Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

ΕΛΙΟΨΩΜΑΚΙΑ



 Άλλη μια νηστίσιμη ζύμη με ελιές ..και αρώματα,δεντρολίβανου ή ρίγανης ..τραγανή κόρα και αφρατη μέση  .

ΥΛΙΚΑ :
200 γρ κίτρινο αλεύρι  
200 γρ αλεύρι μαλακό
600 αλεύρι για όλες της χρή;σεις
40 γρ ζάχαρη καστανή ή  κρυσταλική 
20 γρ αλάτι
30 γρ μαγιά νωπή ή 1φακέλάκι 9 γρ  ξερή μαγιά

500 ml νερό χλιαρό
50 ml ταχίνι
50 ml ελαιόλαδο
Σουσάμι

Λίγο ρίγανη η δεντρολίβανο 

Ελιές χωρίς κουκούτσι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : 

  • Σε ένα μπολ διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό και την ζάχαρη.Αφήνουμε  να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 20 λεπτά  περίπου.
  •  Προσθέτουμε το λάδι ,το ταχίνι το αλάτι και τα 3  είδη το αλεύρι και ζυμώνουμε πολύ καλά την ζύμη μας. Αφήνουμε σκεπασμένη για 30 λεπτά. 
  • Εγώ την ζύμωσα στον αρτοπαρασκευαστή και  εκεί την άφησα να  φουσκώσει.
  • Κόβουμε την ζύμη σε 2 ισόποσα κομμάτια ζύμης και ανοίγουμε φύλλο όπως φαίνεται στις φωτογραφίες ρίχνουμε τις ελιές και λίγο δεντρολίβανο η ρίγανη (εγώ έκανα 2 ρολά και έβαλα στο 1 ρίγανη και στο άλλο δεντρολιβανο και  τυλιγουμε ρόλο..και κόβουμε κομμάτια και τοποθετούμε  σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν και τα περναμε με λίγο νερό και λίγο λαδακι και πασπαλιζουμε με  σουσάμι
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά  περίπου σε προθερμασμένο φούρνο να πάρουν χρώμα   . 
  • Βάζουμε στο φούρνο ένα μικρό ταψάκι με  νερό κάτω από το ταψί μας , αυτό  θα βοηθήσει να  γίνουν τραγανά και μαλακά μαζί 


Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές


Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

ΚΕΙΚ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΜΕ ΑΝΘΡΑΚΟΥΧΟ ΝΕΡΟ

  



Είμαστε σε περίοδο νηστείας,τα  κορίτσια μου ήθελαν κείκ..όχι μόνο εκείνα αλλά και εμείς οι μεγάλοι.  ...φτιάξαμε πάλι ένα κείκ νηστίσιμο με ανθρακούχο νερό που είχα στο ντουλάπι και χυμό πορτοκάλι και  τριμμένα φουντούκια ..μπορούμε να βάλουμε και αμύγδαλα ότι μας αρέσει .Ένα κέικ εύκολο και γρήγορο που γίνετε μόνο με την βοήθεια ενός αυγουλοδάρτη  και μόνο ..

Φτιάξαμε στο παρελθόν κέικ με ανθρακούχο νερό ...Εύκολο κέικ με ανθρακούχο νερό Συνεχίζω να φτιάχνω κεικ ...τα αγαπάμε πολύ στην οικογένεια μας ....

 ...Εγκαινιάσαμε μια καινούργια φόρμα ...και ήταν μεγάλη για την δόση που ετοίμασα την επόμενη φορά θα το φτιάξω σε πιο μικρότερη φόρμα να γίνει πιο παχύ .. Το δοκίμασα και με χυμό μανταρίνια. Ήταν υπέροχο .  Φτιάξτε το με ότι έχετε ..στην κουζίνα σας από φρούτο .

ΥΛΙΚΑ:

420γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο (3 κούπες )

80 γρ λεπτοτριμμένο φουντούκι η αμύγδαλο 

250 ml  καλαμποκέλαιο (1 κούπα)

220_250  γρ ζάχαρη 1 κούπα και 1/4 κούπας )εμείς βάλαμε μόνο μια κούπα ζάχαρη *

250 ml Χυμό πορτοκαλιού φρέσκο ή μανταρινιού (1 κούπα )

100 ml ανθρακούχο νερό 

1 μπείκιν πάουντερ  (20 γρ )

1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα 

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι 🍊

2 βανίλιες_ζάχαρη με άρωμα κανέλας

80 γρ νιφάδες σοκολάτας κουβερτούρας ή τρούφα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


Η αμερικανική κούπα _μεζούρα που μετράω τα υλικά μου ..
1 κούπα υγρά =250ml
2 κούπα Αλευρά =140γρ 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Προθερμάνουμε το φούρνο στους 165-170 βαθμούς 
  • Βουτυρώνουμε με  λάδι την  φόρμα  του κέικ διαστάσεων  23_26 εκατ  διάμετρο όχι μεγαλύτερη και ύψος 8-10 εκατ και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με λίγο αλεύρι τη φόρμα του κέικ και αφαιρούμε το περιττό .
  • Χτυπάμε το λάδι και τη ζάχαρη σε ένα μπολ με ένα πιρούνι ή αυγουλοδάρτη για 4_5λεπτά μέχρι  να  γίνει ομοιόμορφο το μείγμα  μας (όχι περισσότερο).  
  • Προσθέτουμε στο λάδι και το χυμό πορτοκάλι και το ανθρακούχο νερό, ανακατεύουμε για να αναμειχθούν τα υλικά μας .Ανακατεύουμε το αλεύρι με την κανέλα,την σόδα , το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια και το ξύσμα 
  • Κοσκινίζουμε και ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας .
  • Προσθέτουμε στο μείγμα τον 1/2 του αλευριού με το μπέικιν πάουντερ Και προσθέτουμε και τις νυφάδες σοκολάτας ..Ανακατεύουμε με μια μαρίζ το μείγμα και προσθέτουμε και τα τριμμένα αμύγδαλα 
  • Και πάλι, προσθέτουμε το 1/2 του αλευριούΑνακατεύουμε το μείγμα  για  λίγο ελαφρά. 
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς μεσαία σχάρα  με αντιστάσεις  Ψήνουμε περίπου 50 λεπτά.. Ελέγχουμε με  το ... ξύλινο σουβλάκι ή μαχαίρι και  προσέχουμε...κάθε φούρνος ψήνει  με διαφορετικό τρόπο. 
  •  Περιμένουμε το ψημένο κέικ να κρυώσει για 15 λεπτά και αφαιρούμε από την φόρμα  γυρίζοντας το ανάποδα πάνω σε  μια  πιατέλα για κέικ .
  • Και πασπαλίζουμε το κέικ με ζάχαρη άχνη και αφήνουμε  να κρυώσει εντελώς
  • *Η ποσότητα ζάχαρης για μας είναι υπερβολική. Προσπαθώ να μειώνω τις ποσότητες στα γλυκά μας.  


Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

ΚΕΙΚ ΜΗΛΟ ΧΩΡΙΣ ΑΥΓΑ




Τα κεικ είναι τα αγαπημένα μας και αυτή την περίοδο της νηστείας με τον απογευματινό μας καφέ και τσάι, το απολαμβάνουμε μικροί και  μεγάλοι στην οικογένεια  μας.
 Τέλεια γεύση και μυρωδιά σαν  τα  ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΠΟΛΤΟ ΜΗΛΟΥ.
Φτιάξαμε πριν καιρό Μυρωδάτο κεικ με μήλο και καρύδια καιΚέικ μήλου με χυμό πορτοκάλι  και αυτή την φορά έφτιαξα το ίδιο κέικ μήλου αλλά χωρίς να προσθέσω τα 3 αυγά (3χ50 γρ το καθένα 150 γρ) και στην θέση τους πρόσθεσα 150 ml ακόμα χυμό πορτοκάλι 
Δοκιμάστε το έχει υπέροχη  γεύση...Πάμε  να το φτιάξουμε

 ΥΛΙΚΑ:

250_270γρ ζάχαρη ( 1 κούπα και 1/4 κούπα) εμείς το θέλουμε πιο άγλυκο 
450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (3 και 1/4 κούπα )
20 γρ. μπέικιν πάουντερ (1 φακελάκι )
1/4 κουταλάκι του κουταλιού αλάτι
180 ml. λάδι καλαμποκέλαιο (3/4 κούπα)
280  ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού (1κούπα 250 ml και 1/8 ή 2 κουταλιές  σούπας )
3 μέτρια μήλα τριμμένα στο μπλέντερ ή κόψτε το μικρά κομμάτια με το μαχαίρι ήμε τον τρίφτη ,με 1 κουταλιά σούπας λεμόνι για να μην μαυρίσουν 
1/2 φλιτζάνι καρύδια τριμμένα στο μπλέντερ ..
1 κουταλάκι του κουταλιού σόδα 
1 κουταλάκι ξύδι
Λίγο γαρύφαλο στην μύτη του κουταλιού του γλυκού 
1/2 κουταλάκι του κουταλιού κανέλα
1 βανίλια-ζάχαρη με άρωμα λεμόνι ή πορτοκάλι 


Η κούπα _μεζούρα που μετράω τα υλικά μου ..
1κουπα υγρά =250ml
2 κούπα Αλευρά =140γρ 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε  στο  μεγάλο τρίφτη ή στο μπλέντερ ,ή σε μικρά καρεδάκια ή όπως  σας  αρέσει. Μπορούμε  να τα ξεφλουδίσουμε και τα  ραντίσουμε  με  το χυμό λεμόνι να  μην μαυρίσουν όσο θα χτυπάμε τα υλικά μας .
  • Προθερμάνουμε το φούρνο στους 165-170 βαθμούς 
  • Βουτυρώνουμε με   λάδι την  φόρμα  του κέικ διαστάσεων  23 εκατ  διάμετρο και  ύψος 8-10 εκατ και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με λίγο αλεύρι τη φόρμα.του κέικ και αφαιρούμε το περιττό .
  • Χτυπάμε το λάδι  και τη ζάχαρη σε ένα μπολ με ένα πιρούνι  ή αυγουλοδάρτη  για 2-3  λεπτά μέχρι  να  γίνει ομοιόμορφο το μείγμα  μας (όχι περισσότερο).  
  • Προσθέτουμε στο λάδι και τον χυμό πορτοκάλι και ανακατεύουμε για να αναμειχθούν τα υλικά μας .Ανακατεύουμε το αλεύρι με την κανέλα,την σόδα , το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια και το ξίδι 
  • Κοσκινίζουμε  και  ανακατεύουμε καλά τα υλικά  μας .
  • Προσθέτουμε στο μείγμα  τον 1/2 του αλευριού με το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα.Ανακατεύουμε με μια μαρίζ το μείγμα και προσθέτουμε τα μισά από τα τριμμένα μήλα., και  τα  μισά καρύδια
  • Και πάλι, προσθέτουμε το 1/2 του αλευριού και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα  μήλα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα  τα καρύδια και το αλεύρι . Ανακατεύουμε το μείγμα  για  λίγο ελαφρά. 
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς μεσαία σχάρα  με αντιστάσεις  Ψήνουμε περίπου 50  λεπτά.. Ελέγχουμε  με  το ... ξύλινο σουβλάκι ή μαχαίρι και  προσέχουμε...κάθε φούρνος ψήνει  με διαφορετικό τρόπο. 
  • Προσοχή έχει περισσότερη υγρασία  λόγου του μήλου θέλει καλό ψήσιμο .
  •  Περιμένουμε το ψημένο κέικ να κρυώσει για 15 λεπτά και αφαιρούμε από την φόρμα  γυρίζοντας το ανάποδα πάνω σε  μια  πιατέλα για  κέικ .
  • Και πασπαλίζουμε το κέικ με ζάχαρη άχνη και αφήνουμε  να κρυώσει εντελώς






Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές





Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΜΕ ΚΡΑΣΙ


Ετοιμάσαμε τα αγαπημένα μας παξιμάδια που θα συνοδέψουν τον καφέ μας τώρα στην περίοδο της νηστείας.  Τα φτιάξαμε με ολοφρεσκο κρασάκι αυτή την φορά από την φετινή μας παραγωγή κρασιού ..πρόσθεσα λευκό ξηρό και ημίγλυκο κρασάκι ..μπορούμε να βάλουμε ακόμα και μαύρο ότι έχετε.  Την ιδέα την πήρα από τα Παξιμαδακια με μούστο μόνο που αντί για μούστο πρόσθεσα κρασί και λίγο τσίπουρο με γλυκάνισο για περισσότερο άρωμα 

Η μεζούρα κούπα που μετράω τα υλικά  μου  είναι  250 γρ
ΥΛΙΚΑ:
1 και  1/2 κούπες λάδι (μια καλαμποκέλαιο και μια λάδι για πιο ελαφρά  )
1 και 1/2  κούπα ζάχαρη
1 και  1/2 κούπα κρασί λευκό ξηρό ή και μαύρο η ροζέ 
 3/4 χυμό πορτοκάλι που εκεί θα διαλύσουμε την σόδα  
1 ποτήρι αμύγδαλα χοντροκομμένα και καβουρδισμένα ή κούπα αμύγδαλα χοντροκομμένα και καβουρδισμένα ελαφρά
1 κουταλάκι γλυκού σόδα
1/4 κουταλάκι αλάτι
2 βανίλιας 
2 κουταλίες της σούπας τσίπουρο με γλυκάνισο,(αν δεν έχετε προσθέστε λίγο στην μύτη του κουταλιου του γλυκού γλυκάνισο φουσκωμένο σε νερό )
1 φακελάκι baking powder
1 κουταλιά σούπας κοφτή κανέλα
1/2 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο
1  κιλό και 400 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου ανάλογα το αλεύρι μας 
1 κούπα σταφίδες
 σουσάμι για το τέλος

ΟΔΗΓΙΕΣ:
  • Βάζουμε σε ένα μπολ  το  κρασί  και προσθέτουμε τις  σταφίδες να φουσκώσουν για 30 λεπτά 
  • Προσθέτουμε σε μεγάλο μπολ την ζάχαρη το ελαιόλαδο ανακατεύουμε με το  σύρμα να  λιώσει η ζάχαρη,προσθέτουμε τον χυμό αφού διαλύσουμε μέσα την σόδα, το κρασί σε θερμοκρασία δωματίου ,την κανέλα,το γαρύφαλλο,τις βανίλιες ,τα καβουρδισμένα και χοντροκομμένα αμύγδαλα και τις σταφίδες ,ανακατεύουμε με το σύρμα.
  • Προσθέτουμε λίγο-λίγο το κοσκινισμένο αλεύρι που μέσα έχουμε  προσθέσει το baking powder και το αλάτι και ζυμώνουμε να γίνει απαλή ζύμη που δεν κολλάει.
  • Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί 1 ωρα σκεπασμένα με  μεμβράνη και πλάθουμε μικρά φραντζολάκια και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.Τα βρέχουμε  με λίγο νεράκι και ρίχνουμε το σουσάμι  μας Με μαχαίρι τα κόβουμε σε φετούλες σχεδόν μέχρι κάτω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμους 1/2 ώρα περίπου να ροδίσουν.Βγάζουμε το ταψί απο το φούρνο και αφού κρυώσουν  λίγο κόβουμε με μαχαίρι τις φετούλες και ξαναβάζομε στο ταψί όρθιες  ή πλάγια σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τα  βάζουμε  ξανά στο φούρνο στους 130 βαθμούς με αέρα για 40 λεπτά περίπου να γίνουν κριτσανιστά τα παξιμαδάκια μας ή 15-20 αν τα  θέλουμε πιο μαλακά ...!!Περιμένουμε να κρυώσουν και τα φυλάσσουμε σε κουτί μπισκότων. Αν δεν πάρουν υγρασία διατηρούνται πάνω από μήνα!
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές



Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ

 



Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας με πορτοκάλι και φουντουκια  φτιάξαμε πριν μέρες..για να γιορτάσουμε μια σημαντική επέτειο της οικογένεια μου .. 

Ένα κέικ νηστίσιμο,απλή συνταγή vegan με φτηνά υλικά ..μπορούμε να το φτιάξουμε και με νερό μονάχα και έτσι είναι πολύ νόστιμο... Γίνεται έτοιμο μέσα σε 45 λεπτά .Εγώ επειδή πάντα θέλω να πειράζω τις συνταγές και να τις φέρνω στα γευστικά μου γούστα πρόσθεσα και το χυμό  πορτοκαλιού και τα 100 γρ τριμμένα φουντούκια που είχα στο ντουλάπι μου . Ένα νηστίσιμο κέικ,η γεύση του θα σας ανταμείψει,η υφή του εξαιρετική και τα συστατικά του 100%vegan 

Σας έχω δωσει και άλλες συνταγές για σοκολατένια κέικ με αυγά και γάλα ..η κεφίρ και βούτυρο .

Σας υπόσχομαι ότι αν την δοκιμάσετε θα γλυκάνει τις ημέρες της νηστείας με πολύ ωραίο τρόπο ειδικά αν είστε λάτρεις της σοκολάτας όπως εμείς στην οικογένειά μου 

Το φτιάξαμε σε ένα πυρεξ γυάλινο τετράγωνο,ήθελα να μοιάζει με τούρτα ,εσείς φτιάξετε σε φόρμα του κεικ αλλά οχι την μεγάλη  

ΥΛΙΚΑ:

2 κούπες αλεύρι και 2 κουταλίες της σούπας ακόμα (300γρ)

1κούπα ζάχαρη(200γρ)

40γρ.κακάο

1 πρέζα αλάτι(2 γρ)

Ξύσμα από πορτοκάλι

1 φακελάκι μπέικιν παουντερ

1 κουταλάκι του γλυκού σόδα

1 κουταλιά της σούπας καλό ξύδι

1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα 

3/4 της κούπας καλαμποκέλαιο (160ml)

3/4 της κούπας νερό βρασμένο ζεστό (160ml)

3/4 της κούπας χυμό πορτοκάλι (160ml)

100γρ.φουντούκια χοντροκομμένα  ή ό,τι άλλο ξηρό καρπό της αρεσκείας μας .(το έχω κάνει και με καρύδια τριμμένα )

100 γρ σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρα( προαιρετικά)

Για το γλάσο:

200-250 γρ. κουβερτούρα

2 κουταλιές σούπας  καλαμποκέλαιο  

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ανάβουμε το φουρνο μας. Προθερμαίνουμε τους 180 βαθμούς και ζυγίζουμε τα υλικά  μας 

Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινιζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά του κέικ,κακάο μπεικιν παουντερ και την σόδα*,προσθέτουμε την ζάχαρη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Προσθέτουμε λίγο-λίγο το λάδι και ανακατέυου με τον αυγοδάρτη και συνεχίζουμε με το χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού και το ζεστο νερό και το ξύδι*,την βανίλια και το ξύσμα,την κανέλα.Προσθέτουμε και τα φουντούκια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με μια μαρίζ μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη υφή χωρίς στόλους όχι πολύ ίσα _ίσα να έχουμε λεία ζύμη.

Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα λαδωμένο ταψί με λιγο αλεύρι πασπαλισμένη ή με αντικολλητικό χαρτί, ή φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 180°C για 30_35 λεπτά,ελέγχουμε αν έχει ψηθεί στο εσωτερικό του με το τεστ της οδοντογλυφίδας αν βγει καθαρή είναι έτοιμο. Το δικό μου γυάλινο πυρέξ που χρησιμοποίησα είναι 24χ24 cm

Ξεφουρνίζουμε το κέικ και το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά 

 Ετοιμάζουμε το γλάσο: Λιώνουμε την κουβερτούρα στα μικροκύματα ή σε μπεν μαρί και ανακατεύουμε μέσα το λάδι. Ρίχνουμε το γλάσο πάνω από το κέικ και γαρνίρουμε με καραμέλες ή ξηρούς καρπούς  φουντούκια. 

Όταν σταθεροποιηθεί η σοκολάτα από πάνω, το κέικ είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

*Θέλουμε να αφρίσει μέσα στο μείγμα μας και να μας δώσει όλη την δύναμη της σοδας ..... πάντα πρέπει να έχουμε κάτι όξινο στα υλικα μας να κάνει αντίδραση .. και φυσικά να πάψει το κέικ μας να έχει την αίσθηση της σόδας .



Μείνετε συντονισμένοι.................
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά . 
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

BICOLOR ΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ



  • Αγαπώ να φτιάχνω ζυμαράκι σοκολατένιο, αλλά και στα κοριτσάκια μου να το απολαμβάνουν .
    Ολο το καλοκαίρι το έφτιαχνα και συνόδευε τον καφέ μας στην παραλία μετά το μπάνιο μας .
    Πάμε να την φτιάξουμε:



ΥΛΙΚΑ:
  • 500 γρ αλεύρι αλεύρι για  τσουρέκια  ίσως και 2-3 κουταλιές ακόμα ανάλογα το αλεύρι
  • 80_100 γρ ζάχαρη ή 4 κουταλιές σούπας  γεμάτες ζάχαρη 
  • 9 γρ αλάτι
  • 2 αυγά μεγάλα 
  • 1 ασπράδι  
  • 70 γρ βούτυρο
  • 200 ml ζεστό γάλα
  • 25 γρ μαγιά ή 7-9 γρ ξερή μαγιά 
  • 1 βανίλια-ζάχαρη με άρωμα πορτοκάλι 
  • ξύσμα από πορτοκάλι 
  • 2_3 κουταλιές κοφτές κακάο άγλυκο
  • 1 κρόκο με 2-3 κουταλιές γάλα για το τέλος  
  • 30 γρ βούτυρο παγωμένο  για το τέλος
  • 2_3 γρ κακουλέ 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη μαγιά με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και την διαλύουμε με ένα κουτάλι της σούπας χλιαρό γάλα  (προσέξτε να μην είναι καυτό γιατί θα καεί η μαγιά )
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του προσθέστε τη μαγιά, το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, τη ζάχαρη,τα 
  • αυγά ,το αλάτι και το ζεστό  γάλα σταδιακά. 
  • Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική και αφράτη , μοιράζουμε την ζύμη στην μέση και προσθέτουμε το κακάο και μια κουταλιά γάλα και ζυμώνουνε  μέχρι να ενσωματωθεί το κακάο στην ζύμη μας  που κολλάει  ελαφρά στα  χέρια μας αφήνουμε να διπλασιαστεί,για περίπου 90 λεπτά σε ένα μέρος μακριά από κρύα ρεύματα αέρα (ιδανικά σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά στους 40 ° και μετά το αφήνουμε μέσα στο ζεστό φούρνο. 
    • Εγώ τα έβαλα στον αρτοπαρασευαστή όπως πάντα
    •  Βάζουμε τις ζύμες μας άσπρη και σοκολατένια  σε πάγκο εργασίας ελαφρά αλευρωμένο,και΄με λίγο λαδάκι στα χέρια μας την χωρίζουμε σε μικρά κομμάτια των 15-20 γρ  βγαίνουν 28-30 τεμάχια και  τα ανοίγουμε σε μικρές πιτουλες 
    • Τις γεμίζουμε με μια κουταλιά παγωμένη μερέντα  και τα κλείνουμε σε μικρές μπάλιτσες όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες και τις τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για 30-45 λεπτά .
    • Αφού ξεκουραστούν με ένα πινέλο διαλύουμε και τον κρόκο με 2-3 κουταλιές της σούπας γάλα ή νερό και αλείφουμε με  ένα πινέλο 
      • Και ψήνουμε σε  προθερμασμένο φούρνο στους 170 ° C για 25-30 λεπτά.
    • Aφού ψηθούν  λιώνουμε 50 γρ  βούτυρο και  με  ένα  πινέλο  περνάμε  τις  μπουκίτσες  μας  με  λίγο  βούτυρο και στην συνέχεια πασπαλίζουμε  με  καστανή  ή άσπρη  ζάχαρη.                  




Μείνετε συντονισμένοι.................
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά . 
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές