Οι κούπες -μεζούρες που χρησιμοποιώ στις συνταγές μου |
4 και 1/2 φλιτζάνια περίπου αλεύρι για όλες της χρήσεις ίσως και λίγο περισσότερο (Δείτε παρακαλώ πιο κάτω σημειώσεις)
9 γρ ξερή μαγιά
1 φλιτζάνι νερό χλιαρό
1/2 κούπα γάλα χλιαρό
1 και 1/4 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
3/4 κούπας γιαούρτι χωρίς πέτσα
2 κουταλιές της σούπας λάδι
1 και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1 κουταλιά ξύδι ή χυμό λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Διαλύουμε την μαγιά στα 200 ml χλιαρό νερό, και την ζάχαρη και αφήνουμε 10 λεπτά να αφρίσει Σε ένα μεγάλο μπολ {εγώ το έβαλα στον αρτοπαρασκευαστή }ή ( ένα μπολ ηλεκτρικού μίξερ που είναι εξοπλισμένο με το γάντζο ζύμης), ανακατεύουμε την φουσκωμένη μαγιά,τη ζάχαρη, το λάδι, το γιαούρτι , το ξύδι .το αλάτι και ένα φλιτζάνι του αλεύρου μέχρι να ενωθούν καλά.
- Προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Θα τραβιέται μακριά από τις πλευρές του μπολ για να σχηματίσει μια μπάλα, αλλά εξακολουθεί να είναι ελαφρώς μαλακιά στην αφή της και κολλάει .Ζυμώνουμε τη ζύμη για 1-15 λεπτά μέχρι να είναι μαλακιά και λεία.
- Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς βουτηγμένο μπολ και καλύπτουμε με λιπαρή διαφανή μεμβράνη .να αυξηθεί μέχρι να διπλασιαστεί, περίπου μια ώρα περίπου.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε οκτώ ίσα κομμάτια 130 γρ. Καλύπτουμε με ένα πανί ή μεμβράνη και αφήνουμε τα κομμάτια ζύμης να ξεκουραστούν για 15-20 λεπτά (αυτό βοηθά στη χαλάρωση της γλουτένης έτσι ώστε να είναι ευκολότερο το άνοιγμα της σε πίτες,( εγώ ξεχάστηκα και τα αφήσω περισσότερο )και δεν είχα κανένα πρόβλημα,άνοιξαν ακόμα και με τα χέρια μου ..
- Ανοίγουμε ένα κομμάτι κάθε φορά, σε ένα ελαφρώς λιπαρό ή αλευρωμένο πάγκο, ανοίγουμε τη ζύμη πάχους περίπου 0,50 -1 εκατ σε ένα μεγάλο κύκλο, με διάμετρο περίπου 9-10 εκατ .Με ένα ξύλο από σουβλάκι αν θέλουμε τις κάνουμε πλέγμα-σχέδιο όπως φαίνεται στις φωτογραφίες παρακάτω και με ένα πινέλο τις βουρτσίζουμε με λίγο γάλα ή λάδι αραιωμένο με νεράκι και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για 10 λεπτά σκεπασμένες με μια μεμβράνη και με μια καθαρή πετσέτα
- Μεταφέρουμε τις πίτες σε μια λαδωμένη λαδόκολλα και αμέσως σε ένα ταψί και σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς ,βάζοντας το ταψί μας στο προτελευταίο ράφη-σχάρα ψήνουμε για 5 λεπτά.Θα δούμε τις πίτες μας να φουσκώνουν όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες Τις γυρίζουμε και ξανά βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν για άλλα 5-6 λεπτά να πάρουν το χρώμα που φαίνεται στις φωτογραφίες.Μην τις ψήσετε περισσότερο. θα χάσουν την ελαστικότητα τους και θα ξεραθούν .Μόλις τις βγάλουμε από το φούρνο τις βάζουμε σε ένα σακουλάκι και το κλείνουμε,αυτό θα βοηθήσει να κρατηθούν αφράτες και ελαστικές
- Τώρα που σας γράφω την συνταγή έχουν περάσει 3-4 ώρες από την ώρα που βγήκε και η τελευταία πίτα από το φούρνο, έχουν φαγωθεί και έχω κρατήσει μεταβίας μία πίτα σε μια σακούλα και περιμένω να δω πως θα είναι αύριο το πρωί μετά από, μερικές ώρες στο ψυγείο ... Αναμείνατε τα νέα μου ...
- Σας έχω νέα λοιπόν μετά από 24 ώρες αναμονής στο ψυγείο μέσα σε σακούλα η πίτα αφού την ζέστανα στην ψηστιέρα μας ,,έγινε τόσο αφράτη σαν να την έφτιαξα εκεινη την στιγμή ......
- Επίσης πρέπει να σας πω πως η γεύση τους δεν είναι ίδια με τις τηγανιτές , νόστιμες αλλά στο φούρνο .....
- Αν τις θέλουμε τηγανιτές ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία :Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με μια κουταλιά λάδι ή αν τις θέλουμε τις τηγανίζουμε χωρίς λάδι σε μέτρια φωτιά Όταν το τηγάνι είναι ζεστό, μαγειρεύουμε την πίτα για 2-3 λεπτά στην πρώτη πλευρά μέχρι να φουσκώσει και να φουσκώσει στο 5-6 αν το μάτι της κουζίνας σας έχει μέχρι 9 και στο 1και1/2 αν το μάτι της κουζίνα σας έχει μέχρι 3 και φυσικά θέλει την προσοχή σας στο τηγάνισμα να μην σας καούν και πάρουν πολύ σκούρο χρώμα οι πίτες σας. Αναποδογυρίστε το με ένα ζεύγος λαβίδων και μαγειρεύουμε τη δεύτερη πλευρά μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα σε 2-3 λεπτά το καθένα ανά πλευρά.
- Μεταφέρουμε την πίτα σε ένα πιάτο και καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Επαναλαμβάνουμε με την υπόλοιπη ζύμη στοιβάζοντας κάθε ζεστή πίτα πάνω από την άλλη και καλύπτοντας τες με την πετσέτα.
Η πίτα αφού μαγειρευτεί, μπορούμε αφού κρυώσει να καταψυχθεί σε ζίπ-λοκ σακουλάκια τροφίμων με εξαιρετικά αποτελέσματα και όταν τις χρειαζόμαστε της αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και τις ζεσταίνουμε σε τοστιέρα και τις απολαμβάνουμε .
Σερβίρεται καλύτερα την ημέρα που μαγειρεύετε,αλλά μπορεί να ζεσταθεί απαλά την επόμενη μέρα, εάν χρειαστεί.
Σημειώσεις:
- Oπως και με όλες τις ζύμες , ποτέ δεν χρησιμοποιώ από την αρχή όλο το ποσό του αλεύρου που ζητάει η συνταγή . (εκτός αν δίνετε το ακριβές βάρος και χρησιμοποιήσω την ζυγαριά της κουζίνας μου) αλλά και πάλι δεν θα το προσθέσω όλο από την αρχή αλλά θα το προσθέτω σε δόσεις ..
- Επειδή η υγρασία, η θερμοκρασία και πολλοί άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν πόσο αλεύρι χρειαζόμαστε στις ζύμες μας .
- Επίσης, εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε νωπή μαγιά αντί για στιγμιαία, αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει στο μείγμα ζάχαρης / νερού μέχρι να είναι αφρώδες το μείγμα
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές.