 6.Φέρνουμε το σιρόπι μας σε θέση βρασμού. Ανακατεύουμε μόνο μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη..μετά δεν ανακατεύουμε..πάλι
      • Μόλις αρχίσει ο βρασμός, κατεβάζουμε στο 1 και αντίστοιχα στο 3. Αν έχουμε θερμόμετρο, στους 114 β. Κελσίου.
      • Βράζουμε για 10 με 12 λεπτά. Καθ όλη τη διάρκεια του βρασμού, με ένα πινελάκι βουτηγμένο στο νερό ,καθαρίζουμε τα τοιχώματα του σκεύους από τους κόκκους ζάχαρης που σίγουρα έχουν κολλήσει. 
      • Αποθηκεύουμε σε γυάλινο βάζο  που πιο πριν  έχουμε  αποστειρώσει και το φυλάσσουμε στο ψυγείο για 6 μήνες ως 1 χρόνο. 
      •  Εαν δούμε σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα , ότι έχει πιάσει μούχλα..τότε έχει χαλάσει, το πετάμε και φτιάχνουμε άλλο.Το χρησιμοποιούμε σε τσουρέκια, ζύμες  brioche, ψωμί ψωμάκια, κέικ ,παγωτά.Η αναλογία είναι 1 προς 3. Δηλαδή..όταν η συνταγή μας ζητάει 200 γρ ζάχαρη, βάζουμε 150 γρ και 50 ιμβερτοζάχαρη.
      •   Η ζάχαρη αυτή έχει την ιδιότητα, να δίνει στα γλυκά μας και στις ζύμες μας..ελαστικότητα στις ζύμες,υγρασία στα κέικ και στα παγωτά να μην κρυσταλλώνουν.



      •  Βάζουμε σε ένα μπολ το γάλα  το οποίο έχουμε ζεστάνει ελαφρά με την μαγιά και μια  κουταλιά από την ζάχαρη.
      • Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε από πάνω 50 γρ από το αλεύρι μας και ανακατεύουμε ξανά και αφήνουμε για 30 λεπτά σκεπασμένο.
      • Στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή ή σε μια λεκάνη προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς μας και μετά το βούτυρο λιωμένο,το λάδι και τα αυγά,τη βανίλια,το αλάτι και το αλεύρι λίγο-λίγο το ρίχνουμε και ζυμώνουμε για 15-20 μια μαλακιά  ζύμη που ξεκολλάει από  τα  τοιχώματα του κάδου ή της λεκάνης ..αν το ζυμώσουμε στο χέρι  .
      • Αφήνουμε την ζύμη μας να φουσκώσει σκεπασμένη  σε ζεστό  φούρνο  που  έχουμε   ανάψει  από  πριν  στους  40-50  βαθμούς Κελσίου  .
      •  Όταν φουσκώσει η ζύμη  μας  τη   χωρίζουμε σε 6  κομμάτια τα  ανοίγουμε σε  φύλλο    30χ30 και βρέχουμε  με τα  υλικά  τις  αρεσκείας  μας  σοκολάτα  ή μερεντα  και  ξηρούς  καρπούς και τα  τυλίγουμε σε  ρολά  και  μετά τα τρία  κομμάτια  και τα  πλέκουμε σε πλεξούδες  και  τα βάζουμε  σε στενόμακρες  φόρμες  ή τις δίνουμε  όποιο  σχέδιο  μας  αρέσει εμάς .. όπως  θα  δείτε στις φωτογραφίες  βήμα-βήμα τα  σχέδια  που έκανα εγώ .

        • Αλείφουμε με αυγό και γάλα  και  τα  πασπαλίζουμε με  αμύγδαλα  φιλέ .
        Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180- 170 βαθμούς για 25 λεπτά περίπου.




         

        Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

        ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΑΝ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ

        Οι τηγανητές πατάτες αρέσουν σε όλους  μας   , και  ακόμα  πιο  πολύ  στα κοριτσάκια μου,
        Αλλά  έχουν  πολλά  λιπαρά, και  πολλές  θερμίδες και πολλές οι τύψεις μετά.
         Έφτιαξα  λοπόν  πατάτες στο φούρνο σαν τηγανιτές  Στην όψη δεν καταλαβαίνει κανείς διαφορά. Είναι τραγανές από έξω και μαλακές από μέσα. Στη γεύση είναι πολύ ελαφριές, αφού έχουν λιγότερο λάδι, αλλά δε χρειάζονται καρυκεύματα. Στα κοριτσάκια  μου που είναι πολύ δύσκολα δεν κατάλαβαν ότι τις έψησα και δεν τις τηγάνισα και τους άρεσαν πολύ. Πάμε   λοιπόν να τις  φτιάξουμε

         
        ΥΛΙΚΑ :
        1 κιλό  πατάτες
        2-3   κουταλιές   ελαιόλαδο
        ρίγανη, ή   πάπρίκα  ... και  ακόμα  'οποιο  άλλο  μυρωδικό  σας   αρέσει .
        αλάτι
        Λίγη  φρυγανιά 
        ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
        •  Πλένω καλά ώστε να φύγουν τα χώματα. Έχοντας πλύνει πρώτα τα χώματα είναι πιο εύκολος ο καθαρισμός τους. Καθαρίζω τις πατάτες και τις κόβω σε λωρίδες. τις ξαναπλένω και τις βάζω σε μία κατσαρόλα   με βραστό νερό που έχω   ετοιμάσεοι  από  πιο  πρίν . Το νερό πρέπει οπωσδήποτε να σκεπάζει τις πατάτες. Αφήνω τις πατάτες να μουλιάσουν στο νερό για -20-30 λεπτά περίπου.
        • Μόλις περάσουν τα   20 - 30 λεπτά, προθερμαίνω το φούρνο στους 200- 220 βαθμούς στον αέρα. Στραγγίζω καλά τις πατάτες και τις ξαναρίχνω σε  ένα  μπόλ    Υποτίθεται ότι και τις πατάτες πρέπει να τις σκουπίσω, αλλά εγώ δεν κάνω πάντα   . Ρίχνω στις πατάτες μία κουταλιά λάδι και ανακατεύω καλά να πάει το λάδι παντού. Ρίχνω το αλάτι και  μυρωδικά  και ανακατεύω ξανά. Παίρνω ένα μεγάλο ταψί  και καλύπτω την επιφάνειά του με  μια  λαδόκολλα , και ρίχνω  και  λίγο   φρυγανιά .  
        •  Απλώνω τις πατάτες στο  ταψί  πάνω στη  λαδόκολλα φροντίζοντας όσο είναι δυνατό να μην καλύπτονται από άλλες πατάτες. Με ένα πινέλο αλείφω τις πατάτες με περισσότερο λάδι ακόμα   μια  -δύο   κουταλιές  είναι αρκετο,  και  λίγο  φρυγανιά
        • Βάζω το  ταψί   στο φούρνο. Στα δέκα λεπτά το βγάζω και το ξαναβάζω ανάποδα η πλευρά που ήταν μπροστά να πάει πίσω. Αφήνω το  για δέκα ακόμη λεπτά. 
        • Στη συνέχεια βγάζω ξανά το ΤΑΨΊ  και με μία σπάτουλα γυρίζω τις πατάτες από την άλλη πλευρά (το πάνω κάτω).  Ξαναβάζω το ταψί στο φούρνο. Στο δεκάλεπτο σβήνω το φούρνο και γυρνάω τη λαμαρίνα ξανά το μπρος να πάει πίσω. Αφήνω το  ταψί  στο σβηστό αλλά ακόμα ζεστό φούρνο μέχρι να χρειαστεί να τις σερβίρω, και τουλάχιστον για ένα δεκάλεπτο. Είναι έτοιμες.

        Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

        ΓΛΥΚΟ ΣΤΑΦΥΛΙ

        Φτιάξτε σε χρόνο ρεκόρ τραγανό γλυκό σταφύλι και απολαύστε το με το απογευματινό καφεδάκι και ένα ποτήρι κρύο νεράκι,   ή   με στραγγιστό γιαούρτι για  τις  απογευματινές μας  λυγούρες. ...Είναι  η εποχή  του και θα  το  βρούμε  άφθονο στις  λάικές  και στα  μανάβικα .  Πάμε  να  το  φτίαξουμε  μαζί ...




         ΥΛΙΚΑ:
        2 κιλά σταφύλια  ασπρα  ή μαύρα  σταφίδα   ..
        1  - 1 /12   κιλό ζάχαρη ανάλογα  πόσο  γλυκά  είναι  τα σταφύλια μας .
        1 φλυτζάνι   νερό
         χυμός από 1 λεμόνι
        1-2  βανίλιες
         αμύγδαλα  ασπρισμένα και     ανοιγμένα  στή μέση  
        και  φύλλα  αρμπαρόριζας
         ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

        • Πλένουμε   καλά τα σταφύλια ,ξεχωρίζουμε απαλά τις ρόγες από τα κοτσανάκια, οι ρόγες πρέπει να είναι γερές χωρίς χτυπήματα και σκασίματα., και τις ζυγίζουμε να μας δώσουν καθαρό βάρος 2 κιλά.   Τις ξανά πλένουμε καλά και τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι,και τις  αφήνουμε  να στεγνώσουν. 
        • Βάζουμε  της ρόγες σταφυλιού  μαζί με τη ζάχαρη και  το νερό σε μια κατσαρόλα και αφήνουμε  να βράσουν  Μόλις αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά (για παράδειγμα από το 9 χαμηλώνουμε στο 7) και αφήνουμε το γλυκό   να βράσει για 5-10 λεπτά    Δεν απομακρυνόμαστε από την κατσαρόλα, και κατά διαστήματα ξαφρίζουμε.
        • Κατεβάζουμε   την κατσαρόλα από τη φωτιά, σκεπάζουμε   με μια υφασμάτινη πετσέτα και αφήνουμε  έτσι για 24 ώρες .
        • Την επόμενη μέρα ξαναβάζουμε  την κατσαρόλα να βράσει σε   μέτρια    φωτιά, μέχρι να "δέσει" το σιρόπι  περίπου 15 λεπτά… όταν δούμε μεγάλες φουσκάλες να σχηματίζονται καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμο. Αν μας φαίνεται πολύ υδαρό…όταν κρυώσει θα σφίξει!. Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε  το λεμόνι, τη βανίλια και τα αμύγδαλα.
        •  Όταν δέσει το σιρόπι, απομακρύνουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, και κάνουμε το  εξής  κόλπο, δηλαδή αρχίζουμε να κουνάμε την κατσαρόλα   κυκλικά  , ώστε να εισχωρήσει το σιρόπι μέσα στις ρόγες  και  να φουσκώσουν 
          • Αφήνουμε  το γλυκό να κρυώσει καλά και το βάζουμε    σε γυάλινα βάζα αποστειρωμένα.
          Πηγή   



           


          Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

          ΚΕΜΠΑΠ ΠΡΟΒΕΙΟ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ



          Κεμπάπ πρόβειο γάστρας συνταγή από τη Λάρισα
           

          ΥΛΙΚΑ:
          • 2 κιλά πρόβειο κρέας (μπούτι -χεράκι από το εμπρός μέρος του ζώου κατά προτίμηση)
          • 2 μεγάλα κρεμμύδια
          • 2 κόκκινες πιπεριές
          • 3 ντομάτες
          • 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
          • αλάτι - πιπέρι μαύρο και
          • 1 κρασοπότηρο νερό
          • πιπερι κόκκινο,ριγανι,θρούμπι , ματζουράνα, μοσχοπίπερο
          • 2 σκελίδες σκόρδο
          ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
          1. Το κρέας πρέπει να είναι κομμένο σε πριόνι, ώστε να μην έχει τριμμένα κόκαλα και το πλένουμε καλά .
          2. Σε ένα μπόλ ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και σε πιο μεγάλα κομμάτια τις πιπεριές και τις ντομάτες και το σκόρδο σε φέτες , μετά το κρέας το πασπαλίζουμε με το κρεμμύδι, τις πιπεριές και την ντομάτα, το σκόρδο , το αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε ολα τα άλλα αρώματα και το αφήνουμε σκεπασμένο ένα βράδυ , μέσα στο ψυγείο.
          3. Την επομένη βάζουμε το κρέας στη γάστρα προσθέτοντας το λάδι και ένα κρασοπότηρο νερό και μετά στο φούρνο .To βάζουμε σε προθερμαρμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς , το ψήνουμε 3 έως 4 ώρες ανάλογα με το κρέας, δοκιμάζοντας με το πιρούνι τα ψαχνά μέρη.
          4. Μπορούμε να το ψήσουμε και στα κάρβουνα στην σούβλα η στη γαστρα ... 
          Την συνταγή την βρήκα απο έναν σεφ Κώστα Περήφανο . Αγόρασα ένα σακουλάκι "ΜΟΣΧΟΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΒΕΙΟ ΚΕΜΠΑΠ" Σούβλας,γάστρας, η παίδακια Από τον Σεφ Κώστα Περήφανο. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ "ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΚΟΥΤΑΛΙ"





          Τσουρέκι - Braid κέικ με κρέμα και σοκολάτα

          Eδώ το  έκανα   Χριστούγεννα  .. Βασιλόπιτα     τέλειο  για  δωράκι ..πάμε να το φτιάξουμε παρέα..









          Braid κέικ με κρέμα και σοκολάτα, μαλακή και αφράτη ζύμη τσουρεκιού με μια μαλακή και κρεμώδη γέμιση, μόνο το έχω ετοιμάσει από  το προηγούμενο βράδυ, ώστε να το  έχω  έτοιμο το πρωί  για  ένα  πλούσιο και υγιεινό πρωινό, για  μας τους μεγάλους  και  ειδικά για τα παιδιά μου Μπορεί άνετα  να  γίνει  και  μια  υπέροχη  βασιλόπιτα .

          ΥΛΙΚΑ:

            650 -700  γραμμάρια αλεύρι  ανάλογα  το αλεύρι  μας 
          1 φακελάκι   ξηρής μαγιάς  ή 25 γρ  νωπή  μαγιά
          100 γραμμάρια ζάχαρη
          2 αυγά  
          50 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
          300 ml γάλα
          1 πρέζα  αλάτι 
          ξύσμα από  1  πορτοκάλι 
          1βανίλια  με  άρωμα  λεμονιού 
          και  λίγο   κακουλέ και   μαχλέπι 

          ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:

          2 κρόκους αυγών (έβαλα   2 μικρούς κρόκους)
          80γραμμάρια αλεύρι  ή 
          4o γραμμαρια αλεύρι   και  40 γραμμάρια  κόρν   φλάουερ
          70 γραμμάρια ζάχαρη
          250 ml γάλα
          μια  σοκολάτας γάλακτος
          1  κρόκο  διαλύμενο  με λίγο γάλα 
          για  το τέλος  
           
          ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
          • Σε ένα μπολ βάλτε 3-4 κουταλιές  αλεύρι και το  ζεστό γάλα  και την μαγιά και διαλύστε τη. Σε  ένα μπολ κοσκινίστε το αλεύρι, και προσθέστε   την μαγιά ,προσθέστε το λιωμένο βούτυρο και αυγά χτυπημένα, τη ζάχαρη  και το αλάτι  και ζυμώνουμε ζωηρά μέχρι να έχουμε  μια   μαλακή και αφράτη  ζύμη που να μην κολλάει στα  χέρια μας .Αφήνουμε  την ζύμη  να φουσκώσει  για 2 ώρες σκεπασμένη  σε ζεστό  χώρο !!         (Αφήστε τη ζύμη τη διάρκεια της νύχτας καλυμένη  με  σελοφάν και με μια πετσέτα  και την βαζετε  στο ψυγείο .)


          • Φυσικά, το βράδυ αν θέλουμε   έτοιμάζουμε και  την κρέμα, χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το αλεύρι, ρίχνουμε όλα στην κατσαρόλα όπου θερμαίνεται το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να  πήξει  την αφήνουμε  να κρυώσει    και  την   αποθηκεύουμε  το στο ψυγείο μέχρι να όταν θα το χρησιμοποιήσουμε 

          • Το επόμενο πρωί, βγάζουμε την τη ζύμη  και την αφήνουμε  να έρθει σε θερμοκράσια  δωμάτιου  και αδειάζουμε   τη  σε μια   επιφάνεια εργασίας, χρησιμοποιώντας  λίγο αλεύρι ανοίγουμε  σε φύλλο 2-2,1/2  εκατ   και  με ένα μαχαίρι κόβουμε   πλευρικές λωρίδες, αφού πρωτα  στο  στο κέντρο της βάλουμε  την   κρέμα και σοκολάτα  σε κομμάτια, κλείνουμε   τις λωρίδες σταυρωτά με το άλλο. 
           
          • Βουρτσίζουμε    με τον  διαλυμένο με νερό η γάλα   κρόκο αυγού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20/25 λεπτά.
          και  καλη  σας   όρεξη  !!












          Ως την επόμενη  φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε  καλά .  

          Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

          ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΕ ΒΑΝΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ





          ΥΛΙΚΑ  
          2 κιλά βανίλιες ώριμες
          1500 -1.600 γρ. ζάχαρη
          χυμό από 1/2 λεμόνι
          χυμό από 1 πορτοκάλι
          1/2  μήλο   κόκκινο
          1  φύλλο αρμπαρόριζα (προαιρετικά) ή  μια  βανίλια 
          ΕΚΤΕΛΕΣΗ
          • Πλένουμε  τα φρούτα  μας , βράζουμε  μια  κατσαρόλα  νερό  και ρίχνουμε  μέσα τα  φρούτα μας , συνεχίζουμε να βράζουμε  το νερό  με τα φούτα μέσα για  3-4 λεπτά  , αυτά  θα αρχισουν  να  "ανοιγουν" και  έτσι  θα   μπορέσουμε  να  καθαρίσουμε   αλλά και θα  τα βοηθήσει  να μαλακώσουν λίγο αν είναι  πολύ άγρια  , όπως  ήταν τα  δικά  μου .
          • Αφαιρούμε το κουκούτσι και τα κόβουμε σε κομμάτια.Τα ψιλοκόβουμε  στο multi, οπότε η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη σε ακόμα λιγότερο χρόνο.Βάζουμε τα φρούτα στην κατσαρόλα, τα καλύπτουμε με τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού και το   κοόκκινο μήλο   και τα αφήνουμε για 4-6  ώρες.Μετά  βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να    αρχίσει   να  βράζει η μαρμελάδα  μας .
          • Εάν βάλουμε φύλλο  αρμπαρόριζα , στη φάση αυτή τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα,  δεν απομακρυνόμαστε από την κουζίνα γιατί η μαρμελάδα μπορεί να φουσκώσει και να χυθεί ή να κάνει αφρό που πρέπει να τον αφαιρέσουμε.
          • Μετράμε 10 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να  βραζει  και μετά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη μαρμελάδα να βράσει για 15-20 λεπτά, ή μέχρι να έχουμε  το επιθυμητό  δέσιμο 
          • Λίγο πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, αφήνουμε να πάρει μια βράση και αποσύρουμε   την κατσαρόλα από την  εστία της κουζίνας.
          • Αφαιρούμε το φύλλο της αρμπαρόριζα  και βάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια που τα κλείνουμε και τα αφήνουμε επάνω  ανάποδα  σε μια πετσέτα μέχρι να κρυώσουν.
          • TIPS
          *Δοκιμάζουμε το δέσιμο της μαρμελάδας ρίχνοντας λίγο σε ένα  παγωμένο   πιατάκι  που έχουμε  βαλει  για λίγη  ώρα στην κατάψυξη και  κάνουμε  ένα  "πέρασμα"  μεσα απο την  μαρμελάδα με το  κουτάλι μας    .
          Αν  αυτο  το "πέρασμα"   μείνει  καθαρό  τότε η μαρμελάδα είναι έτοιμη. 

          Δεν  δένουμε  πολύ την μαρμελάδα  γιατί όταν κρυώσει θα γίνει πολύ σφιχτή.
          Σ' αυτή την περίπτωση προσθέτουμε λίγο νεράκι ή λίγο χυμό πορτοκαλιού ,  και την αφήνουμε να πάρει μια βράση.







          Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

          ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ




          600  γρ  αλεύρι  για  τσουρέκια   
          50   ml   νερό χλιαρό
          150 γρ ζάχαρη
          μια πρέζα  αλάτι
          2     φακελάκια ξερή  μαγιά  ή   40   γρ   νωπή    μαγιά
          70  ml    λαδι  { 40 ml   λάδι    ελαιόλαδο  +  30 ml  καλαμποκέλαιο }
          200 ml χυμό  πορτοκάλι  φρέσκο
          βανίλια  με άρωμα  πορτοκάλι
          Ξύσμα   από  ένα  πορτοκάλι
          λαδάκι   για το άλειμμα   του  ταψιού
           4 γρ μαχλέπι και
          4  γρ  κακουλέ   
           ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΓΕΜΙΣΗ
          Σταφίδες  που έχουμε  μουλιάσει   με  νερό και λίγο  κονιάκ Ή   σοκολάτα  υγείας

          ΓΙΑ  ΤΟ  ΤΕΛΟΣ
          αμύγδαλα  φιλέ 
          και  νεράκι με λίγο  λαδάκι 

          ΓΙΑ  ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ 
          Ζαχαρωμένα   κεράσια

          ΕΚΤΕΛΕΣΗ

          • Στον  αρτοπαρασκευαστή    έβαλα  με την σειρά  τα  υλικά το  αλεύρι ,το  χυμό  πορτοκαλιού  , ξύσμα  πορτοκαλιού,  ,ζάχαρη , την μαγιά διαλυμένη   στο  χλιαρό  νερό ,  και  το αλάτι  και  προς  το  τέλος   το  λάδι  λίγο-  λίγο  και το  βάζουμε   στο  πρόγραμμα  για  ζύμες  και το αφήνουμε   για 1 και   μισή  ώρα .
          • Σκεπάζουμε  την ζύμη  και την αφήνουμε να φουσκώσει  για 1-2 ώρες σε ζεστό  μέρος .
          • Όταν είναι έτοιμη  η ζύμη μας  .. φουσκώσει ... την ανατρέξουμε σε αλευρωμένο  πάγκο   κουζίνας και την κόβουμε σε 16 κομμάτια  -μπαλίτσες ίσες  σε  βάρος ( περίπου 60  γρ )
          • Λαδώνουμε  λίγο την   φόρμα-δεντράκι   μας  και σχηματίζουμε  το δεντράκι  μας,  1  μπαλίτσα   στην  βάση  και μετά   5 μπαλίτσες  για την βάση και  προς τα πάνω  αφαιρώντας μια -μια μπαλίτσα ζύμης  δηλαδή θα  έχουμε   5-4-3-2-1.
          • Σκεπάζουμε   την ζύμη  με μεμβράνη  διάφανη και την  αφήνουμε  να φουσκώσει  σε ζεστό  φούρνο    50 βαθμών  για  1 ώρα 
          • Αλείφουμε  με  ένα  πινελάκι  λαδάκι  και  ΄λίγο  νεράκι    και μετά  ρίχνουμε   και σουσάμι Ή  αμυγδαλόψιχα   και  ψήνουμε   σε  προθερμασμένο  φούρνο  στους  180-200βαθμούς  για  20-30   λεπτά

            ΚΑΛΗ  ΕΠΙΤΥΧΙΑ
          ΚΑΛΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ  ΚΑΙ    ΚΑΛΗ  ΧΡΟΝΙΑ  ΣΕ  ΟΛΟΥΣ  










          Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

          NUTELLA ME ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΗΡΟ




          ΥΛΙΚΑ

          100 γρ φυστικοβούτυρο
          80 γρ ψιλοκομμένα αμύγδαλα και  καβουρδισμένα  να  ροδίσουν ελαφρώς

          100 γρ  Nutella
          40-50 γρ λιωμένο βούτυρο  
          80 γρ καρύδια ψιλοκομμένα  και καβουρδισμένα  να ροδίσουν ελαφρώς
           και λίγο γάλα για να  αραιώσουμε την  γέμιση λίγο .

          ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

          Τα ανακατεύουμε όλα  μαζί σε  ένα  μπολ όλα  τα υλικά  μαζί και τα αραιώνουμε με λίγο γάλα  .
          Μπορούμε να το β
          Αλείψουμε  στην φέτα  μας ή να το προσθέσουμε  σε διάφορες ζύμες, τσουρέκια, ζυμη brioche για γέμιση

          Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .  
            

          Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook   Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

          Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

          ΡΟΛΑ ΜΕ ΣΤΑΦΥΔΕΣ




          ΥΛΙΚΑ
          500 -550 γρ  αλεύρι  για  ΄ολες  της χρήσεις
          220 ml   χλιαρό γάλα
          2     αυγά
          75  γρ   ζάχαρη κρυσταλική
          1    πρέζα αλάτι
          50 γρ λιωμένο  βούτηρο   ή  μαργαρίνη 
          1 φακελάκι   ξερή  μαγιά
          1/4   κουτατιού  μαχλέπι  και κακουλέ     
          το ασπράδι  από το  αυγό   και 2 -3 γεμάτες  κουταλιές  σούπα  αλεύρι  ακόμα
          1 κρόκο  αυγού για το τέλος 
          50 γρ γάλα  η νερό για το τέλος

          ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡ0ΠΙ
          60 γρ ζάχαρη άχνη     ή    κρυσταλική  ζάχαρη
          χυμός  απο 3 πορτοκάλια
          1 σφηνάκι  κονιάκ   (προαιρετικά )ή άλλο  ποτό  της  αρεσκείας  σας

          ΓΕΜΙΣΗ
          25 γρ  λιωμένο  βούτηρο
          120 γρ   σταφίδες   ξανθιές
          25  γρ  καστανή  ζάχαρη  (Μπορείτε  να βάλετε  και  ζάχαρη  κατεργασμένη κρυσταλική  )
          ξηρούς καρπούς καρύδια   τριμένα (προαιρετικά )

          ΕΚΤΕΛΕΣΗ
          • Βάζουμε   της  σταφίδες  μας  σε ένα μπόλακι με νερό και  το κονιάκ  να  μουλιάσουν  για  45 λεπτά  ,και στην  συνέχεια  της βάζετε  να  στραγγιξουν και να φύγουν τα  υγρά   τους
          • Στίβουμε  τα δύο   πορτοκάλια , και το χυμό  τον  βάζουμε  σε μια  κατσαρόλα  μαζί με την ζάχαρη να βράσουν  και  να   δέσουν  να γίνουν  ένα  ωραίο  σιροπάκι 
          • Βάζουμε  όλα  τα  υλικά  στον αρτοπαρασκευαστή και τα  ζυμώνουμε   και τα  αφήνουμε  να  φουσκωσει η ζύμη  όση ώρα  διαρκεί  τομ πρόγραμμα    που επιλέξαμε  να το  ζυμώσει .περίπου  2  ώρες.
          • Αν το ζυμώσουμε στο χέρι , βάζουμε   το αλεύρι  κοσκινισμένο  σε ένα μπόλ , διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό γάλα  μας , προσθέτουμε  το λιωμένο  βούτυρο .  το  αυγό  μας    την  ζάχαρη ,  το  αλάτι  μας    και  ζυμώνουμε   για 10 λεπτά  ετσι ώστε  να έχουμε  μια ζύμη αφράτη   που να μην κολλάει στα χέρια μας  και το αφήνουμε να φουσκώσει   για  μια  με  1 και μισή  ώρα . 
          •   Αφού  η ζύμη  μας  φουσκώσει  την   αναποδογυρίζουμε  σε αλευρωμένο  πάγκο εργασίας και  ανοίγουμε  φύλλο   1-2  εκ  πάχος  και 35 χ 35  εκ  , βουτηρώνουνε  με  το λιωμένο μας βούτηρο  και σκορπίζουμε   την φουσκωμένη  σταφύδα μας  και πασπαλίζουμε  με την καστανή  ζάχαρη  ,και τους  ξηρούς  καρπούς αν  θέλουμε .






          •  Κλείνουμε    την ζύμη  κάνοντας  ένα  ρόλο  και  κόβουμε   σε 12  φέτες .


          • Τα  κομμένα  ρολά  τα  τοποθετούμε  σε ταψί με  λαδόκολλα  ένα δίπλα  στο άλλο  με την κομμένη  πλευρά  προς τα  πάνω  και  λίγη απόσταση δίπλα  τους , τα σκεπάζουμε   με λίγο  σελοφάν  και τα  αφήνουμε  να φουσκώσουν  1 ώρα .
          • Αφού  περάσει η 1 ώρα  και έχουν φουσκώσει  τα  αλείφουμε  με τον διαλυμένο  κρόκο  με το γάλα  , και σε προθερμασμένο φούρνο    ψήνουμε  για  20-25 λεπτά   να πάρουν ένα  ωραίο  χρώμα

          • Αφού  ψηθούν  και περάσουν  1-2  λεπτά   τα  περνάμε  με το σιροπάκι   που φτίαξαμε  και  τα   σερβίρουμε 
          ΚΑΛΗ  ΜΑΣ ΟΡΕΞΗ  !  ΟΤΙ  ΠΡΕΠΕΙ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΜΑΣ  ΚΑΦΕ  ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΜΑΣ .
          ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ      
           πηγή