Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

ΑΣΤΕΡΙ ΚΕΙΚ ΥΓΡΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

 



Ένα κέικ σοκολάτας που το φτιάξαμε τις μέρες των Χριστουγέννων.Υγρο κέικ με αρώματα ..το αγαπήσαμε ..το φτιάξαμε σε χριστουγεννιάτικη φόρμα αστέρι 🌟 το στόλισαν τα κορίτσια μου με άσπρη 🍫
ΥΛΙΚΑ:

120 ml βούτυρο (το έχω φτιάξει και με λάδι καλαμπόκελαιο)

200 γρ νερό 

150 γρ σοκολάτα κουβερτούρα 

250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

200_230 γρ ζάχαρη κρυσταλλική 

3 αυγά μέτρια σε θερμοκρασία δωματίου 

200 γρ γιαούρτι κλασσικό (έβαλα με πέτσα πρόβειο).

2 βανίλιες 

30 γρ κακάο 

80 γρ αμύγδαλα ή καρύδια τριμμένα 

20 γρ μπέικιν πάουντερ (1 φακελάκι)

5 γρ σόδα

60 γρ φουντούκια τριμμένα 

1/4 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκάλι 

1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα 

1/4 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι 

1 πρέζα  αλάτι 

Για το σοκολατένιο γλάσο:

120 γρ σοκολάτα κουβερτούρα 

30  γρ βούτηρο 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Προθερμανουμε το φούρνο μας στους 175 βαθμούς με αντιστάσεις
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μία στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση 22 εκατ ή και ένα πυρέξ τετράγωνο που το έβαλα εγώ 22 εκατ  ή την χάρτινη φόρμα .
    • Σε ένα μεγάλο μπολ  κοσκινίζουμε 2 φορές και  ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι,το κακάο, την σόδα 
    • Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό, την σοκολάτα, το βούτυρο και σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε μέχρι να έχουμε ένα σοκολατένιο σιροπάκι.
    • Σε δεύτερο μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου ,να ασπρίσουν, να γίνουν κρεμώδες ,προσθέτουμε το ξύσμα, τις βανιλίες.
    • Προσθέτουμε το μείγμα της σοκολάτας στο μπολ με το αλεύρι, ανακατεύουμε ώστε να έχουμε ένα μείγμα χωρίς στόλους, στην συνέχεια προσθέτουμε και τα αυγά με την ζάχαρη και  στην συνέχεια το γιαούρτι και προσθέτουμε και τους ξηρούς καρπους ,ανακατεύουμε με την μαρίζ μέχρι να έχουμε ένα λείο σοκολατένιο μείγμα. 
    • Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα  και ψήνουμε το κέικ  στη μεσαία σχάρα στους 175 βαθμούς για 45_50 ή μέχρι που να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του
    • Βγάζουμε το κέικ απο το φούρνο και περιμένουμε λίγο να κρυώσει και στην συνέχεια  το γυρίζουμε  σε μια πιατέλα και  προσθέτουμε και την λιωμένη σοκολάτα με το βούτυρο, που έχουμε λιώσει πρώτα σε μπεν μαρι απολαμβάνουν ένα υπέροχο και σοκολατένιο κέικ υγρό και πολυ νόστιμο.


    Μείνετε συντονισμένοι.................
    Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
    Καλό μήνα και Χρόνια πολλα ,πάνω από όλα υγεία-ευτυχία-αγάπη και χαρά στο σπιτικό σας !!!
      
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
     Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!

    Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

    Ο ΑΡΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΤΡΙΦΩΝΑ



    Άρτος του Αγίου Τρύφωνα.
    Ο Άγιος Τρύφωνας

    Την πρώτη Φεβρουαρίου τιμά η Εκκλησία μας τη μνήμη του Αγίου Τρύφωνα, που έχει καθιερωθεί στην εθιμική λατρεία ως ο προστάτης των αμπελουργών. Ο Άγιος παρουσιάζεται μάλιστα στις νεώτερες λαϊκές αγιογραφίες ως “νέος, αγένειος, σγουρομάλλης, κρατών κλαδευτήρι”, εργαλείο δηλαδή με το οποίο γίνεται η κύρια αμπελουργική εργασία της χρονικής αυτής περιόδου. Πουθενά στο Συναξάριό του δεν αναφέρονται επεισόδια από το βίο ή τα θαύματά του, που να συνδέουν τον Άγιο με το αμπέλι και το κρασί. Πώς συσχετίσθηκε λοιπόν ο Μεγαλομάρτυρας Τρύφωνας με την άμπελο και το μεθυστικό της προϊόν ;

    Ο Άγιος Τρύφωνας γεννήθηκε στη Λάμψακο, παραλιακή πόλη της Φρυγίας, και μαρτύρησε το 249 μ.Χ., όταν αυτοκράτορας του Ρωμαϊκού κράτους ήταν ο Δέκιος, στη Νίκαια της φρυγικής Βιθυνίας. Η περιοχή ήταν ξακουστή για τους αμπελώνες της όπως και όλα τα παράλια της Προποντίδας. Εκεί βρίσκονταν πόλεις που φημίζονταν για την αφθονία των κρασιών τους: η Ραιδεστός, η Κύζικος και η περιοχή της Βιθυνίας με τα κρασιά της Τρίγλειας, της Κίου, της Νίκαιας. Ο Άγιος πολιούχος της Νίκαιας συνδέεται λοιπόν καταρχήν με την άμπελο και τον οίνο λόγω ...προέλευσης από περιοχή παραγωγής οίνων ποιότητος, αφού λίγες ήταν οι βυζαντινές επαρχίες, που μπορούσαν να καυχηθούν για τον οίνο τους τόσο όσο οι περιοχές της Προποντίδας. 

     Η λαϊκή παράδοση συνδέει τον Άγιο με τα αμπέλια και τους αμπελουργούς μέσω ευρύτατα διαδεδομένης στο βαλκανικό χώρο αφήγησης. Σύμφωνα με μια παραλλαγή ο Άγιος Τρύφωνας κλάδευε το αμπέλι του αδιαφορώντας για τις αντίθετες υποδείξεις της Παναγίας και έκοψε τη μύτη του. Η φράση - κλειδί “κλαδεύω έτσι κι όχι έτσι, είπε κι έκοψε τη μύτη του” συνοδεύεται από χειρονομία χαρακτηριστική της τεχνικής του κλαδέματος, χωρίς την οποία ο ακροατής αδυνατεί να αντιληφθεί πώς ακριβώς ακρωτηριάσθηκε ο Άγιος. Με αυτήν την “τεχνολογική αφήγηση” εξηγείται η λατρευτική αποχή από την εργασία στ’ αμπέλια που τηρούν όλοι οι αμπελουργικοί πληθυσμοί. Την απαγόρευση εκφράζουν ρητά οι Στενημαχίτες : “Ας έρθ’ τ’ Αϊ Τρύφου η μέρα πρώτα, κι απέει πιάν’ς του σβανά στου χέρι σ’”. Η πρώτη του Φεβρουαρίου αποτελεί στη λαΪκή συνείδηση το θεσμοθετημένο χρονικό ορόσημο που σηματοδοτεί την αρχή του κλαδέματος και το οποίο ακολουθούν διαδοχικές αμπελουργικές φροντίδες. Είναι λοιπόν φυσικό να προσπαθούν οι αμπελουργοί να προστατέψουν με κάθε τρόπο το ευαίσθητο αμπέλι τους κατά την τόσο κρίσιμη αυτή χρονική στιγμή.  Τ0  κείμενο  είναι  παρμένο  από  εδώ


    Αυτός ο άρτος ετοιμάζετε κατά την διάρκεια ορισμένων εορτών και περιστάσεων .Οι άνθρωποι που θέλουν να συμμετάσχουν φέρνουν πάντα 5 άρτους στην εκκλησία .Στο τέλος της τελετής και αφού οι Αρτοι έχουν ευλογηθεί ,οι 4 θα κοπούν και θα μοιραστούν στους εκκλησιαζοντες ενώ ο πέμπτος θα δωθεί σε αυτόν που την ετοίμασε να το πάρει στο σπίτι του διαβασμένο .



    ΥΛΙΚΑ:

    1050 γρ αλεύρι για τσουρέκια περίπου ίσως και λίγο περισσότερο ανάλογα το αλεύρι μας . Εγώ έβαλα μισό για όλες τις χρήσεις και μισό για τσουρέκια ότι είχα .
    40 γρ μέλι ή ζάχαρη αν δεν θέλετε (2 κουταλιές της σούπας) ή εγώ έβαλα και   πετιμέζι 
    100-120 γρ ζάχαρη 
    100 ml λάδι ή καλαμποκέλαιο .
    1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα 
    7 γρ μαχλέπι
    1/2 κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο (τον βράζουμε στο νερό που θα χρησιμοποιήσουμε)
    7 γρ αλάτι
    50 γρ φρέσκια μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά 
    350 ml νερό χλιαρό
    150 ml χυμό πορτοκάλι φρέσκο
    Ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά).
    1 κουταλιά της σούπας μέλι με ζεστό λίγο νερό διαλυμένο
    Ζάχαρη άχνη για το τέλος αν δεν το κάνετε κεντημένο 

    ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΖΥΜΗ ΔΙΑΚΟΣΜΙΣΗΣ:
    250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
    νερό
    1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
    1 κουαταλιά της σούπας λάδι  

    Ετοιμάζουμε πρώτα την ζύμη διακοσμήσεις .Ζυμώνουνε όλα τα υλικά και  φτιάχνουμε μια ζύμη αρκετά σφιχτή και λεία σαν την πλαστελίνη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί .

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

    • Αρχικά σε ένα κατσαρολάκια βράζουμε  νερό με τον γλυκάνισο για δύο τρία λεπτά ,σβήνουμε την εστία και αφήνουμε πάνω στην εστία να κρυώσει το αρωματισμένο νερό μας ,από το οποίο θα πάρουμε μόνο 100ml .Αν δεν θέλουμε να κάνουμε  αυτό μπορούμε να πάρουμε γλυκάνισο σε σκόνη και  να το προσθέσετε στην ζύμη .
    • Αφού ετοιμάσουμε πρώτα την ζύμη της  διακοσμήσεις .. Ανακατεύουμε τη μαγιά με τα  250 ml χλιαρό νερό με το μέλι και ανακατεύουμε προσθέτοντας και 4_5 κουταλιές αλεύρι (προσέχουμε να μην μην είναι καυτό γιατί θα καεί η μαγιά ) το μείγμα μας θα πρέπει να βγάλει φουσκάλες και να αναπτύξει ένα άρωμα μαγιάς.
    • Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα 250 ml νερό χλιαρό και διαλύουμε την μαγιά μας με 2 κουταλίες από τη ζάχαρη και με 4_5 κουταλιές αλεύρι ..το αφήνουμε να ενεργοποιηθεί και να βγάλει φουσκάλες,για 10_15 λεπτά .
    • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι,κρατάμε λίγο ίσως να μην χρειαστεί όλο,κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο του ,προσθέτουμε την φουσκωμένο μαγιά ,το χυμό πορτοκαλιού,το λάδι (εγώ έβαλα μισό και μισό)το αλάτι το αρωματισμένο με γλυκάνισο νερό ,τα αρώματα κανέλα ,μαχλέπι,κακουλέ,ξύσμα πορτοκαλιού .
    • Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να  γίνει ελαστική και αφράτη .Την μεταφέρουμε σε καθαρό μπολ και την αλείφουμε με  λίγο λάδι για να μην στεγνώσει ,την καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και  αφήνουμε την να διπλασιαστεί για περίπου 90 λεπτά σε ένα μέρος μακριά από κρύα ρεύματα αέρα (ιδανικά σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά στους 40 ° και μετά το αφήνουμε μέσα
      στο ζεστό φούρνο *
    • Εγώ την ζύμωσα  στον αρτοπατασκευαστή ,πρόσθεσα τα υλικά μου όπως λέω πιο πάνω πρώτα τα υγρά και έπειτα το αλεύρι λίγο λίγο ..
    • Βάζουμε τη ζύμη σε πάγκο εργασίας ελαφρά αλεύρωμενο,την χτυπάμε για να ξεφουσκώσει και την δίνουμε σχήμα μπάλας.Την τοποθετούμε σε ένα ταψί 26 την εκατ.Αφήνουμε σε ζεστό φούρνο σκεπασμένο με μεμβράνη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά .Στο μεταξύ προθερμάνουμε  το φούρνο και βάζουμε και ενα πυρέξ με ζεστό νερό στο φούρνο ..
    • Με ένα πινέλο διαλύουμε το μέλι με 2-3 κουταλιές ζεστό νερό και περνάμε τον άρτο μας ,γενναιόδωρη ποσότητα  ομοιόμορφα.Του δίνει λάμψη και δημιουργεί μια όμορφη χρυσό κόκκινη κρούστα
    • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 15 λεπτά και μόλις πάρει χρώμα κατεβάζουμε στους 16 για μια ώρα περίπου ακόμα ..στο μετάξι αν πάρει χρώμα βάζουμε αλουμινόχαρτο .
    Σημείωση :
    1. Η συνταγή βγάζει δύο άρτους σε ταψί 26_28 εκ .
    2. Αν θέλουμε να το κεντήσουμε,ετοιμάζουμε την ζύμη για τα κεντήματα πρώτα την αφήνουμε να ξεκουραστεί και σε ζεστό μέρος και όσο η ζύμη του άρτου ξεκουράζεται φουσκώνει εμείς ετοιμάζουμε τα σχέδιά μας. Τα αφήνουμε πάνω σε ένα δίσκο και τα σκεπάζουμε με μεμβράνη να μην ξεραθούν .Όταν είναι έτοιμος ο άρτος για να τον ψήσουμε τα τοποθετούμε ,αφού πρώτα περάσουμε με ένα νερουλό μείγμα αλεύρου για να κολλήσουν τα σχέδια με την αρχική μου ζύμη του άρτου ...τόσο όσο να αλλάξει χρώμα το νερό.  Θα χρειαστούμε πλάστη ,Μαχαίρι,κουπατ κύκλων διαμέτρου 1 -2 εκ ,3 εκατ και για το φύλλο  αμπέλου κουπατ καρδιάς και εργαλεία διακοσμήσεις .
    Η ζύμη εδώ έχει αντί μέλι πετιμέζι 




    Μείνετε συντονισμένοι.................
    Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
    Καλό μήνα και Χρόνια πολλα ,πάνω από όλα υγεία-ευτυχία-αγάπη και χαρά στο σπιτικό σας !!!
      
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
     Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!

    Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

    ΠΛΕΧΤΟ ΚΑΡΒΕΛΙ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΠΙΤΣΑΣ




    Γεμιστό πλεχτό ψωμάκι.
    Σήμερα σας δίνω την πρώτη μου συνταγή με ζυμαρακια  ... είναι από πρώτα ζυμάρακι που έχω φτιάξει....
    Πριν πολλά χρόνια 12 -15 χρόνια θα έλεγα ....το ζητούσαν πολύ οι μικρές τότε κόρες μου ..για το πρωινό τους στο νηπιαγωγείο .. Είναι ένα γευστικό απεριτίφ,ιδανικό τόσο για πρωινό και μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο,μπορεί να σερβιριστεί ως ορεκτικό,ζεστό ή κρύο,είναι τόσο απαλό και αφράτο. 
    Η γέμιση μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.  Μπορούμε να γεμίσουμε το  καρβέλι με διάφορα είδη και αλλαντικά και τυριά ή αν θέλουμε περισσότερο τη γλυκιά εκδοχή, μπορείτε να γεμίσουμε με μαρμελάδα, κρέμα βανίλια ή σοκολάτα,ότι αγαπάει η όρεξη μας .

    ΥΛΙΚΑ:
    • 550γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις ίσως και λίγο περισσότερο ανάλογα το αλεύρι μας .
    • 40 γρ μέλι ή ζάχαρη αν δεν θέλετε (2 κουταλιέςτης σούπας)(αν το κάνετε με τη γέμιση αλμυρή)/ 50 g ζάχαρη γλυκό αν το κάνετε
    • 50 γρ βούτυρο ή λάδι καλαμποκέλαιο (1/4 κουπας )
    • 1αυγό
    • 7 γρ αλάτι
    • 25 γρ φρέσκια μαγιά ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά 
    • 250 ml νερό χλιαρό 
    • Σουσαμι και λιναρόσπορο  
    • 1 ακόμα αυγό με δυο _τρεις κουταλιές νερό διαλυμένο
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ 
    • λουκάνικο,τυρί,λαχανικά, διάφορες κρέμες, και ότι άλλη γέμιση θέλετε ..( εγώ έβαλα τυριά κίτρινα,ζαμπόν,τυρί φέτα, τυρί κρέμα ελιές, πιπεριές πράσινες και κόκκινες,ντομάτα ).

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

    • Ανακατεύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό με το μέλι και ανακατεύουμε προσθέτοντας και 4_5 κουταλιές αλεύρι  (προσέχουμε να μην μην είναι καυτό γιατί θα καεί η μαγιά ) το μείγμα μας θα πρέπει να βγάλει φουσκάλες και να αναπτύξει ένα άρωμα μαγιάς. 
    • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο του ,προσθέτουμε
      τη μαγιά,το βούτυρο ή λαδι σε θερμοκρασία δωματίου,(εγώ έβαλα μισό-μισό,)το αλάτι ,το αυγό.
    • Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να  γίνει ελαστική και αφράτη .Την  μεταφέρουμε σε καθαρό μπολ και την αλείφουμε με  λίγο λάδι για να μην στεγνώση ,την καλύπτουμεμε πλαστική μεμβράνη και  αφήνουμε την να διπλασιαστεί για περίπου 90 λεπτά σε ένα μέρος μακριά από κρύα ρεύματα αέρα (ιδανικά σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά στους 40 ° και μετά το αφήνουμε  μέσα
      στο ζεστό φούρνο 
    • Βάζουμε τη ζύμη σε πάγκο εργασίας ελαφρά αλεύρωμενο,την χτυπάμε για να ξεφουσκώσει και την  ανοίγουμε την ζύμη μας σε ένα ορθογώνιο φύλλο, περίπου 1 cm πάχος,όπως φαίνεται στις φωτογραφίες πιο κάτω.
    • Με ένα μαχαίρι χωρίζουμε το φύλλο σε τρία ίσα μέρη, 
    • Έπειτα κόβουμε σε λωρίδες της πλευρές ίσες όχι πολύ παχιές (σε μένα βγήκαν  10 λωρίδες στα δεξιά και αριστερά 10 ).
    • Γεμίζουμε το κέντρο της φραντζόλας με ό,τι γέμιση θέλουμε!( εγώ έβαλα  τυριά κίτρινα,ζαμπόν, τυρί φέτα, τυρί κρέμα ελιές,πιπεριές πράσινες και κόκκινες,ντομάτα)
    • Καλύπτουμε τη γέμιση με της λωρίδες εναλλάσσοντας αριστερά-δεξιά.
    • Με ένα πινέλο διαλύουμε τον κρόκο με 2-3 κουταλιές της σούπας γάλα ή νερό και περνάμε την πλεξούδα μας  ,γενναιόδωρη ποσότητα αυγού ομοιόμορφα και από πάνω πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Του δίνει λάμψη και δημιουργεί μια όμορφη χρυσό κόκκινη κρούστα κατά το ψήσιμο. 
    •  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για 25-30 λεπτά.Είναι νόστιμο και πολύ αφράτο
    • Κόβουμε αφού αφήσουμε να κρυώσει για 4-5 λεπτά 






    Χρόνια πολλά και καλή πρωτοχρονιά με πάνω από όλα υγεία-ευτυχία-αγάπη και χαρά στο σπιτικό σας !!!
       Καλά να περάσετε με τις οικογένειες σας !!

    Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

    Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

    ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΚΑΛΤΣΑ ΚΕΙΚ




    Φέτος αποφάσισαμε με τις κόρες μου  να φτιάξουμε  χριστουγεννιάτικη κάλτσα κέικ και στόλισμα από ζαχαρόπαστα  αυτή την φορά ...όχι όμως ζυμαρένια όπως έφτιαξα πριν χρόνια με τα κοριτσάκια μου Χριστουγεννιάτικη σοκολατένια κάλτσα

    Πάμε να την φτιάξουμε....απλά εύκολα και με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι μας ..αν δεν έχετε ζαχαρόπαστα την την βάζετε βάλτε μόνο ζάχαρη άχνη ...

    ΥΛΙΚΑ:

    250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

    200 γρ  ζάχαρη  κρυσταλλική 

    3 αυγά  μέτρια. 

    250 ml κεφίρ ή γάλα σε θερμοκρασία δωματίου 

    100 ml λάδι καλαμποκέλαιο 

    2 βανίλιες 

    50 γρ κακάο 

    80 γρ αμύγδαλα ή καρύδια τριμμένα 

    2 κουταλάκια του γλυκού ή 1φακελάκι μπέικιν πάουντερ 

    1/4 του κουταλιού της σούπας αλάτι 

    100 γρ σταγόνες σοκολάτας 

    Ζαχαρόπαστα άσπρη για το στόλισμα και πράσινο με λίγη κόκκινη .

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

    • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 175 βαθμούς με αντιστάσεις
    • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μία στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση 22 εκατ ή και ένα πυρέξ τετράγωνο που το έβαλα εγώ 22 εκατ  ή ταψί 26χ35
      • Σε ένα μεγάλο μπολ  κοσκινίζουμε 2 φορές και  ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
      • Σε δεύτερο μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου ,να ασπρίσουν, να γίνουν κρεμώδες  ,προσθέτουμε το ξύσμα, τις βανιλίες και το καλαμποκέλαιο .
      • Ρίχνουμε και τα  στερεά υλικά ,το αλεύρι με το μπέικιν,το κακάο  και σταδιακά προσθέτουμε και το κεφίρ,προσθέτουμε και τα ψιλόκομμενα αμύγδαλα (κρατάμε μερικά να πασπαλίζουμε από πανω πριν το βάλουμε στο φούρνο) και τις σταγόνες σοκολατας και ανακατεύουμε με μια μαρίζ ίσα ίσα να  απορροφήσει  το αλεύρι 
      • Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα πασπαλίζουμε  με τα αμύγδαλα που αφήσαμε(προαιρετικά ) και ψήνουμε το κέικ  στη μεσαία σχάρα για 30 ’ ή μέχρι που να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του
      • Βγάζουμε το κέικ απο το φούρνο και περιμένουμε λίγο να κρυώσει και στην συνέχεια  το γυρίζουμε  σε μια πιατέλα και απολαμβάνουν ένα υπέροχο και σοκολατένιο κέικ υγρό και πολυ νόστιμο.
      • Και μόλις κρυώσει το κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι δίνοντας του σχήμα χριστουγεννιάτικης κάλτσας και το στολίζουμε με άσπρη ζαχαρόπαστα κατά βούληση ..




      Χρόνια πολλά και καλή πρωτοχρονιά με πάνω από όλα υγεία-ευτυχία-αγάπη και χαρά στο σπιτικό σας !!!
         Καλά να περάσετε με τις οικογένειες σας !!

      Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

      Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

      ΡΟΛΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ




      Το έχω ξανά πει ..... Το λατρεύω αυτό το φύλλο με προζύμι .

      Έχει το πιο εύκολο άνοιγμα και είναι πιο νόστιμο και τραγανό και την επόμενη μέρα...αν και σε μας μια πίτα σε 40 εκατ ταψί δεν μένει ούτε φυλλαράκι για την επόμενη μέρα. .

      Ανάπιασα το προζυμάκι ..ετοίμασα ζύμη για ψωμάκι και μου έμεινε και λίγο ακόμα προζυμάκι ..είχα και στο ψυγείο μου αλλά έτοιμα υπόλοιπα από το  προζύμι και επειδή τίποτα δεν πετάμε ετοίμασα και ζυμαράκι για φύλλο πίτας το έβαλα στο ψυγείο (εγώ επειδή το χειμώνα κάνει κρύο...δεν την βάζω ζύμη στο ψυγείο ..θα σας πω το μυστικό μου,την βάζω σε σακούλες την μοιράζω στα δύο και την δένω κόμπο και σε μια λεκάνη και στην αποθηκεύω σε μια ντουλάπα με τρόφιμα που έχω στην βεράντα μου ..)και την επόμενη μέρα ήταν έτοιμο και έφτιαξα την πιτούλα που αγαπάμε πολύ ... 
      Αυτή την φορά ετοίμασα ρολά κολοκύθας με λίγο χυμό πορτοκάλι και ξύσμα εσπεριδοειδή...καρύδια ..και σταφίδες ξανθιές ..
      Πάμε να τα ετοιμάσουμε... Κολοκύθα έχω από τον κήπο του μπαμπά μου ...στο πατρικό μου κάθε χρόνο έσπερνε δικές του κολοκύθες και τις μάζευε για το χειμώνα.....Φέτος δεν πρόλαβε να τις δοκιμάσει ...😢😢😢
      Και λέω έσπερνε  και δεν πρόλαβε να τις δοκιμάσει γιατί ο καλός μου "έφυγε "για το μεγάλο ταξίδι τον Οκτώβριο... καλή ώρα εκεί που είναι ❤️ .....και μας άφησε ένα γεμάτο κήπο γεμάτο λαχανικά ...και εσπεριδοειδή,ρόδια,γεμάτο τσουκνίδα....όλα τα καλά του θεούλη .
       
      ΓΕΜΙΣΗ:

      400 γρ κολοκύθα τριμμένη κίτρινη 
      6-8  κουταλιές της σούπας ζάχαρη   ανάλογα ποσο γλυκειά την θέλετε 
      1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα 
      Ξύσμα πορτοκάλι και το χυμό από 1μικρό πορτοκάλι 🍊
      100 γρ σταφίδες ξανθιές 
      1 πρέζα αλάτι 
      200 γρ καρύδια χοντροκομμένα με το μαχαίρι 
      2-3κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό 

      ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

      Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε την  τριμμένη κολοκύθα και της δίνουμε δύο τρεις βράσεις (εγώτηνατμίζω στην κατσαρόλα ατμομάγειρα που έχω,την ρίχνω έπειτα στην κατσαρόλα)και την σβήνω με το χυμό πορτοκάλι ,προσθέτω,ζάχαρη,αλάτι, σταφίδες,καρύδια,κανέλα και αφήνω να κρυώσει.Προσθέτω και το σιμιγδάλι να μαζέψει τα υγρά (όσο είναι ζεστό το μείγμα πρόσθετο και δύο κουταλιέςτραχανά σταρένιο τον λατρεύω σε όλες τις πίτες μου  ,).

      ΥΛΙΚΑ:

      • 600 γρ. αλεύρι για όλες της  χρήσεις ίσως χρειαστεί και περισσότερο λόγου..ότι κάθε αλεύρι είναι διαφορετικό ...
      • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
      • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
      • 50 ml λάδι
      • 2 κουταλιές σούπας λευκό ξύδι ή τσίπουρο 
      • 100 γρ προζύμι (αναπιασμένο 1:1:1 από το προηγούμενο βράδυ )
      • 350 ml νερό εμφιαλωμένο (εγώ βάζω νερό από φίλτρο)
      • Και νισεστέ με αλεύρι σε ποσότητα 50-50 ...
       ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

      • Από το προηγούμενο βράδυ αναπιάνουμε το προζύμι μας 1:1:1 και το αφήσουμε στο πάγκο της κουζίνας να διπλασιάσει και και να φτάσει στο πικ του .
      • Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή, πλην το αλεύρι,ανακατεύουμε για 2 λεπτά και στην συνέχεια προσθέτουμε και το αλεύρι αφήνουμε 15 λεπτά  και έπειτα  ζυμώνουμε για 10 λεπτά μια ζύμη αφράτη μαλακιά που να μην κολλάει στα χέρια ,ίσως χρειαστεί περισσότερο όλου ότι το κάθε αλεύρι έχει διαφορετική συμπεριφορά 
      • Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 3_6 ώρες να ξεκουραστεί. (Όσο περισσότερο τόσο πιο καλά ...
      • Χωρίζουμε τη ζύμη σε ισόποσα  κομμάτια-μπαλάκια ανάλογα πόσα φύλλα χρειαζόμαστε.
      • Μετά κάνουμε μπαλάκια με τα  χέρια μας και τα λαδώνουμε με ελαφρύ λάδι τα βάζουμε σε ένα λαδωμένο δίσκο και τα αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστούν,σκεπασμένα με μια μεμβράνη λαδωμένη και καθαρή πετσέτα 
      • Μετά τα ανοίγουμε φύλλα ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε
      • Πάμε να την ετοιμάσουμε :
      • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 μέρη και ανοίγουμε φύλλα, τέτοια ώστε να καλύψουν με άνεση ένα ταψί 40 εκ. περίπου.  Τα ανοίγουμε με καλή ποσότητα νισεστέ και αλεύρου γιατί λόγου του προζιμιού η ζύμη γίνετε εύθραυστη και κολλάει .  Λαδώνουμε το ταψί με το επιιπλέον ελαιόλαδο. Στρώνουμε το ένα φύλλο, το λαδώνουμε 
      • Απλώνουμε και 3_4 κουταλιές από την γέμιση μας και κάνουμε ρολό το φύλλο ..ετοιμάζουμε όλα τα φύλλα σε ρολά .Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί
      • Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και βρέχουμε με λίγο νεράκι 
      •  Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 50_60  λεπτά περίπου. 

      *Την ζύμη την ζύμωμα το βράδυ κατά τις 10, το έβαλα σε σακούλα τροφίμων,το έκλεισα καλά αφού έβγαλα τον αέρα πρώτα.Το έβαλα στο ψυγείο το άφησα όλη την νύχτα εκεί και το πρωί στις 9 το βρήκα τούμπανο ..Tο άφησα 10 σχεδόν να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.Το μοίρασα σε κομμάτια ισόποσα και τα λάδωσα με καλαμποκέλαιο,τα άφησα άλλο 5 λεπτά να ξεκουραστούν ... Τα άνοιξα φύλλο με το πλάστη και έφτιαξα μια υπέροχη τυρόπιτα με τραγανό και πεντανόστιμο φύλλο .Αν μας περισσέψει ζυμάρι το αποθηκεύουμε  σε σακούλα  τροφίμων και το βάζουμε στην κατάψυξη ....όταν το χρειαστούμε το βγάζουμε από το βράδυ στην συντήρηση του ψυγείου μας και την επόμενη είναι έτοιμο να ανοίξουμε φύλλο αφού πρώτα το αφήσουμε λίγο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου .






      Χρόνια πολλά και καλή πρωτοχρονιά με πάνω από όλα υγεία-ευτυχία-αγάπη και χαρά στο σπιτικό σας !!!
         Καλά να περάσετε με τις οικογένειες σας!!
      Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά . Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδαFacebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές .

      Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

      ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΣΤΕΦΑΝΙ ΜΕ ΤΥΡΙΑ



      Δεν θα μπορούσα να μην ετοιμάσω σε νέα ανάρτηση και το χριστουγέννιατικο στεφάνι μας ..

      Ένα ζυμαρένιο χριστουγεννιάτικο στεφάνι με τυριά φέτα ..τυρί κρέμα και κίτρινο τυρί ..Η ζύμη είναι με κεφίρ και προζύμι  Αφράτα ψωμάκια με προζύμι

      Μπορούμε να το φτιάξουμε και με αυτή την Αρμυρό τσουρέκι με τυριά   με τυριά κίτρινα και λίγη φέτα και γαλαπούλα ή ζαμπόν αν δεν έχουμε ή δεν θέλουμε το προζύμι 

      Μπείτε στην κουζίνα σας και δημιουργήσετε με τα παιδιά σας χριστουγεννιάτικες ζυμαρένιες  κατασκευές .Καλά να περάσετε με τις οικογένειες σας !!

      Λίγα μυστικά:
      Μοιράζουμε ζύμη την σε 11-12 κομμάτια των 55-60 γρ και 7-8 κομμάτια των 30-35 γρ 
      Τα ανοίγουμε σε μικρές πιτουλες για βάζουμε μια κουταλιά της σούπας τυριά διαφορα και κομμένη γαλοπούλα, κλείνουμε σε μικρή μπαλιτσα και με τα χέρια μας την στρογγυλεύουμε τοποθετούμε σε 28_30 φόρμα με αποσπώμενο πάτο που έχουμε βάλει λαδόκολλα και βούτυρο στα πλαϊνά της φόρμα όπως φαίνεται στις φωτογραφίες .
      Αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος και έπειτα με ένα πινέλο περνάμε την φουσκωμένο ζύμη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα στου 170 για 15 λεπτά και στην συνέχεια χαμηλώνουμε στους 160 βαθμούς μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσοκίτρινο χρώμα




      Χρόνια πολλά και καλή πρωτοχρονιά με πάνω από όλα υγεία-ευτυχία-αγάπη και χαρά στο σπιτικό σας !!!
         Καλά να περάσετε με τις οικογένειες σας !!

      Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

      Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

      ΧΡΥΣΑΦΕΝΙΕΣ ΠΙΤΟΥΛΕΣ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ

       Αυτή την φορά η συνταγή που φιλοξενώ στο blog μου είναι από την αγαπημένη μου φίλη Άννα Καρασάββα ..την αγαπημένη μου Άννα από την Ρόδο ....Την γνωρίζω πολλά χρόνια... 12 τον αριθμό ..  μέσα από το fb .. είμαι πολύ τυχερή που την γνώρισα,είναι ένας υπέροχος άνθρωπος ...καλόκαρδος και πολύ χαρούμενος άνθρωπος.Αλλά και μια υπέροχη μαγείρισσα που στην κουζίνα της φτιάχνει υπέροχα πράγματα ..εδέσματα με ζυμάρακια για την οικογένεια της . Ήθελα πολύ καιρό να σας την παρουσιάσω..ήρθε λοιπόν η στιγμή να πάμε στην κουζίνα της να δούμε πως τις ετοιμάζει ...οι φωτογραφίες είναι δικές της .... Σε ευχαριστώ πολύ αγαπημένη μου ....για όλα ..και πάνω από όλα που είσαι φίλη μου,νοιωθω πολύ τυχερή που είσαι φίλη μου ..και εύχομαι να έρθουμε κάποια στιγμή στο υπέροχο νησί σας ...

      ΥΛΙΚΑ:

       Ζύμη για πίτες

      500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις  ίσως χρειαστεί περισσότερο ανάλογα το αλεύρι 

      1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

      1-2 κουταλιές της σούπας ξύδι

      1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο  

      1 και 1/2 ποτήρι νερό χλιαρό 

      ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΓΕΜΙΣΗ:

      1 κιλό σπανάκι κομμένο 

      1/2 κιλό τυρί φέτα τριμμένη 

      2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια...

      1 ματσάκι μαϊντανό 

      1 ματσάκι άνηθο

      1-2 πράσα (προαιρετικά)

      Λίγο αλάτι  

      ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

      • Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι, το ξύδι και το ελαιόλαδο. Σιγά σιγά αρχίζουμε να ρίχνουμε και το νερό λίγο-λίγο και ανακατεύουμε  γρήγορα με ένα πιρούνι. 
      • Η ζύμη αρχίζει να μαζεύεται σαν μπάλα αλλά είναι ακόμη είναι πολύ ελαστική και κολλάει...αφήνουμε   το πιρούνι...προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε ώσπου η ζύμη να έχει ωραία κ μαλακιά υφή χωρίς να κολλάει στα χέρια...σκεπάζουμε και  αφήνουμε να ξεκουραστεί για λίγη ώρα .

      Για τη γέμιση 

      • Πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι 
      • Σε κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια,προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε να μαραθούν καλά.Προσθέτουμε  πιπέρι,λίγο αλάτι,κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε φέτα που έχουμε τρίψει με τα χέρια. Ανακατεύουμε και αφήνουμε λίγο να κρυώσει πριν γεμίσουμε τα πιτάκια μας .
      • Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια και ανοίγουμε ένα-ένα σε φυλλαράκι στρογγυλό,όπως φαίνεται στις φωτογραφίες πιο πάνω 
      • Βάζουμε μια κουταλιά γέμιση και κλείνουμε με τα δάχτυλα.Αφού τελειώσουμε με όλες τις πίτες τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι...
      • Αν θέλουμε μπορούμε να τις ψήσουμε και στο φούρνο αφού τις αλείψουμε με λίγο ελαιόλαδο πρώτα 


      Καλή επιτυχία!!!!!
      Χρόνια πολλα και καλή πρωτοχρονιά με πάνω από όλα υγεία-ευτυχία-αγάπη και χαρά στο σπιτικό σας !!!
         Καλά να περάσετε με τις οικογένειες σας !!

      Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές.