Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΑΡΜΥΡΟ ΚΕΙΚ




Η ιδιαιτερότητα αυτού του κέικ,είναι η φόρμα σε σχήμα χριστουγεννιάτικου δέντρου, (μπορούμε να το φτιάξουμε και σε σχήμα αστεριού αν θέλουμε).

Έφτιαξα σήμερα μια αφράτη τυρόπιτα χωρίς φύλλο για το πρωινό μας..για το βραδυνό μας ένα χριστουγεννιατικο βράδυ που θα την συνοδέψουμε με μια σαλάτα.Εύκολη και γρήγορη. 

 Δεν είχα αρκετό γιαούρτι όμως,κάποιο ποντικάκι χθες μου έφαγε σχεδόν όλο το γιαούρτι ...όμως εγώ βρήκα την λύση,Πρόσθεσα και καπνιστή γαλοπούλα που είχα στο ψυγείο μου.Έσεις βάλτε ότι θέλετε από αλλαντικά ..ακόμα και χωρίς .

 ΥΛΙΚΑ:

1 κούπα κεφίρ 250ml σε θερμοκρασία δωματίου
1/3 κούπα γάλα σε θερμοκρασία δωματίου (85 ml) ή νερό 
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
2 αυγά μέτρια
1/3 κούπας λάδι (85 ml)
1/3 κούπας γιαούρτι με πέτσα πρόβειο  
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
300 γρ τυρί φέτα τριμμένη
50 γρ κίτρινα τυριά τριμμένα 
100 γρ κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα τριμμένη
100 γρ γαλοπούλα καπνιστή ή άλλο αλλαντικό της αρεσκείας μας .
340 γρ αλεύρι για όλες της χρήσεις  από Μυλοι Γεωργανάδων 
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Πιπέρι άσπρο 
λίγη πάπρικα (προαιρετικά)
Λίγο γάλα για τέλος 
40 γρ. αμύγδαλα με φλούδα ή φιστίκια  αιγίνης 
50 γρ αμύγδαλα τριμμένα ή φιστίκια αιγίνης 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς .
  • Σε ένα μπόλ βάζουμε το γιαούρτι και την σόδα να σβήσει.Προσθέτουμε το κεφίρ ,τα αυγά,το λάδι,το αλάτι,το γάλα και το πιπέρι,ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη.Τέλος ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και προσθέτουμε εναλλάξ τη φέτα με τα τυριά μας και τα αλλαντικά μας .Προσθέτουμε και τα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε με μια μαρίζ η ζύμη τώρα,είναι αρκετά υγρή και κολλώδες.
  • Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ 26χ33 με βούτυρο ή με λάδι ή βάζουμε λαδόκολλα,προσθέτουμε το μίγμα,με μια μαρίζ κάνουν το μίγμα μας λείο. Περνάμε με ένα πινέλο με λίγο γάλα(προαιρετικά).Προσθέτουμε λίγη ακόμα φέτα τριμμένη με τα χέρια μας πάνω στην ζύμη και πασπαλίζουμε λίγο σουσάμι ..(εγώ ξέχασα να το πασπαλίσω προσοχή μην το ξεχάσετε και εσείς.  )Αν χρησιμοποιήσετε φόρμα  χριστουγέννιατικο δέντρο δεν την λαδώνουμε καθόλου. 
  • Ψήνουμε 50 λεπτά μέχρι να ροδίσει περίπου στους 170 βαθμούς να πάρει ένα χρυσό χρώμα και να γίνει τραγανή ....κάνουμε και την δοκιμή με το μαχαίρι ..ανβγει καθαρό είναι έτοιμη ...εγώ πάντα σβήνω την κουζίνα μου στα 25 λεπτά και αφήνω την πίτα μου μέσα στο φούρνο ..για άλλα 5_10 λεπτά .


Ως  την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε  μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .
  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις νέες συνταγές. 


Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024

ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ 2024



Η συνταγη είναι Τσουρέκια με κεφίρ χωρίς ζύμωμα

ΥΛΙΚΑ :

150 ml χλιαρό νερό για να διαλύσουμε τη μαγιά 

5 αυγά μικρά (των 45-55  γρ )  

250 γρ  ζάχαρη +80 γρ μέλι

250ml κεφίρ σε θερμοκρασία δωματίου ή γάλα αν δεν θέλετε το κεφίρ.

100 φρέσκο χυμό πορτοκαλιού 

150 γρ λιωμένο βούτυρο ή 90 γρ βούτυρο και 60 ml καλαμποκελαιο 

100 γρ νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξηρή μαγιά   

1 κιλό και 150 γρ αλεύρι για τσουρέκια με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη πάνω από 13% από  Μυλοι Γεωργανάδων  (εγώ έβαλα ακόμα 100 γραμμάρια,τα αυγά μου ήταν πιο μεγάλα ..)

1 βανίλια-ζάχαρη με άρωμα πορτοκάλι 

10 γρ κακουλέ

10 γρ μαχλέπι

1-2 γρ μαστίχα (την θρυμάτιζουμε στο μούλτι με 2 κουτ.σούπας ζάχαρη)

1 πρέζα αλάτι

1 αυγό με λίγο νερό ή γάλα και 1 κουταλιά λάδι για το άλειμα στο τέλος

2  φόρμες αποσπώμενη 26 εκατ και λαδόκολλα για τον πάτο και τα τα τοιχώματα της ή βούτυρο. 

*Η συνταγή βγάζει 2 βασιλόπιτες αν θέλουμε μειώνουμε την ποσότητα των υλικών στο μισό και κάνουμε 1 βασιλόπιτα .Εγω έκανα δύο βασιλόπιτες .

      
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Όλα τα υλικά μας σε θερμοκρασία δωματίου,τα ζυγίζουμε με την ζυγαριά κουζίνας και τα τοποθετούμε όλα στο πάγκο της κουζίνας μας .
  • Ενεργοποιούμε σε ένα μπολ τη μαγιά με μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη και τα 150 ml ζεστό νερό και 3-4 κουταλιές της σούπας αλεύρι μας που έχουμε στα υλικά μας,την αφήνουμε 15-20 λεπτά,σκεπασμένη με μεμβράνη σε ζεστό μέρος στο φούρνο της κουζίνας μας καλύτερα,να φουσκώσει και να βγάλει φουσκάλες. 

  • Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι 
  • Σε ένα μεγάλο μπολ με μεγάλο όγκο προσθέτουμε την ζάχαρη,το μέλι και τα αυγά και ανακατεύουμε με τη βοήθεια ενός σύρματος χειρός προσθέτουμε το κεφίρ,το ξύσμα,το χυμό,το μαχλέπι,το κακουλέ,την μαστίχα και την ενεργοποιημένη  μαγιά. 
  • Ανακατεύουμε συνέχεια,προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο και ανακατεύομαι το μείγμα με ξύλινο κουτάλι ή σπάτουλα σιλικόνης κυκλικά και μετά ανασηκώνοντας τη ζύμη προς το κέντρο κυκλικά. Στην συνέχεια προσθέτουμε και το λιωμένο βούτυρο λίγο-λίγο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με την μαρίζ μέχρι η ζύμη να απορροφήσει όλο το βούτυρο. 
  • Η ζύμη μας είναι πολύ κολλώδης,πρέπει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.Μην ανησυχείτε και μην προσθέσετε περισσότερο αλεύρι. 
  • Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μακριά από  ρεύματα να αυξήσει σε όγκο της και προσοχή δεν θέλουμε να ξεχειλίσει η ζύμη από το μπολ,βάζουμε λίγο λαδάκι ή βούτυρο στα χέρια μας και της κάνουμε μερικά διπλώματα της ζύμης
  • Ετοιμάζουμε την ζύμη από το βράδυ και αφού φουσκώσει την αφήνουμε στο ψυγείο καλά σκεπασμένη με μεμβράνη και μια καθαρή σακούλα και το πρωί θα έχουμε ένα μπολ γεμάτο με υπέροχη φουσκωμένη ζύμη.
  • Πάνω σε ένα καθαρό πάγκο εργασίας της κάνουμε ανοίγματα και διπλώματα όπως φαίνεται στην δεύτερη φωτογραφία 7-8 φορές δείτε εδώ περισσότερες φωτογραφίες στα Τσουρέκακια χωρίς ζύμωμα …αυτό θα βοηθήσει στο να κάνουν ίνες τα τσουρεκάκια μας και την ξαναβάζουμε στο μπολ,σκεπάζουμε με μεμβράνη καλά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί όλο το βράδυ στο ψυγείο …προσοχή το μπολ πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο γιατί ο όγκος της υπερδιπλασιάζεται.

  • Το πρωί της άλλης μέρας την βγάζουμε από το ψυγείο,είναι παγωμένη και για να τη δουλέψουμε πιο καλά την αφήνουμε 30 λεπτά μέχρι να ετοιμάσουμε τον πάγκο εργασίας μας και όλα τα εργαλεία που θα χρειαστούμε,το βούτυρο ή λαδάκι για τον πάγκο και τα χέρια μας,όντως ακόμα παγωμένη έτσι πρέπει να είναι την χωρίζουμε σε  4 κομμάτια,μοιράζουμε τα κομμάτια ανάλογα σε πόσα κορδόνια θα πλέξουμε τις πλεξούδες μας και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν λίγο,για 15 λεπτά.Στη συνέχεια πλάθουμε κορδόνια και τα αφήνουμε και αυτά αλλά 15 λεπτά να ξεκουραστούν. .πολλές φορές ενώ τα ανοίγω με τα χέρια μου αυτά πάλι μαζεύουν ..οπότε την χρειάζονται την ξεκούραση τους. Εγώ κάνω τις περισσότερες φορές το σταυρό για πλεξούδες των τσουρέκιων μου,μοιράζω δηλαδή τα 4 μεγάλα μου κομμάτια ζύμης σε 8 μικρότερα. Πλαθουμε 4 μεγαλούτσικες πλεξούδες και πάντα στο ταψί μας βάζουμε 2-3 όχι περισσότερες,θέλουν χώρο να φουσκώσουν να απλώσουν και δεν θέλουμε να ενωθούν και χαλάσουν το σχήμα τους,αν τα κάνουμε πλεξούδες .
  • Αφήνουμε να ξεκουραστεί και πάλι για 20-30 λεπτά και έπειτα τα περνάμε με ένα πινέλο,με αβγό και γάλα ή νερό καλά χτυπημένο και μετά πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι .
  • Για να φτιάξουμε ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ θα βάλουμε στο ταψί μας στον πάτο λαδόκολλα και στα τοιχώματα ή βούτηρο και θα δουλέψουμε την ζύμη με τα λαδωμενα χέρια μας που έχουμε βάλει λίγο βούτυρο ή λάδι δίνοντας σχήμα μπάλας στην ζύμη,θα την τοποθετησουμε στο ταψί και θα την απλωσουμε με τα χέρια μας να πάει σχεδόν σε ολο τον πάτο του ταψιού, θα την σκεπάζουμε και θα την αφήσουμε σε ζεστό μερος σκεπαχμενη με μεμβράνη και μια πετσέτα, μόλις διπλασιάσει τον όγκο της θα την αλείψουμε με το διαλυμένο αυγό με λίγο νερό και αμέσως θα γράψουμε τα γράμματα και νούμερα που θέλουμε, θα πασπαλίζουμε με φυλέ αμυγδάλου .
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς,στις αντιστάσεις πάνω και κάτω και προσθέτουμε στο φούρνο μας ένα πυρέξ 10 εκατ με βραστό νερό (το νερό που βράζει βγάζει ατμό και αυτό δίνει στην τσουρέκοζυμη μας την κατάλληλη υγρασία και δεν στεγνώνει),ανάλογα το φούρνο μας,για 40 λεπτά έπειτα ,μόλις πάρει λίγο χρώμα βάζουμε ένα κομμάτι χαμηλώνουμε στους 150 και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά ανάλογα το μέγεθός  τους 
  • Ο χρόνος ψησίματος τώρα εξαρτάται πάντα από το πόσο μεγάλο είναι το τσουρέκι μας  ...20-30 λεπτά ίσως και παραπάνω .Μην τα παραψήνετε γιατί θα στεγνώσουν . 

Όσο η ζύμη φουσκώνει αργά, η γλουτένη έχει χρόνο να αναπτυχθεί περισσότερο,οι ίνες του τσουρεκιού θα είναι πιο έντονες. Αυτό δίνει καλύτερη δομή στη ζύμη,τη βοηθάει να φουσκώσει περισσότερο τόσο πριν όσο και κατά το ψήσιμο και το τσουρέκι διατηρεί τον όγκο του.

Τα τσουρέκια είναι ωραία να τα τρώμε φρέσκα, χλιαρά. Αν μας περισσέψουν, τα βάζουμε χλιαρά σε μεγάλες σακούλες συντηρήσεως ή τα τυλίγουμε με μεμβράνη και τα καταψύχουμε.


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΠΟΥ ΘΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ Η ΝΟΥΜΕΡΑ 


100 γρ αλεύρι κοσκινισμένο 
100 ml νερό χλιαρό 
20 ml τσίπουρο με γλυκάνισο  
30 ml λάδι καλαμποκέλαιο 
Λίγες σταγόνες χυμό λεμόνι 
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και με το σύρμα τα ομογενοποιούμε,θα έχουμε έναν πυκνο χυλό σαν των pan cake.Αφηνουμε στο ψυγείο και όταν είναι έτοιμη η βασιλόπιτα μας πριν την βάλουμε στο φούρνο και αφού έχουμε αλριψει με το αυγό και το γάλα ή νερό,γράφουμε ότι θέλουμε,το αποτέλεσμα είναι αρκετά ικανοποιητικό,αν το θέλουμε να έχει χρώμα προσθέτουμε και λίγο κακάο σκόνη στο μείγμα και έχουμε σοκολατένια γράμματα.



Μείνετε συντονισμένοι.................
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά.
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές 


Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

2024..... ΕΥΧΕΣ




Αγαπημένοι φίλοι!

Εύχομαι  η νέα χρονιά να φέρει υγεία, αγάπη, αισιοδοξία και πάνω απ’ όλα ελπίδα για  τον καθένα  ξεχωριστά ! ΕΙΡΗΝΗ για όλο τον κόσμο !

Ελπίδα ότι ο νέος χρόνος θα σβήσει τα άσχημα, και στην θέση  του θα φέρει καλές και ευτυχισμένες στιγμές και θα φέρει πολλά χαμόγελα σε όλους μας !
Καλή , ευλογημένη και  ευτυχισμένη χρονιά!


Θα είμαστε και πάλι κοντά σας μετά τα Φώτα, με πολλά πολλά πλάθω ζυμαράκια .



ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΡΑΣΑ 2024

 

Δεν θα μπορούσα να μην έχω στο blog μου για την παραδοσιακή μας βασιλόπιτα του 2024..μια βασιλόπιτα που την κόβει ο κύρης του σπιτιού μας ανήμερα της Πρωτοχρονιάς μια πίτα κιμά και πράσο. 


Η Βασιλόπιτα.. Πίτα βρεχτή με σπανάκι και πράσο μια πίτα που την φτιάχνει ακόμα η μαμά μου ανήμερα της Πρωτοχρονιάς.Εγώ εδώ και χρόνια φτιάχνω και μια κιμαδόπιτα με πράσο βασιλόπιτα με φλουρί επιθυμία των κοριτσιών μου να σημειώσω  ....  
Από μικρή θυμάμαι ετοίμαζε τα 12 φύλλα όσα και οι 12 απόστολοι της εκκλησίας μας, από την παραμονή και τα έψηνε στην ξυλόσομπα μας πρώτα από την μια μεριά του φύλλου και έπειτα από την άλλη τόσο ώστε να βγάλουν φουσκάλες .
Τα έβαζε το ένα πάνω στο άλλο καλά σκεπασμένα με ένα καθαρό τραπεζομάντηλο. Κράταγε άψητα μόνο 3_4  για να το βάλει στο πρώτο φύλλο κάτω και πάνω στο ταψί ..για να είναι όμορφο και να μπορεί να κόψει όμορφα κομμάτια την βασιλόπιτα μας..  
Ανήμερα την έφτιαχνε και την έψηνε και την έκοβε ο κύρης του σπιτιού ο μπαμπάς μου στο μεσημεριάνο εορταστικό τραπέζι μας !!
Μεγάλωσα περιμένοντας αυτή τη μέρα για να δω τη μανούλα μου να φέρνει στο τραπέζι την παραδοσιακή βασιλόπιτα με τα σημάδια. 
Έκρυβε στην πίτα μας ..Το φλουρί για τα οικονομικά της οικογένειας....το κλαδί ένα κομμάτι ξύλο από τα ξεραμένο πια κλήμα για τα χωράφια ..
Στην οικογένεια μας εμείς καλλιεργούσε ο μπαμπάς μου αμπέλια,το ξεραμένο χόρτο,
άχυρο για τα προβατάκια και τα άλογα και τις αγελάδες...τα σημάδια συμβόλιζαν την καλή υγεία και παραγωγή των ζωντανών της οικογένειας.
Και το ξύλο από ρόδια για το κουτί της καλής χρονιάς 
Φέτος ο κύρης του σπιτιού,του πατρικού μου σπιτιού θα λείπει,έγινε άγγελος και μας άφησε πήγε εκεί ψηλά με τους αγγέλους 😢😥😓
Την ίδια προσμονή έχουν τώρα και τα δικά μου παιδιά.
Κάθε χρόνο περίμενα την πίτα της μαμάς μου που ήταν η πιο νόστιμη πίτα.
Συνεχίζοντας την παράδοση αυτή φτιάχνω και εγώ την πίτα και θα την κόβουμε την παραμονή.
Ελπίζω κάποια στιγμή να το κάνουν και τα παιδιά μου.. να συνεχίσουν την παράδοση στο δικό τους  σπίτι 🏡.
Καλή χρονιά σε όλους.🎄🎄🎋🎆🎇✨🎄🎄
Φέτος  έφτιαξα και αυτή  την συνταγή δείτε  εδώ πως την έφτιαξε φέτος.   Κιμαδόπιτα με πράσο βασιλόπιτα 
 ... 
Η μαμά μου δεν την έκοβε την πίτα ,πριν το ψήσιμο ..την έκοβε ανήμερα της Πρωτοχρονιάς ..έκανε πρώτα ένα σταυρό,έκοβε ακτινωτά έπειτα ,ένα για τον χριστούλη ,ένα για την Παναγία και για κάθε άτομο της οικογένειας.....

Στο χρωματιστό ζυμαρακι έχω βάλει λίγο ζουμί από παντζάρια που είχα βρασμένα ή λίγο κακάο άγλυκο ή γλυκιά πάπρικα



 

Χρόνια πολλά και καλή πρωτοχρονιά με πάνω από όλα υγεία-ευτυχία-αγάπη και χαρά στο σπιτικό σας !!!
   Καλά να περάσετε με τις οικογένειες σας !!

Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2023

ΚΟΥΡΑΠΙΕΔΕΣ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΜΟΥ .....

Τελικά τα Χριστούγεννα 🎄 φέτος είμαι με την ψυχή στο στόμα και τα πόδια στην πλάτη....κατάφερα και εφτιαξα και πάλι φέτος τους κουραμπιέδες μου (δεν ξέρω αν προλαβαίνω για μελομακάρονα) και μύρισε το σπίτιμας 🏠  βούτυρο και καβουρδισμένο αμύγδαλο.

Η συνταγή είναι της μητέρας μου. Ήταν μυστική...όμως σας την έδωσα και την δοκιμάσατε πριν πολλά χρόνια Οι κουραμπιέδες της μαμάς μου 

Πάμε πάλι να σας δώσω μια σύντομη περιγραφή λοιπόν για να πάρετε μια πρώτη ιδέα: Είναι βουτυράτοι από το ολοφρεσκο βούτυρο που προμηθευτηκα από το τοπικό τυροκομείο της περιοχής μου,τόσο όσο πρέπει, με ιδιαίτερο άρωμα, τραγανοί και τριφτοί, άγλυκοι και η πασπαλισμένη ζάχαρη άχνη που τους περιβάλλει έρχεται να καλύψει το κενό της ημίγλυκης ζύμης, μυρωδάτοι και  σούπερ αμυγδαλωτοί στην κάθε μας μπουκιά .

Θέλουν 15 λεπτά χτύπημα στο μίξερ (βούτυρο με ζάχαρη) και από κει και πέρα είναι απλά τα πράγματα. 

Δοκιμάστε τους. Προλαβαίνετε κι εσείς.

Σας αφήνω πάω στην κουζίνα μου να τους ετοιμάσω  🥣....είναι πολύ αργά και θα με πάρουν τα μεσάνυχτα ....🌃🌠🌌






ΥΛΙΚΑ :

250 γρ.φυτίνη ή λάδι (εγώ έβαλα ελαιόλαδο και μισό φυτίνη )

250 γρ βούτυρο μαλακό αγελάδος
250 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο (εγώ έβαλα φρέσκο από τοπικό τυροκομείο της περιοχής όλο άρωμα )
2 κρόκους αυγού σε θερμοκρασία δωματίου 
300 γρ.αμύγδαλα καβουρδισμένα και αποφλοιωμένα ή και με την φλούδα τους βγαίνουν πιο νόστιμα τα κουραμπιέδες μας,κομμένα με το χέρι μικρά κομμάτια
1 ποτηράκι κρασιού άχνη ζάχαρη
1 ποτηράκι κρασιού λικέρ ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο 
2 βανίλιες
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 και 3/4  κιλού αλεύρι για όλες της χρήσεις ( 1700γρ ),ίσως και περισσότερο ανάλογα το αλεύρι μας πάντα 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  •  Βγαζουμε τα υλικά μας στον πάγκο της κουζίνας μας για 1-2 ώρες να έρθουν σε θερμοκρασία και να μαλακώσουν τα βούτυρα 
  • Χτυπάμε τα 3 είδη βουτύρου, πολύ καλά ώσπου να γίνει άσπρο (καλύτερα με το χέρι έτσι λέει η μαμά μου, μια και παλιά δεν είχαν  μίξερ εγώ τα χτυπάω με το μίξερ για 10_15 λεπτά μέχρι να ασπρίσουν ). Έπειτα προσθέτουμε τη ζάχαρη  άχνη, τους κρόκους,το λικέρ,τις βανίλιες και τα αμύγδαλα. Τα αμύγδαλα να είναι ασπρισμένα και αν θέλουμε τα καβουρδίζουμε λιγάκι( σε φούρνο αναμμένο στους 150 βαθμούς για 5 λεπτά και να έχουν κρυώσει καλά )
  • Ανακατεύουμε με  τα  χέρια λίγο ακόμα να  ενωθούν  όλα.Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο.Ίσως να μην πάρει ρίχνουμε σιγά _σιγά ώστε μέχρι να μη σηκώνει άλλο η ζύμη,να γίνει μαλακια και ελαστική σαν πλαστελίνη.
  •  Πλάθουμε τους κουραμπιέδες και τους  τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί και  τους ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς ανάλογα το  φούρνο μας πόσο δυνατός είναι για 25-30', μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς,δεν τους ψήνουμε πολύ γιατί θα  σκληρύνουν.
  • Τους βγάζουμε από το φούρνο και τους πασπαλίζουμε αφού  κρυώσουν καλά  με άχνη ζάχαρη.
  • Το μυστικό είναι στο χτύπημα, το βούτυρο πρέπει να χτυπηθεί πάρα πολύ καλά, να αφρατέψει και να ασπρίσει και στην άχνη προσθέτουμε και λίγο κορν φλάουρ 1-2  κουταλιές σούπας,βοηθάει στο να μην αποκτήσουν υγρασία. 
  •  Τα βούτυρα πρέπει να έχουν θερμοκρασία δωματίου






Καλά Χριστούγεννα με υγεία ,αγάπη ,ευτυχία 

Ως την επόμενη φορά που θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   

 Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook   Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΣΤΡΩΣΕΙΣ


Το ψωμάκι αυτό έγινε μετά από μια ιδέα,  που είχα όταν  είδα αυτή τη συνταγή Big mac.       Δούλεψε τέλεια....μόνο που εκείνη την ημέρα δεν είχα κίτρινο τυρί τσένταρ που λιώνει .  Φτιάξε το...είναι τόσο μαλακό και νόστιμο ...


            ΥΛΙΚΑ :

    500-530 γρ αλεύρι (4 και 1/2 φλιτζάνι περίπου)  
    από Μυλοι Γεωργανάδων 
    25 γρ μαγιά νωπή ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά
    1 κουταλιά κοφτή της σούπας αλάτι
    1κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
    200 γρ γιαούρτι στραγγιστό
    150 ml. γάλα
    3 κουταλιές της σούπας βούτυρο (45 γρ ) 
    40ml λάδι 

    ΓΙΑ  ΤΟ  ΤΕΛΟΣ 
    1 αυγο με 2-3 κουταλιές  γάλα 
    Σουσάμι, μαύρο κύμινο, παπαρούνα ...
    Γεμίστε τα με ότι σας αρέσει : αλλαντικά,τυριά ,ακόμα και με κρεατάκια όπως μπιφτεκι, γύρο, ντομάτες μαρουλάκια και διάφορα ντιπ -σαλάτες,μερέντα με ξηρούς καρπούς και μπανάνα! 
    Ότι  σας  αρέσει  !!!
    Εδώ θα  βρούμε την υπέροχη σαλάτα που έχω βάλει εγώ στις δικές μου φωλιές  
     
    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
    •  Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη μαγιά με τη ζάχαρη και την διαλύουμε με το χλιαρό γάλα ,αφήνουμε 20 λεπτά να ενεργοποιηθεί. (προσέχουμε να μην είναι καυτό γιατί θα καεί η μαγιά ).
    • Στο μεταξύ βγάζουμε το γιαούρτι στο πάγκο εργασίας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου 
    • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο του,προσθέτουμε τη μαγιά,το αλάτι και το γιαούρτι και το λάδι και τέλος το βούτυρο.
      • Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική και αφράτη αφήνουμε να διπλασιαστεί, για περίπου 90 λεπτά σε ένα μέρος ζεστό μακριά από κρύα ρεύματα αέρα σκεπασμένη .Εγώ τα ζύμωμα  στον αρτοπαρασκευαστή σε πρόγραμμα για ζύμωμα μόνο και διαρκεί 15 λεπτά .
        • Αφού φουσκώσει η ζύμη μας τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας ,παίρνουμε την ζύμη μας και την μοιράζουμε σε 9 ίσα κομμάτια 100 γρ .. και ξανά πάλι σε 3 ίσα κομμάτια, των 30 περιπου γρ  και συνεχίζουμε το σχήμα πως φαίνεται στις φωτογραφίες ....Ανοίγουμε σε πιτούλες και τοποθετούμε την μια πάνω στην άλλη, λαδώνοντας με λάδι τις δυο και  τοποθετούνται την μια πάνω στην άλλη,την τρίτη οχι ,τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλοιτικο χαρτί με απόσταση το ένα από το άλλο. 
          • Το αφήνουμε να φουσκώσει για 15-20 λεπτά περίπου σε ζεστό μέρος . Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.Αλείφουμε με το αυγό και το γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή παπαρουνόσπορο.Τα ψήνουμε για 30-40 λεπτά να πάρει ένα ωραίο χρώμα ..όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.Αφήνουμε  να κρυώσουν πάνω σε σχάρα  






          Καλή απόλαυση 🤤🤤🤤🎄🎄🌲🎄🌲
                         Καλά Χριστούγεννα 
          Μείνετε συντονισμένοι.................
          Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά.
          Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
           Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές..

          Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

          ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΡΕΜΑ

          Ένα υπέροχο γλυκό για τις γιορτές των Χριστουγέννων και όχι μόνο ...με ένα υπέροχο σχέδιο ..είχαμε φτιάξει πριν καιρό Αχιβάδες Μπακλαβά και Αχιβάδες γαλακτομπούρεκο  σήμερα πρόσθεσα την κρέμα τυρί που είχα στο ψυγείο μας από τα ρολά κανέλας που έφτιαξα ... περισσέψει και την πρόσθεσα στο γλυκό μας ...υπέροχη γεύση αρμυρού με γλυκού ..δοκιμάστε το αν σας αρέσει αυτός ο συνδιασμός 🤤🤤🤤Μπορουμε να βάλουμε οποίο ξηροκαρπο θέλουμε είτε φιστίκια, ειτε αμύγδαλα,ειτε καρύδια ...έχω δοκιμάσει και τις τρεις επιλογές. 




          Υ
          ΛΙΚΑ 

          10 φύλλα κρούστας 
          100 γρ βούτυρο,λιωμένο ή μισό λάδι και μισό βούτυρο
          200 γρ τυρί κρέμα (οποία θέλετε από τα ψυγεία )
          10 γεμάτες κουταλιές της σούπας φιστίκια Αιγίνης,χοντροκομμένα
          1 κουτάλια της σούπας ζάχαρη
          1 κουταλιά της σούπας σιμιγδάλι 
          1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη
          1/4 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού και μανταρινιού 

          ΣΙΡΟΠΙ :

          2-1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
          2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
          1 βανίλια
          φλούδα από 1 λεμόνι και χυμό από μισό λεμόνι,(1κουταλιά της σούπας)
          2 κουταλιές μέλι

          ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ :
          φιστίκια. Αιγίνης χοντροκομμένα

          ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
          • Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα  βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι και το χυμό λεμονιού,βράζουμε για 7-8 λεπτά και το διατηρούμε ζεστό
          •  Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ, φιστίκια,ζάχαρη,κανέλα και ξύσμα πορτοκάλι 🍊  λεμόνι 🍋 και μανταρίνι 
          • Σε ένα άλλο μπολ την κρέμα τυρί με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε να γίνουν μια κρέμα.
          • Παίρνουμε τα φύλλα αν  θέλουμε να έχουμε μικρά μπακλαβαδάκια τα κόβουμε στην μέση και όπως βλέπουμε στις φωτογραφίες προσθέτουμε μια κουταλιά από τα φιστίκια Αιγίνης και μια κουταλιά τυρί κρέμα και  φτιάχνουμε το παρακάτω σχέδιο,βάζουμε τις αχιβάδες-μπακλαβαδάκια σε τετράγωνο πυρέξ (30 εκ.)
          • Αν τα θέλουμε πιο μεγάλα τα τυλίγουμε μεγάλα ..
          •  Λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε,το κρατάμε ζεστό όχι καυτό και το ρίχνουμε επάνω στον μπακλαβά μας με μια κουτάλα και ραντίζουμε με νερό 
          • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς  ανάλογα το φούρνο μας για  15 λεπτά και μειώνουμε  στους 180 βαθμούς για  άλλα 20-25 λεπτά έως αποκτήσει χρυσό σκούρο χρώμα .
          • Αφαιρούμε τον μπακλαβά αφήνουμε 2-3 λεπτά  να κρυώσει ελαφρά και περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι μας που έχουμε ετοιμάσει ενώ ψηνόταν ο μπακλαβάς μας   
          • Σερβίρουμε με φιστίκι Αιγίνης τριμμένο ..
          • Καλή απόλαυση .





            
          Καλή απόλαυση 🤤🤤🤤🎄🎄🌲🎄🌲
                         Καλά Χριστούγεννα 
          Μείνετε συντονισμένοι.................
          Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά.
          Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
           Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές..