Έχουμε γενέθλια και γιορτάζουμε σήμερα.Έκλεισε ένα χρόνο το μπλογκ μας και λεω μας ... γιατί
είναι και των κοριτσιών μου , αυτά με παρακίνησαν να το ονομάσω έτσι . Είπα να τους φτιάξω το κολατσιό τους για το σχολείο με ένα από τα πρώτα μου σχέδια με ζυμαράκι ..αγαπημένο και γιορτινό .
ΔΗΜΙΟΥΓΡΙΕΣ ΜΕ ΠΛΑΣΤΕΛΙΝΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΚΟΡΕΣ ΜΟΥ ΑΦΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ ΖΥΜΑΡΑΚΙ ΣΕΙΡΑ ΕΙΧΕ ΚΑΙ Η ΠΑΣΤΕΛΙΝΗ |
ΥΛΙΚΑ :
30 γρ νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά
550-650 γραμμάρια αλεύρι ίσως και λίγο παραπάνω ανάλογα με το αλεύρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
180 ml γάλα
3 αυγά και 1 ασπράδι
160 γραμμάρια ζάχαρη και
40 γρ ιμβερτοποιημένη ζάχαρη την οποία την πήρα από την φίλη στο fb Mamangelic Ganassouli Georgia εδώ
1 βανίλια - ζάχαρτη με άρωμα λεμόνι
Ξύσμα από 1/2 λεμόνι
Ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
4 γρ μαχλέπι
4 γρ κακουλέ
50 γρ βουτηρο πρόβειο
50 γρ βούτυρο αγελαδινό
Σταφύδες ή σταγόνες σοκολάτας για τα μάτια
Για το τέλος :
4-5 κουταλιές γάλα
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
Φυλέ αμύγδαλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
- Διαλύστε σε ένα μεγάλο μπόλ( προσοχή όχι μικρό, εμένα σήμερα μου φούσκωσε και αρχισε να χύνετε ) τη μαγιά, με 1-2 κουτάλια σούπας ζάχαρη σε 100 ml ζεστό γάλα, σκεπάζετε και αφήνετε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 10 -20 λεπτά. Σε χαμηλή φωτιά να λιώνετε το βούτυρο , αφήστε το να κρυώσει .Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι 2 φορες μαζί και το αλάτι . Χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη, προσθέστε σε αυτά το υπόλοιπο ζεστό γάλα.
- Ανακατεύψτε ζωηρά με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Στο μίγμα των αυγών και του γάλακτος , προσθέστε τη φουσκώμένη μαγιά και ανακατέψτε ξανά .
- Σιγά-σιγά ρίχνετε και το κοσκινισμένο αλεύρι.Προσθέστε το ξύσμα και τη βανίλια, και ζυμώστε για 15 λεπτά .Μόλις η ζύμη αρχίζει να διαχωρίζετε από τα τοιχώματα του δοχείου, ξεκινήστε να ρίχνετε το λιωμένο βούτηρο κουταλιά -κουταλιά και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί τελείως το βούτηρο , θα έχουτε μια μαλακιά και απαλή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια σας .
- Πλάθετε σε μπάλα, και την βάζετε σε λαδωμένο μπολ, σκεπάζετε με ένα πανί και το αφήνετεε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο - τουλάχιστον μια ώρα.
- Εγώ το ζύμωσα στον αρτοπαρασκευαστή και έβαλα τα υλικά με την σειρά που αναφέρω πίο πάνω και ανακατεύα με σύρμα απο σιλικόνη να μην γρατσουνίσω το κάδο .
- Για τα λαγουδάκια χωρίζεται την ζύμη σε τρία κομμάτια:
- μια μικρή μεγέθους 20 γρ για την ουρά του λαγουδιού
- μια μεσαίου μεγέθους 40 γρ γρ για το κεφάλι του
- ένα μεγάλο μεγέθους 75-80 γρ για το σώμα του
- Από το μεγαλύτερο κομμάτι της ζύμης πλάστε ένα μακρύ φυτίλι με μήκος 40-45 εκ. Τυλίξτε μέχρι τη σπείρα (σαλιγκάρι) και τοποθετήστε τα σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί . Το τέλος της ζύμης σαλιγκάρι θα είναι σαν ένα πόδι από το λαγουδάκι, έτσι πρέπει να είναι στην κορυφή, όπως φαίνεται στην εικόνα.
- Από το μεσαίο κομμάτι ζύμης που είναι για το κεφάλι σχηματίστε ένα οβάλ σχήμα και χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι χαράξτε μια τομή , αρχίζοντας από τη μέση και διαιρέστε τη ζύμη σε δύο μέρη . Αυτά είναι τα αυτιά του λαγουδιού μας , 'οπως φαίνετε στις φωτογραφίες
- Αφού σχηματίστε το κεφάλι τοποθετείστε το δίπλα στο σώμα.
- Από το μικρό κομμάτι ζύμης σχηματίστε μια μικρή μπαλίτσα και κολλήστε το στο σώμα για ουρά.
- Τέλος τοποθετίστε για μάτια σταφίδας ή σοκολάτα σταγόνες. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 20 λεπτά.
- Βουρτσίστε με το γάλα, πασπαλίστε με τη ζάχαρη και τα αμύγδαλα.
- Ψήστε για 20 -30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς
- Την ιδέα την πήρα από εδώ