Σάββατο 11 Μαρτίου 2023

ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΚΟΜΠΟΙ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΜΕ WATER ROUX

 


Ένα ακόμα τσουρέκι νηστί
σιμο ......Φτιάξαμε σήμερα ,γεμάτο ελαστικότητα,αφράτο,γεμάτο ίνες και φυσικά νόστιμο με την  μέθοδο tangzhong-water roux !!

Το water roux επίσης γνωστό ως tangzhong-water roux  είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται στην αρτοποιεία, μια μέθοδο για να δημιουργήσουν μαλακό και αφράτο ψωμί το οποίο προέρχεται από τους Ιάπωνες,νερό και αλεύρι σε αναλογία 1:5
Που περιέχει 5 μέρη νερό και 1 μέρος αλεύρι .
 Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο επιτρέπει επίσης  ειδικά στο ψωμί να μείνει φρέσκο, μαλακό και ελαστικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα,χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε τεχνητά συντηρητικά.
 Σε περίπτωση που  θα αναρωτιέστε,αν έχω δοκιμάσει το Roux νερό σε συνταγές για τα  ψωμάκια μας  φυσικά και ναι και σας υπόσχομαι ότι δεν θα σας απογοητεύσει αν το δοκιμάσετε !! Τώρα σας προτείνω να δοκιμάσετε και  σε νηστίσιμο τσουρέκι .

Τι γίνεται λοιπόν;  Το αλεύρι μπορεί να απορροφήσει μια συγκεκριμένη ποσότητα νερού. Το ίδιο αλεύρι όμως μπορεί να απορροφήσει πολλαπλάσια ποσότητα βραστού νερού και να το κρατήσει στη μάζα του σαν ζελέ. Οπότε τι έχουμε; επιπλέον υγρασία στη ζύμη, επιπλέον χρόνος που το ψωμί μας ή ότι έχουμε φτιάξει παραμένει φρέσκο και όσο και να το ζουλάμε με τα δάχτυλα μας  αυτό επιστρέφει στη θέση του. Πάρα  ΠΟΛΥ ΑΦΡΑΤΟ!!! 
  

 ΥΛΙΚΑ :

Για το Water Roux-tangzhong : 
40 γρ αλεύρι για τσουρέκια 
200 ml νερό 
  • Βάζουμε το αλεύρι σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίχνουμε  το νερό και  το αλεύρι μας ,ανακατεύουμε με  ένα σύρμα χειρός να  διαλυθούν κάθε σβόλοι από το αλεύρι και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε πάντα, από την στιγμή που θα ανάψουμε το μάτι  της  κουζίνας ψήνουμε σε 2-3 λεπτά( στους 65 βαθμούς αν έχουμε  θερμόμετρο) ή αν δεν έχουμε σε χαμηλή φωτιά. Θέλουμε ένα  μείγμα  που θα έχει την υφή της μαγιονέζας .Προσέχουμε μην μας κολλήσει !!
  • Το αφήνουμε να κρυώσει αμέσως,εάν είναι δυνατόν ή το τοποθετούμε σε ένα μικρό μπολ,καλύπτουμε με την διαφανή μεμβράνη 
  •  Το μείγμα αυτό μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο για μερικές ημέρες, ώστε να μπορούμε  να προετοιμάσουμε λίγο περισσότερο.

ΥΛΙΚΑ:
50 γρ μαγιά νωπή ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά
Όλη την ζύμη tangzhong ή weter roux 
100 ml νερό χλιαρό
160 ml ανθρακούχο νερό σε θερμοκρασία δωματίου ή αμυγδαλόγαλα ακόμα και όλη την ποσότητα με νερό *
αν δεν θέλετε προσθέσετε το ανθρακούχο νερό 
50 ml χυμό πορτοκάλι σε θερμοκρασία δωματίου 
500 γρ αλεύρι για τσουρέκια και 250 γρ για όλες τις χρήσεις .
120-130γρ ζάχαρη κρυσταλλική θεωρώ ότι ποσότητα είναι αρκετή 
70 ml καλαμποκελαιο 
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι 
5 γρ αλάτι

5 γρ μαχλέπι 
5 γρ κακουλέ
1 βανίλια-ζάχαρη με άρωμα μαστίχα 
1 κουταλιά  της σούπας μέλι και 2-3 κουταλιές της σούπας για το τέλος  

 ΓΕΜΙΣΗ (προαιρετικά )


1 φλιτζάνι καρύδια τριμμένα  στο μπλέντερ
3/4 φλιτζάνι αμυγδαλογαλα 
1/2 ζάχαρη κρυσταλλική (100γρ)
1 κουταλιά της σούπας  κορν φλάουρ 
λίγο ξύσμα πορτοκάλι και λίγες σταγόνες ρούμι ή κονιάκ (προαιρετικά )
1/4 κακάο και (50 γρ σοκολάτα κουβερτούρα την είχα στο ψυγείο και την πρόσθεσα στα υλικά μου)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  •  Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το αμυγδαλογαλα και την ζάχαρη και ανακατεύουμε να λιώσει προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να αρχίσει να πήζει.
  •  Στη συνέχεια προσθέτουμε και το κακάο και το κορν-φλάουρ ανακατεύουμε συνέχεια και προσθέτουμε και το ξύσμα και το ρούμι ,θα γίνει σαν την σοκολάτα όταν την λιώνουμε σε μπεν μαρί και όσο κρυώνει θα  γίνετε πιο στερεή η σοκολάτα   
  •  Αφού κρυώσει λίγο την αδειάζουμε σε δύο μπολ και την αποθηκεύουμε στο ψυγείο .Πάντα την φτιάχνω από το βράδυ και την έχω έτοιμη το πρωί που θα ετοιμάσω το ζυμαράκι την βγάζω από το ψυγείο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν την χρησιμοποιήσουμε ή την χρησιμοποιώ και παγωμένη 

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΖΥΜΗΣ:
    •  Ετοιμάζουμε  το προζυμάκι ..Σε ένα μπολ βάζουμε 100 γρ νερό  χλιαρό και 100γρ αλεύρι και την μαγιά και 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και την ανακατεύουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει όπως φαίνεται στην φωτογραφία 
       δείγμα  ότι η μαγιά έχει ενεργοποιηθεί 

    • Στον κάδο του μίξερ η του αρτοπατασκευαστη μιας ρίχνουμε τον ανθρακούχο νερό και τα αρώματα μαχλέπι κακουλέ και βανίλια  και την ζάχαρη και τα δύο είδη ξύσματα λεμονιού και πορτοκαλιού .
    • Κοσκινίζουμε το αλεύρι 2 φορές και προσθέτουμε στο κάδο του αρτοπαρασκευαστή ή της κουζινομηχανής, λίγο -λίγο, προσθέτουμε την φουσκωμένη μαγιά που την έχουμε διαλύσει πιο πριν και έχει φουσκώσει,όλη την ποσότητα του  Water R και ζυμώνουμε για 3-5 λεπτά 
    •  Συνεχίζουμε και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε με μια μέτρια ταχύτητα για άλλα 15 λεπτά 
    • Η ζύμη είναι αρκετά μαλακιά  και κολλάει στα  χέρια μας  .. μην μπείτε στον πειρασμό να προσθέσετε επιπλέον αλεύρι.Αν νομίζετε ότι χρειάζεται προσθέστε μέχρι και 1 δύο κουταλιές της αλεύρι το τονίζω μόνο αν νομίζετε ότι χρειάζεται αλλιώς λαδώστε τα  χέρια μας και  δουλεύουμε  την ζύμη μας  
    • Προσθέτουμε και το αλάτι και σιγά σιγά και το λάδι  περιμένοντας κάθε φορά να ενσωματωθεί στην ζύμη .Ζυμώνουμε μέχρι να τελειώσει το λάδι μας και έχουμε μια ζύμη μαλακιά και ελαστική που ελαφρά κολλάει που όσο την ζυμώνουμε έρθει και θα σφίξει και θα ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του κάδου 
    • Τοποθετούμε την ζύμη σε ένα μπολ λαδωμένο και καλύπτουμε με μια διαφανή μεμβράνη και μια καθαρή πετσέτα και περιμένουμε περίπου μία ώρα να φουσκώσει και να διπλασιάσει τον όγκο της σε χώρο μακριά από ρεύματα, εγώ την βάζω μέσα στο φούρνο της ηλεκτρικής κουζίνας αφού πρώτα τον έχω ανάψει για 15 λεπτά στους 30 βαθμούς και μετά το σβήνω και ξεχνάω εκεί την ζύμη  μου για μια περίπου ώρα ..μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της  ίσως μας πάρει περισσότερο ...ανάλογα την μαγιά μας που θα χρησιμοποιήσουμε αλλά και την θερμοκρασία του δωματίου .Αφού φουσκώσει την πατάμε με τα χέρια μας ,ανάβουμε ξανά τον φούρνο για άλλα 10 λεπτά στους 50 βαθμούς και το αφήνουμε να φουσκώσει πάλι για δεύτερη φορά ..,
    • Aν θέλουμε βάζουμε το μπολ στο ψυγείο και αφήνουμε το μέχρι το επόμενο πρωί και τα έχουμε φρέσκα να πρωινό κυριακάτικο για την οικογένεια που είναι όλη μαζεμένη .Το πρωί,αφαιρούμε τη ζύμη και την αφήνουμε να έρθει σε έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για καμιά ώρα περίπου  
    • Γυρίζουμε την ζύμη ανάποδα σε ένα καθαρό και λαδωμένο πάγκο ζαχαροπλαστικής,και με λαδωμένα χέρια την αδειάζουμε πάνω στον πάγκο. 
    • Χωρίζουμε την ζύμη σε 15  κομμάτια ίσα σε βάρος 90-100 γρ ,αφήνουμε να ξεκουραστούν για 20 -30 λεπτά σκεπασμένα 
    • Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με  λαδωμένα δάχτυλα. σε ορθογώνιο περίπου και τα πασπαλίζουμε με την σοκολατένια μας κρέμα  με καρύδια και από την στενή πλευρά το τυλίγουμε σε ρολό και τα κλείνουμε με τα δάχτυλα  μας και τα ανοίγουμε με τα δάχτυλα μας σε κορδόνια 25_28 εκατ  συνέχεια τα  πλέκουμε σύμφωνα με τις  παρακάτω φωτογραφίες και τα τοποθετούμε σε φόρμα λαδωμένη ή με λαδόκολλα 
    • Αυτή η ποσότητα ζύμης κάνει 2 τέτοια τσουρέκια .Εγώ έκανα 15  ατομικά τσουρεκάκια για το κολατσιό των κοριτσιών στο σχολείο. Και όχι μόνο 
    • Αφήνουμε την ζύμη μας να φουσκώσει-ξεκουραστεί για 40-60 λεπτά  
    • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και με μέλι που το διαλύσαμε με λίγο νερό .ή με αμυγδαλογαλα .. τα βουρτσίζουμε πασπαλίζουμε με λίγο φιλέ από αμύγδαλα ..
    • Ψήνουμε σε θερμοκρασία 160 βαθμούς για 15 λεπτά ανάλογα το φούρνο μας και  μόλις πάρει χρώμα σκεπάζουμε με μια λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε ακόμα 20 λεπτά ψήσιμο,ανάλογα το φούρνο μας πάντα για τα μεγάλα τσουρέκια και 15 λεπτά για τα μικρά τσουρέκακια "κόμπους "
    • Βγάζουμε από το φούρνο το ταψί με το τσουρέκι και το αφήνουμε να κρυώσει για  5-10 λεπτά.

 




Ως την επόμενη φορά που θα  ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
  
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΜΕ ΜΗΛΑ ΚΑΙ ΑΜΥΓΔΑΛΑ

 



Τραγανά από έξω και μαλακά στο εσωτερικό τους ..αμύγδαλα πρόσθεσα και στο μείγμα αλλά και εξωτερικά αφού τα έπλασα Μπορούμε να προσθέσουμε καρύδια η φιστίκια Αιγίνης ...Υπέροχα όλο άρωμα και γεύση ...παρέα με τον καφέ ή και το τσάι μας ή και το γάλα μας ..

* Μετράω τα υλικά μου πάνταε δοσομετρικη κούπα των 250 ml για υγρά και 140 γρ για στέρεο ..όσοι όμως δεν έχουμε χρησιμοποιούμε ποτήρι νερού ..

*Το ποτήρι που μετράω τα υλικά είναι ένα μεγάλο ποτήρι που έχω χρησιμοποιήσει 250 ml .

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 κούπα* πολτό μήλου (250ml)
  • 130_180 γρ  ζάχαρη καστανή 
  • 1/2 κούπα*νερού λάδι ελιάς (125ml)
  • 1/2 κούπα*νερού καλαμποκέλαιο (125ml).
  • 2 κουταλάκια του γλυκού  κανέλα
  • μια  πρέζα αλάτι 
  • 1/2 κούπα αμύγδαλα τριμμένα  ή ότι άλλο ξηρό καρπό θέλουμε 
  • 700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 1φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • Αμύγδαλα τριμμένα για το τέλος .
 ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  1.  Καθαρίζουμε 3 -4 μήλα μεγάλα  και τα αλέθουμε όχι εντελώς πολτός ..αφήνω να έχει λίγο μικρά κομμάτια  στο μπλέντερ η αν θέλουμε τα τρίβουμε με τον τρύφτη  .Χτυπάμε ζάχαρη και λάδι καλά.
  2. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το  αλεύρι μας χτυπάμε να αφρατέψουν.
  3. Ρίχνουμε το αλάτι στο αλεύρι και προσθέτουμε στα υλικά μας σιγά -σιγά, ζυμώνουμε πετυχαίνοντας μια μαλακή ζύμη που θα κολλάει στα χέρια.μας .. αλλά θα  είναι λαδερή και μαλακιά και εύπλαστη προσέχουμε,αν βάλουμε και άλλο  αλεύρι  θα  γίνουν σκληρά και δεν το θέλουμε  
  4. Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για κανά 30΄ λεπτό  σκεπασμένη με μια  μεμβράνη .
  5. Πλάθουμε σε διάφορα μικρά μπαλάκια την ζύμη μας των 45_50 γρ το καθένα,τα περνάμε μέσα από τους τριμμένους ξηρούς καρπούς και τα τοποθετούμε στο ταψί με αντικολλητικό χαρτί  .
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για μισή ώρα περίπου, όταν τα βγάλουμε θα πρέπει να είναι μαλακά τα  κουλουράκια  μας .. και όταν κρυώσουν θα γίνουν αφράτα  μέσα και από έξω τραγανά .

Το ποτήρι που χρησιμοποιώ είναι 250 ml ..




Ως την επόμενη φορά που θα  ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
  
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΚΕΦΙΡ

 

Πριν πολύ καιρό φτιάξαμε τα Εύκολα τυροπιτάκια με γιαούρτι, Τυροπιτάκια κουρού ολικής με κεφίρ ...Σήμερα τα έφτιαξα με κεφίρ.Εύκολα και γρήγορα τυροπιτάκια για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο,για το πρωινό μας και για κάθε λιγούρα..είναι για όλες τις ώρες.Τα φτιάξαμε την Κυριακή της μεγάλης αποκριάς,είχα κεφίρ και τα έφτιαξα για το πρωινό μας.

Μπορούμε να βάλουμε ότι τυράκια  θέλουμε ακόμα και αλλαντικά της αρεσκείας μας,μόνο θα πρέπει να ελαττώσουμε το αλάτι στο μισό αν τα τυριά μας είναι αλμύρα .


ΥΛΙΚΑ:
200 ml κεφίρ σε θερμοκρασία δωματίου 
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
2 αυγά  μεγάλα ή  3 μέτρια 
120 γρ ελαιόλαδο.
1/2  κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
1/4 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη 
300-350 γρ τυρί φέτα τριμμένη
100 γρ κεφαλογραβιέρα τριμμένη
400-420 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
1/2 φακελάκι (10γρ) μπέικιν πάουντερ
λίγη πάπρικα (προαιρετικά )
σουσάμι
Αυγό και λίγο γάλα για  το τέλος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Σε ένα μπολ βάζουμε  το κεφίρ  και την σόδα να σβήσει. Προσθέτουμε τα αυγά,το λάδι,το αλάτι και την φέτα τριμμένη και την κεφαλογραβιέρα τριμμένη .Τέλος ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε τη ζύμη με μια μαριζ και προσπαθούμε να μην σπάσουμε τα κομμάτια της φέτας ...σε πιο μικρά.  Όσο πιο μεγάλα τα κομμάτια φέτα τόσο πιο καλύτερα τα νοιωθεις στην μπουκιά ..
  • Η ζύμη πρέπει να είναι ελαφρώς κολλώδες.Ανείναι απαραίτητο,προσθέτουμε1_2  κουταλιέςτης σούπας αλεύρι αλλά όχι περισσότερο.Αφήνουμε λίγο 30 λεπτά να ξεκουραστεί η ζύμη μας ..
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-200 βαθμούς.
  • Βάζουμεστο ταψί χαρτί ψησίματος.
  • Με τα χέρια μας λαδωμένα  παίρνουμε ένα κομμάτι της ζύμης 40-50γρ και με τα δάκτυλα μας  διαμορφώνουμε το σχήμα από τα τυροπιτάκια μας.Με ένα πινέλο αλείφουμε τα τυροπιτάκια μας με το διαλυμένο αυγό και γάλα και μετά τα πασπαλίζουμε με  σουσάμι για  να κολλήσει .
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-200 βαθμούς.
  • Ψήνουμε 15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν .



Ως την επόμενη φορά που θα  ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
  
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΕΝΑ ΚΕΙΚ

 Φανταστείτε το εξής: Ανακατεύουμε  το απόλυτο μίγμα  για ένα Κέικ πορτοκάλι με καρύδια ,για ένα  Κέικ ζέβρα με κεφίρ ή ένα γευστικό Απλό κέικ σοκολάτας ,το ρίχνουμε στη φόρμα για κέικ,βάζουμε στη σχάρα του φούρνου και ρυθμίζουμε το χρονόμετρο. Όταν το κέικ ψηθεί και κρυώσει λίγο,ήρθε η ώρα να το βγάλουμε  από την φόρμα του κέικ.Αναποδογυριζουμε τη φόρμα του κέικ σε μια πιατέλα ή βάση για κέικ και περιμένουμε ότι το κέικ θα γλιστρήσει και θα πέσει,αλλά δεν κουνιέται. Ίσως του δώσουμε ένα ή δύο χτυπήματα για να προσπαθήσουμε να το βοηθήσουμε να πέσει με χάρη, αλλά  και πάλι εξακολουθεί να αντιστέκεται. Αυτό το σενάριο είναι ο χειρότερος εφιάλτης κάθε κέικ αρτοποιού και μαγείρισσας  και θα μας κάνει να αναρωτηθούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να βγάλουμε ένα κολλημένο κέικ από ένα ταψί ή από την φόρμα δαχτυλίδι ?






























Πάμε να δούμε τι θα κάνουμε να μην έρθουμε σε αυτη την θέση.....

Πώς βουτυρώνουμε  σωστά μια φόρμα για κέικ?

  • Για να μην κολλήσει ένα κέικ σε ένα ταψί, ξεκινάμε πρώτα "λαδώνοντας σωστά και καλά τη φόρμα του κέικ. «Λαδώνουμε" και στρώνουμε στα ταψιά μας







 την  αλάνθαστη λύση ...της   λαδόκολλα και του βουτύρου, αλείφουμε δηλ με βούτυρο και έπειτα κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα ελαφρώς μικρότερο από το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε
.
 Τοποθετούμε την λαδόκολλα και την στρώνουμε ώστε ευθυγραμμιστεί και καλύψει όλο τον πάτο της  φόρμας η του ταψιού μας .

Με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσουμε το πιο σίγουρο αποτέλεσμα και δεν θα ξεκολλήσει το κέικ στο ταψί.

  •  Για μια φόρμα δαχτυλίδι θα αλείψουμε πρώτα γενναιόδωρα με ενα πινέλο ζαχαροπλαστικής μαλακό βούτυρο καλύπτοντας όλες τις γωνίες και του κώνου στο κέντρο και συγχρόνως θα κάνουμε μια ομοιόμορφη επικάλυψη με αλεύρι,κακάο αν πρόκειται για κέικ σαλάτας,ή ζάχαρη άχνη, κρυσταλλική ζάχαρη, η και αλεύρι ξηρών καρπών.Μπορούμε ακόμα χρησιμοποιήσουμε βουτύρου για ψήσιμο βοηθώντας το πάντα με εν πινέλο ζαχαροπλαστικής .Γνωρίζοντας πάντα ότι πρέπει η φόρμα μας να είναι πάντα καθαρή και στεγνή και λαδωμένη καλά αν ψήσουμε πολλάκις στην φόρμα η ταψί  την ίδια μέρα 
  • Άλλο ένα μυστικό για να αποφύγουμε τις φυσαλίδες αέρα,ώστε να έχουμε ένα  λείο μίγμα κείκ, χτυπάμε λίγο την φόρμα μας πάνω σε ένα ξύλο κοπής πέντε ως δέκα φορές.
  • Η ρήση συνταγών κέικ με νερό αντί για γάλα η κρέμα γάλακτος δίνει πιο ρευστό μίγμα.Αποφύγουμε το υπερβολικό χτύπημα, γιατί θα πάρει πολύ αέρα η ζύμη και θα ξεχειλίσει.Αφήνουμε όλα τα υλικά να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.Ψήνουμε το κέικ στο μεσαίο ράφι ,αντί για το κάτω ή το πάνω ράφι του φούρνου μας γιατί θα προκαλέσει διακυμάνσεις στην θερμοκρασία λόγου της γειτνίασεις του με την πηγή θερμότητας στο εσωτερικό του φούρνου. 
  • Πολύ σημαντικό επίσης είναι να αφήσουμε το κέικ να κρυώσει,εντελώς πριν προσπαθήσουμε να το αφαιρέσουμε από την φόρμα μας .Εάν είναι ακόμα ζεστό τότε θα έχουμε θέμα ...θα είναι το κέικ μας ευαίσθητο στο σπάσιμο,ενώ το γυρίζουμε στην πιατέλα.Θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχει κρυώσει εντελώς,(αυτό θα πάρει και περισσότερο χρόνο..περίπου 15 λεπτά )πριν το μεταφέρουμε 
  • Ένα μυστικό είναι αφού περάσουν 4-5 λεπτά,  αναπιδογυρίσουμε την φόρμα μας και πάνω της βάζουμε μια νωπή καλά στημένη πετσέτα, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια της,,θα υδρώσει  και θα αρχίσει να ξεκολλάει από τα τυπωμένα της φόρμας. 
Ωχ!όχι έχει κολλήσει τελικά.??Τι  κάνουμε  τώρα κανένας πανικός.?
  • Έχει συμβεί σε όλους από και στους καλύτερους από  μας.
  • Τι θα κάνουμε ? Με ένα μαχαίρι βουτύρου ή ακόμα καλύτερα με μια λεπτή σπάτουλα σιλικόνης η οποία δεν θα κάνει γρατσούνισμα και η χαρακιά θα περάσουμε την περίμετρο της φόρμας, ξεκολλώντας το και από το κέντρο  και αναποδογυρίζουμε 
  • Αυτό είναι καλό αν χρησιμοποιούμε φόρμα δαχτυλίδι με πολλά σχέδια γωνίες και σχισμές,κρατώντας το όχι μακριά απο την πιατέλα μας ή βάση για τούρτα .
  • Αν και πάλι μετά από όλα αυτά τομείς σπάσει, βοηθάμε με μια σπάτουλα και αφού πέσει στην πιατέλα μας, χρησιμοποιούμε μια αφράτη βουτυρόκρεμα να σφραγίζουν τις σχισμές και να τις κρύψουμε και στολίζουμε αν θέλουμε με βρώσιμα λουλούδια και θα έχουμε ένα όμορφο κέικ.


Ως την επόμενη φορά που  θα ετοιμάσουμε,μια  συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε  καλά .  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές μας .

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΑΠΛΟ ΚΕΙΚ


 Ναι φτάνουμε σε λίγο τους 3.000.000 επισκέπτες στο blog μας ευχαριστούμε πολύ για να την αγάπη σας !! ..Γιορτάζουμε  ...και έφτιαξα ένα κέικ αγαπημένο τον κοριτσιών μου .. Σοκολαυενιο ,αυτο το κέικ είναι απόλαυση για τον ουρανίσκο μας ,μαλακό και αφράτο εύκολο και πολυ νόστιμο. Εύκολο και γρήγορο.  




ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ:

230 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 2 αυγά μέτρια

 270 γρ ζάχαρη (1 κούπα και 1/3 )

100 ml  κεφίρ ή γάλα  

100 ml  νερό  χλιαρό 

50 ml καφέ υγρό, έβαλα νες ή εσπρεσο ή γαλλικό.

90 ml καλαμποκέλαιο 

40 γρ  κακάο άγλυκο

60 γρ φουντούκια τριμμένα .

2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ γεμάτα (20 γρ)

5 γρ σόδα 

1 πρέζα αλάτι

Ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι 

1 βανίλια 

1/2 κουταλάκι του γλυκού κανελα (προαιρετικά)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

    • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 175 βαθμούς με αντιστάσεις
    • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μία στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση 22 εκατ ή και ένα πυρέξ στρόγγυλο  22_24  εκατ 
      • Σε ένα μεγάλο μπολ  κοσκινίζουμε 2 φορές και  ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και την σοδα .
      • Σε δεύτερο μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου ,να ασπρίσουν, να γίνουν κρεμώδες,προσθέτουμε το κεφιρ ή γαλα ,το ξύσμα, τις βανιλίνες και το καλαμποκέλαιο .
      • Ρίχνουμε και τα  στερεά υλικά ,το αλεύρι με το μπέικιν,το κακάο και σταδιακά προσθέτουμε και το νερό και τον καφέ  και ανακατεύουμε με μια μαρίζ ίσα ίσα να  απορροφήσει  το αλεύρι 
      • Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα πασπαλίζουμε  με τα φουντουκια που αφήσαμε και ψήνουμε το κέικ  στη μεσαία σχάρα για 40’ ή μέχρι που να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του
      • Βγάζουμε το κέικ απο το φούρνο και περιμένουμε λίγο να κρυώσει και στην συνεχεια  το γυριζουμε να πόδα σε μια πιατέλα και το γλασαρουμε αφου πρώτα έχουμε λιώσει την σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν μαρί.?απολαμβάνουμε να υπέροχο και σοκολατένιο κέικ υγρό και πολυ νόστιμο.
      • Αυτό το κέικ μπορεί να γίνει βάση για μια σοκολατένια τουρτα που θα την γεμίσουμε με κρέμα ή noutela ,ή άλλες κρέμες. 



      Μείνετε συντονισμένοι.................
      Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
      Καλό μήνα και Χρόνια πολλα ,πάνω από όλα υγεία-ευτυχία-αγάπη και χαρά στο σπιτικό σας !!!
        
      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
       Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!

      Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

      ΝΟΣΤΙΜΟ ΑΛΜΥΡΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ

       



      Καλό μήνα !
      Και να άλλη μια συνταγή για τσουρέκι αρμυρό .Δείτε τι επιτυχία είχε ..φούσκωμα   ..τούμπανο το λένε τα κορίτσια μου ..Η γέμιση μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Μπορούμε να γεμίσουμε το αρμυρο τσουρέκι μας με διάφορα είδη και αλλαντικά και τυριά ή αν θέλουμε περισσότερο τη γλυκιά εκδοχή,μπορείτε να γεμίσουμε με μαρμελάδα,κρέμα βανίλια ή σοκολάτα, ότι αγαπάει η όρεξη μας .. Η συνταγή είναι από εδώ Πλεχτό καρβέλι με γεύση πίτσας,πρόσθεσα λίγο γάλα μόνο. Οι κόρες μου το ήθελαν και σε πλεξούδα τσουρεκιου.Χατίρια δεν χαλάω ... 

      ΥΛΙΚΑ:

      • 550γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις ίσως και λίγο περισσότερο ανάλογα το αλεύρι μας .
      • 40 γρ μέλι ή ζάχαρη αν δεν θέλετε (2 κουταλιέςτης σούπας)
      • 1κουταλιά της σούπας ζάχαρη .
      • 50 γρ βούτυρο ή λάδι καλαμποκέλαιο (1/4 κουπας )
      • 1αυγό
      • 7 γρ αλάτι
      • 25 γρ φρέσκια μαγιά ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά 
      • 150 ml νερό χλιαρό
      • 100 ml γάλα χλιαρό 
      • Σουσαμι και λιναρόσπορο  
      • 1 ακόμα αυγό με δυο _τρεις κουταλιές νερό διαλυμένο
      ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ 
      • λουκάνικο,τυρί,λαχανικά, διάφορες κρέμες, και ότι άλλη γέμιση θέλετε ..( εγώ έβαλα τυριά κίτρινα,ζαμπόν,τυρί φέτα, τυρί κρέμα ελιές, πιπεριές πράσινες και κόκκινες,ντομάτα ).

      ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

      • Λόγω έλλειψης χρόνου,έκανα τη ζύμη στον  αρτοπαρασκευστή όπως πάντα τον  εμπιστεύομαι απόλυτα  για  το  ζύμωμα πολύ περισσότερο από  τα  χεράκια μου.
      • Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τα 130 ml γάλα, και την ζάχαρη και 2 _4 κουταλιές αλεύρι αφήνουμε  για 15 λεπτά  να  ενεργήσει  η  μαγιά (προσέχουμε να μην είναι καυτό το υγρό μας γιατί θα κάνει η μαγιά )το μείγμα μας πρέπει να βγάλει φουσκάλες και να αναπτύξει ένα άρωμα Μάγιας 
      • Βάζουμε στο κάδο του την μαγιά στη συνέχεια προσθέτουμε και το αυγό σε θερμοκρασία δωματίου ,το νερό  το κοσκινισμένο αλεύρι λίγο-λίγο και αφήνουμε  για το τέλος το  μισό φλιτζάνι, βάζουμε τον αρτοπαρασκευστή σε  πρόγραμμα  ζυμώματα τος και προσθέτουμε και το λιωμένο κρεμώδες βούτυρο ..( εγώ  αυτή την  φορά δεν  είχα  όλη την ποσότητα  που ζητούσε  η συνταγή και  έβαλα 20 γρ βούτυρο και 30 ml  λάδι  ελιάς  ή καλαμποκέλαιο ) προσθέτουμε και το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι και έχουμε μια πολύ αφράτη και μαλακιά και απαλή ζύμη που κολλάει  ελαφρώς στα χέρια μας . 
      •  Στον αρτοπαρασκευαστή μου το πρόγραμμα για ζύμωμα διαρκεί 15 λεπτά και το ζύμωσα δύο φορές σύνολο 30 λεπτά . 
      •  Αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας η διαδικασία είναι η εξής: Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τα 130ml γάλα μια κουταλιά ζάχαρη και 2-4 κουταλιές αλεύρι .αφήνουμε  για 15 λεπτά να  ενεργήσει  η  μαγιά και  στην συνέχεια  προσθέτουμε  το αυγό ,το νερό  και ανακατεύουμε και σταδιακά προσθέτουμε το  κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε, και στο τέλος το  λιωμένο  βούτυρο εγώ αυτή την  φορά δεν  είχα  όλη την ποσότητα  που ζητούσε  η συνταγή και έβαλα 20  βούτυρο και 30 ml λάδι  ελιάς ή καλαμποκέλαιο )) και ζυμώνουμε όσο  πιο πολύ ώρα μπορούμε και αντέχουν φυσικά τα χεράκια μας .
      • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί  για 1σχεδόν ώρα σε ζεστό μέρος ή σε φούρνο  που τον  έχουμε ανάψει στους 40 -50  βαθμούς για 15 λεπτά και τον έχουμε  σβήσει  ..Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια ισόποσα και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι  σε φύλλο και  προσθέτουμε  την γέμιση που θέλουμε και κλείνουμε όπως φαίνεται στις  παρακάτω φωτογραφίες 
      • Αφού ετοιμάσουμε και τα κομμάτια,αρχίζουμε και το κάθε κομμάτι-κορδόνι  το στρίβουμε δεξιόστροφα με τα χέρια, το ένα χέρι θα στρίβει δεξιά και το άλλο αριστερά ..το ίδιο κάνουμε και στα τρία κορδόνια. Πλέκουμε πλεξούδα προσεκτικά να μην μας ισιάξουν τα στριμμένα κορδόνια και το τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τα  αφήνουμε σκεπασμένα να  ξεκουραστούν -φουσκώσουν για 15 λεπτά.
      • Στην παρακάτω φωτόγραφια έχω 3 κορδόνια,εγώ σήμερα έκανα 2 κορδόνια και τα έπλεξα με το το σταυρό που έχω πιο κάτω φωτογραφία .

      • Με ένα πινέλο διαλύουμε τον κρόκο με 2-3 κουταλιές της σούπας γάλα ή νερό και περνάμε την πλεξούδα μας  ,γενναιόδωρη ποσότητα αυγού ομοιόμορφα και από πάνω πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Του δίνει λάμψη και δημιουργεί μια όμορφη χρυσό κόκκινη κρούστα κατά το ψήσιμο. 
      •  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς και μόλις πάρει λίγο χρώμα κατεβάζουμε στους 160  για 25-30 λεπτά.Είναι νόστιμο και πολύ αφράτο
      • Κόβουμε αφού αφήσουμε να κρυώσει για 4-5 λεπτά 








      Μείνετε συντονισμένοι.................
      Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
      Καλό μήνα και Χρόνια πολλα ,πάνω από όλα υγεία-ευτυχία-αγάπη και χαρά στο σπιτικό σας !!!
        
      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
       Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!