Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

ΨΩΜΑΚΙΑ ΣΑΝ ΒΑΜΒΑΚΙ


Νηστεία όμως ...μου ζήτησαν πάλι να τους φτιάξω ψωμάκια για hot dog,η υπόλοιπη οικογένεια τα απόλαυσαν, εγώ έφαγα τα ψωμάκια αυτά που είναι σαν βαμβάκι απαλά και αφράτα με μέλι και ταχίνι. 



  • ΥΛΙΚΑ:
    • 500 γρ αλεύρι δυνατό για  ψωμί και για όλες τις χρήσεις  σε αναλογία 1:1 (δείτε πιο κάτω μερικές συμβουλές για την αναλογία των δύο αλεύρων 
    • 30 γρ ζάχαρη
    • 10 γρ μέλι ή 1 κουταλάκι του γλυκού  
    • 300 ml χλιαρό νερό  (1 κούπα και 1/4 χλιαρό νερό)
    • 20-25 γρ  μαγιά  νωπή ή 1 φακελάκι 7-9 γρ ξηρή μαγιά
    • 30 γρ βούτυρο ..(2κουταλιές βούτυρο μαλακό) αν θέλουμε να τα κάνουμε πιο vegan μπορούμε να βάλουμε μαργαρίνη .)
    •  1-1/4  κουταλάκι του γλυκού  αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Σε μια δοσομετρική κανάτα βάζουμε την 1 κούπα  χλιαρό νερό με 2 κουταλίες από το ζυγισμένο αλεύρι και την ζάχαρη .ανακατεύουμε και αφήνουμε σκεπασμένο να ενεργοποιηθεί η μαγιά μας για 5 λεπτά .
  • Λόγω έλλειψης χρόνου, έκανα τη ζύμη στον  αρτοπαρασκευστή  και αυτή τη φορά. Έβαλα στο  κάδο το υπόλοιπο νερό,το μέλι ,το κοσκινισμένο αλεύρι, την ενεργοποιημένη μαγιά στη συνέχεια το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου αρκετά μαλακό  και έβαλα τον αρτοπαρασκευστή σε  πρόγραμμα ζυμώματος  για  μια ώρα και 30 λεπτά και στο τέλος του προγράμματος πήρα μια πολύ αφράτη και μαλακιά και καλά φουσκωμένη ζύμη.
  • Αν το ζυμώσουμε με  τα χέρια  μας η διαδικασία είναι η ίδια που περιγράφω πιο πάνω παρα ζυμώνουμε για 5_10 λεπτά με τα χέρια μας 
  •  Αν χρειαστεί προσθέτουμε  μια  ή δύο κουταλιές αλεύρι ακόμα ..όχι περισσότερο θέλουμε μια ζύμη αρκετά μαλακια και απαλή και λεία  που κολλάει ελαφρά στα χέρια μας ..
  • Στη συνέχεια  μεταφέρουμε την ζύμη σε ένα λαδωμένο σκεύος .Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε  να φουσκώσει _ξεκουραστεί για 30-45 λεπτά, σε ζεστό μέρος  ή σε φούρνο  που τον  έχουμε ανάψει στους 40 -50  βαθμούς  για 15 λεπτά και τον έχουμε  σβήσει  ..
  • Στην συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε  8-10  κομμάτια από περίπου  85- 90 γραμμάρια το καθένα. Της δίνουμε  σχήμα  με  τα  χέρια- παλάμες  κουνώντας την κυκλικά πάνω  στον  πάγκο  της  κουζίνας .
  • Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης με τον πλάστη αν κολλάει λίγο η ζύμη χρησιμοποιούμε λίγο λάδι καλομποκέλαιο στο πάγκο εργασίας μας. Ανοίγουμε σε σχήμα οβάλ όπως φαίνεται στις φωτογραφίες άρκετα λεπτό και με τις παλάμες μας το ρολάρουμε λίγο σφιχτά και του δίνουμε το σχήμα που φαίνεται στις φωτογραφίες πιο κάτω  και τα τοποθετούμε σε ταψί με χαρτί ψησίματος με απόσταση το καθένα ..1_2 εκατ.
  • Τα αφήνουμε  να  ξεκουραστούν  σκεπασμένα με διάφανη μεμβράνη μέχρι να διπλασιαστούν  σε όγκο (περίπου 40 λεπτά).
  • Στη συνέχεια τα ψεκάζουμε με ένα μπουκάλι ψεκασμού με νεράκι σε θερμοκρασία δωματίου γενναιόδωρα τα φουσκωμένα ψωμάκια hot dog 
  • Βάζουμε στο φούρνο ένα μικρό πυρέξ με βραστό  νερό 
  • Ψήνουμε τα ψωμάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς κελσίου ανάλογα το φούρνο μας για περίπου 12-15 λεπτά. Να ροδίσουν ελαφρά όπως φαίνεται στις φωτογραφίες 
  • Μόλις ψηθούν τα βγάζουμε στο πάγκο της κουζίνας και τα ψεκάζουμε ξανά με το νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν .




Μερικά μυστικά:
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις καλής ποιότητας ..και αλεύρι δυνατό με υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνη11_13%,σε αναλογία 1:1_1:2_2:1ανάλογα  την ποσότητα αλεύρων που έχουμε στο σπίτι σας 
  • Τα άλευρα έχουν διαφορετική συμπεριφορά ,μερικά είναι πιο στεγνά και γι'αυτό ίσως χρειαστεί μια κουταλιά ακόμα νερό .και αν η ζύμη είναι πολύ υγρή προσθέτουμε 1_2 κουταλιές της σούπας ακόμα αλεύρι 
  • Δεν χρησιμοποιούμε ζεστό νερό θα σκοτώσει την μαγιά μας,μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και νερό σε θερμοκρασία  δωματίου απλά μόνο θα αργήσει να ενεργοποιηθεί η μαγιά μας .
  • Μπορούμε να διπλασιασουμε τα υλικά και να τα τριπλάσιασουμε .
  • Αν θέλουμε να τα κάνουμε πιο υγιεινά αντί για βούτυρο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαργαρίνη .
  • Αν  θέλουμε να τα φτιάξουμε πιο μικρά μοιράζουμε την ζύμη σε μικρότερα κομμάτια 50_70 γραμμάρια το καθένα  και έχουμε περισσότερα έτσι ψωμάκια 16_18 κομμάτια .
  • Αν θέλουμε μπορούμε να τα καταψηξουμε σε σακούλες ζιπ _λοκ στην κατάψυξη για 1 μήνα 
  • Ένα μυστικό ακόμα για να δημιουργήσουμε ζεστό χώρο να ενεργοποιηθεί η μαγιά μας ,βάζουμε μέσα στο  κρύο φούρνο μας ένα πιάτο με ζεστό νερό 2_3 κούπες προσθέτουμε και την δοσομετρική κανάτα με την μαγιά ,κλείνουμε την πόρτα του φούρνου και αφήνουμε την μαγιά να εχεργοποιηθει στον προτεινόμενο
  • Αν θέλουμε όσο είναι ακόμα στο  φούρνο ετοιμάζουμε  σε  ένα  κατσαρολάκια  ένα  μείγμα  με ένα κουταλάκι του γλυκού  κοφτό  κορν φλάουρ σε 150  ml κρύο νερό και να  πάρει μια βράση,  θα  γίνει σαν  ζελεδάκι .Αφήνουμε να κρυώσει.  Αμέσως μετά μόλις βγάλουμε τα  ψωμάκια από το φούρνο με ένα πινέλο βουρτσίζουμε με  το   μίγμα  κορν  φλάουρ ελαφρώς ζεστό  

Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

COOKIES ΑΜΥΓΔΑΛΟ





ΥΛΙΚΑ:

230 γρ αλεύρι
80 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
110 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου μαλακό 
60 γρ πούδρα αμύγδαλου εδώ η πούδρα _αλεύρι αμυγδάλου
1 ασπράδι αυγού
1 κουταλάκι του γλυκού κονιάκ 
1  πρέζα αλάτι
10 γρ μπέικιν πάουντερ 
1 βανίλια 
Αμυγδαλα ολοκληρα ωμά ή ψημένα χωρίς  αλάτι καθαρισμένα και με φλούδα
Ζάχαρη άχνη  για το τέλος 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο με μια πρέζα αλάτι και μπέικιν πάουντερ 
  • Προσθέτουμε τα αλεσμένα αμύγδαλα, το κρύο βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια, τη ζάχαρη, το ασπράδι και το κονιάκ!
  • Ζυμώνουμε μια μαλακή ζύμη και λεία. Το τυλίγουμε σε μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα. Αν έχουμε χρόνο το αφήνουμε περισσότερο, όσο περισσότερο μείνει στο κρύο περιβάλλον,τόσο το καλύτερο. 
  • Από την παγωμένη ζύμη (είναι πολύ εύκολο να τη δουλέψουμε ),κόβουμε και μοιράζουμε την ζύμη σε 35  γρ.και κάνουμε με τα χέρια μας κορδόνια 30 εκατ όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, κόβουμε στην μέση,σχηματίζουμε με την ζύμη το σχήμα που φαίνεται στις φωτογραφίες,το αμύγδαλο,δηλαδή διπλώνουμε το κορδόνι και εκεί που ενώνεται τσιμπάμε με τα δάχτυλά μας. Προσθέτουμε ένα ολόκληρο αμύγδαλο. 
  • Τοποθετούμε τα μπισκότα μας  σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί αντικολλητικό.
  • Ψήνουμε στα 180 γρ σε προθερμασμένο φούρνο με αερόθερμο για 8-10 λεπτά . Αφήνουμε πάνω  σε σχάρα να κρυώσουν και πασπαλίζουμε ελαφρά με ζάχαρη άχνη. 
Την  ιδέα της συνταγής την πήρα από εδώ
Απολαμβάνουμε 😀 😋😋.



  • Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούργιες συνταγές μου .

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

ΧΙΟΝΟΜΠΑΛΕΣ ΜΕ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

      


   
Αυτοί οι κουραμπίεδες είναι από το παλιό μπλοκάκι της μαμάς μου ..είναι τόσο  μουτζουρωμένο από τα κοριτσάκια μου  .. μικρά  έπαιρναν το στυλό και έγραφαν και  μουτζούρωναν ότι έβρισκαν στο σπίτις της  μαμάς μου ..ευτιχώς μπόρεσα και το έσωσα  από τα χεράκια τους,πρόσθεσα μερικά αγαπημένα μου υλικά,φουντούκια και σταγόνες σοκολάτας αυτή την φορά.Τα ονομάσαμε χιονόμπαλες ....

Μετατρέψα τις ποσότητες σε κούπες 250 ml

Η συνταγή είναι από εδώ  με μερικές αλλαγές που έκανα στα υλικά. 

ΥΛΙΚΑ:

450 γρ αλεύρι για όλες της  χρήσεις,μπορεί και λιγότερο ανάλογα το αλεύρι.
50 γρ πούδρα φουντουκιού 
1 κούπα ελαιόλαδο παγωμένο για 2_3 ώρες στην κατάψυξη  (250 ml ) 
100 γρ καβουρδισμένα και αποφλοιωμένα φουντούκια τριμμένα στο μπλέντερ 
50 γρ άχνη ζάχαρη
μια πρέζα αλάτι 
1 φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ ή τσίπουρο (1/3 κούπας)
2 βανίλιες
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι ή λεμόνι 
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ 
100 γρ σταγόνες σοκολάτας 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  •  Χτυπάμε το παγωμένο λάδι πολύ καλά με το μίξερ για 10 λεπτά  μέχρι  να ασπρίσει.Έπειτα προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη,το τσίπουρο,το χυμό που διαλύσαμε  την σόδα και τις βανίλιες το ξύσμα και τα φουντούκια 
  • Τα φουντουκια να είναι ασπρισμένα 
  •  Προσθέτουμε την πούδρα  και σιγά σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο με το αλάτι .Ίσως να μην πάρει όλο,ρίχνουμε σιγά -σιγά ώστε μέχρι να μη σηκώνει άλλο η ζύμη, μια μαλακιά ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά σκεπασμένη στο ψυγείο 
  • Πλάθουμε την ζύμη μοιράζοντάς την σε 25 γρ τον καθένα ή κόβουμε με κουπάτ και τους τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς ανάλογα το φούρνο μας πόσο δυνατός είναι για 15 μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς,δεν τους ψήνουμε  πολύ γιατί θα σκληρύνουν
  • Βγάζουμε από το φούρνο και  πασπαλίζουμε αφού κρυώσουν πολύ καλά με άχνη ζάχαρη
  • Το μυστικό είναι στο χτύπημα, το λάδι πρέπει να χτυπηθεί πάρα πολύ καλά, να αφρατέψει και να ασπρίσει, 
  • Και στην άχνη  προσθέτουμε και λίγο κορν φλάουρ 1-2 κουταλιές σούπας, βοηθάει στο να μην  αποκτήσουν υγρασία



ΚΑΛΆ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΌΛΟΥΣ ΜΕ ΥΓΕΊΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ           

 Ως επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά . 

  • Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούργιες συνταγές μου 

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

ΨΩΜΑΚΙΑ ΓΙΑ HOT DOG.

 



Τα σπιτικά ψωμάκια για hot dog🌭🌭 είναι υπέροχα ,ζεστά και απαλά ,αφράτα ,μοσχοβολάνε ...Μου αρέσει να φτιάχνω στην οικογένεια μου σπιτικά ψωμάκια και  φτιάχνοντας ένα υπέροχο σπιτικό χειροποίητο hot fog🌭🌭τα απολαμβάνουμε οικογενειακός  για το βραδινό μας και όχι μόνο.
Μερικές φορές μου αρέσει να ζυμώνω στα χέρια λειτουργεί θεραπευτικά και η αλήθεια είναι ότι χρειάζομαι αυτή την θεραπεία αυτές τις μέρες με κάνει να ξεχνάω ...να έχω το μυαλό μου μόνο στο ζυμαράκι.  
Φτιάξτε τα ο χρόνος προετοιμασίας που χρειάζεστε δεν ξεπερνάει την 1 ώρα και 30 λεπτά και το ψήσιμό τους άλλα 15 λεπτά  σύνολο 2 ωρίτσες ...
Φτιάξαμε σήμερα πάλι αυτά τα  ψωμάκια και δεν είχα γάλα και δεν είχα όρεξη  να βγω να πάρω από το μάρκετ  τη γειτονιάς ..Βρήκα στο ψυγείο μου το πιο υπέροχο γαλακτοκομικό προϊόν που το προσθέτω  συχνά στα ζυμαράκια μου και δεν με απογοητεύει ποτέ το αποτέλεσμα ούτε στην γεύση αλλά ούτε και στην υφή της ζύμης μου.. τι άλλο κεφίρ 
 
ΥΛΙΚΑ:

1 κούπα κεφίρ σε θερμοκρασία δωματίου 
1/2 κούπα χλιαρό νερό 
1 φακελάκι ξερή μαγιά 7 γρ ή 25 γρ  νωπή  μαγιά 
1/4 κούπας ζάχαρη 
1 μεγάλό αυγό (χρησιμοποίησα αυγά χωριάτικα )
3 κούπες αλεύρι για όλες τις  χρήσεις 
3/4 κούπας αλεύρι δυνατό για τσουρέκια
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3 κουταλιές βούτυρο μαλακό ή 45 γρ βούτυρο (αυτή την φορά δεν είχα να βάλω όλη την ποσότητα και έβαλα 2 κουταλιές 30 γρ και 1 κουταλιά καλαμποκέλαιο 
1 κρόκο αυγού διαλυμένο με νερό  για το τέλος  
σουσάμι, (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  •  Ζεσταίνουμε το νερό  σε χαμηλή φωτιά. 
  • Σε μια κανάτα μέτρησης βάζουμε, το νερό,τη μαγιά και τη ζάχαρη και διαλύουμε καλά με ένα πιρούνι ή μια  μαρίζ
    Αφήνουμε να σταθεί για τουλάχιστον 10 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και σχηματίσει ένα παχύ στρώμα αφρού πάνω από το υγρό. Θα είναι δροσερό και θα μυρίζει σαν μπύρα!
  • Εν τω μεταξύ χτυπάμε ελαφρώς το αυγό. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε τα άλευρα.
  •  Προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά,το κεφίρ τα άλευρα, το χτυπημένο αυγό στον κάδο του αρτοπάρασκευαστή και στην συνέχεια το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και το αλάτι  τελευταίο δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με την ενεργοποιημένη μαγιά.
  • Χρησιμοποιώντας τα χέρια μας αγγίζουμε το μείγμα ζύμης και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να έχουμε μια μαλακή, υγρή ζύμη, που κολλάει λίγο στα χέρια  μας ,δεν θα προσθέσουμε  άλλο αλεύρι γιατί θα κάνει την ζύμη μας πολύ σκληρή συνεπώς και το ψωμάκι μας πολύ πιο σκληρό και καθόλου αφράτο
  • Εγώ την ζύμωσα όπως πάντα στον αρτοπαρασκευαστή με την σειρά των υλικών που περιγράφω  πιο πάνω .
  • Ζυμώνουμε για 15 λεπτά ή μέχρι να έχετε μια ομαλή, μαλακή ζύμη , θα  την  μεταφέρουμε  σε  καθαρό λαδωμένο μπολ . Και την ζύμωσα 2 φορές όσο πιο πολύ ζυμώνουμε τόσο πιο καλύτερο αποτέλεσμα θα έχουμε στο ζυμάρι μας ...
  •  Καλύπτουμε με μια καθαρή διαφανή μεμβράνη τροφίμων και αφήνουμε το σε ένα ζεστό, ξηρό μέρος,ή ακόμα και κοντά σε ένα ζεστό φούρνο αναμμένο στους 30 βαθμούς κα  θα  χρειαστεί από 1 έως 2 ώρες, ανάλογα με το πόσο ζεστή είναι η περιοχή. Μόνο που εμένα μου πήρε περίπου μια ώρα.
  • Θα αυξηθεί και θα διπλασιαστεί σε μέγεθος εντυπωσιακά! Μόλις φτάσει σε αυτό το στάδιο, θα πρέπει να την πατήσουμε με το δάχτυλο σπρώχνοντας τον αέρα και αφήνοντας να καταρρεύσει λίγο. Αυτό είναι το αγαπημένο μου μέρος! Είναι τόσο διασκεδαστικό να βλέπεις να ξεφουσκώνει!
  •  Βάζουμε την ζύμη  πάνω σε καθαρό πάγκο εργασίας .Στη συνέχεια, ισιώνουμε λίγο με τα δάχτυλά μας σε στρογγυλό ή επιμήκη σχήμα. Κόβουμε τη ζύμη σε 10 κομμάτια  ίσου μεγέθους 90 γρ το καθένα .. Μπορούμε να πάρετε ακριβές βάρος των κομματιών της  ζύμης χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρονική ζυγαριές
  •  Δίνουμε σχήμα στα κομμάτια ζύμης το σχήμα της μπάλας  που φαίνεται στις φωτογραφίες 
  •  Τοποθετούμε τα ζυμαρακια  σε ένα φύλλο ψησίματος με επένδυση από χαρτί αντικολλητικό. Καλύπτουμε το δίσκο χαλαρά με ένα φύλλο λαδωμένης μεμβράνης και αφήστε το στο ίδιο ζεστό μέρος για τουλάχιστον μισή ώρα, να αυξηθεί, να αναπτυχθεί και να διπλασιαστεί σε μέγεθος. 
  •   Εν τω μεταξύ, προθερμάνουμε  το φούρνο στους 200 βαθμούς .Σε αυτό το σημείο πρέπει να προσθέσουμε ένα πυρεξ ή ένα βαθύ ταψί γεμάτο βραστό νερό στο κατώτατο σημείο του φούρνου και αφήνουμε  να ατμοποιηθεί πριν βάλουμε  τα ψωμάκια να ψηθούν .
  • Χτυπάμε τον κρόκο αυγού και προσθέτουμε λίγο νεράκι  και βουρτσίζουμε κάθε κομμάτι ζύμης 
  •  Πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με σουσάμι. Ψήνουμε  τα ψωμάκια στο μεσαίο ράφι για περίπου 15 λεπτά, έως ότου πάρουν ένα χρυσό χρώμα.
  • Σοβαρά, τώρα δείτε πόσο καλά και πετυχημένα  φαίνονται  !!!! Και τόσο εύκολα  Ένιωσα σαν ένα πραγματικός αρτοποιός που έκανε αυτά τα .. υπέροχα ψωμάκια .
  • Αφήνουμε να κρυώσει σε μια σχάρα  για τουλάχιστον 20 λεπτά πριν τα  καταναλώσουμε .Είναι καλύτερα όταν είναι ακόμα φρεσκοψημένα και μαλακά, να τα διατηρούμαι αφού  θα παγώσουν καλά σε μια σακούλα τροφίμων ziplock.  
  • Κάνουν επίσης ένα εξαιρετικό σνακ αφού τα  φρυγανίσουμε με βούτυρο και προσθέσουμε μέλι ή την αγαπημένη μας  μαρμελάδα ή και με το αγαπημένο μας μπιφτέκι κοτόπουλου ή  μοσχαριού.
  • Αυτά θα ήταν τέλεια για ένα πραγματικό BBQ!
  • Το γάλα, το βούτυρο και τα αυγά τους δίνει ένα πραγματικό πλούτο σε σύγκριση με το κανονικό ψωμί και τους βοηθά να παραμένουν πιο φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όχι ότι διαρκούν πολύ στο σπίτι μου εξαφανίζονται πριν καν  προλάβω να τα βγάλω από το φούρνο , για αυτό  φτιάχνω πάντα  2 δόσεις η μια ποτέ δεν φτάνει πιστέψετε με 16 ψωμάκια εξαφανίζονται σε μια μέρα  !





    Και καλή μας όρεξη  Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
  • Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινού

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

ΠΛΕΞΟΥΔΟΛΟΥΚΑΝΙΚΟΠΙΤΑΚΙΑ





Είμαστε πάλι εδώ μετά από καιρό με μια νέα συνταγή ..με ζυμαράκι και φυσικά κεφίρ....Λουκανοπιτάκια με κεφίρ,τι άλλο...Είναι το αγαπημένο μου υλικό..το γνωρίζετε. 

ΥΛΙΚΑ:

 530_550 γρ αλεύρι για όλες της χρήσεις ανάλογα το μέγεθος του αυγού  μας 
 250 ml γάλα χλιαρό (εγώ έβαλα κεφίρ 160 ml που είχα στο ψυγείο μου και αφαίρεσα από την ποσότητα του γάλακτος ..... έβαλα 90 ml μόνο γάλα  )
 1 αυγό μεσαίο 
 1 φακελάκι μαγιά ξερή 7-9 γρ ή 25 γρ νωπή μαγιά
 1/4 του φλιτζανιού λάδι  
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά μέλι 

Λουκάνικα 
1 αυγό με λίγο νερό για το τέλος




 ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Λόγω έλλειψης χρόνου,έκανα τη ζύμη στον  αρτοπαρασκευστή όπως πάντα τον  εμπιστεύομαι απόλυτα  για  το  ζύμωμα πολύ περισσότερο από  τα  χεράκια μου.
  • Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με το γάλα, μια κουταλιά ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι .αφήνουμε  για 15 λεπτά  να  ενεργήσει η μαγιά όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες. 
  • Βάζουμε στο κάδο του το κέφιρ ,τη ζάχαρη,την  μαγιά στη συνέχεια προσθέτουμε  και το αυγό σε θερμοκρασία δωματίου ,το μέλι ,το  κοσκινισμένο αλεύρι λίγο-λίγο και αφήνουμε  για το τέλος το  μισό φλιτζάνι, βάζουμε τον αρτοπαρασκευστή  σε  πρόγραμμα ζυμώματα τος και προσθέτουμετο λάδι  και το αλάτι και το υπόλοιπο  αλεύρι και έχουμε μια πολύ αφράτη και μαλακιά και απαλή ζύμη που κολλάει ελαφρώς στα χέρια μας . 
  •  Στον  αρτοπαρασκευαστή μου το  πρόγραμμα  για  ζύμωμα διαρκεί  15  λεπτά  και  το  ζύμωσα  δύο φορές σύνολο 30 λεπτά . 
  •  Αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας η διαδικασία είναι η εξής: Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με το γάλα μια κουταλιά ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι αφήνουμε για 15 λεπτά να  ενεργήσει η  μαγιά και  στην συνέχεια  προσθέτουμε τη ζάχαρη ,το μέλι και τα αυγά ,το κεφίρ και ανακατεύουμε και σταδιακά προσθέτουμε το  κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε και στο τέλος το λάδι και ζυμώνουμε όσο πιο  πολύ ώρα μπορούμε και αντέχουν φυσικά τα χεράκια μας .
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί  για 1 σχεδόν ώρα σε ζεστό μέρος ή σε φούρνο που τον  έχουμε ανάψει στους 40-50  βαθμούς για 15 λεπτά και τον έχουμε σβήσει .
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12  κομμάτια από περίπου 70 γραμμάρια το καθένα.
  • Ανοίγομε με τα χέρια μας το κάθε κομμάτι ένα κορδόνι 40_50 εκατ  πάνω  στον  πάγκο  της  κουζίνας ,τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 15_20 λεπτά σκεπασμένα με μια μεμβράνη .
  • Κόβουμε τα λουκάνικα σε κομμάτια 2 εκατ ,παίρνουμε ένα κορδόνι και πλέκουμε 4 κομμάτια με κάθε κορδόνι όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες ,τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
  • Στο  τέλος τα περνάμε με ένα πινέλο με διαλυμένο αυγό και λίγο γάλα 
  • Ψήνουμε  τα ψωμάκια  σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου  για 10 λεπτά και στην συνέχεια χαμηλώνουμε στους 170 βαθμούς κελσίου,και ψήνουμε για  20 λεπτά μέχρι να  ροδίσουν .
  • Την ιδέα για το σχέδιο  την πήρα από ένα βίντεο στο διαδίκτυο που έκανα βόλτα.  


 



Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

ΚΕΦΙΡ.. ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ..




Κεφίρ: Τι είναι ακριβώς και ποια οφέλη έχει για την υγεία μας ?

Δανείζομαι από Εδώ. Όλες τις λεπτομέρειες για το κεφίρ 

Το κεφίρ προέρχεται από την ανατολική Ευρώπη και τη νοτιοδυτικής Ασίας. Το όνομα προέρχεται από την τουρκική λέξη Keyif, που σημαίνει “καλή αίσθηση” μετά το φαγητό.

Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα, που παραδοσιακά γίνεται με αγελαδινό γάλα ή κατσικίσιο γάλα και το οποίο έχει υποστεί ζύμωση. Αυτό γίνεται με την προσθήκη “σπόρων” κεφίρ στο γάλα. Δεν πρόκειται ακριβώς για σπόρους, με τη συμβατική έννοια της λέξης, αλλά για καλλιέργειες ζυμομυκητών και βακτηρίων γαλακτικού οξέος, που μοιάζουν με κομμάτι από κουνουπίδι στην εμφάνιση.

Για περίπου μία ημέρα αυτοί οι μικροοργανισμοί στους κόκκους κεφίρ πολλαπλασιαστούν και ζυμώνουν τα σάκχαρα στο γάλα, μετατρέποντάς το σε κεφίρ. Στη συνέχεια, οι κόκκοι απομακρύνονται από το υγρό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά.

Στην φωτογραφία βλέπετε ένα βάζο με σπόρους κεφίρ και το πώς αυτοί φαίνονται επάνω σε μια πλαστική  κουτάλα _μαριζ 



Έτσι, βασικά, το κεφίρ είναι ένα ρόφημα, αλλά οι κόκκοι κεφίρ είναι η απαραίτητη “πρώτη ύλη” για να παραχθεί αυτό το ρόφημα. Τα βακτήρια γαλακτικού οξέος μετατρέπουν την λακτόζη στο γάλα σε γαλακτικό οξύ και γι’ αυτό έχει ξινή γεύση, όπως το γιαούρτι, αλλά με μια λεπτότερη υφή.

Μία μερίδα γάλα κεφίρ (ένα ποτήρι 175 ml) περιέχει:

  • Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια
  • Ασβέστιο: 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Φώσφορο: 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Βιταμίνη Β12: 14% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Ριβοφλαβίνη (Β2): 19% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Μαγνήσιο: 5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Αρκετή ποσότητα βιταμίνης D
  • Περίπου 100 θερμίδες
  • 7-8 γραμμάρια υδατανθράκων
  • 3-6 γραμμάρια λίπους, ανάλογα με το είδος του γάλακτος που χρησιμοποιείται

Περιέχει επίσης μια ευρεία ποικιλία βιοδραστικών ενώσεων, όπως οργανικά οξέα και πεπτίδια που συμβάλλουν στην υγεία.

Τα ροφήματα κεφίρ που δεν προέρχονται από γαλακτοκομικά προϊόντα γίνονται με νερό καρύδας, γάλα καρύδας, ή άλλα γλυκά υγρά. Ωστόσο, αυτά τα προϊόντα δεν θα έχουν την ίδια θρεπτική αξία όπως εκείνα με βάση το κανονικό γάλα.

Το κεφίρ είναι πιο ισχυρό προβιοτικό από το γιαούρτι

Τα προβιοτικά είναι μικροοργανισμοί που επηρεάζουν την υγεία με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της πέψης, της διαχείρισης του σωματικού βάρους και της ψυχικής υγείας.

Το γιαούρτι είναι η πιο διαδεδομένη πηγή προβιοτικών στη στη δυτική διατροφή, αλλά το κεφίρ είναι μια πολύ πιο ισχυρή πηγή. Οι σπόροι κεφίρ περιέχουν περίπου 30 στελέχη βακτηρίων και ζυμομυκητών, καθιστώντας το μία πολύ πλούσια τροφή σε προβιοτικά. Άλλα ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα παρασκευάζονται από πολύ λιγότερα τέτοια στελέχη και δεν περιέχουν ζύμες.

Έχει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες

Ορισμένα προβιοτικά στο κεφίρ πιστεύεται ότι προστατεύουν από μολύνσεις. Ένα τέτοιο προβιοτικό είναι το Lactobacillus kefiri, το οποίο υπάρχει μόνο στο κεφίρ και πουθενά αλλού. Μελέτες δείχνουν ότι αυτό το προβιοτικό μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη διαφόρων επιβλαβών βακτηρίων, όπως της σαλμονέλας, του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και του E. coli.

Το kefiran, ένας τύπος υδατάνθρακα που υπάρχει στο κεφίρ, έχει επίσης αντιβακτηριακές ιδιότητες 

Η συμβολή του στην προστασία από την οστεοπόρωση

Το κεφίρ  είναι μια από τις τροφές που μπορεί να  βελτιώσει την υγεία των οστών και μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και αυτό γιατί, δεν είναι μόνο μια σπουδαία πηγή ασβεστίου, αλλά και βιταμίνης Κ2. Αυτή η θρεπτική ουσία παίζει κεντρικό ρόλο στον μεταβολισμό του ασβεστίου από το σώμα.

Οδηγίες παρασκευής και καλλιέργειας κεφίρ
Τί θα χρειαστούμε
:
1 γυάλινο βάζο
2 κ.σ σπόρους κεφίρ
2 κούπες τσαγιού ζωικό  γάλα της επιλογής σας(προτιμάμε βιολογικό)
1 πλαστικό σουρωτήρι
Ξύλινο ή πλαστικό αναδευτήρι
Ένα μικρό κομμάτι ύφασμα
1 λαστιχάκι

Αφού βάλουμε τους σπόρους στο βάζο προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε με το πλαστικό ή ξύλινο αναδευτήρι.Σκεπάζουμε (προσοχή δεν κλείνουμε ποτέ σφιχτά το  βάζο με το καπάκι του, διότι λόγω της ζύμωσης μπορεί να σπάσει ) με ύφασμα το οποίο ασφαλίζουμε γύρω από το βάζο με ένα λαστιχάκι.
Αφήνουμε να γίνει η ζύμωση 1-2 24ωρα, ανάλογα την εποχή (το καλοκαίρι γίνεται πιο γρήγοραΒάλτε 2 κουταλιές της σούπας (30 γραμμάρια) κόκκους Kefir σε ένα μικρό βάζο.
 Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε , τόσο πιο γρήγορα θα καλλιεργηθεί.
Προσθέτουμε περίπου 2 φλιτζάνια (500 ml) γάλα κατσικίσιο ,αγελαδινό ή αμυγδάλου ή καρύδας, κατά προτίμηση βιολογικό.  Βάζουμε  το καπάκι και αφήνουμε  το για 12-36 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από άμεση επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία. 
Στη συνέχεια σουρώνουμε με ένα πλαστικό σουρωτήρι (όχι μεταλλικό). Το υγρό, που προκύπτει, είναι το ρόφημα Kefir.Το βάζουμε σε ένα γυάλινο μπουκάλι και φυλάμε  στο στο ψυγείο.Αυτό που μένει στο σουρωτήρι είναι οι «σπόροι» Kefir, που θα χρησιμοποιήσουμε  για την παρασκευή των επόμενων ροφημάτων.
Ξεπλύνουμε  το δοχείο και τους «σπόρους» του Kefir στο σουρωτήρι με άφθονο κρύο νερό και επαναλαμβάνουμε  την ίδια διαδικασία παρασκευής από την αρχή.

Πώς θα το συντηρήσουμε :Μπορεί να μείνει εβδομάδες στο ψυγείο αρκεί να είναι μέσα σε γάλα ή σε νερό. Ακόμη και μετά από μήνες, δεν θεωρούμε ότι είναι για πέταμα. Του δίνουμε εντατικές φροντίδες θεραπείας συχνές αλλαγές μικρής ποσότητας γάλακτος σε θερμό περιβάλλον για περίπου μια εβδομάδα και τότε βλέπουμε εάν το Kefir μας έχει επιζήσει ή όχι. 
Στο τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να μας δίνει το ρόφημα Kefir, που συνηθίζαμε να πίνουμε.
Κεικ ζέβρες με κεφίρ 

Τσουρεκια με κεφίρ 

Τσουρεκια με κεφίρ 
Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες